Mainos

Fortum

  • 4 044
  • 14

KevlarB

Jäsen
Suosikkijoukkue
Syracuse B, Aaron B, Oral B
Yritin aiheeseen liittyvää ketjua löytää, ei vaan osunut eli,

Tämä viikon takainen hanke josta ei valtavasti mölyä noussut Suomen maalla, joskin uutiskynnykset ylitti, sai jonkin verran noteerausta lehdissä ja kurssi lähti laskuun...

Kuitenkin "pari miljardia" laitetaan sotatilassa olevan valtion sekasortoiseen, vanhanaikaiseen energiajättiin.... Herää väistämättä kysymyksiä..:

-Onkohan ne taustat tutkittu.... OIKEASTI !!?
-Pitikö ne kaupat tehdä vajaa viikko ennen presidentinvaaleja ?
-Pystytäänkö kontrolloimaan asioita n. 3tkm päästä?
-Onko hinta ollut yläkanttiin ?
-Miksi pörssi reagoi negatiivisesti ?
-Jos TGC-10 olisi järkevä hankinta, niin miksi tätä ei aiemmin ole jo ostettu pelureilta; Gazprom, Surgutneftegas... Deripaska, Bogdnaov jne

Off-topicina: Jos tuota ylimääräistä kerran noin paljon, eikö valtiollinen firma voisi olla mukana järjestämässä esim. "puutulli" asiaa kotimaassa... vai onko näillä asioilla jopa joku yhteys ??

Olisi mukava lukea kommentteja, ja jos tähän saisi oikein asiatietoa niin odotan innolla..


KevlarB
 

Carlos

Jäsen
Näin siinä käy, kun firmalla on vaan niin paljon rahaa ettei paskalle taivu, niin sitten iskee suuruudenhulluus ja ajatellaan että pari miljardia johonkin persläpeen on loistosijoitus.

Jos joku vielä omistaa ko. lafkaa, niin kannattanee varmaan myydä. Veikkaan että nuo pari miljardia menee, kolmaskin vielä päälle, ja loppupeleissä ko. lafka lunastetaan takaisin Venäjän jonkun oman firman omistukseen hintaan 1 rupla. Tai sitten mennään paikanpäälle ja huomataan että ko. tontti on tyhjä, ja sillä tontilla sijaitseva "voimalaitos" olikin ruostunut kylpyamme. Ja tonttikin sattui vielä olemaan vuokratontti.

Olisivat mieluummin ostaneet edes sitä Saksan ilmatilaa, olisi kuulostanut hienommalta.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Itse taas valistuneena arvauksena veikkaan, että Venäjän hallitus kansallistaa energiantuotannon valtion välttämättömien etujen nimissä ja Fortum menettää sijoituksensa. Korvauksia ei makseta.

Mielenkiintoista on myös, mistä ne miljardit löytyivät? Vilkaiskaapa sähkölaskuanne...
 

TeeVee

Jäsen
Kuitenkin "pari miljardia" laitetaan sotatilassa olevan valtion sekasortoiseen, vanhanaikaiseen energiajättiin.... Herää väistämättä kysymyksiä..:

Niin, vaikka Fortumin kauppa olikin suuri Suomen näkökulmasta, on TGC-10 aika pieni palanen Venäjän energiateollisuudessa.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ei löytynyt muuta Fortum nimistä ketjua...

Toimitusjohtaja (v. 2015-2020) Pekka Lundmarkin kohdalla Fortum vaihtuu Nokiaan. Ei hommat ainakaan helpotu. Lundmarkin kohdalla sanoisin kuitenkin, että häntä on alkanut varmaan vi***tamaan Fortumin Venäjän ja Saksan bisnekset, ja varmaan myös Hanhikiven ydinvoimahanke, ne kun ovat vähän kuin löysässä hirressä olisi... Ne Fortumin bisnekset siellä on enemmän Venäjän valtapolitiikkaa ja Saksan ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa kuin bisnestä. Mielenkiintoista nähdä, mitä Fortumissa tapahtuu nyt, kenestä tulee toimitusjohtaja Lundmarkin jälkeen jne.? Kuinkahan paljon taustalla vaikuttaa esim. Marinin hallituksen ilmastopolitiikka. Veikkaan, ettei seuraava Fortumin toimitusjohtaja ole aivan yhtä iso nimi kuin Lundmark oli. Suomalaisille varmaan sopisi, että Fortum olisi toimija vain Suomessa, ja sähkönsiirtoverkko olisi suomalaisessa omistuksessa (jota se nyt ei ole)... Toisaalta, sikäli kun ymmärrän, Fortumin verotuotot kyllä kelpaavat.
 
Viimeksi muokattu:

hege

Jäsen
Toisaalta Fortum sai ymmärtääkseni juuri Venäjän kilpailuvirastolta hyväksynnän Uniper-kaupalle ja 2018 tilaston mukaan hiilipohjaisen energian myynnin osuus Uniperin myynnistä oli 2% luokkaa eli se ei tämän perusteella liene kovin iso taloudellinen tekijä yhtälössä. Luulisin, että Uniper oston takana hiilivoiman sijaan oli ensisijaisesti Ruotsin ydin- ja vesivoima ja vahva markkina-asema kaasupuolella UK:ssa ja Saksassa sekä palveluliiketoiminnassa (käyttö- ja kunnossapito, engineering ja ehkä EPC toimitukset energiasektorilla) Keski-Euroopassa.

Mielenkiintoista nähdä onko tuleva toimitusjohtaja edes suomalainen ja toisaalta saattaa olla että Uniper kuvio lähtee nyt paremmin liikkeelle kun molemmin puolen on tulevaisuudessa uudet kaverit (tai Uniperin puolella ne on jo vaihtunut kerran).
 

pehtoori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, HPK

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman kommentoi Fortumin palkkiosotkua.

Fortumin johdolle yritettiin saada läpi muhkeita bonuksia Uniper-seikkailun ja miljardien eurojen tappioiden jälkeen. Valtio-omistaja oli aikaisemmin siltarahoituksen yhteydessä ilmaissut, ettei tulospalkkioita pitänyt maksaa tältä ja viime vuodelta, mutta Fortumin hallitus yritti kasvattaa bonuksia ohittamalla tarkastelujakson huonot vuodet kokonaan.
Mitä ajattelit, kun kuulit näistä aikeista?

”Keskustelin siellä ennen yhtiökokouksen alkua parin valistuneen sijoittajan kanssa. En ollut uskoa korviani. Miten voi olla tällaista yritystä hallitukselta? Ensin tuhotaan osakkeenomistajien varallisuutta, sitten leikataan työntekijöiden bonusjärjestelmästä ja sen jälkeen pitäisi vielä triplata johdon bonukset”.

Valtio-omistajalla on edustajansa hallituksessa, mutta pääomistaja reagoi palkkiosotkuun vasta yhtiökokouksessa, joka hylkäsi palkitsemisraportin. Mitä tämä kertoo valtion omistajaohjauksen toiminnasta?

”Jos miettii, että viime vuonna kovaan ääneen julistettiin, että nyt loppuu suhmuroinnit ja laitetaan rötösherrat kuriin, jos näin voisi sanoa, ryhtiliike, ja kuitenkin tällainen menee palkitsemisvaliokunnalta läpi ja hallituksesta ja jopa johdosta, niin on tässä kyllä nyt vähän isomman muutoksen paikka organisaatiossa.”

”Jos siellä on omistajaohjausyksikön edustaja hallituksessa, eikä saa suutaan auki, että mikä on omistajan tahto, niin kyllä sijoittajat ajattelevat, että on kampaviinerit ja palkkiot maistuneet.”
 

hege

Jäsen
Mielenkiintoista miettiä olisiko koko firma pysynyt pystyssä jos pääomistaja ei olisi ollut valtio jolla kuitenkin pohjattomat taskut tukea tiukassa paikassa. No toisaalta johtoa tuleekin palkita koska asia pitää nähdä niin, että nyt menetettiin vain joku 6 miljardia ja mahdollisuudet olisi kuitenkin ollut suurempaankin tappioon eli jääkiekkotermein hyvä puolustustaistelu. Ja ymmärrettävää että työntekijöiden tulospalkkiot leikattiin koska olihan se kuitenkin niin että epäonnistuminen johtui lähinnä hitsari-pekan vähäisestä sitoutumisesta Uniperiin eikä johdon tekemisistä.
 

WildCore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ahneita, oman edun tavoittelijoita. Kaupassakin heittävät mummot maitohyllyn edustalta pois jaloista pyörimästä.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Tynkkynen vaatii poliitikoilta vastuunkantoa. Sitä päivää odotellessa voi aika tulla pitkäksi.

Sehän on ollut vaan ajan kysymys milloin nämä Venäjä-riskit konkretisoituvat, mutta kenestäkään ei ole ollut ottamaan vastuuta valtionkaan puolelta, vaan on pistetty ainoastaan päätä pensaaseen ja toivottu ihmeitä tapahtuvan. Kuten Tynkkynenkin sanoo, ei tässä voi pitää nykyistä hallitusta ainoana syyllisenä, vaan tämä valittu suunta on laajasti suomalaisten poliitikkojen hyväksymä useampien hallitusten ajalta.

Eihän tämä mukavaa ole kenellekään nyt, kun paskat ovat jo housuissa, mutta nyt olisi oikeasti aika perata kunnon kammalla näitä tehtyjä virheitä pidemmältä aikaväliltä. Valitettavasti tämä ei ole koskaan ollut suomalaisen politiikan vahvoja puolia, koska täällä ei ole ollut tapana tehdä tilejä selviksi menneisyyden kanssa. Toivottavasti tämä olisi kuitenkin se viimeinen herätys.

 

Jeffrey

Jäsen
Sehän on ollut vaan ajan kysymys milloin nämä Venäjä-riskit konkretisoituvat, mutta kenestäkään ei ole ollut ottamaan vastuuta valtionkaan puolelta, vaan on pistetty ainoastaan päätä pensaaseen ja toivottu ihmeitä tapahtuvan. Kuten Tynkkynenkin sanoo, ei tässä voi pitää nykyistä hallitusta ainoana syyllisenä, vaan tämä valittu suunta on laajasti suomalaisten poliitikkojen hyväksymä useampien hallitusten ajalta.

Riippuu vähän mistä kulmasta asiaa katsoo, mutta tämä kyseinen tapahtuma on itseasiassa hyvä asia Fortumille. Venäjän liiketoiminnat ovat jo aikaa sitten irrotettu Fortumin varsinaisesta liiketoiminnosta ja tämä on vain hyvä asia, että isoihin kysymysmerkkeihin saadaan edes jonkinlainen vastaus. Fortum on pyrkinyt liiketoimiansa myymään ja parempi lopputulema se olisi ollut kuin tämä, ja jopa pysyvä haltuunotto olisi voinut olla parempi kuin nykyinen ratkaisu vaikka sekin on ihan ok.

Itseasiassa se, että Putin vie ns. roskat pesästä on Fortumille moneltakin kannalta hyvä asia sen puhdistaa yrityksen ESG profiilia. Fortumin Venäjän liiketoiminnat ovat olleet jo pitkään arvottomia, eikä siellä olevia rahoja ole kyetty kotiuttamaan enää aikoihin. Eli toisin sanoen nuo liiketoiminnat ovat vieneet Fortumin resursseja, mutta sieltä ei ole ollut kotiutettavissa liiketoiminnan tuotoksia.

Eli se on tavallaan ihan hyvä tilanne jos naapuri vie oma-aloitteisesti tuhkat pesästä. Huono asia tässä on se, että periaatteessa ne olisi voitu yrittää myydä ja toisaalta nyt ei ole varmaa tuoko naapuri ne tuhkat jossain vaiheessa takaisin? Fortumin uudelle alulle parhaaksi olisi kuitenkin se, että Venäjästä irrottauduttaisiin kokonaan, vaikka se jotain maksaisikin.

Tosi vanhojen muistelu taas on vähän tikulla silmään meininkiä. Kyllä Fortum on edellisen reilu 10 vuoteen yrittänyt yhtä sun toista. Kotimaiseen ydinvoimaan investoimisen kamppasi kotimainen politiikka. Ulkomailta haettiin laajaa kasvua vähän joka suunnasta, valitettavasti Venäjälle ne kasvun ajurit lopulta keskittyivät. Tässä nyt on lopulta Fortumin kannalta jopa koomisen huonon onnen äärimmäinen tapahtumaketju, jonka takia rahaa jäänyt puoleen jos toiseen. Tosin Venäjän kohdalla täytyy muistaa se, että sieltä on myös tehty valtavasti rahaa ennen valtavia alaskirjauksia.

Toki iso kysymys on se miksi aikanaan on tehty sellaisia päätöksiä mitä on tehty? Fortumia on poliittisesti ohjailtu, mutta kuka ja miksi? Tuossa on se iso kysymys jonka perään nyt itse omat huutoni huutaisin.

Lopulta se on vain hyvä, että yrityksen tulevaisuuden suunta selkeytyy. Pörssi on palkinnut tämän tänään noin 1 % kurssinousulla.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Riippuu vähän mistä kulmasta asiaa katsoo, mutta tämä kyseinen tapahtuma on itseasiassa hyvä asia Fortumille. Venäjän liiketoiminnat ovat jo aikaa sitten irrotettu Fortumin varsinaisesta liiketoiminnosta ja tämä on vain hyvä asia, että isoihin kysymysmerkkeihin saadaan edes jonkinlainen vastaus. Fortum on pyrkinyt liiketoimiansa myymään ja parempi lopputulema se olisi ollut kuin tämä, ja jopa pysyvä haltuunotto olisi voinut olla parempi kuin nykyinen ratkaisu vaikka sekin on ihan ok.

Minusta asiaa voisi katsoa samasta näkökulmasta kuin professori Tynkkynen. Suomen ja lännen täytyy sanoa Venäjälle, että näin ei toimita. Fortumissa valtio on enemmistöomistaja. Olen samaa mieltä siitäkin Tynkkysen kanssa, että Fortumin olisi pitänyt lähteä Venäjältä viimeistään helmikuussa 2022, kun Ukrainan sota alkoi.

Ja vaikka tämä voi joidenkin mielestä olla liioittelua, minusta Tynkkynen osuu - kuten on osunut 10 vuotta Venäjän osalta - siinäkin oikeaan, että Suomi jätti Putinille mahdollisuuden käyttää Fortumia kiristysvälineenä. Tässä on kyse laajemmasta Suomen itsemääräämisoikeudesta. Eurooppaa ja länttä ei voida tällä tavoin kiristää ja valtion täytyy sanoa se ääneen Venäjän suuntaan.

EU-maat ovat isompia ja voimakkaampia kuin Venäjä ja se täytyy tehdä selväksi roistoille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös