1. Antiikin kreikkalaisessa arkkitehtuurissa käytettiin kolmea eri pylväsjärjestelmää. Mainitse näistä kaksi.
Joonialainen ja doorilainen. Kolmatta en muistais, mikä lie pytagoralainen se onkaan, mutta nuo kaks nimeä jostain syystä muistan. Ihan vitun turhaa tietoa elämässä, parempi ois tietää vaikka monta hehtolitraa hehtopunaviiniä hehto-Italiasta vuosittain tulee.
2. Mitä nimitystä Ranskassa porvaristosta käytettiin Ranskan vallankumoukseen 1789 saakka?
Öö oiskohan ne ollu aatelisia vaan sitten.. vai joku semmonen muuten on ku bourgioise, se on jotain parempaa väkeä meinaava sana mitä jotkut kommunistit jossain sketsissä käyttivät, mutta kyllähän tuo nyt ranskan kieleltä kuulostaa. Ei vaan tietoa miten se oikeesti kirjoitetaan, mutta laitetaan nyt vaikka bourgeoisie niin ehkä se on tarpeeksi lähellä.
3. Valkoisten ja punaisten Suomessa käymästä sodasta on käytetty eri nimityksiä. Mainitse näistä neljä.
Vapaussota, kansalaissota, luokkasota, sisällissota.
4. Mikä oli sen kiven nimi, jonka avulla ranskalainen Jean-Francois Champollion ratkaisi hieroglyfien arvoituksen?
Rosettan kivi.
5. Seuraavassa on neljä väittämää. Vastaa kuhunkin väitteeseen, ovatko ne joko TOTTA vai TARUA.
A) Viikingit/Pohjanmiehet käyttivät yleisesti sarvikypäriä.
TARUA
B) Kalmarin unioniin kuuluivat Tanska, Norja ja Ruotsi.
No vittu, eiks nyt Suomen ja jotain Saksan tai Puolankin mestoja tähän kuulunu, ja Viron ja Latviankin? Mut ehkä ne oli kaikki tuohon aikaan sit noiden maiden osia, eli arvataan TOTTA.
C) Neuvostoliiton ja Saksan kirjoittamaan hyökkäämättömyyssopimuksen (Molotov-Ribbentropp-sopimus) salaiseen lisäpöytäkirjaan Liettua kuului alun perin Saksan etupiiriin.
En tiiä saatana. Sanotaan nyt vaikka TOTTA.
D) Kaikkia Rooman keisareita tervehdittiin kumartamalla.
Eiks ne Asterixissa vedä enemmänkin sillee semi natsitervehdyksen ja huuda AVE. Eli TARUA on kumartelut.
6. Ensimmäiset Espanjantauti tapaukset ovat todennäköisesti ilmenneet Yhdysvalloissa. Miksi kuitenkin vuodesta 1918 noin vuoteen 1920 jyllännyt influenssapandemia sai nimekseen Espanjantauti?
Perse, luin tästä joku aika sitten kun korona alkoi jylläämään, mut en mä enää muista. Oisko tää tauti nyt sit Espanjassa vasta ihan tosissaan räjähtänyt käsiin, ja sieltä kautta levinnyt sitten muualle Eurooppaan ja siitä nimi keksittiin.
7. Agincourtin tai Azincourtin taistelu käytiin Englannin ja Ranskan välillä vuonna 1415. Mikä ase erityisesti auttoi Englannin Henrik V:ttä voittoon tässä taistelussa?
Pitkäjousi, se ainakin on kaikissa peleissä aina englantilaisten erikoisase.
8. Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon sai koodinimen ”Operaatio Barbarossa”. Kuka todellinen henkilö tämä Barbarossa oli?
Se oli joku Saksan keisari, vai mikä vittu se alue silloin olikaan, Holy Roman Empire se taitaa englanniksi olla. Höhö, sehän lukee tuolla bonus-kysymyksessä, eli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari joka valtasi hienosti mestoja, se oli Barbarossa. Olikohan tää vieläpä se heppu joka valtauksiensa jälkeen hukkui epähuomiossa johonkin jokeen matkalla jonnekin ristiretkille? Age of Empires II oli semmonen ukkeli jolla pelailtiin.
9. 1300-luvulla Dante Alighieri, eli lyhyesti Dante, kirjoitti runoelman italian kielellä nimeltänsä ”Jumalainen näytelmä”. Siinä hän muun muassa jakaa helvetin eri piireihin. Montako näitä helvetin piirejä on yhteensä? Jostain syystä 7 tai 13 tulee vaihtoehdoista mieleen. Seitsemän taivasta on jossain satuhommassa, ni oisko tää sit 13.
10. Bonuskymys: 1100-luvulla Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Henrik IV ja paavi Gregourius VII ajautuivat investituurariita. Mistä investituurariidasta oli kyse ja kuinka se päättyi?
Ei tää varmaan liity Uuno Turhapuroon? Molemmat jotenkin pistivät toisensa kirkonkiroukseen, ja homma päätty vasta siihen ku molemmat kuoli.