Putinia ei sopimuksen rikkomiset haittaa. Kelkka on kääntynyt tasan sen verran, että sen avulla voi hyötyä Saksan ja Ranskan lähentymisestä. Jos Venäjä olisi aidosti asialla, ilmastonmuutoksesta saisi puhua kouluopetuksessa tai tiedeyhteisöissä. Telkkarissakaan asiaa ei käsitellä ja muutenkin valtiollinen media pystyy aiheesta erossa.
Tietenkin toivon, että nyt painettiin nappia, ja kaikki muuttuu.
Mutta faktat pistävät epäilemään. Puheita varmaan riittää, mutta Venäjän talous nojaa fossiilisten polttoaineiden kuten öljyn, kaasun ja hiilen tuotantoon. Öljyn ja kaasuntuotanto käsittävät liki puolet liittovaltion tuloista. Venäjällä on maailman suurimmat kaasuvarannot ja se on yksi maailman suurimmista raakaöljyn tuottajista. Venäläisessä julkisessa keskustelussa ilmastonmuutos nähdään, kuten moni muukin asia, lännen Venäjän vastaisena salaliittona ja sen ”ilmasto-aseena” eli vähän samaan tapaan kuin erilaiset hörhöt näkevät salaliiton IPCC:n toimesta.
YLE asiallinen haastattelu:
Venäläiset uskovat ilmastonmuutokseen, vaikka Putinin hallinto ei siitä puhu. Uudet ratkaisut ovat jo valmiiksi ympäristöystävällisiä.
yle.fi