FPS:n ja sinun suosikkijoukkueesi yhteistä historiaa

  • 10 817
  • 38

Boogeyman

Jäsen
Suosikkijoukkue
FPS
Palloseuran legendaarisuus perustuu osaltaan myös siihen, että sillä on keskinäistä pelihistoriaa kaikkien muiden merkittävien kotimaisten seurojen kanssa. Moni pidempään elämästä nauttineista kiekkokannattajista muistaa SM-liigan mittelötkin vuosilta 1975-77.

Suomi-sarjavuosinaan Palloseura ajautui joskus alkulohkoista alaloppusarjoihinkin. Näin legendaa maistettiin pienten vihreiden miesten vieraillessa myös esim. Urjalassa, Huittisissa, Lohjalla, Nummelassa, Tarvasjoella, Ikurissa ja Munsalassa (jonne kukaan tuskiin haluaa palata).

Seuraavassa tilastossa ovat kauden 2020-21 kolmen ylimmän sarjatason joukkueet ja niiden pelikausien lukumäärä, jolloin kohtaamisia Palloseuran kanssa on sarjaotteluissa (myös karsinnat) tullut. Hyvänä lähdemateriaalina listauksen tekoon käytin ilmaisen sähköisen Jääkiekkokirjan Mestiksen sijoitukset 1975-2019 -taulukkoa täydentäen tietoja Perinteikäs Palloseura 1931-2011 -kirjan sisällöllä sekä muilla tarpeellisilla lähteillä. Espoossa 80-luvulla ja Vantaalla sekä Raahessa 90-luvulla tehtyjen seurafuusioiden edeltäjiä ei ole laskettu lukemaan. Nimimerkki Raksilan vetera toisessa ketjussa ehtikin jo muistelemaan vanhoja aikoja ja toivottavasti myös moni muu intoutuu viimeistään seuraavien faktojen jälkeen samaan.


SM-liigan seurojen pelikaudet FPS:n kanssa alkaen 1972-73.

29 Sport
27 KooKoo
16 Kärpät
13 HPK
13 Pelicans/Reipas
11 SaiPa
10 Jukurit
9 Jyp
8 KalPa
6 Lukko
6 Jokerit (Mestis)
3 Ässät
2 HIFK
2 Ilves
2 Tappara
2 TPS

Mestis-seurojen pelikaudet FPS:n kanssa alkaen 72-73.
(Päivitetty, luvuissa mukana kausi 23-24).


28 TuTo
25 JoKP
23 Koovee
22 Ketterä
22 SaPKo (-22 asti)
18 Hermes
11 Peliitat/HeKi (-23 asti)
11 K-Vantaa
10 Hokki
10 K-Espoo
6 KeuPa
6 RoKi
5 IPK
1 Zemgale (22-23)

Suomi-sarjan seurojen (ketjun avaushetkellä) pelikaudet FPS:n kanssa alkaen 72-73.

15 Haukat
13 D-Kiekko/Diskos
13 JHT (lukuun lisätty kausi 22-23)
10 Pyry
9 Hunters
9 S-Kiekko
8 Karhu HT
8 Titaanit
6 HCIK
5 Laser/AIK
4 Riemu
3 Muik Hockey
3 Raahe-K
2 HC Giants
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kyllä tuli aika monta KooKoo-FoPS-peliä vuosien varrella nähtyä. Forssaan en tosin saanut koskaan aikaiseksi lähdettyä. Sellainen mielikuva on jäänyt, että nämä keskinäiset pelit tuppasivat monesti olemaan varsin maalirikkaita. Sen takia ehkä forssalaispelaajistakin on jäänyt mieleen lähinnä hyökkääjiä.

Mikä tahansa forssalaiseen jääkiekkoiluun liittyvä lista on pakko aloittaa Mika Helkearolla, joka oli ja on edelleenkin todellnen Mr. Ykkösdivari. Herrasmies-Helkearo oli kaikin puolin hieno pelaaja ja oletettavasti myös hieno mies. Muistan kun joutui kerran Kouvolassa jäähyaitioon (saattoi hyvinkin olla jopa ainoa kerta koko urallaan...) ja mentiin huumorilla huutelemaan Sika-Mikaa siihen pleksin taakse. Helkearoa hymyilytti kovasti ja vilkutteli meille takaisin.

Mieleen on jäänyt myös se, kun teini-ikäinen Jouni Kulonen (160cm luistimet jalassa ja varpaillaan) nousi edustusjoukkueeseen. Kiekkolehdessä taisi olla joku kirjoituskin, missä vedottiin FoPS:in seurajohtoon, koska vastustajat eivät uskaltaneet pelata täysillä, jos kaukalossa oli pikkupoikia. No, hyvinhän se Jouni ehti puikkelehtimaan romuluisten vastustajien alta pois.

Vanhoina hyvinä aikoina oli myös vielä paljon sellaisia pelaajia, jotka saattoivat pelata samassa seurassa vaikkapa vuosikymmenen ajan. Vaikkei kaikki näistä olleetkaan mitään varsinaisia tähtiä, niin ehtivät kyllä tulla tutuiksi myös muiden seurojen kannattajille. Jarkko Aaltosta ihailin monesti, mutta olihan noita muitakin luottomiehiä monia. Äkkiseltään tulee mieleen ainakin Pasi Vuorela, Matti Raunio ja Jarno Kantelus.

KooKoo-kannattajana pitää tietysti olla ikuisesti kiitollinen Mikko Laaksosesta! Mutta melkein kaikki muutkin Forssasta Kouvolaan siirtyneet olivat kunnon pelimiehiä, kuten esimerkiksi Mika Kannisto ja Tommi Vali. Olisikohan Jarno Yli-Junnila jopa ainoa jonkinlaiseksi pettymykseksi laskettava värväys vihreänutuista?

Ja toki forssalaisvahvistuksista saivat nauttia muutkin. Kyllä ei olisi Jukurit saanut dynastiaansa käyntiin ilman Petri Lehtosta ja Antti Laaksoa. Jari Kestin supertehoja Norjassa jaksettiin ihmetellä vuosikaudet. Niin ja upean uran tehnyt Antti Laaksonen nyt toki mainittava myöskin, vaikka ei ainakaan minulle divarikaukaloista aikoinaan mieleen jäänytkään.

Puolustuksessa vaihtuvuus oli sen verran suurempaa, että samanlaisia luottomiehiä ei ole jäänyt mieleen. Paitsi tietysti Asko Rantanen, jota fanitin enemmän tai vähemmän salaa. Pelasi peruspeliä kovaa, mutta useimmiten kuitenkin rehdisti. Toisin kuin Timo Willman, joka kyllä tarjosi hupia ainakin tuolla viimeisellä Mestis-kaudellaan. Muistissa on mm. se, kun veti Atte Pentikäistä turpiin pelin jälkeen Forssassa pukukoppikäytävällä ja kävi sen jälkeen ilmoittautumassa itse erotuomareiden kopissa. Kouvolassa puolestaan jahtasi Tatu Kattelusta suu vaahdossa ja täydellä höyryllä, mutta Tatu luisteli takaperinkin kovempaa ja pääsi karkuun...

Helkearoon jos vielä palaisi vähäsen, niin mikäköhän siinä oli että palasi aikoinaan SM-liigasta takaisin divariin? Tulokaskausi HIFK:ssä oli vähintään kohtalainen ja HPK:ssakin oli joukkueensa toiseksi paras pistemies. Luulisi, että niillä näytöillä olisi halutessaan saanut jatkaakin liigassa.
 

waltteri21

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
FoPS:issa oli valmentajana legendaarinen Timo Sutinen. Keväällä 1990 JoKP kosiskeli Sutista Joensuuhun valmentamaan. Ainakin HPK oli miehen perässä myös. Lopulta Sutinen venytteli päätöstään ja JoKP palkkasi tsekkivalmentajan. Sutisella oli valokuvaajan homma Forssan paikallislehdessä ja ei ilmeisesti raaskinut sitä jättää. Tai sitten oli perhesyyt, mutta Sutinen kuitenkin jatkoi Forssassa edelleen vuonna 1990.
 

Dougie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ensimmäiset muistikuvat FoPSista on 90-luvun alusta, kun piti alkaa tutustumaan uusiin vastustajiin ja uuteen sarjaan Kärppien pudottua divariin. Siihen aikaan Raksilassa oli naiskuuluttaja joka sanoi että: "Forssan Palloseura tervetuloa Raksilaan". Tämä muisto jäänyt itselle mieleen eka divaripelistä Raksilassa ja tietysti vastustajan hienot vihreät peliasut. Muistelen että FoPS oli sellanen jengi tuolloin ysärin alussa, joka mätti hirveän määrän maaleja mutta toisaalta myös oma reppu soi tiuhaan tahtiin. Helkearohan siellä silloin dominoi. Aaltonen ja jostain syystä myös Niklas Hede jäänyt mieleen niminä noilta vuosilta. Hienoa nähdä tämä perinneseura jälleen Mestiksessä!
 

Jone29

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo, sympatiat KalPalle
Omalla parikymmentävuotta kestäneellä SaPKon fanitustaipaleellani ei ole kerennyt paljoa Forssan kanssa yhteistä historiaa vielä tulla. Kuitenkin kauden 2006-07 SaPKo ja FPS pelasivat samassa sarjassa. SaPKo pelasi ensimmäistä Mestis-kauttaan ja pelasi kelpo kauden, mutta ei onnistunut runkosarjassa voittamaan ainuttakaan vierasottelua, joka oli omanlaistaan historiaa. Kausi päättyi playout-peleihin, joissa SaPKo sysäsi forssalaiset kohti karsintaa ja siinä sarjassa taisi vierasvoittokin irrota.

Juuri tunti sitten postissa saapui GoPro ja tarkoitus on tehdä pieniä vlogeja tulevaisuudessa eri aiheista. Eräs päivä tuli mieleen, että kun nyt Mestiksessä on legendaarisia vanhoja divariseuroja enemmänkin, niin voisi tehdä ensi talvena muutamia vieraspelireissuja ja niistä vlogit. FPS-SaPKo oli päällimmäisenä mielessä varsinkin kun Forssan halli on näkemättä. Video on ehkä ensi talvena tulossa.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät, ManU, Exeter City, TP-47
Olihan siellä FoPSin maalilla kaudella 1999-2000 HIFK:ssa flopannut, joku Niklas Bäckström. Bäckströmin torjunta-% neljässä ottelussa oli HIFK:ssa 78,5 ja Nikelle tuli komennus FoPSiin.

Muistan kuunnelleeni radiosta Kärppien peliä FoPSia vastaan. Siellä joku Bäckström kerta toisensa jälkeen teki tyhjäksi Kärppien maalintekoyritykset. Kärpäthän teki sillä kaudella sarjassa 275 maalia. Niinhän se ottelu 9.2.2000 päättyi FoPSin voittoon 2-1.

Kärpät hävisi sillä kaudella sarjassa 3 ottelua. Mieli oli tietenkin sysimusta tappion jälkeen. Sitä oli niin tottunut Kärppien paraatimarssiin, että yksittäinen tappio sai pahalle tuulelle. Kaikenlaista.

No Nikke pelasi FoPSissa 22 ottelua torjunta-% 92,8 ja johdatti FoPSin pudotuspeleihin. D-Kiekko Jyväskylästä päätti sitten FoPSin kauden pudotuspeleissä 2-1-voitoin.

Voi olla, että sen ottelun jälkeen kärppätoimistolla muuan JJ veti punakynällä Niklas Bäckströmin nimen alle paksun viivan.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät, ManU, Exeter City, TP-47
No oikein muistin. Kalevi Hongisto. Hongistolla, FoPSilla ja Kärpillä on yhteistä historiaa. Utajärvellä syntynyt Hongisto pelasi ensimmäiset ottelut miesten sarjoissa kaudella 1973-1974 FoPSin Suomi-sarjajoukkueessa. Seuraavaksi kaudeksi sarjan nimi muuttui 1. divisioonaksi ja Hongisto oli nostamassa FoPSia SM-liigaan kaudella 1974-1975.

Kaudella 1975-1976 Hongisto pelasi 20 ottelua SM-liigassa ja teki tehot 2+1. Olihan tuo melko uskomaton teko Hongistolta. Kahdessa vuodessa Suomi-sarjapelaajasta liigamieheksi. Ei taitaisi tänä päivänä onnistua, mutta maailma oli kovin erilainen silloin.

Kaudeksi 1976-1977 Hongisto siirtyi Kärppiin. Oli aikanaan kova sainaus, kun tuli liigastatuksella Kärppiin. Tehot divarissa olivat 35 ottelua ja pisteet 18+7=25. Oli mukana nostamassa Kärppiä SM-liigaan 1977. Pelasi sitten kaksi kautta Kärppien SM-liigajoukkueessa tehoin: 77-78 (35. 4+5=9) & 78-79 (35. 3+8=11).

Kahden kärppäkauden jälkeen Hongisto siirtyi 1. divariin HPK:n paitaan. Hongisto pelasi HPK:ssa divaria kaudet 1979-1983 mukavin tehoin: 123. 47+56=103. Kaudella 1983-1984 Hongisto pelasi HPK:n SM-liigajoukkueessa vielä 12 ottelua tehoin 2+2=4.

Itselläni on Hongistosta mielikuvat 45 vuoden takaa sellaisena riskinä alakenttien äijänä. Taisi totella lempinimeä Kille. Parta oli Hongistollakin kärppävuosina mallia Timo "Sutki" Sutinen. Liekkö se ollut jonkinlainen FPS-miesten tavaramerkki?
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Mikä tahansa forssalaiseen jääkiekkoiluun liittyvä lista on pakko aloittaa Mika Helkearolla, joka oli ja on edelleenkin todellnen Mr. Ykkösdivari. Herrasmies-Helkearo oli kaikin puolin hieno pelaaja ja oletettavasti myös hieno mies. Muistan kun joutui kerran Kouvolassa jäähyaitioon (saattoi hyvinkin olla jopa ainoa kerta koko urallaan...) ja mentiin huumorilla huutelemaan Sika-Mikaa siihen pleksin taakse. Helkearoa hymyilytti kovasti ja vilkutteli meille takaisin.

Oletuksesi on oikeassa. Sain aikanaan nauttia miehen valmennuksesta ja edelleen kun nähdään, vaihdetaan kuulumiset. Hieno mies ja arvostan sitä mitä teki aikanaan meidän junnujen kanssa. Silloin meille valikoituneet treeniajat tuntui vittuilulta mutta nyt kun ajattelee niin perjantai-illan treeneillä pidettiin huliviilit ainakin ilta pois pahanteosta.

Helkearoon jos vielä palaisi vähäsen, niin mikäköhän siinä oli että palasi aikoinaan SM-liigasta takaisin divariin? Tulokaskausi HIFK:ssä oli vähintään kohtalainen ja HPK:ssakin oli joukkueensa toiseksi paras pistemies. Luulisi, että niillä näytöillä olisi halutessaan saanut jatkaakin liigassa.

Olen antanut itseni ymmärtää, että perhehommat. Voi olla, että ymmärrys on väärä mutta tällä menee meikäläinen.
 

Boogeyman

Jäsen
Suosikkijoukkue
FPS
Kolmena kautena 2007-10 Palloseura pelasi sarjapelejä 18 eri joukkuetta vastaan, joista vain neljä pelaa nyt kolmella ylimmällä sarjatasolla. Huntersin, Pyryn ja Karhu HT:n lisäksi myös D-Kiekko nimenä kuuluu joukkoon, mutta sekään ei uudelleen III divisioonasta startanneena ole jatkumoa silloiselle koostumukselle, joka myöhemmin näkyi sarjataulukoissa lyhenteellä Jyp-Akat.

Ne 14, joita ylimmistä sarjoista ei löydä ovat HCK, VG-62, KJT-TuusKi, GrIFK, LLuja, VT-HT, HC Eagles, TarU, Salamat, HC KSNK, OKK, Ankat, HC Luvia ja NuPS.

Ankat (LoKV) ja NuPS ovat yhdistyneet Harjun Kiekoksi (HaKi). OKK tuli kauden 08-09 päätösottelun Forssaan kahdella veskarilla ja kahdeksalla pelaajalla häviten 10-1. Ilman vanhojen selailua en olisi lainkaan muistanut saman joukkueen aiheuttaneen jo 2007 oikein kunnon lööppikohun tultuaan Suomi-sarjan karsintaotteluun Huittisiin kunnossa, missä tulokseksi kirjattiin Luja-OKK 33-1.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kerhon ja Palloseuran divariväännöt 70-80 -luvuilla olivat aikansa todellisia derbyjä.

Kerhoa olen itse aktiivisesti kannattanut kaudesta 1986-87 asti, jolloin olin peruskoulun ensimmäisellä luokalla. Sitä ennenkin on tullut Rinkelinmäellä vietettyä aikaa, mutta silloin Zamboni, erätaukosummeri sekä hotsi / ranskalaiset, limppari ja karkkipussi olivat vielä tärkeämpiä, kuin itse peli.

Kaudella 86-87 Kanta-Hämeen derbyt taisivat olla jo vähän hiipumaan päin, kun seurat olivat vähän eri päissä sarjataulukkoa ja seuraavalla kaudella oli Kerho nousi melko ylivoimaisella sarjavoitolla SM-liigaan. Siitä huolimatta muistan näiden parin kauden ajalta jokusen kotipelin ja parikin vierasmatsia Forssan kuplahallissa (ensimmäiset näkemäni Kerhon vierasmatsit), joissa oli varsin intensiivinen derbytunnelma. Varsinkin Vorsasa, kun paikallinen Palloseura oli jo noina aikoina selkeä altavastaaja. Keskinäisissä peleissä ilmapiiri ei ollut uhkaava, mutta mieleenpainuvan intensiivinen se oli: tunnelma oli hieno ja paikallisia huutelijoita, vittuilijoita ja räksyttäjiä riitti molemmissa halleissa. Muistan myös sen, että oman joukkueen takana seistiin noissa matseissa vielä vahvemmin, kuin "normaaleissa" matseissa.

Koska muistikuvat ovat aika hataria vielä noin nuorelta iältä, en ole varma, kuinka paljon aika on kullannut muistoja. Semmoinen mielikuva on kuitenkin jäänyt, että nuo olivat tunnelmaltaan viimeisiä aivan aitoja paikallispelejä, joita Kerho on pelannut. Liiga-aikana on ollut ajoittain erittäin kovia, hieman paikallishenkisiä, vääntöjä tamperelaisten seurojen ja Reippaan / Pelsun kanssa sekä kovatunnelmaisia matseja stadilaisia seuroja vastaan, mutta vastaavaa kestävää paikallista vastakkainasettelua ei ole enää ollut.

Täysin omien mielikuvien varassa en toki ole - onhan Forssa-paikallispeleistä lähisukulaisilta ja muilta vanhemmilta Kerho-kannattajilta kuullut kaikkea kiinnostavaa. Eräs entinen pelaaja on myös sanonut, että paikallismatsien tulos toki oli äärimmäisen tärkeä, mutta vielä tärkeämpää oli se, että mahdollisimman moni vihreä oli matsissa katollaan.

Toki olisi hienoa lukea, jos jollakin Kanta-Hämeen derbyistä on muistikuvia.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Mikä tahansa forssalaiseen jääkiekkoiluun liittyvä lista on pakko aloittaa Mika Helkearolla, joka oli ja on edelleenkin todellnen Mr. Ykkösdivari. Herrasmies-Helkearo oli kaikin puolin hieno pelaaja ja oletettavasti myös hieno mies. Muistan kun joutui kerran Kouvolassa jäähyaitioon (saattoi hyvinkin olla jopa ainoa kerta koko urallaan...) ja mentiin huumorilla huutelemaan Sika-Mikaa siihen pleksin taakse. Helkearoa hymyilytti kovasti ja vilkutteli meille takaisin.

Mulla on muistikuva, että Helkearo olisi saanut Hämeenlinnassa kerran vitosen, kun hänen mailansa osui Kerhon nuorta tulokasta, Jari "Haappis" Haapamäkeä, naamaan. Silloin vitosen jäähystä ei vielä kuitenkaan saanut automaattista pelirangaistusta ja 2+2 jäähyjä ei käsittääkseni ainakaan korkeasta mailasta vihelletty.

Saattaa olla, että muistan väärin. Mutta jos muistan oikein, tilanne on epäilemättä ollut (Helkearon tyylin tuntien) täysi vahinko. Siitäkin huolimatta, että Haappis itse ei ollut pelaajana koskaan aivan sieltä herrasmiesmäisimmästä päästä.

EDIT: Hahaa, ehkä muistan oikein. Mika Helkearolla on Elite Prospectsin mukaan pariton määrä jäähyminuutteja (17) kaudella 86-87 :)
 
Viimeksi muokattu:

juhana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1975-2013, 2023-, Roihuttaret, K-Vantaa
Valitsen tähän suosikkijoukkueekseni Jokerit, vaikka nykyinen Jokerit ei olekaan se seura, josta olen välittänyt. Entinen Jokerit on myös ainoa seura jota olen koskaan fanittanut.

Sillä Jokereilla ja FPS:lla ei tietysti kauheasti yhteistä historiaa ole ollut. 1970-luvulla seurat pelasivat pari kautta yhtä aikaa Liigassa kun Forssakin oli liigakartalla. Näistä ajoista olen vain lukenut historiasta jotain...Sen sijaan 80-luvulta on joitain muistikuviakin kun Jokerit oli pudonnut liigasta ja pelasi pari kautta divarissa myös yhdessä silloisen FoPS:in kanssa. Lisäksi nämä joukkueet taisi pari kertaa kohdata 70-luvun lopulla liigakarsinnassa, kun Jokerit menestyi huonosti Liigassa ja vastaavasti FoPS liigasta pudottuaan oli kuitenkin divarin parhaita.

Yksi nimi joka yhdistää vahvasti Jokereita ja Forssaa on Timo Sutinen. Sutkihan muistetaan Forssassa paitsi pelaajana ennen kaikkea valmentajana pitkään 80- ja 90-luvulla. Myöhemmin paljon Keski-Euroopassa ja varsinkin Itävallassa vaikuttanut Sutinen taitaa edelleen Suomessa pitää "tukikohtana" Forssaa.

Vaikka "Onska" Sutinen on siis paljon pidempään ollut Forssassa kuin Helsingissä, on silti merkittävä pelaaja myös Jokerien historiassa. Vaikka en koskaan siis nähnyt pelaavan, niin historia kertoo hänen olleen yksi taitavimmista ja älykkäimmistä kiekkoilijasta aikoinaan. Luistelu ei ollut mitään ihmeellistä ja olemuskin taisi olla enemmän hippityylinen, niin taitoa löytyi ja oli todella merkittävä pelaaja Jokerien mestaruudesta '73. Toki sitten huikeista syötöistä saatiin sitten Forssassakin nauttia, vaikka mies ei koskaan FoPS:in pudottua liigasta enää Suomen korkeimmalla sarjatasolla pelannut, toki tähän vaikutti myös se että pelasi monta kautta välillä silloisessa Länsi-Saksassa.

Käytin tässä nyt tietoisesti muotoa FoPS kun puhutaan 70- ja 80-luvuista. Silloin tuota nimeä käytetään ainakin sen ajan Jääkiekkokirjoissa.
 

Bökki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes, Kärpät
Hermeksen ja FoPsin kohtaamiset 90-luvulta jääneet mieleen, jotenkin tuntuu, että aina juuri FoPsia vastaan oli ne kaikki ottelut, joissa oli värikkäitä tapahtumia.
Voi kun niistä löytäisi koosteita jostakin...
 

Hokkarit

Jäsen
Sellainen mielikuva on kuitenkin jäänyt, että nuo olivat tunnelmaltaan viimeisiä aivan aitoja paikallispelejä, joita Kerho on pelannut.

Mielikuvasi on oikea! Itse olen käynyt Rinkelinmäellä aivan 80-luvun alusta lähtien ja varsinkin silloin nämä Fops-pelit olivat tunnelmaltaan parhaita pelejä. Niitä aina kovasti odotettiin ja oli ihan sama, missä kumpikin majaili sarjataulukossa. Ainakin itsestäni tuntui, että monesti juuri nämä olivat niitä kuumimpia matseja, niin kentällä, kuin katsomossa ja varsinkin siinä tulevassa "sikakatsomossa" meni kannattajien välillä joskus ihan kunnon pystypainin puolelle pienestä käsirysystä nyt puhumattakaan. Osansa tähän paikallispeliasetelmaan antoi varmastikin myös se, että molemmissa joukkueissa oli vielä tuolloin enemmistö omien kylien poikia. Lisäksi molempien joukkueiden kannattajat taisivat vielä tuolloin olla suurimmaksi osaksi pikkukaupunkien tehdastyöläisiä, joten ymmärrettävästi näissä naapurikylien välisissä matseissa päästeltiin höyryjä ulos joskus oikein kunnolla. 80-luvun puolenvälin jälkeen näistä keskenäisistä väännöistä rupesi pikkuhiljaa suurin kipinä hiipumaan...

Olihan meillä Hämeenlinnan Tiikeritkin, mutta ne pelasi eri sarjaa, joten kyllä se ainoa oikea paikallisvastustaja meille kerholaisille ainakin 80-luvun alkupuolella oli Fops.
Näitä paikallismatsi virityksiä/yrityksiä on ollut myöh. liiga-aikoinakin, mutta lähinnä ne ovat tuntuneet kovin teennäisiltä tai hakemalla haetuilta...

Mielestäni tämä nykyinen Kerhon ja Fopsin välinen yhteistyö on hieno asia ja toivottavasti se kehittyy vielä entisestään...sillä olihan tuota pelaajaliikennettä puolelta toiselle jo yhteisinä divariaikoinakin!

Olisi myös hienoa kuulla joitain muisteloita Fopsin vanhemmilta kannattajilta, miten näitte ja koitte aikoinaan nämä Fops vs Kerho -matsit?
 
Viimeksi muokattu:

kuminaama

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vopsi
Fopsin ja HPK:n ottelut ovat jo legendoja. Ei samanlaista tunnelmaa pysty enää ehkä saamaan.
Varhaisimmat muistot ovat 70-luvun lopulta, mutta 80-luvulla ykkösdivarit pelit näiden kahden joukkueen välillä olivat aina ikimuistoisia.

BitterX on oikeassa siinä, että ihan sama millä paikalla FoPs ja HPK olivat sarjataulukossa, niin säpinää oli kentällä ja katsomossa.
Vanhassa kuplassa kuulutettiin jo ennen pelin alkua järjestysmiehiä erottelemaan tappelupukareita katsomoissa.
Tunnelma oli todella sähköinen. Päätä mielestäni auottiin niin kentällä ja katsomoissa enemmän, kuin nykyään, joka on mielestäni ihan hyvä asia.

Ottelut olivat muistaakseni aika tiukkoja, vaikka ns. hurlumhei kiekkoa siihen aikaan enemmän pelattiin.
Hämeenlinnan ja Forssan pelit olivat oikeita paikallispelejä. Voi niitä aikoja, vaikka vanhaa kuplaa ei oikein kaipaakkaan.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ottelut olivat muistaakseni aika tiukkoja, vaikka ns. hurlumhei kiekkoa siihen aikaan enemmän pelattiin.
Hämeenlinnan ja Forssan pelit olivat oikeita paikallispelejä. Voi niitä aikoja, vaikka vanhaa kuplaa ei oikein kaipaakkaan.

Tällaiset on hienoja muistoja lukea, koska aika harva tällä palstalla on päässyt itse todistamaan tai edes tietää millainen asetelma aikoinaan on ollut. Tuen tätä muistelua tarjoamalla tilastoja:

1972-73 Suomen sarja, länsilohko
HPK-FoPS 3-4
FoPS-HPK 6-9
FoPS sijalla 1. ja pääsi karsimaan mestaruussarjaan (katsojakeskiarvo 1623)
HPK sijalla 3. (876)

1973-74 Suomen sarja, etelälohko
FoPS-HPK 11-6
HPK-FoPs 7-6
HPK 1. pääsi karsimaan mestaruussarjaan (756)
FoPS 2. pääsi karsimaan mestaruussarjaan (912)

1974-75 I-divisioona
HPK-FoPS 4-3
FoPS-HPK 2-2
FoPS-HPK 6-3
HPK-FoPS 3-9
FoPS 2. ja nousi SM-liigaan (1615)
HPK 3. (1399)

1975-76
FoPS SM-liigassa
HPK divarissa 4.

1976-77
FoPS SM-liigassa
HPK divarissa 4.

1977-78 I-divisioona
FoPS-HPK 8-2
HPK-FoPS 6-3
FoPS-HPK 10-2
HPK-FoPS 7-4
FoPS 2. ja pääsi karsimaan SM-liigaan (1943)
HPK 3. (1640)

1978-79 I-divisioona
HPK-FoPS 4-9
FoPS-HPK 13-5
HPK-FoPS 4-8
FoPS-HPK 5-5
FoPS 2. ja pääsi karsimaan SM-liigaan (1577)
HPK 8. (1233)

1979-80 I-divisioona
HPK-FoPS 13-2
FoPS-HPK 4-9
HPK-FoPS 5-3
FoPS-HPK 2-5
HPK 1. ja pääsi karsimaan SM-liigaan (2725, huom: Hämeenlinnaan valmistui jäähalli!)
FoPS 6. (1175)

1980-81 I-divisioona
HPK-FoPS 4-5
FoPS-HPK 6-8
HPK-FoPS 6-1
FoPS-HPK 3-14
HPK 1. ja pääsi karsimaan SM-liigaan (2121)
FoPS 7. (1034)

1981-82 I-divisioona
FoPS-HPK 4-5
HPK-FoPS 9-2
FoPS-HPK 2-5
HPK-FoPS 3-6
HPK 1. mutta hävisi playoffs-pelit (1790)
FoPS 2. ja pääsi karsimaan SM-liigaan (1125)

1982-83 I-divisioona
FoPS-HPK 4-5
HPK-FoPS 9-2
FoPS-HPK 7-13
HPK-FoPS 7-2
HPK 1. ja nousi SM-liigaan (1761)
FoPS 8. ja joutui putoamiskarsintaan (864)

1983-84
HPK SM-liigassa
FoPS divarissa 10. ja joutui putoamiskarsintaan

1984-85 I-divisioona
HPK-FoPS 11-2
FoPS-HPK 12-6
HPK-FoPS 7-3
FoPS-HPK 6-9
HPK 6. (1409)
FoPS 9. (1067)

1985-86 I-divisioona
HPK-FoPS 9-4
FoPS-HPK 8-5
HPK-FoPS 9-7
FoPS-HPK 5-7
HPK 4. ja pääsi SM-liigan nousukarsintoihin (1749)
FoPS 8. (1038)

1986-87 I-divisioona
HPK-FoPS 10-6
FoPS-HPK 4-8
HPK-FoPS 9-3
FoPS-HPK 3-5
HPK 3. ja pääsi SM-liigan nousukarsintoihin (2024)
FoPS 11. ja joutui putoamiskarsintoihin (932)

1987-88 I-divisioona
FoPS-HPK 0-7
HPK-FoPS 5-0
FoPS-HPK 2-11
HPK-FoPS 13-2
HPK 1. ja nousi SM-liigaan (2238)
FoPS 10. (934)

Tämän jälkeen ovatkin olleet sitten aina eri sarjatasoilla.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
FoPS oli näistä kahdesta ja isompi ja menestyneempi aika pitkään, kunnes asetelma sitten kääntyi toisin päin lopullisesti siinä vaiheessa, kun HPK pääsi pelaamaan hallissa.

HPK voitti kymmenen viimeistä keskinäistä kohtaamista. Viimeinen keskinäinen virallinen ottelu on pelattu 13.3.1988.
 

Laus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Florida Panthers, FPS
Kovan työn on Everton tehnyt! Kiitos siitä!

Aika monta matsia noista nähnyt alkaen vuodesta 74-75. Rinkelinmäen avojää pullisteli yleisöä ja lensihän sieltä lumipallojakin kohti vierasjoukkueen pelaajia. Mikähän peli se oli kun aivan helkkarin kova pakkanen mutta ei silloin helposti pelejä siirrettty. FoPSin nuorisoketjulla Helkearo- Veli Merta - Pekka Uusi-Hakimo oli Jofa kypärien alla komeat karvalakit jotka oli leuan alta kiinni.
74-75 kaudella toi 2-2 ottelu oli ensimmäinen "paikallispeli" jonka näin. Kupla oli kuin nuijalla lyöty ja se meteli! Kerholaiset huusivat "Hyvä Hoo, hyvä pee, hyvä koo, HYVÄ HPK" , Hämeenlinnalaisia oli tosi paljon, yhteinäinen autojono kymppitiellä. Mahtokohan kaikki tulla omilla? Voi olla että oli bussikin. Samoin toi 4-5 (80-81) vierasvoiton lukemat muistan. Se oli ensimmäinen voitto Palloseuralle Rinkelimäen hallista ja yllätys sellainen. Kerho piti olla paljon parempi kuin FoPS silloin mutta niin vaan pinnat lahti Forssaan.
Pitkään kesti se asetelma että eihän Kerhosta voi tykätä, sehän on rakas vihollinen numero 1. Muutama vuosi tässä on jo mennyt niin että toivoo Kerhon voittoa. Reilu seura se on ja yhteistyötä tehdään. Poikanikin on jo kantanut sen paitaa aina välillä junnupuolella..joten ajat muuttuu ja kait hyvä niin!
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
FoPS oli näistä kahdesta ja isompi ja menestyneempi aika pitkään, kunnes asetelma sitten kääntyi toisin päin lopullisesti siinä vaiheessa, kun HPK pääsi pelaamaan hallissa.

HPK voitti kymmenen viimeistä keskinäistä kohtaamista. Viimeinen keskinäinen virallinen ottelu on pelattu 13.3.1988.


Näin oli, ja ennen Rinkelinmäen tekojään kattamista HPK kävi useana vuonna myös Forssassa hallissa treenaamassa syksyisin ennen luonnon- ja ulkotekojääkelpoisia kelejä.

Minun muistoni näistä HPK-FoPS -peleistä ajoittuvat noille viimeiselle kahdelle kaudelle (86-87 sekä 87-88), jolloin olin 7-8 vuotias. Molemmilla kausilla olin myös vieraspelin katsomassa isäni kanssa, joista ensimmäinen oli varmasti tuo 3-5 ja jälkimmäinen mielestäni tuo 2-11. Tuolloin tosiaan paikallispelitunnelman paras terä oli jo tylsymässä, mutta toki tunnelmaa ja tunnetta riitti edelleen. Jotain kuvaa sekin, että FoPS -matseista on jäänyt minulle selkeitä muistikuvia, kun taas muuten muistikuvat noilta kausilta on harvassa (muistan hyvin kauden 86-87 liigakarsintojen sulamisen KalPaa vastaan, tietenkin seuraavan kauden liiganousun varmistumisen ja lisäksi joitakin yksittäisiä tapahtumia joistakin muista peleistä).

Mieleen on myös jäänyt samoilta ajoilta joku A-junioreiden HPK-FoPS divarimatsi, jossa myös otettiin vahvasti lämpöä sekä kentällä että katsomossa.

Nämä Kanta-Hämeen paikallisotteluiden muistelut ja kirjaamiset tänne ovat kulttuuriteko. Kiitos @Hokkarit , @Laus ja @kuminaama . Suuri kiitos myös nimimerkille @Everton tuloskirjauksista.
 
Viimeksi muokattu:

kuminaama

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vopsi
Kiva muistella vanhoja aikoja. Kiitos kaikille jotka tänne kirjoittavat ja erityisesti Evertonille.
Huikeita kirjoituksia jatkoaikaan jo vuosia.
ISO kumarrus !
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Voisi muuten olla ihan hauskaa päästä katsomaan tänä päivänä jotain tuollaista 13-7 -tulokseen päättyvää matsia :D

Toki jossain pikkujunnuissa tuollaisia numeroita näkyy edelleen, mutta miesten peleissä moista ilotulittelua harvemmin näkee. Ei ne nyt 80-luvullakaan mitään ihan perustuloksia olleet, mutta huomattavasti enemmän sattui ja tapahtui tuolloin peleissä.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Kerran tuli käytyä Forssan jäähallissa, tämä alkuperäisen Kiekko-Espoon liiganousukaudella. 7-vuotiaana tuli äkkipäätöksellä koukattua Forssan kautta kotiin, kun muuten tuli oltua sukulaisvierailulla lähistöllä. Kiekko-Espoo voitti muistaakseni 4-2. Mieleen jäänyt myös se, että Petteri Kanerva joutui suihkuun kesken pelin.

Saman kauden myöhemmässä vaiheessa Matinkylässä oli keskinäinen ottelu, ja yllättäen paikan päällä sai huomata, että Ylen TV-kamerat olivat ilmaantuneet halliin. Kiekko-Espoo johti sarjaa, halliolosuhteet puhuttivat, ja siinä vaiheessa SM-liigassa oltiin jo olympiatauolla. Tuli aikamoinen kiire kotiin pelin jälkeen, että sai Urheiluruudun videolle.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
On pitänyt kysyä jo aiemmin, mutta nyt tuli taas mieleen. Miksi Forssaan rakennettiin jäähalli jo vuonna 1971?

Helsingin ja Tampereen lisäksi ennen Forssaa halli oli vain Raumalla, eikä niitä edes vielä 70-luvun aikanakaan läheskään joka kaupunkiin rakennettu. Forssa ei myöskään ollut käsittääkseni mikään erityinen jääkiekkokaupunki: seura pelasi maakuntasarjassa, kun halli on päätetty rakentaa.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
On pitänyt kysyä jo aiemmin, mutta nyt tuli taas mieleen. Miksi Forssaan rakennettiin jäähalli jo vuonna 1971?

Helsingin ja Tampereen lisäksi ennen Forssaa halli oli vain Raumalla, eikä niitä edes vielä 70-luvun aikanakaan läheskään joka kaupunkiin rakennettu. Forssa ei myöskään ollut käsittääkseni mikään erityinen jääkiekkokaupunki: seura pelasi maakuntasarjassa, kun halli on päätetty rakentaa.

Jos oikein muistan, niin eikös halli ollut Kari Aron suunnitelmia? Aro kuitenkin oli melkoinen kiekkomies, niin varmaan halusi Forssaan kiekkokulttuuria.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös