Jääkiekkoilun televisioinnin hintaa vuosikymmenten varrelta

  • 4 522
  • 13

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ennen vuotta 1987 ei juurikaan jääkiekkoilun MM-kisojen televisiointikaan ollut hinnaltaan mitään kovin suurta kaiken kaikkiaan. YLE maksoi ennen tuota vuotta hyvinkin pieniä summia kaikkiaan, mutta tuosta vuodesta ja siitä eteenpäin YLE ja myöhemmin muutkin jääkiekon MM-kisoja näyttäneet tahot ovat joutuneet melkoisiin hintatalkoisiin ja ajoittain hinnat ovat olleet jo liiankin korkealla joskin nykyisin on jo kauan suosittu myös pakettisopimuksia useiden vuosien ajalle mitkä pakostakin nostavat hintoja.

Tässä kuitenkin vuoden 1990 eli 25 vuotta sitten YLE:n maksamia hintoja ja muidenkin Jääkiekon MM-kisojen hintalappuja yhteensä ja lopuksi tulee tuolta vuodelta pieni vertailu myös jalkapallon MM-kisojenkin hintalappuun Italiasta. Tässä hintoja jotka annan jääkiekon osalta myös Sveitsin Frangeissa Suomen Markkojen ohella:

1990: YLE maksoi yksinään MM-kisoista Bernissä 400 000 Suomen Markkaa eli 150 000 Sveitsin Frangia. Samalla Suomessa pelattavien MM-kisojen televisiointioikeusmaksua pudotettiin 11 % eli siten YLE maksoi kisalähettäjänä oman osuutensa mukaan 320 000 markkaa eli 120 000 Sveitsin Frangia. Vuoden 1991 MM-kisoissa toki kaikkiaan kustannukset olivat Bernin kisoja suurempia.

1990 MM-kisojen kokonaiskustannukset A-sarjan osalta: 6,65 miljoonaa markkaa tai 2,5 miljoonaa frangia.

1990 MM-kisojen kokonaiskustannukset B-sarjan osalta: 3,25 miljoonaa markkaa tai 1,25 miljoonaa frangia.

1990 MM-kisojen kokonaiskustannukset C-sarjan osalta: 1,6 miljoonaa markkaa tai 750 000 frangia. (Näiden kisojen kohdalla jälleen Hollannissa etenkin RTL4 näytti pelejä jopa suoranakin ja muutenkin Ijshockey Selectie-ohjelman kautta koosteina Ijs-Oranjen menoa joten leijonanosa tuosta summasta on tullut sieltä päin.)

1990 MM-kisojen kokonaiskustannukset D-sarjan osalta: 800 000 markkaa tai 375 000 frangia.

Lopuksi laitan vielä vertailua vuoden 1990 jääkiekon MM-kisojen ja jalkapallon MM-kisojen hintalappusummasta YLE:n kohdalla. Tässä siitä hintaa:

Jääkiekon MM-kisat 1990: 400 000 markkaa

Jalkapallon MM-kisat 1990: 6,7 miljoonaa markkaa

Inflaatioarvon huomioiden Jalkapallon MM-kisat olisivat maksaneet tänä päivänä 1,7 miljoonaa euroa...
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1992 Jääkiekon MM-kisat maksoivat kilpailut kaapanneelle PTV:lle miljoonan markan verran mikä kertoi tuolloin paljon jääkiekon hintakehityksestä. YLE:lle hinta oli liikaa ja se yritti osin jopa hieman lapsellisestikin välttää kisojen uutisointiakin suurin piirtein kisojen puolivälieriin saakka. Välieriin mennessä YLE oli jo halunnut ottelulähetyksiä itselleen ja saikin lopulta näyttää välierän ja loppuottelun jälkilähetyksenä. Jussi Tunturi tuntui olevan hetken aikaa Suomen vihatuin mies tuolloin samaan tapaan kuin vuonna 1983 Yleisurheilun MM-kisojen vihatuin mies Suomessa hetken aikaa oli ollut Raimo Piltz.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1993 YLE löysi MM-kisoista edellisvuodelta puuttuneen miljoona markkaa, mutta PTV tarjosi viime hetkellä 1,1 miljoonaa markkaa ja siten se sai kilpailut. Edellisvuoteen verrattuna YLE kuitenkin hieman paremmin uutisoi tapahtumia, mutta tiukoista neuvotteluista huolimatta ottelulähetyksiä ei aivan lopulta näkynyt YLE:n puolella lainkaan. Tosin jälleen YLE aloitti neuvottelemaan vasta puolivälierävaiheessa otteluista ja ennen pitkää YLE ei halunnut näyttää muita otteluita kuin pelkän finaalin jälkilähetyksen jonka ottelun hintapyyntö yksittäisen ottelun kohdalta oli tuolloin naurettavan suuri ja siten edes finaalia ei tullut jälkilähetyksenä. Vuoden 1993 neuvotteluissa PTV otti itselleen vielä oikeuden tuolloin vuoden 1995 MM-kisoihin optiona ja PTV yritti jopa vielä pidättää itsellään oikeuden kisoihin, mutta liian suuri hinta ja erillisen sakkosumman maksaminen YLE:lle kisojen otosta vastoin sopimuksia sai kanavan vetäytymään hankkeesta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1994 MM-kisoista PTV maksoi 1,5 miljoonaa markkaa ja korkeintaan 1,7 miljoonaa markkaa. YLE sai tuona vuonna lähettää finaaliottelun lopulta jälkilähetyksenä. Vuoden 1995 MM-kisoista PTV olisi joutunut maksamaan 1,7 miljoonaa markkaa jota kanavan johto piti juuri ja juuri hyväksyttävänä. Ääriraja kisoille olisi ollut 2 miljoonaa markkaa ja kisoista PTV piti kiinni hyvinkin pitkään.

Lopulta Yleisradion vaatima sakkosumma kisojen palautuksesta vielä yhdeksi vuodeksi PTV:lle eli vuoden 1995 kisojen siis olisi tullut maksamaan vähintään 2 miljoonaa markkaa ja YLE itse halusi korvaukseksi mielellään 2,5-3 miljoonaa markkaa oikeuksiensa siirtämisestä vuodella vuoteen 1996.

Minimisumman PTV olisi todennäköisesti kyennyt kaivamaan kokoon ja kanavalle kerääntyneet uskomattomat katsojaluvut aina keväisin houkuttelivat jopa todella epätoivoisenkin tuntuisiin maksusummiin ja niiden maksamiseen. Lopulta sakkosummakin ei ollut riittävä YLE:lle ja YLE:n herroja vielä vähemmän itse koko tv-oikeuksien haltijallekin.

YLE oli kaikessa hiljaisuudessa enemmän tai vähemmän kaksi vuotta aiemmin vuodesta 1993 eteenpäin luonnostellut jääkiekon MM-kisojen tv-oikeuksista vastaavan yhtiön kanssa sittemmin hyvinkin yleistä pakettisopimusta joka oli omana aikanaan uskomattoman kallis hankinta, mutta joka varmisti moneksi vuodeksi suomalaisen jääkiekon näkymisen ns. Kaikelle kansalle vaikka totta kai PTV oli alkanut jo keräämään hyvinkin vakuuttavia katsojalukuja kaapelikanavaksi.

Kun pakettisopimus sovittiin ennen pitkää vuoden 1995 alussa ja lopullisesti vahvistettiin hieman ennen MM-kisoja niin PTV:llä ei ollut enää vaihtoehtoja ja se joutui katsomaan tilannetta sivussa kun YLE sai nauttia maailmanmestaruuden eduista.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1993 lopulla YLE:n ja PTV:n yrittäessä kamppailla etenkin kiistanalaisista 1995 MM-kisojen oikeuksista keskenään molemmilla kanavilla olisi voinut olla halutessaan mahdollisuus myös jakaa sen vuoden kisat jotka kuitenkin olivat YLE:lle jossain määrin liian epäedulliset. Tuolloisissa suunnitelmissa YLE olisi lähettänyt enimmäkseen alkusarjan ottelut korkeintaan puolivälieriin asti ja ratkaisupelit välieristä eteenpäin olisivat näkyneet vain pelkästään PTV:llä. Välillä PTV halusi myös omien ottelujensa alkavan jo puolivälieristä eteenpäin mikä taas olisi ollut vieläkin epäreilumpaa Yleisradiolle. Tosin korvauksena siitä YLE olisi saanut ratkaisupeleistä toki jälkilähetykset ja mahdollisesti kisojen pronssiottelun suoran lähetyksen edellyttäen, että Suomi ei olisi niissä pelannut. Lopulta kisojen jakamistakaan sinällään ei toteutettu.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Olen jälkeenpäin miettinyt, että olisi ollut hyvä jos Suomi olisi jo vuonna 1992 (tai viimeistään 1994) voittanut maailmanmestaruuden, niin ärsyttävä -95 ylihypetys olisi jäänyt toteutumatta. Maailmanmestaruus olisi tullut sopivasti puskista ja osa kansalaisista olisi lukenut siitä vasta seuraavan päivän sanomalehdestä.

Kaudella 91-92 oli Yleisradiolla tarjolla jääkiekkoa runsaasti, joten ei ihme etteivät väkisin halunneet pitää MM-kisojen oikeuksia. Syksyllä -91 Kanada Cupista näytettiin seitsemän ottelua (ensimmäisen finaalin näytti Kolmoskanava) ja -92 olympialaisista näyettiin omien laskujeni mukaan ottelulähetyksiä 18 ottelusta (+maalikoosteita muista). -92 SM-liigan playoffseihinkin oli Yleisradiolla oikeudet vaikka Kolmoskanava esitti kerran viikossa runkosarjan ottelun.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
YLE olisi toisaalta halunnut aivan alun perin vuoden 1992 MM-kisoja, mutta hinta oli liian suuri sillä YLE:n oma maksimihinta kisoille olisi ollut vain puoli miljoonaa markkaa ja pahimmillaan tuolloinen kisojen tv-oikeuksien haltija olisi halunnut niinkin paljon kuin puolitoista miljoonaa markkaa alustavissa neuvotteluissa ennen vuotta 1992 niin YLE:ltä kuin jopa PTV:ltä, mutta sittemmin laski pyyntöjä kun molemmat yhtiöt kieltäytyivät maksamasta sellaista summaa tuosta noin vain. Välillä YLE yritti alentaa niinkin alhaiseksi hinnan kuin 100 000 markkaan, mutta se oli taas vuorostaan kerta kaikkiaan liian vähän.

Kun taas katsojalukuja miettii niin PTV itse oli asettanut korkeimmaksi arviokseen ennen kisoja vuonna 1992 vain 700 000 katsojaa finaaliin, mutta jo tiettävästi pelkästään ensimmäistä Suomi-Ruotsi ottelua katsoi juuri tuon verran katsojia kun kanavan oma arvio oli korkeintaan alkusarjan pelistä vain 300 000 katsojaa ja sekin olisi ollut jo yläkanttiin monen mielestä koska ennen koko MM-kisoja 1992 PTV:n oma katsotuin urheiluohjelma (ja ehkä katsotuin ohjelma muutenkin?) oli ollut Jari Litmasen ja Suomen pelaama jalkapallomaajoukkue ottelu Hollantia vastaan vuonna 1991 mikä oli kerännyt 150 000 katsojaa.

Tuolloin Suomeen itse asiassa syntyi selvä baarikatselun kulttuuri mikä aikanaan oli ollut jopa verraten vähäinen ennen sitä vuotta ja aikanaan jos vain jääkiekko kiinnosti ja PTV näkyi kodissa niin monta iloista vierasta saattoi vuosina 1992-1994 tulla katsomaan kisoja. Jopa hyvinkin pitkien matkojen päästä jos oli todella kova kiekkofani.

Finaalin aikaan katsojia PTV:llä oli kai tiettävästi jopa miljoonan verran mikä oli melkein koko kanavan silloinen kattoluku katsojien osalta yleensäkin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1993 MM-kisojen aikaan PTV keräsi Suomen maajoukkueen ongelmien myötä itsekin varsin vähän katsojia. Eräällä tavalla myös edelliskevään uutuudenviehätys kisoista oli jossain määrin kadoksissa ja koko kisojen katsotuin ottelu oli Suomi-Yhdysvallat mikä keräsi 786 000 katsojaa mikä toki oli edelleen varsin hyvä katsojaluku. Sitä ennen eniten katsotuin ottelu oli vetänyt puoli miljoonaa katsojaa. Ja muut vähemmän mikä toki silti oli enemmän kuin mitä kanavalta yleensä ohjelmia edes katsottiin.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Vuoden 1993 MM-kisojen aikaan PTV keräsi Suomen maajoukkueen ongelmien myötä itsekin varsin vähän katsojia. Eräällä tavalla myös edelliskevään uutuudenviehätys kisoista oli jossain määrin kadoksissa ja koko kisojen katsotuin ottelu oli Suomi-Yhdysvallat mikä keräsi 786 000 katsojaa mikä toki oli edelleen varsin hyvä katsojaluku. Sitä ennen eniten katsotuin ottelu oli vetänyt puoli miljoonaa katsojaa. Ja muut vähemmän mikä toki silti oli enemmän kuin mitä kanavalta yleensä ohjelmia edes katsottiin.

Olisiko yksi syy myös se että Eurosport lähetti aika hyvin lähetyksiä Suomeen ja sen näkyvyys oli tuolloin varsin hyvä? Suomessa näkyivät ainakin kaikki Suomen ottelut suorana tai koosteina.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1994 PTV keräsi MM-kisoistaan tiettävästi kokonaislukuna noin 10 miljoonaa katsojaa otteluistaan ja eniten katsottiin tietysti finaalia jonka katsojaluvut suurimmillaan olivat jopa 1,5 miljoonaa katsojaa. Tuolloin PTV:n kattoluku kanavan osalta oli 1,7 miljoonaa ja ehkä ihan korkeintaan 2 miljoonan katsojan verran.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Voi myös tuolloinkin olla ollut niin vaikkakin myös 1992 ja välillä jopa YLE:n omina lähetysvuosina 1989-1991 jääkiekkoa pystyi seuraamaan Eurosportilta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1976 YLE lähetti omat lähetyksestä jääkiekkoilun osalta myös Izvestijasta ja Kanada Cupista. Izvestija maksoi ilmeisesti kaikki kustannukset huomioiden 160 000 markkaa ja Kanada Cupin lähetykset 150 000 markkaa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1979 Izvestija maksoi YLE:n osalta 300 000 markkaa mitä pidettiin aikanaan jopa kohtuuttoman kalliina Yleisradiossa. Kuitenkin turnausta katsottiin paljon ja siten YLE maksoi hampaita kiristellen summan. Kaudeksi 1980 Izvestijasta ja sen näyttämisestä Suomessa käytiin melkoista kädenvääntöä sillä neuvostoliittolaiset kisaisännät vaativat otteluiden kuvasiirtomaksuista jopa 27 200 markan hintaa siinä missä YLE oli valmis maksamaan korkeintaan muutamia tuhansia markkoja vastaavasta. Lopulta hinnasta päästiin sopuun ja tiettävästi nuo summat eivät olleet 5000 markkaa suurempia.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1979 YLE maksoi sinä vuonna MM-jääkiekosta kaikkiaan melko vaatimatonta hintaa joka oli kuitenkin ainakin näillä näkymin ilman muita ihmeitä aikansa kalleinta MM-kiekkoakin ja kalliimpi hinnoiltaan kuin mitä vielä jotkut 1980-luvun alun MM-kisavuosien maksut MM-jääkiekosta olivat aina vedenjakajana ja viimeisenä nk. Halpojen Vuosien Kisojen tunnettuun vuoteen eli 1987 asti olivat.

Tuolloinen eli vuoden 1979 MM-kiekkoilu maksoi Yleisradiolle 92 000 markkaa.

Vertailun vuoksi Ruotsin SVT maksoi MM-kiekosta 184 000 markkaa eli kaksi kertaa niin paljon kuin mitä YLE maksoi samana vuonna 40 vuotta sitten.

Aluksi YLE:n piti maksaa sama summa kuin mitä SVT:n, mutta se sai kuitenkin neuvoteltua tuntuvaa alennusta sille vuodelle.

Vertailun vuoksi ainakin kaikkein kalleimmat YLE:n tai HTV:n tuon vuoden halvimmat NHL-ottelujen lähetyshinnat lähestyivät jo melkein uhkaavasti samaa hintaa kuin mitä koko MM-kiekon hinta esimerkiksi YLE:lle alustavissa arvioissa noin pariin kymmeneen lähetykseen olisi ollut jo pelkältä yksittäiseltä ottelulta mikä piti YLE:n sen vuoden NHL-lähetykset käytännössä erittäin vähissä ja ei HTV:kään liikoja maksanut ja näyttänyt NHL-otteluja vaikka joitakin Heikki Rajantien selostamia NHL-otteluja tosiaan nähtiin sinä vuonna HTV:llä.

YLE:n nihkeydessä lähettää NHL-kiekkoa kuten myös HTV:nkin ongelmana muutoin mielenkiintoisen lajin osalta oli ongelmana juurikin satelliitin siirtosummien maksut.

Sama juttu vaivasi myös Ruotsin SVT:tä vaikkakin se pystyi tietenkin otteluja enemmän lähettämään kuin YLE kaikkein pienimmilläänkin 40 vuotta sitten jo reilusti kauteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös