Jenkkien dopingsotku

  • 7 675
  • 61

Karikka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tänään tuli sitten julkisuuteen se, mitä monet ovat varmasti jo osanneet epäillä MM-kisojen sotkujen jälkeen. Ylen teksti-tv kertoo USADAn (Jenkkien dopingtoimikunta) löytäneen useista amerikkalaisyleisurheilijoiden dopingnäytteistä merkkejä THG- nimisen steroidin käytöstä. Tarkkaa tietoa käytön laajuudesta ei vielä anneta julkisuuteen, mutta USADA-johtajan kommentti "En tunne ainuttakaan tapausta, jossa olisi ollut enemmän urheilijoita kuin tässä" kertoo aika paljon.

Aika pahasti siis näyttää, että kyseessä olisi DDR-tasoa oleva suunnitelmallinen doping-ohjelma. Jos näin on niin sen jälkeen Lahden hiihtoniilojen touhut ovat sen rinnalla todellakin amatöörien puuhasteluja. Yleisurheilu on kuitenkin yksi maailman seuratuimpia lajeja ja USA sen mahtimaita joten ainekset kunnon soppaan ovat valmiit. Ennen kuin aletaan tuomitsemaan ketään, kannattanee kuitenkin odottaa tämän tiedon vahvistumista. Merkit näyttävät kuitenkin pahalta: Kelly White, Tim Montgomery, CJ Hunter, Carl Lewis, Florence Griggith Joyner jne, kaikkia näitä on muistaakseni epäilty joskus laittomien aineiden käytöstä, mutta ketään ei ole koskaan saatu kiinni (vai jäikö Hunter?).
 

Sam#9

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Loistavaa!

"USADA:n tutkimukset asiasta käynnistyivät kesäkuussa saadun vihjeen perusteella. Yleisurheiluvalmentajaksi esittäytynyt henkilö väitti, että useat yhdysvaltalaiset ja ulkomaiset yleisurheilijat käyttävät steroidia, jota ei havaita dopingtesteissä. Väitteensä tueksi valmentaja lähetti USADA:lle ruiskeen, joka sisälsi THG:ta."

Lisää aiheesta maikkarilta
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Hunter jäi kiinni ja joutui kahden vuoden kilpailukieltoon, jonka jälkeen ei ole tainnut pahemmin näkyä kentillä. Ainakaan kansainvälisissä mittelöissä.

Mitenkä minulla on sellainen tunne, että kyllä tästäkin joku porsaanreikä löydetään, jotta yhdysvaltalaiset saavat jatkaa pelleilyään. Nimiä tulee julkisuuteen kaksi tai kolme ja ne eivät sano keskiverto penkkiurheilijalle mitään. Toivottavasti olen väärässä.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Viestin lähetti Ghost
Hunter jäi kiinni ja joutui kahden vuoden kilpailukieltoon, jonka jälkeen ei ole tainnut pahemmin näkyä kentillä. Ainakaan kansainvälisissä mittelöissä.

Vieläkin pyörii mielessä oksettava kuva miehestä, joka itkee lehdistötilaisuudessa ja hokee 'I swear to God...'
 

TTTTT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo
Eikö jo alkaisi olla aika tunnustaa tosiasiat ja vapauttaa koko doping. Valtiojohtoisestikin asioita on hoidettu jo 50 -luvulta saakka, puhumattakaan 90 -luvulla alkaneesta bisnesorientoituneesta dopingista. Näissä asioissa toiset vaan ovat vähemmän tasa-arvoisia kuin toiset.

Jenkkien mahdolliset käryt ovat antaneet odottaa itseään koska sisäpiiri ja "maan tapa" korostavat voittamisen merkitystä. Joskus näemmä sieltäkin se "Juudas" löytyy ja sitten lyödään ... ehkä jopa syystä. En kuitenkaan usko että näillä käryillä on sen enempää merkitystä yleisurheilun (jos muunkaan urheilun) kannalta.

Ratkaisu lienee siinä että joko kielletään absoluuttisesti ja korvauksilla uhaten kaikki doping (tyyliin hiihtoliitto) kaikissa kv. liitoisssa tai lopetetaan "muka valvonta" ja annetaan poikain ja tyttöjen tienata vähän höystettä leivälle.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Joko vihdoin löytyi syy siihen, miksi jenkeillä ei meinaa pysyä kieli suussa, vaan sitä on ennen lähtöä pakko "ulkoiluttaa"? Tunnen aitoa vahingoniloa siitä, että jenkkisprinttereiden mahtailulle saadaan loppu...nyt kaikki vain korvat tarkkana seuraamaan millaisen "olen rehellinen Texasin mies"-näytelmän amerikaanot saavat aikaan. Tuskinpa katkera kalkki niellään kokonaan, vaan jonkinlainen jeesustelu ja talonmiesten syyttely tässä alkaa. Tässäpä yksi ehdotus "En ollut näitä ampulleja pyytänyt enkä tiedä miksi tai kuka ne on minulle lähettänyt ja en tiedä kuinka ne ovat elimistööni joutuneet. Lienee kyseessä kiinalaisten salajuoni. Tämä on totuus, kiitos jumalalle siitä". Kukahan väsää ensimmäisenä testamentin Amerikan kansalle?

Tiedä miten laajalle tämän mömmön käyttö on levinnyt. Onhan Amerikka täynnä kaikenlaisia ammattilaissarjoja, joissa potentiaalisia (varakkaita) käyttäjiä löytyy varmasti sadoittain. Marion Jones, Tim Montgomery...sekä iki-ihanat Gail Devers sekä Zhanna Block - näitähän riittää. Lajnsa huippuja. Entisiä sellaisia. Tuli mieleen ilkeä ajatus että eräs ruotsalainenkin superurheilija saattaisi olla listalla...suomalaisiakin listalla saattaa olla, mutta tuskin yleisurheilijoita.

Jos suomalainen hiihto sai kuoliniskun Lahden käryistä, niin mitäköhän tämä skandaali tekee - jos se käydään perinpohjin lävitse - koko huippu-urheilulle? Uskoisin mainostajien sekä sponsorien olevan entistäkin varovaisempia miettiessään mihinkä lajiin rahojaan laittavat...

Kylläpä tuli hyvään saumaan hommattua MM-kisat Helsinkiin...toivottavasti saavat edes muutamia satoja katsojia kisapäivää kohden...no, eipä tarvitse suomalaisten kantaa enää taakkaa lähiaikojen "näyttävimmästä" dopingkärystä!

PS. Toivottavasti jokainen laittaa liitteenä olevan Zhannan kuvan työpöydän taustalle...ihan vanhojen hyvien aikojen muistoksi.
 

Liitteet

  • 0207227.jpg
    0207227.jpg
    69,9 KB · kertaa luettu: 820

Seti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
ESPN esittää hieman lukuja ja spekulointia

As many as 40 track athletes face subpoenas

By Shaun Assael ESPN the Magazine

Three track and field athletes who flunked drug tests have been subpoenaed to testify before a federal grand jury that is investigating whether a prominent San Francisco nutritionist has links to what one anti-doping official calls "an international doping conspiracy," ESPN has learned.

The three athletes were tested at the U.S. Track & Field Nationals in Palo Alto, Calif., in June. The results were reported in the last several weeks. One of the athletes was a client of Balco Labs, the supplement and nutrition company run by Victor Conte. The controversial nutritionist boasts of a roster of professional and Olympic sports stars as customers.

As many as 40 other athletes also may have received subpoenas, according to a source close to the case, who added: "The names I've heard are some of the biggest names in sports." On Thursday, anti-doping official Terry Madden, director of the U.S Anti-Doping Agency, identified Conte as the alleged supplier of the previously undetected steroid THG, which was detected in the three athletes. Conte issued a denial.

Eli rennot 80 käryä, nimiä voi vain arvailla.

Koko artikkeli: http://espn.go.com/oly/news/2003/1016/1639608.html
 

Hammer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Black & Gold: SAINTS
Mielestäni on hieno homma, että vihdoin myös jenkit alkavat kärytä kielletyistä aineista. Olen kyllä jo pitemmän aikaa ollut varma, että ihan yhtä lailla niitä aineita käytetään myös siellä Pohjois-Amerikassa. Tähän asti ovat kuitenkin onnistuneet käyttämään aineita, jotka eivät testeissä näy. Olen aivan varma, että ainakin pari kuulantyöntäjää ja satasen juoksijaa tulee jäämään kiinni. Urheilun kannalta tämä ei ole tietenkään mikä hyvä juttu, mutta itse olen todella tyytyväinen, että juuri yhdysvaltalaiset käryävät. Minun mielestäni se on heille ihan oikein.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Viestin lähetti Leiska3
Urheilun kannalta tämä ei ole tietenkään mikä hyvä juttu, mutta itse olen todella tyytyväinen, että juuri yhdysvaltalaiset käryävät.

No en nyt tiedä onko tämä urheilun kannalta niin huonokaan juttu. Tähän mennessä on "tiedetty", että huippu-urheilijat käyttävät. Kun nyt saadaan todisteita käytöstä, lisää se uskoa doping-testauksen kehitykseen, mikä on urheilun kannalta pelkästään hyvä asia. Dopingtestausjärjestelmän aukot syövät urheilun uskottavuutta ainakin minun silmissäni enemmän kuin itse käryt.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Mielenkiintoiseksi nämä mahdolliset tulevat käryt tekee se, että kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen jujlkisuuteen tullut hormoonivalmiste, joka on varta vasten valmistettu urheilijoille suorituskyvyn parantamista varten.

Jotain asian luonteesta kertonee se, että näitä mahdollisia käryjä ei koskaan olisi tapahtunut, mikäli joku sisäpiiristä ei olisi Yhdysvaltain antidopingväelle kyseistä ainetta toimittanut. Agenttitarinan aineksia =)

Yleisesti tiedetty asia tullee nyt päivänvaloon ja doupattuja huippu-urheilijoita saadaan kiinni. Eihän se nyt millään tavalla voi olla urheilulle huono asia.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Viestin lähetti Ghost
Kun nyt saadaan todisteita käytöstä, lisää se uskoa doping-testauksen kehitykseen, mikä on urheilun kannalta pelkästään hyvä asia. Dopingtestausjärjestelmän aukot syövät urheilun uskottavuutta ainakin minun silmissäni enemmän kuin itse käryt.

Minun tietojeni mukaan koko dopingsysteemi ei olisi paljastunut, ellei joku jenkkien sisäpiiriin kuuluva valmentaja ei olisi ollut "myyrä" ja laulanut tietojaan dopingvalvojille. Taisi antaa myös näytteen käytetystä aineesta, jolloin testien suorittaminen nopeutui huomattavasti. Aine kun on synteettinen valmiste eikä myöskään kovin tunnettu lääkeaine, ei sitä ole voitu testeissä havaita. Tai ehkä on voitu havaita, mutta ei ole osattu etsiä tai tulkita oikein. Pelkkiä arvauksia, en ole kemisti enkä edes diplomi-insinööri joten pahoittelut mahdollisista virheistä. Tietoni lähinnä YLE:n radiouutisista.

Eli ei tämä dopingtestausjärjestelmän (jessus mikä sana) luotettavuutta lisää minun mielestäni pätkän vertaa. Astuttiinhan näillä käryillä uudelle alueelle dopingmömmöjen käytössä - ensimmäinen pelkästään urheilukäyttöön tuotettu hormoni on tosiasia. Tiedä mitä muita aineita labroissa on kehitteillä...

Surullisinta tässä asiassa on se, että mömmöily pysyi näinkin pitkään salassa, vaikka asia kosketti todennäköisesti kymmeniä urheilijoita, valmentajia sekä aineen kehitystyöhön osallistuneita useiden vuosien ajan. Epäilyjä itse kullakin on ollut jo pitkään huimien tulosten myötä, mutta ilman todisteita on hankala tehdä muita kuin purra huulta. Mutta hyvä että joku astui kaapista ulos ja kertoi totuuden. Ehkäpä se helpottaa jatkossa jonkun toisen päätöstä tehdä sama teko myöhemmin.
 

Nahkaparturi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiseeraan TuToa
Jos nämä tulevat b-näytteet todistavat epäilyt todeksi, niin on kuitenkin vaikeata uskoa, että mitään todellisia vuosien kilpailukieltoja niistä seuraisi. Onhan vastassa suuri ja mahtava USA ja ennen kaikkea ’big money’. Vastaan asettuu sellainen lakimieskolonna, että oksat pois. ’Kärynneet’ urheilijat saavat vielä hyvät korvaukset kunnianloukkauksista ym. Toinen juttu olisi, jos Burkina Fason maajoukkue olisi kärynnyt.

Bush vierittää tämänkin Al Qaedan piikkiin. No, vakavissaan…toivotaan, että OIKEUS tapahtuu.
 

Gagne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikenlaiset pörröiset maskotit, kahdella.
Länsirintamalta ei mitään uutta

Eiväthän jenkit ole pelanneet edes shakkia ilman mömmöjä enää neljäänkymmeneen vuoteen. Ajatellaan nyt heidän sarjojaan lajissa kuin lajissa. Missä testaus? Miksi olympiakisoihin lähtevät urheilijat pitää esim. kiekossa ilmoittaa puoli vuotta aikaisemmin?

Suuri ja Vapaa USA toki edelleen on, mutta valtiojohtoinen DDR-ohjelma on siellä saanut pyöriä kylmän sodan "päättymisen" jälkeen aivan samoin kuin ennen vanhaankin.

Aivan sama. Huippu-urheilu on ollut vainaa jo kauan ennen tätäkin.
 
Dodiin olis mukavaa katsoa kun norjalaisilla on nyt kusi sukassa.
Toivottavasti tämä on semmoinen aine joka näkyy veressä pitkään ja nyt kun sitä osataan etsiä voisiko vanhoista koikeista vetää uusia johtopäätöksiä.
 

Kärppä78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Dallas Stars
Tämä vaan vahvistaa sitä tosi asiaa että puhdasta huippu-urheilua ei tänä päivänä ole eikä tule koskaan olemaankaan. Epäiltynä on nyt jopa 40 urheilijaa ja kuinka suuri on se joukko joka ei jäänyt kiinni, vaikka oli käyttänytkin. Ja on päivänselvää ettei aine ole pelkästään Jenkkien käytössä, vaan se on taatusti levinnyt ympäri maailmaa, myös tänne härmään. Sillä lailla tytöt ja pojat. Lisää käryjä perkule!!
 

Damien

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja suomen maajoukkueet.
Auuh vieläku saisivat tosta rakkaasta länsinaapuristamme sen ämmän joka paransi osapuilleen kaikissa lajeissaan ennätystään ja sen hirven joka loikkii 3 hypyllä melkeen 18 metriä puhumattakaan muista lupauksista...
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Viestin lähetti Damien
Auuh vieläku saisivat tosta rakkaasta länsinaapuristamme sen ämmän joka paransi osapuilleen kaikissa lajeissaan ennätystään

No tuo nyt on aika huono peruste dopingin käytölle, eiköhän se, että parikymppinen parantaa enntäyksiään ole luonnollista. Ja lähtötasoakin ajatellen, niin uskon pitkälle Kluftin puhtauteen siitä yksinkertaisesta syystä, että Caroline oli jon 14-vuotiaana kaikkien tuntema lahjakkuss, valovuosia muita edellä. Kukaan ei ole niin tyhmä/raaka, että douppaa tuon ikäistä tyttöä (poislukien uinti/voimistelu, joissa lajeissa 14-vuotias voi olla huipulla) kun aikaa on vaikka kuinka.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Viestin lähetti hannes_ko
No tuo nyt on aika huono peruste dopingin käytölle, eiköhän se, että parikymppinen parantaa enntäyksiään ole luonnollista. Ja lähtötasoakin ajatellen, niin uskon pitkälle Kluftin puhtauteen siitä yksinkertaisesta syystä, että Caroline oli jon 14-vuotiaana kaikkien tuntema lahjakkuss, valovuosia muita edellä. Kukaan ei ole niin tyhmä/raaka, että douppaa tuon ikäistä tyttöä (poislukien uinti/voimistelu, joissa lajeissa 14-vuotias voi olla huipulla) kun aikaa on vaikka kuinka.

Mitenkäs oli tämä eräs suomalainen juoksijalupaus, tosin on vieläkin aika hyvä muihin suomalaisiin verrattuna...

Että silleen...
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kyllä varmasti kova kuhina käy sen ympärille, että kuka tuon vinkin on antanut. Ymmärrettävistä syistä ei varmaankaan halua nimeään julki.

Ketäs sieltä jenkkien maajoukkueesta olisi pudotettu viime aikoina? Eli oliskos jonkun koutsin valmennettavat kieltäytyneet dopingista ja menettäneet paikkansa. Joku kuvio tässäkin varmasti taustalla on.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Taitaa olla kyllä niin, ettei tämä pelkästään jenkkiurheilijoita koske kuin siltä osin, että heillä on vihmovasti tuota hilloa. Kyse taitaa kuitenkin olla koko maailman eliitti urheilijoista, kellä rahaa on, on varmasti saanut "hoitoa", oli kansallisuus mikä tahansa.

Hupsuahan tässä douppi hörhöilyssä on se, että ilmeisesti missään kukaan ei jätä tilaisuutta käyttämättä, eli onko se arvomaailma kaikessa huippu-urheilussa yhtä kehno kun bisnesmaailmassa? Höpsö kysymys, sehän vastasi itselleen, eli niinkauan kun raha on urheilun päämotiivi ei douppikilpavarustelu lopu ja ainakaan minä en usko sellaiseen huippu-urheiluun, jota ei pyörittäisi bisnesmaailma tavalla tai toisella, siinä niinkuin kunnianhimojen synergiaa.

Ehkä terveempää olisi eriyttää urheilu huipullakin kahdeksi eri alalajikseen: puhtaat ja muut. Yksi kärähdys ja uranmittaisesti näihin muihin ja olympiaan kelpaisivat ainoastaan nämä puhtaat. Juoksevat ja hyppivät laboratoriot tehköön tiliään jänistensä kanssa omissa karkeloissaan.
 

Aksu

Jäsen
Asiaa en tässä vaiheessa osaa paljon kommentoida, mutta mikäli b-näytteet osoittavat tapahtuneen kiistattomaksi niin nauran pitkät naurut koko jenkkilän huippu-urheilulle ja samalla toki harmittelen tästä seuraavaa imagontuhoa koko urheiluelämälle yleensä. Tässä jää kiinni muitakin kuin USA:n urheilijoita, mutta se maa sytyttää eniten paikallisten urheilujärjestöjen (kuten yleisurheilu) vastahakoisuuden takia. Vuosien varrella käryjä on peitelty ja testimenetelmätkin ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä. Kukaan vaan ei ole tähän mennessä uskaltanut kovistella jenkkejä tarpeeksi. Nyt saatiin hyvä paikka siihen tämän joukkokäryn myötä. Enää he eivät voi perääntyä selityksien taakse tai olla haluttomia. Miinuksena on toki mm. yleisurheilun puolella jenkkien tärkeys kisajärjestäjille ja koko yleisurheiluun liittyvälle rahaliikenteelle mm. sponsorisopimusten myötä. Mutta uusia tulee kun vanhoja heivataan pois. Eikä sotaa dopingia vastaan voiteta koskaan. Tällainen joukkokäry toivottavasti kuitenkin pelottaa uusia kokeilijoita edes jonkun aikaa.
 

tumba17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit jo vuodesta 1971
Itse epäilen samaa kun Nahkaparturi edellä, eli jos kovia nimiä uskalletaan paljastaa, alkaa valtava oikeusrumba, jonka aikana kiinni jääneet jatkavat uraansa, tyyliin kunnes toisin todistetaan. Tuolla meren toisella puolella kyseessä on niin valtavat rahasummat ja juristiarmejan vahvuus, että menee pitkän aikaa ennen kun mitään tapahtuu, jos koskaan. Sikäläinen urheiluliittokaan tms. ei ole kovin kiinnostunut polttamaan ketään, esim. en muista Hunterin edes saaneen kilpailukieltoa, mutta herra vaan päätti lopetta uransa jostain kumman syystä.

Tuo rahan voima saa urheilijat ja muut ko. soppaan liittyneet käyttämään kaikki mahdolliset ja mahdottomat keinot hyväkseen. Nyt sitten vihdoin ollaan saamassa varmuutta miten pitkälle tuo dogping on ulottunut jenkkilässä, aikaisemmin kun on oltu vain ns. kuulopuheiden ja "mitään en ole ottanut" selvitysten varassa.

Mielenkiinnolla seuraan, miten kovalla kädellä tuolla uskalletaan pyyhkiä, vai tapahtuuko mitään?
 

Tepe#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport/Real Madrid
Iltasanomis juttua että doping sotku laajenee Englantiin! No niin pian nähdään ehkä sellanen kummajainen että suomalainen voittaa 100 metriä.
 

TTTTT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo
Ja edelleen mie vähän eppäilen että ei sieltä mitään kummallista lopputulemaa Jenkkien suhteen saada. Perusteluna riittänee jo aiemminkin mainitut lakimiehen pirut. No ehkä joku/joitakin haastajan asemassa olleita uhrataan jotta puhdas, isänmaallinen ja ylevä amerikkalaisia arvoja kunnioittava urheilu saa taas olla ja korskua.

Vaan mitäpä arvelette niistä kenialaisista, etiopialaisista, marokkolaisista (tähän lisää kansallisuuksia) "vaihto-oppilaista" jotka juoksevat kuin viitapirut, hyppäävät kuin heikkomieliset tai viskaavat muuten vain välineitään muita pidemmälle. Kaiken maailman piristeet ja eräiden maiden "ikädoping" ovat kuitenkin loppupeleissä urheilulle suurempi imago-ongelma. Ja samalla syy miksi esimerkiksi oma kiinnostukseni esim. yleisurheiluun on vähentynyt.

Ja edelleen. Nythän systeemi on se että doping -viranomaiset (laboratoriot) säilyttävät näitä KAIKKIA näytteitään. Arvelkaapa mitä tapahtuu kun niitä käydään uudelleen analysoimaan. Jospa samasta "rikoksesta" saakin rangaistuksen jossain urheilun kehitysmaassa (Suomi) ja eräässä toisessa ei.
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Toisaalta suomalaisten (tai muidenkaan) on turha moralisoida jenkkejä. Ihan varmasti olisi Pöyhönen ja kumppanitkin käyttäneet nuin "varmaa" dopingia jos vain olisi rahaa. Suomalaisten touhu on kuitenkin semmoista puuhastelua, että parhaisiin dopingeihin ei varmastikkaan ole varaa. Kyllä sitä sitten kelpaa moralisoida kun kuitenkin salaa mielessään toivoo, että saisi jostain aineita jotka ei näy testeissä.

Olen silti puhtaasti vahingoniloinen jenkeille. Loppuu se vouhotus, ainakin kunnes keksivät uusia aineita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös