Aina on hyvä haastaa ja mieluusti myös kerron lisää ajatuksestani kirjoituksieni taustalla, kun asiallisesti niitä kyseenalaistetaan.
Pointtini on siis se, että me olemme ongelmistamme huolimatta menestyksekäs yhteiskunta siksi, että yhteiskuntajärjestyksemme perustuu laajoille yksilönvapauksille, perusoikeuksien kunnioittamiseen ja oikeusvaltioperiaatteeseen. Jälkimmäinen on ehkä kaikista tärkein, koska oikeusvaltioperiaate tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että valtio noudattaa omia lakejaan. Ilman sitä sinun ja minun yksilönvapaudetkin olisivat vain tyhjä kirjain, koska niitä ei tarvitsisi noudattaa. Siinä vaiheessa, kun valtio ei noudata omia lakejaan, ollaan todella pahasti mieron tiellä. Oikeusvaltioperiaatetta ei noudateta vähän sieltä täältä, vaan sitä joko noudatetaan tai ei noudateta.
Toisekseen, Suomen kaltaiset pienet Euroopan valtiot voivat olla vahvoja vain, jos ne toimivat yhdessä näihin yhteisiin liberaalidemokraattisiin arvoihin toimintansa perustaen.
Putin ja esimerkiksi Xi tietävät tämän, ja erityisesti siksi he vihaavat sääntöperustaista Eurooppaa pyrkien sitä kaikin tavoin hajottamaan. Heille mieluista on se, kun yksittäiset Euroopan maat alkavat sääntöperustaisuutta kyseenalaistamaan, karsimaan liberaalin demokratian selkärankana toimivia kansalaisoikeuksia ja siten nakertamaan integraatiota. Näin ovat toimineet esimerkiksi Unkari, Puola ja Slovakia.
Kreml kyllä tietää varsin hyvin, ettei edes nykyistä merkittävästi suurempi määrä pakolaisia riitä itsessään horjuttamaan suomalaisen yhteiskunnan perusteita. Mutta mikä horjuttaisi yhteiskunnan perusteita on se, jos ihmisten pelot tai ennakkoluulot ajavat poliitikot toimimaan omaa sääntöperustaisuuttamme vastaan. Juuri tähän Kreml tähtää, koska se heikentää Eurooppaa aiheuttamalla liittolaisten välille eripuraa.
Näin ei ole tapahtunut, eikä näin varmasti tule tapahtumaankaan. Minusta vaikuttaa, että homma on hallituksella ja viranomaisilla hyvin hallussa, kuten se oli (on) kaasuputkiepisodinkin kanssa. Kiitosta on annettava myös oppositiolle toimenpiteiden tukemisesta ja siitä, ettei kansalliseen turvallisuuteen liittyvillä asioilla lähdetä tekemään sisäpolitiikkaa. Mitä tulee perustuslakiasiantuntijoiden kommentteihin, niin tarpeellista opponointia on sekin. On tärkeä osa oikeusvaltiota, että hallituksen toimien laillisuutta valvotaan myös lainoppineiden toimesta.