Farmarijoukkueiden orjat

  • 3 234
  • 26

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Mikä on farmarijoukkue?

En ole tässä asiassa asiantuntija, mutta ymmärtääkseni se on joukkue, joka on tehnyt yhteistyösopimuksen jonkun NHL joukkueen kanssa. Tämä sopimus ei yleensä kata muuta kuin pelaajavaihtoja näiden kahden joukkueen välillä. Farmiin tulevat pelaajat, jotka eivät jostain syystä täytä NHL joukkeen vaatimuksia. Farmijoukkue taas puolestaan luovuttaa hyvät pelaajat “isäntäjoukkueelle” välittömästi, jos he alkavat loistamaan peleissä tavalla, joka vakuuttaa NHL joukkueiden kykyjen etsijät.

Farmarijoukkue ei pelaa suurissa kaupungeissa tai metropoleissa, vaan heidän kotikontujaan ovat pikku-kaupungit.

NHL joukkueen suhde farmarijoukkueeseensa on yleensä myös pelaajien testaus. Jos pelaaja menestyy farmissa – hän todennäköisesti menestyy myös NHL:ssä.

Pelaajalle itselleen farmikomennus voi olla monenlainen kokemus. Nuorelle pelaajalle se on yleensä ponnahduslauta NHL joukkueeseen, joka on listannut hänet ja seurannut häntä jopa useita vuosia. Yhä useammat juniorit valitsevat peluun farmarijoukkueessa ja sitä kautta ylös NHL joukkueeseen.

Peluu farmissa on myös monelle loukkaantuneelle pelaajalle tie takaisin omaan NHL joukkueeseen, jossa hän loukkaantui.

Myös moni ikääntynyt pelaaja saattaa pelata farmissa ennen uransa loppua.

Farmi koetaan myös monesti välietappina. Jos ei peliaikaa tule NHL joukkueessa, sitä löytyy varmasti farmissa ja näin pysytään kunnossa - kunnes agentti löytää pelaajalle uuden osoitteen.

Farmi voidaan kokea myös rangaistuksena. Jos tyrii tarpeeksi omassa joukkueessaan, niin lähtö farmiin tulee nopeasti. Paluu onnistuu vain nöyrän ja hyvän pelin jälkeen – ellei sitten ole sukset täydellisesti ristissä valmentajan kanssa.

Meidän pelaajamme saavat monesti farmikomennuksen jo ennen kuin ovat päässeet edes esittämään taitojaan. Eurooppalainen pelaaja on yhä hieman “ämmä” miesten seassa. Vain kaikkein parhaimmat pelaajat saavat luottamuksen välittömästi.

Suunnilleen näinhän homma on toiminut jo ammoisista ajoista.

NHL joukkueiden lisääntyminen ja niiden massavärväys Itä-Euroopasta on nostanut paljon farmarijoukkueiden tasoa. Homma ei ole enää painamista ja vääntämistä, vaan taso on parhaimmillaan verrattavissa Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Tshekin liigoihin. Siis peli on ihan okei, mutta lastina on jääkiekon “takapihoilla” huiskiminen ja pitkät matkat vierasotteluihin. Otteluissa ja niiden voittamisessa ei ole samaa statusta kuin NHL otteluissa. Joukkuetta ei koeta “omana”. Linja-autossa ei lauleta voiton johdosta, vaan yritetään nukkua pitkä kotimatka pois.

Kehitys on mennyt paljon eteenpäin jääkiekon kärkimaissa. Pelaaja elää tänä päivänä hienosti jääkiekolla, eikä hänen enää tarvitse välttämättä pelata farmissa ellei halua. Hän voi valita myös peluun Euroopassa!

Tämä ei aina sovi meidän huumorintajullemme. Näemme yhä vanhan “pure hammasta” pakon farmiin tipahtamisen seuruksena. Miksi? Jos hyvä SM-liigapelaaja tipahtaa NHL joukkueesta ja joutuu farmiin, hän luultavasti tekee yrityksen päästä takaisin kovan työn avulla – ja näin me odotammekin hänen tekevän. Muussa tapauksessa “ei ole miehellä selkärankaa”.

Farmissa käväisy voi olla ihan hyvä juttu joissakin tapauksissa, mutta konsepti alkaa olla hieman vanhentunut ja varjopuolia on monia. Joitakin mainitakseni:

- Hyvä ja lupaava pelaaja poistetaan valokeilasta.
- Pelaajalta putoaa sosiaalinen pohja elämälle.
- Pelaaja saattaa joutua joukkueeseen, jossa hän ei viihdy.
- Pelaajan mahdollinen perhe joutuu kovalle koetukselle.
- Pelaaja ei harjoittele laadukkaasti, vaan polkee pahimmassa tapauksessa paikoillaan.
- Pelaaja saattaa juuttua paikoilleen ja jäädä ikuiseksi farmipelaajaksi.
- Jos pelaaja on valmentajan hampaissa hänen tulevaisuutensa jääkiekkoilijana on vaakalaudalla.

Listaa voi tietenkin jatkaa vaikka kuinka pitkään jos alkaa kaivamaan. Selvää on kuitenkin, että farmikomennus on tosi tälli ylöspäin suunnistavalle pelaajalle, joka on tottunut menestymään pelissään ja joukkeensa kanssa.

Minusta meidän tulisi muuttaa tapaamme suhtautua loistavien pelaajiemme heilumiseen farmissa. Meidän tulisi tarjota heille välittömästi vaihtoehtoa palata kotiin, ellei peluu NHL:ssä anna tulosta.
Meidän tulisi kehoittaa heitä miettimään, minkälaisen sopimuksen he allekirjoittavat. Modernilla jääkiekkoilijalla tulee olla tänä päivänä muitakin vaihtoehtoja, kuin jäädä rapakon taakse orjanpiiskureiden simputettaviksi.

Nyt joku sanoo: “Joo, mutta mahdollisen farmikomennuksen hyväksyminen on monesti ehto sopimukselle NHL joukkueen kanssa”. Kyllä. Näin varmasti monessa tapauksessa. Mutta taas toisaalta, jos pelaaja esittää loistavaa peliä kotimaassaan - se ei jää huomaamatta rapakon takana. NHL:n suuri tarve hyvistä pelaajista ei rajoitu farmiin, vaan ne haetaan sieltä mistä ne löytyvät.

Moni farmissa vuodesta toiseen ja hammasta purren pelaava nauttii arvostuksesta. Kova jätkä… Mutta miksei se voisi olla myös toisin päin? Elikkä: Aasi jätkä kuin ei tajua tulla kotiin… Heiluu takapihoilla ja luulee joskus kasvavansa isoksi.

Parempi tulla kotiin. Harjoitella ja pelata joukkueissa, joissa on maailman parhaimmat valmentajat, lääkärit ja organisaatiot. Viettää elämäänsä tutussa ympäristössä tuttujen ihmisen parissa. Pelata kiekkoa jonka parissa on kasvanut ja viihtyy. Lisäksi pelaajille tarjotaan hyvä toimeentulo ja vakuutukset, muijalle töitä, opiskelumahdollisuuksia jne.

Raha jees. NHL:ssä sitä tulee, mutta jos taidot riittävät mahdolliseen NHL uraan, niin rahaa tienaa kyllä kotonakin ja pärjää varmasti loppu-elämänsä jos osaa käyttää hankkimansa ropot.

Kamut siellä takapihoilla: Tulkaa kotiin – täällä teitä tarvitaan, ei siellä preerialla vanhassa bussissa jäykistymässä!
 

aHab

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Montreal Canadiens
Ja missäs vaiheessa se finnishninja on AHL-joukkueen pelimatkalla käynyt? Ja miksi pelaaja ei voisi tuntea AHL-joukkuettaan omakseen?

"Farmiin tulevat pelaajat, jotka eivät jostain syystä täytä NHL joukkueen vaatimuksia."

Tämä ei ole huono asia, päin vastoin. Vain pienen pieni osa varatuista pelaajista on valmis suoraan NHLään. AHL:ssä pelaa siis suuri joukkue NHL-joukkueiden parhaimpia tulevaisuudenlupauksia joka vuosi. Joillekin riittää vuosi, jotkut tarvitsevat enemmän. Väittäisin, että AHL on erittäin hyvä paikka nuorelle eurooppalaiselle pelaajalle totutella pieneen kaukaloon ja elämään pohjois-amerikassa. Seuratovereina on usein paljon samanikäisiä kavereita, joten tämäkin jo auttaa sopeutumista uusiin ympyröihin.

Jos pelaaja juuttuu paikoilleen farmijoukkueessa, minusta se tarkoittaa aika pitkälti sitä ettei hänestä ole NHL-pelaajaksi. Jotain puuttuu, sisua, voitontahtoa tms.

Henk koht en näe sillekään mitään estettä saati häpeää, että pelaaja pelaa koko uransa AHL:ssä. Pohjois-Amerikan toisiksi kovin sarja, mikäs siellä on pelatessa. Pelinlaatukin on varmasi hyvää, ainakaan motivaatiosta ei ole puutetta. Suurin osa seurakavereista painaa täysillä pelistä toiseen toiveenaan päästä pelaamaan NHL:ssä. Ei kuulosta ollenkaan paskemmalta liigalta.

Ja koska viestisi selvästi on Tomi Kallion tapauksen peruja... Kalliolla oli työsopimus Atlanta Thrashersin kanssa. Thrashersillä ei ollut käyttöä tehottomalle Kalliolle ja olisi halunnut lähettää tämän AHL:ään etsimään itseluottamustaan ja tehojaan. Täysin normaali tilanne NHL:ssä. Kaikkea muuta kuin simputtamista.

Itse seuraan tarkasti Hamilton Bulldogsía ja esim. Mikko Jokelan edistymistä. Ikävä kyllä pelejä en ole päässyt näkemään, vaikka mielenkiintoa kyllä olisi.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Mielestäni farmin oloja yleisesti kyllä dissataan ja pahasti. Miehet kuitenkin saavat kauhean kasan rahaa ja toki NHL'n verrattuna olot ovat vaatimattomat, mutta kuitenkin olosuhteet yleisesti aika kivat. Itse ainakaan ei tulisi mieleenkään kitistä tuollaisessa tilanteessa, jos on päässyt noinkin pitkälle, saa hyvän asunnon, valtavan kasan rahaa, ylläpidon, jne. Mahdollisuus vielä NHL'n kasvaa, jne. Ei paljon mielestäni valittamista.
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kallion tapauksessa ottaa eniten pannuun se kun kaveri valittaa joka paikassa ettei saanut tilaisuutta.Mies pelasi liigan häntäpään joukkueissa ja kärkipään eikä tulosta tullut missään.
Jos hän kerran on 1-2 ketjun tasoinen pelaaja niin näyttäköön sen teoillaan eikä uhoa turhia.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Huomaa heti pieniä viittauksia Kallion tapaukseen. Minä en jaksa uskoa että se farmi mikään hirveän paha paikka on, vaikka Euroopan sarjoihin verratessa. Kyllä siellä pelaa ihan mielikseen joitain pelaajia jotka eivät enää NHL:n mahdu. Minä en ymmärrä Kalliota miksi ei sitten heti tullut tänne Eurooppaan, kun ei kerran farmiin halunnut. Kallio vain luuli itsestään liikoja, luuli olevansa NHL pelaaja mutta ei sitten halunnut näyttää sitä farmissa. Eihän siellä farmissa pakko ole pelata, mutta jos Atlanta olisi Kallion heti Eurooppaan lähettänyt ei häntä olisi saanut takaisin enää tälle kaudelle. Sitten ruvetaan ulisemaan siirtoja ja Tomi sai vielä kahdessa joukkueessa mahdollisuuden näyttää olevansa pelimies. Ei mieheltä mahdollisuuksia NHL:ssä evätty, kun vertaa vaikka Niemiseen kuinka kauan hän sitä näyttöpaikkaa farmin kautta haki. Kallio itse maineensa pilasi, jos ei halunnut farmissa/NHL:ssä pelata niin olisi tullut suoraan Eurooppaan. Nyt on varmasti paljon kivisempi tie päästä takaisin NHL:n.

edit. Niin ja sen vielä sanon että NHL ei ole oikea paikka joka pelaajalle. Kaikille se ei sovi ja onhan Euroopassa hyviä vaihtoehtoja etevälle pelimiehelle vaikka millä mitalla. Ja se on jokaisen oma asia missä pelaa. Tuo Kallion kiukuttelu sitten taas on ihan eri asia, mies halusi pelata NHL:ssä eikä Euroopassa/farmissa. Tänne sitten tuli kun oli ilmeisesti se pienempi paha. :P
 
Viimeksi muokattu:

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Viestin lähetti finnishninja
Mikä on farmarijoukkue?

En ole tässä asiassa asiantuntija, mutta ymmärtääkseni se on joukkue, joka on tehnyt yhteistyösopimuksen jonkun NHL joukkueen kanssa. Tämä sopimus ei yleensä kata muuta kuin pelaajavaihtoja näiden kahden joukkueen välillä. Farmiin tulevat pelaajat, jotka eivät jostain syystä täytä NHL joukkeen vaatimuksia. Farmijoukkue taas puolestaan luovuttaa hyvät pelaajat “isäntäjoukkueelle” välittömästi, jos he alkavat loistamaan peleissä tavalla, joka vakuuttaa NHL joukkueiden kykyjen etsijät.

Tämä pitää paikkansa. Joskus myös farmiin tulevat pelaajat ovat lyhyellä komennuksella, yleensä hakemassa pelituntumaan jokusen pelin. Loukkaantumisen jälkeen pelaamattomuuden takia, tms. Joskus myös pelaaja pistetään farmiin, koska hän on saanut näyttöpaikkoja ylhäällä "showssa" eikä ole niitä käyttänyt hyväkseen.

NHL on sarja, jossa pelaavat maailman parhaat pelaajat. Eivät kaikki mutta ylivoimaisen suuri osa. Takana on aina tulossa uusia pelaajia. Ainoastaan tähdet ja luottomiehet saavat olla hieman rauhallisemmin, kuin uudet pelaajat. Heillä on ns. jatkuva näyttö päällä.


Viestin lähetti finnishninja

Peluu farmissa on myös monelle loukkaantuneelle pelaajalle tie takaisin omaan NHL joukkueeseen, jossa hän loukkaantui.
Myös moni ikääntynyt pelaaja saattaa pelata farmissa ennen uransa loppua.
Farmi koetaan myös monesti välietappina. Jos ei peliaikaa tule NHL joukkueessa, sitä löytyy varmasti farmissa ja näin pysytään kunnossa - kunnes agentti löytää pelaajalle uuden osoitteen.
Myös pelaamalla hyvin farmissa, voi päästä takaisin ylös. Ei läheskään aina seuran vaihto ole se ainoa keino, millä päästä takaisin "showhun". Farmissa hiemankin taitavampi pelaaja saa peliaikaa ja voi lunastaa uuden mahdollisuuden ylös. Ja tällä kertaa myös käyttää sen. Kaikki pelaajat eivät edes yritä hankkia itselleen toista mahdollisuutta.


Viestin lähetti finnishninja

Meidän pelaajamme saavat monesti farmikomennuksen jo ennen kuin ovat päässeet edes esittämään taitojaan. Eurooppalainen pelaaja on yhä hieman “ämmä” miesten seassa. Vain kaikkein parhaimmat pelaajat saavat luottamuksen välittömästi.
Suunnilleen näinhän homma on toiminut jo ammoisista ajoista.

Suurin osa suomalaisista pelaajista tulee Pohjois-Amerikkaan kokeneena SM-liigapelaajana. Monella on myös kokemusta maajoukkueesta sekä MM-kisoista. Pieni osa pelaajista lähtee rapakon taakse ennenkuin on edes yhtään liigapeliä alla. Osa lähtee vasta vanhemmalla iällä.
Suurin osa pelaajista on kuitenkin 20-25-vuotias, kun NHL kutsuu.
Silloin kaikki muuttuu: sarja, peli, kaukalot, olosuhteet, eläminen. Kaikki. Yleensä syy on pelillinen ja tuore pelaaja pistetään farmiin opettelemaan seuran peliä. Farmisarja pelaa usein samalla taktiikalla kuin seura ylhäällä. Näin voidaan varmistaa se, että nostettaessa pelaaja, on pelitapa hallussa.

Suomesta lähtee ehkä noin 1-3 pelaajaa joka toinen vuosi, joiden ei yksinkertaisesti tarvi mennä farmiin. He ovat ennakkoon niin hyviä jo, että saavat pelata ylhäällä. Otan esimerkiksi Saku Koivun ja Jere Lehtisen. Mikäli muistini ei petä, he eivät ole käyneetkään farmissa. Korjatkaa joku, jos olen väärässä. Selännekään ei ole tainnut käydä farmissa.
Lähes kaikki suomalaiset joutuvat käymään farmissa, ihan vain sen takia, että he eivät ole supertähtiä tullessaan pelaamaan. Esimerkkinä jopa Tuomo Ruutu voi joutua farmiin, vaikkakin on lahjakas pelaaja.

Farmi ei todellakaan ole aina Se Paha Rangaistus. Se voi olla myös Uusi Hyvä Mahdollisuus. Aina tätä kaikki pelaajat eivät käsitä, vaan kritisoivat farmia paljon. Ville Nieminen pelasi farmissa 3 vuotta, sai mahdollisuuden ja on nyt NHL-tason pelaaja. Riku Hahl joutui farmiin, pelaa nyt paljon puolustavassa roolissa. Erittäin arvostettu työntekijä joukkueessaan.
Farmissa voi myös oppia jotain, minkä on hukannut NHL-joukkueessa kuvitellessaan olevansa niin hyvä, ettei tarvi mennä farmiin. Farmihan on kuulemma vain huonoille pelaajille. Joskus kannattaisi katsoa peiliin, missä se vika on.


Viestin lähetti finnishninja

Kehitys on mennyt paljon eteenpäin jääkiekon kärkimaissa. Pelaaja elää tänä päivänä hienosti jääkiekolla, eikä hänen enää tarvitse välttämättä pelata farmissa ellei halua. Hän voi valita myös peluun Euroopassa!

Tämä ei aina sovi meidän huumorintajullemme. Näemme yhä vanhan “pure hammasta” pakon farmiin tipahtamisen seuruksena. Miksi? Jos hyvä SM-liigapelaaja tipahtaa NHL joukkueesta ja joutuu farmiin, hän luultavasti tekee yrityksen päästä takaisin kovan työn avulla – ja näin me odotammekin hänen tekevän. Muussa tapauksessa “ei ole miehellä selkärankaa”.
Suomalaiset NHL-pelaajat eivät ole huippuja maalintekijöinä, pelinrakentajina, maalivahteina (vielä), vaikkakin jokaisesta kategoriasta löytyy 1-2 suomalaista. Määrällisesti suomalaisia ei ole paljon.
Suomalaisten vahvuus on juuri tuo "pure hammasta" ja tee asiat vielä paremmin. Sisulla pärjää yleensä, niin myös NHL:ssä.
Jos pelaaja ei halua katsoa sitä yhtä korttia, hänet tuomitaan helposti. Ihan aiheesta. Jos kerta vielä yksi mahdollisuus oli, miksi jättää se katsomatta? NHL-ura saattoi jäädä siihen.
Tästä voidaan vetää keskustelu sivuraiteelle, että onko se NHL sittenkään niin auvoinen paikka. Ei nyt lähdetä sille raiteelle.
Suurin osa suomalaisista pelaajista kuitenkin haluaa pelata ylhäällä, NHL:ssä.

Suomalaisten perusluonteeseen kuuluu sisu, eikä ensimmäisen vastoinkäymisen tullessa itkeminen, niinkuin muutamalle pelaajalle on tullut mieleen.




Viestin lähetti finnishninja
Selvää on kuitenkin, että farmikomennus on tosi tälli ylöspäin suunnistavalle pelaajalle, joka on tottunut menestymään pelissään ja joukkeensa kanssa.

Minusta meidän tulisi muuttaa tapaamme suhtautua loistavien pelaajiemme heilumiseen farmissa. Meidän tulisi tarjota heille välittömästi vaihtoehtoa palata kotiin, ellei peluu NHL:ssä anna tulosta.
Meidän tulisi kehoittaa heitä miettimään, minkälaisen sopimuksen he allekirjoittavat. Modernilla jääkiekkoilijalla tulee olla tänä päivänä muitakin vaihtoehtoja, kuin jäädä rapakon taakse orjanpiiskureiden simputettaviksi.

Farmikomennus voi tulla myös siitä, että ei ole pelannut sillä tasolla kuin on odotettu. Jos taitoja on vaikka ykkösketjuun ja puurrat kolmosessa, kun ei tule tulosta, niin missä silloin vika?
Ei ainakaan joukkueessa.
Kyllä silloin siellä kypärän alla se vika on. Usein ihan henkisellä puolella. Eikö silloin ole hyvä aika käydä hakemassa vauhtia parin pelin ajan farmista, jos peli vaikka loksahtaisi paikoilleen?
Eikä siellä tarvi vuositolkulla olla. Kyllä hyvin farmissa pelaavat pelaajat äkkiä ylös pääsevät, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Jos ei edes viitsi lähteä farmiin, niin ei silloin voi tietää, että mitä jatkossa tapahtuu.

Euroopassa pelaaminen on aina mahdollista, sitä ehtii tekemään myös NHL-uran jälkeen. Jos pelaaja ei edes tartu siihen tilaisuuteen, että voisi uralle tapahtua jotain, voi hän vanhuksena olla vihainen itselleen kun ei sittenkään katsonut omaa korttiaan.
Farmista kieltäytyminen on hyvin harvinaista. Näin tehdessään pelaaja allekirjoittaa oman kuolemantuomionsa siinä joukkueessa.
Jatkaminen NHL:ssa voi olla vaikeata. Seurajohtajat kuitenkin seuraavat pelaajia ja kiukuttelevat pelaajat ovat niitä, keitä kukaan ei halua.
Varsinkaan jos taidot eivät ole supertähden luokkaa.

Farmi ei ole tosiaankaan se Paha Asia. Siihen vaan suhtaudutaan Suomessa että se on Saatana.
Peli siellä voi olla jopa ajoittain parempaa kuin kotoisessa SU-liigassa, missä ei saa edes taklata ja vastuut on siirretty joillekin muilla kuin pelaajille.

Itse en arvosta ainuttakaan itkupilliä tai sellaista, joka ei ole kokeillut farmia, millainen paikka se on.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
B1:
Lehtinen kävi farmissa, meni sinne valittamatta pelasi muistaakseni yhden ottelun ja nostettiin takaisin änäriin.

Mutta se on vain pikkuseikka tässä asiassa.

Jotenkin tuntuu että farmia arvostelevat omien kansallisten sarjojensa sokaisemat lajiniilot jotka eivät ymmärrä asiasta paljoakaan ja ihmettelevät sitten miksei se meidän Tomi (nimi muutettu) pärjää änärissä ja pakotetaan ilkeään ja haisevaan farmariliigaan(eka kerta muuten kun kuulen sanan farmari tuossa yhteydessä).
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Vaikka farmikomennus tietysti pitäisi ottaa vastaan haasteena, eikä siitä valittaa, ymmärrän hyvin perheellisiä pelaajia, jotka eivät mieluusti ainakaan toiseksi kaudeksi AHL-kiekkoa jää pelaamaan. Kun pitkätkin pelimatkat tehdään yleensä bussilla, jää aikaa perheelle huomattavan vähän. Tästä syystä useat varttuneemmat pelaajat haluavatkin ehdottomasti ns. yhden suunnan sopimuksen (saman verran palkkaa "ylhäällä" ja "alhaalla"), joka yleensä vähintäänkin pienentää farmikomennuksen todennäköisyyttä.

Aika huvittavalta kuitenkin tuntuu lukea joka syksy näitä "tavoite on edelleen NHL" -lausuntoja yhden epäonnistuneen kauden jälkeen takaisin Suomeen palanneilta kiekkoilijoilta. Jos tavoite on NHL, on sitä varmasti paljon lähempänä AHL:ssa, kuin SM-liigassa. Toki poikkeuksellisen hyvä kausi liigassa ja maajoukkueessa voi auttaa NHL-uraa, mutta Pohjois-Amerikassa takaisin kotiin lähtenyttä eurooppalaista pidetään usein menetettynä tapauksena. Jos päällepäätteeksi vielä on farmikomennuksestaan valittanut, on turha luulla kenenkään enää ottavan yhteyttä.

Tuohon ketjun avausviestiin vielä sen verran, että eipä tuolta AHL:sta tällä hetkellä taida löytyä yhtään suomalaispeluria, jonka uraa "kotiin" siirtyminen mitenkään edistäisi. Nuorille lupauksille oman NHL-seuran farmijoukkue on paras paikka antaa näyttöjä ja kehittyä seuran haluamissa asioissa. Valmennus on varmasti samaa tasoa kuin Suomessakin, vaikka harjoitteluun toki jää suurempien pelimäärien takia vähemmän aikaa. Samoin peli on suunnilleen saman tasoista, vaikkakin eri tyylistä.

Riku Hahlin tapaus on loistava esimerkki farmiliigan hyvistä puolista pelaajan kannalta. ”Minun tyyliseni pelaaja ei hirveästi tule esille. Sitten taas sellaiselle pisteidentekijälle on parempi pelata Euroopassa, tehdä paljon pisteitä ja tulla sitä kautta esille. Siinä on saumat parempaan sopimukseen, pisteidentekijän ei kannata liikaa höntyillä. Kun taas ei riitä kädet maalintekoon eikä pisteidentekoon, niin täytyy yrittää sitten muulla tavalla. Ja AHL:ssä on koko ajan seurajohdon silmien alla ja siten minun tyyliseni kaverin tekemiset huomataan paremmin. Jos teet sen toisen jobin hyvin, niin sekin voidaan palkita.”

"Farmariliiga"-nimitystä en ole minäkään ennen kuullut.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Ensinnäkin, mainitsin etten ole asiantuntija, siis en todellakaan ole nähnyt yhtään AHL matsia (onko joku täällä nähnyt?). Olen tosin lukenut ja kuullut väitettävän, että SM-liiga on toiseksi paras liiga NHL:n jälkeen...

Toiseksi, Tomi Kalliolle on oma ketjunsa, joten en mene enkä viittaa tässä hänen tapaukseensa. Myönnän tosin että tapauksella oli osansa ketjun aloitukseen. Tomin tapausta on setvitty jo yksittäistapauksena, joten menkäämme eteenpäin ja ottakaamme esille uusia esimerkkejä. Tomin haukkuminen/puolustaminen ei enää anna mitään tässä keskustelussa.

Jos mainitsen minäkin pari pelaajaa, sillä ylempänä on mainittu pelaajia, joilla homma on onnistunut. Näin ei aina ole ja monen pelaajan paluun estää varmasti meidän perinteinen vaatimuksemme: Pure hammasta, kyllä se siitä! Moni pelaaja tulisi varmasti mielummin kotiin pelaamaan – jos kehtaisi.
Jörgen Jönsson, ehkä Ruotsin parhaiten palkattu hyökkääjä. Hän pelasi pari kautta Islandersissa ja Anaheimissä. Hänelle povattiin loistavaa tulevaisuutta NHL:ssä. Mies keskeytti uransa. NHL:stä ei hänen (ja hänen vaimonsa) mukaan löytynyt aitoa eikä reilua meininkiä, vaan kaikki oli kaksinaamaista, keinotekoista ja rahanahnetta toisen kuolemalla pärjäämästä. Jörgen olisi ansainnut parilla lisäkaudella rahaa loppu-elämäkseen. Hän valitsi kuitenkin Färjestadin, Ruotsin mestaruuden, maajoukkueen, sopivat matkat, vanhat tutut, oman talon järven rannalla metsän reunassa, hienon joukkueen, vaimolle mieluisan ympäristön, lapsille sopivat koulut jne. Elikkä NHL/AHL ei ole todellakaan aina se ympäristö, josta luulemme jääkiekkolijan löytävän paratiisinsa.

Samuel Påhlsson sai farmikomennuksen Anaheimistä Cinncinnatiin. Tulevaisuus oli epävarma. Oliko edessä yksi matsi farmissa? Vai kaksi.. kuukausi… vuosi.. kaksi? Sanoako irti asunto, jossa hän ja hänen tyttöystävänsä todella viihtyivät? Molempien pitoon eivät Samuelin tulot riittäneet. Anaheimiltä ei löytynyt tilanteeseen ymmärrystä. Samuel tunsi olevansa ahdingossa. He ostivat lentolipun kotiin. Samuel ei voinut pelata jääkiekkoa missään muussa joukkueessa, sillä Anaheim omisti hänet. Samuel alkoi jopa harkitsemaan jääkiekon pelaamisen lopetusta ja olisikin varmasti tehnyt sen, ellei Anaheim olisi ottanut yhteyttä ja tullut hieman vastaan. Samuel palasi Cincinnatiin. Homma voi olla pienestäkin kiinni.

Marko Jantunen, Scandinaviumin yksi suurimmista suosikeista kautta aikojen. Hän teki keikan Calgaryyn, pelasi myös muutaman matsin farmissa ja palasi “kotiin”. Pelaa myös Ruotsin mestari Färjestadissa ja on yksi parhaiten palkattuja pelaajia Ruotsin ylimmässä sarjassa. Marko luultavasti ymmärsi tilanteensa, näki etunsa ja pelaa nyt siellä, missä viihtyy parhaiten.

Moni mainitsee farmin ihan hyväksi paikaksi monelle pelaajalle. Olen samaa mieltä. Leike seuraavasta viestistä sanoo kaikki:


“Farmikomennus voi tulla myös siitä, että ei ole pelannut sillä tasolla kuin on odotettu. Jos taitoja on vaikka ykkösketjuun ja puurrat kolmosessa, kun ei tule tulosta, niin missä silloin vika?
Ei ainakaan joukkueessa.
Kyllä silloin siellä kypärän alla se vika on. Usein ihan henkisellä puolella. Eikö silloin ole hyvä aika käydä hakemassa vauhtia parin pelin ajan farmista, jos peli vaikka loksahtaisi paikoilleen?
Eikä siellä tarvi vuositolkulla olla. Kyllä hyvin farmissa pelaavat pelaajat äkkiä ylös pääsevät, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Jos ei edes viitsi lähteä farmiin, niin ei silloin voi tietää, että mitä jatkossa tapahtuu”

- Nimenomaan. Farmista voi löytyä vauhtia, mutta usein pelaaja tietää jo etukäteen jos tämä on mahdollista. Ainakin silloin jos se EI ole sitä. Jos hän ei viihdy NHL joukkueessa, niin vauhtia ei todennäköisesti löydy farmistakaan.
Jos ei edes viitsi lähteä farmiin, niin pelaajalla on mielessä erilainen jatko uralleen – ei meidän “pakkopaikka” AHL.


Tässä on myös pari pointtia:
“Euroopassa pelaaminen on aina mahdollista, sitä ehtii tekemään myös NHL-uran jälkeen.!

- Kyllä. Pelaaja on tosin saanut jo esimakua siitä, miltä meno rapakon toisella puolella maistuu. Hänellä ei ehkä enää olekkaan samaa himoa päästä sinne heilumaan, kuin Gretzkyn kuvaa huoneensa seinään koti-Suomessa naulatessaan. Eurooppa saattaa ollakin yhtäkkiä se paras vaihtoehto! Jopa parempi kuin kuuma NHL!!

Itkupilliksi leimaaminen voi olla joskus hieman äkkipikainen nimitys. Veikkaan että itse nimittäjätkin voisivat muuttaa mielensä nopeasti, joutuessaan itse samaan ahtaaseen paikkaan.

Farmiko Se Suuri ja Paha? Ei missään nimessä! Painotan sitä että kyseessä on liiga, joka sopii erittäin hyvin monelle pelaajalle. Haluan tosin tuoda esille, ettei näin ole jokaisen pelaajan tapauksessa. Kaikille farmi ei ole se ainoa ja oikea vaihtoehto. Monelle jopa kaikkein huonoin sellainen.

Selittäköön kuka pystyy seuraavan eron suomalaisten ja ruotsalaisten välillä: Pelaajan tehtyä päätöksen palata kotiin pelaamaan, Ruotsalaiset ulvovat suoraa huutoa ja vaativat kyseistä pelaajaa "omaan" joukkeeseensa, kun taas suomalaiset sättivät pelaajaa. Tässäkö se todellinen syy siihen, että yhä useampi rapakon takaa palaava pelaaja valitsee Elitserienin, vaikka minun käsitykseni mukaan SM liiga on tasoltaan korkeampi?

Ja pidän yhä kiinni siitä: “Tulkaa kotiin pelaamaan pojat, jos ette viihdy!” Otamme vastaan teidät avosylin!

- Farmariliiga? Käänsin sen ruotsinkielestä Farmarliga. Olin varma että sitä käytetään myös Suomessa… Noh, näköjään kaikki kuitenkin tähän mennessä ymmärsivät mistä liigasta puhun.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Elitserien valitaan ihan siitä syystäkin, että on pienempi shokki saada palkanalennus ruotsin kruunuihin, joita saa suhteessa paljon enemmän kuin Suomessa. Erothan taitavat olla sitäluokkaa, että Ruotsissa saat nettona saman minkä Suomessa bruttona, eli aikasta huomattava ero.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti eagle
Elitserien valitaan ihan siitä syystäkin, että on pienempi shokki saada palkanalennus ruotsin kruunuihin, joita saa suhteessa paljon enemmän kuin Suomessa. Erothan taitavat olla sitäluokkaa, että Ruotsissa saat nettona saman minkä Suomessa bruttona, eli aikasta huomattava ero.
- Minulla on ollut asiasta ihan eri käsitys.. Elikkä SM liigassa pelaavat parhaimmat kiekkoilijat ansaitsevat paremmin Suomessa, kuin Elitserienin kiekkoilijat. Ruotsissa on tosin enemmän rahastoja sekä eläkevakuutuksia, joista alkaa tulemaan rahaa siinä vaiheessa kun pelaaja lopettaa uransa.

Tässä pari esimerkkiä miten paljon jääkiekkoihmiset ansaitsivat (brutto) Ruotsissa vuonna 2001 (Ruotsin Kruunuja):

Jörgen Jönsson, Färjestad: 561 100
Conny Evensson, Frölundan valmentaja: 634 500
Hardy Nilsson, maajoukkueen valmentaja: 436 400
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Tuskinpa Suomesta lähtisi niin valtavasti ns. keskivertopelaajia, jos Ruotsin palkkataso ei olisi parempi. Mm. Pasi Petriläiset ja kumppanit tuskin olisivat lähteneet, jos palkkataso ei korkeampi Ruotsissa olisi. Ruotsissa kuitenkin on enemmän urheilussa rahaa liikenteessä, oli laji sitten jalkapallo tai kiekko. Ja tuskinpa Raipen verovelat olisivat miljoona luokkaa, jos Ruotsissa ei maksettaisi kunnon summia. Samoin tuskin esim. Jani Hassinen olisi lähtenyt tai Jussi Tarvainen olisi lähdöss Ruotsiin, muutakuin rahan takia. Ruotsissa siis ainakin on suurempi määrä seuroja, jotka pystyvät maksamaan tai sitten vaihtoehtoisesti suomalaiset saavat huomattavasti parempaa palkkaa, kuin Suomessa, mutta yleisesti ei sitten eroa olisikaan?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti eagle
Tuskinpa Suomesta lähtisi niin valtavasti ns. keskivertopelaajia, jos Ruotsin palkkataso ei olisi parempi. Mm. Pasi Petriläiset ja kumppanit tuskin olisivat lähteneet, jos palkkataso ei korkeampi Ruotsissa olisi. Ruotsissa kuitenkin on enemmän urheilussa rahaa liikenteessä, oli laji sitten jalkapallo tai kiekko. Ja tuskinpa Raipen verovelat olisivat miljoona luokkaa, jos Ruotsissa ei maksettaisi kunnon summia. Samoin tuskin esim. Jani Hassinen olisi lähtenyt tai Jussi Tarvainen olisi lähdöss Ruotsiin, muutakuin rahan takia. Ruotsissa siis ainakin on suurempi määrä seuroja, jotka pystyvät maksamaan tai sitten vaihtoehtoisesti suomalaiset saavat huomattavasti parempaa palkkaa, kuin Suomessa, mutta yleisesti ei sitten eroa olisikaan?
Yllä mainitsemani summat ovat Ruotsin veroviranomaisille ilmoitetut verotettavat tulot.

Tässä linkki ja lisää urheilupoppoota Ruotsissa. Lista ei sano tosin totuutta joka henkilön kohdalla. Esim. Börje Salming, 51, f d hockey 678 500. Börjehän ei ole ollut jääkiekon kanssa tekemisissä muutamaan vuoteen, vaan markkinoi kalsareita, silmälaseja, kanadalaista olutta sun muuta sellaista.

Raipen verovelat taas pohjautuvat samoihin ongelmiin kuin Marko Jantusen ja Christian Ruutun veroselkkaukset, elikkä osa palkasta maksettiin jonnekin muualle ensin, esim. veroparatiisissa olevaan yhtiöön, joka vuokrasi pelaajat seuralle. Seura taas puolestaan maksoi vain pienen osan palkasta suoraan pelaajalle. Ruotsin veroviranomaiset eivät hyväksyneet tätä, vaan laskivat kaikki nämä rahat Ruotsissa verotettavaksi tuloksi. Taisi olla tästä poppoosta vain Christian Ruuttu, jolla oli vedenpitävä nettokontrakti.

Jep, kyllä Jani ja kumppanit lähtivät liikkeelle pienemmillä tuloilla. Rahastot ja vakuutukset eivät näy näissä summissa verotettavana tulona, vaan se pidentää tuloja. Elikkä rahaa tulee vaikka pelaaja olisikin lopettanut jo uransa. Pelaaja turvaa Ruotsissa tulevaisuuttaan eri tavalla kuin SM liigassa pelaava, joka ehkä kuittaa kaiken käteisenä ja maksaa paljon veroa.
 

Luu2

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Mielestäni suomalaiskiekkoilijoiden virta Elitserieniin on suurempi ongelma kuin suomalaisten pelaaminen farmissa. AHL:ssä ollaan paljon lähempänä NHL:ää, jossa lähes kaikkien huippukiekkoilijoiden tavoitteet ovat. Ja NHL:ssä, johon AHL:stä tietysti pyritään, pelaavat suomalaiset nostavat suomalaisen jääkiekkoilun tasoa ja tunnettuvuutta, sekä tuovat myös rahaa kasvattajaseuroille.

Kun suomalaiskiekkoilija lähtee Ruotsiin, hän menee sinne yleensä rahan perässä (tai on kyllästynyt "samojen kaukaloiden kiertämiseen"). Oma näkemykseni on, että keskitason ulkomaalaisvahvistuksille ruotsalaisseuroilla on varaa maksaa isoja palkkoja, koska vastaavan tason ruotsalaiset eivät välttämättä saa samaa liksaa. Suomessa kolmos/nelosketjun jyrille maksetaan suhteessa enemmän (siis liikaa) kuin Ruotsissa. Tähtien ja ulkomaalaisten palkkoihin riittää siten siellä suhteessa enemmän rahaa kuin meillä. Tosin ovathan budjetit kauttaaltaan hieman isompia kuin meillä.

Suomalaiset siirtyvät Elitserieniin ilmaiseksi. Suomalainen jääkiekkoilu ei hyödy suomalaisten pelaamisesta Ruotsissa tai muualla Euroopassa paskan vertaa. Siitä hyötyvät vain pelaajat itse. Kuvitelkaapa huviksenne miten tasokas sarja SM-liigasta tulisi, jos kaikki "turhaan" Euroopassa pelaavat suomalaiset palaisivat takaisin. Ja ihan turha narista siitä, että nelosketjun nuoret tipahtaisivat penkille ja taso supistuisi. Parhaat sieltä nousevat aina esille vaikka väkisin. Ne joilla ei ole siihen kykyjä, ei ole sitten paljon väliäkään.
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Mielenkiintoinen artikkeli. Siis käsittääksen tämä 20 prossaa on raha, joka sijoitetaan vapaa-ehtoisesti. Pelaajan seurahan sijoittaa myös rahaa, ensin sosiaaliturvamaksut ja muut vakuutukset. Olisi mielenkiintoista tietää paljonko summasta suunnilleen kasaantuu.

Mutta eräs asia.. joka kolmas suomalainen jääkiekkolija käyttää nuuskaa!!!!!!!!!!!!! Voiko tämä olla totta!?!? Ovatko suomalaiset jääkiekkolijat omimassa ruotsalaisten kansallismälliä ylähuulen alla? Voi jumaleisson mikä häpeä!
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Yksi näkökulma

Hyvä ketjun avaus, jossa oli asiaakin.

Unohdit kuitenkin sopimuksen toisen osapuolen eli NHL-organisaation. Todennäköisesti seura on maksanut uudelle pelaajalleen sopimuksenteon yhteydessä osan palkkasta "etukäteen" allekirjoitusbonuksena (jos kyseessä on ensimmäisen ammattilaissopimuksensa tehnyt pelaaja). Jos pelaaja lähtee kahden-kolmen kuukauden farmikomennuksen jälkeen kotiin, niin seura kärsii taloudellisesti pahan takaiskun, kun se joutuu maksamaan lyhyestä palvelusajasta sekä ko. ajan palkan että allekirjoitusbonuksen. Tottakai NHL-seura haluaa sijoittamilleen rahoille täyden vastineen eli hyödyntää pelaajaa koko sopimuskauden ajan. Pelaajaan kuitenkin sijoitetaan parhaissa tapauksissa monta miljoonaa taalaa.

Sopimusta tehdessä seura on laskenut että pelaaja on organisaation käytössä sopimuskauden ajan (joko ylhäällä tai alhaalla) hintaan X taalaa. Jos pelaaja lähtee kesken sopimuskauden pois niin korvaavan pelaajan kustannukset saattavat olla seuralle X + 50 000 taalaa. Ei farmiseurojakaan liian pienellä pelaajamäärällä voi pyörittää, joten kuvitteellisen Tomin sijalle kuitenkin pitää palkata uusi mies. Ja tämän uuden miehen etsiminen Tomin paikalle ei ole välttämättä maailman yksinkertaisin tai halvin homma.

Totta on että joillekkin AHL:ssä pelaaville suomalaislle olisi hyvä palata takasin Suomeen tai muualle Eurooppaan kesken sopimuskauden. Esimerkiksi Buffalon farmissa pelaavan Mika Norosen ura menee tällä hetkellä vauhdilla alaspäin ja siirto takaisin vanhalle mantereelle saattaisi kääntää suunnan uudestaan ylöspäin.
 
Suosikkijoukkue
Newcastle United, Duane Allman, LP-levyt
Viestin lähetti finnishninja
Taisi olla tästä poppoosta vain Christian Ruuttu, jolla oli vedenpitävä nettokontrakti.


Onko sulla ninja muuten tästä C.Ruuttu asiasta mitään faktaa kun on meitsiltä mennyt ohi ja kovaa. Muistan että Chrisu kävi käräjöimässä siellä ruåtsissa mut sen jälkeen oon ollut pimennossa että miten kävi.

Kiitos infosta.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Hyvää palautetta!

Christian Ruuttu kävi tosiaankin käräjöimässä ja vapautettiin kaikista vaatimuksista. Christian on vanha kettu ja hänen sopimuksensa oli siinä kunnossa, ettei Göteborgin käräjäoikeudella ollut mitään sanomista. Pankkitilille Frölundan toimesta talletetut rahat olivat Christianin ja kaikki muut maksut hoiti Frölunda, elikkä Frölundasta tehtiin maksumies.

Nuuskaa… silloin kun minä pelasin jääkiekkoa, ei kukaan nuuskannut:-) Se oli ruotsalaisten hommaa… Tupakkaa vedettiin kyllä, mutta sehän on ollut aina myös suomalaisten hommaa.

Näistä sopimuksista voin sanoa sen verran että Heikkik on ihan oikeassa. Kyseessä on aina joku joka maksaa, menettää rahaa, ansaitsee rahaa ja sitoutuu toimimaan allekirjoittamansa sopimuksen ehdoilla. NHL osaa sen taidon ja panee halutessaan polvilleen pelaajan kuin pelaajan. Tosin aika harvoin sukset menevät niin ristiin, ettei kukaan anna tuumaakaan periksi.

Henkilökohtaisesti nautin salaa kun joku panee hieman ranttaliksi joskus. Minua pännii se, ettei NHL kunnioita meidän sopimuksiamme täällä Pohjolassa. Frölunda teki sopimuksen Tom Koiviston kanssa. Mies ei ennättänyt edes valokuvaan, kun muuttokuorma suunnisti St: Louiseen. Sama Tony Virran kanssa. Hänellä oli valmis sopimus Färjestadin kanssa, mutta lentolipussa luki Minnesota. Fredrik Sjöström, yksi Ruotsin lupaavimmista junioreista. Frölundan valmentaja lähetti Fredrikin pelaamaan divarikiekkoa kehittyäkseen eliittipelaajaksi. Kaikille hyvä – tai niin ainakin luultiin, sillä Wayne Grezkyn soitto vei pojan Phoenixin organisaatioon ja sitä kautta junioriliigaan. Mikael Rehnberg? Hän palasi kotiin ja pelasi loistavan kauden Luulajassa joukkueen keulakuvana. Toronto äkkäsi tämän ja alkoi heiluttelemaan isoja shekkejä ja suunnitelmia lihapullaketjusta Rehnberg – Sundin – Modin. Mikaelin sopimus Luulajan ei merkinnyt heille mitään ja jutusta rähistiin kovasti. Tuttu tulos: Mikael veti valkoisen paidan päälleen eikä Luulaja saanut mitään.

Mainitsin muuten aikaisemmin perheen merkityksen NHL:ään lähtevälle pelaajalle. Jos mukana on tyttö-ystävä tai vaimo, niin tilanteen muutos NHL joukkueesta farmiin voi olla dramaattinen. Pelaajalesket kun eivät saa tehdä töitä USA:ssa, vaan heidän elämänsä koostuu pienistä PR jipoista esim. tarjoilemalla ruokaa sponsorien järjestämissä juhlissa, hyväntekeväisyysjuhlissa esiintyminen jne. Esim. Florida Panthersin naisilla on jäähallissa oma huoneisto, josta löytyy laajakuvatelkkari, ihaaanan pehmeät sohvat, buffé jos sattuu nälkä yllättämään, koulutettuja lapsenvahteja jos alkaa tenava hankalaksi jne. Heillä on myös oma edustaja seurassa siltä varalta, jos pelaajavaimo haluaa matkustaa tai aloittaa esim. opiskelun. Edustaja hoitelee silloin kaikki käytännön asiat.

Pittshburgissa pelaajavaimoilla on jopa vapaa valkoviini otteluissa. Tämä onkin tällä hetkellä Floridan neitien suurin ongelma… hehe..

Kun asiat ovat näin, on pelaajalla helppo keskittyä pelaamiseen. “Parempi” puolikas pariskunnasta tuskin alkaan naputtamaan ainakaan ensialkuun, mutta tilanne voi muuttua täydellisesti jos puhelin soi ja yöllä kamu alkaa pakkaamaan kamojaan farmikomennukselle. Hieno asunto ja kaikki edut vaihtuvat paljon vaatimattomampiin oloihin ja pelaaja on vielä enemmän poissa kotoa kaupanpäälle. “Leski” ei olekaan enää yhtä tyytyväinen tilanteeseensa. Pelaajalta löytyy yleensä selkärankaa pelata hieman takapihojen jääkiekkoa ja asua vaatimattomammin, mutta kotona toimettomana kynsiään viilaileva tyttö-ystävä saattaa iskeä kamunsa yllättäen valinnan eteen. Silloin lähtee moni Pohjolan Poika liikkeelle…

Tämä on yksi ns. hiljainen ongelma. Homman nimi on yleensä “minä en halua pelata farmissa” vaikka se voi tosiasiassa olla VAIMONI ei halua asua jumalan selän takana ja istua postipoikaa odotellen.

Älkää vain sanoko että sellainen ämmä helvettiin! Kysymyksessä on yleensä pelaajalle tärkein ihminen maailmassa. Ilman häntä ei NHL:ää, ei farmia - ei edes SM-liigaa!
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti finnishninja
Mikael Rehnberg? Hän palasi kotiin ja pelasi loistavan kauden Luulajassa joukkueen keulakuvana. Toronto äkkäsi tämän ja alkoi heiluttelemaan isoja shekkejä ja suunnitelmia lihapullaketjusta Rehnberg – Sundin – Modin. Mikaelin sopimus Luulajan ei merkinnyt heille mitään ja jutusta rähistiin kovasti. Tuttu tulos: Mikael veti valkoisen paidan päälleen eikä Luulaja saanut mitään.

Joo kovasti rähistiin, sen muistan minäkin. Luulajahan vaati Rehnbergiltä korvauksia siitä kun Micke jätti Luulajan puille paljaille. Vieläkö riitely jatkuu vai onko juttu lopullisesti ratkennut ja millä tavalla?
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Tapaus Mikael Renberg

Mikaelilla oli vedenpitävä sopimus Luulajan kanssa Toronton alkaessa heiluttelemaan sopimusehdotusta. Luulajan mukaan heidän tekemässä sopimuksessa Mikaelin kanssa oli pykälä, joka velvoitti Mikaelin maksamaan 5 miljoonaa kruunua, jos hän purkaa sopimuksen ennen aikojaan. Mikael kieltää tämän Toronton tukiessa häntä tässä kysymyksessä. Kaikki neuvottelut tulehtuivat ja tilanne lukkiintui täysin. "Ei enää ikinä Luulajaan" - mylvi Mikael. Tilanne on kuitenkin rauhoittunut ja molemmat osapuolet ovat päässeet sopimukseen. Mitä tämä sopimus sisältää, on salainen. Mikael itse on pahoillaan tästä, sillä hän ei voi todistaa olevansa oikeassa (jos hän on oikeassa) niin kauan kun sopimus hänen ja Luleå Hockeyn välillä on salainen.

Ihan vaan lonkalta... moni veikkaa että Mikael lahjoitti parit miljoonat junioritoiminnalle.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Re: Yksi näkökulma

Viestin lähetti heikkik
Totta on että joillekkin AHL:ssä pelaaville suomalaislle olisi hyvä palata takasin Suomeen tai muualle Eurooppaan kesken sopimuskauden. Esimerkiksi Buffalon farmissa pelaavan Mika Norosen ura menee tällä hetkellä vauhdilla alaspäin ja siirto takaisin vanhalle mantereelle saattaisi kääntää suunnan uudestaan ylöspäin.

Totta on, että Noronen on Sabresin kolmesta nuoresta maalivahtilupauksesta (Biron ja Miller ovat ne kaksi muuta) juuri nyt heikoimmassa asemassa, mutta on viime aikoina pelannut AHL:n häntäpään Rochester Americansissa vaikean alkukauden jälkeen (ainakin tilastojen perusteella) todella hyvin. Farmissa Noronen on selkeä ykkösmaalivahti ja pelaa lähes kaikki pelit.

Eurooppalaisille maalivahdeille hyppy pienempään kaukaloon on usein vaikea, enkä usko että palaaminen takaisin Eurooppaan mitenkään auttaisi Norosen uraa. Jossain vaiheessa Sabres joka tapauksessa myy jonkun kolmesta nuoresta maalivahdistaan, eikä menestyksellisen NHL-uran tiellä ole juurikaan esteitä.

Viestin lähetti finnishninja
Minua pännii se, ettei NHL kunnioita meidän sopimuksiamme täällä Pohjolassa. Frölunda teki sopimuksen Tom Koiviston kanssa. Mies ei ennättänyt edes valokuvaan, kun muuttokuorma suunnisti St: Louiseen. Sama Tony Virran kanssa. Hänellä oli valmis sopimus Färjestadin kanssa, mutta lentolipussa luki Minnesota.

Kyllähän tuo pännii, mutta siihen on vain pakko tottua. Ei minusta voi edes olettaa pelaajan kieltäytyvän mahdollisuudesta pelata NHL:ssä vain siksi, että tällä on jo sopimus jonkun suomalaisen tai ruotsalaisen seuran kanssa. Tietysti sopimuksissa pitää olla pykälät rikkomisista ja korvauksista ja niitä pitää noudattaa.

Mitä sinusta olisi pitänyt Koiviston tai Bluesin tehdä? Bluesin jättää Koivisto varaamatta tai sopimustarjous tekemättä, koska tällä oli jo sopimus Frölundan kanssa? Koiviston passata ainoa mahdollisuutensa koskaan pelata NHL:ssä, koska oli tehnyt jo Frölundan kanssa sopimuksen (jossa aivan varmasti oli "NHL-pykälä" siltä varalta, että huippukauden pelannut Tomppa varataan ja päättää lähteä).

Oikeastaan eurooppalaisten seurojen pitäisi ehkä tarkistaa tiedotusstrategiaansa tältä osin: ei julkisteta sopimuksia epävarmojen pelaajien osalta ennenkuin on varmaa, etteivät nämä lähde. Tässä esimerkiksi Jokerit onnistui jokavuotista Sami Helenius-farssia lukuunottamatta viime kesänä aika hyvin.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Tietenkin Blues voi varata kenet haluaa, mutta miten NHL voi vaatia että me kunniotamme heidän laatimia sopimuksia, jos he itse v***t veisaavat meidän tekemistä täysin arvottomista papereista? Jos Blues kerran halusi Tom Koiviston, miksi he eivät neuvotelleet sopimuksesta kuin miehet silloin, kun Tom alkoi kaivamaan kynää esille? Miksi antaa ensin Tomin tehdä sopimus Frölundan kanssa ja sitten napata mies juuri ennen kesäharjoittelun alkamista?

Okei, Frölundan ainoa pieni mahdollisuus saada Tomin koukero sopimukseen oli tämän tosiasian hyväksyminen.

Käyrää nosti vielä lisää se, että Blues nappasi myös Christian Bäckmanin, joka on yksi Ruotsin lupaavimmista pakeista. He jahtasivat myös Jonas Johnssonia, joka on ehkä Ruotsin paras keskushyökkääjä. Jonas tosin valitsi peluun Göteborgissa.

En ymmärrä miksi tähän pitäisi tottua, tottuhaan sitä elämään vaikka jääpuikko perseessä, mutta mistä johtuu etteivät näistä asioista vastuussa olevat pysty Euroopassa kirjoittamaan sopimuksia, jotka ovat ajankohtaisia myös silloin kun NHL alkaa kuiskimaan käytävillä? Rahallahan siitä selvittäisiin, eikä yleensä yksikään seura pane kampoihin kun on pelaajan omasta tulevaisuudesta kysymys.

Tiedotustragiasta sen verran että on todella vaikea pitää salassa kaksi kuukautta “mahdollista” pelaajaa. Huhuthan lähtevät liikkeelle monesti jo kahden viikon kuluttua ensimmäisistä kontakteista.

Vituttaa.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Viestin lähetti finnishninja
Jos Blues kerran halusi Tom Koiviston, miksi he eivät neuvotelleet sopimuksesta kuin miehet silloin, kun Tom alkoi kaivamaan kynää esille? Miksi antaa ensin Tomin tehdä sopimus Frölundan kanssa ja sitten napata mies juuri ennen kesäharjoittelun alkamista?

Vaikkapa siksi, ettei NHL-joukkue voi tehdä sopimusta varaamattoman eurooppalaisen pelaajan kanssa.

Kyllähän Tompan lähtöhaluja oli varmasti ennen varaustilaisuutta tiedusteltu ja hyvin luultavasti myös Frölundassa oltiin tästä tietoisia. Nämä siis ilman mitään sisäpiirin tietoja, ihan arvaamalla vain.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Heh, tuo on hauska tuo farmarijoukkue.

Mutta minulla olisi ihan kysymyskin teille enemmän NHL:ään perehtyneet. Itse seuraan aika pintapuolisesti sitä puolta.

Eli mikä mahtaa olla suurinpiirtein farmipelaajan palkka, kun hänet NHL:stä esim. AHL:ään siirretään? Onko siellä joku kiinteä "minimipalkka"? Vai onko se joku määrätty prosenttiosuus NHL-tuloista, vai miten tämä homma menee? Nämä tietenkin niiden kohdalla joilla on ns. kaksisuuntainen sopimus, ja palkka putoaa kun alempaan sarjaan siirretään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös