ISIS – ääriliikkeistä vaarallisin?

  • 311 357
  • 1 830

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Kertoisitko sinä mitä tuossa on auettavaa. Tretjakin kanta on tullut selväksi eikä sitä esimerkiksi keskustelulla voi muuttaa.

Se on sitten täysin eri asia onko se oikea ja järkevä kanta. Eli niin kutsutun eri keskustelun paikka.

Siitä matkustamisesta Syyriaan oli kyse - ei matkustamisesta Syyriassa. Eli mikäli on ne liput sinne saanut sinne hankittua interwebin välityksellä kyseinen henkilö ei todennäköisesti voi olla täysin tiedoton mitä IS on siellä puuhannut.

Tuo oli se viestin osa mihin vastasit jollain matkustelusta kehitysmaissa - ei siis tuohon asiaan nyt liity yhtään mitenkään.
 
Tässä puhut itsesi hienosti pussiin. Jos, jos ja jos.

En usko, että nyt ymmärsit viestiäni. Mehän joudumme joka tapauksessa tekemään arvauksia. Olisinko reilu, jos väittäisin nyt sinun tarkoittaneen ettei näin tehdä? Minä väittäisin sitten, että suurin osa katsoo verkon ja etenkin somen avulla ohjeet. Ei, ei siellä ole mitään toimistoa mihin mennään kysymään tietä, eikä yhteyksiä pidetä matkapuhelimilla soittelemalla pelkästään. Niissä matkapuhelimissa on internetit tavalla tai toisella joka paikassa, missä halutaan. Näin on myös Suomessa, josta tuonnekin on lähdetty.

Sitä ei kukaan tiedä mistä reitit on selvitetty. Ei kaikki käytä internetiä aamusta iltaan joka päivä.

ISIS:n retoriikka ja rekrytointi tapahtuu valtaosin verkossa ja some on arkipäivää heille. On käytännössä täysin varmaa, että opastukset ja kyselytkin tehdään verkossa. On kai tuo nyt ihan selvä asia jokaiselle. Palanneet ISIS vaimot ja taistelijat ovat itsekin kertoneet, että oli niin väärin postata ISIS propangadaa aivottomana somessa.. eli tämäkin nyt tukee tätä asiaa. Vaan kuten jokainen vähänkään maailman menoa seuraa niin tietää, että joka helkkarin paikasta löytyy nykyään

Olen jonkun verran matkustanut kehitysmaissa ja ne tiedot tulee pubista, taksikuskilta, hotellin ihanilta vastaanottovirkailijoilta tai ihan vain kadulta joltain kysymällä.

Hah, olen minäkin ja etenkin silloin, kun internettiä ei ollut. Kun hakeudut terroristisen järjestön tai muun rikollisen järjestön luokse, niin et välttämättä kysele tuntemattomilta mistähän mahtaisi löytyä oikea osoite. Kyllä sinulla on etukäteen hajua, että ketä lähdet etsimään. Voidaan aivan takuulla puhua merkityksettömästä määrästä tynnyrissä eläjiä, jotka eivät muka olisi mistään mediasta (etenkään somesta) saaneet etukäteen tietoa siitä, mihin ovat menossa tai mitä idelogiaa ovat menossa kannattamaan.

En usko sinunkaan olevan niin naiivi, että kuvittelisit noin mitä kirjoitat. Arvaan, että haluat vain väittää vastaan ja teet sen vähän ohkaisesti. Eikä siinä mitään.. itse asiassa pitää kunnioittaa @Cobol in asennetta asiaan, sillä hän on selvästi eri linjoilla kuin minä, vaan ei lähde kieltämään itsestään selvyyksiä. Esim. sitä, että on erittäin epätodennkäköistä ihmisten olleen täysin sokeita mihin ovat menossa. Jokainen ymmärtää, että todellisuus ei ole sama asia kuin alun mielikuvat vaan tässä tapauksessa ollaan jo tiedetty järjestön väkivaltaisesta islamilaisesta luonteesta. Tämän ei pitäisi olla itseasiassa enää kiistelyn aihe vaan lähinnä kuriositeetti. Enää on siis jäljellä kysymys, että mitä nyt tehdään.. oikein tai väärin? Perusteena ei todellakaan ole "en tiennyt minne olin menossa" vaan lähinnä, että mikä on meidän länkkäreiden vastuu? Voimmeko puutteellisella lainsäädännöllä päästää omat kansalaisemme kuin koirat veräjästä?
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Siitä matkustamisesta Syyriaan oli kyse - ei matkustamisesta Syyriassa. Eli mikäli on ne liput sinne saanut sinne hankittua interwebin välityksellä kyseinen henkilö ei todennäköisesti voi olla täysin tiedoton mitä IS on siellä puuhannut.

Tuo oli se viestin osa mihin vastasit jollain matkustelusta kehitysmaissa - ei siis tuohon asiaan nyt liity yhtään mitenkään.

Ai, noinko se meni. Oletko koskaan kuullut matkatoimistoista millä on kivijalkaliike. Kyllä, niitä on vielä vuonna 2019 tai jos ei enää ole, niin ainakin muutama vuosi sitten oli.

Internetistä voi etsiä tietoa myös jihadismista, en ole kokeillut, mutta isot pojat kertoivat. Kaikki lippujen osto ja tiedonhankinta ei silti tapahdu internetissä, vaikka sinä ja minä niin tehdään.

Kävin tänään ruokakaupassa ja siellä oli käteisellä maksavia asiakkaita.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En usko, että nyt ymmärsit viestiäni. Mehän joudumme joka tapauksessa tekemään arvauksia. Olisinko reilu, jos väittäisin nyt sinun tarkoittaneen ettei näin tehdä?

Tarkoitan vain sitä, että asia pitää tutkia ennen kuin laitetaan linnaan ja heitetään avain pois.

Totta kai nämä on niitä todennäköisimpiä skenaarioita. Silti asia pitäisi tutkia ja sitä kautta tuomita. Ei se ole sen kummempi asia.

Jokin aika sitten tuosta muutaman kilometrin päässä sijaitsevasta vankilasta vapautettiin syyttömäksi todettu mies 18 vuoden jälkeen.

Ainoa kommentti oli "kaupunki näyttää vähän muuttuneen ja nyt haluaisin olla vain rauhassa."
 
Kertoisitko sinä mitä tuossa on auettavaa. Tretjakin kanta on tullut selväksi eikä sitä esimerkiksi keskustelulla voi muuttaa.

Se on sitten täysin eri asia onko se oikea ja järkevä kanta. Eli niin kutsutun eri keskustelun paikka.

Siinä olet oikeassa, että et voi muuttaa kantaani siinä notta ovatko kalifaattia kannattamaan lähteneet tienneet mihin ovat menossa. Eri asteita on tietenkin olemassa, mutta ISIS:n väkivaltainen ja islamin ääritulkinta ei ole kennellekään voinut tulla täytenä yllätyksenä. Ihan varmasti on tullut osalle yllätyksenä, että todellakin mennään ihan täysin äärirajalle niiden tulkintojen kanssa vaan se suunta on kyllä ollut selvillä.

Sitten taas ymmärrän, jos keskustellaan kansalaisten hakemisesta takaisin. Itsehän olen jo muuttanut kantaani siihen, että lapset pitäisi hakea takaisin. Toki niistä saadaan normaalia isommalla riskillä jihadisteja, mikäli kaikki ei menekään nappiin kuntoutuksessa. Ja vaikka menisikin, mutta oikea ihminen pääsee supattamaan korvaan.
 
Tarkoitan vain sitä, että asia pitää tutkia ennen kuin laitetaan linnaan ja heitetään avain pois.

Totta kai nämä on niitä todennäköisimpiä skenaarioita. Silti asia pitäisi tutkia ja sitä kautta tuomita. Ei se ole sen kummempi asia.

Enhän toki ole muuta väittänytkään. Itsehän olen myös kansainvälisen oikeuden linjoilla, tai sitten pitäisi antaa paikan päällä olevan (mikä se sitten olisikaan) oikeusistuimen hoitaa tämä homma. Suomessa me emme joka tapauksessa emme saa tuomittua edes syyllisiä. Meidän lainsäädäntömme ei luultavasti pysty samaan, mitä monen muun maan. Tämä ei suinkaan ole poikkeuksellinen tilanne.. euroopassa on muitakin maita, jotka samoista syistä ovat hiukan haluttomia hakemaan omia kansalaisiaan pois, mikäli on epäilys heidän syyllisyydestään.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Varsin turhia eli omia mielikuviani kai tänne kirjoitan, mutta tilaa vielä riittänee, tähänkin ketjuun vaikka uskontokytkentä on merkittävä.
Ehkä suomalainen, mahdollisesti vaikka somalitaustainen nuori nainen on lähtenyt voimakkaamman yksilöllisen paineen vaikutuksesta eli miehen vaatimuksesta tuonne maille vierahille. Sen sijaan epäilen näiden muutamien fundamentalistikäännynnäisten eli sannojen lähteneen hyvinkin tiedostavina.
Onko heitä poliittisesti korrektia seurata, tiedustelulakia venyttää, heidän ehkä Suomeen palatessaan?
Syytteiden nostaminen mahd. terrorismi- ym. rikoksista olisi helvetin kuormittavaa ja kallista lystiä eli ikävyyttä oikeuslaitokselle.
Unohdetaan koko episodi, otetaan muksut ja muijatkin takaisin, annetaan anteeksi.

Mutta seurataan, toivottavasti onnistuneesti ehkäisten, mahdollista agitoimista. Muutamia yksilöitä enemmän kuin toisia, tylysti.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Muuttaisi sitten ehkä ennemmin asian muotoon, että syyttömät pitäisi saada kotiin.

Itse en sinänsä juuri usko täysin syyttömiin aikuisten osalta. Mutta minun uskolla ei ole väliä, koska käsittely pitää tapahtua oikeusvaltion periaatteiden mukaan. Ja kyllä mä edelleen näen, että pienten lasten tilanne on sellainen, että sille pitää tehdä oikeasti jotain. Olen ollut myös samoilla linjoilla, kuin nuo ex-tiedusteluhemmot linkittämässäni raportissa.

Tässä tulee nyt se ongelma, että Suomen lainsäädännön puitteissa taitavat kaikki olla syyttömiä ja todisteita ei tulla löytämään mihinkään olemassa olevaan lainsäädännön rikkovaan kohtaan. Se tarkoittaa sitä, että kun monet muut maat puhuvat rikollisten tuomisesta oman lainsäädännön piiriin ja tuomittavaksi, etteivät he vain pääse ilman mitään oikeudenkäyntiä vapaaksi, niin Suomessa nuo päästetään vain vapaaksi.

Suomen lainsäädäntö on ongelma ja tästä kirjoitin useamman kerran. Mutta Suomi ei voi mennä sen taakse, että lakeja ei ole useista vaatimuksista huolimatta muutettu, kuten moni länsimaa on muuttanut. Kansainvälinen tuomioistuin olisi hyvä, mutta ei sitäkään voi hirveän kauan odottaa, koska ongelmat sen kasaamisessa on tiedossa.

Joskus totesin, että ei tästä mitään hyvää ole odotettavissa. Mutta kenties vähemmän kostonhaluista pahaa, jos toimitaan fiksusti. Oikeusvaltion periaatteita kannattaa noudattaa ja miettiä sen osalta lasten tilannetta ja tulevaisuutta. Ja tasapainoisen tulevaisuuden mahdollisuudet - mahdollisen pitkän vieroittamisen jälkeen - saattavat heiketä leirillä joka päivä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eli se etten halua suomeen edes potentiaalisia terroristeja/radikaslijihadisteja, olen putinisti?

Tuo ettet halua potentiaalisia terroristeja Suomeen, olisikin vielä ihan fiksu näkemys.

Mutta kun kirjoitit, että paras vaihtoehto on jättää radikaalisaastat jälkeläisineen mätänemään, siirryt automaattisesti äärilaidalle. Itse en näe tuon sisältöisillä näkemyksillä juurikaan muuta tarkoitusta kuin hajoittamisen.
 

Morgoth

Jäsen
Syytteiden nostaminen mahd. terrorismi- ym. rikoksista olisi helvetin kuormittavaa ja kallista lystiä eli ikävyyttä oikeuslaitokselle.
Unohdetaan koko episodi, otetaan muksut ja muijatkin takaisin, annetaan anteeksi.

Esim. sen ruandalaisen kansanmurhaajan oikeudenkäyntiin meni silloin aikanaan noin kaksi miljoonaa (ILn uutinen aiheesta). Tutkinta sekä oikeudenkäynti tuskin on sen helpompaa on kuin tuossakaan, joten voisi kustannuksien kuvitella olevan samaa luokkaa, vaikka kenties jonkinlaista "paljousalennusta" tuleekin. Sitten tuohon vielä kaikenmaailman kotouttaminen yms. päälle niin näiden idioottien kalifaatti-unelmista maksetaan pahimmillaan useita miljoonia. Onneksi omaiset sentään lupasivat maksaa heidän kuljetuksensa tänne. Sehän tuossa se iso kulu onkin.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Pitkä on taival, kun ISIS-leireillä olevia lapsia aletaan kotouttaa ja sopeuttaa.
Jos ei olisi YLE:n sivuilla oleva uutinen, tätä voisi helposti ensi lukemalla pitää jonkun poliittisesti epäkorrektin tahon linkittämäksi:

https://yle.fi/uutiset/3-8729336

linkki vie YLE:n uutiseen brittilähtöisestä ISIS-raportista vuodelta 2016.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pitkä on taival, kun ISIS-leireillä olevia lapsia aletaan kotouttaa ja sopeuttaa.
Jos ei olisi YLE:n sivuilla oleva uutinen, tätä voisi helposti ensi lukemalla pitää jonkun poliittisesti epäkorrektin tahon linkittämäksi

Minusta hyvä, että tulee esille. Vastaavien järjestöjen toimintatapa on ollut kautta historian sama. Lasten kaappaukset vanhemmilta ja lapsisotilaiden pakottaminen tappajiksi raakojen pahoinpitelyiden, huumeiden ja kiristämisen avulla. Isis on vienyt tämän vieläkin kauheammaksi ja yleisellä tasolla osa vanhemmista on enemmän tai vähemmän siinä mukana.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Eikä Tarjaakaan näytä kiinnostavan lapsien isät ja heidän oikeutensa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Eivätkä vaivaudu presidentit tai ministeritkään tutustumaan lakeihin, jotka tähän tilanteeseen olennaisesti liittyvät. Väestötietolaki, Passilaki, Konsulipalvelulaki, Lastensuojelulaki nyt ainakin. Lausuntoja pitää polleasti heitellä ympäriinsä, vaikka voisi kysyä juristeilta ja virkamiehiltä, että mitä siellä laissa kirjoitetaan. Tai edes itse avata https://www.finlex.fi/fi/
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tavja haluaa kaikki Suomeen.

No tämä nyt ei varsinaisesti yllätyksenä tullut. Tavjan mielestä siis lapset pitää hakea ja äitien mukaantulo on asia, mitä pitää hyvin vakavasti harkita. Ymmärränhän minä hänen näkökulmansa vaikka en samaa mieltä olekaan (siis tuosta äitien mukaan ottamisesta), tuota se on kun maailmaa katselee ruusunpunaisten lasien läpi eikä itsellä ole hevonvitun hajua siitä mitä jossain al-Holin pakolaisleirillä tapahtuu. Ei olla Halosen kanssa kalakavereita, mutta jos oltaisiin, kehottaisin häntä tutustumaan esim. tuolla leirillä Isisin uhreja auttavan ruotsalaislääkäri Nemam Ghafourin näkemykseen aiheesta. Saattaahan tuo jauhaa paskaa, mistä sitä tietää, mutta hän sentään on viettänyt leirissä aikaa ja omin silmin nähnyt mitä siellä tapahtuu ja mikä on näiden äitien meininki. Näin ollen Ghafourin näkemyksissä on oletettavasti lihaa luiden ympärillä, ts. hän oletettavasti tietää mistä puhuu.

”He eivät ole äitejä, vaan hirviöitä” - Isisin uhreja auttava lääkäri vaatii, että al-Holin leirin lapset erotetaan äideistään

"Ghafouri on tavannut lukuisia Isis-taistelijoiden vaimoja al-Holissa. Ghafouri sanoo, ettei ole löytänyt yhtään naista, joka kertoisi tuntevansa katumusta siitä, että lähti kalifaattiin."

"Ei heidän voida antaa jatkaa aivopesua. He eivät ole äitejä, vaan hirviöitä. Jos he olisivat oikeita äitejä, he asettaisivat lapsen edun ensimmäiseksi, mutta sitä he eivät tee. Heidän ideologiansa on niin vahva, että se menee kaiken edelle, Ghafouri katsoo."

"Al-Hol on helvetti. Isis on järjestäytynyt myös siellä, hän
sanoo."
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tavja haluaa kaikki Suomeen.

Tietämättä mitä Halonen on sanonut, ainakaan linkittämäsi jutun mukaan ei halua:

Minun mielestäni niiden lasten pitää päästä Suomeen. Heillä on tähän kaikki juridiset ja myöskin inhimilliset syyt. Sanoisin niinkin päin, että kyllä niiden äitien mukaantulo on sellainen asia, mitä pitää hyvin vakavasti harkita. Hallituksen tulisi keskustella kurdihallinnon kanssa siitä, voitaisiinko lapsia auttaa paikan päällä leirillä. Ei se ole vain joko tai, vaan voi yrittää löytää kompromissia. Uskon kyllä, että tällä hetkellä päätöksentekijät ottavat tämän vakavasti, vaikka olisi mitkä kesälomat kyseessä.

Tuon voisi tiivistää, että

1. Halonen haluaa lapset Suomeen.
2. Äitien mukaantuloa tulee vakavasti harkita.
3. Keskustellaan kurdihalinnon kanssa lasten auttamisesta.
4. Ei joko tai, vaan haetaan kompromissia.

Tässä asiassa itselläni on hyvin samanlainen näkemys kuin Halosella. Ja myös hallituksella, joka selvittelee asioita ja pohtii erilaisia mahdollisuuksia.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Keskustelu leirillä Syyriassa olevien ISIS-llapsien kohtalosta (kohtelusta) heräsi taas henkiin, kun löytyi pari kalifaatissa syntynyttä, mutta orvoksi jäänyttä suomalaisiksi väitettyä lasta.
Keskustelijat eivät edelleenkään suostu tajuamaan, että suomalaisuudesta on vain pidätettyjen ISIS-aktiivien ja heitä leirillä pitävän kurdihallinnon kuulopuheita. Ei minkäänlaisia asiakirjoja tai muita todisteita. Sama koskee tietysti muitakin kalifaatissa tai leirioleskelun aikana syntyneitä.
Olisi kovin kummallista, jos joku suomalainen instanssi toteaa lapset suomalaisiksi ilman asiakirjoja*, kun esimerkiksi Espanjassa asuvaan suomalaisperheeseen syntyneiden rekisteröinti suomalaisiksi voi viivästyä jopa kahdeksalla kuukaudella,sen takia, että tarvittavien asiakirjojen saaminen paikalliselta viranomaiselta on niin hidasta.
*tai jonkun ISIS-imaamin laatima paperi kelpuutetaan
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@finnjewel in nostamasta asiakirjailusta ajauduin miettimään miten Suomen kansalaisuus määräytyy.
En jaksa interwebiöiden googeltaa, vaan suollan tajunnanvirtaa:
Äiti on Suomen kansalainen, seuraako siitä automaattisesti hyväntahtoisen Valtiomme myöntämä kansalaisuus?
Kai sitten olisi paljon pohjois-amerikkalaisia Suomenkin kansalaisia, duppeleita, ruotsalaisia Suomalaisia?

Jotenkin mediailmapiirini antaa sellaisen kuvan, että Syyriassa tai Irakissa suomalaisen äidin synnyttämä, jonkun isän siittämä lapsi on automaattisesti Suomen kansalainen.
Ehkä näin sitten onkin, en jaksa lakia lukea nyt.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Jotenkin mediailmapiirini antaa sellaisen kuvan, että Syyriassa tai Irakissa suomalaisen äidin synnyttämä, jonkun isän siittämä lapsi on automaattisesti Suomen kansalainen.
Ehkä näin sitten onkin, en jaksa lakia lukea nyt.
Tuleehan se kansalaisuus automaattisesti, kunhan lapsen syntymästä on ilmoitettu kirjallisesti viranomaiselle eli äidin kotikunnan maistraattiin, joka rekisteröi lapsen eli lapsi saa henkilötunnuksen. Ilmoituksen liitteeksi maistraatti haluaa asiakirjoja, tärkeimpänä niistä syntymätodistus. Jos se on saatu EU:n ulkopuolisesta valtiosta, todistus on ns. laillistettava ja käännätettävä suomen, ruotsin tai englannin kielelle, virallisella kielenkääntäjällä. Tämän byrokratian kiertäminen ja ohittaminen näyttää tuottavan päänvaivaa lasten kotiuttamista pohtiville poliitikoille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Keskustelijat eivät edelleenkään suostu tajuamaan, että suomalaisuudesta on vain pidätettyjen ISIS-aktiivien ja heitä leirillä pitävän kurdihallinnon kuulopuheita. Ei minkäänlaisia asiakirjoja tai muita todisteita. Sama koskee tietysti muitakin kalifaatissa tai leirioleskelun aikana syntyneitä.

Tämä on ongelma. Eikä läheskään ainoa. Mutta syystä tai toisesta monen muun länsimaan maan viranomaiset ovat selvinneet näin vaikeasta tehtävästä. Esimerkiksi Saksa, USA, Norja, Ruotsi jne.

Suomen toiminta ihmetyttää edelleen. Jos kerran on niin kova pelko, että lapset voivat olla todellisuudessa ei-suomalaisia, miksi tänne otetaan pakolaisia? Nehän ovat kaikki ei-suomalaisia. Kun tarkoitus on auttaa, nämä ainakin osassa tapauksia isovanhempien mukaan suomalaislapset voisivat olla siellä kärkipäässä. Sukulaiset ovat ilmoittanee vielä maksavansa noutokustannukset. Haluamatta sen enempää asettaa ketään vastakkain, miten jotkut parikymppiset taatusti ei-suomalaiset miehet, joiden todellista taustaa ei tiedä kukaan, ajavat Rinteen hallituksessa näiden lasten edelle?

Minusta tämä tilanne on edelleen hyvin nolo Suomen ihmisoikeuspolitiikan kannalta - varsinkin EU:n puheenjohtajamaana.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vaikuttaa siltä, että Vihreiden ulkoministeri Pekkka Haavisto on tässä asiassa hallituksen pomo. Kesän aikana Haavisto on kertonut erilaisia syitä, miksi Suomi ei voi tehdä mitään. Valtaosa niistä ei ole realistisia. Kuten väite, että Suomi ei voi mennä leirille huseeraamaan saadakseen lapset Suomeen. Todellisuudessa leirin ylläpitäjät ovat jopa toivoneet Suomen näin tekevän. Tai kehotus hakeutua Suomen konsulaattiin, niin apua löytyy. Todellisuudessa se ei ole mahdollista.

Ongelmat voidaankin jakaa ainakin kolmeen luokkaan:

1. Käytännön ongelmat, joista @finnjewel on hyvin kirjoittanut. Ne ovat kuitenkin ratkaistavissa, koska monet muut maat ovat ne ratkaisseet. Kustannustenkin suhteen maksajia löytyy näköjään Suomesta.

2. Terrorismiin liittyvät ongelmat. Pelätään, että kenties lapset, mutta ainakin heidän äitinsä, voivat lisätä terrorismin uhkaa Suomessa. Tätä uhkaa heidän osaltaan ei mielestäni voi poistaa. Mutta sitä voi vähentää Suomea kohtaan kohtelemalla varsinkin nuorimpia lapsia tästä eteenpäin enemmän uhreina kuin syyllisinä ja sallimalla heidän tulonsa Suomeen valvottuna ja huostaanotettuna.

3. Poliittiset tekijät. Perusuomalaiset ovat suurin puolue gallupeissa ja Rinteen hallituksessa saatetaan epäillä, miten jo lasten tuonti vaikuttaa halituksen kannatukseen. Lisäksi ulkoministeri Haavisto käy presidentivaalikampanjaansa jo nyt. Haavisto pelkää, että mahdollinen isis-lasten tulo Suomeen syö hänen kannatustaan. Näin voi hyvin käydäkin. Mutta jos Haavisto ajattelisi vähän muitakin kuin itseään, hän toimisi toisin. Vaikka kuinka haluaisi ymmärtää hallituksen politiikkaa tässä asiassa, se ei enää kaikkien selitysten ja todellisten faktojen jälkeen itseltäni onnistu. Vihreät, Vasemmistoliitto, SDP ja RKP - siis juuri he, jotka vaativat useiden turvapaikkahakemuksen hylkyjen päälle kaikille hylätyille oleskelulupaa Suomeen - pelaavat tässä vastoin omia periaatteitaan.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Katselin viime yönä unen karttaessa tätä osoitetta Areenasta jonkun A-studion, jossa käsiteltiin al-Holin leirin oloja. Paikalla joskus keväällä ja nyt syksyllä juttumatkalla käynyt YLEn toimittaja mainitsi, että ISIS on selvästi jo saanut kunnon otteen leiristä, uskonnollinen poliisi vahtii kaikkea ja vetelee milloin mitäkin sääntöjä rikkonutta pataan. Olot käyvät muutenkin ymmärrettävästi koko ajan nihkeämmiksi.

En muista studiossa olleiden tyyppien nimiä, enkä muista oliko se tuo toimittaja vai haastateltavana myös ollut terrorismin tutkija tjsp. joka mainitsi, että al-Holin leiri ei missään nimessä ole pakolaisleiri, vaan paikka johon on koottu ihmisiä joita epäillään ketä mistäkin laittomuuksista ja josta ei noin vain haeta porukkaa kotimaahan.

Mietin asiaa yöllä yksikseni enkä millään saa isoon päähäni mahtumaan, että miksi ihmeessä jotkut ovat sitä mieltä, että vielä hetki sitten kalifaatissa asuneita, ISISiin kuuluneita/kuuluvia ja sen hirmutöitä toteuttaneita ihmisiä pitäisi tuolta hakea kotimaahan*, vieläpä valtion kustannuksella. Toisaalta studiossa mainittiin myös tuon leirin olevan ruutitynnyri, eikä "vahtina" toimivilla kurdeilla tai muillakaan ole resursseja organisoidusti saattaa noita ihmisiä vastuuseen teoistaan, että siinä mielessä ymmärrän tilanteen kiharuuden.

Terrorismitutkija mainitsi myös, että tällä hetkellä ISIS järjestäytyy maan alla uudestaan, eikä vastoin ilmeisen yleistä harhaluuloa ole lakannut olemasta, toiminta on vain hetkeksi siirtynyt varjon puolelle.

Kimurantti ja todella vaikea on tilanne, ei käy asian kanssa tekemisissä olevia poliitikkoja kateeksi.

* Tarkoitan ISISin riveihin vapaaehtoisesti lähteneitä aikuisia, en sinne raahattuja tai siellä syntyneitä lapsia. Nämä muodostavat kokonaan toisenlaisen ongelman.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
"Myrkyllinen ihmisjäte" ei ole oikein hyvän maun mukaista
Mietin asiaa yöllä yksikseni enkä millään saa isoon päähäni mahtumaan, että miksi ihmeessä jotkut ovat sitä mieltä, että vielä hetki sitten kalifaatissa asuneita, ISISiin kuuluneita/kuuluvia ja sen hirmutöitä toteuttaneita ihmisiä pitäisi tuolta hakea kotimaahan*, vieläpä valtion kustannuksella.

Nämä leiriläiset ovat myrkyllistä ihmisjätettä, joka on kurdien riesana välivarastossa odottamassa loppusijoitusta. Motiivina takaisin hakemiseen on se, että jokainen länsimaa ottaa riesakseen omansa. Näistä muodostuu väistämättä suuret kulut ja merkittävä turvallisuusuhka, mutta mikä on vaihtoehto? Pysyvästi niitä ei voi leirille jättää. Parasta varmaan olisi antaa niille se kalifaatti, tai olisi pitänyt jättää ne viimeiset Isiksen hallitsemat alueet valtaamatta.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mietin asiaa yöllä yksikseni enkä millään saa isoon päähäni mahtumaan, että miksi ihmeessä jotkut ovat sitä mieltä, että vielä hetki sitten kalifaatissa asuneita, ISISiin kuuluneita/kuuluvia ja sen hirmutöitä toteuttaneita ihmisiä pitäisi tuolta hakea kotimaahan*, vieläpä valtion kustannuksella.
Sikäli kun Suomen kansalaisia ovat, heillä on joka tapauksessa oikeus tänne saapua tulevaisuudessa. Näin ollen voi ajatella, että ennemmin "hyvän sään aikana" (jos tällaista termiä voi käyttää) kuin vuosien päästä omin avuin ja entistä radikalisoidumpina. Mikäli nämä saapuvat koordinoidusti, yhteiskunta voi ryhtyä toimiin terrori- ja radikalisoitumisuhan minimoimiseksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös