EM-kisat 2020 – lohko E (Espanja, Ruotsi, Puola & Slovakia)

  • 627
  • 1

Barney

Jäsen
Otteluohjelma:
14.6. klo 19:00 Puola – Slovakia (Pietari)
14.6. klo 22:00 Espanja – Ruotsi (Sevilla)
18.6. klo 16:00 Ruotsi – Slovakia (Pietari)
19.6. klo 21:00 Espanja – Puola (Sevilla)
23.6. klo 19:00 Slovakia – Espanja (Sevilla)
23.6. klo 19:00 Ruotsi – Puola (Pietari)

Espanja voitti kovalla sukupolvellaan kaksi EM-kultaa peräjälkeen ja näiden välissä vielä MM-kultaa, mutta vuoden 2012 jälkeen Espanjalla on ollut huomattavasti vaikeampaa. Joukkueessa on tapahtunut iso nuorennusleikkaus ja ne parhaassa peli-iässä olevat pelaajat eivät ole edellisen sukupolven tasolla, mutta Espanjalla on näissäkin kisoissa mukana muutamia nuoria pelaajia, jotka voivat tulevaisuudessa nostaa Espanjan takaisin ihan sinne kirkkaimpaan kärkeen. Espanja voi menestyä näissäkin kisoissa hyvin, vaikka heidän joukkueensa onkin paperilla melko nimetön Espanjan maajoukkueeksi. Kuvastavaa on se, että Espanjan joukkueessa ei ole yhtään pelaajaa Real Madridista ja Barcelonastakin ainoastaan kolme. Karsinnoissa Espanja voitti lohkonsa suvereenisti recordilla 8-2-0 sekä maalierolla +26 ja Nations Leaguessa Espanja pelasi ihan kohtalaisesti 3-2-1 recordilla. Espanja ei ole tänä vuonna samalla tavalla kisojen ennakkosuosikki kuin vielä kymmenen vuotta sitten, mutta pitäisin heitä kuitenkin lähtökohtaisesti tämän lohkon kovimpana joukkueena ja kaiken mennessä nappiin Espanja voi taistella myös mestaruudesta.

Espanjan joukkue on uudistunut myös viime vuosina kovalla kädellä ja sellaiset takavuosien isot supertähdet tuosta joukkueesta puuttuvat. Hyökkäyspäässä Espanjan ehdottomasti mielenkiintoisimmat nimet ovat nuoret laiturit Mikel Oyarzabal ja Ferran Torres. Keskikentällä Espanjalla on myös totutusti hyvä kilpailutilanne ja ehdottomasti mielenkiintoisimmat nimet siinä ovat Cityssa erittäin hyvän kauden pelannut Rodri sekä vasta 18-vuotias FC Barcelonan Pedri. Puolustuksessa Espanjan ehdottomasti mielenkiintoisin nimi on vähän ennen kisoja Ranskan maajoukkueesta Espanjaan vaihtanut Aymeric Laporte, jonka rooli jäi tällä kaudella Manchester Cityssa selvästi odotuksia pienemmäksi.

4-3-3:

Olmo - Morata - F. Torres
Koke - Rodri - Thiago
Gaya - Laporte - P. Torres - Llorente
Simon

Ruotsi on myös ollut viime vuosina tuttu näky EM-kisoissa, mutta heidän matkansa on lähes poikkeuksetta tyssännyt alkulohkoon. Karsinnoissa Ruotsi sijoittui lohkossaan toiseksi heti Espanjan jälkeen jättäen taakseen kuitenkin Norjan ja Romanian. Karsintojen jälkeen Nations Leaguessa kyyti oli kylmää Ruotsille, sillä he pelasivat A-sarjan kovassa lohkossa Ranskan, Portugalin ja Kroatian kanssa. Näistä Ruotsille tuloksena oli ainoastaan voitto kotiottelussa Kroatiaa vastaan ja loput viisi ottelua se hävisi. MM-karsinnat Ruotsi on aloittanut kahdella nollapelillä, kun se voitti ensin Georgian kotonaan 1-0 ja sen jälkeen Kosovon vieraissa 3-0.

Ruotsi koki kisoihin ison menetyksen, kun maajoukkueeseen palannut Zlatan Ibrahimovic joutui jättämään kisat väliin loukkaantumisen takia. Zlatanin poissaolosta huolimatta Ruotsilla on kärkeen kova kilpailutilanne, kun sinne on tarjolla kokenut Marcus Berg, Bundesliigassa isoja minuutteja Mainzissa pelannut Robin Quaison, Real Sociedadissa 17 maalia tehnyt Alexander Isak sekä Venäjän liigassa maalipörssin kolmanneksi sijoittunut legendaarisen Henkke Larssonin poika Jordan. Ruotsin hyökkäyspelin tärkein pelaaja on RB Leipzigin juonikas hyökkäävä keskikenttäpelaaja Emil Forsberg ja puolustuspäässä se selkeä tähti on Manchester Unitedin Victor Lindelöf. Ruotsi on kärsinyt myös koronatapauksista ja sairastuneiden joukossa ovat joukkueelle tärkeät pelaajat Juventuksen Dejan Kulusevski sekä Bolognan Mattias Svanberg.

4-4-2:

Berg - Isak
Forsberg - Olsson - S. Larsson - Claesson
Augustinsson - Danielson - Lindelöf- Lustig
Olsen

Puola on ollut Ruotsin tavoin kestokävijä EM-kisoissa viime vuosina ja edellisissä EM-kisoissa se eteni puolivälieriin asti. Puola on ehdottomasti tämän lohkon kakkossuosikki Espanjan jälkeen ja se ei olisi mikään yllätys, vaikka Puola voittaisi tämän lohkon. Kisoihin Puola eteni voittamalla oman karsintalohkonsa vakuuttavasti häviten vain yhden ottelun ja pelaten ainoastaan yhden ottelun tasan. Nations Leaguen A-sarjassa Puola pelasi ihan kohtalaisesti recordilla 2-1-3 Hollantia, Italiaa ja Bosniaa vastaan. MM-karsinnat Puola aloitti vähän kaksijakoisesti voittamalla Andorran, pelaamalla Unkarin kanssa tasan ja häviten Englannille.

Puolan Dortmundin vanhasta kolmikosta Jakub Blaszczykowski ja Lukasz Piszczek ovat jo poistuneet maajoukkuekuvioista, mutta Robert Lewandowski porskuttaa edelleen menemään Puolan selkeänä ykköstähtenä. Lewandowski on paukutellut parin edellisen kauden aikana Bayernissa hurjia maalimääriä ja hänen onnistumiseensa tulee kulminoitumaan myös Puolan menestys näissä kisoissa. Lewandowskin ykkösruokkijana toimii Napolin Piotr Zielinski ja puolustuspäässä Puolan tärkein pelaaja on Southamptonin Jan Bednarek.

3-4-2-1:

Lewandowski
Zielinski - Klich
Rybus - Moder - Krychowiak - Jozwiak
Bednarek - Glik - Bereszynski
Szczesny

Lohkon neljäs joukkue Slovakia on siitä mielenkiintoinen maa, että se on ollut jalkapallon arvokisoissa vain kaksi kertaa: MM-kisoissa vuonna 2010 sekä EM-kisoissa vuonna 2016 ja molemmilla kerroilla se on mennyt myös alkulohkosta jatkoon. Karsinnoissa Slovakia jäi oman karsintalohkonsa kolmoseksi Kroatian ja Walesin taakse, mutta kisoihin se marssi Nations Leaguen C-sarjan voittajana kaataen Playoff-vaiheessa Irlannin ja Pohjois-Irlannin. Nations Leaguen B-sarjassa Slovakian visiitti jäi ainakin tällä kertaa yhden kauden mittaiseksi, kun se hävisi neljä kuudesta ottelusta ja onnistui voittamaan ainoastaan yhden. MM-karsinnat Slovakia aloitti erittäin nihkeästi tasapeleillä Kyprosta ja Slovakia vastaan, minkä jälkeen he onnistuivat kuitenkin kaatamaan lähtökohtaisesti näitä kovemman Venäjän.

Slovakian joukkueen suurin heikkous on puolustus, vaikka joukkueen suurin yksittäinen tähti onkin Milan Skriniar, joka on yksi maailman parhaita toppareita. Laitapuolustajina Slovakialla on 34-vuotias Pekarik ja 35-vuotias Hubocan eikä Skriniarin toppariparistakaan ole vielä varmuutta. Ykköskärkenä Slovakialla on Feyenoordin Robert Bozanik, joka onnistui tekemään tällä kaudella ainoastaan yhden maalin Eredivisiessa. Kun Slovakian pitkäaikaisen tähtipelaajan Marek Hamsikin urakin on lähtenyt rajuun laskukierteeseen iän myötä, niin melko heikolta näyttää pelaajamateriaalin puolesta tuo Slovakian hyökkäyspelaaminenkin.

4-2-3-1:

Bozenik
Mak - Duda - Koscelnik
Kucka - Hamsik
Hubocan - Valjent - Skriniar - Pekarik
Dubravka

Vaikka Espanja ei näissä kisoissa kuulukaan välttämättä suurimpiin mestarisuosikkeihin, niin siitä huolimatta se on lähtökohtaisesti tämän lohkon ennakkosuosikki. Puola on kuitenkin kova haastaja Espanjalle ja ilman suurempia ihmeitä tämä kaksikko tuleekin viemään lohkon kaksi jatkopaikkaa. Slovakian jatkopaikkaan en oikein usko, mutta Ruotsi voi edetä tästä lohkosta jatkoon joko lohkokolmosena tai jättämällä joko Espanjan tai Puolan taakseen. Slovakian pelaajamateriaali on heikko, mutta tuo heidän historiansa lohkosta jatkoonpääsyn osalta on sen verran vakuuttava, että ei heitä kannata kuitenkaan laskea kokonaan ulos jatkoonpääsyspekulaatioista.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ainakaan viestimäärien perusteella ei vaikuta kovin kiinnostavalta lohkolta, Espanjan taannoin runsaslukuinen faniporukkakin tuntuu kadonneen jonnekin laihojen viime vuosien aikana... Mutta tästä lohkosta voi hyvinkin tulla se kaikista tasaisin.

Lähtökohtaisesti vahvin veikkaus taisi olla se, että Espanja vie lohkon ja Puola ja Ruotsi ratkaisevat sitten kakkossijan. No, tältä spekulaatiolta meni sitten jo vähän pohjat pois, kun Slovakia yllätti Puolan. Tuo oli ihan viihdyttävä, vaikkakin myös vähän sekava peli. Kummankaan joukkueen pelistä ei oikein mitään pysty sen perusteella sanomaan, paitsi että tunnetta ja tahtoa oli hurjasti molemmilla. Puolalta sinällään perinteistä, että Lewandowski ei oikein onnistunut taaskaan arvokisoissa. Muille tuli kyllä paikkoja, mutta maalintekoyritykset jäivät vähän lussuiksi.

Espanjan ja Ruotsin peli noudatti aika samaa käsikirjoitusta kuin Tanska-Suomi, paitsi että tässä jäätiin maalittomaan. Ruotsi ei tainnut myöskään saada yhtään vetoa maalia kohden, kertaalleen tolppaan kylläkin. Kilpikonnapuolustuksesta tuli myös kritiikkiä Ruotsissa. Olihan heillä yritystä vastahyökkäyksiin, kunnes sitten vaihtoivat erittäin pirteästi pelanneen Isakin pois ja alkoivat hakea ihan vaan pelkästään tuota tasuria. Jotenkin kuvaavaa on sekin, että ajanpeluusta tuli kortti jo reilun 50 minuutin kohdalla.

Espanjan peli näytti vaikealta. Jokusen kerran onnistuivat läpäisemään lihamuurin, mutta vaisuiksi jäi maalintekoyritykset. Kyllä siellä moni ex-pelaaja varmasti valitteli kotistudiossaan nykypelaajien onnettomia kuteja, etenkin Moratan surkeaa sihtiä. Ei tule helppoa Espanjalle jatkossakaan. Pelaajien kasvoilla ei juuri matsin aikana hymyä näkynyt, vaan aika väkinäistä puskemista tuo taisi olla henkisestikin.

Jännä nähdä seuraavalla kierroksella, että minkälaista Ruotsin pallollinen pelaaminen on, kun joutunee olemaan Slovakiaa vastaan huomattavasti aloitteellisempi kuin avauksessa. Puola taasen tykkäisi vissiin olla hallitseva ja hyökkäävä osapuoli, mutta eiköhän nekin Espanjan siirtelyn edessä ryhdy enempi tai vähempi bussittelemaan. Ja siinäpä sitä riittää sitten taas espanjalaisilla murrettavaa, elleivät sitten saa hyviä erikoistilanteita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös