juhana

Jäsen
Suosikkijoukkue
JOKERIT Helsinki vuoteen 2013, Ässät, KooKoo
SM-liiga on jälleen avattu ja Mestiksen joukkueilla on ainakin periaatteessa mahdollisuus nousta liigaan jälleen. Vaasassa ja Kouvolassa on tällä hetkellä jonkinlaista yritystä hakea SM-liigapaikkaa, mutta mitenkäs Joensuu?

No, selvää on että tämän kauden joukkueella Jokipojat ei voi tavoitella nousua, mitenkään pelaajia väheksymättä tämä on rankkaa realisimia. Mutta olisiko mahdollista, että Joensuussa tavoiteltaisiin tosissaan liigapaikkaa esim. 2-3 vuoden kuluttua, vahvitettaisiin joukkuetta "sopivilla" pelaajilla ja tietenkään ei unohdettaisi parhaita omia kasvatteja?

Tässä tulee nyt jonkinlaisia sukujuuria Pohjois-Karjalaan omaavan pohdintaa ja kysymyksiä, jotka saattavat olla ihan tyhmiä ja itsestäänselviä Joensuussa sekä Pohjois-Karjalassa. Pyydän anteeksi jo nyt! Joka tapauksessa haluaisin spekuloida seuraavilla asioilla.

JoKP muistetaan liigasta 1980- ja 1990-luvuilla, jolloin joukkue teki ranskalaisen visiitin liigaan molemmilla kausillaan. Tämän jälkeen joukkue sijoittui muutaman kerran divarin kärkeen ja taisi joskus pelata sarjatasoa alempanakin, tosin koskaan JoKP/Kiekko-Karhut millä nimellä olikin ei pudonnut huonosti pelaamalla, vaan taloudellisten syiden takia. Ilmeisesti ongelmia on siis ollut organisaation kanssa ja tietynlainen jatkuvuus on puuttunut?

Toisaalta Joensuun ja Pohjois-Karjalan uskoisi - jos kaikki tehdään pitkäjänteisesti ja oikein - elättävän yhden liigajoukkueen. Onhan Lappeenrannastakin ollut jo pitkään joukkue liigassa, SaiPan taival on toki ollut enempi tai vähempi räpiköintiä, mutta liigassa kuitenkin pelataan. Ja tietenkin myös Rauma ja Hämeenlinna ovat pienempiä sekä kaupungin koko että talousalue huomioiden. Maantieteellisesti Kuopio on tietysti lähellä, mutta kyllä Savo-Karjalaan voisi kaksi liigajoukkuetta mahtua, onhan esim. Satakunnassa pienemmällä alueella myös kaksi liigajoukkuetta tällä hetkellä.

Joensuu on hyvä urheilukaupunki, jossa ainakin salibandyssa, koripallossa sekä pesäpallossa on pääsarjajoukkue, toki näissä lajeissa toiminta on aivan erilaista kuin jääkiekossa. Mutta toisaalta jääkiekko tarjoaa myös enemmän mahdollisuuksia, käsittääkseni esim. Mehtimäen jäähalli olisi suhteellisen hyvä SM-liigaan, esim. jos vertaa jälleen Lappeenrantaan tai Hämeenlinnaan. Ja kyllähän kaupungissa myös ihan kunnon kiekkoperinteet, esim. jo pelkästään vilkaisu 1980-luvun alun Jääkiekkokirjaan kertoo silloisen JoKP:n keränneen divarijoukkueeksi todella hyviä katsojalukuja silloin uuteen jäähalliin. Eli potentiaalia löytyisi varmasti 2000- ja 2010-luvuille, vaikka ajat ovat tietysti muuttuneet. Joensuu on yliopistokaupunki, joten potentiaalisia katsojia voisi löytyä sitäkin kautta.

Eli hieman retorinen kysymys, nähdäänköhän Joensuussa liigakiekkoa jo ensi vuosikymmennellä? Itse ainakin toivoisin näin, olisi mukava tulla katsomaan Jokerien peliä Joensuuhun, mutta onko sittenkin epärealistinen ajatus? Itse kuitenkin uskon - ehkä liian idealistisesti - että Joensuusta olisi mahdollisuus saada liigakaupunki vielä, kun asiat tehdään oikein (helpompi tietysti sanoa kuin tehdä...) Tiettyä potentiaalia kuitenkin löytyisi mielestäni, vaikka tällä hetkellä näyttää että Mestis on korkein mahdollinen taso Joensuun kiekolle?

En löytänyt ainakaan nopealla katsannolla vastaavanlaista ketjua, joten avasin tämän. Pahoittelen, jos tästä on keskusteltu muissa ketjuissa - mutta asia kannattaa mielestäni pitää esillä!
 
"Turkuhallin geometria on paljon parempi kuin Hartwall Areenan" - Sir Pentti

Viljuri

Jäsen
Paljon pitää tapahtua, että tämä tulisi realistiseksi vaihtoehdoksi, mutta taustalla se poreilee tietyllä tavalla, ja miksi ei poreilisi? Myös itse liigaan kohdistuu paljon muutoksia tulevaisuudessa, ja isotkin asiat voivat muuttua ihan toisennäköiseksi kuin mille ne näyttävät tänä päivänä.

Kuitenkaan varsinaista strategiaa toiminnan ammattimaistamiseksi ja kehittämiseksi ei näytä olevan reaalisesti olemassa seuran piirissä, vaikka seuran edustusjääkiekkotoiminnan yhtiöittämiseen liittyviä askeleita onkin otettu, oheispalveluiden tuottamisen ollessa jo ilmeisesti osakeyhtiön vastuulla. Tulokset ovat suoraan sanoen pelottavan heikot ja muutoksia on tapahduttava, jotta kukaan ottaisi kenenkään seuran nimissä toimivan lausuntoja vakavasti edes nykyisillä, passiivisuudessaan suorastaan piittamattomuuteen viittaavilla toimintakonsepteilla. (Ellei sitten "vasemmalla kädellä" asioiden hoitaminen ole syystä tai toisesta tietoinen strategia, jostakin toistaiseksi salassapidettävästä syystä.)

Joensuun talousalue ja väestöpohja yliopistoineen olisi riittävä pelkkien numeroiden valossa kiekkotoiminnan nostamiselle uuudelle tasolle, mikäli osaamista seurasta löytyisi. Mahdolliset "oikotiet onneen" omistaja- ja sijoittapohjan laajentamisen merkityksessä ovat ilmeisesti ainakin tilapäisesti jäissä yleisempään talouteen liittyvien epävarmuuksien takia (kiinteistö- ja muutkin sijoittajat joutuvat olemaan hieman varovaisempia nykyisten sijoituspositioidensa ja velkarahan kanssa), mutta paikkakunnalla on kuitenkin myös jopa maanlaajuisesti merkittävän "vaihdon" omaavia yksittäisiä henkilöitä, jotka mahdollisesti "kohtauksen" saadessaan voisivat nostaa homman uskottavuutta "liputtamalla" avoimesti sitoutumistaan myös kiekkojoukkueen kehittämiseen.

Itse en näe muuta reaalista mahdollisuutta kiekkotoiminnnan kehittämisen käynnistämiselle kuin sen voimakkaan henkilöitymisen johonkin sijoittajatahoon, joka tapauksessa nykyinen keulahahmo Jormakka tai osakeyhtiöpuolen toimitusjohtaja Lindroos eivät ole kuitenkaan sellaisia henkilöitä, jotka henkisivät uskottavuutta mahdollisia parempia aikoja odotellessa.

Tietysti jos "isot pyörät" pyörähtävät, niin mikä tahansa on mahdollista. Voi hyvinkin olla, että Sportin ja KooKoon menettäessä yleisen luottamuspääomansa paikkakunnillaan sekoiltuaan vuotta kahta liian aikaisin, niin mahdollinen liigakelpoinen organisaatio onkin Mestiksen puolelta ihan joku toinen joukkue, ehkä TuTo (ainoastaan ja vain, jos TPS ajautuu nykyistäkin suurempiin vaikeuksiin) tai jopa mahdollisesti Jokipojat. Mikkeli on jo liian pieni paikkakunta, puhumattakaan Kajaanista. Näitä odotellessa oma junioritoiminta on osoittanut jo joitakin merkkejä tason nousemisesta, ja mikäli mahdollinen "piilossa oleva strategia" ei ole Kalpan omistukseen ajautuminen, niin kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo tuodessaan?
 
Viimeksi muokattu:

karate Mauri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HardCore Hooligan
Kiitokset hyvästä avauksesta. Perinteisestihän täällä Jatkoajan Jokipojat-osastolla on käyty keskustelua hieman himmeämmin lyhdyin ja varsinainen Jokipoikafanien mekastuskanava on löytynyt Mehtimäkeläisen keskustelusivustolta, joka tosin viime aikoina on ehkä osoittanut lieviä hiipumisen merkkejä syystä tai toisesta.

Omasta mielestäni urheilun kantava voima on pyrkiminen parempaan, ja kun kyse on joukkueurheilusta, ei voida tyytyä kamppailemaan vuodesta toiseen hyvästä sijoituksesta toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Susirajalla kiekkoa on pelattu yli puoli vuosisataa, joten jonkunnäköisiä perinteitäkin hommalla on.

Viljuri toikin omassa kirjoituksessaan hyvin ilmi sen, että vain muutos on pysyvää. SM-liigan pyöriminen siinä muodossa, missä se nyt pyörii, ei ole millään lailla kiveen hakattu asia, pikemminkin päinvastoin. Sitä taustaa vasten siis puheet mahdollisesta liigapaikasta pitää kytkeä spekulaatioon laajemmistakin muutoksista toimintaympäristössä.

Itse en ihan jaa Viljurin pessimististä näkemystä nykyjohdon täydellisestä kyvyttömyydestä nostamaan tekemistä seuraavalle tasolle. Totta on, että viime vuosien OTO-vetoinen organisaation johtaminen on ollut paikoin järkyttävää nähtävää. Kuitenkin nyt toiminta on ottanut pieniä edistysaskeleita, joten mahdollisuudet parantamiseen ovat olemassa.

Talousalue kyllä elättää tarvittaessa liigajoukkueen, se on fakta. Tarvitaan vain selkeää yhteen hiileen puhaltamista, ja sen tosiseikan hyväksymistä, että profiilin nostaminen suhteessa yhteistyökumppaneihin tai yleisöön ei kaiken sekoilun jälkeen tapahdu yhdessä yössä. Aktiivisella otteella ja hyvällä tekemisellä touhua voi kuitenkin viedä eteenpäin erittäin nopeastikin, kuten esimerkki Kouvolasta osoittaa.

Junioripuolesta en osaa sanoa juurikaan enempää kuin sen, minkä kukin voi tilastoista seurata. Tosin pienenä pähkinänä mietittäväksi heittäisin ilmoille kysymyksen siitä, että milloin viimeksi Joensuun juniorimylly on jauhanut oikeasti todella kovan nimen Suomen jääkiekkokartalle, ja miksen ainakaan itse muista yhtäkään moista tapausta pitkään aikaan?

Näkisin, että ensimmäinen askel tässä on päätöksen tekeminen siitä, että jonkinnäköisellä aikaikkunalla sarjanousua haetaan. Nythän Joensuun Kiekko ry:tä perustettaessa hankkeen puuhamiehet linjasivat, että Mestis on ehdottomasti se ainoa oikea taso joensuulaiskiekolle. Sen koommin kantaa tähän ei ole juurikaan olankohautuksia kummemmin otettu.

Tärkein perusasia, eli nousun mahdollistaminen urheilullisin perustein on kunnossa. Nyt tarvitaan vain halua ja rohkeutta.
 
SM-liiga on iso bisnes, monien työpaikka, eikä mikään pelleily paikka. -TosiFani 4.9.2013
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy