nipsu11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Mailan katkeaminen väärällä hetkellä voi ratkaista pelin. Kaikilla on muistissa esimerkiksi Torino 2006 olympiafinaali tai Suomi-Kanada U20 puolivälierä 2019. Asian vakavuuteen nähden aiheesta on tarjolla yllättävän vähän tietoa. Mailojen katkeamisen ajatellaan olevan vain huonoa tuuria eikä koskaan pelaajan oma syy. Onko asia todella näin? Katkeaako kaikkien pelaajien mailoja yhtä usein vai vaikuttaako esim. pelaajan pelityyli tai laukaisutapa asiaan? Varmaa on, että hiilikuiturakenteet eivät katkea Zeuksen tahdosta, vaan taustalla on oltava joku muu syy.

Mailojen katkeamisen määrää ei tilastoida missään, joten tätä asiaa on mahdotonta tutkia sen tarkemmin.

Pyydänkin nyt palstalaisten apua asian tilastoimiseen Liigan otteluissa. Lupaan koota tähän ketjuun toimitetut tiedot yhteen ja julkaista niistä analyysin kauden päätteksi.
Jos haluatte auttaa, päivittäkää tähän ketjuun ottelukohtaisesti tiedot katkenneista mailoista. Myös tieto "ei katkenneita mailoja" on arvokas data-analyysin onnistumiseksi.

Esimerkki toivotusta viestistä:

"18.11.2021 Pelicans-Saipa
Katkennut maila: Matias Rajaniemi, laukaus"

Viestin yhteyteen siis tieto matsista, mailan katkaisseen pelaajan nimi sekä joku vaihtoehdoista "laukaus; syöttö; huitoi itse; häntä huidottiin; muu"

Katson itse pääasiassa Pelicansin matseja, joten eritoten tiedot muista matseista ovat arvokkaita.

Hypoteesini on, että datasta erottuu pelaajia, joiden mailat katkeavat useammin kuin muilla.
 

axe

Jäsen
Mää laittaisin, että vaikka peli- tai laukomistyylillä on varmasti vaikutusta, niin ehkä suurempi vaikutus on sillä, että se maila on jäykkyydeltään, jousto-ominaisuuksiltaan ja sellaisilta vääränlainen siihen tyyliin verrattuna.

Otetaan vaikka Ben Blood, jonka toisella Tappara-kaudella maila katkesi suunnilleen samasta kohdasta vartta vähän liioitellen joka toisella kerralla kun hän yritti laukoa, ei välilä oliko ranteella tai lämärillä. Tuskin kaikki ne mailat oli viallisiakaan. Ei mun mailateknologinen tai fysiikan osaamiseni riitä kuin arvaamaan, mutta vaikutti jotenkin että hurjan pitkä maila oli aivan liian löysä miehen vahvuuteen verrattuna, niin maila vaan jousti liikaa ja napsahti poikki. (Ja sit joku tietää kertoa, että Blood pelaa jäykimmällä mahdollisella kepillä ja vesittää hyvän hypoteesin.)
 
www.tapparahistoria.com

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Myös mailamerkkien kestävyyseroja voisi tällä tutkia. Jokaisella joukkueella taitaa olla oma sopimus vieläkin mailavalmistajiin. Ymmärtääkseni NHL:ssä nuo voivat olla jopa pelaajakohtaisia(?).

Katkeamisissa voi olla syynä myös aiempi ruhje mailan varteen tai lapaan. Joidenkin pelaajien pelityyli voi noihinkin altistaa aika paljon. Myös kiekon kovat kopsaukset varteen heikentävät mailaa. Voisi kuvitella, että puolustajilla mailat hajoilevat enemmän, kun maila ottanee enemmän osumaa vastaan maalin edessä niin kiekoista kuin peljaajistakin.

Ihan mielenkiintoinen aihe oikeastaan, tsemppiä yritykseen @nipsu11 . Yritän muistaa raportoida tähän Kärppien peleissä tapahtuvia rikkoontumisia.
 
18.11.2021 JYP-Kärpät 1-10

Taneli Ronkainen 0+0, -1
Suosikkijoukkue
Ilves
Ainakin yksi rikkoutunut maila osui silmiin Jukurit - Ilves -pelissä.

19.11.2021 Jukurit - Ilves
1. erä 19:32. Jarkko Parikka, muu (jäi taklaavan vastustajan ja laidan väliin)
 
Nyt hei peli piip.

Äimänkäki

Jäsen
Suosikkijoukkue
HelmiPalloKerttu
20.11.2021 Ässät - HPK
2.erä, 18:55. Ässät #20 Lenni Killinen(?), laidan ja vastustajan välissä kiekkoon kurottaessa.

Edit. Onko tämmöset tilanteet asiaan kuuluvia / kannattaako ilmoittaa? Siis tilanteet missä mikä tahansa maila kenellä tahansa olisi mennyt katki...
 

nipsu11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
27.11. Pelicans-Saipa

Katkennut maila: Henri Nikkanen, syöttö (yritti laittaa kiekkoa viivalta päätyyn) (n.9:00)

Katkennut maila: Aleks Haatanen, laukaus (n. 28:40)

Katkennut maila: Topias Vilén, syöttö (n. 29:00)

Katkennut maila: Ville Petman, aloitus (n.29:20)

Neljä katkennutta mailaa yhteen peliin on kauden kotimainen kärkitulos. Katsotaan, saako joku ennätyksen rikki. Lisäksi kolme katkennutta mailaa n. 40 sekuntiin lienee sekin jonkin sortin ennätys.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS
Niklas Arellilla katkesi maila Ilves-TPS-pelin toisessa erässä. Perkele, kun en muistanut pelin aikana katsoa kellonaikaa tai missä tilanteessa meni poikki. En tiedä onko tällaisella vajaalla tiedolla mitään merkitystä, mutta voihan joku tuon etsiäkin.
 

Optimisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Joni Ikosella katkesi vaihteeksi taas maila laukoessa KooKoo-Ilves-pelissä, olisiko ollut kolmannen erän ylivoiman aikana.
 
Uusi Ilves on meidän kaikkien asia!
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy