Jatkoajan vuoden paras elokuva 2019 – äänestys

  • 5 468
  • 67

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mielellään olisin antanut ääneni myös Marriage Storylle ja Green Bookille, mutta kun oli pakko kutistaa niin lista on tämä:

1. Joker
2. Once Upon a Time... in Hollywood
3. The Irishman
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
1. Green Book
2. The Irishman
3. The Rocketman
 

KaljaVeikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
235, Karjala-lippis
1. Fast & Furious: Hobbs & Shaw
2. Joker
3. The Irishman
 

Buster

Jäsen
1. Marriage Story (Budjetti 18 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria)
2. Once Upon a Time... in Hollywood (90 miljoonaa USD)
3. The Favourite (15 miljoonaa USD)

"Perustelut":
1. Marriage Story on myötätuntoinen ja terävä katsaus hajoavaan avioliittoon, sekä sen pinnan alla edelleen roihuavaan rakkauteen.

Se alkaa lempeän musiikin tahdittamana viehättävällä Up - Kohti korkeuksia -henkisellä kertojanosuudella, jossa mies ja vaimo pääsevät molemmat ääneen. Kirjan kertojan tapaan, he molemmat antavat toisistaan luonnekuvauksen lempeällä rakkaudella, jossa kaikki ärsyttävätkin tavat kääntyvät sympaattisiksi ominaisuuksiksi. Pian musiikki ja lämpö kuitenkin vaihtuu kylmyyteen, kun paljastuu heidän olevan erosovittelijan vastaanotolla, jossa he päätyvät asumuseroon ja aloittamaan avioeroprosessin harkinta-aikoineen. Näyttelijävaimo ja lapsi lähtevät Los Angelesiin, teatteria ohjaava mies jää New Yorkiin. He aikovat suhtautua potentiaaliseen eroonsa kypsien aikuisten tapaan, mutta se ei ole niin helppoa kun lait ja lakimiehet tulevat vedetyksi mukaan kuvioihin.

Hiljalleen kaikki pariskunnan elämässä muuttuu tietynlaiseksi vastakkainasetteluksi, strategiseksi peliksi ja kilpailuksi. Sen keskiöön jää maallisen mammonan ohella lapsi, josta käydään väistämättä emotionaalista köydenvetoa. Tässä prosessissa helposti unohtuu ihmisyys, empatia ja jaettu yhteinen historia - hyvät ajat. Elokuva rakentuu ennalta arvattavasti kohti parisuhdeongelmistaan ja tunteistaan vaienneen pariskunnan välistä kasvokkain käytyä riitaa, jonka katsojana toivoo tapahtuvaksi mahdollisimman pian. Se tulee puhdistamaan ilmaa parin välillä, mutta kuinka paljon? Tuossa kyseisessä kohtauksessa kamerakulma etenee hiljalleen kohti voimakkaita lähikuvia näyttelijöiden tunteita huokuvista kasvoista.

Adam Driver ja Scarlett Johansson tekevät tämän eroamisesta ja sen vaikutuksista kertovan elokuvan pääosissa uriensa parhaimmistoon kuuluvaa työtä. Driverin järkiperäinen hahmo patoaa asioita ja tunteita sisäänsä, jotka ilmenevät hienovaraisena passiivis-aggressiivisena käytöksenä. Kun hän menettää hermonsa, läsnä on veret seisauttavaa intensiteettiä. Johanssonin hahmo taas on impulsiivinen ja tunteikas, yhtaikaisesti vahva ja haavoittuva. Hänen silmiensä ilmaisema raaka tunne iskee suoraan katsojan sydämeen. Sattuu nähdä molemmat hahmot niin onnettomina ja paremmalla kommunikoinnilla pelastettavissa ollut liitto riekaleina.

Tämä on mestarillinen elokuva, joka kasvaa ja kasvaa vaikuttavuudessaan. Se ei valitse kiistassa puolia. The Favouriten myös kuvannut Robbie Ryan tekee häikäisevää työtä kameran takana. Hänen ja Baumbachin maltilliset, kiireettömät kompositiot löytävät erinomaisesti tilanteiden absurdiuden pelaten oivasti dialogin ja näyttelijöiden kanssa yhteen. Ryan ja Baumbach tietävät prikulleen koska pysyä lähellä, koska antaa tilaa, mitä lähestymistapaa mikäkin tilanne vaatii. On jopa hitchcockmainen "pommi pöydän alla" -kohtaus, jossa pommi on avioeropaperit ruskeassa kirjekuoressa. Oman kiitoksensa ansaitsee myös Randy Newmanin varmastikin Oscar-kilvassa oleva sävellys, joka tukee täydellisesti oikeita hetkiä sulautuen erottamattomaksi osaksi kokonaisuutta.

2. Quentin Tarantino kutsuu sinut viettämään aikaa kultaisessa auringonvalossa kylpevään menneisyyden Hollywoodiin, ajamaan mahtavia jenkkirautoja, viettämään aikaa elokuvien kuvauksissa. Se sisältää lukemattomia viittauksia vanhoihin elokuviin ja unohdettuihin amerikkalaisiin televisiosarjoihin. Se sisältää tuttua soljuvaa dialogia, pastisseja, jännitystä ja myös ranskalaisen uuden aallon henkeä. Se saa kaiken ruudulla näkyvän todellisuuden näyttämään erittäin elokuvamaiselta. Katolla sätkä huulessa antennia korjaamassa oleva paidaton Brad Pitt on ehkä tämän vuoden miehekkäin ja siistein yksittäinen kohtaus. Ehkä parasta tässä elokuvassa on, miten sen edetessä elokuvamainen realismi saa unenomaisen fantasian reunukset. Se tarjoaa eskapismia ja järjestystä tähän satunnaiseen maailmaan tavalla, jonka vain elokuva voi tarjota.

3. The Favourite on 1700-luvun Englannin hoviin sijoittuva kolmen naisen tragikomedia, joka käsittelee valtasuhteita ja valtaa; miksi tavoittelemme sitä ja miten turmelevaa, sekä oikukasta se voi olla. Elokuva on täynnä lennokkaita vuorosanoja ja kivikasvoista huumoria, joka herättäisi Buster Keatonissakin ylpeyttä. The Favourite on kirurgisella tarkkuudella suunniteltu ja kuvattu elokuva, jota tähdittää kolme häikäisevän taitavaa naista, joiden välinen kemia ja koominen ajoitus aiheuttaa herkullista kihelmöintiä kasvojen lihaksistossa.

Olen pitänyt sitä vain ajan kysymyksenä, koska Yorgos Lanthimos voittaa Parhaan elokuvan Oscarin, mutta nyt tuo arvio alkaa hieman huolestuttaa. Tämä oli majesteettinen muskeleidennäyttö kreikkalaiselta, jonka elokuvat taitavat vain edelleen olla liian outoja ja erilaisia valtayleisölle. Tästä on hankala pistää paremmaksi, mutta eiköhän Lanthimos siihen vielä jotenkin kykene. Joka tapauksessa ilman takankoristeitakin hän tulee olemaan vielä pitkään nykyelokuvan suurimpia, kiinnostavimpia ja luovimpia nimiä. Toivottavasti maailmasta löytyy vielä riittävän hulluja studiopomoja antamaan hänelle suurempia budjetteja odottamatta voittoa.

On ihan utopistista kun lukee, miten Michael Mannin tupakkateollisuudesta kertovan The Insiderin budjetti on esimerkiksi voinut olla 1999 peräti 70 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Ei ikinä nykymaailmassa, jossa se olisi varmaan jotain 40 miljoonaa maksimissaan. Esimerkiksi Spielberg, Hanks ja Streep elokuva The Postkin oli "vain" 50 miljoonaa tässä muutama vuosi takaperin. Fight Club 63 miljoonaa, ei ikinä. David O. Russellin The Three Kings - Kolme kuningasta 48 miljoonaa tuollaisella castilla ja ensi kertaa isoa studioelokuvaa ohjaavalle ohjaajalle, ei ikinä. Toki ehkä siirtyminen digitaalisuuteen vanhan filmin sijaan on ehkä myös osaltaan halventanut elokuvien tekemistä. Tai ehkä ei ole, koska perinteisessä kuivassa draamaelokuvassakin voi olla helposti satoja erikoistehosteita.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

lade

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
1. Joker
2. Once Upon a Time... in Hollywood
3. Ad Astra

Muut nähdyt: Kaksi paavia, Veitset esiin, Marriage Story, The Irishman, Apollo 11, Midsommar, Tolkien, The Mule, Vice
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
1. Once upon a time in Hollywood
2. Joker
3. Downtown Abbey

Noiden lisäksi oon nähnyt ainakin leffat Tolkien, Free Solo, uusi Star Wars, Rocketman, El Camino ja Green Book, oli niitä pari muutakin mutta en enää muista niitä koska en kirjottanut mitään mihinkään ylös, eikä ne kuitenkaan tuonne kolmen joukkoon pääsisi.

Tarantinon Hollywood-hassuttelu oli mainio viihdepläjäys ja loppukohtauksen aikana nauroin vedet silmistä koska se oli niin absurdia meininkiä. Joker oli myös erittäin hyvä, eikä vähiten tulevan Oscar-voittaja Phoenixin takia. Kolmanneksi olisi voinut laittaa Green Bookin, mutta Downton Abbey oli just semmosta hömpänpömppää mitä sen pitikin olla, samaa yhdentekevän mukavaa englantilaista yläluokkasoopaa kuin tv-sarjakin, että täytyy sille nyt kuitenkin huomio antaa. Jos olisi viisi äänestettävää, varmaan Tolkien saisi vikan sijan koska Suomi.

Irishman pitäis nähdä, sitä niin keijona on kehuttu.
 

PokerJoker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
1. The Irishman
2. Once Upon a Time... in Hollywood
3. Joker

Paljon jäi leffoja näkemättä, joskin suoratoistopalveluihin tulee aika hyvällä syötöllä näitä leffoja. Täytyypä siis väijyä sieltä ja tehdä pieni ryhtiliike sen suhteen, että kävisin useammin katsomassa leffoja ihan teatterin puolella.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
1. Joker
2. Once Upon a Time... in Hollywood
3. Rocketman
 

Aatelinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Glen Metropolit, New England Patriots
1. Once upon a time... in Hollywood
2. Joker
3. Detective Pikachu (lapsuusmuistot ja nostalgia kunniaan!)
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aika paljon tuli näköjään viime vuonna elokuvia katseltua. Yllättävän paljon hyviä elokuvia, joista heti vuoden ensimmäisenä katsottu elokuva Green Book oli pitkään ykkösenä. Yllättäen parempia elokuvia ilmestyi niin paljon, ettei Green Book olisi lopulta mahtunut edes viiden parhaan joukkoon.

Tässä nyt vielä nähdyt elokuvat:
Joker
Once Upon a Time... in Hollywood
They Shall Not Grow Old
Green Book
The House that Jack Built
Yesterday
The Irishman
Bumblebee
Star Wars Episodi IX: The Rise of Skywalker
Terminator: Dark Fate
Se: Toinen Luku
Leijonakuningas
Midsommar - Loputon yö
Aladdin
Avengers: Endgame
The Mule
Uinu, uinu lemmikkini
Us
Captain Marvel
The Prodigy
Happy Death Day 2U
Alita: Battle Angel
Glass
Free Solo

Ja sitten se järjestys:
1. Once Upon a Time... in Hollywood - kertakaikkisen hieno elokuva, jota tuli katsottua suupielet korvissa ensi sekunneista alkaen.
2. They Shall Not Grow Old - käsittämättömän vaikuttava elokuva oikealla videomateriaalila. Peter Jacksonilta uskomaton taidonnäyte.
3. The House that Jack Built - Matt Dillonille annettu kerrankin sopiva rooli. Vuoden 2019 sairain pläjäys.

Hesarin ylistämää todellista kuraakin sitten joutui todistamaan Midsommar - Loputon yö -elokuvan muodossa. Tai sitten tekijällä olikin tarkoituksena, että yleisö huutonauraa viimeisen puoli tuntia kauhuelokuvassa.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Laitetaan uusi päivitetty lista tänne loppuun, niin saadaan samalla ketju nostettua ylös!

1. Joker
2. The Irishman
3. Kaksi paavia
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
1. Apollo 11
2. Once Upon a Time... in Hollywood
3. Avengers: Endgame


Bubbling under: Us, Knives Out, The Lighthouse, Free Solo, John Wick 3, Hustlers

Midsommarin ja Irishmanin ainakin olisin halunnut nähdä ennen äänestämistä mutta tuskin ehdin, joten näillä mennään. Nopealla laskennalla 43 leffaa listalta nähtynä.

Ja kiitos @Hande75 että otit homman hoitoon!

---

Ja ihan vaan huvin vuoksi top 5 teatterilevityksen ulkopuolisista leffoista:

1. In Fabric
2. Dolemite Is My Name
3. Hail Satan?
4. The Perfection
5. Deerskin (Le daim)
 
Viimeksi muokattu:

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
2019 oli aika huono vuosi hyville leffoille, harvassa olivat ne elokuvat jotka toivat esiin tunteita minussa. Esimerkiksi Once Upon a Time... in Hollywood oli minun mielestäni pettymys, ei yltänyt lähellekään Tarantinon parasta eli Pulp Fictionia. Loistavaa näyttelemistä, mutta oli muuten tasapaksu juoneltaan ja aivan liian ylipitkä, jauhoi paikoillaan. Esimerkiksi Midsommar jäi paljon enemmän mielen päälle, vaikka olikin kömpelömpi ja juoneltaan köyhempi. Joker oli ihan hyvä, mutta ei yltänyt kaikkeen siihen hypeen. Toki Joaquin Phoenix näytteli Oscarin arvoisesti.

Ei missään järjestyksessä:
Toy Story 4 (Ensimmäinen Toy Story aloitti aikoinaan täyspitkät tietokoneanimaatiot ja jatkaa vieläkin siellä ykkösenä.)
Knives out (Vuoden yllättäjä)
The Irishman (Kömpelöistä De Niron tappelukohtauksista huolimatta hieno leffa, Scorsese on vain paras.)
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Nykäskylän ylpeys, Bunch of jerks
Juu, pitkä lista elokuvia ja mä oon nähny niistä ainoastaan kaksi. Molemmat oli mielestäni vieläpä ihan paskoja, joten en koe olevani tässä kohtaa edes äänioikeutettu.
The Irishman ois toki Netflixissä, mut en oo joutanut vielä tiirailemaan.
 

Hande75

Jäsen
Suosikkijoukkue
LiverpoolFC, Jokerit, suomalaiset NHL:ssä ja Lauri
Muistutan, että teillä on vielä viikko aikaa äänestää. Oletan, että ylimmäinen on paras, jos muutoin ei ole mainittu. @Vintsukka miten olet huomioinut listan, jossa on vain yhtä elokuvaa äänestetty?
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Muistutan, että teillä on vielä viikko aikaa äänestää. Oletan, että ylimmäinen on paras, jos muutoin ei ole mainittu. @Vintsukka miten olet huomioinut listan, jossa on vain yhtä elokuvaa äänestetty?
Olettaisin, että kyseinen elokuva saa silloin 5 pistettä ja muita pisteitä ei jaeta kyseisen äänestäjän osalta.
 

Manazeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Paljon (paskaa) tuli teattereissa nähtyä tänä vuonna. Onneksi sieltä niitä helmiäkin löytyi kiitettävästi. Harmittaa, että muutaman todella hyvän joutuu jättämään omalta listalta pois (etunenässä Booksmart ja Rocketman). Toki jäi muutama hyvä elokuva myöskin näkemättä ja nyt alkaa deadline painamaan pahasti päälle, niin eipä noihin ole nyt aikaa paneutuakkaan. Joten näillä mennään.

1. Green Book
2. Once Upon a Time... in Hollywood
3. Avengers: Endgame
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
@Vintsukka miten olet huomioinut listan, jossa on vain yhtä elokuvaa äänestetty?
Silloin kun äänestystä pidin, laskin vajaat listat niin että ykköselle maksimipistemäärä ja pienempiä pistemääriä ei vaan sillä listalla jaettu. Mustan Nuolen järjestämissä äänestyksissä taas muistaakseni kelpuutettiin vain listat, joissa oli oikea määrä elokuvia, mutta tuosta MN taisi ilmoittaa painokkaasti jo avausviestissä. Summa summarum: makuasia, tee kuten parhaaksi näet.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
1. Green Book 9
2. Star Wars Episodi IX: The Rise of Skywalker 8
3. The Mule 7

----------------------------
Jeti 7
The Irishman 6
Destroyer 6
Kylmä kosto 6
Alita: Battle Angel 5
Angel Has Fallen 5
Kaksi Kuningatarta 5
Rocketman 5
John Wick: Chapter 3 - Parabellum 4
Maija Poppasen paluu 4
Captain Marvel 4
Ihmeiden puisto 4
Glass 4
Shazam! 3
Avengers: Endgame 3
Iron Sky the Coming Race 2

Green Book oli vuoden ainoa hyvä leffa, Star Wars oli kohtuu hyvä ja loput korkeintaan ok-tasoa. Varsin monta pettymystä (Angel Has Fallen, John Wick 3, Avengers: Endgame, Captain Marvel, Shazam!, Iron Sky...) mahtui tähän vuoteen.
 

Linc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
1. The Lighthouse
2. Green Book
3. The Irishman
---------
4. Marriage Story
5. Once upon a Time... in Hollywood
6. Rocketman
7. Joker
8. Knives Out
9. Hotel Mumbai
10. Midsommar

Parempi elokuvavuosi kokonaisuudessaan kuin edeltävä. Jos "1917" olisi Suomessakin ilmestynyt viime vuoden puolella menisi se kolmen kärkeen.
 

Avuton tunari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vähän kaikki.
Laitentaanpa omakin lista tulille:

1. Star Wars Episodi IX: The Rise of Skywalker
2. Veitset esiin - Kaikki ovat epäiltyjä
3. Tuntematon mestari


Star Wars Episodi IX: The Rise of Skywalker :
Paras Star Wars elokuva.
Juoni lähes täydellinen, näyttelijät hyviä ja erikoistehosteet näyttäviä.


Veitset esiin - Kaikki ovat epäiltyjä:
Parhainpia dekkareita (=dekkarielokuvia), mitä olen katsonut.
Juoni kutkuttava, näyttelijät hyviä ja ohjaus fantastinen.

3. Tuntematon mestari:
Yllättävän hyvä ja viihdyttävä elokuva.
Täyty sanoa, että minulla oli ennakkoluuloja tätä elokuvaa kohtaan- --
Onko aihe tarpeeksi kiinnostava? Kuinka viihdyttävä juoni on?---
, mutta onneksi katsoin sen.
Jonain toisena vuona voisi olla ykkönen.

Kunniamaininta:

Uinu, uinu lemmikkini
Juoni oli tuttu ja turvallinen, tai niin ainakin luulin..
 

Rairama

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL & Vaasan Sport
1. Joker
2. Se: Toinen luku
3. Aladdin
----
3,25. Jumanji: The next level
4. Pokemon: Detective Pikachu
5. Avengers: Endgame
6. Captain Marvel
7. Räyhä-Ralf valloittaa internetin
8. Annabelle Comes Home (vuoden surkein)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös