Gagarin Cup 2014

  • 26 103
  • 103

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Gagarin Cup 2013-14​

KHL:n historian kuudennet pudotuspelit ovat aivan oven takana, joten on aika ottaa pieni katsaus jokaiseen ottelupariin.

KHL:n pudotuspelit pelataan jälleen tuttuun tapaan NHL:stä tutulla "paras seitsemästä" -menetelmällä eli neljällä voitolla mennään parista jatkoon. Jos mestariksi haluaa, niin täytyy kaataa pudotuspeleissä neljä eri vastustajaa.

KHL:n kaksi ensimmäistä mestaruutta vei Ak Bars Kazan, jonka jälkeen oli Aleksander Radulovin tähdittämän Salavat Julajev Ufan vuoro. Kaksi viimeistä mestaruutta on vienyt erittäin kurinalaisesta pelitavasta tunnettu Dynamo Moskova, joka hakee kolmatta peräkkäistä mestaruutta. Saadaanko KHL:n historiaan uusi mestari vai korjaako joku kolmesta edellisestä mestarista jälleen tittelin? Ufa, Kazan ja Dynamo Moskova omaavat kaikki kattavat eväät taistella Gagarin Cupin voitosta.

Runkosarja on tarjonnut tukun yllätyksiä sarjataulukkoon, joka lisää entisestään väriä pudotuspeleihin. Ehkä kovin paukku oli se, että toissa kauden finalisti Avangard Omsk ja viime kauden finalisti Traktor Tsheljabinsk jäivät käsittämättömästi pudotuspelien ulkopuolelle. Omsk on materiaalilta ja pelaajabudjetiltaan KHL:n kärkiseuroja. Joukkueen syyskausi oli kuitenkin sellainen katastrofi, että edes mainio kauden jälkimmäinen puolisko ei riittänyt nostamaan seuraa mukaan pudotuspeleihin. Traktor puolestaan menetti otteensa, kun puolustus pistettiin kesällä uuteen uskoon. Pelaajabudjettinsa puolesta myös Traktor on KHL:n suuria, mutta puolustuksen täysremontti meni pahasti vihkoon.

Runkosarjan suurimmat yllättäjät olivat Avtomobilist Jekaterinburg, Barys Astana, Dinamo Riika ja Medvescak Zagreb. Avtomobilistin kautta voidaan pitää erittäin kovana, sillä materiaalilta ja pelaajabudjetiltaan viime kauden KHL-jumbo on KHL:n mittapuulla pieni seura. Barys on keskikokoinen KHL-seura, mutta se, että joukkue voitti oman divisioonansa ja oli konferenssinsa kakkonen, oli kova temppu. Riika oli viime kaudella Avtomobilistin tavoin pohjasakkaa, mutta nyt seura ylsi upeasti läntisen konferenssin viidenneksi. KHL:n pienimmällä pelaajabudhetilla kuudenneksi läntisessä konferenssissa yltänyt Zagreb on ainakin käyttänyt rahat järkevästi.

Huomenna Gagarin Cupin jahti pyörähtää käyntiin läntisen konferenssin ottelupareilla.

Aiemmat finaalit:
2012-13: Dynamo Moskova - Traktor Tsheljabinsk 4-2
2011-12: Dynamo Moskova - Avangard Omsk 4-3
2010-11: Salavat Julajev Ufa - Atlant Mytishi 4-1
2009-10: Ak Bars Kazan - HC MVD 4-3
2008-09: Ak Bars Kazan - Lokomotiv Jaroslavl 4-3

Gagarin Cupin finaalit ovat olleet yhtä kautta lukuuottamatta todella tasaisia. Koskaan ei ole KHL:n runkosarjan voittaja vienyt Gagarin Cupia. Nyt Dynamo Moskovalla on mahdollisuus tuohon.

KHL:n runkosarjan voittajat:
2013-14: Dynamo Moskova
2012-13: SKA Pietari
2011-12: Traktor Tsheljabinsk
2010-11: Avangard Omsk
2009-10: Salavat Julajev Ufa
2008-09: Salavat Julajev Ufa

KHL:n pistepörssin voittajat:
2013-14: Sergei Mozjakin, Magnitogorsk 73p
2012-13: Sergei Mozjakin, Magnitogorsk 76p
2011-12: Aleksander Radulov, Ufa 63p
2010-11: Aleksander Radulov, Ufa 80p
2009-10: Sergei Mozjakin, Atlant 66p
2008-09: Sergei Mozjakin, Atlant 76p

Vain kaksi miestä on voittanut kuuden KHL-kauden aikana pistepörssin. Tuota taistoa Mozjakin johtaa Radulovia vastaan 4-2.

Huomenna mennään! (vanha klippi, mutta erinomainen sellainen)
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
(1.) Dynamo Moskova - Lokomotiv Jaroslavl (8.)​

Suomalaiset: Leo Komarov (Dynamo), Janne Jalasvaara (Dynamo)

Läntisen konferenssin piikkipaikan ja samalla KHL:n runkosarjan voiton vei kaksi viimeisintä mestaruutta voittanut Moskovan ykkösseura, Dynamo Moskova. Vastaansa Dynamo saa olympiatauon jälkeen ilman pistemenetyksiä neljä peliä putkeen pelanneen Lokomotiv Jaroslavlin, joka sai uuden päävalmentajansa Dave Kingin johdolla heti hyökkäyspelin rullaamaan. King ei ole hävinnyt tällä kaudella siis peliäkään Lokomotivin peräsimessä.

Erinomaisesti puolustava ja kaikki joukkueen eteen tekevä Dynamo lähtee ottelupariin selkeänä ennakkosuosikkina, mutta se saa vastaansa erinomaiseen vireeseen Kingin alaisuudessa päässeen Lokomotivin, jota pidän tietyllä tapaa "köyhän miehen" Dynamona. Kummankin joukkueen peli on runkosarjassa perustunut erittäin tiiviiseen viisikkopeliin.

Aleksander Jeremenko - Curtis Sanford​

Maalivahdin merkitystä ei voi liikaa korostaa pudotuspeleissä. Tällä osa-alueella joukkueet lähtevät hyvin tasaisista lähtökohdista, vaikka Dynamolla on jälleen ykkösvahtina kaksi kertaa peräkkäin seuran mestaruuteen torjunut konkarivahti Aleksander Jeremenko. Jeremenkon torjuntaporsentti tällä kaudella 30 ottelussa on ollut tasan 93%.

Lokomotivin maalivahtina nähdään Columbuksessakin NHL:ää vielä toissa kaudella pelannut Curtis Sanford, jonka otteet olivat erinomaisia runkosarjassa. Sanfordin edessä on toki nimekäs ja laadukas puolustus, mutta 93.8% torjuntaprosentti on kovaa jälkeä. Sanfordin henkinen kantti kovimmissa peleissä on pieni kysymysmerkki, mutta mies on osoittanut olevansa erinomainen KHL-vahti.

Titaaniset puolustukset​

Lokomotivin pakkikalusto on jopa nimekkäämpi kuin Dynamon, sillä rosterista löytyy mm. Dynamon viime kauden paras puolustaja Ilja Gorohov, Ruotsin maajoukkuepuolustaja Staffan Kronwall, Norjan maajoukkueen TOP3 -puolustaja Jonas Holos ja kokenut Vitali Vishnevski. Lokomotivin vahva puolustuspeli on suurin syy siihen, miksi joukkue ylipäänsä selvisi pudotuspeleihin. Dynamolla ei tule olemaan helppoa Lokomotivin tiiviin viisikkopuolustuksen kanssa.

Vaikka Lokomotivin puolustus on nimiä katsoessa todella kova, niin se ei tarkoita, että se on välttämättä parempi. Dynamon puolustuksen ydin on pysynyt useita vuosia kasassa, jonka lisäksi siihen on noussut pari lahjakasta nuorukaista Andrei Mironov ja Gleb Korjakin. Dynamo hankki myös kesken kauden hurjan lyöntilaukauksen omaavan Aleksander Rjazantsevin. Rjazantsev tuo ylivoimalle todellisen pelotteen, vaikka ei ole erityisesti loistanut tällä kaudella.

Dynamon puolustuksen ytimen muodostavat näiden lisäksi Filip Novak, Dominik Granak, Janne Jalasvaara, Maxim Solovjev ja Ivan Vishnevski. Näistä Granak oli vielä runkosarjan lopussa sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Dynamon hyökkäys hieman siipirikkoisena pudotuspeleihin, Lokomotiv löysi viime hetkellä punaisen langan​

Dynamolla oli runkosarjan lopussa avainnimistä sivussa Sergei Soin ja Denis Kokarev. Molemmat pelaajat valittiin myös Venäjän olympiajoukkueeseen, mutta he jäivät noistakin kisoista pois loukkaantumisten takia. Kyseessä on tärkeät pelaajat Dynamolle, mutta Dynamo ei elä yhdestä tai kahdesta pelaajasta, mutta kyllähän muutaman avainpelaajan puuttuminen sen pelissä jollain tasolla näkyy. Miesten paluun tarkasta ajankohdasta ei ole tietoa.

Hyökkäyksessä riittää laatua loukkaantumisista huolimatta. Tärkeimmät palaset ovat varmasti Leo Komarov ja Maksim Pestushko, jotka ovat pelanneet tällä kaudella paljon yhdessä. Komarov on monipuolinen taistelija ja seuran kannattajien suursuosikki. Neftehimikistä kesällä tullut Pestushko on hyvä tilanteiden luoja ja erinomainen viimeistelijä.

Dynamolla on tasaisen kova hyökkäysmateriaali, jossa on paljon pitkään seurassa pelanneita pelaajia puolustuksen tavoin. Vastustajaan verratessa Dynamo on siipirikkoisenakin selvästi vaarallisempi hyökkäyksen osalta, vaikka Lokomotiv saikin hyökkäyspeliä kauden lopussa laitettua kuntoon uuden päävalmentajan alaisuudessa.

Lokomotivin "ykkösketju" Mikelis Redlihs - Janis Sprukts - Geoff Platt, on täysin koottu ulkomaalaisvahvistuksista. Kaksi nimekästä latvialaista ja kesken kauden Minskistä hankittu kanadalainen Platt ovat pelaajia joiden pitää nostaa tasoaa. Redlihsin peli on ollut läpi kauden hukassa, mutta nämä kesken kauden tulleet ketjukaverit ovat saaneet myös hänestä enemmän irti. Jos joukkue mielii Dynamoa vastaan pärjätä, niin on tämän ketjun nostettava tasoa.

Lokomotivin turva näissä olympiatauon jälkeisissä peleissä ei suinkaan ollut tuo ulkomaalaisketju. Joukkuetta ovat kantaneet seuran nuoret pelaajat, jotka ovat löytäneet erinomaisen itseluottamuksen. Seuran sisäisen pistepörssin 35 pisteella voittanut Sergei Plotnikov, Daniil Apalkov, Emil Galimov, Kirill Kapustin ja Jegor Averin ovat kaikki alle 25-vuotiaita, mutta nämä herrat olivat isossa roolissa olympiatauon jälkeen, kun Lokomotiv sai hyökkäyspelinsä rullaamaan. Plotnikov ja Apalkov ovat olleet seuransa selkeästi tehokkaimmat hyökkääjät.

Dynamon kokenut ja monipuolinen hyökkäys saa vastaansa Lokomotivin ulkomaalaisketjun ja seurassa hyvään iskuun päässeet nuoret pelaajat, joista osa on vielä Lokomotivin omia kasvatteja. Kyllä tässä vaaka kallistuu selkeästi Dynamolle näistä lähtökohdista, vaikka Lokomotiv on ollut hyvässä vedossa olympiatauon jälkeen.

Arvio​

Dynamo tietää mitä voittaminen näissä peleissä vaatii. Se saa vastaansa hyvän sekoituksen kokemusta ja nuoruutta omaavan Lokomotivin, joka on ollut olympiatauon jälkeen voittamaton. Lokomotiv tulee varmasti haastamaan raivoisasti Dynamon, mutta on todella vaikea nähdä, että se pystyisi järjestämään sellaisen pommin, että kaksi viimeistä mestaruutta voittanut Dynamo putoaisi. Dynamo on kuin rasvattu kone, jota on äärimmäisen vaikea pysäyttää. Lokomotivin pitää voittaa kahdesta ensimmäisestä pelistä vieraskentällä toinen tai sarja alkaa olemaan paketoitu. Avauspelissä on suurin mahdollisuus yllättää.

Dynamo Moskova jatkoon voitoin 4-1!​

EDIT: Joudun laittamaan näköjään jokaisen parin omaan viestiinsä, kun ei mahdu kahta tuohon 10 000 merkkiin.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
(2.) SKA Pietari - TsSKA Moskova (7.)​

Suomalaiset: Jukka Jalonen (SKA), Ilari Filppula (TsSKA)

Pietarin halli on varmasti perjantaina loppuunmyyty, kun nämä kaksi KHL-jättiläistä ottavat yhteen. TsSKA kärsi pahasti loukkaantumisista runkosarjan aikana, eikä sen peli muutenkaan lähtenyt missään vaiheessa rullaamaan, joten siitä syystä nämä jätit kohtaavat jo avauskierroksella.

Otteluparissa nähdään myös kaksi KHL:n kovapalkkaisinta (ei parasta) pelaajaa. Jos TsSKA:n Aleksander Radulov toipuu vammastaan, niin ottaa hän yhteen Ilja Kovaltshukin kanssa. Olisi mahtavaa nähdä nämä kaksi kaverusta vastakkain tässä ennakkoon todella hienossa pudotuspelisarjassa. Kyllähän se tämän parin kiinnostavuutta laskee, jos Radulov on sivussa.

Jukka Jalonen ei ole saanut SKA:ta mitenkään erinomaiseen lentoon runkosarjassa ja kone on välillä yskähdellyt todella pahasti. Toisaalta samaa voi sanoa Jalosen virkaveljestä TsSKA:n penkin takana, kun amerikkalainen John Torchetti on yrittänyt saada joukkueen iskuun runkosarjassa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kyllähän TsSKA on pahoista loukkaantumisista huolimatta alisuorittanut ja olen hieman yllättynyt, että Torchetti ei saanut kauden aikana kenkää.

SKA tulee saamaan tässä parissa heti hurjan haasteen, pelasi Radulov tai ei. Varsinkin, jos Radulov pelaa niin SKA saa todella kovan haasteen avauskierrokselle. En pitäisi täysin mahdottomana ajatusta, että SKA:n kausi päättyy heti alkuunsa, sillä TsSKA on kuitenkin myös todella nimivahva porukka, jolla on oikeasti eväät horjuttaa SKA:ta.

Aleksander Salak - Jeff Glass​

SKA:n ykkösvahtina toimivan Aleksander Salakin piti olla todella kova tekijä KHL:ssä, mutta ei mies ole osoittanut sellaista tasoa, että voitaisi puhua hänen kuuluvan sarjan viiden parhaan maalivahdin joukkoon. Torjuntaprosentti hänellä on karvan alle 93%. Ei Salak missään nimessä ole flopannut, mutta ne odotukset hänen suhteensa olivat varmasti monella korkeammat. Nythän ne tosipelit toki vasta alkavat, joten Salak voi muuttaa käsityksen torjumalla erinomaisella tasolla, panosten ollessa suurimmillaan.

TsSKA:n Jeff Glassin kausi alkoi naapuriseura Spartakissa, jossa hän pelasi erinomaisesti syyskaudella siihen asti, kunnes seuran todella vaikeat talousongelmat alkoivat näkyä pelaajien otteissa. Glass oli viime kaudella loistava Sibirissä ja pelasi syyskaudella pitkään erinomaisesti Spartakissa, mutta hänelläkin tuli talousongelmien aikaan heikompi jakso. Nyt uudessa seurassa peli on alkanut kulkemaan paremmin ja mies päättikin runkosarjan nollapeliin.

Molemmilla joukkueilla on vielä hyvät kakkosvahditkin, kun SKA:lla on heittää Ilja Jezhov ja TsSKA:lla Mihail Birjukov. Maalivahtitilanne on kokonaisuudessaan hyvin tasainen ja molemmilla on heittää maalille sellaiset tekijät, joiden avulla Gagarin Cupin voittaminen on mahdollista.

Tähtiä vilisevät puolustukset​

SKA:lla on erittäin nimivahva puolustusarsenaali, joskin yksi seuran tärkeistä pakeista on flopannut pahasti. Tuo suurin epäonnistuja on Barysissa piste per peli -tahtia aikanaan pelannut kanadalaispuolustaja Kevin Dallman, jonka otteet ovat olleet aiempaan nähden surkeita. Dallman teki 29 peliin vain yhdeksän pistettä, joka ei ole sitä, mitä tältä viivapelotteelta on totuttu KHL:ssä näkemään.

SKA:n puolustuksesta löytyy mm. entinen NHL-puolustaja Dimitri Kalinin, Severstalin viime kauden puolustuksen moottori Maksim Tshudinov, laadukas yleispuolustaja Juri Aleksandrov, fyysinen Maksim Semenov. Venäjän maajoukkuepuolustaja Jevgeni Rjasenski on loukkaantuneena ja hänen paluustaan ei ole tarkempaa tietoa.

Vaikka SKA:lla on todella vahva puolustus, niin sitä on myös TsSKA:lla, joskaan ei aivan SKA:n veroinen. Puolustuksen johtohahmot ovat nuori Nikita Zaitsev, Traktorin viime kauden tehopuolustaja Deron Quint, entinen SKA-pakki Denis Denisov ja monipuolinen Jakov Rylov.

Ei SKA:n puolustuspeli ole ollut mitenkään selvästi TsSKA:n vastaavaa parempi, ero on itse asiassa hyvin pieni. Molempien joukkueiden puolustusmateriaalit ovat sellaisia, että niiden osalta pitäisi olla eväitä taistella Gagarin Cupista, mutta katsotaan miten tiiviiksi joukkueiden puolustuspeli muodostuu tässä sarjassa.

"Pepsi-show"​

Tässä jättiläisten kohtaamisessa nähdään lukuisia KHL:n tähtihyökkääjiä jäällä, joskin kirkkaimman tähden, Aleksander Radulovin pelaaminen on epävarmaa. Molemmilla on laadukkaita pelaajia nelosketjuun asti.

SKA:n ykkösnimenä uskon loistavan Ilja Kovaltshukin, joka tulee varmasti pelaamaan nyt uudella tasolla runkosarjaan nähden, kun panokset kasvavat. Runkosarjassa Kovaltshukin tekeminen oli monesti hyvin keskinkertaista. Nyt kapteenin pitää näyttää esimerkkiä joukkueelle, kun SKA hakee seuran historian ensimmäistä Gagarin Cupin voittoa.

Kovaltshukin takana SKA:n valovoimaisimpina pelaajina voidaan pitää loistavaa kautta pelaavaa Artemi Panarinia, taistelun ruumiillistumaa Viktor Tihonovia, Tony Mårtenssonia, Patrick Thoresenia, maaliahnetta Roman Cervenkaa ja erinomaisella asenteella operoivaa Jevgeni Ketovia. Panarinia pidän SKA:n parhaana hyökkääjänä runkosarjassa, sillä niin loistava oli hänen panoksensa joukkueen eteen.

Jotain SKA:n laadusta kertoo, että NHL:ssä pitkän uran luonut Aleksei Ponikarovski viilettää nelosketjussa, jossa pelaa kyllä hyvällä asenteella. SKA:lla on pelottavan laaja hyökkäys vastustajan näkökulmasta.

TsSKA:n kannalta on todella toivottavaa, että joukkueen supertähti Radulov on pelikuntoinen. Radulovin takana joukkueen kärkinimet ovat Ilari Filppula, konkarihyökkääjä Aleksei Morozov, NHL:stä tuttu Aleksander Frolov ja erittäin vaarallinen nuori hyökkääjä Nikolai Prohorkin. Siinä on nelikko joilta pitää odottaa vastuunkantoa.

TsSKA:n hyökkäyksen laadusta kertoo se, että hyökkäyksestä löytyy myös ikitaistelija Enver Lisin, Amurissa tällä kaudella loistanut Jan Mursak, snaipperi Igor Grigorenko, nopea Oleg Saprykin ja vahvat kahdensuunnan ja alivoimapelaajat Ivan Neprjajev ja Sergei Fedorovin pikkuveli Fedor Fedorov.

SKA:n hyökkäyspeli on toiminut tällä kaudella joukkueista selvästi paremmin ja materiaaliltakin se on kovempi. TsSKA omaa kuitenkin myös kovan hyökkäyksen, mutta paljon riippuu myös Radulovin tilanteesta.

Arvio​

SKA on otteluparissa suosikki ja TsSKA saattaa olla lintu tai kala, sillä niin epätasaisia joukkueen otteet ovat olleet. TsSKA:lla on kuitenkin eväät haastaa SKA tosissaan jatkopaikasta, varsinkin, jos SKA:n tähdet eivät pysty pelaamaan Jalosen kaavailemaa "soturikiekkoa". Jalosen joukkueen peli on näyttänyt tällä kaudella paremmalta kuin Torchettin porukan.

SKA jatkoon voitoin 4-2!​
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
(3.) Lev Praha - Medvescak Zagreb (6.)​

Suomalaiset: Kari Jalonen (Lev), Petri Vehanen (Lev), Atte Engren (Lev), Topi Jaakola (Lev), Mikko Mäenpää (Lev), Niko Kapanen (Lev)

Tsekin KHL-jätti saa vastaansa KHL:n pienimmällä pelaajabudjetilla kauteen lähteneen tuoreen KHL-seuran Kroatiasta, joka pelaa kotipelinsä NHL-kaukalossa. Joukkueet kohtasivat runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella Prahassa, jonka Lev voitti vasta jatkoajalla. Peli oli selkeästi prahalaisten hallinnassa, mutta Zagreb puolusti tiiviisti ja joukkueen maalivahti Mark Dekanich oli liekeissä.

Lev omaa tasaisen kovan materiaalin, josta ei esiin nouse oikein yksikään pelaaja. Se jyrää tasaisesti neljällä kentällä, josta kertoo sekin, että kymmenen pisteen rajan ylitti peräti 17 joukkueen pelaajaa. Kari Jalosella on käsissään joukkue, jolle vain taivas on rajana. Lev on ehdottomasti yksi KHL:n mestarisuosikeista. Seura pystyy haastamaan Dynamo Moskovan, SKA:n ja muut KHL:n nimekkäät suurseurat, mutta sillä on paljon tekemistä jo zagrebilaistenkin kanssa.

Levin pelaajabudjetti nousi kesällä 7-8 miljoonaa euroa viime kaudesta, joten se lähes tuplaantui. Myös esitykset ovat olleet selvästi parempia tällä kaudella. Levin pelaajabudjetti on neljä kertaa niin suuri kuin Medvescakilla, mutta materiaalissa ero ei ole niin suuri, ei missään nimessä.

Lev voitti joukkueiden molemmat kohtaamiset runkosarjassa ja on suhteellisen selkeä suosikki tähän pariin. Pitää kuitenkin muistaa, että Zagrebin joukkue vilisee "dynamomaisia" periksiantamattomia pelaajia, jotka eivät varmasti helpolla antaudu.

Suomi - Kanada​

Lev Prahalla on maalivahtiosastokin kunnossa, kun joukkueella on kaksi laadukasta suomalaisvahtia riveissä. Petri Vehanen lähtee pudotuspeleihin ykkösenä. Kokenut Vehanen pelasi runkosarjassa reilut 40 peliä hyvällä 93.2% torjuntaprosentilla. Vehasen takana peliaikaa hamuaa myös Atte Engren, joka voidaan heittää maalille, jos Vehasen peli syystä tai toisesta yskii. Lev on niitä harvoja joukkueita joiden taso ei juuri kärsisi ykkösvahdin loukkaantumisesta.

Zagrebilla on riveissään kaksi kanadalaista AHL-jyrää, jotka ovat pelanneet runkosarjan pelit suunnilleen puoliksi. Vaikea sanoa kumpaan maalivahtiin päävalmentaja Mark French luottaa. Mark Dekanich on maalivahdeista tilastojen valossa parempi. Hänen torjuntaprosenttinsa on 93.6%, kun Barry Brustilla se on 93.0%. Brust oli joukkueen maalilla runkosarjan viimeisessä pelissä, kun Medvescak kaatoi tärkeässä pelissä Slovanin.

Ei Zagrebin duo juurikaan suomalaisille häviä, mutta pidän tilastoista huolimatta Levin maalivahtitilannetta parempana. Petri Vehanen on kokenut kettu KHL:n pudotuspeleissä ja voittanut Gagarin Cupin aikanaan Kazanin riveissä.

Levin puolustus on tasaisen kova​

Prahan ylpeyden puolustuskalusto ei kalpene juuri minkään KHL-joukkueen rinnalla. Puolustuksessa nähdään kova suomalaiskaksikko Topi Jaakola ja Mikko Mäenpää, joista ensimmäinen on prahalaisten luottopakki. Ylivoimalla parhaat puolensa yleensä esiin tuova Mäenpää ei ole saanut runkosarjan 31 pelissä vielä maaliakaan aikaan, mutta on kuitenkin saalistanut 12 syöttöpistettä.

Prahassa nähdään kolme MM-tason tsekkipakkia. Yleispuolustaja Martin Sevc, monipuolinen Ondrej Nemec ja tulisieluinen Jakub Nakladal. Tsekkien lisäksi rosterissa on neljä kanadalaista puolustajaa, joista Marc-Andre Gragnani, Ryan O'Byrne ja Nathan Oystrick ovat melkoisella varmuudella avauspelissä mukana. Levillä on niin laaja puolustusmateriaali, joten Jalosen joukot saattavat pelata neljällä pakkiparilla.

Zagrebin puolustus muodostuu pääosin pohjois-amerikkalaisista pelaajista, joista tärkeimmät ovat olleet Mark Popovic, Kurtis Foster ja Mathieu Carle. Carlea voidaan pitää joukkueen runkosarjan parhaana puolustajana, mutta miestä ei pudotuspeleissä tulla näkemään loukkaantumisen takia. Hänen puuttuminen on kova isku joukkueelle, mutta ei Zagreb siihen tule kaatumaan.

Ei Zagrebin puolustus nimillä pärjää prahalaisille, mutta kotikaukalossaan se tulee menemään vastustajan ihon alle kovilla taklauksilla. Vieraskentällä ei joukkueen puolustajat ehdi taklata isommassa kaukalossa samalla lailla.

Kyllä puolustuspelissä etu on Levillä, jopa varsin selkeästi. Zagrebilla on puolustuksessa kyllä kovia tekijöitä, mutta syvyyttä siinä ei ole samalla lailla kuin Levillä.

Entinen NHL:n maalikuningas isossa roolissa Zagrebin taistellessa isompaansa vastaan​

Levin hyökkäysarsenaali on laaja ja erittäin tasainen. Runkosarjassa tehokkain pelaaja 31 pisteellä oli Ruotsin maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Martin Thörnberg, joka on Kari Jalosen luottomies jo Torpedon ajoilta. Sisäisen pistepörssin kakkospaikka meni 21-vuotiaalle Jiri Sekacille, joka löi itsensä KHL:ssä toden teolla läpi. Nuori tsekki on erittäin energinen ja todella vaarallinen pelaaja.

Leviltä löytyy tuon kärkikaksikon takanakin hyvää kautta pelaavat Justin Azevedo, Tsekin olympiajoukkueessa pelannut Jiri Novotny, Petr Vrana, Patrick Zackrisson, Niko Kapanen, NHL:stä Lokomotivin kautta seuraan tullut iso ruotsalaishyökkääjä David Ullström ja DEL:n pistepörssin viime kaudella voittanut Calle Ridderwall.

Zagrebin ykköshyökkääjä on ollut entinen NHL:n maalikuningas Jonathan Cheechoo, joka iski 54 peliin tehot 19+19=38 ja näytti, että hän ei ole vielä menneen talven lumia, ei ainakaan KHL:n tasolla. Cheechoo on yksi sarjan parhaista maalintekijöistä ja miehellä olisi kyllä eväitä pelata vielä NHL:ssä tulevaisuudessa.

Cheechoon takana Zagrebin hyökkäyksen kärjen muodostavat sentterit Matt Murley ja Ryan Vesce, Bill Thomas, Charles Linglet ja varauksin Matt Ellison. Näistä kolme ensin mainittua ovat puhkaisseet 30 pisteen rajan runkosarjassa. Vesce, Linglet ja Ellison muodostivat Torpedossa muutama kausi takaperin todellisen superketjun, mutta Zagrebissa he eivät ole hirveästi käsittääkseni pelanneet yhdessä.

Zagrebilla on hyökkäyksessä terävä kärki, mutta Leviin nähden joukkueen hyökkäyksestä puuttuu syvyyttä. Zagrebin pelaajista moni omaa erinomaisen asenteen ja ne heikommatkin kaverit pystyvät ainakin hyvään fyysiseen peliin, mikä on Zagrebin tavaramerkki.

Arvio​

Lev lähtee ottelupariin suosikkina KHL:n pienimmällä pelaajabudjetilla operoivaa Zagrebia vastaan. Zagreb tulee haastamaan Levin fyysisellä pelillä ja pyrkii pääsemään vastustajan ihon alle. Toisaalta myös Levin pelaajissa on paljon fyysisen pelin ystäviä, joten vastustajana Lev ei ole Zagrebille optimaalinen tuossa suhteessa. Osa venäläisjoukkueista ei hirveämmin tykkää Zagrebin fyysisestä ja suoraviivaisesta pelitavasta, mutta Leviä tuolla on vaikea horjuttaa, sillä pelaahan Levin joukkueessa myös paljon pohjois-amerikkalaisia. Tämä on itäisen konferenssin fyysisin ottelusarja etukäteen ajateltuna.

Lev jatkoon voitoin 4-2!​
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
(4.) Donbass Donetsk - Dinamo Riika (5.)​

Suomalaiset: Teemu Laine (Donbass), Petteri Wirtanen (Donbass), Tuomas Kiiskinen (Donbass)

Tässä otteluparissa nähdään ukrainalaisseura Donbass, jonka tilanne on harmillinen Ukrainan kriisin takia. Joukkue pelasi runkosarjan aika lailla materiaalin edellyttämällä tasolla. Donbassia vastaan asettuu sensaatiomaisesti viime kauden romahduksen jälkeen pudotuspeleihin edennyt Dinamo Riika, joka oli peräti viides läntisessä konferenssissa.

Otteluparin asetelmaan oman varjonsa tuo Ukrainan tilanne, mutta en usko sen näkyvän Donbassin pelissä. Donbassissa pelaa puolen tusinaa ukrainalaispelaajaa, joista tunnetuimmat ovat varmasti Ruslan Fedotenko (loukkaantunut?) ja Sergei Varlamov. Joukkueesta löytyy myös venäläispelaajia, mutta suomalaispelaajien mukaan mitään kismaa ei heidän välillä ole ollut ja miksipä olisi.

Riika antaa tasoitusta, kun joukkueesta loppukauden sivussa ovat erittäin lahjakas hyökkääjä Miks Indrasis, tärkeä kanadalaissentteri Kyle Wilson, Vitalijs Pavlovs (doping-käry, paluu ei tiedossa), Arvids Rekis, Oskars Cibulskis.

Donbass lähtee materiaalinsa puolesta pariin ennakkosuosikkina. Riika on ollut erittäin positiivinen yllättäjä tällä kaudella ja päävalmentaja Arturs Abols on repinyt materiaalista kaiken irti, mutta loukkaantumiset ovat riesana. Riikalla ei ole leveyttä materiaalissa niin paljon, että sen pelissä ei näkyisi 5-6 pelaajan puuttuminen, kun näistä vielä muutama on avainpelaajia. Runkosarjan loppupuolella oli havaittavissa Dinamolla pientä koneen yskähtelyä, joka toki osittain johtui siitä, että tärkeitä pelaajia oli sivussa vino pino.

Kuka kantaa ykkösveskarin viittaa?​

Lähtökohtaisesti Donbassilla on parempi maalivahtitilanne. Pudotuspeleihin joukkueen ykkösvahdin valintaa on hieman vaikea arvioida, sillä hyvän kauden pelannut Michael Leighton on runkosarjan loppupuolella menettänyt ykkösasemaansa Jan Lacolle, jonka otteet ovat olleet erinomaisia.

Laco muistetaan parhaiten varmasti keväältä 2012, kun mies torjui Slovakian MM-kisoissa hopealle. Laco on noussut tuolle tasolle tällä kaudella ja voikin hyvin olla, että hän on Donbassin maalilla, kun ensimmäinen peli pudotuspeleissä käynnistyy. Leighton pelasi runkosarjassa 4/5 osaa otteluista 93.2% torjuntaprosentilla, kun Lacon torjuntaprosentti on vielä prosentin verran parempi. Tasaisen kova parivaljakko, eikä Donbass kaadu, vaikka toinen maalivahdeista loukkaantuisikin. Oletan kuitenkin Leightonin olevan maalilla avauspelissä.

Dinamo Riikalla tilanne on selkeämpi ykkösvahdin osalta. Ykkösvahdin viittaa kantanee hyvän kauden pelannut ruotsalaisvahti Mikael Tellqvist, jonka torjuntaprosentti oli 40 ottelussa 92.9%. Kakkosvahtina on tsekkivahti Jakub Sedlacek, joka sai olympiatauon jälkeen vastuuta ja pelasikin ihan hyvin. Kokonaisuudessaan kauden näytöt ovat kuitenkin varsin vaatimattomat verrattuna Tellqvistiin.

Donbassin timanttinen puolustus päästi vähiten maaleja runkosarjassa​

Puolustuspelin osaltakin vaaka kallistuu Donbassin suuntaan. Donetskilaisten puolustuspeli on ollut KHL:ssä taitonsa osoittaneen päävalmentaja Andrei Nazarovin johdolla todella tiivistä, jota toki auttaa, että seuralla on vielä kaksi laadukasta maalivahtia.

Donbassin puolustuksen liiderinä voidaan pitää 22 pistettä runkosarjassa tehtaillutta Clay Wilsonia, joka on varsin monipuolinen pelaaja. Erikoistilanteissa miehen osaaminen korostuu, varsinkin ylivoimalla.

Wilsonin takana Donbassilta löytyy kiekollinen slovakkipuolustaja Peter Podhardsky, Ufasta hankittu ja läpimurtokauttaan pelaava Andrei Konev, Latvian maajoukkueen avainpuolustajiin kuuluva Oskars Bartulis, varakapteeni Oleg Piganovich ja tsekki Jan Kolar. Tämä puolustusmateriaali on KHL:n mittapuulla varsin nimekäs ja se on toiminut myös kaukalossa.

Dinamo Riikan puolustuksen selkäranka nojaa latvialaisiin Redhliksen veljeksiin ja erinomaiseen kiekollisen puolustajaan Mat Robinsoniin, joka saalisti runkosarjassa 27 pistettä. Robinson oli yksi Riikan monista onnistuneista ulkomaalaishankinnoista, sillä kanadalainen on ollut todella hyvä ja mies on ylivoimalla todellinen pelote. Riikalla ei ole samalla tavalla syvyyttä puolustuksessa ja terävin kärkikään ei ole aivan samaa tasoa kuin Donbassilla.

Hyökkäyskin kääntyy Donbassin suuntaan, Riikalla avainhyökkääjiä sivussa​

Hyökkäyspelissä Donbassilla on Riikaan nähden etuna syvyys. Ukrainalaisseuran kärki on myös vaarallisempi ja terävimmässä kärjessä on leveyttä enemmän.

Donbassin hyökkäyksessä on kolme suomalaista: Teemu Laine, Petteri Wirtanen ja Tuomas Kiiskinen. Laineen kausi ei ole ollut mikään erinomainen, sillä 25 pistettä ei ole sitä mitä suomalaiselta on totuttu KHL:ssä näkemään, joskin seuravaihto Minskistä Donbassiin selittää osittain tuota. Wirtanen on Donbassille elintärkeä pelaaja, varsinkin alivoimalla. Kiiskinen on muodostanut tuon kolmikon kanssa runkosarjan viimeisissä peleissä toisen kärkiketjuista, kun kapteeni Ruslan Fedotenko on syystä tai toisesta ollut sivussa.

Donbassin muita johtavia hyökkääjiä ovat huippuvaarallinen sentteri Randy Robitaille, erittäin taitava Jevgeni Dadonov, Traktorin viime kauden finaalijoukkueen ykkösketjun lenkki Maksim Jakutsenja, tsekkisentteri Vaclav Nedorost (pelaaminen epävarmaa) ja suuren osan kaudesta loukkaantumisen takia menettänyt Novokuznetskin viime kauden tähtihyökkääjä Dimitri Kagarlitski. Eikä pidä unohtaa myöskään Kärpistä tuttua tsekkihyökkääjä Lukas Kasparia, joka on seuran kärkihyökkääjiä. Nämä nimet suomalaisten ohella kertovat, että Donbassissa ei ole pelattu ihan pienillä pelimerkeillä tällä kaudella.

Riikan hyökkäys ei ole lähellekkään yhtä isolla rahalla koottu, mutta hankinnat ovat onnistuneet melko hyvin. Loukkaantumiset ovat valitettavia, kun tärkeät hyökkääjät Miks Indrasis ja Kyle Wilson ovat sivussa loppukauden.

Riikassa katseet hyökkäyksen osalta kääntyvät Latvian maajoukkueen avainhyökkääjiin kuuluvaan Lauris Darzinsiin ja yli 40 pisteen kautta pelaavaan Marcel Hossaan. Näiden pelaajien pitää hinata joukkuetta, kun miestä on pudonnut riveistä. Muuten pelaajisto koostuu pitkälti Latvian maajoukkueen pelaajista, joista parhaat pelaavat muualla kuin Riikassa.

Arvio​

On vaikea arvioida, miten Ukrainan kriisi vaikuttaa Donbassin joukkueeseen vai vaikuttaako mitenkään, mutta päävalmentaja Andrei Nazarov, jos kuka, saa pelaajat keskittymään olennaiseen. Riika tulee pahasti siipirikkoisena tähän pariin, mutta ei varmasti anna tuumaakaan periksi. Jos Donbass pelaa tasollaan, niin näen Riikan mahdollisuudet parissa varsin heikkoina, mutta pari on vaikea arvioitavaksi Donbassin tilanteen takia. Runkosarjan lopun peliesityksissä tuo Ukrainan tilanne ei ole ainakaan peliesityksissä näkynyt, sillä sen verran vahvasti Donbass on pelannut.

Donbass jatkoon voitoin 4-2!​

En oleta, että läntisen konferenssin puolella nähdään mitään suuria yllätyksiä, vaikka tasaisia sarjoja on kyllä luvassa.

Lauantaina tulee sitten tuo itäinen konferenssi, josta vielä pari paria käymättä läpi.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Pelipäivä on juhlapäivä. Tänään pyörähtää Gagarin Cupin jahti toden teolla käyntiin, kun läntisen konferenssin joukkueet aloittavat oman urakkansa.

Tänään ollut koko päivän odottava tunnelma ja reilun tunnin päästä alkaa kiekkokauden huipennus. Omassa ohjelmassa on Viasatin näyttämä SKA - TsSKA ja sitten vielä herkkupala Lev - Medvescak perään. Loput kaksi peliä pyörivät sitten taustalla.

17.30 (1.) Dynamo Moskova - Lokomotiv Jaroslavl (8.)
Kaksi erinomaisesti puolustavaa joukkuetta vastakkain. Lokomotiv on ollut erittäin vakuuttava olympiatauon jälkeen, eikä se ole menettänyt pistettäkään uuden päävalmentajansa Dave Kingin alaisuudessa. Pystyykö joukkue horjuttamaan Dynamo Moskovaa, joka on pudotuspeleissä ollut kahtena edellisenä kautena äärimmäisen pirullinen vastustaja. Dynamossa pelaajat tekevät juuri kuten valmentaja Znaroks toivookin. Seurassa ei ole sooloilijoille tilaa.

17.30 (2.) SKA Pietari - TsSKA Moskova (7.) (Viasat)
Kaksi KHL:n jättiläistä vastakkain. Jalosen joukkojen pitää voittaa tämä peli, mutta TsSKA tulee varmasti tarjoamaan hurjan haasteen. Toivottavasti Radulov olisi jollain ihmeellä toipunut peliin.

19.00 (4.) Donbass Donetsk - Dinamo Riika (5.)
Ottelu pelataan Donetskissa. Ottelu pitäisi olla Donbassin päävalmentaja Andrei Nazarovin mukaan olla loppuunmyyty.

20.00 (3.) Lev Praha - Medvescak Zagreb (6.)
Ennakkoon päivän fyysisin peli. Zagreb on KHL:n fyysisin joukkue, mutta Prahan isossa kaukalossa iholle pääseminen ei ole niin helppoa kuin joukkueen kotikaukalossa, joka on NHL-kaukalon kokoinen. Lev ei myöskään karta fyysistä peliä, sillä joukkueen riveissä on paljon fyysisen pelin ystäviä.

Huomenna on itäisen konferenssin ensimmäiset pelit vuorossa klo 13.00 alkaen. Koitan tuota ennen saada nuo pari otteluparia käytyä läpi, jotka vielä käymättä.
 
Viimeksi muokattu:

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
KHL:n sivuille on tullut ensimmäisten pelien kokoonpanot ja Aleksander Radulov ei pelaa tuossa Viasatin tv-pelissä. Olisiko sitten niin, että tuo päävamma päätti Radulovin kauden. Ilja Kovaltshuk on SKA:n riveissä mukana.

On kyllä todella mielenkiintoista nähdä miten TsSKA pystyy haastamaan ennakkosuosikki SKA:n ilman selkeää ykköshyökkääjäänsä. Toki materiaalissa on koviakin pelimiehiä, mutta onhan tuo valtava takaisku moskovalaisille.

Enää vajaa puoli tuntia ja sitten mennään.

Seuratkaa SKA:n pienikokoista tähtihyökkääjää Artemi Panarinia. Mahtava pelaaja.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Kolme peliä neljästä on saatu päätökseen. Päivän viimeinen peli on menossa Prahassa, jossa kotijoukkue Lev johtaa melko ylivoimaisen esityksen jälkeen 4-2. Se on hallinnut jokaista erää.

Päivän pelit:
(1.) Dynamo Moskova - Lokomotiv Jaroslavl (8.) 3-2 JA.
(2.) SKA Pietari - TsSKA Moskova (7.) 1-0
(3.) Lev Praha - Medvescak Zagreb (6.) 4-3
(4.) Donbass Donetsk - Dinamo Riika (5.) 5-2

Kotijoukkueet veivät tänään jokaisen pelin. Dynamo oli kahden erän jälkeen 0-2 häviöllä, mutta tuli kolmannessa erässä tasoihin ja Maksim Karpov paketoi pelin jatkoajalla ajassa 61.31.

Suomalaisten tehot:
Leo Komarov, Dynamo 1+0
Teemu Laine, Donbass 2+1
Petteri Wirtanen, Donbass 1+0
Niko Kapanen, Lev 0+1

Vehanen on Levin maalilla.

EDIT: Levin peli päättyi 4-3. Zagreb pääsi pelaamaan viimeiset kaksi minuuttia ylivoimalla ja pelasivat pitkälti toista minuuttia 6-4 yv:llä. Vehanen otti 4-5 loistavaa pelastustasta tuohon tuurilla ja taidolla. Zagreb oli kyllä pelillisesti selvästi alakynnessä, mutta tuo suoraviivainen ja fyysinen pelitapa tuottaa Leville ajoittain vaikeuksia.
 
Viimeksi muokattu:

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Huomenna jatkuu, kun jokainen pudotuspelipareista on tulessa.

Länsi:
15.00 (1.) Dynamo Moskova - Lokomotiv Jaroslavl (8.) voitot: 1-0
15.00 (2.) SKA Pietari - TsSKA Moskova (7.) voitot: 1-0
17.00 (3.) Lev Praha - Medvescak Zagreb (6.) voitot: 1-0
18.00 (4.) Donbass Donetsk - Dinamo Riika (5.) voitot: 1-0

Itä:
13.00 (1.) Metallurg Magnitogorsk - Admiral Vladivostok (8.)
13.00 (2.) Barys Astana - Avtomobilist Jekaterinburg (7.)
13.00 (4.) Salavat Julajev Ufa - Torpedo Nizhni Novgorod (6.) Viasat
15.00 (3.) Ak Bars Kazan - Sibir Novosibirsk (6.)

Huomenna on kyllä todellinen herkkupäivä KHL:n ystäville. Oma mielenkiinto kohdistuu tietenkin siihen, että miten Mike Keenanin suojatit aloittavat pudotuspelit selkeänä ennakkosuosikkina Vladivostokia vastaan.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Päivän pelit:
(1.) Dynamo Moskova - Lokomotiv Jaroslavl (8.) 3-2 JA.
(2.) SKA Pietari - TsSKA Moskova (7.) 1-0
(3.) Lev Praha - Medvescak Zagreb (6.) 4-3
(4.) Donbass Donetsk - Dinamo Riika (5.) 5-2

Kotijoukkueet veivät tänään jokaisen pelin. Dynamo oli kahden erän jälkeen 0-2 häviöllä, mutta tuli kolmannessa erässä tasoihin ja Maksim Karpov paketoi pelin jatkoajalla ajassa 61.31.

Suomalaisten tehot:
Leo Komarov, Dynamo 1+0
Teemu Laine, Donbass 2+1
Petteri Wirtanen, Donbass 1+0
Niko Kapanen, Lev 0+1

Vehanen on Levin maalilla.
Tästä englanninkieliseen maalikoosteeseen eilisistä peleistä. Linkki vie KHL:n youtube-kanavalle. Tuolla on muutenkin paljon erilaisia klippejä eiliseltä, mutta en niitä ala erikseen linkittämään.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Sitten vielä nuo itäisen konferenssin otteluparien pienet ennakot. Täytyy myöntää, että ei ollut ihan optimaalinen tilanne kirjoittaa näitä, kun tullut nukuttua viime viikot todella huonosti. Näillä mennään kuitenkin.

KHL:stä voisi kirjoittaa syvällisempääkin tekstiä näihin ennakoihin, mutta eipä näitä varmaan lue kuin kourallinen ihmisiä, kun Euroopan paras kiekkoliiga ei vain Suomessa tunnu kiinnostavan. Ei toisin sanoen ole mitään järkeä alkaa kirjoittamaan "raskasta" syvällistä tekstiä.

Omalla kohdalla KHL on ollut suuri kiinnostuksen kohde ensimmäisestä kaudesta lähtien (itse asiassa jo RSL:n ajoilta), jolloin sarjan asiat olivat monellakin tavalla suomalaisesta näkökulmasta huonommin kuin tänä päivänä. KHL on mennyt monella saralla viimeisen 2-3 vuoden aikana selvästi eteenpäin.

Vielä kaipaisin kyllä moneen asiaan parannusta, mutta ehkä niistä kirjoitellaan sitten keväämmällä enemmän.

(1.) Metallurg Magnitogorsk - Admiral Vladivostok (8.)​

Tässä otteluparissa on "David vs. Goljat" -asetelma. Magnitogorsk on ollut läpi kauden todella vahva Mike Keenanin alaisuudessa. Vastaan KHL:n jättiläisiin kuuluva seura saa yllättäjäjoukkue Vladivostokin, joka ylsi ensimmäisellä KHL-kaudellaan pudotuspeleihin, vaikka lähtöasetelmat seuralla olivat kauteen vähintääkin haastavat. Joukkueen jäähallikin valmistui vasta pari viikkoa kauden alkamisen jälkeen.

Tämä pari on lähtökohtaisesti selvästi Magnitogorskin heiniä, vaikka Admiral on ollut todella vahva olympiatauonkin jälkeen, varsinkin kotonaan täyden katsoman edessä. On erittäin vaikea nähdä sellaista mahdollisuutta, että Vladivostok voisi parista edetä jatkoon, mutta voitot ovat vielä 0-0, joten kaikki on vielä auki. Molemmat joukkueet pääsevät ilmeisesti parhaillaan avausotteluun.

Materiaalilta nämä joukkueet painivat eri sarjoissa. Magnitogorsk vahvisti vielä runkosarjan loppupuolella joukkuettaan Oskar Osalan, Francis Paren, Tim Brentin ja Mihail Junkovin hankinnoilla. Toki Vladivostok vahvistui myös ja nuo onnistuneet hankinnat Justin Hodgmanin ja Logan Pyettin johdolla olivat suurin syy siihen, miksi seura ylipäätään pääsi pudotuspeleihin mukaan.

Muuri nimeltä Vasili Koshetshkin​

Maalivahtitilanne kääntyy Magnitogorskin eduksi, kun joukkueella on heittää maalille KHL:n eliittiin kuuluva Vasili Koshetshkin. Lähes kaksimetrinen maalivahti pelasi runkosarjassa muutamaa peliä lukuunottamatta kaikki seuran ottelut ja torjuntaprosentti oli siihen nähden jäätävä 94.0%. Magnitogorskilla ei ole kuitenkaan laadukasta kakkosvahtia, joten seuran kannalta on toivottavaa, että Koshetshkin pysyy terveenä.

Maalivahtitilanne on sikälikin mielenkiintoinen, että Magnitogorskin maalivahti on päätä pidempi kuin Vladivostokin 22-vuotias Jevgeni Ivannikov, joka on pelannut uransa ensimmäiset KHL-pelit tällä kaudella. Ivannikov oli vielä viime kaudella SKA:n kolmos- tai nelosvahti, mutta on tällä kaudella osoittanut olevansa KHL:ssä hyvän tason maalivahti. Pelejä hänelle kertyi hieman vajaat 40 runkosarjassa, joissa torjuntaprosentti oli hyvä 93.2%.

Koshetshkin on näistä kahdesta näyttänyt tasonsa ja miehen tekemisestä huokuu rauhallisuus ja varmuus. Sen sijaan Ivannikov on melkoinen kysymysmerkki, vaikka runkosarja onkin sujunut vahvasti. Miehellä ei ole näin kovista peleistä kokemusta ollenkaan, mutta kaveri vaikuttaa kyllä todella kylmäpäiseltä maalivahdilta, joten tuskin romahtaa pudotuspeleissä. Niko Hovinen putosi Vladivostokin kakkosvahdiksi Ivannikovin vahvojen otteiden myötä, joten kakkosvahtina Vladivostokilla on kovempi tekijä.

Magnitogorskilla on maalivahtipelissä etu, mutta Ivannikovin pelatessa samalla tasolla kuin runkosarjassa, niin ei ero ole kovin suuri. Ivannikov joutunee kyllä melkoiseen kiekkosateeseen, kun Magnitogorsk vyöryttää hyökkäyksiä KHL:n kovimman ykkösketjun (Sergei Mozjakin - Jan Kovar - Danis Zaripov) johdolla.

Chris Lee - Täsmäase ylivoimalle​

Vielä viime kaudella Magnitogorskin puolustuksesta puuttui pudotuspeleissä todellinen viivapelote, vaikka nuori Viktor Antipin hyvin pelasikin. Nyt joukkueella on riveissään SHL:n viime kauden pakkien pistepörssin voittaja Chris Lee, joka onnistui runkosarjassa erinomaisesti, ollen pakkien pistepörssin kakkonen. Lee on todella hyvä pelaaja kiekollisena ja tuo myös viivapelotteen ylivoimalle.

Näiden kahden kiekollisen puolustajan takana on Venäjän maajoukkueen luottopuolustaja Jevgeni Birjukov, selkeästi kauden aikana kehittynyt yleispuolustaja Sergei Tereshenko, fyysinen peruspakki Vladimir Malenkikh, luotettava Rinat Ibragimov ja Jaroslav Habarov. Tuo seitsikko muodostaa Magnitogorskin vahvan puolustuksen selkärangan.

Vladivostokin kannattajat voivat vain katsella kaverin rosteria ja todeta, että rahalla saa kovia nimiä. Vladivostok on kuitenkin myös vahvistunut kauden aikana erittäin nimetöntä puolustusta, kun se hankki kesken kauden Vitjazin kiekollisen pelin moottorin Logan Pyettin, NHL-veteraani Mike Commodoren ja TsSKA:sta lahjakkaan ja näyttöhaluisen nuorukaisen Mihail Naumenkovin. Näistä ensimmäinen on ollut todellinen vahvistus ja Commodore sekä Naumenkov myös selkeitä TOP6 -puolustajia.

Seuran luottopakkeihin läpi kauden ovat kuuluneet Denis Osipov ja Jegor Antropov, lisäksi fyysisyyttä tuo kovanaama Artem Ternavski. 21-vuotias Antropov on lyönyt itsensä läpi KHL:ssä heti ensimmäisellä kaudellaan. Hänestä voidaan käyttää nimitystä yleispuolustaja.

Kyllähän Magnitogorskin puolustus on selvästi kovempi, mutta Vladivostokin hankinnat ovat nostaneet seuran lähtökohtaisesti heikon puolustuksen tasoa. Viisikkona Sergei Svetlovin suojatit puolustavat kyllä vahvasti ja pelaavat ennen kaikkea suurella sydämmellä.

Onnistuuko Vladivostok pimentämään Magnitogorskin ja koko KHL:n kovimman ketjun?​

Magnitogorskilla on ollut läpi kauden yhdessä ollut ykkösketju, joka ei ole juuri vammoista kärsinyt. Tsekkisentteri Jan Kovarin laidoilla ovat pelanneet hyvät kaverukset Sergei Mozjakin ja Danis Zaripov. Tämän ketjun peli on ollut illasta toiseen murhaavan tehokasta ja ylivoimalla ketjun peli lähentelee parhaita punakoneen aikoja. Kolmikko valloitti pistepörssin kolme kärkisijaa, pistepörssin voitti Mozjakin, joka on voittanut KHL:n pistepörssin neljä kertaa kuudesta mahdollisesta. Ne kaksi muuta voittoa ovat menneet Aleksander Raduloville.

Magnitogorsk hankki runkosarjan loppupuolella vielä vahvistusta hyökkäykseensä Oskar Osalan, Francis Paren, Tim Brentin ja Mihail Junkovin muodossa. Nämä hankinnat toivat laajuutta ratkaisurintamaan ja syvyyttä hyökkäykseen. Voidaankin sanoa, että nämä hankinnat olivat järjestänsä onnistuneita.

Vladivostokilla ei löydy samanlaisia supertähtiä kuin Magnitogorskilla hyökkäyksestä, mutta ei se aivan nallipyssy-osastoa sentään ole. Vladivostokin hyökkäyksen terävimmän kärjen muodostavat kolmikko Justin Hodgman, Felix Schütz ja Niclas Bergfors. Joukkue vaihtoi kesken kauden kapteeninsa ja parhaimman hyökkääjänsä Enver Lisinin TssKA:n kanssa tehdyssä vaihtokaupassa.

Hodgman on ollut hurjassa vedossa tultuaan seuraan Torpedosta. Miehen otteista on paistanut valtava halu ratkaista pelejä ja siinä hän on myös onnistunut. Kuten jokainen kotoisen Liigamme seuraaja muistaa, niin Hodgman on todella taitava ja hyvällä liikkeellä varustettu pelaaja. Otti vain aikansa ennen kuin mies löysi KHL:stä paikkansa. Saksalaissentteri Schütz pelaa uransa parasta kautta, kun hän saalisti runkosarjassa 38 pistettä. Kukaan saksalainen ei ole KHL:ssä noihin pisteisiin päässyt, ei lähellekkään. NHL:ssäkin pelannut Bergfors löysi uuden kevään kaukana idässä ja saalisti saksalaisen rinnalla 36 pistettä.

Näiden takana "seuraavassa aallossa" tulevat Ilja Zubov, Aleksei Ugarov, Richard Gynge, Jevgeni Gratshev ja kapteeni Andrei Nikitenko. Nämäkin kaverit ovat ihan kelpo pelaajia KHL:n tasolla, osalla olisi edellytyksiä olla jopa erinomaisia.

Suurin kysymys kuuluu, että miten Vladivostok pystyy pysäyttämään Magnitogorskin murhaavan tehokkaan ykkösketjun, jota juuri mikään joukkue ei saanut pimennettyä runkosarjassa. Vladivostok omaa hyviä hyökkääjiä, mutta hyökkäysmateriaalinkin osalta se jää selvästi Magnitogorskin perään.

Arvio​

Magnitogorsk lähtee ottelupariin suursuosikkina ja ihmeitä pitää tapahtua, jos Vladivostok joukkueen pudottaa, sillä niin hyvin on ollut Keenanin suojattien paketti kasassa hyökkäys- ja puolussuuntaan. Vladivostok voi yhden voiton ottaa kotikentällään, mutta sarjaa se ei tule voittamaan.

Magnitogorsk jatkoon voitoin 4-1!​
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
(2.) Barys Astana - Avtomobilist Jekaterinburg (7.)

Vastakkain tässä parissa asettuvat kaksi kauden positiivista yllättäjää. Barys otti KHL-historiansa parhaan sijoituksen runkosarjassa, samoin Avtomobilist. Kumpikaan joukkue ei erityisesti loistanut olympiatauon jälkeen, sillä Barys hävisi kaikki neljä peliään saamatta pistettäkään. Avtomobilist hävisi kolme peliä, mutta voitti runkosarjan päätöskierroksella Atlantin vieraissa.

Barysin otteissa on pitkään näkynyt jo alavireisyys, kun verrataan siihen missä joukkue parhaimmillaan pelillisesti oli. Avtomobilist puolestaan hukkasi huippuvireen olympiatauon aikana, joten tässä parissa nähdään kaksi joukkuetta, jotka eivät lähde mistään loistavista lähtökohdista pudotuspeleihin, kun molemmilla joukkueilla on peli yskinyt.

Barys on ottelupariin suosikki, mutta loistavan kauden pelannut Avtomobilist on kaikkea muuta kuin suupala. Viime kaudella seura voitti 52 pelistään vain seitsemän ja jäi KHL:n jumboksi 35 pisteellä, mutta tällä kaudella Avtomobilistin tekeminen on ollut kuin toiselta planeetalta.

Barys on päässyt kaikilla viidellä aiemmalla KHL-kaudella pudotuspeleihin, mutta pudonnut aina heti pudotuspelien avauskierroksella. Nyt se lähtee ensimmäistä kertaa suosikkina pariinsa. Otteluparista on ennakkoon muodostumassa varsin tasainen.

Katosiko Jakub Kovarin hurja vire sulamiseen olympialaisissa?​

Barysin maalivahtitilanne ei ole ykkösvahdin osalta niin selkeä kuin Avtomobilistilla, jolla ykkösvahtina nähdään Tsekin ensimmäisessä olympiapelissä Ruotsia vastaan sulanut "nollakone" Jakub Kovar, joka oli ilmiömäinen ennen olympialaisia, mutta sen jälkeen hän on ollut tavallinen kuolevainen. Kovar on pelannut lähes 50 peliä tällä kaudella 93.1% tilastoilla.

Barysin ykkösvahtina pudotuspeleihin lähtenee Ari Ahonen, mutta Ahonen ei ole ollut erityisen vakuuttava tällä kaudella, joten kazakstanilainen Vitali Jeremejev on valmis nousemaan ykkösvahdiksi, jos Ahosella ei koppi tartu. Ahosen torjuntaprosentti tältä kaudelta on vain 91.5% ja Jeremejevin 90.1%. Ahonen on pelannut 2/3 osaa peleistä. Se täytyy Barysin veskarien puolustukseksi sanoa, että ei joukkueen puolustuspelikään ole vakuuttanut.

Näen maalivahtien osalta parin voimasuhteet todella tasaisena, joskin hieman vaaka kallistuu Kovarin suuntaan, sillä mies oli hirveässä iskussa pitkään ennen olympiataukoa. Tuon takia maalivahti valittiinkin olympialaisiin, jotka tosin menivät penkin alle. Ahonen tosin on kokenut kettu ja varmasti nostaa tasoaan pudotuspeleihin.

Barysin puolustus vuotanut kuin seula​

Pudotuspeleihin päässeistä joukkueista Barysin maaliin tehtiin selvästi eniten maaleja, joskin Barys myös teki eniten maaleja. Barysin puolustuspeli on ollut hyvin haavoittuvainen ja viime aikoina, kun hyökkäyspeli on yskinyt, niin on joukkue hävinnyt illasta toiseen.

Barysin puolustuksen johtohahmot ovat NHL:stä tutut Cam Barker ja Mike Lundin. Ensin mainittu oli aikanaan suuri lupaus rapakon takana, mutta ura ei ottanut tuulta alleen. Barker tuli Barysiin kesken kauden ja onkin pelannut sen jälkeen pitkälti ykköspakkiparissa Lundinin kanssa, joka puolestaan pelasi vielä NHL:ssä viime kaudella. Tämä kaksikko tuo laatua puolustukseen. Tuohon kaksikkoon Barys kuitenkin nojaa paljon, kun tosipelit alkavat.

Barkerin ja Lundinin takana Barysilla on Kazakstanin maajoukkueen puolustajia ja kaksimetrinen slovakialaispuolustaja Kristian Kudroc, jonka Barys hankki kesken kauden Sibiristä. Kudroc muodostaa pohjois-amerikkalaisten kanssa sen puolustuksen terävimmän kärjen.

Puolustuksen osalta Barysilla voi olla nimekkäämmät pakit, mutta Avtomobilistin puolustuspeli on ollut selvästi vakuuttavampaa tällä kaudella. Ykköspakkiparin muodostavat Avtomobilistissa olympialaisten pronssimitalisti Sami Lepistö ja ruotsalainen Tobias Viklund. Tuo kaksikko on pelannut vahvan kauden ja tulee olemaan Avtomobilistin selkäranka siinä, missä Barker ja Lundin ovat Barysin.

Avtomobilistin puolustuksesta löytyy laatua mainitun kaksikon lisäksi. Joukkueen kapteenina toimiva puolustava puolustaja Sergei Gusev on kaiken nähnyt ja kokenut pelaaja, jonka merkitystä näissä peleissä ei voi olla huomioimatta. Nuori ja isokokoinen Nikita Trijamkin on ollut erinomainen. Muutenkin Avtomobilist onnistui kokoamaan pienellä budjetilla historiansa nimekkäimmän puolustuskaluston, joka auttoi sen toista kertaa KHL:n historiassa pudotuspeleihin.

Barysilla on terävin kärki hieman parempi, mutta kokonaisuutena Avtomobilistin puolustuspelaaminen oli runkosarjassa paremmalla tasolla. Barysin pitää saada puolustuspeliä tiivimmäksi tai muuten tulee todella vaikeaa Avtomobilistin erittäin hyvin luistelevan joukkueen kanssa.

Nigel Dawes - Dustin Boyd - Brandon Bochenski​

Yllä mainittu pohjois-amerikkalainen kolmikko on ollut koko kauden Barysin terävin syömähammas. Tätä kolmikkoa yhdistää valtava taistelutahto ja periksiantamattomuus. Bochenski on joukkueen ykköshyökkääjä, on ollut sitä jo vuosia. Pistepörssissä hän sijoittui neljänneksi Magnitogorskin kolmikon jälkeen. Bochenski on yksi koko sarjan parhaista maalintekijöistä, joten Barysilla on hyökkäyksen terävin kärki todella vaarallinen.

Barysilla on hyökkäyksen osalta melko paljon syvyyttä ykkösketjun takanakin. "Toisessa aallossa" hyökkäysosaamista tarjoavat Talgat Zhailauov, Konstantin Rudenko, Roman Startshenko, Dimitri Upper. Barysin valmennus varmasti myös toivoo, että Bostonista tuttu Zach Hamill saa pelinsä rullaamaan KHL:ssä. Zhailauov, Rudenko ja Startshenko ovat hyviä KHL-tason pelaajia jokainen. Kapteenina toimiva konkarihyökkääjä Upper on vahva kahden suunnan pelaaja.

Avtomobilistin hyökkäyksen nimilista on täynnä varsin nimettömiä pelaajia, joista toki osa on lyönyt toden teolla tällä kaudella itsensä KHL-seuraajien tietoisuuteen. Joukkueen tärkein lenkki on ollut tutkapari Fedor Malyhin - Anton Lazarev. Molemmat pelaajat ovat erinomaisia luistelijoita. Malyhin on pelaajista monipuolisempi, erinomainen maalintekijä ja selvästi luovampi, kun taas Lazarev on vahva 1 vs 1 -tilanteissa ja hyvä maalintekijä. Molempia herroja tullaan varmasti viemään kesällä isompiin seuroihin.

Avtomobilistilla tuolle tutkaparilla suurinta tukea tarjoavat nimet Aleksei Simakov, Igor Jemelev, Artem Tshernov ja Valko-Venäjän maajoukkueen pitkäaikainen hyökkääjä Sergei Demagin. Jekaterinburgilaisilla on tasaisen hyvä hyökkäys, jonka tähtinä loistavat Malyhin ja Lazarev.

Barysin hyökkäysarsenaali on parempi, siitä ei pääse mihinkään, mutta sekin osa-alue on Barysilla takkuillut olympiatauon jälkeen.

Arvio​

Jompi kumpi seuroista tulee tekemään omalta osaltaan seurahistoriaa positiivisessä mielessä, sillä kumpikaan näistä seuroista ei ole koskaan aiemmin päässyt pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon. Barysilla on vielä melkoinen avauskierroksen kirous, sillä se on jokaisena KHL-kautena edennyt pudotuspeleihin, mutta jäänyt aina ensimmäiselle kierrokselle. Avtomobilist on vain kertaalleen edes nähty pudotuspeleissä, mutta silloin se leikki loppui lyhyeen.

Kummankaan joukkueen vire ei ole paras mahdollinen, mutta kyllä Barys hienoisena suosikkina lähtee tähän ottelupariin. Todella tasainen pari ennakkoon.

Barys jatkoon voitoin 4-3!​
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
(3.) Ak Bars Kazan - Sibir Novosibirsk (6.)

Yksi suurimmista mestarisuosikeista kohtaa KHL:n parhaisiin päävalmentajiin kuuluvan Dimitri Kvartalnovin Sibirin. Sibir pelasi hänen komennossaan todella vahvan kauden materiaaliin nähden. Kazan on pelannut aika odotetunlaisen kauden sijoituksen muodossa, mutta Sibir sen sijaan on ollut jälleen positiivinen yllättäjä.

Kazanin pakettia on vaikea murtaa, joka lähtee KHL:n parhaasta maalivahtikaksikosta ja erittäin laadukkaasta puolustuksesta. Sibirillä on kuitenkin riveissään "taikuri" Jori Lehterä, joka pystyy puhkaisemaan omilla käsittämättömän upeilla oivalluksillaan maailman parhaatkin puolustukset. Olympialaisten pronssipelissä nähtiin sitä Lehterää, jota mies esittää KHL:ssä lähes illasta toiseen. Lehterä on todellinen nero kiekon kanssa.

Sibir lähtee ottelupariin selkeänä altavastaajana ja ennakkoon ajateltuna on vaikea kuvitella joukkueen voittavan sarjassa yhtä peliä enempää, sillä sen verran kovempi porukka Kazan on. Sibir on KHL:n mittapuulla agressiivinen, todella taisteleva ja hyvin luisteleva joukkue, jonka taitotaso kokonaisuudessaan on tässä parissa vastustajaa paljon heikompi.

Luvassa erinomaista maalivahtipeliä​

Kazanin maalivahtikaksikko on koko KHL:n paras. Selkeää ykkösvahtia on vaikea sanoa, sillä 22-vuotias Emil Garipov on noussut tällä kaudella KHL-maalivahtien eliittiin. Selvästi tunnetumpi Konstantin Barulin on saanut todellisen haastajan. 20 ottelua runkosarjassa pelannut Garipov omaa koko KHL:n parhaan torjuntaprosentin, jos otetaan veskarit, jotka pelanneet vähintään 15 peliä. Garipovin torjuntaprosentti on käsittömätön 95.2%. 34 peliä runkosarjassa pelannut Barulin omaa pari prosenttia heikommat tilastot, mutta nuo ei suoraan tietenkään kerro kaikkea. Sen ne kuitenkin kertovat, että Garipov on ollut erinomainen. Todennäköisesti maalilla aloittaa kuitenkin se kokeneempi veskari eli päävalmentaja Valeri Belov luottanee Konstantin Baruliniin.

Sibirin ykkösmaalivahti on "kolmen metrin" Koskinen, kun kiekkoja pysäyttelee Mikko Koskinen. Koskinen aloitti KHL-pestinsä käsittämättömän hyvin, mutta on hieman menettänyt parasta virettään viime aikoina. Koskisen 41 pelin torjuntaprosentti on kuitenkin jäätävän hyvä 93.9%, sillä Sibirin puolustus ei ole edessä KHL:n parhaita. Koskisen pitää pelata ilmiömäisellä tasolla, jos Sibir aikoo tässä parissa järjestää todellisen sensaation pudottamalla Kazanin.

Kummallakin joukkueella on heittää maalille loistava ykkösmaalivahti, joten maalivahtipeliin joukkueet tuskin kaatuvat. Koskisen ylle laittaisin kuitenkin viime aikaisten otteiden takia pientä kysymysmerkkiä. Sibirille ei riitä, että Koskinen pelaa loistavasti. Hänen täytyy olla ilmiömäinen.

Kazanin puolustus on selvästi kovempi kuin Sibirin​

Kazanin puolustus rakentuu timanttisen nelikon ympärille. Tämän nelikon muodostavat kapteeni Ilja Nikulin, maajoukkuepuolustaja Jevgeni Medvedev, parhaan loistonsa kadottanut Konstantin Kornejev ja Ässissä viime kaudella mestaruuden voittanut Shaun Heshka, jonka avauskausi KHL:ssä on ollut todella vakuuttava. Heshka oli KHL:n pakkien pistepörssin nelonen 30 pisteellä.

Tuon nelikon takanakin puolustuksessa on syvyyttä, josta pitävät huolen fyysinen puolustava puolustaja Stepan Zakhartshuk, "pommikone" Grigori Panin ja tulivoimainen Aleksander Osipov. Panin on näistä sivussa maaliskuun loppuun saakka, joten häntä ei nähdä tässä otteluparissa.

Sibirin puolustus ei ole alkuunkaan materiaalilta Kazanin veroinen, mutta joukkue puolustaa vahvasti viisikkona. Puolustuksen nimekkäin pelaaja on Traktorin viime kauden finaalijoukkueesta tuttu hyvä kiekollinen puolustaja Vjatsheslav Belov.

Kazanilla on huomattavasti kovempi puolustusmateriaali, mutta Sibir pelaa vahvaa puolustuspeliä. Sibirin puolustuksella tulee olemaan kuitenkin hikisiä hetkiä Kazanin vaarallisen hyökkäyksen kanssa.

Otteluparin paras hyökkääjä on olympialaisten pronssipelissä loistanut Jori Lehterä​

Siinä missä Kazanilla on neljä laadukasta hyökkäysketjua, niin Sibirillä on oikeastaan vain yksi. Tuon Sibirin ykkösnyrkin muodostavat jo Tapparan ajoilta tuttu tutkapari Jonas Enlund ja Lehterä. Ketjun täydentänee Dimitri Monja. Lehterä on ylivoimaisesti joukkueensa paras hyökkääjä ja hänen pitää olla hurjassa vedossa Kazania vastaan, jos Sibir meinaa jotenkin pyristellä vastaan.

Sibirin ongelma on se, että joukkueella ei ole juurikaan ratkaisijoita Lehterän ja Enlundin takana. Toki siellä on agressiivisesti pelaavia ja hyvin luistelevia hyökkääjiä useita, mutta ratkaisurintama ja hyökkääjien taitotaso on huomattavasti heikompi kuin Kazanilla.

Sibirin ykkösketjun takana lähinnä tulitukea tarjoavat kakkosketjun sentteri Jarno Koskiranta, suurella sydämmellä joukkueen eteen töitä tekevä kapteeni Aleksei Kopeikin ja elämänsä kautta pelaava 24-vuotias Dimitri Kygryshev, joka rikkoi 30 pisteen rajan runkosarjassa.

Kazanilla on hirveä hyökkäysarsenaali verrattuna Sibiriin, mutta onhan joukkueiden pelaajabudjetitkin aivan eri tasoa. NHL:ssä viime kaudella pelannut Aleksander Burmistrov oli 37 pisteellään joukkueen sisäisen pistepörssin ykkönen. Burmistroviltakin olisi voinut odottaa vielä enemmän.

Burmistrovin takana Kazanilta löytyy 33 pisteen Tim Stapleton, vahvaa kautta pelaava nuori Kirill Petrov, Venäjää olympialaisissa edustanut Aleksei Tereshenko, väkivahva kiitäjä Mihail Varnakov, 16 maalia iskenyt Janne Pesonen, erittäin kovasta taistelutahdosta tunnettu Dimitri Obuhov ja "panssarivaunu" Aleksander Svitov.

Näiden lisäksi Kazan hankki kauden lopussa Neftehimikin parhaan hyökkääjän Jegor Milozorovin ja Amurin parhaan hyökkääjän Jakub Petruzalekin. Kumpikaan ei kuitenkaan ole Kazanissa saanut vielä mitään aikaan. Milovzorov oli Neftehimikissä tällä kaudella täysin pitelemätön. Hän on loistava luistelija, erittäin ovela ja omaa loistavat maalintekijän vaistot.

Arvio​

Kazanilla on sen verran valtava materiaalietu, jonka vuoksi Sibirillä tulee olemaan todellinen mission impossible pudottaa Kazan jatkosta. Kazanilla on erittäin kovat maalivahdit, betoninen puolustus ja neljällä ketjullä vyöryvä hyökkäys. Sibirin pelaajat ovat nopeita luistelijoita ja joukkueen pelitapa on melko agressiivinen. Kvartalnovin suojatit jättävät varmasti kaikkensa jäälle, mutta se riittää sarjassa korkeintaan yhteen voittoon. Edes maaginen Lehterä ei pysty Enlundin kanssa muuttamaan väistämätöntä, joka on Kazanin jatkopaikka parista.

Kazan jatkoon voitoin 4-1!​
 
Viimeksi muokattu:

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
(4.) Salavat Julajev Ufa - Torpedo Nizhni Novgorod (5.)

Suurseuroihin lukeutuva Ufa nousi KHL:n viimeisellä runkosarjan kierroksella ohi Torpedosta ja otti näin ollen kotiedun tähän pariin. Molemmat ovat runkosarjassa aika lailla odotetuilla sijoilla, joskin Torpedon esitykset ovat varmasti olleet parempia, mitä moni KHL:ää aktiivisesti seuraava odotti.

Ufa lähtee hienoisena suosikkina pariin, mutta Torpedo tulee olemaan todella vaikea voitettava, sillä joukkueen erinomaisen suomalaiskolmikon lisäksi materiaalissa on riittävästi laatua Ufan kaatamiseen. Odotettavissa on hyvin tasainen ottelusarja, jossa pienet asiat ratkaisevat.


19-vuotias Andrei Vasilevski lähtee pudotuspeleihin Ufan ykkösvahtina​

28 ottelua tällä kaudella Ufan maalilla torjunut Vasilevski on täysi keltanokka KHL:n pudotuspeleissä, mutta mies on kolunnut läpi Venäjän juniorimaajoukkueet. Vasilevski torjui runkosarjassa ihan hyvin, mutta hän ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti erinomainen KHL-vahti. Ufalla on kakkosvahtina kokenut Aleksei Volkov, joka on KHL:n tasolla keskitasoa.

Torpedon maalilla aloittanee vahvaa kautta pelaava Georgi Gelashvili, joka pelasi 20 peliä 93.9% torjuntaprosentilla. Gelashvili on KHL:ssä monessa liemessä keitetty kokenut ja tulisieluinen maalivahti. Toinen vaihtoehto on Ivan Kasutin, jonka otteet eivät kuitenkaan ole olleet Gelashvilin tasolla.

Torpedolla on jopa hienoinen etu tässä, mutta molempien maalien suulla on kyllä pieniä kysymysmerkkejä ilmassa, vaikka Gelashvilin tilastot ovatkin erinomaiset.

KHL:n pakkien pistepörssin ykkönen Kirill Koltsov kohtaa saman pörssin kakkosen Juuso Hietasen​

Ufalla on puolustuksessa syvyyttä enemmän kuin Torpedolla ja on tuo pakiston tasokin Ufalla parempi kokonaisuudessaan. Kirill Koltsov löysi parin kauden takaisen vireensä. Koltsov tekee toki paljon maaleja, mutta mies on melkoinen taiteilijasielu ja puolustamisen taso on hyvin keskinkertaista, jos sitäkään. Hän on Ufan "Erik Karlsson".

Koltsovin takana Ufalla riittää lisää nimekkäitä pelaajia ukrainalaisen Anton Babchukin, "pommikone" Andrei Zubarevin, Latvian maajoukkuepuolustaja Arturs Kuldan ja ilkeän Brent Sopelin johdolla. Näistä Zubarev on kokonaisuudessaan Ufan paras puolustaja monipuolisuutensa takia ja samalla yksi koko sarjan parhaista puolustajista. Ufalla on hyvä sekoitus puolustuksessa ja ylivoimalle riittää tulivoimaa sekä kiekollista osaamista.

Torpedon puolustuksen selkeä liideri on jälleen ollut pakkien pistepörssin kakkonen Juuso Hietanen, joka iski 32 pistettä runkosarjassa. Hietanen osoitti olympialaisissa, että eväät olivat riittävät sillekin tasolle. KHL:ssä Hietanen pelaa uransa parasta kautta ja on Torpedon puolustuksen kiekollisen pelin moottori.

Hietasen takana on fyysisen pelin ystävä ja joukkueen kapteeni Vadim Homitski, Pavel Valentenko ja laadukas kiekollinen puolustaja Mihail Grigorjev. Siinä lähinnä kolmikko, joka muodostaa sen TOP4 -osaston.

Sakari Salminen - Jarkko Immonen - Wojtek Wolski​

Ufalla on ollut useampi miljoona pelaajabudjetissa tälle kaudelle enemmän rahaa kuin Torpedolla, mutta ei joukkue missään nimessä ole hyökkäysmateriaalin osalta selkeästi kovempi ja itse asiassa Torpedon ykkösketju on ollut parempi kuin yksikään Ufan ketjuista tällä kaudella.

Ufan paras pistemies on ollut ykkösketjun sentteri Dimitri Makarov, joka ei pyöreillä poskillaan näytä jääkiekkoilijoilta, mutta miehen peliäly on loistavalla tasolla. 40 pistettä tällä kaudella saalistanut Makarov on pelannut käytännössä koko kauden Teemu Hartikaisen rinnalla. Hartikainen on vahva kuin härkä ja saanut KHL:ssä itsestään paljon irti. Runkosarjan 30 pistettä ovat hyvä saavutus.

Tuon kaksikon takaa löytyy monipuolinen Igor Mirnov, syöttökone Aleksei Kaigorodov, taistelun ruumiillistuma Denis Hlystov, loukkaantumisista kaudella paljon kärsinyt huipputaitava Nikita Filatov, Tomas Zaborsky ja olympialaissa Suomelle pronssia voittamassa ollut ikiliikkuja Antti Pihlström.

Torpedon hyökkäyksen selkeä ykkösnimi on ollut nopea, erinomainen syöttelijä ja huipputaitava Sakari Salminen, jonka 47 pistettä runkosarjassa olivat selvästi parasta antia KHL:ssä tällä kaudella suomalaishyökkääjien pisteitä vertailtaessa. Salminen oli koko KHL:n pistepörssin kuudes.

Salmisen kanssa tuon Torpedon tulikuuman ykkösketjun muodostavat 38 pisteen miehet Jarkko Immonen ja huipputaitava Wojtek Wolski. Immonen on pelannut koko kauden Salmisen rinnalla, mutta syyskaudella ykkösketjun kolmas lenkki oli pitkään 33 pisteen kauden pelannut Denis Parshin, joka on aliarvostettu pelaaja.

Torpedon terävintä kärkeä tukevat vahvaa kautta pelaava Kazakstanin maajoukkuehyökkääjä Vadim Krasnoslobodtsev, Vladimir Galuzin, Krys Kolanos ja SKA:sta kauden lopussa ostettu Jevgeni Skatshkov, jonka otteet ovat olleet Torpedossa erinomaisia. SKA:ssa loistavalla liikkeellä varustettu taitava hyökkääjä oli nelosketjun miehiä, mutta Torpedossa kärkiketjujen mies. 10 peliin hän on saalistanut tehot 6+2.

Ufalla on syvyyttä hyökkäyksessä enemmän, mutta ei materiaalietu ole mitenkään suuri, sillä moni Torpedon pelaajista on nostanut seurassa tasoaan.

Arvio​

Ottelusarjasta on tulossa todennäköisesti varsin maalirikas ja todella tasainen. Keskikastiin pelaajabudjetiltaan kuuluva Torpedo omaa kaikki eväät Ufan kaatamiseen, vaikka Ufa ennakkosuosikkina pariin lähteekin. Tulisieluisen Torpedon päävalmentaja Peteris Skudran suojatit ovat lähellä kaataa isompansa.

Torpedo jatkoon voitoin 4-3!​
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Loistava paketti Magnilta! Kirjoittamisesi on teknisesti parantunut vuosien saatossa. Tietotaito nyt on aina ollut .. noh Magnia. :) Voinee puhua Suomen asiantuntevimmasta KHL-kirjoittajasta.

Kiakkoa jäähän!
 

Puolustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Todella suuri kiitos Magnille näistä ennakoista, pelejä tulee seurattua ja nämä ennakot tuovat vielä lisämielenkiintoa ja esim. tarkemmalla silmällä seurattavia pelaajia lisää.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Loistava paketti Magnilta! Kirjoittamisesi on teknisesti parantunut vuosien saatossa.
Lähtötasohan nyt oli varsin vaatimaton ja vieläkin on paljon kehitettävää. Oikeaan suuntaan ollaan kuitenkin menty.

Noiden pudotuspeliparien ennakkojen tekemiseen piti tehdä kompromisseja, sillä päivästä aina suuren sivun vie oma työpäivä sekä harrastukset. Muutama ilta oli tuota aika kirjoittaa, joten saattoi jotain asiavirheitä jäädä, vaikka luin kyllä tekstin vielä kertaalleen läpi ja korjasin muutaman kohdan.
 

tsajari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Minultakin kiitokset tuosta mainiosta tietopaketista. Todennäköisesti muutamia otteluita tulee väijyttyä KHL:nkin pudotuspeleistä niin mahtava juttu, että voi vähän vaklailla ennen pelejä ennakko-odotuksia kun oma tietotaito ei tosiaan anna juuri mitään kuvaa ottelupareista.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Päivän pelit saatu päätökseen, eikä yllätyksiltä vältytty, vaikka läntisen konferenssin puolella suosikit jatkoivatkin vakuuttavasti

Länsi:
(1.) Dynamo Moskova - Lokomotiv Jaroslavl (8.) 2-1, voitot: 2-0
(2.) SKA Pietari - TsSKA Moskova (7.) 5-1, voitot: 2-0
(3.) Lev Praha - Medvescak Zagreb (6.) 5-2, voitot: 2-0
(4.) Donbass Donetsk - Dinamo Riika (5.) 3-1, voitot: 2-0

Itä:
(1.) Metallurg Magnitogorsk - Admiral Vladivostok (8.) 3-1, voitot: 1-0
(2.) Barys Astana - Avtomobilist Jekaterinburg (7.) 3-2 JA. voitot: 1-0
(3.) Ak Bars Kazan - Sibir Novosibirsk (6.) 1-3, voitot: 0-1
(4.) Salavat Julajev Ufa - Torpedo Nizhni Novgorod (5.) 1-3, voitot: 0-1

Suomalaisten tehot:
Janne Jalasvaara, Dynamo 0+2
Mikko Mäenpää, Lev 0+1
Teemu Laine, Donbass 2+0 (kahteen peliin 4+1)
Sami Lepistö, Avtomobilist 1+0
Jarno Koskiranta, Sibir 1+0
Jori Lehterä, Sibir 0+1

Suomalaismaalivahdeista tänään tulessa Petri Vehanen (Lev), Ari Ahonen (Barys) ja Mikko Koskinen (Sibir). Jokaisen joukkue otti voiton.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Jälleen mennään. On kyllä ollut tähän mennessä mahtavia pelejä playoffeissa ja samaa on varmasti luvassa tänäänkin.

Itä:
13.00 (1.) Metallurg Magnitogorsk - Admiral Vladivostok (8.) voitot: 1-0
13.00 (2.) Barys Astana - Avtomobilist Jekaterinburg (7.) voitot: 1-0
15.00 (3.) Ak Bars Kazan - Sibir Novosibirsk (6.) voitot: 0-1
13.00 (4.) Salavat Julajev Ufa - Torpedo Nizhni Novgorod (5.) voitot: 0-1

Tänään herkkupaloina Magnitogorsk - Vladivostok ja Viasatin näyttämä Kazan - Sibir, jossa koettiin eilen todellinen pommi, kun Sibir shokeerasi voittamalla avausottelun Kazanissa.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Päivän pelit saatu päätökseen, eikä yllätyksiltä vältytty, vaikka läntisen konferenssin puolella suosikit jatkoivatkin vakuuttavasti

Länsi:
(1.) Dynamo Moskova - Lokomotiv Jaroslavl (8.) 2-1, voitot: 2-0
(2.) SKA Pietari - TsSKA Moskova (7.) 5-1, voitot: 2-0
(3.) Lev Praha - Medvescak Zagreb (6.) 5-2, voitot: 2-0
(4.) Donbass Donetsk - Dinamo Riika (5.) 3-1, voitot: 2-0

Itä:
(1.) Metallurg Magnitogorsk - Admiral Vladivostok (8.) 3-1, voitot: 1-0
(2.) Barys Astana - Avtomobilist Jekaterinburg (7.) 3-2 JA. voitot: 1-0
(3.) Ak Bars Kazan - Sibir Novosibirsk (6.) 1-3, voitot: 0-1
(4.) Salavat Julajev Ufa - Torpedo Nizhni Novgorod (5.) 1-3, voitot: 0-1
Tässä koosteessa käydään yllä olevat pelit läpi.

Kohta sitten Kazan - Sibir pelin pariin, kun ensin saadaan loistava matsi Magnitogorsk - Vladivostok päätökseen. Tilanne on 4-3 Magnitogorskille kolmannen erän alussa, mutta Vladivostok on hallinnut kahta ensimmäistä erää.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Olihan taas draamaa tarjolla päivän kierroksella. Alla päivän tulokset.

Itä:
(1.) Metallurg Magnitogorsk - Admiral Vladivostok (8.) 5-3, voitot: 2-0
(2.) Barys Astana - Avtomobilist Jekaterinburg (7.) 5-4 JA. voitot: 2-0
(3.) Ak Bars Kazan - Sibir Novosibirsk (6.) 3-2 JA. voitot: 1-1
(4.) Salavat Julajev Ufa - Torpedo Nizhni Novgorod (5.) 0-1, voitot: 0-2

Ite katsoin pelit Magnitogorsk - Vladivostok ja Kazan - Sibir.

Magnitogorsk oli omassa pelissään ajoittain pahasti helisemässä, mutta on sanottava, että maalivahtipelissä etu on Magnitogorskilla. Vladivostokilta todella hyvä peli, mutta se ei vain riittänyt.

Barys ja Avtomobilist pelasivat jälleen lähes 80 minuuttia ennen kuin ratkaisu saatiin. Barys piti kotiedun, vaikka se joutui molemmissa peleissä jatkoajalle.

Kazanin peli oli todella heikkoa kaksi erää ja Sibir johtikin ottelua kahden erän jälkeen 0-2. Kolmannessa erässä Kazan kavensi ja tuli reilu minuutti ennen loppua väkisin tasoihin. Koko ottelusarja kääntyi varmasti tuossa, enkä usko, että Sibir voittaa enää peliäkään.

Ufa on tilastojen valossa hallinnut Torpedoa vastaan, mutta vanha kettu Ivan Kasutin piti maalinsa puhtaana. Torpedo haki molemmista vieraspeleistä voitot ja lähtee kotipeleihin 2-0 johdossa.

Huomenna tämä herkku jatkuu taas, joten palataan silloin asiaan.
 

Andrew

Jäsen
Ensi viikolla aion itse seurata sarjaa Lev Praha - Medvescak Zagreb.

Lev pyöritteli aika helpon tuntuiset kaksi kotivoittoa, vaikka numerot eivät koko tarinaa kerrokaan. Jotenkin jäi semmoinen tunne, että tuolla Zagrebissa tämä sarja herää vielä henkiin. Erittäin mielenkiintoista nähdä miten Lev tulee pelaamaan kapeassa kaukalossa missä Zagreb on paha vastustaja kenelle tahansa.

Pelit ovat olleet viihdyttäviä sekä yllättävän avointa jääkiekkoa ottaen huomioon, että nyt pelataan poffeja. Lisäksi pelit tulevat myös mukavaan aikaan illalla.
 

Puolustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lokomotiv-Dynamo otteluparin 3. ottelu päättyi Lokomotivin 2-1 voittoon, pelissä riitti kyllä vauhtia ja tunnetta ja suurta osaa näytteli Dynamon Leo Komarov, joka istui Lokomotivin ensimmäisen maalin aikaan jäähyllä, mutta teki myös hienosti tasoitusmaalin rankkarista. Kyllä huomaa, että mies on Dynamo-fanien suosikki ja samalla vastustajien inhokkipelaaja. Tämän pelin perusteella Lokomotivia ei voi vielä lukea ulos tästä sarjasta, mutta vaikeaa tulee olemaan vierasvoiton hankkiminen.

E: Roman Cervenka ratkaisi SKA:lle jatkoaikavoiton hieman kyseenalaisella ylivoimalla ja SKA siirtyi sarjassa 3-0 johtoon, joten tuo sarja on viimeistelyä vaille valmis.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös