Jatkoajan ravintolaopas

  • 533 212
  • 2 507

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
En oikeasti käy fine dining -ravintoloissa kahdesti päivässä, mutta eilen kävin, kun olin isänpäivälahjaksi hotellissa nauttimassa hiljaisuudesta - sitä kun ei muuten ole oikein koskaan tarjolla. Lounaaksi oli tuo Toppa ja illalliseksi sitten Ravintola Karppi Punavuorenkatu 3:ssa aivan Fredrikintorin kupeessa.

Ensinnäkin on sanottava, että tästä on todella vaikea kirjoittaa oikein minkäänlaista johtopäätöstä ilman, että tulee väkisinkin olemaan itsensä ja mielipiteidensä kanssa ristiriidassa. Kaikki käymäni ravintolat mukaan lukien Karppi on yksi monisyisimmistä, makujensa puolesta erikoisimmista ja vaikeimmin tulkittavista sekä yllättävimmistä, johon olen törmännyt.

Sali on melko pieni, mutta selkeä. Valaistus on tunnelmallinen, ja japanilaisuus huokuu oikeastaan kaikesta; seinien koristeista, verhoiluista, pöytien kirsikkapuukoristeista, valaisimista jne. Karpin konsepti on modernia japanilais-aasialaista ruokaa Eurooppa-twistillä. Annokset ovat nimistään lähtien kekseliäitä, niissä yhdistellään makuja yllättävillä tavoilla, ja ne on esitetty menu-vihkosessa hauskalla tavalla piirroksin.

Palvelu oli juuri niin ystävällistä ja huolellista kuin vain japanilaisilta voisi stereotyyppisesti olettaakin. Sain aika hienoa syväluotausta mm. saken erilaisiin valmistustapoihin ja ylipäätään erilaisiin japanilaisiin fermentointityyleihin ja -perinteisiin. Btw, kun fermentoinnissa mennään tarpeeksi syvälle, makujen monimutkaisuus (ja eurooppalaisesta näkökulmasta epätavallisuus) saattavat olla erittäin vaikeita "ymmärtää". Itse lukeudun joissain tapauksissa näihin tyyppeihin.

Otin menukokonaisuuden, johon lisäsin jälkkärin (jostain syystä se ei kuulu itse menuun) sekä sake-parituksen. Niin, ja alkuun aperitiiviksi White Negronin (oli erinomainen).

Keittiön tervehdyksenä oli sieni-lohen mäti- ja sipuli-valkosipuli-emulsiolla ja kurkulla täytetyt "bite-a-bit' -croustadit. Todella hyvä aloitus. Tämän ja ensimmäisen alkuruoan kanssa oli tarjolla sama sake; hyvin kevyt ja ymmärrettävä tapaus, melko vähäinen hiivamaisuus ja maltilliset aromit.

Ensimmäinen alkuruoka oli "Diving scallop", eli kampasimpukka-tataki, jonka seurana oli vaikka ja mitä: kookos-hiiva-kastiketta, tuhkaöljyä, paahdettua luumupyrettä, korianteriöljyä, aivan paperinohuita mustajuurisipsejä ja kuivattuja roseepippureita punajuuri-dashissa. Tämä oli todellinen taidonnäyte (kuva alla): kampasimpukka onnistui olemaan annoksen tähti - se maistui tuossa eniten - mutta taustalla tapahtui jatkuvasti paljon: pippurit poksuivat suussa, luumupyree toi makeutta, korianteriöljy aromaattisuutta, tuhka karvautta ja kookoskastike aivan herkullisen umamin. Annos oli hyvin pieni, vain yksi kampasimpukka, ja ainoa virhe olikin, että näitä olisi halunnut syödä useamman.

Seuraavaksi oli tarjolla ankan rintaa fermentoiduista pavuista tehdyssä kastikkeessa sekä minttupestoa, limeruohoöljyä ja pikkelöityjä sinapinsiemeniä. Tässä annoksessa maut eivät mielestäni olleet tasapainossa: vain suolalla ja pippurilla maustettu ankka oli maultaan hyvin herkkä (ja valitettavasti hieman liian kypsä, ainakin omaan makuuni), kun taas kastike oli varsin voimakas. Kastikkeessa toistuvat voimakkaat ja "tummat" maut, joten ankan rooliksi jäi vain tekstuuri. Kastike oli toki niin herkullinen, että pyysin leipää jotta saisin loputkin syödyksi.

Ankan seurana oli hieman voimakkaampi sake; kirkas, mutta varsin hiivainen ja melko hapan tapaus. Ei ollut oma suosikkini. Oma suomalainen suuni olisi halunnut tuon viilennettynä, mutta se tarjoiltiin taskulämpimänä. Peiliin katsomisen paikka, mutta tämä ei tosiaan auennut ollenkaan.

Tämän jälkeen pöytään tuotiin annos, jota ei ollut menussa, eli kukkakaalia kahdella tapaa, "Cauli-brain". Tämä oli aivan suurhuikea suoritus: rapeaksi paistettua kukkakaalia aasialaisessa ruskeassa kastikkeessa, daikon-retikkaa täydellisen happamaksi pikkelöitynä ja aivan tajuttoman ihana kukkakaaliemulsio, joka oli maustettu japanilaisella sitruunalla, sitruunaruoholla ja limellä. Päällä vielä furikake, eli eräänlainen leväsilppu. Jälkimmäisen olisi voinut jättää poiskin - ei tuonut annokseen oikein muuta kuin ulkonäöllisesti - mutta tuo emulsio oli aivan jäätävän hyvää. Kyselin reseptiä, sain vastaukseksi kohteliasta hihitystä.

Tämän ja seuraavan annoksen kanssa oli sake, jota tarjoilijakin luonnehti sanalla "funky". Se oli suodattamaton, kahdesti fermentoitu hiivapommi, joka oli kaikkien paikallaolijoiden yllätykseksi illan paras. Paljon aromeita, juuri sopiva makeus ja sellaista makusekoilua, josta itse pidän. Hyvin erikoinen, mutta oikealla tavalla.

Pääruokana olikin sitten reilu annos ramenia. Todella pehmeää poroa vartaissa, vielä pehmeämpää porsaskakkua ja poro-liemi, jossa oli mausteena erittäin voimakasta japanilaista kalakastiketta. Tämä vei kielen lopullisesti mennessään. Komponenteiltaan yksinkertaisin, mutta makumaailmaltaan tasapainoisin ja herkullisin annos. Ylivoimaisesti paras ramen, jonka olen syönyt.

Jälkkäri olikin sitten jotain ihan muuta. Vai miltä kuulostaa sipulijäätelö, paistetut riisinuudelit, kookos-ponzu-kastike, kirsikkaruohohyytelö ja japanilainen punapippuri? Tämä ei ollut suosikkini. Sipulijäätelö oli vähintään erikoinen (todellisuudessa jopa ikävä), kastike oli ihan ok, hyytelö ei maistunut millekään ja punapippuri erottui aivan liikaa. Nuudelitkin toimivat vain rapeana elementtinä. Lopulta päällimmäiseksi jäin vain ylikypsän sipulin sokereilla korostettu makeus.

Mitä tästä sitten sanoisi? Ensinnäkin suosittelen, mutta tietyin varauksin: kannattaa miettiä tilaako jälkkäriä ja toisaalta, ovatko omat makureseptorit siinä asennossa, että pystyy nauttimaan hyvin monimutkaisista makumaailmoista ja aromeista. Kuten sanottu, osa tämän ravintolan makujen kerroksellisuuksista menee varmasti yli hilseen, jos ei ole tottunut sellaiseen. Sama juttu saken suhteen: itse tilaisin jatkossa listalta mieluummin viinejä.

Kuten sanottu, oma johtopäätökseni on ristiriitainen: Karpissa on makuja enemmän kuin pystyy laskemaan ja yllätyksiä tulee oikealta ja vasemmalta, mutta silti on hyvin vahva fiilis, että tämä on nyt koettu. Se, että maut ovat niin voimakkaasti kerroksellisia tekee niiden syömisestä paitsi hauskaa ja nautinnollista, myös jollain tavalla kuluttavaa: tällaisen ruoan parissa ei pysty rentouttamaan suutaan, ja toisaalta kun makuja on noin paljon, jossain vaiheessa käy niin, etteivät ne osu keskenään yksiin. Silloin on seurauksena riitasointumainen fiilis.

Kokemuksena 9/10
Ruoka 3/10 - 10/10
Tarjoilu 9/10

Suosittelenko? Kyllä. Menenkö uudestaan? Never say never.
 

Liitteet

  • 20240316_214747.jpg
    20240316_214747.jpg
    781,4 KB · kertaa luettu: 128

L. Öysä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valioliiga
Miten BasBasiin on tarkoitus saada viikonlopulle pöytää? Onko ihan tuurista kiinni, että iskee kiinni kun tulevat myyntiin? Onko kulma yhtä hyvä vai jääkö originellin varjoon?

Edit. Suosituksia muistakin hyvistä Helsingin illallis+viini-paikoista otetaan vastaan.
 
Viimeksi muokattu:

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Miten BasBasiin on tarkoitus saada viikonlopulle pöytää? Onko ihan tuurista kiinni, että iskee kiinni kun tulevat myyntiin? Onko kulma yhtä hyvä vai jääkö originellin varjoon?
Kulma on simppelimpi ja ns. ronskimpi (ja edullisempi) kuin bistro. Molemmat ovat erinomaisia, mutta erilaisia. Bistro on se ykköskentällinen.

Bistrosta pöydän saaminen pe-la -akselilla ilman että tuntee jonkun, on kyllä sangen haastavaa, ainakin oman kokemukseni perusteella. Itse saimme pöydän keskiviikolle klo 21.30. Mutta jos käy tuuri, niin onnittelut!
 

Grafix

Jäsen
Miten BasBasiin on tarkoitus saada viikonlopulle pöytää? Onko ihan tuurista kiinni, että iskee kiinni kun tulevat myyntiin? Onko kulma yhtä hyvä vai jääkö originellin varjoon?

Edit. Suosituksia muistakin hyvistä Helsingin illallis+viini-paikoista otetaan vastaan.
Yläkerran bistrohan on siis ti-pe auki ja viikonloppuisin kiinni. Perjantai-illalle on toki vaikea saada pöytää, mutta arki-illoille on kyllä järjestynyt pöytä aina varsinkin silloin, jos ei ole ihan just päivästä tai kellonajasta kiinni. Peruutuksia tulee myös silloin tällöin ja toki kannattaa myös vaan soitella ja kysyä tilannetta. Tiskillä on myös muutama paikka johon pääsee ilman varausta, jos vaan on tilaa ja kysyy kauniisti.

Omasta mielestä alakerrasta tuli vähän meh kun se muuttui viinibaarista Kulmaksi. Kantsii testata myös BasBasin studio siinä lähellä. Järjestävät kaikenlaisia teemailtoja jne ja varauksia ei oteta. Tällä viikolla on esimerkiksi risotto- ja pastailtamat torstaina.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Olen menossa perjantaina katsomaan U18 Suomi - Norja matsia ja Kampissa olisi tarkoitus käydä syömässä jotain ennen Metro Areenalle menoa. Suositelkaas Kampista jotain hyvää ja nopeaa ruokapaikkaa?
 

Jeffrey

Jäsen
Olen menossa perjantaina katsomaan U18 Suomi - Norja matsia ja Kampissa olisi tarkoitus käydä syömässä jotain ennen Metro Areenalle menoa. Suositelkaas Kampista jotain hyvää ja nopeaa ruokapaikkaa?

Hyvä, nopea ja hinta-laatusuhteelta kantakaupungin parhaimpia ravintoloita taitaa sijaita Kampin alakerroksessa. Singapore Hot Wok on palvellut Kampin keskuksen avauksesta alkaen ja sen vieressä thaimaalainen Raan Khao Gaeng Thai Street Food on myös erinomainen.

Nämä menevät molemmat kategoriaan erinomainen ruoka, suhteellisen edullinen ja ilman jonoa äärimmäisen nopea tapahtuma. "Läpimeno ruokailun" eliittiä vaikka ovat toki kauppakeskus ravintoloita ja jos fiinimpää haluaa tai aasialainen ruoka ei maistu niin kannattaa suunnata muualle. Askel Kampista Malminrinteessä on käsintehdyistä nuudeleista tuttu Big Bowl Noodle, joka sekin on ehdottomasti erinomainen paikka ja mahdollisesti edellä mainittuja jopa napsun laadukkaampi tai ainakin spesiaalimpi.
 
Suosikkijoukkue
HPK
Miten BasBasiin on tarkoitus saada viikonlopulle pöytää? Onko ihan tuurista kiinni, että iskee kiinni kun tulevat myyntiin? Onko kulma yhtä hyvä vai jääkö originellin varjoon?

Ite sain aikonaan varattua perjantaille kun oli asialla heti kun tulivat saataville. Puoliltaöin vaan hakkaamaan F5 varaussivulle. Muistaaksen alle minuutissa oli kaikki perjantain pöydät menneet.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös