Aika paljon tässä on eilisen ja tämänki päivänä aika nostettu noita Saksan pelin vahvuuksia esille, ja ihan aiheesta. Etenkin tuo hyökkäyspelin rakenne ja kuviot...Nagelsmann on kyllä tuossa hyökkäyspelin valmennuksessa "eliittien eliittiä". Etenkin nuo hyökkäysnelikon jatkuvat erilaiset juoksut, sujuva paikanvaihtopeli ja sijoittumisen kautta luodut numeraaliset yv-tilanteet aina tilanteen mukaan...kuin parhaillaan Bayernissa konsanaan. Kun tuo toimii ja kaikki ovat synkassa, Nagelsmann osaa kyllä operoida tuon murhaavan hyvin.
Myös Robertson manasi tätä pelin jälkeen, että Skotlanti ei koskaan tiennyt, että mihin Saksa sen pallon pelaa: pelattiinko pallot noihin välikaistojen ylätaskuihin Wirtzille tai Musialalle, Gündolle keskustan taskuun, vai selustaan nopean kombinaatiopelin kautta, kun esim. Kimmihc putosi vähän alemmas, joka pakottaa laitapakin tulemaan edes vähän vastaan, jolloin selustaan syntyi tila esim. Musialalle tai Gündolle.
Pitää myös mainita nuo laitapakkien positiot, juuri sopivan korkealla, jotta Wirtz-Musiala voivat kaventaa keskemmälle, mutta toisaalta juuri sopivan alhaalla, jotta voidaan vastaanottaa (etenkin oikealla Kimmich) niitä eritoten Kroosin antamia risitipalloja, eivätkä skottien laitapakit voineet rynnätä vastaan pois positiostaan ottamaan tilaa ja aikaa pois, koska tämä avaisi selustaan aivan liikaa tilaa Musialalla ja Wirtzille. Build-up pelaamisen rakenne oli jo Bayernistakin Nagelsmannille tuttu 3-1-3-3 / 3-1-5-1: Musiala/Sané kaksikko vastasi tuota nykyistä Wirtz/Musiala duoa, Müller operoi Gündon roolissa jne. sillä erotuksella toki, että Bayernissa pelintekijä Kimmich oli siinä nykyisessä Andrichin tontilla, kun Saksassa nyt pelintekijänä toimii takalinjaan kolmanneksi toppariksi pudonnut Kroos. On aika selvää, että tämä sujuvaan paikanvaihtopeliin ja erilaisten juoksujen kombinaatioon perustuva systeemi tulee aiheuttamaan monille hyvin harmaita hiuksia.
Mutta jos joku heikkous pitäisi ehkä nostaa tuosta joukkueesta, niin ehkä se olisi se jalkanopeuden puute ja negatiiviset tilanteenvaihdot pallonmenetysten jälkeen. Mittelstädt ja Kimmich eivät ole mitään jalkavimpia pelaajia ja, koska he puskevat koko ajan rajusti ylös, syntyy sinne taakse hurjan valtavia tiloja laitakaistoille (linkin kuva). Eikä Saksalla ole oikein riittävää jalkanopeutta välttämättä toipua noista nopeasti haluttuun puolustusmuotoon ja katkaista noita nopeita kääntöjä.
Mielenkiintoista nähdä, että miten tuo nykyinen systeemi toimisi, jotain Ranskan kaltaista joukkuetta vastaan, joka perustaa pelaamisen Deschampsin alaisuudessa tiiviiseen puolustamiseen ja pelin nopeaan kääntämiseen. Jos mietitään ketä pelaajia Ranskalla on heittää juuri tuonne isoihin tiloihin syntyville laitakaistoille kääntämään peliä nopeasti: Mbappé, Dembele, Coman, Thuram, Kolo Muani... tuo voi olla se Saksan heikkokohta, johon joku Ranskan kaltainen joukkue voi iskeä todella lujaa. Vielä, kun jollekin Ranskan kaltaiselle joukkueelle on myös ihan luonnollista, eikä mitään ongelmaa maata matalalla ja kytätä noita iskuja, eikä hallinnan luovuttaminen Saksalle ole mikään ongelma, niin tuo voi olla se Saksan kryptoniitti tässä turnauksessa.
Saksan avain näissä kisoissa on mielestäni pitää palloa niin paljon, kuin mahdollista ja - itsestäänselvää toki-, mutta välttää kaikin keinoin pallonmenetyksiä, etenkin huonoissa tilanteissa. Jotkut heikommat joukkueet eivät noista rango, mutta isossa pelissä huono pallonmenetys epästabiilissa tilanteessa voi olla kohtalokas. Nagelsmannilla kun oli jo aikanaan jopa pahojakin vaikeuksia myös Bayernissa organisoida noita pallonmenetysten jälkeisiä hetkiä, kun vastaprässi ei ehdikään toimimaan ja oma pakka on hieman levällään. Tämän takia Nagelsmannin pelityyli varmastikin perustuu pitkälti tuohon äärinopeaan vastaprässiin ja pallon riistämiseen heti, kun pallo menetetään, koska jos siinä ei onnistuta, vaikeudet ovat edessä.