Hienoimmat Vappulaulut

  • 1 097
  • 17

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vappua on vietetty aikojen saatossa monesta eri syystä ja monilla eri tavoilla.


Itselleni Walpurgisnacht ym. ovat hieman kaukaisempia ja vietän toukokuun ensimmäistä päivää ennen kaikkea työläisten päivänä.




Tähän linkittyy monia hienoja lauluja, joista on historian saatossa tehty lukuisia tulkintoja. Mitkä ovat jatkoaikalaisille niitä rakkaimpia työväenlauluja ja kuka on esittänyt niistä parhaan version?

Laitetaan tähän alkuun nyt vaikka Kansainvälinen ja yksi versio siitä:

 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät



Onko tämä sitten vappulaulu, vai mikä lie?


Vappuahan vietetään monella tavalla, mutta ainakin minun vappuuni tuo laulu kuuluu. Itsekin linkitin siitä rauhallisen, pianolla säestetyn, englanninkielisen version (Whirlwinds Of Danger). Mikä sitten milloinkin on se oma suosikki versio, niin se tuntuu vaihtelevan. Kyllähän tuossa suomenkielisessä versiossa on tiettyä ponnekkuutta :)

Mielenkiintoista muuten, että tuon linkittämäsi version sanoittajaa ei ilmeisesti tunneta? Työväen laulukirjassa se kai on ensimmäisen kerran vuonna 1923 julkaistu. Ensimmäisen suomennoksen vuodelta 1908 sanoitti Santtu Piri:

"Ankarat viimat ne yllämme soivat, hirmua, kauhua haastavat ne, – sortoa syöksevät synkeät voimat, taistohon meitäkin vaativat he. Aatteemme kallis on puhdas ja pyhä; eespäin sen puolesta riennämme yhä kaikkien kansojen taistohon suureen! Lippumme korkeelle nyt liehumaan! Aatteemme kallis on puhdas ja pyhä; eespäin sen puolesta riennämme yhä taistohon! taistohon lippumme juureen! Mars, eespäin mars! nyt kiiruhtakaa! Nääntyvät nälkähän raataja-orjat. Tuotako, veikkoset, sallisimme! Joukkoomme liittyvät nuoretkin, norjat, pyöveli-kurjaako pelkäisimme!
,: Kaatuu ken puolesta aattehen suuren, sankarimaine sen säilyvi ain'. Voittojen hymniä laulettaessa kaikuvi huulilta miljoonain.:,:
Julmurijoukot ne vainoovat meitä, kahleita kansan kun katkomme me, hyökkäämme taistohon vastahan heitä, voitamme, suistamme sortajamme.
,: Orjanko onnehen tyydymme halpaanl Ei, vaan me tartumme taistelunkalpaan. ,:Kansoille saakoon jo onnensa hetki,päättyköön sorrannan synkeä yö.:,:"


Missähän vaiheessa Vapusta tuli itselleni muutakin kuin krapulapäivä? Kai se jossain kahden ja kolmenkympin välissä alkoi kääntyä enemmän tuonne työväen juhlan puolelle..? Samoihin aikoihin taisivat myös Eläkeläiset rynnistää osaksi Vappuani, ja jokaista muutakin päivää :) @Ikävänkantaja
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös