Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Eri urheilulajien suosio maailmalla

  • 33 454
  • 31

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Sekalaisia kysymyksiä jääkiekosta -ketjussa tuli mielestäni esille mielenkiintoinen fakta. Kanadassa, jossa jääkiekko on käytännössä uskonto, rekisteröityneitä harrastajia on kuitenkin vain noin viidesosa esimerkiksi rekisteröityneiden jalkapalloilijoiden määrästä. Koko maailmassa on vähemmän rekisteröityneitä jääkiekkoilijoita kuin Kanadassa on jalkapalloilijoita ja esim. Saksassa on jopa kuusi miljoonaa (!) rekisteröitynyttä käsipalloilijaa. Tähän kysymykseen/toteamukseen toin esille omia ajatuksiani sekä sain pari muutakin vastausta.

Ajattelin, että tässähän voisi olla aihetta ihan omalle ketjulleen. Moderaattorit päättäköön, teinkö oikein ja menikö tämä nyt oikealle aihealueelle (sanktiot otetaan vastaan). Kirjoittajat päättäkööt, onko tässä aiheessa aihetta keskusteluun.

Fiftien alkuperäinen kysymys:
Onko Kanadassa muka vaan rekisteröityneitä pelaajia lätkässä melkeen 600 tuhatta? Futiksessa on siellä näköjään 2,5 miljoonaa. Miten on mahdollista, koska lätkähän on siellä melkein kuin uskonto?
Haluaisin tähän perään vähän faktatietoa esimerkiksi Brasiliasta. Kuinka paljon koko Brasiliassa on rekisteröityneitä jalkapalloilijoita suhteessa maan väkilukuun. Jalkapallohan on Brasialiassa käytännössä uskonto ihan yhtä lailla kuin jääkiekko on Kanadassa. Onko Jatkoajan kirjoittajista joku muuten asunut jommassakummassa maassa? Mikä on arkipäivän todellisuus? Entä vastaavasti Slovakia? Käsittääkseni Kanada, Slovakia ja Suomi ovat tasan tarkkaan kolme ainoata maata maailmassa, joissa jääkiekko on se suosituin urheilulaji.

Jalkapallo on tietysti kuningaslaji ympäri maailman. Jääkiekkoa harrastetaan tosissaan noin kahdessakymmenessä maassa maailmassa ja maailmanmestaruuteen on saumaa ehkä kuudella tai seitsemällä maalla. Koripallo on todella suosittua USA:n mustan väestön lisäksi myös Välimeren maissa (Espanja, Italia, Kreikka, ex-Jugoslavia) sekä hieman yllättäen myös Kiinassa ja Baltian maissa. Kriketti ja rugby lienevät suosittuja Kansainyhteisön maissa eli käytännössä Englannin (Iso-Britannian) entisissä siirtomaissa. Näistä en kuitenkaan osaa kertoa käytännössä sen enempää.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Onko Kanadassa muka vaan rekisteröityneitä pelaajia lätkässä melkeen 600 tuhatta? Futiksessa on siellä näköjään 2,5 miljoonaa. Miten on mahdollista, koska lätkähän on siellä melkein kuin uskonto?
Oh-hoh... pelkkinä lukuina todella iso ero. Hetken kun istahtaa ja pohtii asioita, niin jotain mahdollisia vastauksia keksin.

Jääkiekko on kallis laji! Se ei voi olla näkymättä rekisteröityjen pelaajien määrässä. Harrastajiahan on takuuvarmasti miljoonia, mutta nyt olikin kyse rekisteröityneistä pelaajista. Jostain muistaisin lukeneeni, että Suomessa rekisteröityneitä pelaajia on noin 60.000 eli Kanadassa on noin kymmenkertainen määrä. Kanadan väkiluku on noin kuusi kertaa suurempi kuin Suomen. Olisi vielä hauska saada samaan vertailuun luvut Slovakiasta; rekisteröityneiden jääkiekkoilijoiden suhteellinen osuus koko valtion väkiluvusta. Käsittääkseni Kanada, Slovakia ja Suomi ovat ne kolme maailman maata, joissa jääkiekko on kansakunnan ykkösurheilulaji.

Kaikkea ei tietenkään voida mitata pelkästään rekisteröityjen pelaajien määrällä. Kuitenkin kuusisataatuhatta (Kanadan rekisteröityneet jääkiekkoilijat) suhteutettuna 32 miljoonaan (Kanadan väkiluku) antaa prosenttiosuuden 1,875%. Pienemmissä Kanadan maalaiskaupungeissa oikean ikäisten poikien rekisteröitynyt jääkiekkoharrastus on takuuvarmasti lähellä 100%. Suomessa %-osuus (jos muistin luvun oikein) on noin 1,1% eikä takuuvarmasti yhdessäkään pikkukunnassa samanlaisessa asemassa kuin jossain kanadalaisessa tuppukylässä. Kuinka mahtaa olla muissa maissa esim. Ruotsissa tai Slovakiassa tai vaikkapa Sveitsissä, jossa jääkiekon suosio on todella nostamassa päätään myös nuorten harrastajien kohdalla.

Vastaavasti jalkapallon suosio selittyy lajin edullisuudella. Käytännössähän jalkapalloon tarvitaan pallo ja nappulatossut. Eikä tarvita välttämättä edes niitäkään, jos vain intoa on tarpeeksi. Jossain brasilialaisissa slummeissa potkitaan avojaloin jostain räsyistä kyhättyä pallon tapaista esinettä ja sieltä ne taidot opitaan. Epäilisin juuri jalkapallon edullisuuden johdosta joka puolella maailmaa olevan reilusti enemmän jalkapallon harrastajia kuin jääkiekon: jopa näissä kolmessa maassa, joissa jääkiekko on se ykköslaji. Vastakysymyksenä heittäisin: mikä mahtaa olla Brasiliassa rekisteröityneiden jalkapalloilijoiden määrä suhteutettuna väkilukuun? Jalkapallohan on siellä uskonto, mutta näkyykö se myös rekisteröityjen pelaajien suhteellisessa osuudessa.

Edullisuuden lisäksi toinen jalkapallon suosioon vaikuttava tekijä Kanadassa on luultavasti myös paikallinen maahanmuuttopolitiikka. Kanadahan on aina ollut tunnettu vapaamielisestä suhtautumisestaan maahanmuuttajiin. Olettamuksena ainakin heittäisin, että toisen/kolmannen polven kanadalaiselle on takuuvarmasti helpompaa lähteä harrastamaan jalkapalloa kuin jotain kanadalaisten kansallislajia. Samahan näkyy Suomessakin. Eihän tarvitse kuin lukea joidenkin junnuturnausten osallistujalistoja, niin huomaa kumman lajin parista löytyy enemmän virtasia/lahtisia ja kumman lajin parista mohammedeja/ahmedeja.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Niin, ihan asiaa puhut. Ajattelin vaan sitä, että kuinka marginaalilaji jääkiekko onkaan, kun Kanadasta löytyy enemmän rekisteröityjä jalkapalloilijoita, kuin koko maailmasta jääkiekkoilijoita. Tai kun Saksassa on 6 miljoonaa käsipallon pelaajaa.

Ei siis sillä, että itse en pitäisi jääkiekosta, toki pidän, mutta onhan tämä nyt vaan aivan fakta, turha sitä on kierrellä ja kaarrella.
Wikipedian mukaan Suomessa on 113 000 rekisteröitynyttä jalkapalloilijaa, eli lähes kaksi kertaa jääkiekkoilijoihin verrattuna (!). Luulen, että suurin eron aiheuttaa käytännössä raha ja käytännön erot lajien välillä (jääkiekossa kallis jäähalli, maksut, paljon varusteita jne, kun taas jalkapallossa mainitut pallo ja kengät).
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
IIHF:n mukaan eniten rekisteröityneitä pelaajia per väkiluku olisi Kanadalla (1,71%), Suomella (1,28%) ja Tsekillä (0,97%). Perässä tulee Ruotsi (0,66%) ja Sveitsi (0,33%). Slovakia pyörii siellä USA:n, Itävallan ja Norjan lukemissa.
Tämä wikipedian lista on koottu IIHF:n sivuilta.

Suosituin urheilulaji jääkiekko olisi vain Suomessa ja Kanadassa.
Linkki

vajakkilisäykset wikipediaan
 

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Juniorijääkiekko
Vaihdan vähän suuntaa ja otan esimerkin ainakin näin pääkaupunkiseudulla irvaillusta junttipallosta eli lentopallosta. Wikipedian mukaan:

Wikipedia kirjoitti:
Lentopallo on Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustamista lajeista levinnein kansainvälisen lajiliiton jäsenmailla (220) mitattuna.

Todella suosittu laji maailmanlaajuisesti kyseessä joten olisivatko Suomen hyvät (mutua, mutta eikös maajoukkue ihan hyvin vetänyt) esitykset lentopallossa viime vuosina jopa kovempi saavutus kuin esim nyt saavutettu lätkän maailmanmestaruus.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Mutuillaan nyt sen verran, että jalkapallon suuri suosio Pohjois-Amerikassa saattaa perustua siihen, että laji on nimenomaan tyttöjen suosiossa. Sen vuoksi USA:ssa eurooppalainen jalkapallo mielletäänkin "girly sports":ksi. Ehkä tämä on myöhemmin hieman muuttunut. Joku paremmin tietävä voi oikaista, jos niin parhaaksi näkee.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Yksi käyttökelpoinen urheilulajien suosituimmuusmittari voisi olla urheilutapahtumien yleisömäärä tai tv-katsojien määrä jollain lailla suhteutettuna. Tai sitten gallup-kysely siitä mitä lajeja ihmiset seuraavat.

Rekisteröityjien käyttäjien määrä ei tunnu aina antavan oikeata kuvaa lajien suosiosta.

Aivan ajankohtaista tilastoa tuntuu olevan huonosti tarjolla, mutta v. 2005 oli tilanne yleisömäärien perusteella Suomessa tämä:

Jääkiekko (kausi 2004-05) 2 062 319
Raviurheilu 795 289
Jalkapallo (veikkausliiga, A-maaottelut) 565 377
Pesäpallo (miesten ja naisten superpesis) 380 644

Ruotsissa taas gallup-kyselyn perusteella TOP-10 kiinnostuksen kohteet (2005):

1. Friidrott 63,9 procent (yleisurheilu)
2. Ishockey 60,5 (jääkiekko)
3. Alpint 55,3 (alppihiihto)
4. Fotboll 53,5 (jalkapallo)
5. Längdskidåkning 42,2 (murtomaahiihto)
6. Skidskytte 33,4 (ampumahiihto)
7. Handboll 29,7 (käsipallo)
8. Simning 28,6 (uinti)
9. Tennis 24,4
10. Motorsport 23,4
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mutuillaan nyt sen verran, että jalkapallon suuri suosio Pohjois-Amerikassa saattaa perustua siihen, että laji on nimenomaan tyttöjen suosiossa. Sen vuoksi USA:ssa eurooppalainen jalkapallo mielletäänkin "girly sports":ksi. Ehkä tämä on myöhemmin hieman muuttunut. Joku paremmin tietävä voi oikaista, jos niin parhaaksi näkee.

Futis on myös poikien suosituin urheilulaji jenkeissä. Ongelma on siinä etteivät amerikkalaiset pidä socceria samanlaisena ammattilaisurheiluna siinä missä neljää suurta joukkuepeliä tai muita merkittäviä lajeja. Sitä harrastetaan laajalti, mutta ei niinkään arvosteta.

Suurin syy tälle on perinteiden puute nimenomana kansallisella tasolla. MLS-liiga on varsin tuore sarja (90-luvulla aloitettu) ja sitä ennen jenkeissä ei edes ollut maanlaajuista futisliigaa. MLS-joukkueet on perustettu 90/2k-lukujen taitteen molemmin puolin. Jos verrataan esim NHL:ään, niin kuvitelkaa millainen änärin suosio olisi jos kaikki joukkueet olisivat "Coyoteseja", "Wildeja", "Trasherseja" tai "Blue Jacketseja".
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Futis on myös poikien suosituin urheilulaji jenkeissä. Ongelma on siinä etteivät amerikkalaiset pidä socceria samanlaisena ammattilaisurheiluna siinä missä neljää suurta joukkuepeliä tai muita merkittäviä lajeja. Sitä harrastetaan laajalti, mutta ei niinkään arvosteta.

Suurin syy tälle on perinteiden puute nimenomana kansallisella tasolla. MLS-liiga on varsin tuore sarja (90-luvulla aloitettu) ja sitä ennen jenkeissä ei edes ollut maanlaajuista futisliigaa. MLS-joukkueet on perustettu 90/2k-lukujen taitteen molemmin puolin. Jos verrataan esim NHL:ään, niin kuvitelkaa millainen änärin suosio olisi jos kaikki joukkueet olisivat "Coyoteseja", "Wildeja", "Trasherseja" tai "Blue Jacketseja".

Jenkeissähän jalkapalloa seuraa lähinnä maahanmuuttajat, yliopistokoulutettut ja kulttuuriväki. Perinteinen punaniskajenkki, joka täyttää jenkkifutis, koris ja baseball katsomot, kokee perinteisen jalkapallon uhkana amerikkalaisuudelle ja tämän vuoksi laji ei kerää ns perusjenkkien silmissä kovin suurta suosiota.
 
Sekalaisia kysymyksiä jääkiekosta -ketjussa tuli mielestäni esille mielenkiintoinen fakta. Kanadassa, jossa jääkiekko on käytännössä uskonto, rekisteröityneitä harrastajia on kuitenkin vain noin viidesosa esimerkiksi rekisteröityneiden jalkapalloilijoiden määrästä.

Laitetaanpa nyt ne faktat kuitenkin kuntoon. Rekisteröityjä jalkapallon pelaajia on Kanadassa FiFan mukaan 865 712.

FIFA.com
 

kananlento

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins, ManU, NP Ice Hawks
Mutuillaan nyt sen verran, että jalkapallon suuri suosio Pohjois-Amerikassa saattaa perustua siihen, että laji on nimenomaan tyttöjen suosiossa. Sen vuoksi USA:ssa eurooppalainen jalkapallo mielletäänkin "girly sports":ksi. Ehkä tämä on myöhemmin hieman muuttunut. Joku paremmin tietävä voi oikaista, jos niin parhaaksi näkee.

Tämä on varmasti osa totuutta. Toinen asia on se, että iso osa lukiolaisista pelaa jotain urheilulajia koulun kautta. Näistä futis on erittäin suosittu sekä tyttöjen että poikien keskuudessa. Näissä joukkueissa voi hyvin olla mukana kasapäin sellaisia, jotka eivät todellisuudessa omaa minkäänlaista mielenkiintoa itse lajia kohtaan, eikä heillä ole siihen mitään lahjakkuuttakaan. He kuitenkin tarvitsevat esim. yliopistoon pääsyä varten extracurricular activities (mitä se sitten ikinä onkaan suomeksi) ja futis on siihen helppo laji. Toinen helppo valinta on yleisurheilu, jota monet nuoret harrastavat.

Uskoisin tämän asian hiukan vääristävän noita Kanadan lukuja. Tosin itse tunnen paremmin asian Jenkeissä, joten jos olen väärässä Kanadan suhteen, niin saa korjata.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Jos verrataan esim NHL:ään, niin kuvitelkaa millainen änärin suosio olisi jos kaikki joukkueet olisivat "Coyoteseja", "Wildeja", "Trasherseja" tai "Blue Jacketseja".
No ei tuo NHL:n suosiokaan häävi ole, tai yleensä jääkiekkoilun. Yritin hehkuttaa Suomen maailmanmestaruutta toimistokaverilleni, joka tykkää Michiganin yliopiston jääkiekkojoukkueesta mutta ei seuraa muuta kiekkoilua, ja koko käsite "jääkiekon maailmanmestaruudesta" ei mennyt kyllä jakeluun millään. Tuli kyselyä, että kuka siinä pelaa, onko ne seurajoukkueita, ovatko mukana parhaat maat jne. Siis koko konsepti MM-kisoista tuntui olevan hukassa. Yritin selittää, että jokseenkin joka urheilulla on MM-kisansa, jossa parhaat kisaavat, oli sitten joukkue- tai yksilölajeja, mutta ei se oikein jakeluun mennyt. Täällä kai vain baseballin ja footballin ja koriksen Amerikan ylimmän ammattilaissarjan mestarit ovat "maailmanmestareita". Ehkä Stanley Cupin voittajaa ajatellaan samalla tavalla. Rinnastus jalkapallon MM-kisoihinkaan ei toiminut koska sitä kutsutaan täällä nimellä "World Cup", joten se on cuppi eikä maailmanmestaruus. Näitä kulttuurieroja...
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Suurin syy tälle on perinteiden puute nimenomana kansallisella tasolla. MLS-liiga on varsin tuore sarja (90-luvulla aloitettu) ja sitä ennen jenkeissä ei edes ollut maanlaajuista futisliigaa.

Eikös se joku liiga ollut, missä New York Cosmos pelasi? Pele ja Beckenbauer sinne ainakin rahdattiin.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mitä tarkoitetaan "urheilulajin suosiolla"? Lajin suosiota harrastuksena/liikuntamuotona vai asemaa yleisölajina?

Omalla kohdalla jääkiekko on aina ollut se suosikkilaji, vaikka en koskaan ole harrastanut organisoitua jääkiekkoa. Jalkapalloa tuli pelattua joukkueessa lukion alkuun asti, mutta jotenkin laji ei koskaan erityisemmin innostanut yleisölajina. Päivällä käytiin futistreeneissä ja illalla mentiin Nordikselle katsomaan omien jääkiekkosankareiden peliä.

Vanhemman tai vanhempien näkökulmasta jalkapallo on ainakin Helsingissä aika looginen valinta, kun mietitään urheiluharrastusta omalle lapselle. Jääkiekko on todella kallis laji ja vaatii vanhemmilta enemmän kuin futisharrastus.
 

Rocco

Jäsen
No ei tuo NHL:n suosiokaan häävi ole, tai yleensä jääkiekkoilun. Yritin hehkuttaa Suomen maailmanmestaruutta toimistokaverilleni, joka tykkää Michiganin yliopiston jääkiekkojoukkueesta mutta ei seuraa muuta kiekkoilua, ja koko käsite "jääkiekon maailmanmestaruudesta" ei mennyt kyllä jakeluun millään. Tuli kyselyä, että kuka siinä pelaa, onko ne seurajoukkueita, ovatko mukana parhaat maat jne. Siis koko konsepti MM-kisoista tuntui olevan hukassa. Yritin selittää, että jokseenkin joka urheilulla on MM-kisansa, jossa parhaat kisaavat, oli sitten joukkue- tai yksilölajeja, mutta ei se oikein jakeluun mennyt. Täällä kai vain baseballin ja footballin ja koriksen Amerikan ylimmän ammattilaissarjan mestarit ovat "maailmanmestareita". Ehkä Stanley Cupin voittajaa ajatellaan samalla tavalla. Rinnastus jalkapallon MM-kisoihinkaan ei toiminut koska sitä kutsutaan täällä nimellä "World Cup", joten se on cuppi eikä maailmanmestaruus. Näitä kulttuurieroja...

Yhtä lailla jääkiekon "MM-kisat" ovat cup, kuten jalkapallon MM-kisatkin. alkulohkot, välierät, finaali ja pronssiottelu.

Jenkeissä kun nuo omat kansalliset sarjat neljässä suuressa lajissa ovat niin vanhoja ja vakiintuneita, ei siellä oikein jakseta seurata mitä muualla maailmassa tapahtuu. Koripallossa sentään ollaan seurattu ahkerasti MM-kisoja ja Olympialaisia siitä lähtien kun NBA-tähdet päästettiin kisoihin mukaan. Baseballissa taas kisat ovat vain muutaman maan välinen kisa. Jenkkifutiksessa voisi USA lähettää 100 joukkuetta arvokisoihin, ja 99 sijaa kärjestä menisi jenkeille. Meksiko, Kanada, Japani ja Saksa taistelisivat siitä sijasta 100 yhdessä USA:n 100. joukkueen kanssa. Siinä lajissa vaan tasoerot ovat jenkkien puolella niin rankasti, ettei kyseisen lajin MM-kisoissa USA:lla olekaan kuin joitakin B-tason yliopistopelaajia, ja silti USA voittaa. Jääkiekossa taas Pohjois-Amerikan huomio kiinnittyy NHL:ään, sillä jääkiekon "MM-kisat" pelataan samaan aikaan kuin lajin huippuliigan välierät ja finaalit.

Soccerissa jenkit eivät lajia niinkään seuraa, poislukien suuret maahanmuuttajataustaiset ryhmät. Yliopistotasollakin soccer on laji, mitä pelataan max. 10.000 katsojaa vetävillä stadioneilla, eikä nekään ole täynnä. Koripallossa ja jenkkifutiksessa on stadionit täynnä, ja jenkkifutiksessakin puhutaan isoimpien koulujen kohdalla yli 100.000 vetävistä stadioneista.
 

Halmela

Jäsen
Suosikkijoukkue
maajoukkue
Jääkiekkoa harrastetaan tosissaan noin kahdessakymmenessä maassa maailmassa ja maailmanmestaruuteen on saumaa ehkä kuudella tai seitsemällä maalla.

Nyt kun Espanja voitti ensimmäisen mestaruutensa, niin jalkapallossa on ollut 80 vuoden sisällä peräti 8 eri mestaria.
Jääkiekkoa harrastetaan näin ulkomuistista yli 60 maassa. Se vaan on niin eri laji, että ei sitä voi verrata jalkapalloon. Jos pelaamiseen tarvitaan tasainen alue ja pallo, voi sitä harrastaa kuka tahansa.
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Jos pelaamiseen tarvitaan tasainen alue ja pallo, voi sitä harrastaa kuka tahansa.

Aina ei tarvita noitakaan, kuten Mr.Fox ketjun toisessa viestissä esitti.

Ja kyllä tuo soccerin suosio on noussut aika lailla Jenkeissä, jostain luin että soccer on juuri tuon helppouden ja halpuuden takia suosituin lasten urheiluharrastus ja soccermomkin on sanana tuttu varmaan kaikille. Tässä pätkässä näyttää suurin osa maalia tuulettavista olevan valkoihoisia: http://www.youtube.com/watch?v=4qfzlTTvPB0&feature=related (linkki vie YouTubeen)
 

pyhimys

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Flyers
Kriketti ja rugby lienevät suosittuja Kansainyhteisön maissa eli käytännössä Englannin (Iso-Britannian) entisissä siirtomaissa. Näistä en kuitenkaan osaa kertoa käytännössä sen enempää.

Hieman pidempään vietin aikaa Australiassa, joten sieltä päin voisin sanoa kriketin, rugbyn ja aussifutiksen olevan seuratuimpia lajeja paikallisten keskuudessa. Tähän ei ole heittää mitään lukuja vaan lähinnä näistä lajeista puhuttiin eniten siellä ja ne myös täyttivät urheilulähetykset. Jalkapallo tuli sitten näiden lajien jälkeen. NHL:ää näytettiin joskus harvoin hassuttelupätkinä (hieno maali/taklaus) urheilu-uutisten päätteeksi.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Rekisteröityneiden pelaajien määräkin on vähän aina sellainen mittari, että tiedä miten siihen suhtautua. Voisin veikata että esim. Venäjällä jääkiekossa on paljonkin harrastajia junioreissa joita ei rekisteröidä ja joista sitten valitaan ne lahjakkaimmat joukkueisiin. Samoin Brasialiassa on varmaan x miljoonaa harrastajaa, jotka eivät välttämättä ole minkään seuran kirjoilla, parhaat sitten toki ovat jo melko nuoresta pitäen.

Lentopallosta joku puhui, niin sen liiton lukuihin en kauheasti luottaisi. Jossain kun liitto oli itse arvioittanut lajin maailman harrastetuimmaksi ja kertoivat miten lentopalloa harrastaa noin miljardi ihmistä...

Jalkapallo on siinä mielessä juurikin useimmissa maailman maissa se suosituin, että a)sitä on helppo alkaa harrastamaan b)se on halpa harrastaa c)se tarjoaa tekemistä köyhillekkin lapsille joilla ei mitään muuta ole d)monille se tarjoaa ehkä toivoa jostain paremmasta e)usein se on yhteisöllistä f)se kokoaa näiden edeltävien asioiden takia usein isojakin väkimääriä seuraamaan maaotteluita, jne. Ja koska sitä harrastetaan ympäri maailman, niin sitä FIFA osaa myös hyvin ns. markkinoida ja samalla isot rahat pyörittävät sitä ympäri maailman televisioiden.
 

HLe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt kun Espanja voitti ensimmäisen mestaruutensa, niin jalkapallossa on ollut 80 vuoden sisällä peräti 8 eri mestaria.

Niin, 19 MM-kilpailussa 8 eri mestaria. EM-kisoja on pelattu 13 kertaa, 9 eri mestaria.

Vertaa jääkiekkoon, 93 arvokisat joissa 8 eri mestaria (mukaan lukien Iso-Britannia 1936). Näistä 93 arvokisasta 85 kertaa voittoa on juhlinut joku neljästä suuresta.
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Niin, 19 MM-kilpailussa 8 eri mestaria. EM-kisoja on pelattu 13 kertaa, 9 eri mestaria.

Vertaa jääkiekkoon, 93 arvokisat joissa 8 eri mestaria (mukaan lukien Iso-Britannia 1936). Näistä 93 arvokisasta 85 kertaa voittoa on juhlinut joku neljästä suuresta.

Eikös tuo ole älyllisesti vähän epärehellistä. Ensin lasket olympialaiset yhteen jääkiekon kohdalla, mutta et futiksen osalta ja kuitenkin vertaat lukuja kuin ne olisivat yhteismitalliset. Toiseksi, jos toiset kisat kisataan 4v välein niin luonnollisesti kisojen määrät ovat suuremmat ja sitä myöten myös tuo suhdeluku "heikompi".
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eikös tuo ole älyllisesti vähän epärehellistä. Ensin lasket olympialaiset yhteen jääkiekon kohdalla, mutta et futiksen osalta ja kuitenkin vertaat lukuja kuin ne olisivat yhteismitalliset. Toiseksi, jos toiset kisat kisataan 4v välein niin luonnollisesti kisojen määrät ovat suuremmat ja sitä myöten myös tuo suhdeluku "heikompi".
Jalkapalloa pelataan olympialaisissa kyllä, mutta kisathan ovat U23-kisat, eikä tästä syystä jalkapallon olympiavoitto ole niin "kova juttu".
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jalkapalloa pelataan olympialaisissa kyllä, mutta kisathan ovat U23-kisat, eikä tästä syystä jalkapallon olympiavoitto ole niin "kova juttu".

Eipä jääkiekossakaan olympialaiset ole olleet "parhaat vastaan parhaat" -huipputurnaus kuin vasta 4 kertaa, kun vuodesta 1998 lähtien NHL-pelaajat ovat päässeet osallistumaan kisoihin.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Pakonomaista tuntuu olevan tämä jääkiekko vs jalkapallo vertailu. Itse totean sen verran, että jääkiekko on Suomen laji, mutta ei sitä tarvitse kenenkään varmaankaan täällä kokoajan olla korostamassa. Tai sitä puolustella jalkapalloa "vastaan". Jääkiekko on mukavasti viime vuosina kuitenkin kehittynyt samalla tavalla kuin myös salibandy, joten toivotaan että kehitys jatkuu ja jatkossa taso laajenee ja kisoissa on enemmän jännitystä. Tänä vuonna nähtiin mukavia yllätyksiä, toiv. ns. parhaiden kisoissa jatkossa vielä enemmän myös niissä.

Tuskin kuitenkaan jääkiekosta koskaan tulee kovinkaan iso laji maailmalla ja tuskin sen tarvitseekaan. Vähän samoin kun joku jefu ei ole iso juttu kuin Amerikassa, mutta tuskin se kauheasti painaa USA:n kansalaisia yhtään tai lajin faneja.

Jalkapallo on maailman suurin laji, siinä on myös varmasti laajin taso jo johtuen siitä kuinka paljon pelkästään Euroopassa ja E-Amerikassa yksistään on laadukkaita jalkapallomaita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös