Mainos

FC Bayern München 2023–2024 – Tuchelin ja uudistuneen seurajohdon viitoittamana kohti uutta aikakautta

  • 24 522
  • 133

Kuinka monta ja mitkä pokaalit Bayern tulee tulevalla kaudella 2023–2024 voittamaan?

  • Pelkkä DFB-Pokal

    Ääniä: 0 0,0%
  • Pelkkä Mestarien liiga

    Ääniä: 0 0,0%
  • DFB-Pokal & Mestarien liiga

    Ääniä: 0 0,0%

  • Äänestäjiä
    15
  • Poll closed .

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Noniin! Avataanpa nyt myös Bayernille vihdoin ja viimein uusi kausiketju, kautta 2023/2024 koskien. Viime kausi oli Nagelsmannin (ja lopuksi myös Tuchelin) johdolla aikamoista vuoristorataa, up and downia ja vaikka mitä. Kausi päättyi lopulta - toisen kerran putkeen - totaaliseen mahalaskuun ja floppaukseen Tuchelin ohjatessa jo puoliksi pinnan alla ollutta alusta parhaansa mukaan. Koko kauden keskeisin käänne kohta oli toki lopulta ne maaliskuun loppuun ajoittuvat Nagelsmannin potkut, jotka sen kauden ns. kamelin selän katkaisivat ja kausi olikin siitä loppuun saakka sitten totaalista alamäkikelkkailua. Olisi ollut mukava nhädä - kun se kausi kuitenkin sinne paikkeille ihan mallikkaasti sujui - että miten se kausi olisi Nagelsmannin ollessa vetovastuussa ja saadessaan nyt toista kautta putkeen ajaa pelitapaansa sisään, huipentunutkaan. Mutta se jäi tällä kertaa ahneen seurajohdon (Kahn & Salihamidzic) takia näkemättä ja saivat myös hekin ihan ansaitusti kantaa sitten vastuunsa loppukauden absoluuttisesta rimanalituksesta ja floppauksesta.

Nyt koittaa sitten Tuchelin aikakausi ("suhtkot" lyhyeksi jääneen Julian Nagelsmannin 'aikakauden' jälkeen, ja hymiö tähän). Ja on mielenkiintoista nähdä, että mihin suuntaan Tuchel haluaa Bayernia ja pelaamista viedä. On jo nyt hyvin selvää, että hän tulee eroamaan entisistä päävalmentajista (Flickistä ja Nagelsmannista) jopa todella paljon - niin pelaaja- ja kokoonpanomieltymysten, kuin myös pelitavallisten asioiden suhteen - ja peluuttaa siinä mielessä jopa hyvin erilaista jalkapalloa, kuin kaksi edeltäjäänsä. Tuchel tykkää hidastempoisemmasta pelinrakentelusta, paremmasta ja tiukemmasta kontrollista pelistä sekä myös kollektiivisemmasta puolustuspelinrakenteesta (näin suht tiivistetysti ja ylimalkaisesti sanottuna), joka toki johtaa osaltaan hyvin pitkälti siihen, että hän myös tykkää ja suosii (erilaiseen) pelitapaansa erityyppisiä pelaajia, kuin mistä Flick ja Nagelsmann tykkäsivät. Tämä osaltaan johtaa hyvin pitkälit siihen, minkä takia Flick ja Nagelsmann näkivät Kimmichin keskikentän pohjana olevan kutospaikan pelaajana (se profiilin sopi siihen paremmin), mutta Tuchelin pelikirjassa se kutospaikan profiili on eri ja Kimmich on Tuchelin profiilissa enemmän kasi. Esim. Nagelsmannin pelikirjassa käytännössä koko Bayernin pelinrakentlu oli jok kentän osa-alueella täysin riippuvainen ja kytköksissä siihen Kimmichin (omasta mielestä jopa hieman ylikasvaneeseen rooliin), jossa hän vastasi kaikesta Bayernin build-up peliin ja pallon etenemiseen liittyviin toimintoihin.

Tuchel taas ei halua olla ihan niin riippuvainen - vaikka Kimmich huima pelaaja ja pelintekijä onkin - niin ihan niin riippuvainen taas siitä yhdestä pelaajsta, vaan olla enemmän se kollektiivin ja sen luoman tukirakenteen varassa. Tämä täysin sama ajatus on siirrettävissä hyvin pitkälti myös puolustuspelaamiseen, mitä tulee Nagelsmann vs. Tuchel, eli Nagelsmannilla se nojasi puolustajien (etenkin topparien, plus toki laidalla Davies) 1v1 kamppailupelaamiseen ja kykyyn voittaa ne kiri- ja juoksupallot sekä mies miestä vastaan haastotilanteet. Tuchel haluaa luoda paljon enemmän myös Bayernin puolustuspeliin (mikä on mielestäni erittäin hyvä asia ja josta ainakin itse Nagelsmannia monet kerrat kritisoin) sen kollektiivisemman ja vahvemman joukkuepeliin nojaava selkärangan ja tukipilarin. Tämän systeemin sisäänajaminen ottaa nyt enemmän aikaansa (kuten menneen viikon Aasian kiertueen peleissä oli havaittavissa jopa karmeaa sekoilua, nukahtamisia ja sijoittumista, kun kaikki katsoo samaa miestä ja palloa), koska Bayern on edeltävinä vuosina pelannut hyvin erityyppistä jalkapalloa Flickin ja Nagelsmannin johdolla ja he ajoivat hyvin voimakkaasti viimeiset n. 3 vuotta sitä omaa - osin samankaltaista - systeemiään sisään (nopea eteneminen, nopea käännöt ja iskut pallonriistoista, nopea eteneminen hyök.kolmanneksen positioilla, rajua boxin ja hyök.alueen ylimiehitys jne.) ja nyt otetaankin Tuchelin johdolla taas askel vähän taaksepäin osin konservatiivisempaan suuntaan lähemmäs sitä pelikulttuuria ja -tapaa, johon Bayernissa on totuttu. Eli vahvan (pallo)kontrollin jalkapalloon, jota mm. Pep Guardiola (ja ennen häntä jo Heynckes) toi Bayerniin.

Myös seurajohdossa tapahtui muutoksia, kun sekä toimitusjohtaja (Kahn) ja urheilujohtaja (Salihamidzic) saivat lähteä ja vaihtuivat uusiin miehiin. Nämä vaihdokset ja 'upgreidaukset' ovat mielesätin jopa Bayernin koko kesän suurimpia ja tärkeimpiä asioita. Kahnin tilalle uudeksi toimitusjohtajaksi tullut - ja n. 10 vuotta talousjohtaja toiminut - Jan-Christian Dreesen on kertakaikkiaan nappivalinta, kuten kesän siirtomarkkinoilal operointi ja medialle annetut haastattelut sekä esiintyminen osoittavat. Dreeseeniltä löytyy se kaikki vaadittava taito loistavalla toimitusjohtajalle, "talousneroksi" tituleerattu, osaa puhua medialle ja pitää suhteet sinne kunnossa, osaa neuvotella ja hieroja kauppoja (niin pelaaja, kuin markkinointi puolella), osaa pitää suhteet muihin seuroihin ja yhteistyökumppaneihin kunnossa ja ymmärtää sen puolen ja miten edetä neuvotteluissa sillä rintamalla, osaa johtaa organisaatiota luomalla parempaa yhteisöllisyyden tunnetta, kuin edeltäjänsä Kahn (tämä oma huomio + Bayernin sisältö kuuluvien työntekijöiden ääni, että Dreeseen muistuttaa paljon tämän suhteen loistavaa-Rummeniggea, kun taas Kahnilla jäi vajakaaksi) jne. jne. Kerrassaan aivan huikea valinta ja parannus oli tämä Dreesenin palkkaus. Etenkin tuo medialle päin esiintyminen ja sen puolen managerointi, jos vertaa 'jäyköhköön' ja suoraviivaisempaan Kahniin on jotain loistavaa, Dreeseen osaa kyllä luoda sitä imagoa ja brändikuvaa myös loistavasti tuolla saralla.

Uudeksi urheilujohtajaksi Bayern on siis palkannut RB Slazburgista Itävallasta Christoph Freundin. Freund on operoinut Salzburgissa yhteensä 17 vuotta, joista 3 vuotta pelaajakoordinaattorina ja viimeiset 8 vuotta urheilujohtajana. On ollut Salzburgissa vastuussa mm. Manén, Haalandin, Adeyemin, Upamecanon, Laimerin jne. hankinnoista aikanaan. Silmää ja osaamista nuorten pelaajien saralla löytyy kyllä valtavasti siis. Freund aloittaa työssään siis vasta 1.9. eli kun tämä kesän siirtoikkuna menee kiinni eli työskentelee vielä intensiivisesti tämän kesän ikkunan Salzburgin kanssa ja auttaa heitä kasaamaan ensi kauden joukkueen vielä viimeisen kerran, ennen kuin syksyllä hyppää sitten Bayernin puikkoihin. Freund on niin ikään mielestäni loistovalinta, omaa aivan eirtyisen silmän nuorille talenteille ja sille raa'alle kyvylle, jota voi jalostaa ja tämä on juuri sitä, mitä Bayern siirtomarkkinoilla tarvitsee erottuakseen joukosta ja muiden raha- ja öljyseurojen joukosta. Eikä voi myöskään todellakaan väheksyä Freundin rinnalla oiekana kätenä teknisenä johtajana toimivan Marco Neppen roolia. Neppe on tänä kesänä urheilujohtajan vielä puuttuessa, ottanut valtavaa roolia (melkeinpä jopa urheilujohtajan liki toimiessaan...) ja johtanut Dreesenin kanssa pelaajaneuvotteluita läpi. Neppe mm. vei ja johti Min-jaen hankinnan kokonaan läpi, joka oli todella vakuuttava ja vahva suoritus, ottaen huomioon, miten myöhään nyt kesällä Bayern Min-jane perään Hernándezin ilmoitettua lähtöhaluistaa säntäskinään jam itne nopeasti se diili saatiin aikaiseksi. Neppen erinomaisuus ei toki tule kenellekänä Bayernia seuraavalla varmastikaan yllätyksenä, sai jo Salihamidzicin aikana valtavasti kehuja panoksestaan ja nyt kesällä tuli huhuja, miten Valioliigasta kosiskeltiin Neppeä, jopa urheilujohtjana pestiin, mutta on Bayernin valtava onni, että Neppe Bayerniin päätti jäädä Freundin tueksi ja avuksi. Neppessä näen kyllä niin vahvasti ja valtavasti sen tulevan urheilujohtajan ainesta ja potentiaalia, kenties sitten Freundin jälkeen, mutta nyt se pesti olisi ehkä tullut hieman liian aikaisin. Freundin tavoin Neppellä on huima silmä nuorille talenteille, toimihan hän Bayernin scouttina kolme vuotta ja myös scouttiosaston johtavana tarkkailijana neljä vuotta ennen noustuaan tekniseksi johtajaksi vuonna 2021.

Aivan loistava duo ja parivaljakko on Freund-Neppe Bayernin urheilupuolen tulevaisuus ja joukkueen rakennus huomioiden. Nyt on kyllä palikat kunnossa. Dreesen toimitusjohtaja- ja talouspuolella. Freund ja Neppe urheilupuolen johdossa ja vieläpä Tuchel valmentajana tuomassa myös sen oman vahvan panoksensa joukkueen kasaamiseen (Tuchel mm. ensimmäinsen koutsi pitkään aikaan, joka tunnisti Bayernin joukkueesta sen kutospaikan puutteen ja myös muita tärkeitä aukkokohtia/kysymysmerkkejä, kuten maalivahtitilanne ja kovan kilapilijan tuominen Daviesille LB:n paikalle). Kolmikko Freund-Neppe-Tuchel (Dreesenin budjetti- ja talousohjauksella) rakentamassa tulevaisuuden joukkueita kuulostaa kyllä omaan korvaan erittäin, erittäin, erittäin hyvältä. Joten kyllä on hyvissä käsissä seura tulevaisuutta ajatellen ja vihdoin ja viimein myös toimiston saralla tehtiin todella oikeita ja loistavia päätöksiä laittamalla kaverit kiertoon ja tuomalla uudet osaajat tilalle ratkaiseville ja kriittisille avainpaikoille (eli TJ ja UTJ). Tämä oli se seuran iso kuva ja tulevaisuus ajatellen kaikista törkein juttu. Täysi 10+ voisi kyllä antaa arvosanaksi tuosta toimiston puolen/seurajohdon siivouksesta ja miten briljanttiin jamaan se saatiin kesän aikana laitettua ja organisoitua ns. johtotaso (Tuchel <-> Neppe <-> Freund <-> Dreesen).

Dreesenin paikan Bayernin talousjohtajana otti Dr. Michael Diederich, joka toimi viimeiset viisi vuotta hallintoneuvoston yhtenä jäsenenä. Herbert Hainer jatkaa seuran presidenttinä...noh, jatkakoot nyt, koska seuran presidentistä "eroon" pääseminen on hippasen vaikeampaa, kuin toimarin tai UTJ:n kiertoon laittaminen, koska hänet valitaan aina ns. "vaaleilla"/äänestyksellä sekä muulla ällistyttävällä määrällä byrokratiaa jne. Hainer voi jatkaa presidenttinä, koska osaamista (*ei media) nyt kuitenkin löytyy toimittuaan 10 vuotta ensin Adidaksen myyntipäällikkönä ja sitten 15 vuotta Adidaksen toimarina. Ja tärkeintä on kuitenkin, että se operatiivisen puolen johtotason saatiin uudistettua ja Hainer sitten vastaa seuran presidenttinä myös sitä koko Bayern konsernin (kuuluu jalkapallopuoli niin miehet, kuin naiset, koripallojoukkue, kaikki muu ulko-urheilullinen liiketoiminta ja jalansijan hakeminen Amerikasta, Aasiasta jne.) toiminnasta eli myöskin vaikutus tältä osin pienempi mielestäni, kuin operatiivisella johdolla, siihen arkipäivän työhön etenkin. Yksi haaste uudella seurajohdolla - etenkin Dreesenin ja Freundin johdolla - on pyrkiä oikomaan ja laittamaan kuntoon tuota pitkälti Salihamidzicin totaalisesti rikkomaa joukkueen palkkarakennetta, jossa liki 3/4 jengiä on joko hiukan tai jopa rajusti ylipalkattuja. Tämän kuntoon laittaminen on Bayernin tulevaisuus ajatellen todella tärkeää, koska varoja vapautuu täten käyttöön muihin asioihin. Tämä jengin palkkarakenteen kuseminen totaalisesti menee isolla tavalla Salihamidzin piikkiin, vaikka vaa'an vastapäässä on toki myös ihan hyviäkin asioita. Iso kuva oli kuitenkin liian ailahteleva, jotta olisi potkuilta välttynyt.

Siirrot 2023/24: + €49,75M (*juuri nyt)

Ulos: + €100,55M
*- (Lainasopimus): Alexander Nübel (GK) --> Stuttgart (GER), €0,8 milj.
- Yann Sommer (GK) --> Inter Milan (ITA), €6,75 milj.
- Bright Arrey-Mbi (CB) --> Hannover (GER-2), €0,00 milj.
- Lucas Hernández (CB) --> PSG (FRA), €45,00 milj.
- Daley Blind (LB) --> Girona (ESP), €0,00 milj.
- Marcel Sabitzer (CM) --> Dortmund (GER), €18,00 milj.
*- (Lainasopimus): Malik Tillman (CAM) --> PSV (NED), ????
- Sadio Mané (LW) --> Al-Nassr (KSA), €30,00 milj.

Sisään: - €50,80M
- Kim Min-jae (CB) <-- Napoli (ITA), €50,00 milj.
- Raphaël Guerreiro (LB) <-- Dortmund (GER), €0,00 milj.
- Konrad Laimer (CM) <-- Leipzig (GER), €0,00 milj.
*- (Junioriakatemia): Ljubo Pulic (CB, 16.v) <-- NK Osijek (CRO), €0,80 milj.

Siirtomarkkinoilla mielestäni hyviä liikkuja ja siirtoja toistaiseksi. Siitä 'deadwoodista' on päästy hyvin eroon ja tuotu myös mielestäni hyviä palasia sisään. Hernández lähti ja Min-jae tuotiin siinä, joka on erittäin hyvä vaihto. Hernández oli kyllä edelleenkin mielestäni todella hyvä pelimies, kuten on Min-jaekin, mutta se ero tulee juuri siinä, että Hernández oli niin paljon telakalla, että eipä niistä hyvistä taidoista ikinä oikein mitään iloa tullut. Nyt tulee pelaaja, joka on erittäin kestävä ja ei juuri koskaan loukkaantunut (*koputtaa puuta), joten tämä oli siltä kantilta hyvä liikku. Mané oli itsestään selvä ulostus ja hyvä näin, ja hyvät rahat sieltä. Sabitzerille ei vain valitettavasti sitä sopivaa roolia ja koloa rosterista löytynyt ja matka jatkuu Dortmundiin, kaikkea hyvää miehelle. Sommer lähtee, koska Neuer kuntoutuu ja on lähtökohtaisesti se ykkönen ja Sommerille peliaika on kaikki kaikessa ensi kesän EM-kisat huomioiden.

Sisään on tuotu tällä hetkellä Guerreiro, joka on laadukas kirittäjä Daviesille vasemman laitapakin tontille. Tuo erilaisen profiilin ja pakottaa Daviesin (myös vihdoin ja viimein) tasaisempaan ja parempaan suorittamiseen, ja laatua Guerreirolla on jopa syrjäyttää Davies avauksesta, mikäli se taso ei tasaisemmin pysy. Laimer keskikentälle mielestäni hyvä ja erilainen profiili. Ei mielestäni ihan se avauksen kaveri tasoltaan, mutta armoton kamppailija, juoksu- ja prässikone, pallonkuljettaja, monipuolinen (kasi, kutonen, oikea laitalinkki, jopa laitapakki) jne. Erittäin hyvä varavaihtoehto tuomaan kentälle erilainen profiilin, ja vieläpä ilmaiseksi Guerreiron tavoin. Jos katsotaan vielä, että ketä pitäisi tuoda sisään, niin kyllähän se on se uusi ysi, kutonen, maalivahti ja omasta mielestäni myös laitahyökkääjä. Koska kuten itse nostin jo aiemmin esille, niin mielestäni viimeistään nyt pitäisi aloittaa myös se laituriosaston uudistus ja laittaa jompikumpi Sané tai Gnabry (mielellään molemmat...) kiertoon ja tuoda uusi kaveri sisään. Toki, pitää myös huomioida realiteeti ja vahvasti - liki sanavarmasti - näyttää nyt siltä, että tuota laituriosastoa ei uudisteta ja Sané ja Gnabry saavat valitettavasti jälleen kerran uudet mahdollisuudet näyttää. Sanén osalta tämä toki voi olla se viimeinen mahdollisuus näyttää, koska ensi kesä on ratkaisevan tärkeä, kun sopimus umpeutuu sitten kesällä 2025. Myös Kyle Walkerin tuominen oikean laitapakin tontille tuominen on mahdollista ja tällä hetkellä tilanne on auki, koska Citylla on on halut pitää mies. Osaltaan toki riippuu varmasti lähteekö Pavard vielä (kuten oli aiemmin vahvat lähtöhaluna ilmaissut) pois. Oikea laitapakki - edes Pavardin lähtiessä - ei kuitenkaan omasta mielestäni ole ihan niin suuri välttämättömyys, koska sille tontille on jo Mazraoui ja todella vahvasti harkkapeleissä pelannut luotettava Stanisic, joka pystyy myös tuuraamaan topparin tai jopa vas.laitapakin tontilla. Mutta pitää myös olla ymmärrys ja realistinen käsitys asioiden mahdollisuuksista ja mikä on mahdollista ja mikä ei. Kaikkea ei voi saada ja se uusi laituri jää nyt hankkimatta, mutta se ei mielestäni poista kuitenkaan sitä tarpeellisuutta, vaikka ei se ihan realistista ole.

Kokoonpanolista 2023/24 (pelkkä edustus, ei lainoja tai junnuja):

Maalivahdit: 3
#1 Manuel Neuer (GK)
#26 Sven Ulreich (GK)
#43 Tom Ritzy Hülsmann (GK)

Puolustajat: 10
#2 Dayot Upamecano (CB)
#3 Kim Min-jae (CB)
#4 Matthijs de Ligt (CB)
#5 Benjamin Pavard (RB/CB)
#19 Alphonso Davies (LB/LM/LW)
#20 Bouna Sarr (RB/RM/RW)
#22 Raphaël Guerreiro (LB/LM/CM)
#28 Tarek Buchmann (CB)
#40 Noussair Mazraoui (RB/RM/CDM)
#44 Josip Stanisic (RB/CB/LB)

Keskikentät: 8
#6 Joshua Kimmich (CM/CDM/RB)
#8 Leon Goretzka (CM/CAM)
#14 Paul Wanner (CAM/RW/LW)
#24 Konrad Laimer (CM/CDM/RM)
#32 Gabriel Vidovic (CAM/SS/LW)
#38 Ryan Gravenberch (CM/CAM/CDM)
#42 Jamal Musiala (CAM/LW/CM/RW)
#46 Arijon Ibrahimovic (CAM/LW/RW/SS)

Hyökkääjät: 6
#7 Serge Gnabry (RW/LW/SS)
#10 Leroy Sané (LW/RW/CAM)
#11 Kingsley Coman (LW/RW/LM/RM/SS)
#13 Eric Maxim Choupo-Moting (ST/SS/LW)
#25 Thomas Müller (SS/CAM/RW)
#39 Mathys Tel (ST/LW/RW)

Kokoonpano tulee varmasti elemään vielä tämän siirtoikkunen viimeisen kuukauden aikana ja totta kai ne kuumimman kysymykset tällä hetkellä koskevat sitä puuttuvaa ysipaikan pelaajaa ja tässä tapauksessa Harry Kanea. Kanen ja Bayernin yhteinen tahtotila on ilmeinen. Tässä saagassa voi vielä käydä miten tahansa ja ratkaisua odotellaan kenties ihan viimeistään ensi viikon aikana. Bayernilla on lauantaina Super Cupin peli Leipzigiä vastaan ja Spurs käynnistää Valioliiga taipaleensa sunnuntaina, joten tämän johdosta on huhuttu, että ratkaisu seurojen välille halutaan ennen tuota ensi viikonloppua. Jos yhteisymmärrykseen ei olla siihen mennessä päästy, on hyvin todennäköistä, että Kane jää Spursiin ja Bayern kääntää katseena muualle. Jos se ei Kane ole, niin kuka voisi olla sopiva vaihtoehto markkinoilla? Kolo Muania ja Goncalo Ramosia on huhuttu PSG:hen. Nuori Hojlund meni ManU:uun, Vlahovic voisi olla yksi ihan potentiaalinen, vaikka en henk.kohtaisesti hänelle ihan sytykään ja hän on omasta mielestäni liian yksipuolinen ja yliarvostettu pelaaja. Etenkin, kun Juventuksen pyynnin on huhuttu olevan jopa +€80M, joten noihin hintoihin nähden, niin ei kiitos.

Aiemmin huhuttiin, että Victor Osimhenia kutkuttaisi paluuajatus takaisin Saksaan ja Bundesliigaa (oli jopa valmis laittamaan muut siirrot jäihin, odottaakseen Bayernin vastausta, mutta Bayern päätyi Kaneen), mutta Napolin tähtitieteelliset pyyntihinnat €150M (+ muu taloudellinen paketti) on täysin Bayernin ulottumattomissa. Joutuuko Bayern vetämään toisen kauden putkeen Choupo-Moting kärkenään, vai joutuuko Bayern pakon edessä ikkunan lopulla kääntymään halvemman vaihtoehdon puoleen, esim. Niclas Füllkrugiin? Yhtä kaikki, niin kyllä tässä ikkunassa on aivan pakko joku ysi ja maalinsylkijä tuoda sisään. Harry Kane olisi sellainen Lewan arvoinen manttelinperijä, joka liki ainoana markkinoilla olevana vaihtoehtona siihen Lewan 1 maali / peli (tai jopa +1 maalia / peli) tahtiin nähdäkseni pystyisi.

Mutta sitä uutta ysiäkin tärkeämpi palanen on ehdottomasti on kyllä sen uuden puolustusorientoituneen ja pallollisen kutospaikan tuominen sisään. Ei tuota Goretzkaa vaan voi enää katsoa, ja ei näytä muutenkaan Tuchelin suosiossa olevan, koska Laimer-Kimmich oli kaikissa Aasian kiertueen peleissä Tuchelin avauksen kaksikko. Goretzka on selvästi penkkimies Tuchelille ja jo viime kauden lopulla oli selvästi nähtävissä, niin peluutuksessa, kuin jatkuvassa ohjeistuksess pelien ja treenien aikana, että Tuchel ei Goretzkaa suuressa arvossa pidä. Goretzkalla ei halua kuitenkaan lähteä ole, mutta jos Tuchel puskee uuden kutosne hankintaa vielä vahvasti tässä siirtoikkunan lopun aikana, jotain voi vielä tapahtua. Mutta sen uuden - nimenomaan huippuluokan jollaisen Tuchel haluaa - kutosen hankinta riippuua täysin siitä, että joku lähtee siinä samalla pois. Gravenberch toinen, jonka lähdöllä on vielä spekuloitu, mutta Goretzka huomattavasti näistä kahdesta todennäköisempi. Ja sekin tilanne vielä 50/50. Mutta kuten jo Lewandowskin kanssa toissa kaudellakin nähtiin, niin ei sillä uudella ysillä ja kovan luokan maalinsylkijällä ole lopulta sitä niin ratkaisevaa merkitystä, jos Bayern ei nyt sitä keskikenttää paranna ja tuo vihdoin ja viimein sitä uutta kutosta sisään. Luojan kiitos Tuchel on tämän tarpeen tunnistanut ja puskee tätä kohti, mutta seurajohto (jostain käsittämättömästä syystä) ilmeisesti haraa hieman vastaan. Mutta rehellisesti sanottuna, vaikka se Kane tuotaisiin sisään, tuotaisiin uusi maalivahti jne. niin, jos kutonen jää jälleen hankkimatta, niin en vain millään näe ja usko kauden olevan menestys tai poikkeavan parin aiempien kausien flopeista. Se on se 'must', jopa omalta osaltaan tärkeämpi, kuin se ysi, koska sen vaikutus Bayernin peliin (eritoten pelinrakenteluun ja vihdoin ja viimein siihen parempaan kollektiiviseen puolustuspeliin), on niin kriittinen ja tärkempi.

Rosteri tulee vielä muuttumaan, mutta siitä huolimatta joukkueen toppariosasto näyttää jälleen vahvalta. De Ligt, Min-jae, Upamecano, lupaus Buchmann on vahva nelikko. Jääkö Pavard vielä (ehto tälle on, että solmii jatkot, koska Bayern ei halua ensi kesänä päästää ilmaiseksi pois), niin jää nähtäväksi. Pavardin jäännille on kuitenkin olemassa hyvin ohuet tsäänssit, koska edelleen haluaa lähteä ja Bayern ei halua miestä ilmaiseksi menettää ensi kesänä. Topparit eivät kuitenkaan kalpene maailmassa juurikaan kenellekään, vaan sillä saralla tilanne on mainio ja kilpailutilanne kova. Laitapakkiosasto on myös hyvissä kantimissa, etenkin vasen puoli Davies-Guerreiro on todella hyvä ja parempi sitten nappaa pelipaikan. Oikealla puolella Mazraoui tulee viimein tällä kaudella nousemaan sinne maailman eliittiin, jos Tuchelilta saa siihen sauman. Mielestäni Stanisic on enemmän, kuin riittävä kirittäjä ja pystyy myös paikkailemaan keskellä, joten pakiston tila on tällä hetkellä hyvä. Pavardin lähtö ja Walkerin mahd. tulo on vielä auki, mutta isossa kuvassa pakistossa on vaadittua erilaista osaamista, monipuolisuutta, riittävästi pelureita, etenkin jos pelataan neljän linjalla. Jos Tuchelin aikomus on kuitenkin pelata jossain vaiheessa kautta 3-linjalla, niin siinä tapauksessa Walker olisi ihan järkevä sainaus, koska täten rosterissa olisi viisi miestä, jotka topparia voisivat pelata eli aikalailla se minimi vaadittua, jos meinaa kolmen linjalla pelata. Bouna Sarr oikean laitapakin tontilla Jukka Tammena fiilistelemässä ja nostamassa tunnelmaa ja ensi kesänä vihdoin ja viimein tämä Salihamidzicin aivopierun sopimus päättyykin.

Laitapakkiosastolta pitää nostaa esille harkkakauden valopilkku eli nuori Frans Krätzig (LB/LM), joka vasta talvella siirtyi keskikentältä pelaamaan vasenta laitapakkia ja on nyt tullut ryminällä Bayernin edustuksen matkaan. Tuskin tulee tällä kaudella liiemmin peliminuutteja saamaan, mutta oli niin vakuuttava nyt, että osoitti Tuchelille olevansa kykeneväinen pelaamaan tällä tasolla ja hänelle voi loukkaantumisten ilmetessä antaa vastuuta. Kuten nyt kauden alussa, kun Guerreiro on sivussa. Todella vahvasti hyökkäysorientoitunut wing-back - liki laituri tyyppinen - pelaaja, mutta puolustuspelissä on vielä tekemistä. Lähtökohtaisesti kausi tuleekin menemään suurilta osin 2.jengin matkassa.

Pakisto on kunnossa, mutta maalivahtiosasto on myös auki, koska Neuerin kuntoutuminen on ottanut takapakkia. Bayernin on ihan pakko melkein alkaa jo valmistua siihen aikaan Neuerin jälkeen ja kun Ulreichkin on jo niin iäkäs, niin kyllä sisään olisi nyt hyvä tuoda joku nuorempi ja pidemmän aikavälin ratkaisu, esim. Valencian Mamardashvili. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ulreich aloittaa maalissa tuon viikonlopun Super Cupin pelin Leipzigiä vastaan ja pelaa samoin tämän kuun Bundesliiga-pelitkin, ellei joku nyt sisään vielä tule. Varmaa on, että joku sieltä vielä tulee, mutta kuinka tasokas ja kuka, niin se on kysymys toinen. On aika selvää, että tuli sieltä kuka tahansa, niin kyllähn sitä ykköskassarin paikka täysin Neuerille pelataan. Miten 37-vuotias ja viime kausina todella pahoista loukkaantumisista kärsinyt Neuer pystyy vielä huipputasolleen nousemaan. Uuden kakkosen, kun sisään mahdollisesti tulee on myös pakko olla Ulreichia etevämpi ja sellainen, että voi jopa pystyä paikkaamaan Neueria tarpeen tullessa.

Keskikenttää tulikin jo sivuttua. Kimmich 'super' ja Laimer ja Gravenberch hyviä rotaatiovaihtoehtoja, mutta se Goretzka siinä hiertää. Jo Goretzka laittamalla luiskaan ja tuomalla sisään se uusi laadukas kutonen, nousee Bayernin keskikentän taso huimasti. Koska nykytilanne on se, että Laimer ja Gravenberch ovat ne kaverit, jotka - hieman epäreilusti - joutuvat taistelemaan siitä avauksen paikasta, vaikka oikea taso olisi penkillä ja rotaatio. Mutta tuomalla se avauksen kutonen tasapainottamaan pelin rakennetta siihen Kimmichin vierelle, tarkoittaa se juuri sitä, että Laimer ja Gravenberch duo putoaa hierarkiassa sille omalle oikealle tasolleen, eli vaihtopelaajiksi, johon ovat eittämättä todella laadukkaita sekä myös potentiaalisia sekä kehittyviä vaihtoehtoja. Laimer on ollut ihan mukiinmenevä harkkapeleissä ja tuo tärkeän erilaisen juoksukone-pallonriistäjä -profiilin, mutta on se todettava että ei eihän pelipaikaltaan kutonen ole. Sijoittuminen ja 'skriinipelaaminen' syöttöjen suhteen ei ole vain riittävällä tasolla. Liian usein hukkaa miehensä ja on liian myöhässä ja pari metriä takana juoksemassa, kun sen kutosen rooli olisi nimenomaan suojella sitä takalinjaa ja olla pelinluvun ja sijoittumisen osalta näissä asioissa edellä. Nyt se on tässä ikkunassa pakko tehdä, Goretzka (ja hänen mammuttimainen €18M vuosipalkka) luiskaan ja nyt vihdoin ja viimein se pallollinen ja puolustava kutonen Kimmichin vierelle vapauttaman häntä ylöspäin. Se on Bayernin tulevan kauden kannalta se kaikista ratkaisevin kysymys. Yksi vaihtoehto on toki ajaa harkkakaudella Krätzigin tavoin vaikuttanutta Aleksandar Pavlovicia sisään, joka kieltämättä pelasi hyvin, mutta jonka 'runsaahko' peluuttaminen Tuchelin taholta myös kuitenkin osoitti ja selvästi viestitti Bayern-johdolle, että se uusi kutonen tarvitaan. Posiitiivinen yllätys Pavlovic oli toki myös ja jos se kutonen jää hankkimatta, niin rohkeasti vaan Pavlovicille vastuuta ja mahdollisuus syödä Goretzka edestä. Lähtökohtaisesti Pavlovickin pelaa kakkosjengissä, mutta osoitti Krätzigin tavoin, että voi huoletta paikata kauden aikana loukkaantumisten ilmetessä suht laadukkalla tavalla.

Hyökkäyksessä on tällä hetkellä 'laadullista' vajausta. Määrällisesti (6 kpl) toki on jo ihan hyvin ukkoja ja sitten kun se uusi kärkipelaaja myös tulee (oli se sitten Kane tai kuka tahansa, mutta joku tulee joka tapauksessa), niin reserviä on myös loukkaantumisille ja muille poissaoloille. Laadullisesta tasosta ei kuitenkaan ole mielestäni ihan täyttä varmuutta. Musialan uskon tällä kaudella nousevan lopullisesti avauksen kriittiseksi peluriksi. En kuitenkaan tohdi tai uskalla ennustaa, että Musiala söisi viime kaudella vaisusti esiintynee Müllerin lopullisesti edestää, koska jos se Kane nyt tulisi, niin näkisin Müllerillä olevan vielä potentiaalisa nousta lähelle sitä huipputasoaan, kun siihen eteen tulisi se huippukärki, jota Müller selkeästi viime kaudella kaipasi Lewan lähdettyä pois. Kane piikissä ja Müller siinä takana, näkisin tuon oikeasti olevan ihan mahdollisen tehokas duo. Tällöin se Musialan pelipaikka voisi olla enemmin laidassa, jossa se saattaa toki ensi kesän jälkeen muutenkin olla, jos Bayernin pitkään hamuama Wirtz saadaan sainattua Müllerin manttelinperijäksi. Tämä Müllerin nousu omalle tasolleen siinä kymppipaikalla/kärjen takana, ja täten Musialan siirto laitaan, pienentäisi myös niitä hyökkäyksen ja etenekin laitakaistojen riskejä.

Etenkin kaksikon Gnabry-Sané osalta, joista kumpikaan ei tunnu pystyvän pelaamaan tasaista kautta ja nousemaan esille ratkaisupeleissä. Coman on edelleen Bayernin hyökkäyksen tasaisin lenkki laidalla ja tällöin hyökkäys voisi olla mallia Kane, Musiala-Müller-Coman, joka näyttäisi joa aika makialta. Tällöin Gnabrylle ja Sanéllekin löytyis se oma oikea paikka, joka on siellä rotaatiossa. Siihen kaupan päälle siellä rotaatiossa on myös nuori hurja supertalentti Tel puskemassa muita eteenpäin ja on valmis syömään Gnabry-Sané kaksikon edestään. Tel pystyisi myös hyvän kärjen varavaihtoehto-Choupon tavoin paikkaamaan myös piikissä. Mutta tämä edellä maalaamani skenaario edellyttää sitä, että Müller nousee sille aiempien huippuvuosien tasolle ja Musiala voi täten pelata enemmän laidassa, että duo Gnabry-Sané saadaan sysättyä sinne oikeille paikoilleen eli penkille. Sitä en kiistä, etteikö tuo kaksikko olisi erittäin pätevä 'penkkikaksikko', jonka tuoda kesken pelin sisään (myöskin 'suht' kallis sellainen...), mutta avaukseen on vaikea nähdä asiaa. Toki Müllerin paikan siinä kärjen takana voi osin kyseenalaistaa tai laittaa kysymysmerkinsi, koska Tuchelin systeemi muistuttaa enemmän kolmeen puhtaan keskikentän 4-3-3 formaattia, kuin 4-2-3-1 systeemiä. Tähän 4-3-3 systeemiin juuri Musiala sopisi siihen kolmanneksi keskikentän palaseksi kymppipaikalle. Ei se toki Müllerillakaan työmoraalista, omiin päin juoksemisesta tai alaspäin linkkipeliä varten pudottautumisesta kiinni jää, mutta oli siinä jo viime kauden lopulla, kun Tuchel puikkoihin tuli, niin nähtävissä, että Müller osin oli vaikeuksissa, kun muoto oli enempi se 4-3-3- ja se 'kymppipaikan' rooli oli enempi se ns. keskikentän kolman ylin mies, kuin puhdas 'kakkoskärki', jossa Müller on tottunut loistamaan vuosien mittaan. Nyt harkkapelit on osin vedetty ilman puhdast kärkeä (toki Tel on pelannut) ja Tuchel on hieman kopioinut Nagelsmannin viime syksyn 4-2-2-2 taktiikkaa, jossa Musiala-Coman kaksi kärjen takana välikaistoilla olevaa pelaajaa ja Tel-Gnabry kärkikaksikko. Gnabryhan pelasi vuosi sitten parhaat pelinsä nimenomaan siinä Nagelsmannin syksyn kahden kärjen systeemissä, joten se tuntuu sopivan Gnabrylle, kun on nytkin pre-seasonilla ihan hyvä ollut.

Jos pitää vielä heittää joku ennustus tulevasta kaudesta ja kuinka monta pyttyä Bayern tuleekaan kauden aikana voittamaan, niin paljon riippuu siitä kutosen hankinnasta. Itse asiassa niin paljon, että on paikko heittää kaksi skenaariota: Jos Bayern sen kutosen (=huippuluokan) hankkii, niin uskon Bayernin voittavan 2/3 pyttyä eli Bundesliigan, DFB-Pokalin ja Mestarien liigassa matka nousee pystyy välierissä. Jos sitä kutosta ei tuoda ja painetaan samalla Goretzka-Kimmich duolla tähänkin (jo silloin ennalta suht tuhoontuomittuun kauteen), niin silloin ennustan seuraavaa saldoa: 1/3 pyttyä eli Bundesliigan voitto DFB-Pokalissa ja Mestarien liigassa tie nousee kummassakin pystyyn jo viime vuosina erittäin tutuksi tulleissa puolivälierissä.

Sana ja mielipiteen ilmaisu luonnollisesti tähän ketjuun kaikkien osalta vapaa ja ehdottomasti myös suotavaa!

Edit. Voi jumaliste, jäi sitten ketjun otsikko nimeämättä...
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Jaa, tällainen kämmi. Meinasin laittaa ketjun avausviestiin, että pakko se on tämäkin ketju varmaan meikäläisenkin avata, jos on tietoa, ja jos on taitoa, ja jos on rohkeutta ja sitä näkemystä, mitä ei muilla tunnu ole, mutta ei näköjään ollutkaan, kun otsikko jäi nimemättä ihan kokonaan... :)

Noh, @Moderaattorit voivat ehtiessään varmaan muokata ketjun nimeksi vaikkapa FC Bayern München 2023-2024 - Tuchelin ja uudistuneen seurajohdon viitoittamana kohti uutta aikakautta
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Ja sieltä saatiin tänään aamupäivällä varmistus Harry Kanen Bayern-siirrolle! Massiivinen juttu Bayernille ja tervetuloa Bayerniin, Harry!

Oli - etenkin eilinen - niin paljon noita siirtokiemuroita ja viime hetken 'yllätyksiä' täynnä tämäkin saaga, että ei oikein uskaltanut mitään sanoa, ennenkuin ne nimet todella ihan virallisesti papereissa olivat ja Bayern Kanen uutena pelaajan esittelivät. Hienoa, että tämä pitkä, raskas ja kuluttava saaga on nyt kaikkien osapuolten osalta vihdoin ja viimein maaliin saatettu ja kaikki osapuolet voivat huokaista nyt ja alkaa valmistautua kauteen niillä palikoilla, mitä on. Etenkin tuon takia se selvyys niin tärkeä olikin saada tähänkin asiaa.

Itsekin olin vielä aiemmin talvella suurilta osin (rationaalisesta näkökulmasta katsottuna) tätä Kane-kauppaa vastaan (ja kirjoitinkin siitä pitkän pohditun viestin tuonne Bayern-kausiketjuun), koska ikä ja suuri taloudellinen paketti, kaikki sotii Bayernin siirtopolitiikkaa vastaan jne. jne.

Mutta nyt uudelleen mietittynä ja pohdittuna tätä asiaa monista eri näkökulmista, niin kyllähän tämä nyt alkaa maistua entistä paremmalle ja ihan järkevältä, myös pitkän ajan strategiselta ratkaisulta myös (etenkin Bayernin, mutta myös Kanen, Spursin ja kaikkien osapuolten osalta): Bayernin kannalta Kane pelaa sen jonkun n. 4 vuotta Bayernissa, 18.v supertalentti Tel kypsyy ja kasvaa siinä Kanen ohessa ja on sitten valmis perimään sen Kanen valtikan, kun Kane sitten palaa Spursiin rikkomaan tuon Shearerin ennätyksen ja lopettamaan uransa Spursin seuralegendana. Uudelleen tarkasteltuna voin siis ainakin itse todeta muuttaneeni mieltäni tämän Kane-siirron suhteen ja kyllähän tässä nyt tarkemmin tarkasteltuna kallistutaan aika paljonkin enemmän sille positiiviselle puolelle, olkoonkin, että koko siirtopaketti (€100M + €20M bonukset, sekä Kanen €25M vuosipalkka x 4 = €100M), aivan järisyttävän mammuttimainen paketti 30-vuotiaasta pelaajasta onkin. Kanesta tuli samalla tällä summalla Bayernin suurin ennätyssiirto kautta historian.

Bayernin osalta olen ainakin vakuuttunut, Mathys Telin kyvyistä ja huimasta tasosta jo nyt noin nuorena, joka olikin se suurin syy, miksi tämän tällaisen (voi sanoa?) 'välimallin' ratkaisun näen myös Bayernin kannalta järkeväksi ja antaa Telin hypätä niihin saappaisiin, kun Kane sitten vielä joskus Spursiin palaa, eikä tuoda jotain nuorempaa Osimhenia yms. sisään. Ja vaikka talvella vielä hieman skeptinen tuon suhteen (että Tel olisi vielä ihan lähivuosina valmis noin isoisiin saappaisiin) olin, niin nyt olen vakuuttunut, että Kanen jälkeen Tel pystyy sitten n. 22-23.v nuorehkona pelaajana niihin isoisiin saappaisiin hyppäämään ja saadaan sellainen "sujuva" siirtyminen aikaiseksi ja Telin aikakausi Bayernissa voi sitten alkaa. Spurs saa myös käärittyä nyt hyvät rahat ja rakentaa joukkuetta fiksusti niillä tulevina vuosina ja vielä antaa myös joskus Kanen urallee kunniakkaan päätöksen, jahka on toivottavasti myös Bayernin kanssa sitten sitä omaa henk.kohtaista palkintokaappia täydentänyt, kenties jopa sen Chämppäri-pytyn kanssa.

Kane oli markkinoilla likipitäen ainoa kandidaatti, joka siihen "lewamaiseen" 1 maali/+1 maalia per peli tahtiin pystyy ja toivotaan Kanelle myös paljon maaleja tälle kaudella. En näe mitään syytä, miksi Kane ei pystyisi kaikki kilpailut huomioiden, +50 maalin kautta pelaamaan. Bundesliigassa kaiken mennessä nappiin ja terveenä pysyessään, +30 maalia on kyllä aivan haarukassa, jopa Lewan hurja 41 maalin ennätyskään ei ihan täysin ulottumattomissa ole. Chämppäreissä Kanelta totta kai odotetaan - etenkin isoissa peleissä - myös niitä 'isoja' ja tärkeitä maaleja, kuin myös DFB-Pokalissa, jossa Bayern myös toivottavasti monen vuoden tauon jälkeen etenee taas pitkälle. Totta kai Kanella on myös aivan valtaisa markkina-arvo ja merkitys koko Bundesliigalle sarjana. Että uransa parhailla pelivuosilla oleva Englannin maajoukkuekapteeni siirty Saksaan tässä vaiheessa uraansa. Suuri imagollinen voitto Bundesliigalle.

Hieno ja tärkeä vahvistus tälle kaudelle ja kyllähän kaikki tietävät, että eihän Kane Bayerniin siirtynyt Bundesliigaa voittamaan, vaikka sekin varmasti mieltä lämmittäisi ja hieno saavutus ehdottomasti olisi. Kyllähän se tavoite ja katse on siellä Chämppäri-pytyssä ja sen jahtaamisessa sekä saavuttamisessa, ja sen takia Kane Bayerniin siirtyi. Kane itsessään on jo niin massiivinen vahvistus ja nostaa Bayernin todennäköisyyksiä huomattavasti, kuin esim. ilman häntä. Sitä kutospaikan peluria se toki huutaa siihen tähydentämään sen paletin, jotta yhtälö olisi paras mahdollinen isokorvaisen tavoittelussa. Siihen vaaditaan myös Kanelta se iso panostus ja toivon mukaan, kun Kanen aika Bayernissa sitten joskus tulee päätökseen, niin palkintokaapissa olisi ainakin se yksi - kenties toinenkin - Chämppäri-pytty + muutama henk.kohtainen maalipörssin voitto siinä ohessa.

Bayern-fanit ainakin ottivat jo Kanen omakseen. Siellä oli meinaan ollut lentokentällä väkeä ja vielä yön pikkutunneillakin Säbener Strassella oli iso määrä porukkaa ulkopuolella huutamassa Harryn nimeä, kun hän viimeisiä lääkärintarkastuksiaan suoritti ja kävi ikkunassa myös faneille näyttäytymässä. Kane myös rekisteröitiin juuri ajallaan illan Super Cupin peliin Leipzigiä vastaan eli tämä tarkoittaa sitä, että Kanella on jo tänään myöhemmin illalla - ollessaan vain vaivaiset vajaa 24 tuntia Bayern-pelaaja - mahdollisuus voittaa se uran ensimmäinen pytty. Saa nähdä onko rooli jopa olla avauksessa, vai tuleeko vaihdosta kentälle vai mikä on Tuchelin suunnitelma Kanen suhteen.









Edit. Typot
 
Viimeksi muokattu:

Hakki#20

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bayern München
Kanen ja Kim Min-jaen saapumisen myötä joukkue alkaa näyttämään aika hyvältä.
Mutta kriittisin kohta on maalivahti. Neuerin saikku venyy ja en usko hänen enää palaavan 100% pelikondiksessa. Ulreich on ihan ok kakkosmolari pelaamaan muutaman matsin, mutta ei hänestä ole Mestareiden liigan vaatimalle tasolle.
Mistä löytyisi uusi maalivahti jolla voitaisiin tavoitella tällä kaudella menestystä Mestareiden liigassakin?
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Eilinen Super Cup finaalin tappio oli kyllä kaikinpuolin järkyttävä ja ronski rimanalitus. Tuntuu, kuin Tuchelin alaisuudessa ei olisi nyt viimeisen 4-5 kuukauden aikana tullut yhtään mitään parannusta peliin. Tuntuu jopa siltä, että silloin ihan huhtikuun alussa, kun Tuchel puikkoihin hyppäsi, oli peli (esim. Cityä vastaan) jopa parempaa mitä se nyt on. Kaksijakoiset fiilikset jäi eilisestä pelistä. Hyvää ja huonoa...ei se toki ihan niin heikkoa ollut, olihan siinä niitä paikkoja (etenkin huippulupaus-Telillä), joista olisi voinut maalin tai pari (tai jopa enemmänkin) räpätä ja pelin kuva olisi ollut aika erilainen.

Mutta kyllä se suurin ongelma edelleenkin on se, että Tuchel ei ole saanut ajettua ja iskostettua sitä pelitapaansa vielä sisään. Hieman huolestuttavaa, että Tuchel oli pelin jälkeisessä pressissä, jopa aika aseeton ja ei suoraan sanottuna tiennyt, että mistä kiikastaa. Aikaa olen itsekin valmis antamaan, mutta tässä on nyt pelattu kohta 4 kuukautta Tuchelin palloa ja edistymisestä ei oikein ole sen suurempaa tietoa.

Mutta kuten todettua, omasta mielestäni se suurin ongelma on se pelitavan sisään ajaminen, mikä on osaltaan toki vähän kummallista, koska tämä Tuchelin peluuttama pelitapa, on paljon enemmän linjassa sen Bayern-identiteetin ja pelitavallisen DNA:n kanssa, mitä seurassa onkin totuttu näkemään (pois lukien viimeaikaiset valmentajat Flick ja Nagelsmann, jotka tästä dogmista poikkesivat jopa rajusti). Mutta ehkä tässä on juuri se ongelma tällä hetkellä. Tässä nykyisessäkin joukkueessa on niin paljon pelaajia, jotka pelasivat Nagelsmannin alaisuudessa pari kautta, ja jopa ennen sitä Flickin joukkueessa 1,5 vuotta, täysin erilaista jalkapalloa, mitä Tuchel yrittää nyt implementoida. Tässä nykyisessä joukkueessa on leijonan osa pelaajia, joita on viimeiset, liki 3,5 vuotta ajettu ja "indoktrinoitu" pelaamaan sitä sellaista nopeaan kääntämiseen (joku käytti Nagelsmannin peliatavasta Twitterissä aikanaan hyvää eng. kielistä termiä "lightning transition") ja nopeaan hyökkäyspositioille ehtivään pelitapaan, jossa pallokontrolli ja pelin hidastaminen on minimissä. Tätä pelitapaa Flickin ja etenkin Nagelsmannin jatkaessa sillä linjalla, on nyt porattu rajusti joukkueen mieliin ja selkäytimiin viimeiset 3,5 vuotta.

Etenkin Nagelsmannin joukkuehan oli todella huono sellaisessa tilanteessa, jossa vastustaja vetäytyi bussiiin ja Bayernin piti sellaisen 'guardiolamaisen' pallonhallinnan kautta pyrkiä pääsemään paikoille ja ratkomaan peliä. Ei ole sattumaan, että Nagelsmannin Bayern oli kaikkein heikoin - usein jopa täysin asetoon - sellaisia joukkueitaq vastaan, jotka vain vetäytyivät matalaan blokkiin odottelemaan. Koska se Nagelsmannin pelitapa perustui siihen "lightning transition" periaatteesseen ja ulta-nopeaa pelin kääntämiiseen ja etenemiseen, jos on vähääkään paikka ja hyökkäyskolmanneksen rajuun ylimiehittämiseen.

Ja, mikä on se kaikkein suurin ero, niin Nagelsmannin tunsi tämän nykyisen joukkueen ja kaikkien pelaajian millimetrin tarkta profiilit, kuin omat taskunsa. Tiesi kaikkien pelaajien heikkoudet, vahvuudet ja miten kaikista pelaajista saa parhaan irti (mm. Sanén siirtäminen City-ajoiltaan, JN:n alaisuudessa enemmän kasi-/kymppipaikan peluriksi, jossa oli aivan huima parhaimmillaan). Nyt Tuchel yrittää tuoda sitä täysin erilaista pelitapaa, joka perustuu enemmän pelin hidastamiseen ja kontrollin pitämiseen pelistä, mutta tämän joukkueen selkärankaan on vain niin syvälle iskostettu ja porattu viime vuosina se täysin erilainen 'ääri-nopea' -pelitapa, että nyt nähdään suuria kipuiluja tälläkin hetkellä pelin suhteen, kun Tuchel yrittääkin janan toisesta ääripäästä hidastempoisempaa pelaamista.

Esim. eilenkin Bayern oli pallon kanssa tai jos piti luoda paikkoja pallon kanssa hallitessa ja Leipzigin vetäytyessä, täysin aseeton ja jopa neuvottoman näköinen. Pelitavan eroavat, mutta myös yksi suurimmista eroavaisuuksista Tuchelin ja Nagelsmannin kohdalla on tällä hetkellä se pelaajien ja pelaajaprofiilien luomisessa onnistuminen. Pelaajaprofiilien luomisessa Nagelsmann onnistui ihan täydellisesti ja pystyi niiden liki huimalla hahmottamisella, piilottamaan parhaalla mahdollisella tavalla Bayern-pelaajien heikkoudet ja pelaamisen ongelmakohdat. Nagelsmann tiesi jokaisen pelaajansa läpikotaisin. Nyt Tuchel on tullut taloon ja hän ei ole mielestäni onnistunut tässä läheskään niin hyvin, kuin Nagelsmann. Hän on siirtänyt mm. Sanéa enemmän takaisin City-aikonen laitapelaajaksi, vaikka Sané ei se sama pelaaja enää ole. On Sanékin jollain tasolla kadottanut sitä 1v1 haastokykyään tai, miten 'mukavuusalueellaan' hän on aivan sivurajan tuntumassa. Nyky-Sané on kuin kala kuivalla maalla, aivan sivurajan tuntumassa.

Tai vaikkapa Pavard, jota Nagelsmann tykkäsi peluuttaa myös oikean laitapakin tontilla. Nagelsmann osasi tuoda Pavardin vahvuudet huimalla tavalla esille tuolla tontilla. Ilman palloa Pavardin rooli oli 4-2-3-1 formaatissa laitapakin tontilla, mutta pallo saadessa haltuun, siirtyi Pavard kolmanneksi toppariksi RCB:n paikalle 3-4-2-1 muotoon ja Coman siirtyi usein oikeaksi wing-backiksi, koska Nagelsmann tiesi, että ei Pavard ole mikään hyökkäysorientoitunut laitapakki, eikä hänestä saa samoja tehoja irti siinä roolissa, kuin mitä hänestä sai pudottamalla kolmanneksi toppariksi. Tuchel ei myöskään tykkää Nagelsmannin tavoin peluuttaa sitä 'epäsymmetristä' takalinjaa, jossa juuri toinen laitapakki voisi olla enemmän offensiivinen (Davies) ja toinen esim. pudottautuu kolmenneksi toppariksi (Pavard), kuten Nagelsmannilla oli tapana. Vaan laitapakeilla on osin "samat vaatimukset", vaikka Tucheliltakin kokemusta 3-linjalla peluttamisesta löytyy, mutta löytyykö sitä Nagelsmannin pelin sisäistä 'joustavuutta' ja mukautumiskykyä (jota Nagelsmannilta toki löytyi välillä jopa liikaa sen paikanvaihtopelinsä kanssa...)

Mutta mitä tekee Tuchel eilen? Noh, peluuttaa tietysti Sané-Pavard kaksikkoa oikealla laidalla, niin, että Sané on siellä nykyisellä epämukavuusalueellaan aivan sivurajan tuntumassa leveydessä ja Pavard pelaa vielä samanlaista offensiivista laitapakin rooli, mitä Davies vasemmalla ja tulos oli aivan kamala. Mitä ihmettä Tuchel odotti tapahtuvan? Että joku Pavard vetää jotain 'ovelap' -juoksuja ja haastaa selustaan? Tuo Bayernin oikean laidan duo oli eilen jo täysin tuhoon tuomittu ja kaikki Bayern-fanit sen varmasti näkivät jo hyvissä ajoin ennen peliä, mutta Tuchel ei. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten Tuchel on profiloinut ja arvinoinut pelaajien vahvuuksia, heikkouksia ja rooleja täysin väärin, etenkin versus edeltäjänsä Nagelsmann. Kesti Tuchelilta koko ekan jakson tuoda sinne oikealle se kaksikko, joka siellä olisi pitänyt alun alkujaankin ollla jo pelin alussa, jotka noihin Tuchelin haluamiin profiileiihin olisivat sopineet paljon paremmin, eli Coman-Mazraoui kaksikko. On toki hieman liian helppoa ja 'koppavaa' esittää kotisohva koutsia ja huudella täältä, mutta oikeasti, varmaan jokainen Bayern-fani (paitsi Tuchel) näki jo miten tuhoon tuomittu tuo Tuchelin idea oli ja miten väärin hän oli arvpoinut Sanén ja Pavardin vahvuudet ja pelaajaominaisuudet. Ellei hän sitten olisi jotenkin taianomaisesti pystynyt muuttamaan pelaajien profiileja ja ominaisuuksia täysin erilaisiksi, missä he vahvuutensa pystyvät tuomaan esille.

Tällä hetkellä Tuchel on epäonnistunut siis kahdessa asiassa: pelitavan sisään ajamisessa (joka toki on vaikea homma, ottaen huomioon, miten pelaajat on viime kausina iskostettu täysin erilaiseen pelitapaa), mutta etenkin se on huolestuttavaa, että, miten hän on myös epäonnistunut pelaajien profiloinnissa ja vahvuuksien, heikkouksien ja pääominaisuuksien hahmottamisessa, on iso huolenaihe. Viime kevään 'muutosjohtajan' roolin todella vaikeassa ja hankalassa paikassa voi antaa kyllä anteeksi ja olla laittamatta sitä Tuchelin piikkiin, mutta tulevalla kaudella tahdin pitää olla kyllä erilainen ja pelin alkaa näyttämään jo hyvältä. Pelitavan sisään ajamisessa olen vielä toisaalta valmis antamaan aikaa, vaikka viimeisen 4-5 kk aikana olisi jo huomattavasti paljon parempaan pitänyt pystyä. Se ei edelleenkään voi olla aina se eka ja helppo ratkaisu, että potkitaan valmentaja pois. Edelleen, ne pari 'kylmäävää' faktaa ovat, että Tuchel on nyt viimeisen 10 vuoden aikan, Bayernin kahdeksas valmentaja (9. jos lasketaan Kovacin potkujen jälkeen ennen Flickiä viikon valmentanut Sagnol).

Se kertoo karua kieltään. Toinen raju fakta on se, että viimeisen n. 20 vuoden aikana, Bayernissa on ollut ainoastaan ne kaksi koutsia, jotka ovat kestäneet seurassa pidempään, kuin kaksi vuotta: Guardiola 3.v ja Felix Magath 2,5.v Nyt Tuchelille pitää myös antaa aikaa tuoda sitä pelitapaa lähemmäs, sitä Bayern-identiteettiä, mihin seurassa on totuttu, kun edellinen seurajohto (Kahn &Salihamidzic) jänistivät kesken muutos- ja uusiutumisprosessin, jonka Flick oli aloittanut ja, jota Nagelsmann yritti jatkaa ja viedä Bayerni kohti uutta aikakautta ja pelillisitä DNA:ta. Se prosessi ja muutos oli liikaa Bayernille. Nyt Tuchelille pitää antaa aikaa, ja taas ei voi ratkaisu ekojen vaikeuksin tullessa tielle, olla se, että koutsi vaihtoon. Olisi itse jopa valmis katsomaan tällä kaudella vähän kivikkoisempaa tietä ja antaisin Tuchelille aikaa nyt tuoda sitä pelitapaa sisään ja iskostaa sitä pelaajiin ja katsoa maltilla ja rauhassa, että eteneekö prosessi ja ottaako pelitapa "askelia eteenpäin, ottamalla askelia taaksepäin" siitä Nagelsmannin innovatiisesta muutosyrityksestä, kohti ja lähemmäs sitä Bayernin pelitavallista identiteettiä, mihin Tuchel nyt yrittää peliä taas ruuvata. Ei tämä oikeasti voi taas mennä niin, että laitetaan koutsia vaihtoon, ekojedn vastoinkäymisien tullessa tielle. Siis haloo! Tuchel on kahdeksas päätoiminen koutsi kymmeneen viime vuoteen! Pitäiskö taktiikkaa ja lähestymistapaa tämänkin suhteen 'pikkaisen' muuttaa...? Saapa nähdä nyt kun on uusi seurajohto talossa, että mihin "leiriin" TJ-Dreesen ja uusi aloittava UTJ-Freund kallistuvatkaan tässä keskustelussa ja asiassa pitkäjänteisyyden ja ajan antamisen osalta...

Vaikka Bayernissa - kuten missä tahansa muussakin huippuseurassa - olet aina sen n. 4-5 pelin päässä potkuista, kuten joku on joskus sanonut. Joten kyllähän Tuchelilta myös tulosta odotetaan, ja jos tulos ei heti ensi viikolla pelipäivästä numero uno, ole mallillaan ja lumipallo lähtee väärään suuntaan pyörimään, niin vaikka olisi mikä pitkäjänteisyyden ja pitkien projektien ystävä, niin siinä tapauksessa, mitkään kauniit puheet eivät taida Tuchelia pelastaa. Etenkin, jos saa Tuchel markkinoilta vielä sen uuden haluamansa maalivahdin ja (mahdollisesti huippuluokan) kutospaikan pelaajan. Koska tällöin niin media, kuin Bayern-johto tulee käyttämään sitä argumenttina, että "hei, sait kuule siirtomarkkinoilta aivan kaiken mitä halusti ja kaikki toiveet on hankittavien pelaajien osalta toteutettu". Mutta suuren suurta kipuilua on tällä hetkellä havaittavissa Bayernin pelaamisessa ja pelitavan sisään ajamisessa. Bayern on tällä hetkellä kuin joku nykivä ja yskähtelevä auto, joka tällä hetkellä jotenkin kitkuttelee eteenpäin, jossain kohtaa menee ihan "smoothisti", mutta välillä - ja jopa useimmiten - yskii ja sakkaa rajusti. Peli ei tule selkärangasta tai virtaa sujuvasti ja jatkumoiden kautta sellaista tasaista ja luontevaa linjaa eteenpäin.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Niin ja todettakoon vielä siis se, että Mathys Tel oli eilisen pelin jälkeen saanut Instgram ja some-tilien täydeltä rasistisia solvauksia ja muuta paskaa niskaansa. Todella häpeällistä ja aivan käsittämättömän noloa toimintaa näiltä henkilöiltä ja en tiedä kehtaavatko kutsua itseään vielä Bayern-faneiksi. 18-vuotias Tel, jos kuka, ei ole mitään muuta kuin kunnioittanut Bayernia, puhunut seurasta ja kaikista faneista todella ylistävään ja hienoon sävyyn, ei pelkää kovaa kilpailua, vaan haluaa kivenkovaa tehdä läpimurtonsa nimenomaan Bayernissa ja nousta seuralegendaksi ja fanien suosioon, ja sitten jotkut helvetin idiootit menevät ja kirjoittavat eilisten muutaman missatun maalipaikan jälkeen jotain tuollaista paskaa miehen some-tileille.

Tel jopa toivotti Kanen tervetulleeksi Bayerniin toissapäivänä saatetekstillä "welcome to the best club in the world" ja tätä sanomaa on agenttinsa välityksellä myös tuonut koko ajan vahvasti esille ja sitä isoa Bayern-sydäntään. Ei ole kertaakaan valittanut peliajasta tai uhannut monen muun nuoren pelaajan tavoin lähteä muualle sen perässä, vaan on painanut nöyrästi eteepäin ja puhunut, miten hienoa olisi pelata koko ura Bayernissa. Ei voi käsittää kyllä joidenkin ihmisten typeryyttä ja järjen vähyyttä. Täysin häpeällistä toimintaa ihmisiltä, jotka tällä hienolla tavalla seurasta puhuvaan nuoreen mieheen kehtaavat tuollaista omaa pahaa oloaan purkaa. Toivottavasti kukaan noista idiooteista ei kehtaa itseään Bayern-kannattajaksi kutsua.

Tässä Telin vastinen Instgramissa noille kaikille idiooteille:


 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Israelilaismaalivahti Daniel Peretzin diili alkaa olla valmis. Peretz on matkustanut tänään Müncheniin suorittamaan lääkärintarkastukset ja Peretzin hankinta päättää Bayernin pitkät maalivahtietsinnät. Päätettiin nyt ilmeisesti päätyä osin tällaiseen "välimallin" ratkaisuun, koska Neuerin paluu lienee lähempänä, kuin aiemmin on annettu ymmärtää. Tuchel oli maininnut menneellä viikolla, että Neuerin paluu treeneihin olisi enää 2-3 viikon päässä ja tästä paluu peleihin tapahtuisi hyvinkin nopeasti. 23-vuotiaassa Peretzissä nähdään kuitenkin myös pitkän aikavälin otanta huomioituna potentiaalia. Peretzin sopimus on kesään 2028 saakka. Peretzin tarkoitus on lähtökohtaisesti kirittää nyt Ulreichia vielä sen aikaa, mitä Neuer on nyt pois. Eli ei haluttu tuoda sitä "kovaa" haastajaa Neuerille, vaan Neuer saa edelleen pitää tuon kiistattoman 1.MV:n paikkansa.

Otetaan tämä nyt vastaan, vaikka toiveissa lähtökohtaisesti joku hieman varmempi kortti oli. Potentiaalia nuorella Peretzillä on myös tulevaisuus huomioiden ja siirtosumma, jonka Bayern Maccabi Tel Aviville maksaa on n. €5 milj. tienoilla. Eli aika "low risk - high reward" tyyppinen haku. Peretz voi osoittautua jopa parhaimmillaan yllättävänkin kovaksi hauksi ja syödä Ulreichin edestään. Ja jos ei onnistu syömään, niin toivotaan, että Neuer pysyy ehjänä, koska vaikka Ulreich ihan hyvä paikko osin keskinkertaisia vastustajia vastaan onkin, niin toivotaan, että ei keväällä nyt ihan sentään olla tilanteessa, missä Ulreich joutuisi sitten avaamaan jossain Chämppärin puolivälierässä...

Bayern myös lainasi Stanisicin vuoden sopparilla (*ei osto-optiota) Leverkuseniin, jota en ymmärrä, en sitten ollenkaan...

Tärkempää olisi nyt siirtoikkunan lopussa löytää se Pavardin paikkaaja, joka pystyy pelaamaan RB/CB paikkoja sujuvasti. Ongelmalliseksi tämän uuden hankinnan vain tekee Tuchelin käsittämätön jääräpäisyys yrittää pitää Pavard ja käännyttää hänen mielensä vielä jäämään. En vaan voi käsittää tätä, kun siis senhän pitäisi olla jokaisen hankittavan ja joukkueessa pelaavan pelaajan ensisijainen lähtökohta, että hän haluaa olla siinä joukkueessa tai tulla joukkueeseen. Minkä takia yritetän nyt väellä ja voimalla sekä pakolla käännyttää pelaajaan päätä jäämään, joka on jo aika päiviä sitten ilmoittanut halunsa lähteä? Tuo halu olla osa joukkuetta on se ensimmäinen ja kaikista tärkein juttu. Jos sitä ei ole, niin ihan sama minkälainen maailman superstarba tahansa oli kyseessä, siinä ei silloin ole järkeä. Miksi Bayern ja Tuchel yrittää näin vimmatusti taistella pelaajan puolesta, joka ei Bayernissa halua olla...? Ja nyt kun kyse ei edes ole mistään case-Lewandowskimaisesta supertähdestä, vaan Benjamin Pavardista...

Eihän näiden seurojen mitään vankiloita pitäisi olla, mistä ei pois pääse...jos haluaa lähteä, niin antaa lähteä, otetaan tilalle, joku joka haluaa seurassa pelata...ihan uskomatonta ja käsittämätöntä tämä venkoilu nyt Tuchelin ja Bayernin osalta. Bayern ei voi ketään hankkita niin kauan, kunnes Pavardin ei anneta lähteä tai ei hyväksytä sitä, että hän haluaa lähteä. Kello kilkattaa loppua kohden siirtoikkunan kanssa, joten nyt pitää vain hyväksyä tosiasiat ja tuoda se korvaaja sisään ASAP. Nytkin on toki jo liian myöhäistä, koska muut seurat voivat näin myöhäisessä vaiheessa ikkunaa kyniä jokaisen viimeisen pennin Bayernilta, joka on pakkoraossa hankinnan suhteen.

Esimerkiksi Feyenoordin Lutsharel Geertruida, joka tuohon profiiliin sopisi, jota Bayern etsii, oli vielä aiemmin kesällä saatavilla n. €30-35 milj. summalla. Nyt Feyenorod ei huhujen mukaan suostu laskemaan miestä enää tässä vaiheessa alle €45-50 milj. summalla. Todella suuri määrä ja kasa valtavia lampaanperseitä Bayernille ja Tuchelille, miten pitkään ja saamattomasti tätä Pavard-saagaa on tässä nyt venytelty ja venkoiltu asian suhteen. Aikaa oli kirjaimellisesti koko kesä laittaa homma jiiriin...ja minkä ihmeen takia se Stanisickin piti lainat Leverkuseniin? Nyt, jos ketään ei saada Pavardin tilalle, niin herää iso kysymys ja pohdinta Stanisicin poislaskemiselle. Stanisic olisi ollut juuri täydellinen siihen Pavardin tilalle kaavailtuun profiiliin, voi pelata laitapakkia, voi pelata topparia, luotettava sekä monipuolinen- ja käyttöinen pelimies jne. Stanisic olisi hypännyt suoraan ja kelpo tavalla niihin Pavardin saappaisiin niin, että sujahtaa ja nyt tätäkään draamaa ja saagaa ei tarvitsisi tässä pohtia sen pidempää...

Uutta kutospaikkaa ei nyt ilmeisesti ole tulossa ja se on iso harmi ja isku. Tuchel on puskenut ja vaatinut, mutta jääräpäinen ja liki sokea seurajohto ei näe tarvetta ja on jopa närkästynyt Tuchelin jatkuville vaatimuksille ikkunan aikana ja ilmoittanut viime viikkoina tylysti, että "not gonna happen". En pysty käsittämään. En edelleenkään näe keskikenttää Kimmich-Laimer-Goretzka riittävänä Chämppäri-menestystä ajatellen. Tuchelin viimeinen oljenkorsi vielä ikkunan lopussa on yrittää saada seurajohto vakuuttuneeksi siitä, että Gravenberch pitäisi laittaa lihoiksi jollain n. €40 milj. (en tiedä kuka hänestä niin paljoa maksaa...) ja sitten siihen vapautuvaan slottiin ja Gravenberchin siirrosta saatavilla rahoilla tuoda vielä se kutonen sisään. Tämä skenaario näyttää vain todella epätodennäköiseltä enää tapahtuvan. Tai ainakaan se, että ketään uutta keskikenttää enää sisään tulee, Gravenberch voi vielä lähteä ikkunan lopussa, koska on Tuchelin hierarkiassa pudonnut 4.paikalle keskikentällä. Tästä kielii myös 0 peliminuuttia kauden kahdessa avausottelussa.

Itse olisin mieluummin nähnyt vihdoin ja viimein se Goretzkan myymisen, koska Gravenberch on nuorempi ja potentiaalisempi pelaaja, mutta jos se uuden kutospaikan hankinta sen nyt vaatii, että Gravenberch laitetaan lihoiksi, niin näkisin sen ratkaisun kaikkein parhaimmaksi ja välttämättömäksi. Ei se Gravenberch penkilläkään kehity. Mutta, jos seurajohdon suunnitelmissa ei ole tuoda ketään tilalle, niin siinä tapauksessa Gravenberchin siirrossa ei paljoa järkeä ole ja vetää (taas kerran...) kausi ihan järjettömän ohkaisella keskikentällä, jossa luotetaan Kimmichin terveenä pysymiseen ja siihen, että hän pelaa 99% kaikista minuuteista ja vierelle ei tarvita, kuin kahden miehen (Laimer-Goretzka) rotaatio.

Mitä tulee vielä viime viikonlopun BuLi-avaukseen Bremenin vieraana. Niin 0-4 voitto oli tyly ja hyvä suoritus kaikin puolin mielestäni. Hyvin oli rivit kasattu surkean Leipzig Super Cup-tappion jälkeen ja täysin ansaittu voitto suht dominoivan ja suvereenin suorituksen jälkeen. Kane 1+1 tehot ja loistava sisääntulo. Maali plussaa, mutta etenkin se linkkipelaaminen ja syöttö siihen Sanén 0-1 maaliin, niin jestas sentään, kun oli upeaa katsottavaa. Bayernin parhaimmistoa tuossa pelissä olivat mielestäni juuri Kane, Sané, Davies ja Goretzka. Olisiko tämä nyt vihdoin ja viimein se kausi, kun Davieskin pystyisi tuomaan noita huippusuorituksia tasaisesti ja kovalla suoritusvarmuudella pöytään...? Aiemmilla kausilla on ailahdellut liikaa. Olin ennen peliä hyvin skeptinen Goretzkan avauksen suhteen, mutta todisti ainakin tuossa pelissä luuloni vääriksi. Loistava peli kyllä häneltä, mutta ei tästä kannata vielä heppoista Bremeniä vastaan liian suuria johtopäätöksiä vedellä.

Myös Telin kauden avausmaali lämmittää mieltä, todella ansaittu ja toivottavasti pystyy rakentamaan nyt itseluottamusta tuon päälle, osin vaikeahkon pre-seasonin ja Leipzig pelin jälkeen. Tuhlaili aivan liikaa maalipaikkoja jo pre-seasonilla ja Leipzig pelissä myöskin. Koko takalinjan nelikko loistava peli. Mazraoui oikealla myös aivan huima ja myös Sanén pelaamisen taso laidalla nousi saman tien potenssiin kymmenen, kun oikean laitapakin paikalle Leipzig-pelistä vaihtui Pavard Mazraouihin. Mazraoui totisesti on pelimies, joka tekee ympärillään olevista pelaajista parempia. Pavard-Sané duo oik.laidalla oli aivan kamala, mutta Mazraouin tulo nosti Bayernin oikean laidan pelaamista ihan uusiin sfääreihin.

Risuja pelistä voi antaa Kimmichille ja Musialalle, heikot pelit ja uskon edelleen vieläkin, että Musialan tulevaisuus on pikemminkin laidassa nopeudensa, ketteryytensä, loistavan haastokykynsä ja pallokontrollina etc. ansiosta. Musialan syöttötaito ja päätöksentekokyky pallon kanssa tuossa 10-paikalla ei vain ole riittävää. Ei vain tunnu tietävän, että milloin pitää kikkailla ja, mikä on juuri se oikea hetki irrottaa pallosta. Musialassa on paljon enemmän yhtäläisyyksiä Riberyyn, kuin Müllerin manttelinperijäksi kymppipaikalle. Tämän takia tulevaisuudessa sisään pitää tuoda se Wirtz Müllerin työn jatkajaksi (paljon yhtäläisyyksiä mm. peliälyssä ja pelin luvussa, murtavissa syötöissä, syöttötaidossa ja kyvyssä pelata palloja ja luoda paikkoja täysin tyhjiin ja ennalta vaarattomiin tiloihin jne.).

Risuja pelitavasta voi edelleen antaa tuolle hyökkäyskolmenneksen toiminnalle, liikkeille ja päätöksenteolle pallon kanssa. Nagelsmannin, ja etenkin Flickin aikana, Bayern sai ruuvattua tuosta etenkin boxin läheisyydessä tapahtuvasta kombinaatiopelaamisesta ja laidan kautta tapahtuvista murtautumismalleista todella huimia. Nyt Tuchelin johdolla se murtautuminen sinne ytimeen on ollut todella heikkoa, vajavaista ja usein jopa neuvotonta. Se viimeinen isku sinne ytimeen, millä avataan ne puolustukset, niin se on tällä hetkellä iso kivi kengässä, jos vertaa juuri Tuchelin edeltäjiin, ja miten he saivat sen organisoitua.

Musiala myös loukkasi itseään treeneissä ja on 2-3 viikkoa sivussa. Paluut tapahtuu syyskuunpuolivälissä maju-tauon jälkeen

Edit. Typot
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Neuer on palannut tänään jalkavammansa jäliltä joukkuetreenien pariin ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden joulukuun. Bayernissa ollaan toiveikkaita, että Neuer pystyisi tekemään comebackinsa vielä syyskuun aikana. Paluu menee joka tapauksessa syyskuun puolivälin ja maajoukkuetauon jälkeiseen aikaan.

Eilisestä 3-1 voitosta Augsburgia vastaan jäi hieman kaksijakoiset fiilikset. Eka jakso ei ollut mitenkään briljantti siitä huolimatta 2-0 johto tauolle mentäessä. Ensimmäinen maali oli Augsburgin oman pelaajan maali, mutta siinä oli siitä huolimatta nähtävissä kyllä sitä loistavaa murtautumista nopeilla kombinaatiopeleillä, hyvillä liikkeillä ja terävällä henk.kohtaisella pelinluvulla, mitä Tuchelin Bayernilta haluankin nähdä ja mitä siitä on ehkä koko tämä aika uupunutkin. Gnabryn loistava liike boxin reunasta alemmas, kun huomaa, että pallollisella Mazraouilla ei ole syöttöväyliä ja kukaan ei miesmerkkaa häntä. Pelikaverit huomaavat tämän ja pelaavat pallon Kimmichille, jotta hän voi pelata sen pallon alemmas pudonnelle Gnabrylle. Samaan aikaan Sané on erittäin hyvässä positiossa kahden pelaajan välissä ja valmis juoksemaan Augsburgin viimeisen linjan taa.

Saman tien, kun Gnabry saa pallon ja ennen kuin ehtii edes syöttää palloa, Sané on jo pari askelta edellä ja tekee jo liikkeensä ja lähtee juoksemaan selustaan. Gnabrylta aivan loistava murtava syöttö Sanélle kolmen pelaajan lävitse, joka on tämän haltuunoton ja liikkeensä jälkeen suht vapaassa ja hyvässä tilassa ja päättää laukoa. Bayernilta oli samaan aikaan menossa kohti Augsburg maalia kolme muutakin pelaajaa eli rebound-valmiudessakin oltiin, mutta tällä kertaa sitä ei tarvittu, koska pallo kimpoilee epäonnistuneest Uduokhaista Augsburgin omaan maaliin. Se oli oma maali, mutta siitä huolimatta loistavasti ja mielestäni oikeaoppisesti toteutettu hyökkäyskuvio, etenkin parivaljakolta Gnabry-Sané, joka tuon maalin sai syntyneeksi. Sané pelaa taas todella vahvaa syksyä, mutta ei anneta tämän taas kerran hämätä...kevät ja kauden toinen puolisko ratkaisee, onko kausi onnistunut vai onko lopputulema sama, kuin kolme edellistäkin kautta eli syksy tykitystä ja kevät totaalinen mahalasku. Potentiaalia on kyllä olla maailman kärkipelaajia, kuten on tullut useasti todettua. Tämä kausi on siinäkin mielessä 'vedenjakaja', koska sopimus loppuu kesällä 2025 eli ensi kesänä tehdään tuonkin suhteen ratkaisuja, lähteäkö vai tehdäänkö jatkot? Jos tämäkin kausi on samanlaista ailahtelua ja kevätkausi surkea, niin vaikea nähdä Sanén jatkavan.

Toinen jakso olikin sitten todella väkevää pelaamista ja suoranaista dominointia. Bayernilla on nyt kauden kahdessa ekassa ottelussa ollut mielestäni suht sama kaava. Eli eka jakso hakemista ja yskähtelyä, mutta toiselle jaksolle pelaamisen taso on noussut huomattavasti ja loputla Bayern on ollut selvästi parempi osapuoli. Jos johonkin suuntaan pitää toki risuja antaa niin sille puolustuspelaamiselle. Heikko ja ailahtelevaa pelaamista mielestäni paikka paikoin. Etennkin sen jälkeen, kun ensin 70min kohdalla ja sitten 80min kohdalla Laimer ja de ligt tulivat Mazraouin ja Min-jaen tilalle. De Ligt on ollut loukkaantumisensa jäljiltä yllättävän heikohko ja pihalla sekä samoin Min-jaella on ollut käynnistely vaikeuksia. Etenkin Min-jaen lyhytsyöttöpeli - joka piti olla hänen suuri vahvuutensa - on ollut aika karmeaa. Yrittää liikaa ja liian hienoa, joka johtaa sörtsäilyyn pallon kanssa ja vaaratilanteisiin. Mutta luottoa ja uskoa on, että kumpainenkin de Ligt ja Min-jae nostavat huimasti tasoaan, jahka pääsevät hyvään pelirytmiin ja flow-tilaan ja kunto kohenee huippu kohden pelituntuman ja sopivan kuorman kautta. En ole huolissani.

Muutamia erittäin mielenkiintoisia taktisia havaintoja pelistä: Goretzka on ollut kerrassaan erittäin hyvä näissä kahdessa pelissä, siitä pitää antaa krediittiä toistaiseksi. Tuchel on myös esitellyt Goretzkalle uuden roolin, sitten Nagelsmannin potkujen ja aikakauden jälkeen. Nagelsmannin alaisuudessa Goretzka pelasi sitä - kieltämättä tehokasta - mutta osin rasittavaa ja kenttätasapainon rikkovaa "kärkkyjän" - likipitäen kakkoskärjen - roolia koko ajan vastustajan boxin tuntumassa. Nyt Tuchelin alaisuudessa pelaa paljon alempana ja puolustusvoittoisempaa roolia, josta itsekin on monen monta kertaa todettua, että osaa sitä peliä kyllä pelata. Kyllä, Goretzkalla on ne omat todelal pahat puutteensa pallollisessa pelaamissa, mutta nyt tämän kauden alussa on paikannut erittäin hyvin myös niitä oman pallottoman pelaamisen puutteita ja laittanut työhaalarit päälle.

Jos aiemmilla kausilla sitä osittaista velttoilua, hölköttelyä ja löysäilyä ei ole viitsinyt katsoa, niin nyt täksi kaudeksi on nostanut työmäärää ja puolustaa erittäin antaumuksella ja voittaa kovasti myös palloja. Tätä Goretzkaa ei ole aiemmilla kausilla tai Saksan maajoukkueessakaan nähty, kuin väläyksittäin ja silloin on ollut hyvä ja kehujen arvoinen. Bayern tarvitsee kipeästi tätä Goretzkan reinkarnaatiota, joka painaa työhaalarit päällä hommia ja hoitaa puolustusvelvoitteet moitteetta ja vimosen päälle. Tämä taso ja uusi rooli pitää pitää nyt. Nyt Goretzka pelaa enemmän, kuin tupla-pivotissa kuulukin pelata ja ottaa myös vastuuta sillä tavoin aivan uudella tavalla. Haluan siitä huolimatta nähdä Goretzkalta jatkossa isompaa panosta myös pallollisessa pelaamisessa ja pelinrakentelussa. Ja siinä ne isot kysymykset ovat, että kuinka siitä pystyy suoriutumaan Tuchelin vahvaan pallonhallintaan perustuvassa pelitavassa, kun Goretzka on pallonhallintataidoiltaan ja prässinkestävyydeltään liki perunan tasoa...pallotatsi ja -kontrolli on useimmiten kyllä sellaista "trampoliini" -luokkaa, että...

Jos sitä Pavardin korvaajaa ei oikean laitapakin tontille tule, niin Tuchel teki mielestäni viimeisen 20min aikan hyvän ja järkevän kokeilun heittämällä Laimerin Mazraouin tilalle ja ajamalla Laimeria jo mahdollisesti sisään tuohon rooliin. Mielestäni Laimer selvisi tästä koeajosta ihan kelvollisesti. Fiksua taktista ja pitkän aikavälin ajattelu myös Tuchelilta tämä peliliike. Laimerilla on laitapakin tontille ihan hyvin sopivia ja vaadittuja ominaisuuksia. On nopea, hyvä kuljettamaan palloa sekä taklaamaan ja katkomaan oikeaoppisesti. Mikään hyökkäysuhka ja pallojen keskittäjä Laimer ei toki ole, mutta nuo em. ominaisuudet tukevat ihan hyvin sitä, että Laimer voi tuossakin tontilla pelata kauden aikana, jos tarve tulee. Joku Pavardin korvaaja pitää toki vielä tuoda...toki siinä Augsburgin 3-1 kavennusmaalissa - joka eittämättä oli hieno - oli myös nähtävissä myös sitä Laimerin isoa heikkoutta. Eli on todella heikko etenkin silmämääräisesti - ja myös jalkatyönkin puolesta - seuraamaanja lukemaan sitä pelaajaa, joka hänen pitäisi merkata.

Liian usein - kuten jo pre-seasonilla nähtiin keskikentän pivotin roolissa - Laimerin mies juoksee häneltä karkuun ja karistaa hänet kannoiltaan, koska Laimerin lukee tilanteet liian heikosti ja reagoi liian myöhään ja sitten ollaan jo kolme askelta perässä. Nyt samaa nähtiin tuossa maalissa ja tässä pelissä laitapakin tontilla ja tämän takia olen myös hyvin skeptinen sen suheen, että Laimer pystyisi siinä kutospaikan roolissa tällä kaudella pelaamaan, koska tuollaiset nukahdukset ovat juuri sille kutospaikan pelaajalla liian kohtaloikkaita. Tuo Laimerin iso pelinlukuun ja merkkaamiseen liittyvä heikkous rajoittaa häntä siinä kutosen roolissa ja Laierm on sen takia mielestäni enemmän juuri kasi tai oikea laitalinkki(/jopa wing-back). Toki myös de ligt nukahti kohtalokkaalla tavalla tuossa maalissa.

Yksi erittäin mielenkiintoinen taktinen huomio tuosta pelistä oli myös Comanin rooli, jota Tuchel käytti ikään kuin LCM:n roolissa. Ilman palloa, Bayern ei prässännyt sillä perinteisellä 4-2-3-1 systeemillä, vaan 4-3-3 muodossa, jossa keskikentän trion muodosti Coman-Kimmich-Goretzka eli Coman putosia laidalta tukemaan ja täyttämän keskikenttään tuolla tavoin. Eka jakso oli Comanilta selvästi hakemista tässä roolissa, mutta toisella jaksolla toimitti kyllä isosti. Comanin hurja juoksunopeus ja moitteeton työmoraali ovat biitä aspekteja, jotka tuekvat mielestäni loistavasti sitä, että Coman tuosta LW/LCM -roolista pystyy suoriutumaan. Juoksukyky on sen verta kovaa luokkaan, että ehtii laitakaistalta kyllä pallon menetyksen jälkeen kaventaa sisäänpäin ja alas tukemaan Kimmichiä ja Goretzkaa keskikentälle. Nagelsmannilla oli omat ideansa ja cocktailinsa, jolla hän sopeutui siihen kutospaikan pelaajan puutteeseen (mm. kummankin laitapakkien, ja etenkin Mazraouin sisäänpäin pelaava -rooli) ja nyt Tuchelilla näyttää olevan omat keinonsa sopeutua tuohon, kun ei sitä hänen paljon rummuttamaansa kutosta vieläkään näy.

Comanin kaventaminen sisäänpäin - vaikka Coman on Bayernin parhaita 'puhtaita' laitureita ja parhaimmillaan myös aivan sivurajan tuntumassa - antoi myös vasemmalla puolella Daviesille sitä tilaa ja vapautta dominoida leveyttä laitakaistalla. Okei, en ollut ihan tyytyväinen Daviesin panokseen hyökkäyssuntaan tässä pelissä, mutta se idea siinä taustalla on ihan herkullinen. Comanilla oli myös negatiivisten tilanteidenvaihtojen lisäksi, myös positiivisissa transitoissa myös pudottaa alemmas ja kaventaa sisään, mikä avasi Daviesilel laitakaistan käyttöön. Ja, kun tuo toteutus, että Coman kavensi sisään ja Davies leveydessä sitten loksahti paikalleen, niin lopputulemanahan oli aivan sexy 3-0 maali Kanen johdosta, jossa Kane vielä näytti sitä huikeaa malttia ja maalintekijän kylmähermoisuuttaa upottamalla pallon chipillä maaliin. Kuinkahan monta vastaavanlaista paikkaa Bayern tuhlasi viime kaudella ilman sitä todellista ysiä...? Ei tuhlaa enää. Osittain tätä samaahan nähtiin Nagelsmannin aikana (mm. ekan kauden syksyllä), kun ilman pallona muoto oli 4-2-3-1, mutta pallon kanssa Sané kavensi vasemmalla keskellä half-spaceen, Davies leveydessä ja muoto muuttui 3-4-2-1...nyt Tuchelin alaisuudessa toki neljän linja, mutta idea sama kuin Nagelsmannilla, nyt Sané vain vaihtui Comaniin...

Syy, minkä takia Coman-Davies duo ei ole koskaan oikein toiminut samalla laidalla, on juuri se profiilien ja pelityylien liiallinen samankaltaisuus, mutat nyt näin muokkaamalla Comanin rooli erilaiseksi, myös Davies oi jatkossa kukoistaa paremmin ja tämä avaa Bayernillekin uusia väyliä, kun myös jatkossa Coman-Davies duo voi peluuttaa yhdessä samalla puolen. Se oliko tämä Comanin uusittu LW/LCM-rooli, jotain joka oli vain tämä Augsburg-pelin ajan taktinen nyanssi vai nähdäänkö tätä jatkossakin useammin ja enemmän, niin jää nähtäväksi.

Edellä mainuihin kahteen kappaleeseen ja Bayernin prässimuotoon (=keskikenttä Coman-Kimmich-Goretzka) liittyen, hyökkäyskolmikko Bayernilla prässäsi muodossa Kane-Gnabry-Sané eli Kane siirtyi prässäämään laitaan ja Gnabry nousi kymppipaikalta piikkiin. Erittäin mielenkiintoinen kokeilu ja en oiken tiedä, mitä tästä pitäisi sinänsä ajatella. Jos Bayern tuossa mudossa pallon riistää, niin tällöin Kane on liian kaukana boxista sillä hetkellä, koska prässää laidasta ja hän ei ennätä sinne boxiin, jossa hänen pitäisi juuri olla. Muutenkin Kanen pelin ehkä ison puute on tällä hetkellä se, että pudottautuu liian alas ja pelaa sitä osittaista kympin pelintekijän rooliaan, johon Tottenhamissa tottui. Kanen pitäisi jostain kaivaa se n. vuosien 2015-2017 Kane, kun pelasi enemmän puhtaasti ysinä ja vietti enemmän aikaa boxissa.

Nyt Bayern pelasi usein jopa niin, että Gnabry oli se ysi, kun Kane pudottautui liian alas välillä. Ihan hyvä, ja sitä Kanen vahvaa linkki- ja hold-up pelaamistakin tarvitaan vastustajan prässin murtamisessa, mutta kuten Tuchelikin jo antoi ekan pelin jälkeen palautetta, pitää Kanen jatkossa pelata enemmän sitä puhtaan ysin roolia ja viettää enemmän aikaa boxissa. Nyt Kane oli aivan liian harvoin boxissa tuon alaspäin pudottautumisen tai laitapelaajan prässiroolin takia, joka söi Bayernin hyökkäyspeliä. Osa tästä Kanen "liian vähän aikaa boxissa" ongelmasta lankeaa toki myös Tuchelin harteille, koska laittoi Kanen prässäämään enempi sinne laitakaistalle ja paikkaamaan sitä Comanin putoamista alemmas. Jos Bayernin muoto ilman palloa oli enempi 4-3-3, kuin 4-2-3-1, niin Bayern ei myöskään pallon kanssa ollut 4-2-3-1 formaatissa, vaan kyllä se muoto oli enemmän jopa 4-2-2-2 ja pelattiin kahdella kärjellä Kanen (vas.puoli) ja Gnabry (oik.puoli) johdolla. Osin tuo johtui myös siitä Kanen liiallisesta alaspäin putoamisesta. Ehkä tämä osittainen 4-2-2-2 muoto oli myös syynä siihen, miksi se oli loogisempaa prässätessä, että juuri Kane paikkasi Comanin putoamista laitakaistalta, kuin Gnabry, koska Kanen etäisyys sinne pienempi ja ehti siihen rooliin nopeammin.

Kane oli itse jopa ottanut viime viikon Bremen-pelin jälkeen kantaa siihen, miten Tuchel haluaa hänen Bayernissa pelaavan: "Tuchel went into great detail about where exactly he sees me and that I should play as a clearer Number 9 than I often do at Tottenham. My role there was a bit different, I dropped deep more often." Tämä sitaatti on myös jatkoa ajatellen erittäin tärkeä ja hyvä pitää mielessä, koska se kertoo tarkalleen, mitä Kanelta jatkossa odotetaan. Odotetaan erilaista pelaamista ja roolia, mitä nyt on näissä kahdessa ekassa pelissä nähty. Sen takia ehkä se Osimhen olisi sopinut Bayernin ja Tuchelin pelitapaan jopa ns. "paremmin", koska Kanen rooli viiem vuosina on muuttunut Tottenhamissa niin paljon. Mutta Kanenkin toki sitä roolia osaa pelata, kuten näytti Spursissa 2015-2017 ja uskon, että se pelaaminen tulee tulevaisuudessa enemmän sieltä selkärangasta pelituntuman ja toistojen kautta.

Nyt on Kanenkin osalta vähän kipuiluja nähtävissä, kun on vuosia tottunut pelaamaan tietyllä tavalla ja nyt pelaamista pitäisi muuttaa takaisin entisee. Mutta Kane on niin monipuolinen ja -ulotteinen pelaaja, että eiköhän se profiili ja rooli sieltä löydy. Koska Bayernilla on niin nopeita laiturieta ja Bayern pystyy kääntämään peliä myös Tuchelin alaisuudessa nopeasti pystyyn, vaaditaan Kanelta enemmän siellä boxin tuntumassa oleskelua ja klassisemman ysin vaistoilla pelaamista, jotta voi olla se kohdepallojen target. Spursissa Kanen rooli oli erilainen ja paljon monipuolisempi (mikä ei sekään toki missään tapauksessa huono taito ole, kuten Bremen-pelin huikeassa 1-0 alustuksessa Sanélle nähtiin), mutta Bayernissa ja Tuchelin alaisuudessa se rooli on hyvin selkeä ja osin yskipuolinen, eli tehdä maaleja, maaleja, maaleja ja maaleja.

Huomionarvoista tuohon prässipelaamiseen liittyen myös on se, että Tuchel on selvästi tuonut Bayernin pelaamiseen vähän ns. varovaisuutta ja mielestäni myös järkeä, eikä Bayern enää Nagelsmannin tai Flickin tavoin toteuta sitä hyökkäykskolmanneksen rajusti ylimiehittämä ja yli-aggresiivista "kamikaze" futistaan. Siinä tilanteissa, missä esim. viime kausina Nagelsmannin johdolla prässättiin ja painettiin päälle, kuin se Mertarannankin kohisema yleinen syyttäjä, jopa epätoivoisissa pallonmenetystilanteissa, ei nyt niin tapahdu, vaan vetäydytään mieluummin kompaktimmaksi ja vähän "kyttäillään".

Yksi huomionarvoinen taktinen nyanssia, myös tuosta Bayernin hillitymmästä ja riskittömämmästä pelityylistä on se, miten Tuchel on osittain omasta mielestäni - jopa vähän rumasti sanottuna - "kuohinut" Upamecanon. Ei enää nähdä Upamecanolta niitä pitkiä palloja ja avauksia, joita Nagelsmannin johdolla nähtiin jatkuvasti ja joissa Upa on erittäin huikea ja se on Upan suurin vahvuus. Tämä on osittain syönyt vähän sitä Upamecanonkin roolia ja näkyvyyttä siinä Bayernin pelaamisessa. Ei oikeasti viljejel juuri lainkaan enää niitä pitkiä avauksia. Mutta ehkä tässä myös näkky se Nagelsmannin ja Tuchelin pelitapojen suuren suuri eroavaisuus. Nagelsmann painoi koko ajan kaasu pohjassa hanaa ylöspäin ja Upamecano avasi usein jopa riskillä niitä pitkiä palloja ja Nagelsmannin pelin ydin oli sinne hyökkäyspositioille nopeasti pääseminen ja vastustajan organisoimattoman puolustuksen hyödyntäminen.

Tuchel haluaa pelata "safetympää", hitaamman pelinrakentlun kautta ja pitää - kuten on todennut - sen 100% "guardiolamaisen" kontrollin pelistä. Tämä on se suuri syy, minkä takia Upamecanoa on pitäönyt kuohia tuon hänen pelin suurimman vahvuutensa osalta, koska noissa jatkuvissa pitkissä palloissa on se suuri riskikerroin olemassa, vaikka ne Upan millimetrin tarkat pallot osoitteeseensa briljantilla tavalla löysivätkin. Upamecanolta toki muuten vahvaa ja jämäkkää pelaamista, jatkaa siihen, mihin viime kaudella jäi. Kyllä se nyt vahvasti näyttää siltä, että de Ligt ja Min-jae ratkovat sitten sen toisen topparin tontin, vaikka somessakin moni yritti vielä kuukausin takaperin sanoa, että Upa on Bayernin 4.vaihtoehto (de Ligtin, Min-jaen ja jopa Pavardin jälkeen)...

Jäädään odottelemaan siis somen itkukuoron valitteluja, kun Tuchelin järkevöittämä ja parempaan kontrolliin, kenttätasapainoon ja riskittömättömyyteen perustuva pelitapa on niin tylsää ja masentavaa, kun on totuttu viime vuodet siihen Nagelsmannin ja sitä ennen vielä Flickin "kamikaze" palloon. Voi, että kun ei enää pelata sellaista munapystyssä koohottamista ja kohkaavaa jalkapalloa, vaan pelissä on enemmän järkeä, malttia ja Tuchelin johdollahyödynnetään pelin eri rytmejä, hitaitakin sellaisia. Toki on sitä nopesti kääntämistäkin nähty, jos paikka on.

Taktisesti tämä Augsburg peli oli erittäin mielenkiintoinen ja kiehtova. Tuntuu, että kenelläkään pelaajalla ei ollut vain yhtä ns. "roolia", jota pelata, vaan pelissä oli havaittavissa myös sitä "nagelsmannmaista" soljuvuutta ja rotaatiota pelipaikoissa ja rooleissa. Mutta Tuchelin alaisuudessa tässä tuntuu olevan vähän enemmän järkeä ja sitä tunnutaan harrastavan enemmän pelitaktisten asioiden ja jonkun tietyn pelin sisällä olevan päämäärän tavoittamiseksi ja saavuttamiseksi. Jos, siis tuntui, että Nagelsmannin alaisuudessa välillä sitä harrastettiin ihan ns. näön ja huvin vuoksi, eikä kukaan oikein tiennyt, että minkä takia edes. Välillä siellä kentällä ravattiin, kuin päättömät kanat, vaikka mitään tarvetta ei ollut, eikä se _edistänyt_ tai hyödyttänyt Bayernin pelaamista millään tavalla. Nyt sillä kaikella roolien sujuvalla vaihdolla tuntuu olevan enemmän tarkoitusta ja se ohjaa Bayernin peliä tiettyyn ja haluttuun suuntaan, ja tältä osin Tuchel oli valmistanut Bayernin - etenkin puoliajalla kakkosjaksolle - ihan briljantilla tavalla mielestäni.

Tästä on hyvä jatkaa ja siinä missä Bayern oli Nagelsmannin alaisuudessa usein sellainen "laskeva käyrä" (pelit aloitettiin ryminällä, mutta kiima ja vehje lopahti loppua kohden aina huolestuttavasti). Mutta Tuchelin alaisuudessa tilanne näyttää olevan täysin päinvastainen: pelit aloitetaan yskähdellen ja hieman itseään hakien, mutta toiselle jaksolle ja mitä pidemmälle pelin mennessä suorittaminen vain nousee ja paranee. Kuten nytkin tässä pelissä. Kaikki eivät tästä Tuchelin 'safetymmasta' ja maltillisemmasta pelitavasta toki diggaa, kun on viime vuodet tottu "kamikaze" palloon...
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Näin tällä kertaa. Kyllähän ottaa päähän tämä perseily siirtorajan vikana päivänä ja rajusti. Aivan totaalista puuhastelua. 10/10 ja kenties Bayernin historian paras siirtoikkuna kääntyikin yhtäkkiä kalkkiviivoilla 5/10 ja yhdeksi Bayernin historian surkeimmista siirtoikkunoista. Rekkalastillinen lampaanperseitä kaikille seurajohdossa. Ei tullut Palhinhaa, ei tullut Bella-Kotchapia, ei tullut Chalobahia. Mutta samalla Bayern on kuitenkin päästänyt kolme (Stanisic joka oli kyllä "briljantti" laina ulos..., Pavard, Gravenberch) ja ketään ei tuotu korvaamaan. Sen lisäksi, että joukkueessa oli jo tiettyä 'laadullista' vajausta (mm. se kutonen ja RB/CB tarve), niin nyt joukkueessa on myös sitä määrällistä vajausta. Kapealla ja ohuella mennään. Kolme keskikenttää eli Kimmich, Laimer ja Goretzka, eikä ketään oikean laitapakin korvaajaa...Aivan surkeaa managerointia ja johtamista tämä ikkunan loppu. Ja taas kerran, on tuo Bayernin keskikenttä jumankauta surkeasti kasattu, luotetaan sokeasti siihen, että Kimmich pelaa 99% ja ei tarvita, kuin kahden miehen rotaatio vierelle. Bayern lähtee tulevalle kaudella kaksi miestä määrällisesti vähempänä, kuin viime kaudella eli todelal ohuella mennään ja sen lisäksi, että nykyinen seurajohdon puuhastelu onnistui heikentämään ja vahingoittamaan Bayernia laadullisesti, niin nyt myös määrällisesti.

Seurajohdolla oli kirjaimellisesti kolme kuukautta aikaa täyttää Tuchelin toiveet sen kutosen suhteen, mutta päätettiinkin aktivoitua kaksi päivää(!) ennen ikkunan sulkeutumista ja herättiin, että "ai niin, kyllähän meillä tarve on". Täysin hyväksymätöntä ja ala-arvoista puuhastelua. Samoin Pavardin tilanne oli ties melkein 4-5 kk aikaa ratkaista, mutta tätä saagaa venytettiin koko ikkuna tänne aivan loppuun sakka ja nyt myös aika loppui kesken Pavardinkin paikkaajan suhteen. Pavard ilmoitti jo aikanaan joskus huhti-/toukokuun paikkeilla, että ei aio tehdä jatkoja, myykää minut kiitos. Reilu liike Pavardilta tämä aikainen ilmoitus.

Ihan turha tulla Tuchelinkaan ja ties kenen suulla sanomaa, että Pavardin lähtöaikeet tulivatkin täysin yllätyksenä ja "liian myöhään" ikkunassa. Paskat tulleet, vaan aikaa oli tämäkin saaga hoitaa jo aikapäiviä sitten ja tuoda korvaaja sisään. Sen sijaan Pavardia yritetiin viime tippaan saakka käännyttää jäämään ja sitten vielä ne lukemattomat epätoivoiset yritykset kysyä ties kuinka monetta sataa kertaa Walkeria Citystä, vaikka hänkin ilmoitti jo reilu kuukausi, liki 1,5 kk sitten, että jatkaakin Cityssä.

Ja edelleen täytyy ihmetellä, että minkä takia se Stanisic piti päästää lainalle, koska olisi korvannut 1:1 Pavardin. Tuchel selitti tänään pressissä, että silloin kun Stanisic laskettiin pois, niin Pavardista ei ollut tullut yhtänä tarjousta vielä. Siitä huolimatta Pavard oli kyllä ilmoittanut jo hyvän päivää sitten, että haluaa lähteä ja puskee siirtoa ulos, joten kyllähän se nyt oli liki päivänselvää, että hän lähtemään tulee tai on sitten jopa pakko myydä, koska ei halua Bayernissa enää pelata. Surkeaa savuverhoilua mennä tuon taakse, että luultiin, että Pavard jääkin, vaikka oli tehnyt lähtöaikeensa hyvin selväksi ikuisuus sitten. Stanisicin pitäminen olisi vähentänyt tätä siirtoikkunan päätöspäivän härdelliä ja stressiä huomattavalla tavalla. Myöskään toppariosatolle ei nyt ole, kuin kolme vaihtoehtoa ja nuori Buchmann, joka juuri hetki sitten pelattavassa U19-pelissä loukkaantui. Eli tämänkin suhteen kapealla mennään ja kolmen linja ei ole näin kapealla materiaalilla mahdollista, jos esimerkiksi Mazraoui sattuisi loukkaantumaan ja pitäisi vaihtaa kolmen linjaan ja heittää Laimer/coman wing-backiksi. Ei onnistu, koska toppariosastollekaan ei ole paikkaajia. Voi perkeleen perkele, mitä perseilyä. Neljä kuukautta Bayernin "siirtoneuvoston" palaveerauksia, jotta voidaan nyt ikkunan sulkeutuessa esittää lopputulemana tällainen joukkue, joka on ohut ja vajaa kuin mikä.

Toki Bayernin kausi käynnistyy todenteolla vasta 2024 vuodesta eteenpäin, kun kevätkausi pyörähtää käyntiin ja Chämppäreiden pudotuspelivaihe lähenee ja tammikuussa on vielä sauma reagoida. Mutta siinä on aina se riski, miten hyvin silloni integroidutaan joukkueeseen ja pelitapaan jne. Ja kukaan joukkue maailmassa ei myöskään halua todellakaan päästää avainpelaajieen lähtemään ilman taistelua. Joku RB/CB korvaaja varmasti löytyy, mutta ei sitä jo pitkän 3 vuotta kaivattu kutosta. Vaikea nähdä, että Fulham Palhinhaa suostuu tammikuussa myymään, kun kausi on pahasti kesken. Onhan tässä siis tammikuun ikkuna vielä auki ja kyllähän Bayerni pitää tälläkin rosterilal ehdottomasti olla hyvissä asemissa kevättä ajatellen eli Chämppäri alkulohkosta jatkoon ja Bundesliigassakin selvästi TOP-2.sijoilla ja mestaruustaistelussa mukana. Bayernilla on kuitenkin - edelleen - nimenomaan Bundesliigaan aika selvästi paras materiaali. Tavoitteet ovat kuitenkin siellä Chämppäreissä menestymisessä. Rahaakin Bayernilla pitäisi olla nyt roimasti, koska tämä siirtoikkuna - vastoin kaikkia odotuksia - jäi kuitenkin lopulta plussan puolelle n. €16-17 miljoonaa. Ja jos oletetaan, että Bayern oli tästäkin ikkunasta budjetoinut itselleen sen n. - €50M nettotappiot, niin rahaa pitäisi tammikuussa olla törsättäväksi. Kolme _laatu_pelaajaa (CDM, RB, CB) vähintään pitää tuoda sisään, mutat siiän on hommaa ja savottaa, kun katsoo jo millainen tuskallinen operaatio viiem talvena Sommerin irrottaminen oli ja millaisen ketjureaktion (Omlin M'gladbachiin, Lecomte Montpellieriin ja vielä Pacheco Espanyoliin) takan sekin siirto oli. Ei kukaan halua luopua pelaajistaa ilman kynsin ja hampain taistelua tammikuussa kesken kauden, joten kolmen laatupelaajan sisääntuominen on aikalailal utopiaa. Mahtavaa touhua kyllä seurajohdolta!

Eli, JOS tammikuussa onnistutaan vielä materiaalia leventämään ja tuomaan ukkoja sisään, niin ei tämä kausi vielä ihan menetetty ole, mutta kyllä tämä perseily nyt ainakin toistaiseksi laski odotuksia ja mielenkiintoa tätä kautta kohtaan ja roimasti. Ja kun edelleenkin on vaikea nähdä, että vaikka Bayern tammikuussa jotain pystyy tuomaan sisään, niin ei siltikänä sitä laatu kutosta, joka nyt olisi Palhinhan muodossa ollut saatavilla, koska Fulham tuskin häntä laskee ja muita markkinoilla ei sitten oikein olekaan. Eli se Tuchelin isosti huutelema kutonen jää tälläkin kaudella hankkimatta ja samat ongelmat puolustuspelaamisessa ja transitiopelaamisessa jatkuvat tälläkin kaudella...jumalauta kolme hiton kuukautta aikaa hoitaa tämä (tai pikemminkin 3 vuotta Thuagon lähdön jälkeen) ja nyt sitten herätään ja havahdutaan kaksi päivää ennen ikkunan sulkeutumista ja laitetaan tähän hommaan vauhtiin. Säälittävää ja anteeksiantamatonta puuhastelua ja totaalista perseilyä.

Ei Pavardin korvaajaa, ei Gravenberchin korvaajaa, ei Stanisicin korvaajaa, ei Thiagon korvaajaa (*since 2020)...karmea floppisuoritus tämä siirtoikkuna oli. Korjataan sen verran viestin alussa olevasta armeliaasta lausunnosta, että kyllä se on pari rekkalastillista lampaantakamuksia ja tervaa, höyheniä ja tuhkaa ripoteltuna päälle. 3 kk-pelaajaa, 3 CB:tä, 1 RB ja 1 loukkaantuminen niin Bayern on d-o-n-e ja 'finito'. Mazraoui, Laimer, Goretzka ja Kimmich, neljä pelaajaa kolmelle positiolle (RB, CM, CM) neljäksi kuukaudeksi. Upamecano, Min-jae, de Ligt, Mazraoui, Laimer, Goretzka, Kimmich, seitsemän pelaajaa viidelle positiolle (CB, CB, RB, CM, CM)...aivan amatöörimäistä sekoilua. Bayernin pakko ajaa nyt syksyllä sisään nuoria (Krätzig, Pavlovic, Buchmann etc.), jotta ei talvella olla ihan solmussa ja koko porukka ylirasituksesta sairaalakunnossa.

Erittäin ikävää, että myös minun paljolti hehkuttamat Dreesen romahti nyt tällä tavalla ikkunan lopussa. Kaikki diilit tänään (Palhinha, Chalobah, Bella-Kotchap) kääntyivät kalkkiviivoilla "no-go:ksi" ja se käänsi nyt tämän - potentiaalisesti parhaan siirtoikkunen ikinä - Bayernin yhdeksi surkeimmista ikkunoista ikinä. Tänään aloittaneella uudella urheilujohtaja Christoph Freundilla on paljon työnsarkaa ja työmaata korjattavanaan nyt muiden toilailujen ja sekoilujen jäljiltä, koska eivät sitten lopulta kuitenkaan pystyneetkään toimittamaan lupaamaansa. Tämän takia se pätevä ja osaava urheilujohtaja vaan on ihan pakollinen ja ilman sitä, kun joku alkaa urheilujohtajaa leikkiä ja puuhastella, niin touhua on sitten tällaista.

Tuchel kantaa oman osansa tästä perseilystä ja fetissistään pelkkiin keskinkertaisiin Valioliigapelaajiin, joidenka perässä Bayern myös oli, mutta ei käy kateeksi Tuchelia nyt. Tuchelin pelikirja olisi nimenomaan kaivannut etenkin sinne keskikentälle isosti apuja (niin laadullista, mutta myös määrällistä) ja tiettyä osaamista (mm. pallollinen ja puolustuksellinen) ja nyt Bayern seurajohto tyrkkääkin Tuchelin käteen täyttä paskaa tämänkin suhteen ja jopa _heikentää_ Bayernia suhteessa viime kauteen tuo pallollisen ja teknisen taidon osalta. Tuchel halusi eroon mm. Goretzkasta ja seurajohto tekeekin sellaiset temput, että ei täytä mitään Tuchelin toiveita, päinvastoin vie jopa yhden kilpailijan (=Gravenberch) pois tuomatta ketään sisään ja kasvattaenkin Goretzkan ruutua ja nyt mennään sitten "ääri-ohuella" triolla Kimmich-Goretzka-Laimer...aivan käsittämätöntä touhua ja Tuchelin päälle kuseskelua myös tältä saralta. Ei puolustusosaamista (koska kutosta ei tullut), ja kaikki pallollinen ja tekninen taituruus tuossa keskikentällä on täysin Kimmichin harteilla. Kerrassaan katastrofaalista joukkueen rakentamista. Bayern oli yhden Palhinhan (+ pakin) siirron päässä absoluuttisesta unelmajengistä ja nyt se käänyikin niin, että ollaan tässä...
 
Viimeksi muokattu:

Ylikypsä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Telfs Knights, Regensburg, Gary Anderson
Nyt sitten sopiikin nähdä Tuchelin kirjan nousujohteinen peli. Kovasti suu käy purkkaa jauhaessa ja uusia pelaajia vaatiessa, mutta saako herra mitään irti yhtään mistään.

Baijerin perinteisiin ei ole koskaan kuulunut rahan tuhlaaminen. Se on sitten täysin eri asia mitä gloryhunterit ympäri maailman näkevät
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Itseltä jäi valitettavasti tuo maajoukkuetaukoa ennen pelattu Mönchengladbach peli näkemättä, mutta suoritus oli ilmeisesti kaikkien kommentien ja palautteen perusteella ollut sellainen hyvin 'tuchelmainen' suoritus. Eka jakso oli ilmeisesti ollut hakemista ja yskähtelyä, eikä kovin vakuuttavaa pelaamista, kuten on Tuchelilta tähänkin asti nähty. Toiselle jaksolle tehtiin sitten ilmeisesti taas oikeita taktisia muutoksia ja valintoja sekä nostettiin pelin intensiteettiä ja otettiin peli haltuun. Ilmeisesti yksi isoa taktinen muutose toiselle jaksolle oli se, mioten laiturit pitivt leveyttä. Ekalla jaksolla leveys oli minimaalista ja pelattiin liki yhdessä sumpussa, kun kukaan pelaaja ei ollut "half spaceja" leveämmällä laitakaistoilla. Tämä M'gladbachin oli helppo puolistaa tiiviissä kollektiivissa pois ja Bayern ei löytänyt näitä tiloja, mihin iskeä.

Toiselle jaksolle peliä pidettiin leveämmällä ja tämä venytti horisontaalisuunnassa 'gladbachia ja sen puolustusryhmittymää ja Bayernkin alkoi löytää näitä välejä ja tiloja linjoissa, mihin pelata palloja näillä nopeilla kombinaatiopeleillä, kuten mm. Sanén maalissa nähtiin. Bayernilla kyllä sen verran hyökkäyksessä on sitä jalkanopeutta, terävää pelinlukua ja loistavaa teknisyyttä, että pienessäkin tilassa pystytään palloja pelaamaan ja hallitsemaan, joten tämä M'gladbachin puolustustuksen venytyn pitämällä peliä toisella jaksola levemällä oli yksi iso tekijä voitossa. Voittohan oli todella iso ja Bundesliigan ulkopuolella moni ei ymmärräkään, että miten iso. Mönchnegladbach on sellainen piikki Bayernin lihassa viimeiset melkein 10 vuotta ollut, että nyt vierasryöstö tähän paikkaan oli todella kova juttu. Totta kai myös "super-subina" sisään tulleen Telin ratkaiseva 1-2 puskuosuma juuri ennen 90 min täyttymistä oli upea juttu. Huima nuori pelaaja ja ei muuta kuin lisää vastuuta vaan tälle kaverilla. Nälkä, ratkaisuhalukkuun ja kiima paistaa kilmoterien päähän. Täysin oikea ratkaisu olla tuomatta ketään sisään Manén tilalle, vaan antaa ne minuutit Telille. Tämä on kuin raha laittaisi pankiin tulevaisuutta varten. Telillä jo myös kauden kolmeen ekaan matsiin kaksi maalia.

Myös yksi iso peliliike voiton kannalta taisi olla toisella jaksolle heikon Mazraouin ottaminen pois ja Lamerin tulo oikean laitapakin tontille. Laimer toi hyökkäysuhkaa ja kommenttien ja kuvien perusteella oli myös sijoittumisensa osalta hyvin luomassa tilanteita ja omalta osaltaan sitä, että M'gladbachin puolustusta saatiin avattua. Laimerin vahva juoksuvoima, todella energinen pelaaminen ja oikea-aikaiset katkot sekä taklaukset myös isoja tekijöitä voiton kannalta, joka nosti myös Bayernin puolustuspelaamista, jos se Mazraouin kanssa oli ekalla jaksolal vähän rakosellaan. Yksi huono peli Mazraouilta ei toki suuntaan tai toiseen miehen tilannetta hetkauta. Näitä sattuu kaikille ja uskon Mazraouin palaavan vahvempana takaisin. Mazraoui pelasi muuten maajoukkeutauolla nyt ilmeisesti huippupelin Marokon paidassa kutospaikalla...jos Kimmich ei huomenna Leverkusenia vastaan pysty pelaamaan, niin voisiko Mazraoui aloittaa Goretzkan vierellä keskikentällä ja Laimer oikean laitapakin tontilla...?

Tuntuu toki vähän nurinkuriselta, että oikealta pelipaikaltaan laitapakkina oleva Mazraoui siirtyisi nyt keskikentälle ja oikealta paikaltaan keskikenttä oleva Laimer siirtyisi laitapakin tontilla, eli tapahtuisi tällainen pelipaikkojen vaihto Mazaraouin <-> Laimerin kesken. Itse näkisin jopa, että kummankin herran ominaisuudet ja vahvuudet saattaisivat jopa tukea tätä vaihtoa. Laimerilla on laitapakille vaadittua juoksuvoimaa, työmoraalia, energisyyttä, loistava tekemään katkoja, taklaamaan, pitämään puolustusvalmiutta myös yllä jne. Mazraouilla taas keskikenttämiehelle ominaisia piirteitä: todella tekninen ja hyvä pallonkäsittelijä, uskomattoman prässinkestävä, rauhallinen ja maltillinen pallon kanssa, loistava syöttötaito- ja variaatio sekä häikäisevä kyky kovankin paineen alaisena tehdä aina se oikea ja peliä edistävä ratkaisu pallon kanssa, kuten laitapakin tontilla on saatu nähdä. Mazaraoui on myös erittäin varma ja hyvä puolustamaan, pitkälti samoilla ominaisuuksilla, kuin Laimerista tuli mainittua. Tämä voisi toimia ja Mazraoui voisi vihdoin ja viimein tuoda sitä - ainakin itseni kaipaamaa - teknisyyttä ja pallollista taitoa tuohon Bayernin keskikentälle Kimmichin ohella. Goretzka ja Laimer eivät tähän pysty.

Noh, tämä vain tällaisena heittona ja mielenkiintoisena pohdintana, JOS Kimmich ei pysty huomenna pelaamaan, niin olisi mielenkiintoista nähdä Mazraoui tuossa testissä. Laimer aloittanee(?) juuri tuon M'gladbach pelin takia oik.laitapakkina, mutat turvautuuko - mahd. Kimmichin poissaollessa - Tuchel mieluummin loukkantumisista viime viikkoina kärsineeseen Musialaan mielummin pivotin parina tällöin? Vai onko luottoa Mazraouihin laitapakkina ja Laimer pivotissa Goretzkan kanssa? Noh, toivottavasti näitä ei tarvitse miettiä ja Kimmich huomenna kentällä on.

On muuten aivan mammuttimaisen valtaisa menetys, jos Kimmich ei huomenna pysty pelaamaan. Vastassa huomenna koko syyskauden kovin testi, Alonson Leverkusen ja, jos peliin joudutaan lähtemään keskikentän duolla Goretzka-Laimer, niin...omat vahvuutensahan kummallakin miehellä on, mutta, miten käy sen build-up pelaamisen ja pelinrakntelun laita, kun kummankaan vierellä ei sitä Kimmichiä ole ja se pallollinen pelaaminen ja pelin rytmittäminen ei kummankaan vahvuuksiin kuulu...? Tämä sataa isosti Leverkusenin laariin ja tekee Bayernista oikeasti 10x heikomman ja ihan oikeasti täysin eri joukkueen, kuten viime kaudella saatiin nähdä niissä peleissä, missä Kimmich ei pelannut. Bayern Kimmichillä ja hänen huikeilla pallollisilla taidoillaan ja syöttörepertuaarillaan on ihan eri joukkue, kuin Bayern ilman Kimmichiä. Ja huonolla tavalla siis...

Sané aloittanut syyskauden (kuten aina...) taas aivan huimasti, ollen joukkueen TOP3 pelaajia. Syyskauden kuuteen otteluun viisi maalia Sanélla. Noh, ainakan itseäni en anna tämän huijata. Tämä tapahtuu nyt nimittäin neljättä kauteen putkeen, tismalleen samalla käsikirjoituksella: syyskausi hurjaa tykitystä, kaikki kannattajat kehuvat yhdeksi maailman parhaista pelaajista ja sanovat, "nyt se Sané on vieläkin parempi, kuin viiem syksynä, tämä on Sanén kausi" ja loppujen lopuksi kevät kausi on ihan järkyttävää alamäkikelkkailu ja tussuttelua. Neljäs kausi putkeen menossa nyt samalla kaavalla, syksyn alku on kiistatta ollut taas todella vahva ja Sané on osoittanut olevan - taas kerran, kun on parhaimmillaan - aivan huiman hyvä pelaaja, mutta itse en jaksa tästä enää innostua sen koommin. Sané tietää itsekin, että nyt on pakko suorittaa myös kevätkaudella, koska sopimus loppuu kesällä 2025, joten ensi kesä -24 on kriittinen sen suhteen, että tehdäänkö jatkot vai laitetaanko lihoiksi (etenkin, jos Wirtz on tulossa, niin tilaa pitää tehdä hänelle). Itse odotan vain ja ainoastaan nyt niitä kauden toisen puoliskon suorituksia, mutta hyvä totta kai, että on taas kovassa vedossa syksyllä, nyt tämän vireen pitää vain kantaa keväällekin, muuten kaikki valuu taas käsistä keväällä.

Noin muuten, huominen tulee olemaan todella iso testi, ensi viikon ManU-pelin ohella Bayernin syyskauden kovin testi, mielestäni. Itse oli todella skeptinen Alonson tullessa viime kaudella puikkoihin, vähäisen kokemuksen takia, mutta on kyllä osoittanut nämä luulot vääriksi ja piinkovaksi koutsiksi. Alonsolla oli jo pelaajan toki sellainen pelitietokone päässä, että siirtymä valmentajaksi näyttää nyt jälkikäteen suht loogiselta, ymmärrystä pelistä kyllä on. Alonson Leverkusen on olltu todella vahva ja vahvistunut myös kesällä materiaalin suhteen tuoden mielenkiintoisia ja hyviä pelaajia sisään: Boniface, Xhaka, Hofmann, Grimaldo...tähän vielä ennalta rosterissa olleet Wirtz, Frimpong, keskikentän loistava Palacios, Tah, Tabsoba, Hradecký maalilla nostanut tasoaan, niin todella kova ja iskukykyinen rosteri on Leverkusenilla. Yksi liigan mielenkiintoisimmista joukkueista.

Leverkusen pelaa todella mielenkiintoisesti. Alonson joukkue on todella vaarallinen transitiopelaamisessa ja nopeissa hyökkäyksissä, mutta haavoittuvainen puolustussuuntaan. Pallon kanssa Alonson 3-linja (3-4-2-1) muuttuukin usein liki jopa 4-linjaa muistuttavaksi, kun Frimpong puskee oikean laitapakin tontilta todella ylös liki laitahyökkääjän tontille (vähän samoin, kun Nagelsmann teki Bayernissa Daviesien kanssa vasemmalla puolen) ja usein 3-linjassa oikeana topparin pelannut Kossonou siirtyy enemmän laidan lähelle tarjoamaan leveyttä. Muoto muistuttaa vähän, jopa 4-1-2-3:sta: Grimaldo-Tabsoba-Tah-Kossounou, Palacios yksittäinen #6, Hofmann kaventaa enemmän sisääpäin Xhakan vierelle, samoin Wirtz pelaa vasemmalla vähän kapeammalla, koska Grimaldo nousee myös ylöspäin, Frimpong oikealla korkealla ja sitten Boniface targettina.

Haaste on iso. Etenkin Frimpong luo ison avainhaasteen. Daviesien on vasemmalla laidalla oltava todella hereillä ja tässä on yksi illan iso kamppailu laitakaistalla Davies-Frimpong. Pelaavatko miehet toistensa vahvuudet pois, vai loistaako toinen? Aika samantyyppisiä ja salamannopeita ja juoksuvoimaisia pelaajia kumamtkin. Daviesin pitää pystyä nollaamaan Frimpong hyökkäyssuuntaan, mutta myös tuottaa hyökkäyspäähän ja voittaa Frimpong silläkin saralla. Myös Leverkusein tupla-pivot Palacios-Xhaka on ollut erinomainen ja luo ison haasteen - kuka ikinä sitten kymppinä lieneekään, Müller? - ja alas putoavalla Kanelle. Boniface piikissä on todella voimakas ja vahvarakenteinen target-mies ja kliininen viimeistelijä. En tiedä, mutta 22-vuotiaassa nigerialaisessa on jotain yhtäläisyyksiä maan mieheensä Osimheniin...alkukauteen 3 otteluun, 4 maalia ja 2 syöttöä. Min-jae, Upamecano pari joutuu todella isoon testiin, koska nyt kamppailuvoimaa pitää löytyä. Etenkin Min-jaelta odotan nyt paljon. Jos de Ligt olisi huippukunnossa, mitä ei ole loppukesän loukin jälkeen ollut, de Ligt olisi ollut ehkä valintani tähän peliin, mutta nyt itse oikeutetusti syyskauden alun hyvä pari Min-jae - Upamecano saa pelata.

Leverkusen prässää todella korkealta ja ahnaasti. Eli Bayernin toppareilta ja pakeilta vaaditaan myös loistavaa pallollista pelaamista sekä myös maalivahti Ulreichilta, mikä ei hänen vahvuutensa ole. Kuinka Bayern pystyy saamaan pallot pois omista ja murtamaan tuon hyvin organisoidun korkean prässin? Vaatii isoa hereillä oloa ja valppautta. Leverkusen tykkää myös itse peliä tehdessä, niin vähän ns. houkutella vastustajaa ylemmäs ja prässäämään korkealta, ennen kuin käynnisttä salaman nopean hyökkäyksen ja hyödyntää prässilinjojen väliin jääneita ja kasvaneita tiloja. Tämän "houkouttelun" kanssa luulen Tuchelin kuitenkin olevan hereillä, koska hänen alaisuudessaan pelaaminen ei ole ollut niin riskialtista, mitä se oli Flick-Nagelsmann ajanjaksoilla ja Tuchelin alaisuudessa Bayern ei myöskään pyri edeltäjiensä tavoin prässäämään aina ääri-korkealta vaan vetäytyy alemmas ja kompaktimpaan pakettiin.

Tämän en usko koituvan Bayernin ja Tuchelin turmaksi. Leverkusen on kuitenkin todella vahva niissä nopeissa käännöissä, joten pallonmenetykset build-up vaiheessa voivat olla katastrofaalisia. Senkin takia jännittää, jos se keskikentän pivot huomenna tosiaan on Goretzka-Laimer, maximaalinen testi heille. Etenkin Goretzkalle, joka usein käsittelee palloa, kuin kuumaa perunaa, joten tässä voi piileä se riskin vaara ja iskun paikka Leverkusenilla, lyödä painetta Goretzkalle, joka ei ole ollenkaan prässinkestäävän ja vahvuduet ovat ihan muualla, kuin pallollisessa pelissä ja pelinrakentelussa.

Joka tapauksessa, huomenna ja ensi keskiviikkona Chämppäri-avauksessa ManU:a vastaan on ne Bayernin syyskauden isoimmat testit ja pelitavalliset vaateet. Tuchelin alaisuudessa Bayern ei ole vielä vakuuttanut myöskään pahemmin isoja seuroja vastaan, joten nyt senkin puolesta mielenkiintoista nähdä viikon sisään kaksi kovaa haastetta ja, miten Bayernin peli kantaa. Rosteri on kapea ja pelissä on nyt alkukaudestakin ollut puutteita ja ongelmia, mutta jos Bayern tämän testin (huomenna Leverkusen, ensi viikolla ManU) selvittää, niin uskon sen siivittävän Bayernin hyvään syyskauteen aina jouluun asti, kunnes rosteria voidaan tammikuussa vahvistaa. Tämä testi on myös hyvä senkin takia, koska kyllähän Bayernin pitää myös olla kova, muita huippuja vastaan, mitä se ei vielä kertaakaan oikein Tuchelin alaisuudessa ole ollut ja tämän suhteen on ollut kysymysmerkkejä, että mites se suorittaminen kovempia jengejä vastaan? Nyt niihin saadaan vastauksia ja, miten se peli kantaa sekä pääsee mittaamaan itseään, kuten kuuluukin. Näillä voitoilla on mahdollisuus siivittää Bayernin loppusyksy hyvään säveleen, joten isoja pelejä ja pelitavallisia haasteita sekä mittatikkuja.

Tuchelilla etenkin on nyt iso näytönpaikka ja sauma luoda uskoa osin kriittiseen ja skeptiseen kannattajakuntaan, hoitamalla nämä pelit taktisesti ja tylysti. Huomisessa pelissä Musialan ja Guerreiron on määrä tehdä paluu kokoonpanoon loukkaantumisten jäljiltä. Guerreiro penkiltä ja Musialan osalta on vielä kysymysmerkkejä, tuleeko avauskokoonpano vielä liian aikaisin, loukkien jälkeen. Davies huomenan vasemmalla, Min-jae ja Upamecano toppareina, mutta kuka on oikealla? Laimer vai Mazraoui? Jos Kimmich on keskikentällä pelikuntoinen, pystyn näkemään Tuchelin luottavan laitapakin tontilla mieluummin Laimeriin. Jos Kimmich ei pelaa, todennäköisesti koko trio Goretzka-Laimer-Mazraoui kaikki ovat avauksessa. Musialan pelikunto myös hämmentää soppaa, koska Musiala on vaihtoehto kympiksi tai pivotiin. Itse aloittaisin laidoilla myös kaksikon Coman-Sané, piikissä Kane ja kymppinä Müllerin. Gnabry oli ollut Saksan mukana taas sen verta heikko, että ei ehkä häntä avaukseen. Pystyn toki kyllä näkemään myös, että Tuchel peluuttaa Gnabrya "kymppinä"/kakkoskärkenä Kanen ohella ja Coman-Sané laidoilla. Mutta jos tämä on vaihtoehto, eikä yhtään luontaista kymppiä (Müller-Musiala) avaukseen laiteta, niin näkisin mieluummin niin päin, että Gnabry laitaan ja Sané kympiksi ja keskemmälle kenttää tekemään peliä. Tuchel on kuitenkin peluuttanut juuri mieluummin Gnabry siinä roolissa ja Tuchelille Sané näyttäytyy puhtaana laiturina. Omasta mielestäni Sané soveltuisi siihen keskelle kuitenkin paremmin, kuten Nagelsmann Sanén roolin ja vahvuudet näki, siirtämällä häntä enemmän kentän keskiosiin.

Neuerin paluusta Tuchel totesi tänään pressissä, että se otti menneellä maajoukkuetauolla vähän takapakkia, toisen (ei leikatun) jalan pohjeongelmien takia. Paluun jalkapallotreenien pariin olisi määrä tapahtua ensi viikolla ja sitten sitä seuraavalal viikolla - ehkä ja toivottavasti - paluu joukkuetreeneihin. Paluuta voisi täten odotella, ehkä jossain lokakuun alun puolella.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Jos yritetään vähän vetää yhteen tuoa ManU-peliä, ja miksei osaltaan myös viime perjantain Leverkusen-otatusta. Leverkusenia vastaan jäi aika kaksijakoinen fiilis, toisaalta peli oli hyvin hanskassa ja olisi ansaittu voitto. Paikkoja oli rankoa enemmän, kuin kaksi maalia. Tavallaan puolustettiin myös hyvin, Leverkusenin kaksi maali tulivat kummatkin erikoistilanteista, eli Grimaldon käsittämätön joululaukaus vaparista 20 metrin tienoilta ja sitten ottelun lopussa pilkusta. Toki oli siinä Leverkusenillakin paikkoja ja tavallaan tasuri ei ollut ythään vääryys. Hieman kummallinen fiilsi jäi tuosta pelistä. Mutta lopulta se jänne - kuten on viime vuosina nähty liian monta kertaa - katkesi taas kerran ja tuloksena lunta tupaan.

Itselle jäi vähän kaksijakoiset fiilikset myös tuosta 4-3 ManU voitosta. Oli siellä jotain hyvääkin ja lyhyitä hyviä jaksoja, mutta kyllähän isossa kuvassa peli oli pettymys ja todella tukkoisen näköistä. Kun ottaa huomioon vielä viime perjantain 2-2 tasurin Leverkusenia vastaan, niin yskähdellen tämä Tuchelin projekti on käyntiin lähtenty ja hyvin paljon on asioita, missä pitää petrata ja parantaa roimasti. Pelistä puuttui kyllä pitkiä ajanjaksoja intensiteetti ja liian usein Bayern näytti jopa vähän laiskalta, tukkoiselta ja saamattomalta. Joukossa oli myös mielestäni vääriä pelaajavalintoja avauskokoonpanoon. Kyllähän tämä - tällä hetkellä - vähän osin huolettaa, miten tukkoisesti kausi on liikkelle lähtenyt ja miten iso työnsarka pelitavan kehittämisessä ja implementoimisessa on. Tuntuu, että muuan Nagelsmannkin sai silloin ekana syksynä pelin nopeammin uomiinsa ja Bayernhan oli lopulta sen Nagelsmannin ekan syksyn todella hyvä, pelaten jopa Nagelsmannin ajan tasapainoisinta ja parasta futista.

Mielenkiintoinen oli Kanen rooli. Vaikka Tuchel on monta kertaa itsekin alkukauden aikana todennut, miten haalua Kanen pysyvän enemmän boxissa ja pelaavan "klassisen" ysin lailla, niin eilen ManU:a vastaan erityiseksi rooliksi oli nimenomaan annettu pudottaa alaspäin, ja kuten Kane itsekin haastattelussa totesi, pelasivat Musialan kanssa käytännössä kahden kympin/valeysin voimin. Tämä myös johti siihen, että Bayernin ryhmittymä oli usein jopa mallissa 4-2-4 tai sitten 3-3-4, kun Gnabry kavensi alemmas ja keskelle tukemaan keskikenttää (ei sitten riittänyt alkuunkaan työmoraali ja juoksuvoima, kuten mm. Comanilla riitti tuohon rooliin) ja Davies pinkoin todella ylös vasemmalla. Tarkoitus oli tällä Kanen pudottamisella luoda tiloja laitahyökkääjille sekä venyttää ManU:n puolustuslinjaa vertikaalisuunnassa sekä myös sen välisiä etäisyyksiä. Tällöin vastaan juoksevien toppareiden selustaan ja puolustuslinjan väleihin aukesi nopeille laitapelaajille (etenkin Sanélle) parempia ja isompia tiloja sekä juuri näitä kasvaneita välejä joihin tehdä noita juoksuja.

Gnabry - vaikka yhden maalin tekikin - oli aivan hukassa ja pihalla ekat 35 min pelistä. Ei saanut mitään aikaan ennen maaliaan, eikä oikeastaan maalin jälkeenkään. En antaisi nyt tuon yhden maalin hämät, vaan katsoisin tylysti tuloksen taakse. Jopa Choupo-Moting sisään tullessaan oli parempi ja pirteämpi sekä aktiivisempi peliin osallistumisen suhteen, kuin Gnabry. Gnabry pelasi 63 min ja sai tänä aikana 24 pallokosketusta ja 13 syöttö omille. Choupo-Moting pelasi vain 15 min ja sai sinä aikana liki saman verran pallokosketuksia (19 kpl) ja syöttöjä (9 kpl) omille, mitä Gnabry sai pelattuaan liki 50 min enemmän. Gnabrylta oli kyllä parissa tilanteess sellaista alibihölkkäilyä omiin, kun olisi pitänyt - kuten Comanilla on loistavasti tapana - juosta täysi ja riistää se pallo. Gnabry vain tyytyi hölköttelemään takana/rinnalla. Surkea ja näkymätön suoritus Gnabrylta, mutta jos Coman olisi täysin kunnossa ollut, niin tuskinpa Gnabry avauksessa olisi ollut. Olisin siitäkin huolimatta nähnyt mieluummin Musialan laidassa ja Müllerin avauksessan kymppinä, mutta Tuchel näkee ilmeisesti Musialan niin vahvasti pelaajan, jota kannattaa hyödyntää keskustassa, joten näin tällä kertaa.

Choupo-Motingilta sen sijaan erittäinkin hyvä sisääntulo. Löi myös viime kaudella loka-maaliskuussa tuon ysipainan pelaajan tontin riman sen verta korkealle, että aidosti myös Kanen tekee tiukkaa siihen päästä. Choupo pelasi viime kaudella lukuisia samanlaisia pelejä, kuin Kane nyt ManU:a vastaan, joten Kanelta voi ja pitää odottaa enemmän, koska on isomman profiilin pelaaja. Mutta annetaan hänellekin aikaan. Tason pitää kuitenkin nousta, nyt pelit ovat - vaikka tehoja on tullut - olleet vain kategoriaa "ihan hyvä". Etenkin Kanen prässipeli piikissä on ollut hieman laiskaa ja vaisua, enemmän vaaditaan silläkin saralla. Musiala aivan huima läpi pelin, samoin Sané. Tel sisääntulo pelin lopussa ja taas maali. Alkaa Tel lunastaa varsinaista 'super-subin' määritelmää itselleen. Alkaa olla aika lähellä sitä, että ansaitsisi jopa avauksen paikan. On toki hyvä pohtia, saako Telistä millä tavalla parhaan irti. Pystyykö Tel tuottamaan vielä tuolla tehokkuudella ja tasolla täysiä ysikymppisiä ja olemaan vielä avauksen mies, vai kannattaako häntä juuri käyttää vielä super-subina, koska hän on myös aivan loistava vaihtoehto tuoda vaihdosta kentälle siinä n. 70 min tienoilla. Pysyyy tuomaan omalla jalkanopeudellaan ja huimalla taidollaan isosti uhkaa väsyneiden vastustajien pakkoen sekaan, avauksessa ei tähän ihan samaan impaktiin ehkä pystyisi.

Toinen virhearvio oli Laimerin peluttaaminen oikeana laitapakkin Mazraouin tilalla. En ihan oikeasti tiedä, mitä Tuchelilla tuntuu olevan Mazraouita vastaan, kun peliaikaa ei tule, mutta en ymmärrä alkuunkaan. Rosterissa on lukuisia pelaajia, jotka saavat alisuorittaa tiesä kuinka monta peliä putkeen, joutumatta siitä tilille. Mazraoui pelasi yhden huono jakson ennen maju-taukoa Mönchengladbachia vastaan, jolloin Laimer tuli sisään ja pelasikin hyvin, ja sen jälkeen Mazraoui on ollut koirankopissa. Tuchelin pitää ehkä ymmärtää, että joukkueessa on erilaisia profiileja ja vahvuuksia ja näille kaikille on kauden aikana eri peleissä käyttöä. Laimerillekin on tietyissä peleissä syksyllä varmasti käyttöä laitapakin tontilla. Mutta tämä peli olisi nimenomaan kaivannut niitä Mazraouin vahvuuksia. Eli kun oma pelinrakentelun ja pallonhallinta on todella verkkaista, mielikuvituksetonta ja hidasta, niin olisi kaivattu Mazraouita alhaalta suoritettavaan build-up pelaamiseen sekä yhteyttä keskikenttään nopean linkiipelaamiseen avulla.

Nyt on viimeisessä kahdessa pelissä nähty Leverkusenin ja ManU:n osalta se, miten nerokkaasti ja todella viisasti ovat pelanneet Kimmichin pois Bayernin peliavausvaiheessa. Leverkusenia vastaan, jos Kimmich jäi vähän ylemmäksi sinne vastustajan muodon sisään (paikka, jossa Kimmich "rakastaa" olla), niin pivot Xhaka-Andrich/Palacios pelasi Kimmichin aggressiivisesti pois. Jos Kimmich valui alemmas, oli se 'kymppien' Wirtzin tai Hoffmannin tehtävä merkata. ManU:lta oli taasen laitettu Fernandes pelaamaan Kimmich pois Bayernin pelin avaamisessa ja "1st phase build-up" -vaiheessa. Eli pakotetaan Upamecano takalinjasta avaamaan pallo jollekin muulle Bayern-pelaajalle, joka on luonnollisesti pelinteossa paljon vaarattomampi, kuin Kimmich. Tämä on viimeisessä parissa pelissä rajoittanut Bayernin pelin tekemistä alhaalta hyvin paljon, koska nyt kun Tuchel suosii - päinvastoin kuin Nagelsmann ja Flick - tätä 'riskittömämäpää' pelitapaa, jossa Upamecanokin on "kuohittu" ja hän ei enää saa heittää niitä pitkiä palloja, ovat vastustajat skoutanneet tämän hyvin ja tiedostavat, että Bayern tulee etenemään ainoastaan lyhytsyöttöpelillä, joten Bayernin pelinteko on puurotettu totaalisesti pelaamalla vain Kimmich pois. Pelaamalla Kimmich pois, Bayernin pelinrakentelu tehdään todella tylpäksi ja aseettomaksi.

Tähän Tuchelin tulee muuten kauden aikan etsiä lääkkeitä ja ehkä antaa Upamecanolle niitä vapauksia laittaa - aina edes silloin tällöin - se tarkka pitkä pallo ja murtaa monta linjaa kerralla, joka ehkä yllättäisi vastustajan ja toisi Bayernin peliin myös jotain ennalta-arvattomuutta, yllätyksellisyyttä sekä sopivaa "virtaavutta", ettei aina edetä niin mekaanisesti ja pidetään vastustajaa myös varpasillaan sekä pelissä ja avaamisessa on erilaisia variaatioita mukana. Nyt peli on liian ennalta-arvattavaa tuon totaalisen riskittömyyden takia pelintekovaiheissa. Mutta nyt kun niin ei toimita (eli pitkät pallot ovat no-go) ja vastustajat ova parissa viime pelissä pelanneet Kimmichin totaalisesti pois, on Bayernin pelin avausvaihe ollutkin Upamecano-Laimer kaksikon harteilla ja se ei riitä. Laimerin vahvuudet eivät ole pallollisessa pelaamisessa tai pelin tekemisessä. Kimmichin keskikentän toisesta "tutkaparista" en viitsi enää edes mainita mitään, niin järkyttävää ja surkeaa roskaa tuo touhu on ja ei tarjoa tähän pelinavaamis ja -teko vaiheisiin minkäänlaista tukea tai apua. Hänen sitä toki pitäisi tarjota, mutta ei tarjoa, jolloin ollaan Upa-Laimer duon varassa.

Tämän takia Bayern olisi nyt kaivannut Mazraouita sinne oikealle avaamaan solmuja ja ratkomaan tilanteita. Mazraouin vahvuudet nimenomaan ovat huima syöttötaito/-repertuaari, kyky operoida uskomattoman "zenmäisesti" kovan prässin alaisuudessa ja kovankin prässin alla tehdä käsittämättömällä tarkkuudella oikea peliä edistävä ratkaisu. Nyt Bayern oli omista rakennellessa osin neuvoton ja tämähän nähtiin siinä n. 81-82 min kohdilla, kun Upamecano ja Goretzka ottivat kentällä vähän yhteen. Kimmich pelattiin tilanteessa pois ja kukaan muua ei tarjonnut syöttöväyliä ja Upamecanolle, jolloin Upa oli pakotettu pelaaman riskisyöttö Kimmichille, joka johti pallonmenetykseen (toki Upaa voi myös syyttää, kun koitti pakottaa peliä Kimmcihille vaikka oli merkattu ja oikea ratkaisu olisi ollut pelata ehkä pallo alas Ulreichille). Tilanteen jälkeen Upa kävi todella kuumana ja vihasena Goretzkalle ja nähtiin pieni yhteenotto kentällä, kun Upa juoksi Goretzkan luo ja alkoi viittomaan käsille. Goretzkan pitäisi tehdä se tarjonta toisena pivotin parina, mutta ei sitä tee, vaan piileskelee peliä ja palloa, kuten on totuttu.

Tämä ihan sama nähtiin Leverkusenia vastaan viime perjantaina. Joo, Goretzka iski tärkeän maalin siinä pelissä - samoin kuin Gnabry nyt - mutta jos katsoo kliseisesti tuloksen taa, niin sehän oli ihan järkyttävä peli Goretzkalta. Bayernin keskikenttä vuoti - kuten on totuttu viime vuosina näkemään - kuin se mummun verkkokassi. Se ei vain yksinkertaisesti riitä, että yksi peli jostain viidestä on Goretzkalta hyvä, kun jaksaa prässätä, tehdä sen jalkatyön ja hoitaa sitä "javimartinezmaista" destroyerin roolia, mihin hänellä olisi edelleen eväitä. Viimeiset pari peliä ovat olleet taas sen megaluokan löntystelyä, piileskelyä ja haamuilua, että ei vaan voi yhdeltä joukkueen palkkakuninkaalta hyväksyä tuollaisia suorituksia.

Tässä alla olevassa twiitissä oikein loistava esimerkki tuosta Leverkusen-pelistä. Missä Bayernin keskikenttä oikein on? Missä Goretzka on? Noh, piileskelee siellä jossain ylhäällä pallolta ja vastuulta turvassa, eikä osallistu build-up pelaamiseen. Kimmichiäkin voi toki osin puutteellisesta sijoittumisesta syyttää, kun kerta haluaa niin kovasti olla se "kutonen". Mutta lähtökohtaisesti Kimmich ei kutonen ole, eikä ne vahvuudet vain yksinkertaisesti siinä roolissa ole (mitä Tuchel nimenomaan kutoselta haluaa), joten siihen rinnalle tarvitaan joku joka tuota suojaa tarjoaa sekä suurempaa panosta pelinrakentelussa.

Tämä Bayernin keskikentän vuotaminen ja heikkous on sivuutettu liian monta vuotta ja toivottavasti uusi urheilujohtaja Freund laittaa tälle arvottomalle näytökselle ja sekoilulle nyt lopullisen pisteen joko tammikuussa, tai aivan viimeistään ensi kesänä. Aivan järkyttävää katsottavaa. Tuchel sen ongelman jo tunnisti, mutta seurajohto kieltäytyi tunnistamasta: Bayern tarvitsee KIPEÄSTI sen uuden #6 paikan pelaajan Kimmichin vierelle! Mikäli meinataan siis kamppailla ainoastakaan pytystä enää koskaan (kärjistetysti sanottuna)...




Jos vielä katsoo tuota ManU-peliä, niin se oli toki tyypillinen 'tuchelmainen' peli, kuten on alkukaudella totuttu näkemään. Pelin alku ja 1.jakso tuokkoista ja käynnistyvaikeuksia, ja sitten 2.jaksolle pelin taso nousee jonkun verran. Mutta nyt ei noussut mielestäni riittävästi. Bayern pelasi ehkä siinä n. +60 - 80 min kohdilla ihan hyvän 15-20 min jakson, mutta on tuo aika heikosti, kun ottelun mitta on 90 min. Ottelu ei todellakaan näyttänyt siltä, että Bayern olisi mikään mestarikandidaatti tällä kaudelal Chämppäreissä. Heikko ja todella nuhainen suoritus ja käsittämätöntä, miten ManU:n annettiin roikkua ja olla mukana noinkin hyvin pelissä. Noh, voitto toki noin heikolla ja tukkoisella pelaamisella on toki ihan positiivinen juttu. Iso työnsarka on pelitavan suhteen vielä pelinrakentelussa korkeaa prässiä vastaan, johon viime peleissä ovat Leverkusen ja ManU osanneet iskeä ja pelata etenkin Kimmichin pois.

Tekemistä on myös tuon puolustuspelin organisoinnissa ja roolien selkeyttämisessä. Selkeästi näkyy, kun on viime vuodet luotettu Nagelsmannin ja Flickin 1v1 puolustuspeliin (etenkin toppareiden tahoilta), ilman minkäänlaista kollektiivin tarjoaama tukea, että nyt jämäkämpi, selkeämpi ja kollektiivin nojaavampi rakenne puolustuspelissä tuottaa haasteita, eikä kaikki toiminnot oel kristallinkirkkaita kaikille. Isosti tekemistä on myös hyökkäyskolmanneksen murtautumismalleissa ja kombinaatiopeleissä, joissa Flickin ja myös Nagelsmannin aikana oltiin parhaillaan aivan huiketa. Tähän liittyen myös laitapelaaminen ja eteneminen on vielä rutosti jäljellä Tuchelin edeltäjiä. Peli on aivan liian hidasta ja pelaajat joutuvat selkeästi miettimään liikaa.

Myös syöttöjen laatu oli jotain aivan karmeaa, kun välillä ei saatu edes yksinkertaisia syöttöjä omille. Pelaamisessa on ihan liikaa viivettä ja miettimistä sekä yskähtelyä. Omaan prässipelaamiseen pitää myös sanoa sen verran, että Kanelta vaaditaan sen suhteen enemmän. Kun on tottunut vuosia Lewandowski armottomaan työmäärään ja jalkatyöhön, niin Kanelta vaaditaan sen ohjaavan kärkipelaajan prässipelissä pajon enemmän. Ehkä osin sen takia Kane ei ole sitä prässipeliä piikissä tehnyt vaan viime peleissä siellä on käynyt Musialaa ja Gnabrya sitä hoitamassa. Tuohon pitää tulla Kanen osalta parannusta ja lisää aggressiivisuutta.

Laittaa edelleen miettimään, että tuo staattisuus ja verkkaisuus johtuu pitkälti siitä, miten tämä joukkue - ja monet sen pelaajat - on nini iskostettu pelaamaan sitä Flick-Nagelsmann -palloa, jossa keskiössä on se "lightingn transition" ja pelin todella nopea kääntäminen pystyyn. Se peli on vain liian syvällä suurimman osa selkärangassa tällä hetkellä, koska kun noita linkkaamani twiittinkin kuvia katselee, niin välillä tuntuu, että pelaajat karkailevat ihan ennen aikojaan pystyyn ja ylös, kun pallo saadaan ja ikään kuin unohdetaan, että nyt ei Tuchelin alaisuudessa edetäkään - läheskään aina - niin salamannopeasti pystyyn ja pelata niitä pitkiä palloja juuri esim. Upamecanon johdolla. Tämä on myös yksi syy, minkä takia Tuchel haluaa siihen keskikentälle sen uuden puolustavan ja hyvin pallolla pelaavan kutosen. Flickin ja Nagelsmannin pelikirjassa sille ei ollut tarvetta, koska sitä pelintekijän roolia syvältä alhaalta hoitivat Flickillä topparina huima Alaba ja Nagelsmannilla Upamecano. Flickille Alaba ja Nagelsmannille Upamecano olivat aivan kiistattomia aloittajia ja kriittisiä pelaajia pelitavan toteutuksen kannalta. Bayern ei näiden herrojen alaisuudessa tarvinnut uutta pallolla pelaavaa kutosta, koska nuo huimat topparit hoitivat sen tontin ja laittoivat niitä pitkiä avauksia eteenpäin ja sitten kyse oli vain vikkelistä ja taitavista hyökkääjistä ehtiä hyökkäyspositioille ja tehdä pallolla taikojaan.

Tuchelin pelitavassa on kuitenkin eri lailla. Edetään hitaamman ja varmemman kontrollin kautta, jolloin tarvitaan siihen keskikentän pohjalle se pallolla pelaava kutonen, koska - toisin kuin Nagelsmannin pallossa - Tuchelin pelitapa etenee vaihe vaiheelta eteenpäin. Nagelsmannilla ja Flickillä yritettiin jopa niin sanotusti "skipata" tiettyjä pelin vaiheita ja etenemiseen liittyviä hetkiä niillä pitkillä tarkoilla palloilla. Se, että Tuchel haluaa kutosen, ja Nagelsmanna ja Flick eivät sille tarvetta nähneet, niin kyse ei ole siitä, että joku olisi oikeassa ja joku väärässä. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että Tuchelille vs. Nagelsmann ja Flick, se kutospaikan profiili on erilainen. Siitä tässä on kyse. Nagelsmanille ja Flickille se Kimmich ja hänen profiilinsa oli kutonen, joka myös sopi kummankin pelitapaan, koska toppari (Alaba & Upa) hoitivat sen pallolla pelaavan kutosen roolin. Tuchelille ja hänen pelitapaansa se kutosen profiili on vain erilainen ja siihen tontille on erilaiset edellytykse ja vaatimukset nyt. Sen oikein huomasi viime peleissä, miten pelaajat välillä karkaavat liian nopeasti ylös ja pystyyn, kun oikein odottavat sitä, että milloni se Upan pitkä ja tarkka pallo sieltä lähtee.

Tässä on selkeästi havaittavissa kipuilua tuon pelitavan sisäistämisen suhteen. Tähän pelitavalliseen kipuiluun liittyen, niin en ole myöskään ihan varma nykyisen materiaali sopivuudesta tähän pelitapaan. Tätä nykyistä rosteria rakennettiin ja kasattiin pari vuotta Nagelsmannille ja Nagelsmann halusi siihen paljon noita juoksuvoimaisia ja suoraviivaisia pelaajia. Nyt Tuchel yrittää näillä peluuttaa enemmän pallokontrolliin perustuvaa pelitapaa ja ehkä rosteri kaipaisi siltä osin sopivampia pelaajia, etenkin keskikentälle. Eli pelaajia, jotka ovat enemmän teknisiä, pallotaitavampia ja pallovarmempia.

Jos haen tähän esimerkin kaukaa 10 vuoden takaa, niin tällainen samanalainen siirtymähän nähtiin aikanaan, kun Heynckes (osasi pelata sitä espanjalaista pallokontrollia myös todella hyvin, mutta oli enemmän suoraviivaisempi pelitapa) vaihtui Guardiolaan (maximaalinen tikitaka-pallokontrolli pelitapa). Heynckesille se Schweinsteiger-Martinez pivot oli se "go-to" valinta ja tuo olikin aivan maaginen duo Heynckesin alaisuudessa ja sopi kuin nyrkki silmään hänen futikseensa. Kerrassaan häikäisevä duo. Guardiola ei taas siitä ihan tykännyt ja se keskikenttä ei sopinut hänen pelitavallisiin vaatimuksiinsa, vaan hän halusi enemmän pallollista taitoa a'la Alonso, Thiago, Kroos etc. Guardiola lähti muokkaamaan sitä keskikenttää ja tuomaan siihen eri profiilin pelaajia, jotka sopivat hänen jalkapallonsa vaatimuksiin paremmin. Nyt on jotenkin sama tuoksu tässä nykyisessä siirtymässä Nagelsmannista Tucheliin. Nagelsmannin ääri-suoraviivainen transitio-futis, versus Tuchelin maltillisempi ja rauhalliseen etenemiseen nojaava pallokontrolli pelitapa. Rosteri ei ole ominaisuuksiltaan ja sopivuudeltaan ihan yksi yhteen Tuchelin pelitavan kanssa. Vaadittaisiin paremmin peliä lukevia ja pallolla taitavampia pelaajia, jotka osaavat tehdä ja rytmittää pelaamista paremmin sekä ovat huimalla syöttötaidolla varustettuja.

Nyt rosterissa on liikaa tällaisia suoraviivaisia "koohottajia" - etenkin keskikentällä!! -, joiden vahvuudet eivät ole siinä pallollisessa pelaamisessa. Laimer, Goretzka, Gnabry, Musialankaan vahvuudet eivät syöttöpelissä ole kymppipaikalla, vaan harhauttelussa, topparina de Ligt (huom. Tuchel halusi kesällä myös yhden hyvin pallolla pelaavan topparin!)...eivät nämä kaveri laita mitään huikeaa pallorallia ja tikitaka-showta siellä kentällä pyörimään, eivät todellakaan. Näin itse jotenkin tulkitsen tätä tilannetta, että nykyinen rosteri ei myöskään vahvuuksiltaan ole sellainen, että se pystyisi ihan tuota Tuchelin pelitapaa toteuttamaan. Siellä rosterissa on toki pelaajia, jotka hyvään syöttöpeliin ja tähän enemmän pallokontrollipelaamiseen kyllä myös pystyvät (Sané, Kimmich, Upamecano, Müller, Kane, Mazraoui etc.), mutta jahka oppivat siitä Nagelsmannin jalkapllosta pois ja sisäistävät paremmin Tuchelin pelin prinsiipit. Nyt on em. herrojen osalta liikaa kipuilua pelitavan totaalisessa vaihtumisessa yhdestä ääripäästä (Nagelsmann), toiseen ääripäähän (Tuchel). Nagelsmannin pelitapa oli osaltaan myös 'sijoittumispeliä' tai kuten hän itse tykkäsi sitä kutsua, mistä siinä oli kyse: "space division" eli tilan jakautuminen ja sen hyödyntäminen oikeaoppisesti sijoittumalla. Nyt Tuchel tuo enemmän konservatiivisemman ja "tutumman" pelityylin.

Mutta itse olen valmis antamaan aikaa. Jahka kehitystä nähdään. Kyllä joulutaukoon mennessä pelissä pitää olla nähtävissä prannusta, mutta nyt pyrkisin rahoittamaan tilannetta ja luomaan seesteisemmän ilmapiirin. Ei ne potkut aina ole vaihtoehto tai niien miettiminen ekana. Bayernissa on liian usein ja liian helposti turvauduttu niihin (Tuchel 8.valmentaja 10 vuodessa). Toki kysymyksiä voi asettaa se, että Tuchel ei ollut uuden urheilujohtaja Freundin valinta päävalmentajaksi, joka voi olla osaltaan ongelma, koska urheilujohtajalla pitäisi olla aina valta päättää haluamansa päävalmentaja. Mutta siitäkin huolimatta, jos Tuchel ei Frendille mieluinen valmentaja ole (en tiedä?) ja haluaa siihen jonkun itselleen mieluisen vaihtoehdon nimittää, niin sama se on silloin antaa ne potkut heti samantien. Turha sitä on pitkittää jos esim. sieltä urheilujohdon suunnalta sitä luottoa ei ole. Uusi päävalmentaja, joka on Frendin valitsema ja sillä taas nollista liikkelle ja eteenpäin. Tai sitten vaihtoehtoisesti suut suppuun, hyväksytään tämän tila ja näillä mennään, eikä sitten kitistä taas vähän ajan päästä ja olla pohtimassa potkuja jne. Nyt ne potkut, jos Freund niin haluaisi tai näillä vankasti eteenpäin.

Se ei myöskään ole optimaali tuon rosterin kasauksen suhteen, että roikotetaan Tuchelia löysässä hirressä ja sitten rakennetaan nyt tätä rosteria Tuchelille, potkitaan hänet sitten kuitenkin lopulta pois ja tuodaan tilalle taas joku ihan eri pelikirjalla pelaava valmentaja, ja sitten käy niin, että rosteri on epäsopiva hänen jalkapalloonsa. Raippaa voi myös antaa Bayern-seurajohdolle vuosien aikana, miten noissa valmentaja-palkkauksissa ei myöskään ole mitään punaista lankaa (ja selkeää pelillistä identiteettiä havaittavissa), vaan palkataan ihan mitä sattuu ja pelikirjoissa ei ole liiakseltaan yhäläisyyksiä. Bayern-seurajohdolle tuntuu myös olevan kovin tärkeää tuo pelin "viihdyttävyys" ja siihen liittyvät mystiset elementit. Vaikka Tuchel toiskin menestystä, niin saapa nähdä, kuinka kauan seurajohto jaksaa häntä katsoa, jos vaikak tulos olisikin loistavaa ja pyttyjä tulisi, koska pelitapa ei ole se kaikista viihdyttävin ja Tuchelin pelitavatsa on jopa aisitittavissa, että ei ole ketään viihdyttämässäkään, ei sen pelin, voiton ja tuloksen kustannuksella. Ellei Tuchel pysty jotain triplaa koutsaamaan, niin vaikea nähdä myöskään seurajohdon kovinkaan pitkään tuota katselevan, jos tulos on "vain" Bundesliigavoitto ja ehkä joku DFB-Pokal, koska peli ei järin viihdyttävää oel ja se tuntuu olevan iso ja tärkeä mittari seurajohdolle, kun aina muistavat mainita se, miten pitää pelata "attractive football".

Vähän vaan vielä huolettaa tuo, kun rosterikin on niin repaleinen ja vajavainen. Se olisi kevään menestyhaaveiden osalta ollut niin hyvä, jos sen rosterin olisi saanut kasattua nyt kesällä valmiiksi. Ideaali tilanne olisi olltu se, että olis inyt tuotu rosteriin kesälle ne sopivat palaset (eli mm. uusi kutonen eli Palhinha) ja hän olisi saanut nyt tämän syksyn ajaa itseään sisään ja sopeutua joukkueeseen, tilanteeseen, pelitapaan ja hakea sitä pelaamistaa. Nyt tilanne on vähän se, että joudutaan hyvin vajavaisella ja repaleisella rosterillä vähän jopa "räpiköimään" sinne tammikuuhun asti, ennen kuin voidaan tuoda ketään sisään ja saada se koko loppukautta ajatellen oleva 'harmoninen' kokonaisusu kasaan, joka olisi pitänyt saavuttaa jo kesän ikkunassa. Tilanne on nyt huono, koska, josa tammikuussa tuodaan joku sisään, esim. se Palhinha, niin ongelma on siinä se, että siinä ei ole nyt yhtään aikaa aheka itseään tai 'sopeutua' pelaamiseen, vaan pitää olla ytimessä päivästä numero uno alkaen. Se on oikeasti todella kova ja kohtuuton vaatimus, ja vaatii pelaajalta todella paljon. Ehtiikö silloin tammikuussa se peli asettua saman tien uomiinsa ja uudet - kenties kriittiset avainpelaajat - sopeutua siinä 1-1,5 kk aikana ja integroitua niin, että ovat valmiina heti Chämppäreiden pudotuspeleihin ja kevään tosipelien todelliseen käynnistymiseen?

Sen takia se olisi ollut niin kriittisitä, jotta nyt syyskauden uudet pelaajata olisivat saane hakea itseään ja integroitua rauhassa. Nyt tilanne tammikuussa ei todellakaan ole millään muotoa optimi ja vaaditaan saman tien ensi hetkestä lähtien huippusuorituksia uusilta pelaajilta. Toki mahdollinen muutos (Goretzka --> Palhinha) on parempaan päin ja jo itsessään nostaisi Bayernin pelaamisen tasoa, mutta nostaako riittävästi, jotta Bayern pystyisi haastamaan muut jätit keväällä, niin se jää nähtäväksi. Tilanne olisi toinen, jos sisään ei tarvitsisi tuoda, kuin jotain ns. rotaatiopelaajia (mm. Flickin aikana Perisic "neloslaituriksi" ja Odriozola varalaitapakiksi) tai esim. lainalla jotain rosterin täytettä leveyteen, mutta nyt jo ihan siinä avauksessa on sellainen - etenkin yksi - iso ammottava aukko, että se onkin muutaman kuukauden sopeutuksella hyvin vaikea täyttää. Etenkin koska se palanen on vielä niin keskeinen sitä Tuchelin pelitapaa, että noin lyhyellä integroitumisajalla tilanne on hyvin hankala ja vaatii pelaajalta kyllä paljon, jopa liikaa...voi kun tämänkin suhteen olisi aktivoitu aiemmin kesällä ja se uusi kutonen olisi tullut sisään ja saanut ajaa tiseään jo syksyn sisään pelitapaan.

Totuus kuitenkin on, että Bayern ei ole Tuchelin johdolla ollut kovin mairitteleva näissä "isoissa" ja tärkeissä peleissä. Rekordi Tuchelilla on aika heikko, jos vertaa myös viime kaudella, miten Nagelsmann kehittyi ensi kaudestaan ja viime kaudella Nagelsmannin johdolla, vaikka pelaaminen kauden aikana ailahteli, niin aina isoon ja tärkeään peliin laitettiin vastustaja taktisesti povariin ja oltiin Nagelsmannin johdolla laadittu oiekat lääkkeet. Kuten aiemmin kirjoitin, nämä kaksi peliä olivat ne testi Bayernille, jotka määrittelevät sen syyskauden suunnan, mutta ei vakuuttanut, se on fakta. Lopptulemana tasuri (2-2 Leverkusen) ja nihkeä sekä tukkoinen 4-3 voitto ManU:sta. Työnsarkaa on isosit jäljellä ja edessä. Odotin näistä kahdesta pelistä paljon vakuuttavampaa suorittamista, mutta nyt tosiasaissa on ehkä jopa vielä enemmän kysymysmerkkejä, mitä ennen näitä pelejä.
 
Viimeksi muokattu:

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Melko pitkä teksti, enkä sitä nyt ihan ajatuksella läpi lukenut, kun Bayern ei ole lähellä sydäntä, vaan gloryhunttauksen kohde lähinnä Kanen takia.

Kanen osalta sieltä pisti silmään agressiivisuuden puute prässipelissä ja että tätä pitäisi parantaa. No voin sanoa, että ei tule parantumaan. Ainakaan siinä määrin, missä oletan sinun haluavan sen parantuvan. Kane ei ole ollut räjähtävä pelaaja enään muutamaan vuoteen. Hänen vahvuuksiaan ovat sijoittuminen, pelin lukeminen sekä tietysti armottoman kova taso viimeistelyssä ja "key passeissa". Mutta prässäävää työhevosta hänestä ei saa, eikä Bayern oletettavasti, jos skouttaus toimii, ole häntä sellaiseksi hankkinut. Spursissa prässiä tekivät viime vuosina laitahyökkääjät, joskin Josen, Nunon ja Conten aikana peli oli hidasta ja omalla kenttäpuoliskolla makaavaa. Nopeissa vastahyökkäyksissä Kane oli useimmiten se laitapelaajat löytävä linkki. Vähän samalla tapaa kuin se Sanen avausmaali kauden avauksessa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kanen maalimäärä Bundesliigassa nousi seitsemään, mikä merkitsi samalla uutta seuraennätystä. Koskaan aiemmin Bayernin pelaaja ei ole tehnyt seitsemää maalia viidessä ensimmäisessä liigaottelussaan.

Gerd Müller, Miroslav Klose ja Mario Mandzukic tekivät kaikki viisi maalia viidessä ensimmäisessä Bundesliiga-pelissään Bayernissa.



 

Hakki#20

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bayern München
Kanen maalimäärä Bundesliigassa nousi seitsemään, mikä merkitsi samalla uutta seuraennätystä. Koskaan aiemmin Bayernin pelaaja ei ole tehnyt seitsemää maalia viidessä ensimmäisessä liigaottelussaan.

Gerd Müller, Miroslav Klose ja Mario Mandzukic tekivät kaikki viisi maalia viidessä ensimmäisessä Bundesliiga-pelissään Bayernissa.
Kane myös missasi eilen pari hyvää maalipaikkaa, hieman paremmalla viimeistelyllä olisi voinut tehdä matsissa 5 maalia.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Jos itsekin otan vielä kantaa tuohon lauantain 7-0 Bochum voittoon, niin olipea kerrassaan upea peli ja suoritus. Tuchelin ajan paras ja tasapainosin kokonaisuus, heittämällä. Kyllä, vastassa oli "vain" Bochum, mutta Bochumkin on osoittanut tällä kaudella pystyvänäs kiusaamaan isompiia (mm. 1-1 Dortmund-peli). Oli kyllä niin hieno ja ilahduttava suoritus, että nyt ei jaksa ei pystykään oikein keskittyä yhteenkään negativiiseen asiaa. Nostetaan - kerrankin - vain (lähes...) pelkkä posia esille.

Vasemmalla laidalla Gnabryn vaihto (ManU-pelistä) Comaniin aivan massiivinen upgreidaus. Vasemman laidan peli nousi samantien nyt Bochumia vastaan ja tuo vaihto oikeastaan vain todisti sitä, miten se Gnabrynkin roolin on sitten kauden 2019/20 muuttunut ja miehestä ei saa enää laiturin roolissa juurikaan mitään esille. Oikea paikka Gnabrylle - nyt kun Kanen tulon ja pelityylin myötä pelataan liki 4-2-2-2 formaatilla - olisi se "kymppi" (huom. paperilla) paikan pelaaja ja se kakkoskärki Kanen rinnalla. Se, mitä Coman vasemmalla laidalla tarjoaa (ja tätä nykyä jopa pystyy tekemään) versus Gnabry, niin siinä on valovuosien ero. Tykkäsin myös vasemmalla puolella Comanin lisäksi Daviesin liikkeistä. Nyt pelissä oli hyvää rytmiä ja kemiaa, Daviesin overlap-juoksut ja Comanin kavennukset juuri oikeissa tilanteissa keskustaan, ja silloin kun piti olla leveydessä ja luoda sieltä uhkaa, teki Coman sen (kuten Choupon 1-0 maalissa). Myös Sané nopeana pelaajana pystyi dominoimaan noissa Bochumin heikon puolustuspelaamisen jälkimainingin syntyneissä suurissa tiloissa. Nopeat ja ns. 'pitkäkestoisesti' juoksuvoimaiset pelaajat dominoivat, jotka eivät hyydy sen ekan 5m juoksemisen jälkeen.

Samalla tavalla Bayernin keskikentän peli nousi huimalla tavalla ManU-pelistä Laimerin tullessa Goretzkan tilalle. Laimer ei ole se kaikista pallollisin ja teknisin pelaaja, mutta jumankauta on tuo Laimer vaan ihan armoton juoksukone, työjuhta ja prässikone. Kuten on joskus aiemminkin tullut pohdittua, niin loputtomilla battereilla käyvä duracell-pupu. Etenkin ekalla jaksolla Bayern sai lukuisia pallonriistoja, joko suorasti tai epäsuorasti Laimerin pelaamisen seurauksena. Joko Laimer itse ahnaasti ja oikea-aikaiesesti katkoi ja riisti palloja, tai sitten se oli sen Laimerin 'terriermäisen' pelaamisen seurauksena, jonka ansiosta Bayern pystyi kollektiivina horjuttamaan Bochumin pelinrakentelua ja pelin rakennetta.

Tämä Laimerin aggressiivinen ja tilanteita oikein lukeva pelaaminen oli se, joka johti Bochumin osalta heikkoihin syöttöihin ja virheisiin, joista Bayern sai niitä riistoja. Laimerin prässäävä rooli oli kyllä todella tärkeä, että Bayern pystyi Bochumin pelinrakentelua ja kollektiivia horjutettua ja heikennettyä sekä luotua sinne kaaosta. Tämän kaverin työmoraali on vain jotain niin maagisen kovaa luokkaa, että eihän tästä voi olla tykkäämättä! Jos keskikenttä on viime peleissä vuotanut taas aiempien kausien tapaan, niin nyt Bochumia vastaan ei vuotanut, koska Laimerilla oli iso rooli ja panos tässä.

Pitää toki kuitenkin sanoa tuosta Bochumin pelaamisesta, että olihan se puolustaminen aika kamalan näköistä. Puolustivat todella avonaisesti ja hajanaisesti. Etäisyydet linjojen - etenkin taka- ja keskilinjan välillä - olivat liian suuret. Bayern pystyi tuota Bochumin heikkoa hyökkäyslinjan prässiä (ja mitä lie haahuilua se keskikentän linjan touhu olikaan...?) purkamaan naurettavan helposti, vain 'tsippailemalla' palloja sinne Bochumin puolustus- ja keskikenttälinjan väliin syntyneisiin valtaviin linjohin, jonne Kanenkin oli pudonnut, ja sitten sielä vielä oli Sané, Choupo, Coman näitä tiloja hyödyntämässä ja iskemässä vastaan Bochumin matalalla makaavaa takalinjaa, joka myös seisoi hyvin paikallaan. Bayernin nopeat pelaajat pääsivät tämänkin takia loistamaan. Bochum myös pelasi liian leveällä ja tämäkin vain repi sitä heidän puolustuspakkaansa auki ja tämä kaikki oli oikein kuin olisi syömään Bayernin kutsunut. Bochum ei ollut tarpeeksi kompakti. Bochumin matala staattinen ja epäröivä takalinja sekä korkea hajanainen prässilinja oli suora itsemurha. Etenkin myös sen takia koska tuo korkea prässi oli organisoitu niin heikosti ja se oli epämääräistä vesivelliä.

Pelaamisessa oli kuitenkin paljon hyvää. Nyt oli hyviä tarjontoja ja seinä- sekä kolmiopelejä etenkin laita- ja välikaistojen tuntumassa. Muutenkin pelaamisessa oli pajon parempaa aktiivisuutta ja intensiteettiä, joka suorastaan loisti ManU:a vastaan pelatessa. Tämä on edelleen se Bayernin yksi suurimpia vahvuuksia, kun pystyvät tuota korkeaa intensiteettiä ja jatkuvaa 'uhkaa' pitämään yllä sekä reagoimaan terävästi ja nopeasti. Muutenkin pelaamisesta paistoi nyt ensimmäistä kertaa Tuchelin alaisuudessa tietynlainen pelaamisen rentous ja itseluottamus, joak toki luonnollisesti vahvistui pelin aikana ja edetessä, kun maaleja paukkui ja kaikki pääsivät siihen vahvaan pelaamisen flow-tilaan ja oli myös nälkä hakea koko ajan lisää. Momentum kasvaa ja sitä rataa jne.

Tätä ei olla viime vuosina ole kovinkaan usein nähty, että Bayern pystyy sen otteen täydet 90 min pitämään ja peli on todella tasapainoinen kokonaisuus. Etenkin Nagelsmannin alaisuudessa nämä vähän loistivat poissaolollaan. Tel jatkoi siitä mihin jäi super-subina, Mazraoui oikean laitapakin paikalla, hienoa, kun pääsi Tuchelin koirankopista pois. Muutamassa hetkessä oli ihan pelin alussa Mazraouilta (yllättävää kyllä) muutama heikko syöttö ja ratkaisu, mutta peli kyllä parani siitä ja lopputulema oli myös todella vahva peli Mazraouilta Bayernilla oli läpi ottelun todella vahva peliote kaikissa tilanteissa ja sitä ei luovutettu hetkeksikään vastustajalle.

Nyt oli kyllä loistava peli kaikkinensa, puolustuspelissä oli parempaa rakennetta, myös hyökkäyspeli loksahteli paremmin paikalleen, jos se aiemmin on ollut todella yskähtelevää ja vaisua. Hyvää rotaatio kokoonpanossa, taktista joustavuutta, huippusuoritus jne. ... Viihdyin kyllä suuresti ja Tuchelin ajan paras peli ja suoritus, ja kyllähän se Tuchelinkin pelaaminen voi näköjään olla samaanaikaan vahvasti puolustus edellä menevää, mutta myös viihdyttävää ja sellaista, että se ei ole siitä hyökkäyspelistä ole pois. Toki kyseessä oli vain yksi peli ja vastassa oli "vain" se Bochum, mutta siitä huolimatta teki hyvää itseluottamukselle ja rentoudelle. Nyt katsotaan, miten tämän päälle pystytään rakentamaan jatkossa ja huomenna heti DFB-Pokalissa Preussen Münsteria (3.sarjataso) vastaan näille hyville suorituksille on mahdollista saada jatkoa. Huominen on heti hyvä paikka siihen ja sitten viikonloppuna se kova pelillinen testi ja haaste Leipzigin muodossa. Siinä viimeistään testataan se, miten se peli onkaan oikeasti hyviä jengejä vastaan kehittynyt ja missä mennään. Mutta nämä Bochum ja huominen Münster-peli ovat hyviä paikkoaj rakentaa sitä omaa pelitapaa pala kerrallaan sekä pelaajien itseluottamusta ja rentoutta.

Jos vielä yhden oman mielenkiintoisen huomion tuosta Bochum-pelistä teen, niin se liittyy tähän somessakin puhuttaneeseen debattiin Choupo-Motingista ja Müllerista. Moni kyseenalaisti, miksi Müller ei saanut aloittaa, vaan Choupo oli avauksessa. Kyse on vaan siitä, että Choupo sopii paremmin tuohon nykyiseen systeemiin, missä Kane pudottautuu alemmas ja pelataan liki kahden kärjen systeemillä. Kun Kane pudottautuu alemmas vastaanottamaan palloja, vaaditaan siihen taakse se pelaaja joka pystyy näissä hetkissä nousemaan sinne piikkiin ja hoitamaan sitä ysipaikan roolia ja tuomaan target-uhkaa. Tämähän nähtiin briljantisti siinä 1-0 maalissa. Kane pudottautuu alemmas, Choupo ottaa sen ysin roolin ja sijoittuu oikein, hyvä kuvio, Comanille pallo laitaan, syöttö keskelle, jossa Choupo on juuri siellä missä sen ysin pitääkin olla ja pallo maaliin. Choupo on niin joustaa ja sopeutuva pelaaja, pystyy pelaamaan ysinä, valeysin, kymppinä, on pelannut laidassa paljon urallaan jne. Pystyy sopeutumaan siihen Kanen pelaamiseen ja hoitamaan Kanen tavoin kumpaakin roolia ja nyt Bochumia vastaa nähtiin ne oikeat liikkeet ja fikstu sijoittumiset, jotka olivat suuressa osassa Bayernin taktista neroutta tässä pelissä.

Kanen ja Müllerin mahdollisessa yhteispelissä ongelma on se, miten molemmat ovat mukauttaneet pelaamistaa ja vieläpä samaan suuntaan. Vuoden 2023 Müller kyllä toimisi vuosien 2013-2016 vuosien Kanen kanssa (joka oli silloin liki puhdas ysi). Ja taas päinvastoin ja vice versa, tämän hetken 2023 Kane toimisi kyllä vuosien 2013-2015 Müllerin kanssa (joka oli silloin enempi maalintekijä ja sinne "tilaan hyökkäävä" pelaaja). Nyt ongelma on siinä, että niin Kane, kuin Müller ovat kummatkin mukauttaneet pelaamistaa siihen suuntaan, että miesten pelityyli on liian samanlainen ja miehet operoivat kentällä samoilla aloilla. Müller tuli tunnetuksi jo tuosta nykyisestä roolistaan ja mukattui pelaamistaan Lewandowski takia etenkin viimeisen n. 5 vuoden aikana tuohon nykyiseen malliinsa. Nyky-Müller on se pelaaja joka pudottautuu alemmas ja operoi siinä kymppialueella ja pelaa niitä palloja muille sinne syntyviin tiloihin.

Ongelma on juuri siinä, koska nyky-Kane on hyvin samanlainen pelaaja ja myöskin Kane - tätä nykyä, vaikka hyvä maalinsylkijä edelleenkin on - on samantyyppinen pelaaja. Jos Kane ja Müller pelaavat samaan aikaan kokoonpanossa, ei Bayernilla ole tällöin ketään joka voisi "hyökätä" sinne syntyviin tyhjiin tiloihin, vaan meillä olisi kaksi pelaajaa, jotka operoivat liki samoilla alueilla, samalla tavalla, samanlaisia juttuja yrittäen. Vuosien 2023 Harry Kane ja Thomas Müller ovat liian identtiset pelaajat tältä osin. Jomman kumman pitää sopeuttaa ja muuttaa pelaamistaa ja moni oli Kanen tulon myötä sitä mieltä, että se olisi nimenomaan Kane, jonka pitäisi palata siihen vuosien 2013-2016 versioon itsestään. Mutta nyt näyttää siltä, että se onkin Müller. Tämän nyky-Müllerin kanssa mm. se Osimhen olisi toiminut paljon paremmin ja monihan tästä huomautti jo kesän ikkunan aikana. Siinä hetkissä kun Kane pudottautuu alemmas, Müllerin pitäisi - kuten olisi vielä 10 vuotta sitten tehnytkin - hyökätä sinne tyhjään tilaan ja tarjota sen aikaa ysinä ne raamit, kuten Choupo-Moting tekee. Mutta tämä pelaaminen ei enää tule Müllerin selkärangasta ja lopputulema on liiallinen 'päällekkäisyys' Kanen kanssa.

Choupon osalta taas tuli jo viime kaudella kehuttua tuota miehen taktista joustavuutta, ja sitä miten sulavasti pystyy vaihtelemaan rooleja ja kuitenkin tuomaan rakennetta pelaamiseen. Pystyy hänkin pudottautumaan ja operoimaan todella mukavasti tuossa linjojen välissä ja alempana, mutta puhtaana ysinäkin operoiminen onnistuu ja tuo Bochum-pelin 1-0 maali oli ihan täydellinen oppikirjaesimerkki tästä Kane-Choupo duon dynamiikasta ja synkasta, kun Kane putosi kympiksi ja Choupo meni piikkiin ja tarjosi target-uhan sekä oli juuri siellä missä sen ysin kuulukin olla niitä maaleja räppäämässä. Tässä parivaljakossa kumpainenkin täydentää toisiaan ja piilottaa ne toisen puutteet ja lopputulemassa on potentiaalia olla holistinen enemmän kuin osiensa summa tyyppinen yhtälö.

Choupon osalta pitää vielä todeta, että kyllä tämä pelimies on vaan niin aliarvostettu. Eihän mikään maailman kärkipelimies ole, mutta tuntuu, että moni - joka ei ole Choupon pelaamista nähnyt niin paljoa - naureskelee hänelle ihan turhan takia ja pitää jonain ihan käyttökelvottomana pummina joka ei saa mitään aikaan, joten tässä kontektissa mies on todella aliarvostettu. Loistava vaihtoehto olla joka tuoda penkiltä vikaksi 30 min tai nyt jopa avaukseen, jos pystyy nyt Kanen kanssa tuota kemiaa työstämään. Se Choupon joustavuus ja monipuolisuus nähtiin jo viime kaudella Nagelsmannin alaisuudessa, miten sopi kuin nyrkki silmään siihen Nagelsmannin joustavaan paikanvaihtopeliin, mutta Choupo toi kuitenkin siihen myös ne puhtaan ysin raamit, mikä selkiyttyi pelaamista. Tämä Bochum peli oli iso työnnäyte ja suosii vahvasti Choupoa. Tässä Bayernin 4-2-3-1/4-2-2-2 systeemissä on hurja potentiaalia ja tällä hetkellä avain siihen on nimenomaan Choupo, mikä voi tuoda miehelle jatkossakin lisää isoja peliminuutteja. Näkisin, että myös Tel pysyisi tekemään isoja tuhoja tuossa samankaltaiasessa roolissa, missä Choupo nyt pelasi. Nyt Tel toki 4-2-2-2 muodossa se vasen "inside forward", mikä sopii Telille kuin naulattu. Pääsee hyödyntämään tuossa roolissa niitä laitapelaajan- sekä kärkipelaajan ominaisuuksiaan sekä tekemään niitä "hyökkääviä" liikkeitä ja juoksua tyhjiin iloihin Choupon tavoin, kun Kane pudottaa alemmas.

Vaikka keskeltä Müller ei pystykään enää, niin tietenkin toki myös Telin ohella laidalta hurjassa vedossa oleva Sané pystyy niitä juoksuja tekemään ja "hyökkäämään" sinne takalinjan takana olevaan tilaan ja olemaan täten se suoraviivainen maaliuhka ja korvaamaan tätä puutetta. Kuten nähtiin ManU-pelissä, jossa Kane alas putosi ja Sané näitä juoksuja teki. Myöskin Kane-Sané duo on löytänyt loistavan kemian alkukaudesta ja ollut todella tehokas tutkapari, järkkäillen toisilleen paikkoja. Etenkin se kuvio on alkukaudesta toistunut hyvin usein, että Kane pudottaa alas, Sané tekee kestävänä ja juoksuvoimaisena pelaajan sen pitkän kiihdytyksen ja juoksun pystyyn (joko diagonaalijuoksu laidalta keskelle takalinjan kasvaneisiin väleihin tai valmiiksi keskeltä suoraan pystyyn), ja Kane vahvan hold-up pelin jälkeen pelaa pallon loistavalla pelisilmällä vastaan nousseilta pakeilta karkuun juoksevalle Sanélle. Muun muassa kauden ihan ekassa pelissä nähtiin myös se upea avausmaalia Kane-Sané yhteispelin päätteeksi. Kanen tulon myötä Tuchel on pystynyt muovaamaan myös Sanén pelaamista ja löytämään uusia keinoja lisätä Sanén maaliuhkaa hyödyntämällä tätä Kanen roolia, pelityyliä ja vahvuuksia.

"Tilan tulkitsija" Müller on mukauttanut omaa pelityyliään, rooliaan ja kehittänyt pelaamistaan jo aiemmin urallaan n. 4-5 kertaa ja pystynyt sopeutumaan muiden pelaajien ominaisuuksien, vallalla olevan valmentajan pelitavan ja muiden vaatimusten suhteen aina eri rooliin. Mutta nyt kokenut 34-vuotias Müller on todella tiukan paikan edessä. Pystyykö Müller vielä kerran uransa aikana sopeutumaan ja mukauttamaan pelaamistaan ympäristön vaatimusten suhteen, jos siis mielii pelata? Haaste on nyt vanhalle ja osin heikentyneelle Müllerille suurempi, kuin kertaakaan aiemmin urallaan. Jos Müller tähän pystyy, on hän edelleenkni niin huima ja etenkin viisas ja älykäs pelaaja, että se jos mikä, on Bayernille valtava voimavara.

Tässä muuten hauska klippi tuosta ManU-pelistä, kun Müller on tulossa kentälle ja yleenshänä se menee niin, että valmentaja antaa pelaajalla ohjeita. Nyt se menikin niin, että Müller antaakin Tuchelia sijaistaneelle apukoutsi Zsolt Löweille ohjeita. Nyt olen nähty kaiken :D Onhan Müller toki nähnyt paljon: pelannut Louis van Gaalin alaisuudessa 2v, Jupp Heynckesin systeemissä 3v, Guardiolan kanssa 3v, 1,5v Ancelottin kanssa, liki 3v Flickin kanssa, 1,5v Nagelsmannin alaisuudessa...on oppinut parhailta ja tulee joku päivä itsekin olemaan paras. Joistain pelaajista sen vain näkee. Pelin ymmärrys on vain niin korkealla tasolla.




Edit.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München



Bayern on tekemässä totaalisen 'shokkisiirron' vapailla markkinoilla ilman sopimusta olevaan Jérome Boatengiin. Bayern on osoittanut kiinnostusta Boatengiin ja Boateng haluaa tehdä paluun Müncheniin. Hommat saattavat edetä niinkin nopeasti maaliin, että Boateng on Bayernin mies jo jopa seuraavan 24-48 tunnin sisällä.

Aivan käsittämätön päätös. Siis hyi hitto sentään! Nyt ei tarvitse ede perustella millään pelillisillä jutuilla tai surkella nyky-tasolla, vaan ihan noiden ulkourheilullisten asioiden takia täysin hyväksymätön päätös, jos tulee tapahtumaan. Ei voi käsittää millään, täysin oksettavaa toimintaa. Tämä on sitä niin paljon kuuluteltua "arvojen" mukaista toimintaa!? Kyllä tämä vaan taas todistaa sen, miten urheilussa nuo kaikki strategia-/arvopaperit yms. on ihan täyttä perseenpyyhintä kamaa, jotka eivät vastaa tai liity konkreettiseen toimintaan millään tavalla.

Täysin tyhjänpäiväisiä raapustuksia ilman mitään todellista tarkoitusta. Ei näillä niin suuresti puhutuilla arvoilla ole ylipäätään urheilussa koskaan ollut mitään muuta virkaa, kuin kauniita korulauseita paperilla, joita voidaan käyttää vain markkinoinnillissa ja imagollisissa jutuissa. Sen ajan, mitä noita arvokarttojakin laaditaan, voisi käyttää esim. oikeaan työntekoon, koska ei niillä todellisuudessa ole mitään merkitystä, eivätkä ne sitä todellista toimintaa millään tapalla ohjaa tai kuvasta, vaikka niin ehkä väitetäänki.

Boatengin jalkapallokenttien ulkopuoliset teot huomioiden täysin oksettava, säälittävä ja nolo päätös. Ilmeisesti taas kerran urheilussa ajatellaan, että kunhan "keinolla millä hyvänsä" voidaan sitä menestystä tavoitella ja Bayernkinkin on todella ohkaisen materiaalin takia tiukan paikan edessä ja joku on pakko tuoda sisään, niin ne "arvot" voidaankin heittää syrjään ja juuri yrittää "keinolla millä hyvänsä", kunhan vaan menestystä tulee...käsittämätöntä. Hyi saatana, miten oksettava ja selkärangaton päätös ja ratkaisu Bayern-johdolta, jos antavat tämän tapahtua.

Puhumattakaan nyt siitä millainen totaalinen pelillinen turhake ja käyttökelvoton has-been riippakivi Boateng tätä nykyä on, jolla ei riitä taso enää alkuunkaan huippusarjatasolle. Olkoonkin, että täysin puhtaasti ja ainoastaan pelillisesti ja jalkapalloilullisia meriittejä katsomalla Boateng on Bayern-seuralegenda ja saavuttanut seurassa paljon isoja asioita - plus Bayern reserviä kokoonpanoon ja takalinjalle kipeästi tarvitseekin, - niin ei vain pysty hyväksymään tätä siirtoa. Täysin järkyttynyt ja mykistynyt tästä Bayernin ratkaisusta. Näinkö koko seuraa ja niitä "arvoja" halutaan nyt heijastella? Nyt pitää jakaa - aiemmin isoa kiitosta jakamalleni - uudelle seurajohdolle todella isoa raippaa ja kritiikkiä. Surkeaa ja todella selkärangatonta toimintaa, jota ei pysty millään käsittelemään tai perustelemaan.

Ihan uskomatonta, että laskettiin se Stanisic pois lainalle, joka olisi vielä yksistään kattanut ne kaksi tällä hetkellä todella puuttellista pelipaikkaa eli CB ja RB. Ja nyt tuodaan joku pelillisesti täysin taantunut naisten hakkaaja Boateng sisään...johtaako tuota laivaa oikeasti yhtään kukaan? Stanisickaan ei muuten saa Leverkusenin kivikovassa puolustuksessa peliaikaa, olisi saanut enemmän vastuuta (jopa roimasti) itse asiassa nyt Bayernissa, tai sitten lainattuna johonkin muuhun vähän Leverkusenia heikompaan seuraan. Parodia- vai ironiahorisontti, että lainataan pelaaja peliajan perässä muualle, mutta nyt saisikin originaalissa seurassaan paljon enemmän vastuuta, kuin laajemman materiaalin omaavassa lainaseurassa? Aivan surkuhupaisan tragikoomista touhua tämäkin koko sekoilu.

Kun yhdistetään nykyinen aivan karmaisevan surkea ja järkyttävän taantunut pelillinen taso (ei mahtunut herranjestas edes todella heikkoon Lyoniin), plus tämä Boatengin kamala tausta ja teot (ja mihin ne hänen tekonsa osaltaan johtivatkaan...) futiskenttien ulkopuolella, niin on niin sysisurkea ja katastrofaalinen siirto sekä fiasko ratkaisu Bayernilta tähän hetkeen, kuin olla ja voi, ja niin monella eri tasolla...mutta urheilussa voi ja elää edelleen hyvin "keinolla millä hyvänsä..." ja kunhan menestystä vaan tulee, niin kaikki käy ja kaikki on kaupan.

Ja, jos joku ei tiedä, mistä puhun, kun viittaan Boatengin jalkapallokentän ulkopuolisiin säälittäviin sekoiluihin niin mm. tästä voi lukea:

 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Otetaan kritiikissä sen verran takaisin eli Bayern on tehnyt tänään aamulla päätöksen, että Boatengille EI TARJOTA sopimusta. Oikea ratkaisu ja otetaan aiemmassa kritiikissä sen verran takaisin, vaikka tuli jo annettua etu käteen raippaa. Nyt tuli kritiikissä osin hosuttua etukäteen, mutta hyvä juttu, että tarkempien pohdintojen jälkeen päädyttiin ainoaan oikeaan ratkaisuun eli olla sainaamatta Boatengina. Kerrankin miehekäs, selkärankainen ja arvojen mukainen päätös. Näillä siis vedetään tammikuuhun asti ja hyvä niin.

Bayern myös tiedotti tänään aamulla tehneensä sen sijaan sopimuksen nuoren lupauksen Frans Krätzigin (LB/LM/CAM/CM) kanssa kesään 2027 saakka. Tämä sopimus sen sijaan on myös hieno juttu ja Krätzig on tullut ryminällä sisään edustukseen. Krätzig vasta siirtyi alkuvuodesta keskikentältä vasemman laitapakin tontille kakkosjoukkueen keskikentän tungoksen takia ja on kyllä tullut upeasti sisään. Pelissä ja etenkin puolustuspelissä on vielä kehitettävää, mutta Krätzigin monipuolisuus ja kyky pekata eri paikkoja auttaa varmasti sisäänajossa. Roolia on myös tarjolla Bayernin ohkainen kokoonpano huomioiden.





 

Yltävastaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit -2014 (sympatiat Mestikseen), saksalaiset
Hyvä, että jättivät Boatengin signaamatta. Mutta pitää todeta, että pelkästään se, että harkitsivat kyseistä naistenhakkaajaa ja perääntyivät ainoastaan julkisen paineen johdosta, osoittaa Tuchelin ja Bayern-johdon moraalinpuutteen eikä oikein sovellu Bayernin perinteisiin "perhearvoihin".

Taisi erityisesti Tuchel tätä puskea. Vähän pelkään, että tästä tulee taas yksi johtoportaan kanssa kitkaa aiheuttava tekijä ja lopulta homma päättyy kuten aiemmissa pesteissään...

Vuosi 2023 on kyllä ollut aikamoista säätöä Nagelsmannin potkuista alkaen ja FC Hollywood on taas toden teolla nostanut päätään.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Eihän tämä nyt viime aikoina vieläkään mitään vakuuttavaa ole ollut, valitettavasti. DFB-Pokalin tyylipuhdas 0-4 Preussen Münster voitto 3.divarin jengistä totta kai sellainen suoritus niin kuin pitää. Ja vieläpä vaikealla ja repaleisella kokoonpanolla, kun koko topparitrio oli poissa. Siihen nähden Goretzka-Mazraoui selviytyivät kunnialla. Myös nuori japanilaistalentti Taichi Fukui tuli hienosti miesten peleihin sisään. Krätzigi tuli samoin sisään siihen omalle 'luonnolliselle' pelipaikalleen offensiiviseksi kk-pelaajaksi. Kaiken kaikkiaan ei tuosta 0-4 voitosta - joka oli aika minimisuoritus - 3.divardin alakastin joukkuetta vastaan, voi tehdä. Puhutaan kuitenkin niin mammuttimaisesta tasoerosta, että tuosta matsista ei voi tehdä - etenkään pelitavan ja pelitaktisten asioiden puolesta - juurikaan oikein mitään suuria johtopäätöksiä. Itseluottamuksen kannalta toki oli hyvä voito ja eka maali tuli suht nopeasti, niin ei tehty peliä itselleen vaikeaksi, mikä tuollaisissa matseissa voi ehkä se sudenkuoppa olla.

Viime viikonloppuinen Leipzig-otatus taas menee Tuchelin - jälleen kerran heikon valmistatumisen ja pelisuunnitelman - piikkiin. Tämä on kyllä tällä kaudella ottanut isosti takapakkia sitten Nagelsmannin ajan, jolloin pelisuunnitelmat oli huolella tehty, ja vastustajat skoutattu viimeistä piirtoa myöten. Siinä missä Nagelsmann aikana oltiin - etenkin viime kaudella - todella hyviä ja Nagelsmann oli tehnyt kotiläksyt todella huolella ja Bayern paketoi etenkin todella monet kärkivastustajat kovalla prosentilla povitaskuun, niin nyt Tuchelin johdolla ollaan oltu ihan lampaita ja hukassa. Tuchelin johdolla nämä peliinlähdöt ja pelisuunnitelmat on mennyt tämän kauden 10 pelissä n. 6-7/10 ihan täysin reisille. Leipzigin oli helppo tylsyttää se Tuchelin täysin ponneton pelisuunnitelma pois. Oikeasti, Laimer kolmen takalinjassa RCB...my god, ihan kamalaa.

Tämä johti Bayernin kannalta massiivisiin ongelmiin ekalla jaksolla, kun Upamecanon ja Laimerin yhteispeli ei toiminut alkuunkaan ja Laimer ei tuota positiota osannut pelata. Tuchel päätti ekan kerran nyt kokeilla siinä ekalla jaksolla kunnolla kolmen linjalla (3-2-4-1), mutta karille kosahti ja pahasti. Osin myös sen takia, koska oli analysoinut tiettyjen pelaajien profiilit väärin. Laimer RCB, Coman vasemmassa half-spacessa, Sané oikea wing-back (jos kolmen linjaa olisi haluttu, niin Mazraoui olisi ollut parempi vaihtoehto Laimerin tilalle, Coman oikealle puolelle wing-backiksi ja Sané siihen vas.puolen half-spaceen.). Bayern ei saanut tällä 3-2-4-1 muodolla mitään edistystä tai pystynyt murtamaan ainuttakaan Leipzigin prässilinjaa. Lopputulema oli aivan päätöntä ja ponnetonta hieroskelua ja pallon kierrätystä 3:n alakerrassa. Anteeksi, mutta korostan tässä taas kerran sitä Goretzkan heikkoa roolia. Piileskelyä, ei tehnyt itseään pelattavaksi pivotissa tai tarjonnut syöttäväyliä, jota kautta oltaisiin voitu edistyä, jatkuvasti merkattuna jne. heikkoa suoritus kaikkinensa. Goretzka ei toki tietenkään yksinään ollut syyllinen, mutta taas kerran kuitenkin perustavanalaatuinen osa sitä ongelmaa.

Leipzig toki pelasi todella viisasti ja oli lukenut sen, miten Bayernin pivot pitää pelata poius. Se oli laittanut 4-2-2-2 systeemissään kummankin kärkipelaajan miesmerkkaamaan Kimmich-Goretzka pois, niin että Bayernin takalinja ei päässyt avaamaan heille palloa. Jos Bayernin takalinjalle piti antaa/oli sauma antaa painetta, niin kymppeinä pelanneet Simons-Forsberg tekivät sen. Kärkikaksikko Poulsen-Openda ei liikkunut, heidän tehtävänsä oli pelata ainoastaan Bayernin pivot pois "cover shadoweina". Ja tämän taktisen nyanssin kanssa Bayern oli - jopa hieman yllättäen - täysin aseeton eikä pystynyt kehittelemään mitään coping-keinoja, miten murtaa se, joka johti todella heikkoon ja olemattomaan pelinrakenteluun. Yksi esimerkki, miten Rose taitteli Tuchelin povitaskuun ekalla jaksolla.

Tuchel odotti ennen peliä, että Leipzigin kärkiduo antaisikin korkean paineen ja topparit voisivat pelata helpot syötöt kärkiduon taakse jääneille pivotin Kimmichille ja Goretzkalle, ja Tuchelin idea oli luoda alakertaan valmiiksi 3v2 ylivoima pitämällä Laimer siinä lähellä Upamecanoa ja valmiina tälle kärkiduon potentiaaliselle korkealle prässille - jota ei koskaan tapahtunut. Mutta Rose oli tässä kaikessa askeleen edellä. Ja, jos Bayern pystyi tuon Tölkkien ekan prässilinjan murtamaan, niin eteneminen etenkin oikealla puolella oli tuskaisen vaikeaa, koska etäisyydet ja väli Goretzkan (RCM) ja Sanén (RWB) välillä olivat liian suuret, lähinnä tuon oikena laitapakin puutteen takia, kun Laimer jootui kökkimään alakerrassa. Mazraouille olisi ollut tilausta...

Ekassa Opendan maalissa toki myös sitten korostui tuo Bayernin kolmen takalinja täydellinen epäsynkka. Upamecano ryntäilee Leipzigin rajaheitossa vähän liian innokkaasti eteenpäin, taakse syntyy iso tyhjä tila (joka toki vieruskaverien olisi pitänyt hoitaa), Laimer samalla siinä vierellä ihan pihalla ja liian leveällä, samalla myös Min-jaelta yllättävän heikkoa pelinlukua (hävityn pääpallon jälkeen) ja Leipzig 1-0 johtoon. Min-jae ollut kyllä pienoinen pettymys, valitettavasti. Sopeutumisprosessi on kesken totta kai, mutta odotukset olviat korkeammalla Serie A:n parhaaksi valitun topparin osalta. Hönyilyä, hoipertelua, heikkoa pelinlukua, yllättävän paljon hävittyjä kaksinkamppailuita (kaverilta jonka lempinimi on "monster"), yllättävän heikkoja syöttöjä ja pelin pystyyn pakottamista etc. parantaa pitää. Myös siinä Leipzigin ekassa maalissa se Min-jaen arka vastaantulo (tullakko vai eikö tulla...?), niin oli todella yllättävää, ottaen huomioon, miten ne rohkeat - jopa yltiörohkeat - (sekä juuri oikea-aikaiset) nousut ja vastaantulot, olivat Napolissa Min-jaen pelin kovinta ydintä ja vahvuutta. Napolissa Min-jae oli tunnettu oikea-aikaisista aggresiivisista nousuistaan, vahvasta kamppailupelaamisestaan, erinomaisesta lyhytsyöttöpelistä jne. Nyt nämä ovat sakanneet.

Toiselle jaksolle Bayern toki teki (taas kerran) tarvittava liikut (3-2-4-1 --> 4-1-4-1) ja otti peliä paljon paremmin komentoonsa. Etenkin Goretzkan vaihtuminen keskikentällä Guerreiroon toi taas parempaa kontrollia pelistä (Guerreiro-Musiala offensiivisina 'kaseina'). Guerreiro on Goretkzaa paljon parempi tekemään ja lukemaan peliä, pallon kanssa etc. Olen aiemminkin todennut, mutta Bayern tarvitsee jatkossa siirtojen muodossa näitä teknisempiä ja pallollisesti parempia pelaajia riveihinsä, näiden matalaälyisetn ja suoraviivaisten koohottajien (Goretzka, Laimer) sijaan. Toisella jaksolle paluu neljän linjaan, joka tarkoitti myös sitä, että Laimer ei enää ollut kahlittu jäämään kököttämään sinne alas kolmen linjaan, vaan nyt Laimer sai tehdä niitä vastaannousuja ja pitkiä juoksua sekä prässätä kovasti vastaan. Eli ainoita asioita, joissa Laimer on todella hyvä. Ekalla jaksolla Laimer joutui luottamaan yhteen heikkouteensa eli olemaan paikallaan ja lukemaan peliä sekä tilanteita (ei todellakkaan vahvuus), mutta toisella jaksolla "pressing machine" vapautettiin ja heti alkoi syntyä tilanteita.

Saman tien Bayern sai näistä Laimerin hyvistä prässäävistä juoksuista pallonriistoja, kun se pystyi horjuttamaan Leipzigin pelinrakentelua, tiloja syntyi myös linjoissa olevien pelaajien väleihin, kun Bayernin neljän linja ja Daviesin valumininen alemmsa ekan jakson LWB:n roolista pakotti Leipzigin muodon venymään ja se ei voinut olla enää niin kompakti, saatiin tätä kautta luotuja tiloja, kasvatettuja Tölkkien pelaajien välejä (--> mm. Laimer ehti pitkiltäkin matkoilta prässäämään ja toki kun sai 2.jaksolla olla muutenkin ylempänä) jne. Leipzig itsekään ei ollut kovin hyvä, vaan kiteytettynä: sillä oli parempi (ja etenkin käytännöllisempi) pelisuunnitelma ja sen toteutus, kuin Bayernilla.

Joku vaaran tuntu, intensiteetti, energia yms. siitä tokalta jaksolta silti puuttui. Ei se mitenkään loisteliasta ollut nytkänä Leipzigiä vastaan (ihan max. "keskinkertainen +" parhaimmillaan", vaikka Bayern sai matsia paremmin haltuun. Jotain siitä puuttui, eikä missään vaiheessa vieläkään ollut sellaista Flickin/Nagelsmannin ajan tunnetta, kun välillä oikein vyörytettiin, että "kohta muuten tehdään maali". Toki parempaa se toinen jakso oli. Meinaako Tuchelin Bayern meestyä tällä kaudella pelaamalla peleissä vaan 45 minuuttia, koska siltä se juuri nyt näyttää. Eka jakso menee koko ajan ohi ja toisella jaksolle tehdään taktisia muutoksia ja ollaan parempia, mutat sen 45min aikana pelin tason ei kuitenkaan koskaan ehdi nousta/nouse sille tasolle, kun aika jo loppuu kesken. Pelaamalla vain 45 minuuttia ei pitkälle pötkitä, jos tavoite on menestyä tällä kaudella. Paremmin pitää Tuchelin valmistaa Bayern peleihin jatkossa. Jatkossa tuo "muovautuva 4-2-3-1" olkoon se taktiikka eteenpäin, koska se juuri taipuu myös jouhevasti ja hyvin pelin aikana 4-2-2-2, 4-1-4-1 ja 4-3-3 muotoihin tarpeen mukaan. Nyt kaikkein paras variaatio isossa kuvassa noista olisi tuo 4-2-2-2.

Nyt Leipzigiä vastaan tuo 3-2-4-1 (vieläpä väärillä pelaajaroolituksilla) oli täysin tuhoon tuomittu idea. Jatkossa pyritään pitämään asiat simppeleinä (tähän osin tahalliseen 'monimutkaistamiseenhan' totuttiin jo Nagelsmannin aikana...). Leipzigin kompaktin 4-2-2-2 systeemin kanssa oikea ratkaisu olisi ollut sen venyttäminen (4-linjalla) ja eteneminen laitakaistojen kautta, mutta senhän Tuchel tehokkaasti neutralisoi muuttamalla sen aiempien pelien neljän linjan kolmen linjaksi...Menisin jopa niin pitkälle, että antaisin osittain pelaajilla jopa täyden synninpäästön siitä vaikeasta ekasta jaksosta. Kyllä se menee täysin Tuchelin ja hänen pelitapansa ja -formaattinsa piikkiin. Pelaajat oli nyt ohjeistettu ja valmistettu sysisurkeasti Tuchelin & co.n osalta. Yksi esimerkki pelissä siitä Kanen roolista oli kuitenkin taas se, iten hän siinä Sanén maalissa oli valuntu hyvin alas linkkaamaan peliä, voitettu pääpallo, siitä suora jatko Musialalle, joka tekee juoksun ja pelaa pystyyn juoksevan Sanén läpi. Kanesta saa _juuri nyt_ parhaan irti tuossa valeysin/kympin roolissa, joka pudottautuu todella alas ja se kaipaa sitä kaveria, joka voi niitä nopeita iskuja ja juoksuja tehdä selustaa (mm. Sané, Choupo, Müller ????)

Valitettavasti myös Tuchelilla on nämä omat "suosikkipojat". Leipzigiä vastaan Laimer oli ekat 30min aivan kammottavan surkea siinä RCB:n roolissa, aivan hukassa (tämä toki menee 90%;sesti Tuchelin ja hänen kehnon pelisuunnitelmsan piikkiin, kun laittaa pelaajat toteuttamaan täysin vierailla pelipaikoilla jotain outoa plääniä). Jos Mazraoui olisi pelannut niin huono ekan puolituntisen, niin hän olisi ollut vaihdossa alta aika yksikön ja ei näkisi peliminuutteja seuraavaan 3 viikkoon. Laimer sai kuitenkin jatkaa pitkään toiselle jaksolle asti (parantaen toki peliään), mutta olisi hänet voinut vaihtoonkin ottaa jo ekalla tauolla. Kunhan vain nostin esille, kun Mazraouin peliajan kanssa on ollut vähän nihkeää, vaikka on mielestäni pelannut jopa erittäin hyvin...
Tuntuu toki vähän nurinkuriselta, että oikealta pelipaikaltaan laitapakkina oleva Mazraoui siirtyisi nyt keskikentälle ja oikealta paikaltaan keskikenttä oleva Laimer siirtyisi laitapakin tontilla, eli tapahtuisi tällainen pelipaikkojen vaihto Mazaraouin <-> Laimerin kesken. Itse näkisin jopa, että kummankin herran ominaisuudet ja vahvuudet saattaisivat jopa tukea tätä vaihtoa....Tämä voisi toimia....
Juuh, unohdetaan muuten tämä yllä oleva idea, jonka esitin vajaa kuukausi sitten. Kuulosti idean ja teorian tasolla paremmalta, miltä onkaan nyt käytännön tasolla näyttänyt...ei jatkoon! Tai ainakaan Laimerin RB-kokeilun osalta ei jatkoon. Mazraouin osalta olen edelleen vakuuttunut, että voisi tuossa keskikentän pohjapelaajan/pivotin roolissa pelata ja tuoda täten Bayernin keskikentälle lisää pallollisuutta, teknsiyyttä, malttia, pelintekokykyä etc. Pelasi jopa viime maju-tauolla Marokon paidassa yhden matsin CDM:nä ja hyvin oli pelannutkin. Mazraouilta toki löytyy aikanaan keskikenttäpelaajan taustaa mm. Ajaxista eli ei ole siltäkään osin vieras rooli.

Kööpenhaminaa vastaan oli myös kyllä todella nihkeää ja nuhaista. Tuchel yritti 4-1-4-1 systeemillä, Laimer 'edisyneenä' kasina/kymppinä siinä oikealla puolella Musialan vierellä ja Kimmich yksinäinen kutonen. Ongelam tässä vain oli taas kerran se liiallinen staattisuus ja heikot sekä olemattomat liikkeet. Kun Kane valui alemmas, niin Bayernilla oli sellainen viiden miehen (Coman-Musiala-Kane-Laimer-Sané) linja siinä samassa hyökkäyslinjassa, mutta kukaan ei jaksanut nähdä vaivaa ja jalktyötä tehdä itseään vapaaksi, tulla alemmaksi hakemaan palloa, vaan koko viiden kaverin 'choko-juna' lönköttelee ja odottelee Kimmichin taikoja. Mutta Kööpenhaminan etäisyydet oliva tiiviit linjojenkin välissä, eikä sinne saatu pelattua palloja ja etenkään kun kukaan ei tehynt tarjonta, pudonnut alemmas jne. tämä johti taas kerran siihen pelinraknetlun puuroutumiseen ja siihen, että Bayern ei ekalla jaksolla - hämmentävästi - pystynyt etemään Kööpenhaminan kenttäpuoliskolla metriäkään eteenpäin, vaan peli pyöri ja hieroutui siinä paikallaan.

Jos aiemmissa matseissa Kanen rooliksi (kuten mm. ManU:a vastaan) oli annettu se, että putoaa alemmas ja tekee tällä tiloja selustaan juokseville kavereille, niin nyt päinvastoin rooli oli anneetu pysyä sillä ylhäällä ysinä ja odotella palloja eli pelattiin tällä kaudella ekaa kertaa ns. puhtaasti sillä 4-2-3-1:llä. Tämä oli ihan tuhoontuomittu ajatus, Kanen tilastot ekalla jaksolla, 8 kosketusta palloon ja 2 syöttöä omille. Kanea ei saatu osallistettu peliin. Mutta mistä se Müllerin huimasti alustama Telin voittomaali syntyi? No siitä kun Kane pudottautuu alas ja jatkaa pallon suoraan ykkösellä selustaan juoksevalle pelaajalle (kuten niin usein aiemminkin tällä kaudella) eli Müllerille, josta se maali syntyy. Tämä on se Kanen rooli tällä hetkellä, josta sen parhaan saa *juuri nyt* irti, ennen kuni Kane sopeutuu vähän paremmin ja pystyy myös itse muovaamaan peliään ehkä enemmän siihen Tuchelin haluamaan puhtaaseen ysiin. Tällä kaudella on nähty jo monen monta samanlaista maalia: Kauden avauspelissä Kane pudottaa alemmas, imee pakit itseensä, ja jatkaa huimalla yhden kosketuksen syötöllä Sanén läpi, Leipzigiä vastaan tämä sama kuvio --> pallo ykkösellä Musialalle, joka pelaa vielä Sanélle, nyt Kööpenhaminaa vastaan sama juttu jne. jne.

Kanen huima linkkipelaaminen ja alaspäin pudottaminen ja kohdepallone targettina oleminen, hösytettynä pelaajalla joka voi tehdä selustaan ne juoksut ja iskeä nopeasti vastaan Kanen nopeista jatkoista (Tel, Choupo-Moting, jopa Müller), on se 'go-to' kaava juuri nyt. Müller, jota aiemmin viikko sitten kritisoin, että joutuu sopeuttamaan pelaamistaan tuohon rooliin, mistä tuli vuosina 2013-2015 tunnetuksi ja jolloin teki niitä juoksuja ja iskuja selustaan, on se ainoa tapa, kun sopii samaan avaukseen Kanen kanssa, koska nyky-Kane ja nyky-Müller ovat muuten liian samankaltaisia pelureita. Saman teinhän 'raumdeuter' toki siihen sopeutuu, muutaa pelityyliään viime vuosista ja Bayern iskee sen seurauksena sen Telin voittomaalin. Jos Müller pystyy myös jatkossa olemaan se pelaaja joka juoksee sinne muiden tekemään tilaan, sen sijaan, että itse tekee liikkeellään muille tilaa / tai syöttää tilaan (jota on viimeiset 4-5 vuotta tehnyt), niin potentiaali duolla Kane-Müller on olemassa.

Eli juuri nyt lähemmäs sitä 4-2-2-2 systeemiä on mielestäni se paras vaihtoehto. Kööpenhaminaa vastaan nähtiin se puhdas 4-2-3-1, mutta se ei toiminut ja Kanea yritettiin pakottaa ysin rooliin, mutta lopputulema oli, että Kane ei ollut osallinen peliin ollenkaan ekalla jaksolla, kun ei saanut osallistus build-up ja linkkipeliin. Jahka Kane on sopeuttanut pelaamistaan ja myös Bayern joukkueena oppii paremmin sopeuttamaan pelaamistaan Kanen tyyliin, voidaan tutkailla muita mahdollisuuksia sekä variaatioita, mutta nyt --> 4-2-2-2 on se 'way to go'. Nättiä tämä ei toki ole, Ulreichin loppupelin 'game-saver' toi pisteet jne. mutta otetaan jokainen voitto vastaan. Jatkossa myös pitää saada parempaa intensiteettiä, energiaa, aktiivisuutta ja liikkeitä pelaamiseen. Nyt on ihan liikaa seisoskelua ja odottelua, eikä kukaan tarjoa itseään pelattavaksi. Huolestuttavia merkkejä pelissä on liikaa tällä hetkellä. Viime kevään 'palomies' homamt meni vielä seurajohdon piikkiin, mutta se, että viime keväästä saakka ja nyt 2 kk aikana syksylläkään, pelissä ei ole sen suurempia kehitysloikki ollut havaittavissa, niin se huolettaa isosti ja se menee kyllä Tuchelin vastuualueen piikkiin täysin.

Jos Nagelsmannin aikana sakkasi osin puolustus, mutta hyökkäys toimi - parhaimmillaan - briljantisti, niin Tuchelin aikana huolestuttaa se, että on sakannut puolustuspeli ja on sakannaut nuhainen hyökkäys. Ja tämä on se asia mikä siinä vähän huolettaa ja minkä takia miestä voi myös kritisoida kovemmin ehkä kuin joap Nagelsmannia. Nagelsmannin aikana toimi sentään jompikumpi, nyt ei toimi edes se puolustaminen kunnolla, johon piti tulla parannusta. Jos seurajohto arvioi Nagelsmannia tietyin tiukoin kriteerein, niin mites Tuchelai nyt kuuluis arvioidakaan...toki seurajohdossa on myös nyt herrat vaihtuneet, mutta siitäkin huolimatta. Annetaan toki aikaa Nagelsmann/Flick kaksikosta eroavaan hyvin erilaisen pelisysteemin sisäänajamiseen, joka vielä roolien ja selkäydin pelaamisen osalta hakee itseään, mutta ja huolenhaiheita kyllä on ja työmaata on myös pirusti edessä.
 
Viimeksi muokattu:

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Onkos Jengi käynyt katsomassa livenä pelejä Allianz arenalla? Mitä kautta ootte lippuja saanut. Bayern sivut näyttää melkein kaikkiin over booked ja sivusto jota kautta tuli vuosi sit hankittua liput myy aika vtun suolaiseen hintaan lippuja. Sinällään jännä et hinta on nyt 2-2,5 x siihen mitä maksoin Mestareiden liigan pelin lipusta
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Bayernkin pääsi maajoukkutauon viettoon - kenties? - parhaan pelinsä saatteleman, mitä se on Tuchelin alaisuudessa nyt pelannut. Kerrankin täysin dominoiva ja kontrolloiva suoritus alusta loppuun saakka. Intensiteetti pysyi korkealla, pelin taso ja aktiivisuus ei lopahtanut missään vaiheessee, vaan jatkuvasti vyörytettiin ja luotiin hyökkäysuhkaa. Tästä pelistä on ehdottomasti hyvä jatkaa ja ehkä siellä jotain orastavia merkkejä paremmasta on.

Taktinen vaihdos oli vaihtaa Freiburgia vastaan Coman ja Sanén laitoja, mitä ne ovat alkukaudesta olleet eli Coman nyt oikealle ja Sané vasemmalle. Syynä tälle vaihdokselle oli ehkä - kuten Tuchel oli pelin jälkeen myös todennut - että saataisiin suoraviivaisuutta kuljetuksissa, vaihtamalla vasenjalkainen Sané vasemmalle ja Coman oikeajalkaisena oikealle. Yksi syy saattoi olla myös Müllerin tuominen avaukseen, koska Müllerhan tykkää tunnetusti pörrätä tuossa kärjen takana enemmän oikealla half-spacessa, ja koska myös Sané on Comania enemmän sisäänpäin pelaava laituri, niin kenties Sanén jatkaessa Freiburgia vastaan oikealla, olisi tuo oikean puolen half-space alue ruuhkatunut hänen ja Müllerin toimesta liikaa.

Nyt sinne vaihdettiin mieluummin Coman joka viihtyy enemmän laitakaistalla, Sané vasemmalla tekemään juuri niitä leikkauksia keskemmälle half-spaceen ja laitapakin tontilla taasen Davies vasemmalla laitakaistan herrana ja näin pelissä paljon parempi balanssi. Oikealla oli taas nyt täysin päinvastoin kuin vasemmalla: eli puhdas laituri Coman ja sisäänpäinpelaava laitapakki Mazraoui. Coman on muutenkin ollut aika kehno tällä kaudella kun on joutunut pelaamaan vasemmalla, juuri sen takia, kun kummatkin hän ja Davies tykkäävät olla enemmän sivurajan tuntumassa, mutta nyt Comanille on jouduttu esittelemään tuota uutta roolia siinä vasemmalla half-spacessa, johon Coman ei ole alkuukaan istunut.

Toppariosastolla Kim-Upa duon paras suoritus, todella betonin varmaa ja jykevää tekemistä, eikä vasutstajalle annettu yhtään mitään. Luottamusta herättävä ottelu myös Min-jaen osalta, kyllä se huipputaso siellä on, jahka sopeutu tässä paremmin. Upamecanon loukkaantumin hirvittän iso iskus. De Ligtin paluuta odotellessa, mutt kyllä tässä kaposella vedellään...ei jäänyt maalissa Ulreichille (0 torjuntaa) maalissa paljoa hommia, kun puolustus ja kollektiivi edessä hoiti. Muutenkin oli kenties Tuchelin ajan tasapainoisin suorittaminen. Siinä pelitavan sisäänajossa on ongelmia ja kasvukipuilua ollut, mutta jotain tuollaista se varmasti on mitä tässä haetaan ja lopputulema vaikuttaa kyllä hyvältä juuri nyt, jos tuohon päästää myös tasaisemmin ja löydetään se rutiini. Puolustus on tasapainoista ja hyvä rakenteista ja myös hyökkäyspäässä ne liikkeet ja aktiivisuus pystyvät luomaan uhkaa. Bayern on ollut alkukaudesta liian staattinen myös niissä kolmannen miehen liikkeissä siinä boxin tuntumassa, jolloin kuviot ovat jäänet ihan torsoiksi.

Nyt Tuchel näyttää löytäneen - ainakin tässä Freiburg-pelissä - sen systeemin, jolla kenties lähdetään eteenpäin: 4-2-2-2 formaatti, joka muuttuu 4-3-3 muotoon build-up pelissä ja tilanteidenvaihdoissa ja sitten kun edetään hyökkäyskolmannekselle, niin muuttuu muotoon 4-2-4. Kööpenhmainaa vastaan nähtiin, ehkä liian aggresiivinen 4-1-5, jossa silloin pivotissa pelannut Laimer juoksi myös sinne ylös hyökkäyslinjaan ja yksinäinen Kimmich ei saanut pelattuja palloja siihen ylälinjaan. Nyt vaaditaan Goretzkalta/Laimerilta siinä Kimmichin vieressä vähän alempana pelaamista, juurikin niin, että toimii linkkinä siinä kasipaikalla keskikentän ja sen vikan hyökkäyslinjan välissä, joka sujuvoittaa pelinrakentelua ja etenemistä. Myös Kanelle on selkeästi annettu edelleen se vapaus pudottaa alemmas - jopa todella alas - mikä on tässä tilanteessa ehkä ihan hyvä vaihtoehto. Haluanko ehkä nähdä Bayerin pelaavan näin, että Kane melkein viilettää välillä jossain kutospaikalla tehden CDM:lle tyypillisiä puolenvaihtoja ja ristipalloja? En välttämättä - tai oliko tämä edes se originaali idea jonka pohjalta Kane sainattiin, Tuchelin puheiden perusteella ei välttämättä...-, mutta ehkä on myös hyväksyttävä se Kanen nykyinen profiili ja, että hänestä ei enää puhtaaksi ysiksi ole ja mukauduttava siihen.

Bayernin tukkoisin ja hyökkäyssuuntaan vaisuin peli on ehkä juuri ollut tuo Kööpenhamina-peli, missä Kane pysyi ylhäällä ja pelasi enemmän kuin puhdas ysi (--> Bayernin linkkipelaaminen ja tilan tekeminen hyökkäysalueella olematonta). Kane pystyy juuri tuolla alaspäin pudottamisella olemaan itse osallisempi peliin (tuntuu pääsevän peliin paremmin sisään) ja pystyy myös tekemään sen tilan muille nopeammille pelaajille (Sané, Coman), kuten on alkukaudesta nähty. Etenkin tuo kemia Sanén kanssa alkaa vaikuttaa todella hyvältä. Huiman maalin järkkäsi Kane-Sané duo Freiburgia vastaan ja vieläpä Sanén viimeistelemänä. Tässä duossa on aika hurja potentiaali, ja sitä on jo väläyksittäin tässä syksyn aikana nähty. Muutenkin Sané toki tällä hetkellä maagisessa formissa, harmi se hylätty maali sen maagisen yksilösuorituksen jälkeen, mutta olihan se inaseltaan paitsio...

Tammikuun siirtoikkunassa näkisin oikean laitapakin, topparin ja kutospaikan pelaajan lisäksi, myös tilaa Kimmicin ja Sanén "varamiehille". Koska nuo kaksi pelaaja muodostavat tällä hetkellä Bayernin pelitavassa sellaiset profiilit, joita Bayern ei pysty millään korvaamaan, jos niin täytyisi tehdä. Ja korostaen vielä: samantasoisia pelaajia ei tietenkään ole saatavailla, mutta samantyyppiset ja profiililtaan samanlaiset pelaajat helpottaisivat myös sitä pelitapaa ja sen toteuttamista, kun rosteriin on heittää tietyllä tapaa samoilla vahvuuksilla ja pelityylillä oeporivia pelaajia, vaikka taso ei sama olekaan. Mielestäni myös tuollaisten aspektien huomioiminen on osa hyvää joukkueen kasausta ja helpottavat myös vaihtopelaajien saadessa paljon vastuuta, sen saman ja selkeän pelitavan sisäänajossa, ettei sitä tarvitse muokata ihan heti täysin uuteen uskoon, kun yksi kaveri putoaa avauksesta pois, vaan on heittää saman profiilin pelaaja siihen.

Eli tilauksessa olisi mielestäni sellainen hyvin peliä tekevä älykäs kasipaikan pelaaja Kimmichin varalla ja nopea, taitava sisäänpäin pelaava vasenjalkainen oikealaituri, joka kykenee luomaan sekä maali-, että syöttöuhan. Gnabry ei mielestäni ole kykeneväinen tämän johdosta korvaamaan Sanén profiilia, vaan nyky-Gnabry näyttäytyy itselleni enemmän kentän keskiosissa pelaavana ysin/valeysinä isosti viime vuosina kadonneen jalka- ja haastonopeuden takia. Tehtävä ei ole todellakaan helppo (löytää Kimmichille ja Sanélle korvaajia), mutta näen tämän yhtenä vahvana keinona minimoida nuo pelitapaan liittyvät kipuilut ja parhaalla mahdollisella tavalla estää (tai ainakin edes hallita) ne muutokset sen suhteen, jota jouduttaisiin pelitapaan tekemään, jos yksi avainprofiili putoaa rosterissa pois. Kuten tilanne on nyt esimerkiksi Kimmichin kanssa, kun koko joukkueen pelitapa on rakennettu hyvin pitkälti hänen ympärilleen. Ja jos Kimmich putoaa pois, niin Bayern joutuu muokkaamaan koko pelitapaansa ja automatismejaan totaalisella tavalla uuteen uskoon, mikä saattaa olla kauden ratkaisevissa peleissä iso kynnys ja turmio. Tuomalla saman profiilin pelaaja sisään siihen rooliin, noita muutoksia voitaisiin edes jollain tasolla yrittää hillitä ja estää seköä jatkaa sillä samalla 'kaavalla'. Katsotaan, mitä Freund tekee tammikuussa, luotto hänen joukkueenkasaustaitoihin ja -ymmärrykseen on kova...

Maajoukkuetauko tuli myös hyvään saumaan loukkaantumistilanteen osalta. Vajavainen ja todella kapea rosteri nitisee ja natisee liitoksistaan. Viimeisin tieto on, että Upamecano loukkasi itseänsä tuossa Freiburg pelissä ja on sivussa arviolta jopa 4-5 viikkoa. Paluu ehkä mahdollinen joskus marraskuun puolivälin tienoilla. Huoh...tämä on kyllä kova isku ja menetys Kolmella topparilla vedetään tällä hetkellä ja kun yksi tervehtyy (de Ligt), niin toinen loukkaantuu (Upamecano). De Ligtin paluu on _mahdollinen_ tuohon viikon päästä La 21.10 olevaan Mainz-peliin, koska on jo treenannut ilman kipuja ja pallonkin kanssa kikkaillut. Toivotaan siitä.

Toppariosastolle helpotusta tuo myös 18-vuotiaan talentin Tarek Buchmannin toipuminen loukkaantumisesta. Buchmannia suunniteltiin täksi kaudeksi tuohon nelostopparin rooliin, mutta on valitettavasti kärsinyt koko loppukesän ja alkusyksyn loukkaantumisista ja tämän takia syksy on mennyt ihan pipariksi. Nyt paluu on kuitenkin enää n. parin viikon päässä ja voi täten tuoda jotain helpotusta tuohon vajavaiseen topparitilanteeseen. Toinen nuoriso-osaston kaveri eli Alexander Pavlovic (DM) on myös ollut loukkaantumisen takia sivussa, jonka takia keskikentänkin reservin suhteen on menty ohkaisella viime aikoina, mutta Pavlovic on nyt myös tervehtynyt ja tuo ehkä jotain helpotusta kovaan kuormaan keskikentällä.

Puolustusosastolla Guerreiro on kyllä lasista tehty. Loukkaantuminen loppukesästä ekassa harkkapelissä, pitkä huili ja paluu vasta peleihi, ja nyt uudestaan reiden revähtymän takia n. 3 viikkoa sivussa. Gnabrylla oli nähty menneessä Freiburg-pelissä jo vain muutama viikko tuon käsileikkauksen jälkeen kipsin tilalla lasta kädessä eli paluu lähestyy Gnabrynkin osalta. Gnabry on ollut jo myös treenaamassa tällä viikolla pallon kanssa, mutta tuon käden leikkauksen jatkotulehduksen/-komplikaatioiden yms. kanssa ei haluta ottaa liian aikaisin riskejä. Gnabryn osalta paluuta on suunniteltu noin 4.11. olevan Dortmund-pelin tienoille tai jopa vähän aikaisemmin. Choupo-Motingilla oli myös jotain lihaskramppia, joka esti Kamerunin maajoukkuepelit, mutta kyse ei pitäisi olla mistään vakavemmasta. Saksan maajoukkueen mukana oleva Kimmich taas on saanut jonkun flunssapöpön ja joutuu huilaamaan Saksan pelit nyt ja matkustamaan takaisin Müncheniin.

Neuerin paluu on enää ajankysymys, mikä on mahtava ja suurtakin suurempi juttu. Neuer ei ole suunnitellut tekevänsä paluuta penkin kautta vaan meinaa tulla suoraan avaukseen. Paluu on mahdollinen joko 21.10. Mainzia tai 24.10. Galatasarayta vastaan. Aivan viimeistään - tämän tiedon valossa - Neuer palaa 28.10. Darmstadtia vastaan. Mutta todennäköistä, että Neuer (itse) haluaa jo palata Mainzia vastaan ja ns. "avata" kroppaansa pitkän tauon jälkeen ja heti muutaman päivän päästä olevaa Chämppäri-peliä varten Turkissa. Eli tiivistetysti: Neurin paluu enää ajan kysymys, Choupo-Moting ja de Ligt lähellä pelikuntoa jo viikon päästä Mainzia vastaan, Gnabryn paluu n. 2 viikon päässä tai ehkä jo aiemmin, Guerreiro palaa ehkä joskus marraskuun alun jälkeen ja Upamecano valitettavasti vasta joskus (huonossa tapauksessa reilun) kuukauden päästä.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Parista viime pelistä ei ole tarttunut mitään muuta hyvää matkaan, kuin tulos. Sekin totta kai tärkeää, se kaikista tärkein juttu. Muuten peli on kyllä maajoukkuetauolta paluun jälkeen taas yskähdellyt. Keskinkertainen ottelu Mainzia vastaan ja Galatasarayta vastaan jopa todella heikohko ottelu, josta tappiokaan ei olisi vääryys ollut. Galatasarayta vastaan ottelun kaava etenkin toki tuttuun 'tuchelmaiseen' tapaan, joka tällä kaudella on tutuksi tullut. Eka jakso aivan karmeaa kuraa ja Tuchelun otteluplääni vuosi jälleen kuin verkkokassi, toiselle jaksolle sitten taas tultiin paremmin ja pelin taso nousi ottelun loppua kohden. Tuchelin "pelaamalla ottelusta vain 45 minuuttia kohti mestaruutta" agenda voi ja elää edelleen hyvin.

Positiivinen juttu toki Tuchelin alaisuudessa on nyt ollut se, että näistä tiukoista peleistä on pystytty kuin pystyttykin kairaamaan voittoja ja henkinen vahvuus näyttää olevan eri luokkaa, kuin aiemmilla kausilla. Tästä on nyt toki Ulreichin viime aikoinan vähän piikitellyt Nagelsmannia, että viime kausilla Bayern olisi näissä tilanteissa lamaantunut ja ollut aseeton, eikä pystynyt nousemaan voittoon. Nyt on siedetty ja siedetty ja siedetty peleissä pitkiäkin heikkoja jaksoja ja siitä huolimatta noustu voittoon. Ei se kaunista ole, mutta joukkueen henkinen kyvykkyys ja sietokyky vaikuttaa olevan parempaa luokkaa nyt, mistä itsekin toki annoin Nagelsmannin aikana rajusti raippaa, että joukkue vaikuttaa henkisesti liian veltolta ja lammasmaiselta liian usein. Ei se Tuchelin peli ole häikäissyt ja huolissaan siitä tietyissä määrin pitää edelleen olla.

Mutta siitäkin huolimatta Tuchelin alaisuudessa rekordi on seuraavanlainen: 13 ottelua, 10 voittoa, 2 tasuria, 1 häviöä, maaliero 39-15= +24, piste ka 2,46 ja voitto% 76,9. Jos miinustetaan tuo ihan kauden eka kilpailullinen peli eli Super Cup tappio 0-3 Leipzgille, on tuo rekordi kolmessa kilpailussa vieläkin kovempi ja piste KA liki 2,7. Eli kyllä siellä tulosta tulee ja se osaltaan antaa aikaa Tuchelille. Ei noilla rekordeilla ihan kehtaa potkuja huudella, sen verta kovaa tuo tulos on ollut, jos vertaa vaikka Nagelsmannin ajan vaikeuksiin ja miten pisteitä pudotettiin keskinkertaisiakin joukkueita vastaan. Realistinen pitää siis tässäkin suhteessa olla, viimeisen tappio on 12. elokuuta eli yli 2,5 kk takaa. Se ei toki poista sitä, kuten totesi, ettäkö peliin pitäisi olla tyytyväinen, ei todellakaan pidä, mutta aikaa noilla näytöillä saa ja kai sekin on ihan hyvä merkki, että näinkin huonolla pelillä pystytään kairaamaan pisteitä ja henkinen vahvuus on juuri nyt kovaa luokkaa. Toki kyllä siinä kuuluisassa 'prosessissa' haluaa edistystä nähdä ja sitä pitäisi pikku hiljaa alkaa tulemaan, koska tällä nykyisellä pelillisellä suorittamisella ei keväällä yhtään kovempia joukkueita vastaan pärjää. Voi Bundesliigassakin tehdä tiukkaa voittotaistelussa, joten sen myötä parannusta on tultava.

Joukkueen materiaalin kapeus on eittämättä iso ongelma, mutta se ei ole mikään tekosyy. Laimer esimerkiksi keskikentällä on täysin riittämätön kaveri avaukseen, kuten toki etukäteen tiedettiinkin. Hyvä rotaatio ja 'energia'pelaaja, mutta that's it. Tämä kaveri on pallolla ihan totaalinen pottu. Goretzkan tuominen tähän ei tätä pallollista pelaamista ihan hirveästi nosta, valitettavasti. Siitäkin huolimatta, nykyisessäkin joukkueessa on ihan tarpeeksi tulivoimaa, mutta tästä huolimatta Chämppäreissä on kolmesta pelistä otettu tasan nolla vakuuttavaa voittoa. Kyllä, Galatasarayta vastaan heidän kotikentällään on todella vaikea pelata, se on todella paha paikka, mutta siitä huolimatta. Ethän nyt oikeasti lähde Bayernin asemassa Turkkiin peruuttelemaan bussia, ja hiihtelemään ja hiimuilemaan kanamunat kainalossa ja ottamaan vastaan sekä pelaamaan muutenkin aneemisesti ja ilman minkäänlaista intensiteettiä. Hävytöntä ja täysin hyväksymätöntä! Peli ei vain yksinkertaisesti 'tuota' tällä hetkellä juuri mitään, tai ainakaan tarpeeksi. Kuinka pitkään tämä voi jatkua, että isketään näin kovalla tehokkuudella ja viimeistelyprosentilla paikoista sisään ja pidetään oma pää puhtaana, kuten on nyt tehty?

Kyllä itse asetan joulutauon mittatikuksi ja välikatsauksen paikaksi, että missä pelin ja sen kehittämisen suhteen mennään. Jos tilanne on yhä samanlainen kuin nyt, niin sitten alan huolestua toden teolla. Tällöin Tuchel on saanut olla puikoissa jo (viime kevät mukaan lukien) n. 9 kk ja tätäkin kautta on pelattu se (pre-season ml.) n. 6 kk. Jos ei kehitystä tuossa ajassa tule tai olla saatu aikaan, niin huolestunut pitää olla ja tällöin Tuchel on todella kovien paineiden alaisena kevätkaudella, koska silloin pitää toimittaa ja saada pelin jatkuvuuttaa ja tasaisempaa tasoa. Kyllä huippuvalmentaja saa oiekasti jo puolen vuoden aikan siihen touhuun jotain järkeä ja edistettyä sitä 'prosessia'. Jos junnataan koko ajan vaan paikallaan, niin ei sekään ok ole tai, että se prosessin seuraavalle tasolle siirtyminen tapahtuu joskus aikaisintaan 2025 syksyllä. Nyt huhtikuun jälkeen, kun Tuchel on ottanut komennon, ei prosessissa ole juurikaan tullut edistystä, vaan on junnattu liki paikallaan koko ajan. Keväälläkin se oli ihan samaa, huonoja pelejä ja hyviä pelejä, pelattiin keväällä Tuchelin alaisuudessa muutaman jopa todella hyvä peli, mutta sitten taas seuraavassa pelissä ulospuhallus, kuten nyt.

Etenkin se on kenties yksi isoimmista ongelmista, miten Bayern on tullut peleihin Tuchelin alaisuudessa. Tuchelia on kylvetetty jokaisessa ottelun alussa ja ottelusuunnitelmissa vastustajan valmentajan toimesta tällä kaudella. Sitten on tullut tauko, on tehty muutoksia ja toiselle jaksolel on tullut parempi Bayern ja pelin taso on noussut. Mitä niissä otteluihin valmistautumisissa tehdään niin pahasti väärin, että ne menevät solkenaan ihan reisille? Tässä katse toki kääntyy myös Tuchelin apureihin ja muuhun tiimin, joka niitä videoita ja suunnitelmia laatii, kyllä sieltä on tullut myös varmasti Tuchelille todella huonoja neuvoja, eli myöskään se muu tiimi ei ole kyennyt tukemaan Tuchelia peleihin valmistautumisessa riittävän hyvin. Nagelsmannin alaisuudessa ekalla kaudella myös oli tietyissä määrin otteluihin valmistautumisessa haasteia, mutat tämän Nagelsmann korjasi viime kaudella ja Bayern oli niissä kovissa paikoissa ja peleissä kun täytyi, todelal kova ja Nagelsmann oli tehnyt kotiläksyt todella huolella ja Nagelsmann taitteli vastustajan valmentajan totaalisesti povariin. Tuchelille toki pitää antaa armoa ja edelleen muistaa se realismi: rosteri on todella ohut, jonka johdosta Bayernin loukkaantumistilanne on ollut todella paha koko alkukauden ajan, mutta siitä huolimatta Bayern ei ole kolmessa kilpailussa hävinnyt vielä matsiakaan. Se on se realismi ja fakta. Kuten jotkut hätäisimmät hätähousut ovat somessa sun muualle ehtineet mölistä, potkut tai edes niiden ajatteleminen _juuri nyt_ on ihan täysin absurdia utopiaa.

Rosteriin toki kaivataan myös talvella parannusta. Nykyisessä joukkueessa aivan huikeat laitapelaajat (Davies-Sané, Mazraoui-Coman) mahdollistavat todella paljon, mutta se keskikentän heikko balanssi plus Kimmichin vaisu kauden alku aiheuttavat ongelmia. Keskikenttä on edelleen se joukkueen suurin ongelma ja vuotava aukkokohta, jo kolmatta-neljättä kautta putkeen. Kimmich tasapainoille 6/8 paikan roolissaan ja vierellä aina Laimer/Goretzka ei oikein tiedä, mitä ovat, eivät tarjoa hyökkäys-, mutta eivät kyllä juurikaan puolustuspeliin yhtään mitään. Parempaa laatu vaaditaan avaukseen ja Kimmichiä tasapainottava voima. Uusi kutonen edelleen siis tilauksessa...

Pelaajistossa de Ligt on ollut paluunsa jälkeen heikko. Alkukausi on toki loukkaantumisten takia ollut todella repaleinen ja nyt joutui Upan loukin takai hyppäämään suoraan avaukseen ja massiiviseen kuormaan, joten annetaan aikaan. Mainz -peli eritoten oli ihan katastrofi. Topparipari Min-jae taas alkaa sopeutumaan ja nostamaan tasoaan kaivatulle tasolle. On viime aikoina ollut todella kova. Nyt kun alkaa päästä rytmiin ja sopeutua paremmin, niin alkaa se oikea huipputasokin löytyä, aivan huima pelaaja. Ne oikea-aikaiset aggressiiviset nousut ja vastaantulot, alkukaudesta parantunut syöttöpeli, huippu jalkanopeus joka mahdollistaa paljon, loistava katkopelaaminen, monsterimainen boxin puolustaminen etc. "Monster-Kim" (kuten Napolissa tunnettiin lempinimeltään) alkaa lunastaa lupauksia. Coman taasen on nostanut tasoaan, kun vaihtoi Sanén kanssa laitoja päittäin ja siirtyi oikealle. Kolmeen viime peliin neljä maalia, jos kausi alkoi yhdenksän ottelun maalittomalla putkella. Müller saavutti muuten Mainz-pelissä Bundesliiga-uransa 323.voittonsa (449 pelatussa ottelussa), joka on uusi Bundesliiga-ennätys. Meni ottelulla Neuerin ohi. Vanha ja charmikas Raumdeuter se jaksaa painaa.
 

Hakki#20

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bayern München
Ennätyksistä puheen ollen Bayernillahan on nyt 37 peräkkäistä tappiotonta ottelua Mestareiden Liigan alkulohkoissa. Edellinen tappio on 2017 PSG:lle.
Toinen ennätys on 8 peräkkäistä voittoa vieraspeleistä alkulohkoissa.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Olipas taas 'tuchelmainen' peli Darmstadtia vastaan. Ekat 45 minuttia sitä itseään, tauolla kaivatut muutokset, toiselle jaksolle ryhtiliike ja kahdeksan maalia vastustajan verkkoon ja tyylipuhdas voitto. Käsittämätöntä, miten tämä Bayernin pelaaminen voi olla tällä kaudella tällaista, että ekalle jaksolle ei tunnuta koskaan edes ilmaantuvan paikalle ja muistutetaan lähinnä jotain Peter Stögerin ajan umpisurkeaa-Dortmundia ja toiselle jaksolle ilmestyy sitten suurinpiirtein joku Heynckesin ajan prime-Bayern. En tiedä, miten Tuchel & co. ei saa sitä joukkuetta valmistettua pelin alusta alkaen, vaan eka jakso menee _aina_ ihan ohi.

Vaikeahan pelistä on toki mitään sen suurempia johtopäätöksiä vetää, koska tasoero jo ennen peliä oli kohtuu iso. Plus sitten se kaikista isoin tekijä eli koko ottelu oli kyllä taktisesta näkövinkkelistä katsottuna sellainen ns. "erikoispeli" noiden kolmen punaisen kortin johdosta. Kun ensin pelattiin ekalla jaksolla n. 15 min 10v11 alivoimalla, sitten 20 min 10v10 peliä ja sitten ekan jakson loppu ja koko kakkosjakso 10v9 ylivoimalla. Eli kentällä oli poikkeuksellisen paljon tyhjä tilaa ja avoimia paikkoja, mitä hyödyntää ja muutenkin noiden punaisten korttien vaikutus pelaamiseen yms. Toki Bayern sitten hyödynsi tuon tulleen extra-tilan ihan murhaavalla tavalla, ja tottakai kun taitoa, nopeutta ja laatu on paljon vastustajaa enemmän, niin lopputulema on sitten tuollainen.

Eriskummallinen peli, josta ei kyllä pelitavan kehittymisestä - suuntaan tai toiseen - voi ihan hirveästi johtopäätöksiä tehdä. Krediittiä voi ja pitääkin toki antaa hyökkäysnelikolle Kane-Musiala-Sané-Coman, varmastikin yksi maailman kovimpia hyökkäyskvartetteja. Kovassa iskussa on nelikko tällä hetkellä ja pystyy kyllä tällaiset pelit ratkomaan. Vielä kun penkiltä on tuoda jokereina Tel, Müller, Choupo-Moting, loukkaantumiselta palaava Gnabry, niin hyvin on pullat uunissa tuon suhteen. Gnabrykin löytänyt nyt oikeamman paikkansa vaihtopelaajan roolista, toki iso €20M kausipalkka ei vaan edelleenkään anna periksi, että Gnabryn tuossa roolissa tulevaisuudessa näkisi. Mielummin tekee tilaa ja antaa sen palkan vaikka Musialalle tai tuo sen Wirtzin sisään.

Sanélla nyt jo kasassa 8 maalia, mikä on hänen oma henk.kohtainen BuLi-ennätyksensä, ja eletään vasta lokakuuta. Kovassa vireessä on Sané aiempien kausien tapaan nyt syksyllä ollut, mutta katsotaan miten pitkälle kevättä tämä vire kantaa. Mutta kovassa iskussa on joka tapauksessa nyt ollut, kuten tuo maalimääräkin todistaa ja maailman parhaimpia pelaajia on Sané alkukaudesta ollut. Olen toistanut tämän joskus ennenkin, mutta silloin kun Sané on parhaimmillaan, niin ei kyllä kalpene kenellekään tässä maailmassa. Tykkään myös tuosta Sané-Kane duosta, se alkaa löytää aikamoista yhteissäveltä tekemiseen. Jos alkukaudesta veikattiin, että olisi Kane se uusi "Lewa" Müllerille, niin nyt näyttää siltä, että se on juuri pikemminkin duo Kane-Sané joka tekee aika murhaavaa jälkeä. Kumpikin pystyy tarjoilemaan toisella, kumpikin pystyy viimeistelemään...Kanellakin 13 otteluun jo kohtuu "mukavat" tehot 14+7.

Tietysti iso juttu oli myös Neuerin paluun 331 päivän loukkaantumisen ja tauon jälkeen takaisin peleihin ja saman tien nollapeli. Ennen lauantain Darmstadt-ottelua, Neurin viimeinen pelattu peli oli 1.12 Saksan paidassa Costa Ricaa vastaan MM-kisoissa. Bayernin paidassa Neuer oli nähty viimeksi 350 päivää sitten 12.11 Schalkea vastaan. Tuntuu rehellisesti sanottuna kyllä vieläkin pidemmälät ajalta. Tuntuu melkein joltain useammalta kaudelta, kun Neuer on viimeksi Bayernin maalilla nähty. Johtuu varmaan näistä isoista muutoksista ja jatkuvasta vaihdoista, mitä tässä on nähty, mm. päävalmentaja on ehtinyt jo vaihtua, koko seura- ja urheilujohto, Neurin korvannut Sommerkin ehti lähteä jo pois ja tilalle on tullut uusi maalivahti Peretz jne. niin paljon on ehtinyt jo tapahtua, että tuntuu isommalta ajalta, kuin hieman vain vajaa vuosi, kun Neuer on viimeksi pelannut,

Loukkaantumistuvalta hyviä uutisia, kun Goretzka, Guerreiro ja Upamecano olivat kaikki olleet tänään mukana joukkuetreeneissä. Gnabry on jo toipunut ihan hyvin käsileikkauksestaan ja olisi voinut ilmeisesti pelata jo menneenä viikonloppuna, mutta flunssapöpö esti tämän comebackin. On kuitenkin ihan mahdollista, että koko nelikko on jo mukana viimeistään viikonlopun Dortmund-pelissä. Keskiviikkonahan toki on tuo DFB-Pokalin 2.kierroksen peli 3.divarin häntäpään Saabrückenia vastaan, jos tuo peli pystytään pelaamaan. Saarbrückenin kenttä on niin järkyttävän huonossa kunnossa sateiden jäljiltä, että pelaaminen ei ole vielä edes varmaa. Kimmich oli tänään saanut virallisen kahden ottelun pelikiellon tuosta Darmstadt-pelin punaisesta kortistaan eli Kimmichille on vähän pidempi huili tiedossa, kun joutuu kaksi seuraavaa peliä missaamaan.

Dortmundia vastaan on luvassa sitten ilmeisesti Laimer-Goretzka duo...ellei pelata niin, että Laimer yksinäinen kutonen, Müller-Musiala kahtena kymppinä ja oikean laitapakin tontilta Mazraoui pelaa sisäänpäin keskustaan ja tukee Laimerin heikkoja pallollisia taitoja ekan vaiheen pelinrakentelussa. Kimmichin menetys on joka tapauksessa - vaikka on ollut alkukaudesta yllättävänkiun heikko - on toki iso menetys, etenkin siihen pallolliseen peliin ja pelinrakentluun. Duossa Laimer-Goretzka ei olisi edes yhteensä niin paljoa pallollista taitoa, kuin pelkässä Kimmichin oikeassa jalassa.

Saapa nähdä saako nuori Pavlovic nyt peliaikaa enemmän vai miten? Pavlovic ehti toipua juuri tuosta loukkaantumisestaan ja tuli kyllä Darmstadtia vastaan väkevästi sisään. Jos ja kun se uusi kutonen tuodaan sisään, niin Pavlovic on kyllä tulevia kausia ajatellen kelpo prospekti jota ajaa sisään ja joka voi sitten sille uudelle kutoselle antaa huilivuoroja. Kehitys on mennyt vahvasti eteenpäin ja Krätzigin tavoin, on hyvin mahdollista, että Pavlovic saa myös kohta ammattilaissopimuksen. On pelaajaprofiililtaan juuri sellainen kutonen, jota Bayern kaipaa: hyvä pallolla, hyvä sijoittumaan, hyvä puolustamaan, ymmärtää roolinsa ja pelaa fiksusti jne. Hyvä, että omasta akatemiasta vielä tulee tällaisia kavereita, niin ei kaikkea tarvitse ulkopuolelta ostaa. Aiemmin olin ajatellut, että ulkopuolelta pitää tuoda kenties jopa kaksi kutospaikan kaveria, jotta sille uudella huippukutoselle (jonka tarpeen myös Freund on Tuchelin tavoin tunnistanut) olisi tuuraaja. Mutta ehdottomasti tulevina kausina näen kyllä Pavlovicin kokoonpanossa ja rotaatiossa kasvamassa korkoa, jotta voi sitten tulevaisudessa kenties(?) nousta sitten tärkeäksi kaveriksi avaukseen, jos se uusi kutonen on vanhempaa kaliiberia, kuten esim. liki 30-vuotias Palhinha.

Nyt on myös vahvasti huhuttu, että Bayern päättää kuin päättääkin valita tuon uuden hallituksen urheilujäsenen ('board member of sport') aika pian, vaikka aiemmin huhuiltiin ja Uli Hoenesskin siihen otti kantaa, että mikään kiire ei tuon asian suhteen ole ja päätös saattaa venyä jopa vuoden päähän. Hoeness, Rummenigge, Hainer, talousjohtaja-Diederich kaikki ovat Leipzigin potkut saaneen Max Eberlen kannalla, joten eiköhän tuo ala olemaan sinettiä vaille valmis. Dreesen itse olisi ilmeisesti Freundin ylentämisen kannalla tuohon tuplarooliin (urheilutoimejohtaja & hallituksen urheilujäsen), mutta, koska tässä päätetään toimitusjohtajan yläpuolella olevasta hallituksen jäsenestä, niin ovat toimari-Dreesenin "pay graden" yläpuolella nämä päätökset niin sanotusti.

Varmasti kaikkia noita tärkeitä organisaation johtotahoja kuitenkin toki kuunnellaan ja sitä rataa, mutta lopullinen päätös toki on sitten jonkun muun kuin Dreesenin käsissä, eli sen hallintoneuvoston ('supervisory board') ja sen puheenjohtajana toimivan presidentti-Hainerin. Ja kun kaikki muut seuran "voimahahmot" Eberlen kannalle ovat kääntymässä (Hoeness jo toki aiemmin pitkän ajan takaa Eberlen ystävä), niin eiköhän se ala olla sinettiä vaille valmis. Toivotaan selkeää työnjakoja ja avointa vuorovaikuttamista, niin eiköhän tuokin homma lähde Freundin ja Eberlen kanssa sujumaan ja yhteispeli pelittämään. Jos kummakin näkemykset pystytään sovittamaan yhteen ja Freund saa urheilujohtajan vetää sitä operatiivista puolta kutienkin. Toivon mukaan siis...mutta roolien pitää olla selkeitä, niin silloin uskon kahden ammattilaisen tukevan toisiaan hyvällä tavalla, ettei käy niin, että Eberl alkaa Hoenessin & co. avustuksella syömään Freundin jakkaraa pois alta...

Freund ja Eberlehän tuntevat toisensa jo entuudestaan, kun ovat nyt istuneet samassa neuvottelupöydässä (Freund Salzburgin UTJ ja Eberl Leipzigin UTJ) ja tulevat molemmat tuosta "tölkki" organisaatiosta ja pystyvät varmasti sitä RB:n toimintamallia tuomaan. Ja vahvasti näyttää, että Bayern jopa jollain tasolla tuota Red Bullin omalaatuista mallia tässä ehkä vähän yrittääkin kopioida. Varsinkin vielä, jos nykyinen tekninen johtaja Neppe lähtee ja tilalle tulee Freundin luottomies Salzburgista eli Christopher Vivell. Vivell toimi ensin pitkään Salzburgin urheilukoordinaattorina ja pelaajatarkkailuosaston pomona ja vielä sen jälkeen Leipzigissä teknisenä johtajana.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös