Espoo Metro Areena

  • 648 219
  • 2 499

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
Eiköhän olisi aika keskustella myös vääjäämättömästä noususta NHL:ään. Oman ennakkokaavailun perusteella veikkaisin tämän olevan tapetilla viimeistään 2022-23 -kaudella. Tuolloinhan on pakko ottaa haltuun Hartwall-areena ja espoolaisten kiekkojunioreiden rahoillako se on sitten ajateltu tehdä hä? Ja mistä jäät, sanokaapa se.
 
Otetaanpa talteen HS 22.8.2018 uutinen:

Vanhemmat eivät pääse katsomoon, kun lapset pelaavat jääkiekkoa Espoossa – ”Tuli yllätyksenä, että katsomot ovat sekä harjoituksissa että lähtökohtaisesti myös peleissä kiinni”


HS 22.8.2018 kirjoitti:
Urheilu
Vanhemmat eivät pääse katsomoon, kun lapset pelaavat jääkiekkoa Espoossa – ”Tuli yllätyksenä, että katsomot ovat sekä harjoituksissa että lähtökohtaisesti myös peleissä kiinni”
Metro Areenan katsomot on suljettu kaikilta areenan käyttäjiltä, kun paikalla ei ole järjestyksen valvontaa.


Espoon Metro Areenalla pelataan jääkiekkoa ja järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia. (KUVA: Tuomas Selänne)

Elise Mäki HS

Julkaistu: 22.8. 16:45

Espoolainen jääkiekkoväki on ihmeissään, kun juniorikiekkoilijoiden harjoituksissa ja otteluissa Metro Areenan katsomot pysyvät kiinni, eikä edes pelaajien vanhempia päästetä katsomoon harjoituksia tai pelejä seuraamaan.

Blues Juniorien puheenjohtaja Pekka Soini sanoo, että tilanne on tullut seuralle yllätyksenä.

”Espoon kaupunki on ostanut sieltä jääaikaa, ja se on tärkeää ja siitä on pulaa, mutta menemättä kaupungin ja halliyhtiön väliseen sopimukseen, tuli yllätyksenä, että katsomot ovat sekä harjoituksissa että lähtökohtaisesti myös peleissä kiinni”, Soini toteaa.

Suurimpana ongelmana ovat Soinin mukaan ottelut, joita niin kotijoukkueen kuin myös kaukaa tulevien vierasjoukkueiden vanhempien pitäisi päästä katsomaan.

”Turusta, Hämeenlinnasta, Lahdesta, pääkaupunkiseudulta ja lähialueita tullaan pelejä katsomaan. Se on kriittisin ratkaistava asia, että kotipeleihin saadaan katsomot auki.”

Lisäksi Blues Juniorien C-, B-, ja A-joukkueet pelaavat maan ylintä sarjatasoa, ja niiden ottelut tullaan Soinin mukaan Sanoman ja Jääkiekkoliiton sopimuksen mukaisesti näyttämään Ruudussa. Siksi kuvaajan pitää päästä katsomoon.

Katsomokiellosta on tullut kyselyjä ja valituksia pelaajien vanhemmilta.

”Se on totta kai otettu vakavasti. Haemme asiaan ratkaisua yhdessä halliyhtiön ja kaupungin kanssa.”

Metro Areenan katsomoon ei päästetä ihmisiä ellei paikalla ole järjestyksenvalvojia. (KUVA: Jonne Sippola / HS)
Metro Areenan toimitusjohtajan Katariina Järveläisen mukaan syynä on turvallisuus.

Katsomot ovat kiinni kaikilta areenan käyttäjiltä silloin, kun paikalla ei ole järjestyksenvalvontaa.

Käytäntö ei ole Metro Areenalla uusi.

Suojelupoliisin nostettua terrorismin uhka-arvioita viime kesänä, päätti myös Metro Areena nostaa turvallisuustasoaan reilu vuosi sitten. Tuolloin myös jäävuorojen käytännöt muuttuivat.

”Juuri vietettiin Turun terroristi-iskun vuosipäivää”, Järvelänen huomauttaa. ”Näiden asioiden johdosta nostimme turvallisuustasoa ja totesimme, että koska olemme monitoimiareena, meillä ei ole mitään mahdollisuutta rajata katsomoja, joten katsomot ovat kiinni harjoitusten aikana.”

Järveläinen painottaa, että Metro Areena on lähtökohtaisesti monitoimiareena, ei harjoitusareena.

Jokaisesta ravintolasta näkee kentälle, mutta monitoimiareenalla ei ole sellaista kahviota, jonne pääsisi suoraan ulkoa ja niin, ettei sitä kautta pääsisi kulkemaan ympäri areenaa.

”Meillä on täällä useita toimijoita. Katsomoista on suoraan tai välillisesti kulku näihin muihin tiloihin.”

Järveläinen sanoo, että esimerkiksi vaihtoaitioista voi kyllä seurata harjoituksia, jos se valmentajalle sopii. Vaihtopenkeille mahtuu muutamia kymmeniä katsojia.

”Mitä tulee järjestyksenvalvontaan, niin meillä Suomessa on laki, että kun on tapahtuma, joka esimerkiksi jääkiekko-ottelu on, niin sinne tarvitaan järjestyksenvalvontaa.”

Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan kahden järjestysmiehen palkkaaminen maksaisi jopa 500 euroa kerralta.

Järveläisen mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

”On meidän ja tapahtumajärjestäjän välistä informaatiota, mitä kustannuksia siitä [järjestysmiesten palkkaamisesta] tulee. Mutta Suomessa on laki, että kun on tapahtuma ja on satoja ihmisiä, tai satakin ihmistä, niin se järkkäri on hyvä olla takaamassa ihmisten turvallisuutta ja opastamassa.”

Blues Juniorsin Pekka Soini sanoo, ettei tiedä varmasti, paljonko järjestyksenvalvonnan järjestäminen maksaisi.

”Se, että siitä tulee kuluja, on ollut meille täysin yllätys. Junioriseuralle kulut, jotka tulevat nykyisten kulujen päälle yllättäen, ovat aina kovia. Meille on kerrottu, että sinne tarvitaan järjestyksenvalvojia ja se maksaa. Kuinka paljon heitä sinne tarvitaan, en tiedä, enkä osaa ottaa kantaa.”

Soinin mukaan katsomojen aukiolosta käydään neuvotteluja. Hän ei halua syytellä ketään, vaan on toiveikas ratkaisun löytymisen suhteen.

”Olisi hölmöä, että vanhemmat eivät pääsisi katsomoihin. Ratkaisua haetaan tällä hetkellä. Myös sellaista ratkaisua, ettei katsomojen avaaminen tulisi junioriseuralle kohtuuttoman kalliiksi.”
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Taas menee areenalla putkeen. Metro-areena pelikelvottomassa kunnossa (linkki). Toki vain koripalloon, mutta säästöbudjettihan tässä haisee.

Aika paljon tuntuu olevan tätä ilmassa että vähän kaikesta säästetään tuolla areenalla, jos ilmastointiakaan ei pidetä täysillä päällä niin helposti alkaa muutamassa vuodessa näkyä jossain. Sen päälle että peruskorjausta ja huoltamista ei juurikaan hallissa taideta tehdä. Saa nähdä jos Espoon kaupunki ei tulevaisuudessa tue hallia nykyiseen tahtiin jos jääajalle ei ole enää tarvetta. Toisaalta varmaan nykyinen tilanne on espoollekin ihan ok kun pystyvät tukemalla vuokraamaan tarvittavat vuorot, jos halli olisi omassa hoidossa niin menot voisi olla isommat. Käytännössä hallin toiminta on jo nyt melkein kaupungilla kokonaan, mutta omistus ei. Toki nyt kun paikan ostaisi niin pääsisi vielä varmaan aika pitkälle pintaremontilla, mutta myöhemmin rakennus voi olla arvoton.
 

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
Aika yksipuolisesta kulmasta tätä tarkastellaan. Jos jäitä ei kertakaikkiaan ole ihan siksi, että omien hallien on annettu mädääntyä pystyyn, jäätä pitää jostain saada. On aika iso ero kirjoittaa "Espoo tukee Metro-areenaa" vs. "Espoo vuokraa jääaikaa". Ja jollakin logiikalla esitetään negatiivisena sekin, että summa nousee, jos Metrolla järjestetään muuta toimintaa. Pidän ihan positiivisena, jos siellä järjestetään tapahtumia, joilla kassaan saadaan jotain takaisinkin.
 

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
Tuota otsikkoa lukiessa tulee mieleen, että kaupunki oikeasti tukisi viidellä miljoonalla eurolla tuota Metro-areenaa. Siis menisi suoraan tukemiseen koko summa, eikä noin niinkuin itse jutussa kerrotaan että se koostuu jäävuorojen ja erilaisten tapahtumien vuokrista. Luulen, että noilla kaupungin maksamilla vuokrilla ei areenan huoltoon paljon panosteta, vaan rahat menevät johonkin Jussin pohjattomaan kaivoon.
 

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
Luulen, että noilla kaupungin maksamilla vuokrilla ei areenan huoltoon paljon panosteta, vaan rahat menevät johonkin Jussin pohjattomaan kaivoon.

Näin voi olla. Toisaalta Salonoja saa tällä tavalla areenasta edes jotain tuloja ja silloin kannattaisi löytää jostain motivaatiota pitää halli kunnossa. Ihan tyytyväisenä luin tuonkin, että jään osalta Espoo on sitoutunut vain tämän syksyn jäävuokriin. Jos palvelutaso alkaa heittää, voidaan jättää jatkovuorot ostamatta.
Susijengin tukemisesta en ole vielä mielipidettä muodostanut, periaatteessa kylläkin pidän ihan hyvänä jos Espoo vetää huomiota metroradan tämän suunnan tapahtumille ja niitä saataisiin jopa lisää.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
jäätä pitää jostain saada

Jos tilasta on pulaa, niin sitten pitää sopeuttaa toiminnan määrä tilaan. Tämä on ihan perusjuttuja kaikkialla muualla paitsi espoolaisessa kiekkoilussa.
 

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
No menee kyllä hivenen nihilistiseksi toiminta, jos ilmoitetaan taito- ja muodostelmaluistelijoille, jääkiekkoilijoille ja ringeten pelaajille, että miettikääpä uusi harrastus, kun me mällättiin teidän harrastuspaikat.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Itsehän en mitään asiasta tiedä, mutta eikö olisi fiksumpaa ostaa halli Salonojalta pois?
 

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
Jep. Ja ideahan on nyt paikata se aika, jona Matinkylän jääurheilukeskus ei ole käytössä. Sen jälkeen Tapiolalle ei löytyne käyttöä ainakaan kaupungilla.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Itsehän en mitään asiasta tiedä, mutta eikö olisi fiksumpaa ostaa halli Salonojalta pois?
Halli in kuulemani mukaan lainan panttina ja velkoja ei ole hyväksynyt tähän mennessä tehtyjä tarjouksia. En tiedä mitä tarjoukset ovat olleet, mutta yritetty on.
 
Suosikkijoukkue
Espoo Blues

Onneksi saatiin lisää tilaa, että Espoon junnut pystyy jatkamaan edustustasolla. Vaihtoehdot olisivat olleen katastrofaalisisa joukkueiden toimintojen lopettamisineen. Onneksi kaupunki osti jäitä, jotta harrastaminen jatkuu eikä kenenkään tarvitse lopettaa rakasta harrastustaan.
 

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
Mikä tämä hallikuvio on, voisiko joku avata ulkopaikkakuntalaiselle?

Espooseen on rakennettu yksi Suomen hienoimmista monitoimiareenoista, lähtökohdiltaan palvelemaan jääkiekkoa ja halli seisoo tätä nykyä käyttämättömänä? Ei lupaa hyvää tulevaisuuden halliprojekteihin Espooseen tai muualle Suomeen tämän kaltaiset esimerkit.

Siirrän aloitteen tänne Metro-areenan ketjuun, jota tarkastelemalla historian käänteet selviävät.

Espoon kaupunki on vuokrannut hallin koko toiminnan pyöritettäväkseen ja jakaa sitä jääurheilijoiden harjoituksiin ja muihin tapahtumiin kuten konsertteihin ja esim. koripallon maaotteluihin. Tapiolan jäähallin ongelmaa on yritetty ratkoa eri tavoilla jo vuosia, Salonoja vuokrasi aikanaan hallin pyörittämisen Espoon Areenat Esar Oy nimellä toimineille Jääkiekko Espoo Oy:n porukoille, eli Bluesin viimeisille omistajille, eivätkä hekään saaneet yhtälöä kannattavaksi.

Ainakin tuolloin, varmaan vieläkin, iso perusongelma oli täysin ulkoistettu catering, jonka seurauksena ruoan ja juoman hinnat ovat pilvissä, eivätkä tue kulloinkin pelaavaa joukkuetta mitenkään. Huhujen mukaan kahviakin ilmeisesti myytiin vain kuppihinnalla, eli esim. lehdistölle varatut kahvitukset piti ostaa yksittäisen kupin hinnalla. Kalliin sopimuksen vastapainona Restel on tiettävästi satsannut hallin keittiötekniikkaan varsin paljon. Ei tuo ilmeisesti oikein ilman halliyhtiön konkurssia korjautuisi.
 
Liikuntapalvelupäällikkö (Espoo) on päättänyt Metro Areenan käyttövuoroista jo huhtikuuhun 2020 asti. Vuokraus jääurheilun käyttöön kaupungin toimesta tulee siis olemaan pitkäaikaista ensimmäisen 31.12.2018 päättyneen vuokrauskauden jälkeenkin.
 

Nick Brophy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo
Espoo on vähän pakkoraossa jäiden suhteen, jostakin on aikaa saatava, jahka New Matinkylä Square Garden ja toinen uusi jäähalli valmistuvat. Itse pistän mahdollisen pelipaikan suhteen aika paljon toivoa Matinkylän 2-vaiheeseen. Toki totena on kerrottu pariinkin otteeseen huhuja Metron ostamisesta tosissaan kiinnostuneiden tahojen olemassa olosta, mitään ei ole kuitenkaan aktualisoitunut.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Eiköhän Jukka ja Martti jossain vaiheessa kaiva kaupungin kassasta rahat hallin ostamiseksi kaupungille.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Toki totena on kerrottu pariinkin otteeseen huhuja Metron ostamisesta tosissaan kiinnostuneiden tahojen olemassa olosta, mitään ei ole kuitenkaan aktualisoitunut.
Salonojan velkoja ei ole hyväksynyt tarjousta. Ilmeisesti ovat olleet liian pieniä lainaan nähden.
 
Suosikkijoukkue
Ukrainan armeija, Pelsut, Kiekko-Espoo
Nimi ja pelaavat joukkueet vaihtuvat, mutta sama farssi jatkuu vuodesta toiseen. Nyt siellä on alkamassa naisten MM-kisojen alkusarjan ottelu Suomi - Venäjä ja ulkopuolella kiemurtelee tolkuttoman pitkä jono. Mikä helvetti siinä on aina niin vaikeaa vai onko alalla vaan kilpailua niin vähän ettei viitsitä panostaa riittäviin resursseihin, jotta tapahtumajärjestelyt sujuisivat edes välttävästi?
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Luulisi, että tuokin case on huonoa mainosta nimen omaan kaupungille. Vähän surullinen olo.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Nimi ja pelaavat joukkueet vaihtuvat, mutta sama farssi jatkuu vuodesta toiseen. Nyt siellä on alkamassa naisten MM-kisojen alkusarjan ottelu Suomi - Venäjä ja ulkopuolella kiemurtelee tolkuttoman pitkä jono. Mikä helvetti siinä on aina niin vaikeaa vai onko alalla vaan kilpailua niin vähän ettei viitsitä panostaa riittäviin resursseihin, jotta tapahtumajärjestelyt sujuisivat edes välttävästi?

Joo yksi sisääntuloauko kuulostaa melko pieneltä jääkiekkomatsiin olkoon odotettu väkimäärä sitten melkeinpä mikä tahansa. Toki suomalaiset tuntuu myös olevan aina semmoisia että pakko aivan viimetinkaan olla paikalla ja kasantuu aina noita jonoja eri tapahtumissa.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
45min ennen peliä mentiin halliin eikä ollut minkäänlaista jonoa. Näköjään klubipuolen ala-aula oli lehdistökeskuksena, joten sieltä ei päässyt sisään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös