Räpylätassu
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- KalPa, KuPS, Avalanche
Hyönteisiä syö maailmassa suuri osa maailman ihmisistä osana ruokavaliotaan, usea miljardi. Ainoat kulttuurilliset alueet missä hyönteiset eivät kuulu ruokavalioon millään tavalla ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka, kaikkialla muualla tämä on arkipäivää. Tähänkin on nyt tullut ainakin tänne Suomeen muutos, tästä päivästä lähtien (20.9.2017) hyönteisiä saa myydä ihmisten ravinnoksi.
Hyönteisten syömisellä on monia positiivisia vaikutuksia ja moni argumentti tukee tätä. Ensinnäkin, se on paljon, paljon ekologisempaa kuin lihan syönti. Hyönteinen kasvaa nopeammin kuin karja, se vaatii vähemmän vettä, aiheuttaa huomattavasti vähemmän päästöjä ja siitä huolimatta hyönteisistä saa ison määrän proteinia, hyviä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, eli ne ovat myös terveellisempiä. Se on myös eettisempää, kasvatetut hyönteiset elävät normaalin hyönteisen elämän hyvissä oloissa ja kokevat kivuttoman, stressittömän kuoleman pakastamalla. Edes kiihkeimmillä vegaaneilla ei ole mitään pätevää argumenttia hyönteisten syöntiä vastaan. Muun muassa YK on kehottanut länsimaita aloittamaan hyönteisten syönnin. Maaseudulla maanviljeiljän tai karjan kasvattajan asema käy kokoajan tukalammaksi, mutta hyönteisten kasvattaminen ja myyminen avaa kokonaan uuden markkinaraon tehdä rahaa.
Entäs se isoin ja tärkein kysymys... Miltä ne maistuvat? Suurin osa hyönteisistä tullaan todennäköisesti myymään niistä jauhettuna jauhona, jolloin syöjä ei välttämättä edes tajua syövänsä hyönteistä. Tämä jauho voidaan laittaa mm. leipään (Fazer on jo tutkinut tätä vaihtoehtoa), pizzaan, nugetteihin jne. Maku on ilmeisesti pähkinäinen ja sisältää paljon proteinia. Kokonaisista hyönteisitä eniten aiotaan käyttää todennäköisesti sirkkoja ja jauhomatoja. Yleisin tapa syödä on paistaa pannulla öljyssä ja maustaa suolalla, moni on väittänyt niiden maistuvan sipseiltä. Kuulostaisi omaan korvaani sopivan hyvin oluen kanssa yhteen. Tottakai käytössä vain taivas on rajana. Omaassa mielessä jauhomatojen syöminen kuvottaa, sirkkoja voisin maistaa paistettuna, jotenkin vähemmän kuvottavia omasta mielestä.
Mielenkiintoista on nähdä milloin myös avataan ensimmäinen hyönteisruokaa myyvä ravintola. Huippukokki Henri Alen on jo antanut ymmärtää että ainakin tutkii tätä vaihtoehtoa. Keittokirjakin kuulemma löytyy jo hyönteisten syömiseen Suomessa. Kyselyjen ja tutkimusten mukaan suomalaiset ovat lähtökohtaisesti avoimempia hyönteisten syömiseen kuin muut eurooppalaiset.
Hyönteisten syöminen on varmasti kuvottava ajatus monille ihmisille, mutta monista reaktioista mistä olen lukenut ja katsonut, maku ei ole se ongelma vaan se ajatus mitä on suussa. Tähänkin tuo jauhona käyttäminen on varmasti helpotus monelle, jotka ehkä voisivat kokeilla mutta eivät kykene syömään kokonaisia hyönteisiä. Kannattaa myös muistaa että vielä 300 vuotta sitten katkaravut olivat eurooppalaisille niin kuvottavaa ruokaa, että niitä ei saanut syöttää edes alhaisimmille vangeille.
Onko kenelläkään täällä aiempaa kokemusta hyönteisten syömisestä? Aiotteko kokeilla kun tulee nyt lailliseksi? Kuvottaako koko ajatus? Kannattateko ajatusta mutta ette itse aio syödä? Löysittekö uuden, hyvän reseptin jonka haluatte jakaa? Etsitkö hyvää reseptiä hyönteisitä? Jatkoajan hyönteisruoka keskustelu täällä!
Bon Appetit!
Hyönteisten syömisellä on monia positiivisia vaikutuksia ja moni argumentti tukee tätä. Ensinnäkin, se on paljon, paljon ekologisempaa kuin lihan syönti. Hyönteinen kasvaa nopeammin kuin karja, se vaatii vähemmän vettä, aiheuttaa huomattavasti vähemmän päästöjä ja siitä huolimatta hyönteisistä saa ison määrän proteinia, hyviä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, eli ne ovat myös terveellisempiä. Se on myös eettisempää, kasvatetut hyönteiset elävät normaalin hyönteisen elämän hyvissä oloissa ja kokevat kivuttoman, stressittömän kuoleman pakastamalla. Edes kiihkeimmillä vegaaneilla ei ole mitään pätevää argumenttia hyönteisten syöntiä vastaan. Muun muassa YK on kehottanut länsimaita aloittamaan hyönteisten syönnin. Maaseudulla maanviljeiljän tai karjan kasvattajan asema käy kokoajan tukalammaksi, mutta hyönteisten kasvattaminen ja myyminen avaa kokonaan uuden markkinaraon tehdä rahaa.
Entäs se isoin ja tärkein kysymys... Miltä ne maistuvat? Suurin osa hyönteisistä tullaan todennäköisesti myymään niistä jauhettuna jauhona, jolloin syöjä ei välttämättä edes tajua syövänsä hyönteistä. Tämä jauho voidaan laittaa mm. leipään (Fazer on jo tutkinut tätä vaihtoehtoa), pizzaan, nugetteihin jne. Maku on ilmeisesti pähkinäinen ja sisältää paljon proteinia. Kokonaisista hyönteisitä eniten aiotaan käyttää todennäköisesti sirkkoja ja jauhomatoja. Yleisin tapa syödä on paistaa pannulla öljyssä ja maustaa suolalla, moni on väittänyt niiden maistuvan sipseiltä. Kuulostaisi omaan korvaani sopivan hyvin oluen kanssa yhteen. Tottakai käytössä vain taivas on rajana. Omaassa mielessä jauhomatojen syöminen kuvottaa, sirkkoja voisin maistaa paistettuna, jotenkin vähemmän kuvottavia omasta mielestä.
Mielenkiintoista on nähdä milloin myös avataan ensimmäinen hyönteisruokaa myyvä ravintola. Huippukokki Henri Alen on jo antanut ymmärtää että ainakin tutkii tätä vaihtoehtoa. Keittokirjakin kuulemma löytyy jo hyönteisten syömiseen Suomessa. Kyselyjen ja tutkimusten mukaan suomalaiset ovat lähtökohtaisesti avoimempia hyönteisten syömiseen kuin muut eurooppalaiset.
Hyönteisten syöminen on varmasti kuvottava ajatus monille ihmisille, mutta monista reaktioista mistä olen lukenut ja katsonut, maku ei ole se ongelma vaan se ajatus mitä on suussa. Tähänkin tuo jauhona käyttäminen on varmasti helpotus monelle, jotka ehkä voisivat kokeilla mutta eivät kykene syömään kokonaisia hyönteisiä. Kannattaa myös muistaa että vielä 300 vuotta sitten katkaravut olivat eurooppalaisille niin kuvottavaa ruokaa, että niitä ei saanut syöttää edes alhaisimmille vangeille.
Onko kenelläkään täällä aiempaa kokemusta hyönteisten syömisestä? Aiotteko kokeilla kun tulee nyt lailliseksi? Kuvottaako koko ajatus? Kannattateko ajatusta mutta ette itse aio syödä? Löysittekö uuden, hyvän reseptin jonka haluatte jakaa? Etsitkö hyvää reseptiä hyönteisitä? Jatkoajan hyönteisruoka keskustelu täällä!
Bon Appetit!