Hienoa säätä pidellyt?

  • 958 621
  • 8 268

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
Ihan hyvälle viikolle tuli otettua lomaa, kivasti mennyt päivät hiihtäessä ja lumitöitä tehdessä. Hyvin tarkeni vielä hiihtää lyhyempi lenkki tänään kovemmassakin pakkasessa, rauhassa maisemista nautiskellen.
 

friikki otus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuli käveltyä reilu 3 kilsaa -25 asteen pakkasessa. Muuten ei kelissä valittamista, mutta jatkuva viima suoraan naamalle teki elämästä vähän hankalaa. Lisäksi auto oli sitä mieltä, että hän ei mielellään tänään lähtisi minnekään. Muuten mikäs tässä ollessa.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Pakkasta -23 täällä lounaassa ja viiman vuoksi tuntuu lähes kolmeltakymmeneltä. Kuulin aamulla ohimennen kun kaupan pihassa teinit kauhisteli, että täällä on kylmempää kuin Lapissa.
Kotilökärit jalassa ja perus kesälenkkarit jne. Kouluun menossa. Huppari ja melko kevyeltä näyttänyt takki. Tytöt hytisi bussipysäkillä farkuissa ja ilman pipoa. Myös hanskat ja sukat on joillekin vierasta.

Itselläni pitkät kalsarit joiden päällä toppahousut. Jalassa suomalaiset talvikengät ja kahdet sukatkin. Yläosaan kerroksia. Ohutta hengittävää merinovillaa ihoa vasten ja sen päälle t-paita ja sen päälle villapaita ja paksu toppatakki. Villapaidassa sellainen kaulus jonka saa nostettua kasvojen peitteeksi. Päässä sellainen pipo joka peittää korvat ja niskan. Toppatakin huppu lopuksi päähän. Ainoastaan silmät näkyy. Ei tule kylmä. Mukava ulkoilla. Eilenkin illalla neljä tuntia ulkotöissä eläinten parissa. Kaulahuivi mukana vielä varmuudeksi mikäli viima yltyy. Toisaalta villapaidan kaulus ajaa saman asian.
Niin ja kädessäni lampaanvillasisuksella varustetut nahkahanskat. Lapista hankin ja lupaus oli myyjällä -50 astetta. Vai olisiko sisus sittenkin poron turkkia. En muista, sen verran vanhat ja hyvin palvelleet.
 
Viimeksi muokattu:

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
-27 tässä Etelä-Savon parhaassa pitäjässä.
Tuli mieleen kun pääsin intistä ehkä 2003 ja kotiutumispäivänä oli Vekaralla 33 raatia pakkasta enkä ollut muistanut pakata siviilikamoihin pipoa mukaan. Sain onneksi yhdeltä kaverilta semmoisen lainaan.
Yhdet pilkkikisat tuli vetäistyä 34 asteen pakkasessa mutta yhteisellä päätöksellä lyhennettiin kisa 3 tuntiin.

Muistelen että -36 on korkein/alin pakkaslukema mikä on nykyisen kotitalon mittarissa joskus vilahtanut, että ei nyt mikään kovinkaan traaginen.

Mutta täytyy sanoa, että on mukava kun talvi tuntuu talvelta. Viime vuoden vesikelit ja jatkuva liukkaus oli ihan perseestä. Ainoa hyvä siinä oli hyvät jään kelit liikkua potkurilla ja jalkaisin kun muisti laittaa nastat pohjaan.

Kova pakkanen on aina parempi kuin helle jota ei pääse pakoon.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Pärähti sitten aamun valjetessa lähes 28 pakkasastetta tiskiin. Nyt on vähän jo laskenut (vain -26,5 °C). Kyllä sitä aamusella lehteä hakiessa tunsi kylmyyden poskilla ja takki muuttui kahisevasta rapisevaan. No aurinko paistaa kuitenkin...
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Pärähti sitten aamun valjetessa lähes 28 pakkasastetta tiskiin. Nyt on vähän jo laskenut (vain -26,5 °C).

Tarkoitit kai että on noussut. (linkissä Spedeä)

Ei pakkanen ole tosiaankaan kaikkien kannalta kiva juttu, sen ymmärrän ja pahoittelen, mutta itsekkäänä totean vain että nautin sen viime talven jälkeen. Toki saa viikonlopuksi laskea (nousta) että pääsee hiihtämään.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tarkoitit kai että on noussut. (linkissä Spedeä)

Ei pakkanen ole tosiaankaan kaikkien kannalta kiva juttu, sen ymmärrän ja pahoittelen, mutta itsekkäänä totean vain että nautin sen viime talven jälkeen. Toki saa viikonlopuksi laskea (nousta) että pääsee hiihtämään.
Pakkanen on tuossa tapauksessa laskenut, mutta lämpötila noussut.
 
Suosikkijoukkue
HPK
Armeijassa oli Sodankylässä talvella parhaimmillaan yölämpötila siinä -40 korvilla. Sai olla kaikki sissivarustuksiin kuuluvat toppahaalarit ja liivit lumipuvun alla ja rinkkaa vetäessä oli silti kylmä. Toisaalta kyllä nyt tämän aamuinen -22 tuntuu siltä, että ihan tarpeeksi on.

Siellä on nyt ollut kivaa uusilla alokkailla jossain Santahaminassa kun ensin tulee metri lunta ja sitten kovat pakkaset. Päälle vielä leppoisa merituuli.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Aamulla pyöräilin puolisen tuntia kotoa länsi-Vantaalta konttorille Pitäjänmäelle. Vähän taisin pukea liikaa, koska selkä alkoi hiota jo ennen puolimatkaa. Vuosia sitten tajusin, että varpaat pysyy lenkkareissa lämpimänä, kun pukee jalkaan pelkän villasukan, joka pitää jalan kuivana. Näpit on ikuinen ongelma, mutta rukkaset riitti hyvin. Ihan loppumatkasta alkoi tulla kylmä. Fillarin vaihteet oli jokseenkin jäykät käyttää. Aiempi napavaihteinen toimi melkeinpä paremmin.

Mutta upeat on kelit. Ei varmasti kivaa kaikille tämä pakkanen, mutta itse en valita edes siitä.
 

nksh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Florida Panthers
Lunta tuli kivasti ja pakkastakin sen verran että pysyy maa valkoisena jonkun aikaa, sitten erehtyy katsomaan lähipäivien ennusteita: +3°C:sta kolmen sadepisaran kera.
 
K

Kiekkokatsoja

Pakkanen on ok jos kyseessä ulkoilu/ulkona olo. Lämmintä päälle, ja ok. Mutta jos menee kaupoille autolla, niin sitten hieman monimutkaisempaa. Ulkona pakkasta -20-30, ja kaupassa sisällä +20. Autossa kaikkea tältä väliltä. Pukeuduppa siinä sitten sopivalla vaatetuksella kaikkiin paikkoihin. Kylmä-kuuma-kylmä, ja sama uusiutuu, jos menee toiseen kauppaan autolla. No näillä mennään.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kova pakkanen on aina parempi kuin helle jota ei pääse pakoon.

Pääseehän hellettä ilmastoituun huoneeseen pakoon, tai kylmään kylpyyn. Kovia pakkasia vastaavasti lämmitettyyn huoneeseen tai kuumaan kylpyyn.

Ulkona taas... +30 asteessa ulkoilu onnistuu kyllä kunhan välttää auringonpaistetta eikä rasita itseään liikaa. Kun asteita on -30, ulkoilu onnistuu myös mutta ei se mikään nautinto ole. Vaatetta pitää olla epämukavan paljon päällä, ja eihän kasvojen ihoa voi kokonaan peittää, ja joutuuhan sitä ilmaa kuitenkin hengittämään. Ulkona ei viitsi olla kovin pitkiä pätkiä kerrallaan. Jos tilanne jatkuu päiviä, niin sitä ollaan sitten käytännössä vankina kämpässä,ja pää hajoaa. Ihosta puhumattakaan.

Ja tuon takia useamman päivän kestävät 30 asteen pakkaset on pahin, mitä Suomen ilmasto tiellemme voi heittää. Ok, Lapissa se voi olla 40 astetta. Onneksi sellaista ei nyt tullut, eikä näytä lähipäivinä olevan tulossakaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oles

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Pääseehän hellettä ilmastoituun huoneeseen pakoon, tai kylmään kylpyyn. Kovia pakkasia vastaavasti lämmitettyyn huoneeseen tai kuumaan kylpyyn.

Suomalaisista arviolta limes 100 prosentilla on asunnossaan lämmitys, ilmastointia ei varmasti paljon yli puolella.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Suomalaisista arviolta limes 100 prosentilla on asunnossaan lämmitys, ilmastointia ei varmasti paljon yli puolella.
Juu ei ole ei...kuumuus on paljon pahempi kuin kylmyys, koska kylmään pystyy reagoimaan aina jotenkin. Hellejaksojen yöt on ihan perseestä, kun ilma ei jäähdy ikinä tarpeeksi.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Kovien pakkasten ainoa ihan selvästi huono puoli on, että tuo autovanhus on vähintäänkin jäykkä ajettava alkuun ennenkuin lämpeää. Hyvän esilämmityksen jälkeen siihen ei onneksi mene kovinkaan kauan.

Sen sijaan helteet ovat aika pahoja. Varsinkin sen jälkeen, kun tuosta pihasta kaadettiin kaksi isoa (huonokuntoista) kuusta, jotka toivat mukavasti varjoa. Nyt aurinko pääsee paistamaan lähes koko päivän ilman esteitä sisään, kun ennen se paistoi vain illasta. Yöllä sitten saa vähän viilennystä.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pysyn ainaisessa kannassani. Lokakuusta maaliskuuhun jatkuva rospuutto on ylivoimaisesti pahinta mitä Suomen ilmasto voi tarjota ja aivan hands down. Kyllähän se niin on, että nuo huippukylmät ja huippukuumat jaksot ovat kuin satasen sprinttejä verrattuna maratoniin, kun tähän hirvitykseen verrataan.

Helle kesällä on joku muutaman päivän sulkukorkea, kovat pakkaset talvella kylmän ilman purkaus, joka piakkoin tasoittuu.

Noita +30 asteen tukalia, kosteita hellepäiviä mahtuu sitten lähinnä niiden hellehuippujen aikoihin, just ennen kuin alkaa sitten ne ukkosmyräkät ja kesämyrskyt perässä. Viime kesäkuu oli helteinen ja korkeapaineinen kauttaaltaan, mutta selvästi suurin osa päivistä oli vielä melkoisen leppoisan mukavaa lekottelua aurinkoisen lämpöisessä kelissä.

-30 puolestaan etelän osalta ainakin alkaa olla jo melkoinen harvinaisuus. Ei kyllä ihan äkkiä edes mieleen tule, koska viimeksi. Nytkin se kova pakkaspyrähdys käväisi ja lauhempaan suuntaan ollaan menossa. Ja ensi viikolla päästään taas "nauttimaan" siitä loskapaskasta. Johan se talvea reilut kaksi viikkoa putkeen pitikin.

Sumuinen, utuinen, pimeä ja mutainen, marraskuinen rospuutto on puolestaan suursäätila, joka ei sitten hevin lopu. Siihen lounaisvirtauksen alle kun juututaan, siihen yksinkertaisesti sitten vaan jäädään. Atlantilta kun ei energia ja matalapaineet kesken lopu tuon ilmankierron ylläpitämiseen.

Ja tähän suuntaan talvet ovat menossa. Pitää muistaa, että Suomen ilmastoa on pitänyt Siperiaa lämpöisempänä tuo Atlantin Golf-virran vaikutus, joka on pitänyt loitolla nuo pahimmat pakkasilmat. Ja, että nyt tällä hetkellä vallitseva suursäätila on perua Stratosfäärin lämpenemisestä, joka on siis tyypillisen talvisen yläilmakehän ilmankierron (siis tuon napapyörteen) häiriö. Ei niinkään mikään normipäivä yläilmakehässä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ensi viikon lopulla pitäisi sataa vettä kaksi päivää peräkkäin. En nyt aivan lämpene tuolle ennusteelle, mutta minkäs sille voi. Toki tässä on lumi aika kovassaan jo ja sen verran paljon, että tuskin paljaaksi ehtii sulaa, mutta mieluummin pitäisin tuon alkuviikon pikkupakkasen. Varsinkaan loskan jäätyminen pohjiksi ei erityisemmin miellytä.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ensi viikon lopulla pitäisi sataa vettä kaksi päivää peräkkäin. En nyt aivan lämpene tuolle ennusteelle, mutta minkäs sille voi. Toki tässä on lumi aika kovassaan jo ja sen verran paljon, että tuskin paljaaksi ehtii sulaa, mutta mieluummin pitäisin tuon alkuviikon pikkupakkasen. Varsinkaan loskan jäätyminen pohjiksi ei erityisemmin miellytä.

Eilen ennuste näytti vielä aivan jotain muuta, miten helvetissä se voi taas heittää ja kääntää kaiken aivan päälaelleen? Pelko täällä on koko ajan siinä, että se rospuutto tulee heti tämän pakkasjakson jälkeen takaisin, äärilaidasta äärilaitaan mennään ja keskiarvoisesta talvikelistä saa vain unelmoida.

Edit. Suojasäässä ei siis sinänsä mitään, mutta se perkeleen vesisade pilaa kaiken.
 
Viimeksi muokattu:

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eilen ennuste näytti vielä aivan jotain muuta, miten helvetissä se voi taas heittää ja kääntää kaiken aivan päälaelleen? Pelko täällä on koko ajan siinä, että se rospuutto tulee heti tämän pakkasjakson jälkeen takaisin, äärilaidasta äärilaitaan mennään ja keskiarvoisesta talvikelistä saa vain unelmoida.

Koska mallit kamppailevat nyt sen kanssa, kuinka vahva tuo pohjoinen blokkikorkea (joka siis sysäisi tuon matalapainereitin etelämmäksi) tulee olemaan. Ja tietysti myös sen position kanssa. Pienetkin muutokset noissa meinaavat meillä isoakin veivausta malleissa. Kovin pitkälle ei juuri nyt kannata mitään paikkakuntakohtaisia kolmea pisaraa seurailla.

Kokonaisuudessaan tämä ko. kuvio tukee kuitenkin talvikelien jatkumista - mutta ajoittain voi toki lauhojakin jaksoja mahtua mukaan.

Vaikeasti ennustuva tilanne kaiken kaikkiaan. Viime vuonna meni helpommin, kun korkea möllötti jatkuvasti tuolla Euroopan päällä ja pohjoisella Atlantilla lähes jatkuva matalapaine. Suihkuvirtaus suoraan pohjois-Euroopan yli ja tämä suursäätila siis jatkui suurin piirtein koko talven. Tuota tilannetta on melko helppoa ennustella-keli on lauhaa ja sateista ja myrskyistä.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Tasan vuosi sitten mustarastas pesi onnistuneesti Espoossa. Kyseinen lintu tekee poikaset normaalisti huhtikuussa. Vuosi sitten tammikuussa oli yötäpäivää plussalla ja maa sula, joka mahdollisti poikasille kastematojen löytämisen. Lumesta ei tietoakaan. Tänä vuonna samaan aikaan puoli metriä lunta ja -20.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nämä pidemmän aikavälin ennusteet ovat aina aika lailla lähinnä viitteellisiä, mutta Iltalehden artikkelissa ennustetaan kylmää ja pitkää talvea. No, vastaavasti yhdysvaltalainen Accuweather taas ennustaa aika lailla normaalia talvea, jossa tammi- ja helmikuun vaihteessa on vähän pidempi pakkasjakso, mutta viime päiviin nähden hyvinkin maltillinen sellainen. Maaliskuu olisi taas varsin lämmin, mutta huhtikuun alku taas vähän viileämpi.

Eipä noihin oikein voi siis luottaa, mutta kyllähän tuo Iltalehdessa esitetty on ihan uskottavasti perusteltu. Itse voin kyllä suoraan sanoa, että suhtaudun näihin hirmupakkasiin samalla tavalla kuin hirmuhelteisiin: liika on liikaa. Toki sellainen pitkä pikkupakkasen kausi, jossa päivällä olisi ehkä -5 astetta, ja yöllä ehkä -10, olisi ihan toivottavaa. Mutta 15 asteen pakkaset alkavat olla jo liikaa meikäläiselle, saatika sitä rajummat.

Optimi meikäläiselle olisi se, jos maaliskuun puolivälissä alkaa hiljalleen lämmetä. Kuun vaihteessa pääsisi jo tekemään ensimmäisiä fillarilenkkejä. Lunta saisi olla sen verran, että hiihtäminen onnistuu, kuten myös mahdollisesti lumikenkäily keväthangilla. Toisaalta eipä tuokaan ole yhtään haitannut, että fillarikauden on pystynyt viime vuosina alkamaan jo maaliskuun alussa...

 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ensi viikon lopulla pitäisi sataa vettä kaksi päivää peräkkäin. En nyt aivan lämpene tuolle ennusteelle, mutta minkäs sille voi. Toki tässä on lumi aika kovassaan jo ja sen verran paljon, että tuskin paljaaksi ehtii sulaa, mutta mieluummin pitäisin tuon alkuviikon pikkupakkasen. Varsinkaan loskan jäätyminen pohjiksi ei erityisemmin miellytä.

Jos toteutuu ennusteena, lähinnä tuollainen vesisade (jota ei ole ennusteen mukaan kyllä kaksi päivää peräkkäin - suojakeliä sen sijaan on) tiivistää nuo hanget matalammaksi ja helvetin koviksi. Ei sulata paljon mitään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös