Viime EM-kisoissa palstalla oli kaikille alkulohkoille oma ketju ja sen ansiosta voi mielestäni hyvin keskittää lohkoihin liittyvät keskustelut yhteen ketjuun sen sijaan, että ne ovat kaikki sekaisin tuolla yleisessä EM-ketjussa. Suomen lisäksi isommille jalkapallomaille on avattu omat ketjut, sillä niistä voi tulla ennen kisoja ja kisojen aikana enemmänkin keskustelua, mutta tässä ketjussa voi keskustella noista "pienemmistä" maista, lohkon voimasuhteista, otteluista ja kaikesta muusta lohkoon liittyvästä. Vaikka monella varmasti katse kisojen suhteen on ensisijaisesti Suomen otteissa ja Suomen lohkossa, niin toivottavasti näistä muistakin lohkoista saadaan aikaiseksi hyvää keskustelua.
Otteluohjelma:
11.6. klo 22:00 Turkki - Italia (Rooma)
12.6. klo 16:00 Wales - Sveitsi (Baku)
16.6. klo 19:00 Turkki - Wales (Baku)
16.6. klo 22:00 Italia - Sveitsi (Rooma)
20.6. klo 19:00 Sveitsi - Turkki (Baku)
20.6. klo 19:00 Italia - Wales (Rooma)
Lohko A pelataan Roomassa ja Bakussa, joten lohkon selkeä ennakkosuosikki Italia on samalla myös lohkon ainut kotijoukkue. EM-karsinnoissa Italia pelasi J-lohkossa yhdessä Suomen, Kreikan, Bosnian, Armenian ja Liechtensteinin kanssa. Italia oli karsinnoissa erittäin kliininen ja se eteni karsinnoista kisoihin puhtaalla pelillä voittaen kaikki karsintalohkon ottelut maalierolla 37-4. EM-karsintojen jälkeen Italia pelasi Nations Leaguen A-sarjassa samassa lohkossa Puolan, Bosnian ja Hollannin kanssa, joista tuloksena oli kolme voittoa ja kolme tasapeliä. MM-karsinnat Italia on aloittanut myös vahvasti kolmella 2-0 voitolla Pohjois-Irlannista, Bulgariasta ja Liettuasta. Italia on ollut jalkapallon arvokisoissa kestomenestyjä, jolla on ollut kuitenkin viime vuosina vaikeaa. Edellisissä EM-kisoissa vuonna 2016 Italian matka tyssäsi puolivälieriin ja MM-kisoissa Italia jäi 2010 sekä 2014 alkulohkoon, minkä jälkeen vuonna 2018 he eivät katastrofaalisesti selvinneet edes kisoihin. Tuon karsiutumisen jälkeen Italia on kuitenkin nostanut tasoaan ja näissä kisoissa heillä on kasvojen pesun paikka.
Italian puolustus on ollut raudanluja niin EM-karsinnoissa kuin myös Nations Leaguessa, joten Italialta voidaan odottaa vähämaalisia otteluita. Viimeisenä lukkona joukkueessa on "uudeksi Buffoniksi" tituleerattu Gianluigi Donnarumma, joka on nuoresta iästään huolimatta ollut jo useamman vuoden ajan maailman parhaita jalkapallomaalivahteja. Italian toppariosasto on mielenkiintoinen, sillä siellä aloittanee kokenut kaksikko Giorgio Chiellini (36) ja Leonardo Bonucci (34). Andrea Barzagli on ikävä kyllä lopettanut jo jalkapallouransa, joten hän ei ole mukana kisoissa, minkä myötä Italia on myös joutunut vaihtamaan kolmen topparin linjan kahteen toppariin. Vahvan puolustuksen lisäksi myös keskikenttä on selkeä vahvuus Italialle, sillä sinne on tarjolla vielä melko nuoret Barella, Locatelli, Pessina ja Pellegrini sekä vähän kokeneemmat ja menestyneemmät Jorginho ja Verratti. Vaikein päätös päävalmentaja Mancinille on varmastikin se, että ketkä noista pelaajista avaavat EM-avauksessa. Jos heikkouksia Italiasta haluaa etsiä, niin ne löytyvät ehdottomasti hyökkäyspäästä. Italialla on toki tarjolla hyviä hyökkääjiä, mutta maajoukkueessa heidän tekemänsä maalit ovat jakautuneet melko tasaisesti ja sellainen selkeä ykköstykki, joka ottaa joukkueen reppuselkään tiukalla hetkellä, Italialta puuttuu. Joukkueesta löytyy kuitenkin Serie A:ssa maaleja paukutelleet Immobile (21), Insigne (19), Berardi (17) ja Belotti (13), joten kyllä sitä maalintekovoimaa löytyy joukkueesta, mutta pystyykö joku nousemaan maajoukkueen ykköspyssyksi näissä kisoissa?
Minun papereissani Turkki on tämän lohkon kakkossuosikki ja samalla kisojen musta hevonen, joka voi mennä yllättävän pitkälle. Turkin parhaat vuodet olivat 2000-luvun alkupuolella, kun se ensin voitti pronssia vuoden 2002 MM-kisoissa ja sen jälkeen eteni vielä vuoden 2008 EM-kisoissa välieriin asti. Noiden vuoden 2008 EM-kisojen jälkeen onkin ollut vähän surullisempi vaihe turkkilaisessa jalkapalloilussa, mutta viime vuosina Turkki on noussut ihan uudelle tasolle nuorien pelaajien ja aiemmin vuosina 2000-2004 maajoukkuetta valmentaneen Senol Gunesin johdolla. EM-karsinnoissa Turkki sijoittui lohkossaan toiseksi, mutta se voitti kertaalleen Ranskan ja pelasi tasan toisessa ottelussa Ranskan kanssa, mikä kertoo joukkueen kyvystä haastaa isompia maita. Karsintalohkon voiton Turkki menetti kuitenkin häviämällä toisen pelin ja pelaamalla toisen pelin tasan kolmanneksi lohkossa sijoittunutta Islantia vastaan. Vaikka Turkki on parhaimmillaan todella kova, niin sen taso heittelee silti ihan liikaa, mikä näkyi muun muassa karsintojen jälkeisessä Nations Leaguen B sarjassa, jossa Turkki pelasi 1-3-2 recordilla Venäjää, Unkaria ja Serbiaa vastaan. MM-karsinnat Turkki aloitti erinomaisesti voittamalla 4-2 Hollannin ja 3-0 Norjan, mutta sitten pientä ja piskuista Latviaa vastaan se joutui tyytymään tasapeliin. Turkki on näyttänyt viime vuosina, että parhaimmillaan se voi kaataa kenet tahansa, mutta toisaalta huonoimmillaan se voi kyllä hävitä melkein kenelle tahansa. Turkin osalta kisoissa siis ihan kaikki on mahdollista.
Pelaajiston suhteen ehdottomasti Turkin mielenkiintoisin pelipaikka on toppariosasto, johon tarjolla on Leicesterin Soyuncu, Juventuksen Demiral ja Liverpoolin Kabak, joista vain kaksi mahtuu samaan aikaan kentälle. Toppariosaston lisäksi esille on nostettava yllättäen PSG:n edestä Ligue 1:n voittaneen Lillen kolmikko Zeki Celik, Yusuf Yazici ja Burak Yilmaz. Oikeana laitapuolustaja pelaava Celik oli tuossa Lillen tarinassa erittäin keskeinen palanen, joka on myös Turkille tärkeä hyökkäyksiä tukeva laitapuolustaja. 35-vuotias Yilmaz on ollut Turkin maajoukkueen ykköstykki jo monta vuotta ja hänen roolinsa oli sama myös tuossa Lillen tarinassa. Yilmazia voidaan kutsua turkkilaisen jalkapallon legendaksi, joka on myös Hakan Sukurin jälkeen toiseksi eniten maaleja Turkin maajoukkueessa tehnyt pelaaja. Yacizi oli Lillessä enemmänkin supersubi, joka teki hyvin maaleja vaihdosta tullessaan, mutta Turkin maajoukkueessa hän on avauskokoonpanon luottopelaaja. Jos Yilmaz on Turkin maajoukkueelle tärkeä maalintekijä, niin vähintään yhtä tärkeä pelaaja on AC Milanin Hakan Calhanoglu, joka on erittäin taitava sekä erinomaisen laukauksen omaava pelinrakentaja, jonka peliä on aina kiva seurata. Calhanoglu on Rautiaisen Pasin sanoin futaaja, joka tulee varmasti ihastuttamaan monia katsojia näissä kisoissa.
Sveitsi on tämän melko tasaisen lohkon kolmanneksi kovin joukkue minun papereissani, mutta Sveitsi on viime vuosina ollut arvokisoissa joukkue, joka on astellut aina alkulohkosta jatkoon ja kärsinyt tappion heti sen jälkeen. Tuo on erittäin mahdollinen lopputulos Sveitsille myös näistä kisoista. EM-karsinnoissa Sveitsi voitti oman karsintalohkonsa, jossa ne kovimmat haastajat sille olivat Tanska ja Irlanti. EM-karsintojen jälkeen Sveitsi on näyttänyt iskukykynsä myös isoja maita vastaan, kun se pelasi Saksan kanssa kaksi kertaa tasan, Espanjan kanssa kerran tasan ja voitti Ukrainan kerran Nations Leaguen A-sarjan lohkossa. MM-karsinnat Sveitsi on aloittanut kahdella voitolla Liettuaa ja Bulgariaa vastaan, minkä lisäksi he ovat voittaneet muutaman lähtökohtaisesti helpomman maan harjoitusotteluissa, minkä myötä Sveitsi lähtee hyvässä voittoputkessa kisoihin.
Pelaajamateriaalin puolesta Sveitsin ehdottomana vahvuutena voidaan pitää puolustusta, jonka viimeisenä lukkona on Mönchengladbachin Sommer ja toppariosaston muodostavat Dortmundin Akanji, Mönchengladbachin Elvedi ja Newcastlen Schär. Wingbackeina Sveitsillä pelaa oikealla laidalla nopea Kevin Mbabu ja vasemmalla laidalla jo ikävä kyllä uransa parhaat vuodet nähnyt pallollisesti taitava Ricardo Rodriguez. Rodriguez kykenee pelaamaan myös topparina ja hän on myös maajoukkueessa viime aikoina pelannut sitä roolia, kun Fabian Schär oli loukkaantuneena. On hyvin mahdollista, että Rodriguez pelaa myös kisoissa topparina ja Frankfurtin Steven Zuber aloittaa vasempana wingbackina. Ehkä mielenkiintoisin pelaaja Sveitsin keskikentällä on puolustava keskikenttäpelaaja Denis Zakaria, joka ei välttämättä mahdu edes Sveitsin avauskokoonpanoon, mitä on todella vaikea käsittää, sillä ei tuo Sveitsin keskikentän pohja ole tasoltaan mitenkään erityisen kova. Pallollisessa pelaamisessa Zakarialla on tiettyjä puutteita, mutta puolustavana keskikenttäpelaajana hän on erittäin hyvä, minkä takia huhujen mukaan monet suurseurat ovatkin hänen perässään. Sveitsin hyökkäyspelin tärkein palanen on isot pohkeet omaava kymppipaikalla operoiva Xherdan Shaqiri, joka on viettänyt tämän kauden pääasiassa Liverpoolin vaihtopenkillä. Kärkeen on tarjolla Seferovic, Embolo ja Gavranovic, mutta riittääkö kellään näillä kliinisyys?
Wales on lähtökohtaisesti se lohkon heikoin joukkue, mutta se todisti viimeksi vuoden 2016 EM-kisoissa olevansa yllätysvalmis joukkue. Walesin joukkue on tietenkin muuttunut nyt viiden vuoden aikana, mutta siitä huolimatta mukana on edelleen avainpelaajia tuosta vuoden 2016 välieräjoukkueesta. EM-karsinnoista Wales vei kisapaikan Slovakian ja Unkarin edestä sijoittuen karsintalohkossa toiseksi heti Kroatian jälkeen. Karsintojen jälkeen Nations Leaguen B sarjassa Wales pelasi erittäin hyvällä 5-1-0 recordilla Suomea, Irlantia ja Bulgariaa vastaan. MM-karsinnat Wales aloitti kärsimällä 3-1 tappion kovalle Belgialle, mutta se onnistui kuitenkin voittamaan 1-0 EM-kisoissakin mukana olevan Tshekin. Vaikka Wales onkin lähtökohtaisesti se tämän lohkon heikoin joukkue, niin ei se missään nimessä ole mikään heittopussi, vaan Walesilla on ihan realistiset mahdollisuudet marssia tästä alkulohkosta jatkoon.
Walesilla on joukkueessaan muutamia kokeneita pelaajia, mutta lähtökohtaisesti kyseessä on melko nuori joukkue, joilta voidaan odottaa tulevina vuosina vielä enemmän kuin näissä kisoissa. Walesilla useat eri pelaajat ovat pelanneet eri pelipaikkoja, joten on mielenkiintoista nähdä, että pelaako esimerkiksi Chelsean Ampadu kisoissa keskikentällä vai topparina ja Spursin Davies topparina vai wingbackina. Nostaisin esiin myös "Walesin Pirlon" eli Joe Allenin, joka on ollut parin viime kauden aikana enemmän loukkaantuneena kuin pelikunnossa. Parhaimmillaan Allen on erittäin hyvä, mutta mikä on hänen roolinsa kisoissa? Walesin tärkeimpiä pelaajia on myös paljon loukkaantumisista kärsinyt Aaron Ramsey, joka oli noissa 2016 EM-kisoissa Walesin parhaita pelaajia. Hyökkäyksessä katseet kohdistuu tietenkin Gareth Baleen, jonka viime vuodet ovat olleet todella vaikeita, mutta tällä kaudella Spursissa hän pelasi pitkästä aikaa hyvin ja oli tehokas. Ramsey ja Bale ovat varmasti ne keskeiset pelaajat, joiden on pelattava parhaalla tasollaan, jos Wales mielii onnistua lähellekään yhtä hyvin kuin edellisissä EM-kisoissa. Balen lisäksi tuonne hyökkäykseen on tarjolla joukkueen ainut puhdas kärkipelaaja Kieffer Moore sekä Daniel James, Harry Wilson ja David Brooks.
Tämä A-lohko on kokonaisuutena ehdottomasti yksi kisojen kiinnostavimmista lohkoista. Italia on viime aikojen näytöillä se lohkon selkeä ennakkosuosikki, mutta heidän arvokisamenestyksensä on ollut heikkoa viime vuosina, joten ei Italian jääminen alkulohkoon ole mikään mahdottomuus. Turkki on ehdottomasti kisojen musta hevonen, josta ei puhuta paljon, mutta joka voi ihan hyvin yllättää kaikki ja marssia välieriin - tai miksi ei jopa finaaliin - asti. Wales oli se edellisten EM-kisojen yllättäjä, joten paukkuja heilläkin on yllätykseen. Sveitsi on puolestaan melko kliinisesti mennyt viime vuosina alkulohkosta jatkoon, vaikka sen jälkeen matka onkin yleensä heti tyssännyt.
Otteluohjelma:
11.6. klo 22:00 Turkki - Italia (Rooma)
12.6. klo 16:00 Wales - Sveitsi (Baku)
16.6. klo 19:00 Turkki - Wales (Baku)
16.6. klo 22:00 Italia - Sveitsi (Rooma)
20.6. klo 19:00 Sveitsi - Turkki (Baku)
20.6. klo 19:00 Italia - Wales (Rooma)
Lohko A pelataan Roomassa ja Bakussa, joten lohkon selkeä ennakkosuosikki Italia on samalla myös lohkon ainut kotijoukkue. EM-karsinnoissa Italia pelasi J-lohkossa yhdessä Suomen, Kreikan, Bosnian, Armenian ja Liechtensteinin kanssa. Italia oli karsinnoissa erittäin kliininen ja se eteni karsinnoista kisoihin puhtaalla pelillä voittaen kaikki karsintalohkon ottelut maalierolla 37-4. EM-karsintojen jälkeen Italia pelasi Nations Leaguen A-sarjassa samassa lohkossa Puolan, Bosnian ja Hollannin kanssa, joista tuloksena oli kolme voittoa ja kolme tasapeliä. MM-karsinnat Italia on aloittanut myös vahvasti kolmella 2-0 voitolla Pohjois-Irlannista, Bulgariasta ja Liettuasta. Italia on ollut jalkapallon arvokisoissa kestomenestyjä, jolla on ollut kuitenkin viime vuosina vaikeaa. Edellisissä EM-kisoissa vuonna 2016 Italian matka tyssäsi puolivälieriin ja MM-kisoissa Italia jäi 2010 sekä 2014 alkulohkoon, minkä jälkeen vuonna 2018 he eivät katastrofaalisesti selvinneet edes kisoihin. Tuon karsiutumisen jälkeen Italia on kuitenkin nostanut tasoaan ja näissä kisoissa heillä on kasvojen pesun paikka.
Italian puolustus on ollut raudanluja niin EM-karsinnoissa kuin myös Nations Leaguessa, joten Italialta voidaan odottaa vähämaalisia otteluita. Viimeisenä lukkona joukkueessa on "uudeksi Buffoniksi" tituleerattu Gianluigi Donnarumma, joka on nuoresta iästään huolimatta ollut jo useamman vuoden ajan maailman parhaita jalkapallomaalivahteja. Italian toppariosasto on mielenkiintoinen, sillä siellä aloittanee kokenut kaksikko Giorgio Chiellini (36) ja Leonardo Bonucci (34). Andrea Barzagli on ikävä kyllä lopettanut jo jalkapallouransa, joten hän ei ole mukana kisoissa, minkä myötä Italia on myös joutunut vaihtamaan kolmen topparin linjan kahteen toppariin. Vahvan puolustuksen lisäksi myös keskikenttä on selkeä vahvuus Italialle, sillä sinne on tarjolla vielä melko nuoret Barella, Locatelli, Pessina ja Pellegrini sekä vähän kokeneemmat ja menestyneemmät Jorginho ja Verratti. Vaikein päätös päävalmentaja Mancinille on varmastikin se, että ketkä noista pelaajista avaavat EM-avauksessa. Jos heikkouksia Italiasta haluaa etsiä, niin ne löytyvät ehdottomasti hyökkäyspäästä. Italialla on toki tarjolla hyviä hyökkääjiä, mutta maajoukkueessa heidän tekemänsä maalit ovat jakautuneet melko tasaisesti ja sellainen selkeä ykköstykki, joka ottaa joukkueen reppuselkään tiukalla hetkellä, Italialta puuttuu. Joukkueesta löytyy kuitenkin Serie A:ssa maaleja paukutelleet Immobile (21), Insigne (19), Berardi (17) ja Belotti (13), joten kyllä sitä maalintekovoimaa löytyy joukkueesta, mutta pystyykö joku nousemaan maajoukkueen ykköspyssyksi näissä kisoissa?
4-3-3:
Insigne - Immobile - Berardi
Barella - Jorginho - Verratti
Emerson - Chiellini - Bonucci - Florenzi
Donnarumma
Insigne - Immobile - Berardi
Barella - Jorginho - Verratti
Emerson - Chiellini - Bonucci - Florenzi
Donnarumma
Minun papereissani Turkki on tämän lohkon kakkossuosikki ja samalla kisojen musta hevonen, joka voi mennä yllättävän pitkälle. Turkin parhaat vuodet olivat 2000-luvun alkupuolella, kun se ensin voitti pronssia vuoden 2002 MM-kisoissa ja sen jälkeen eteni vielä vuoden 2008 EM-kisoissa välieriin asti. Noiden vuoden 2008 EM-kisojen jälkeen onkin ollut vähän surullisempi vaihe turkkilaisessa jalkapalloilussa, mutta viime vuosina Turkki on noussut ihan uudelle tasolle nuorien pelaajien ja aiemmin vuosina 2000-2004 maajoukkuetta valmentaneen Senol Gunesin johdolla. EM-karsinnoissa Turkki sijoittui lohkossaan toiseksi, mutta se voitti kertaalleen Ranskan ja pelasi tasan toisessa ottelussa Ranskan kanssa, mikä kertoo joukkueen kyvystä haastaa isompia maita. Karsintalohkon voiton Turkki menetti kuitenkin häviämällä toisen pelin ja pelaamalla toisen pelin tasan kolmanneksi lohkossa sijoittunutta Islantia vastaan. Vaikka Turkki on parhaimmillaan todella kova, niin sen taso heittelee silti ihan liikaa, mikä näkyi muun muassa karsintojen jälkeisessä Nations Leaguen B sarjassa, jossa Turkki pelasi 1-3-2 recordilla Venäjää, Unkaria ja Serbiaa vastaan. MM-karsinnat Turkki aloitti erinomaisesti voittamalla 4-2 Hollannin ja 3-0 Norjan, mutta sitten pientä ja piskuista Latviaa vastaan se joutui tyytymään tasapeliin. Turkki on näyttänyt viime vuosina, että parhaimmillaan se voi kaataa kenet tahansa, mutta toisaalta huonoimmillaan se voi kyllä hävitä melkein kenelle tahansa. Turkin osalta kisoissa siis ihan kaikki on mahdollista.
Pelaajiston suhteen ehdottomasti Turkin mielenkiintoisin pelipaikka on toppariosasto, johon tarjolla on Leicesterin Soyuncu, Juventuksen Demiral ja Liverpoolin Kabak, joista vain kaksi mahtuu samaan aikaan kentälle. Toppariosaston lisäksi esille on nostettava yllättäen PSG:n edestä Ligue 1:n voittaneen Lillen kolmikko Zeki Celik, Yusuf Yazici ja Burak Yilmaz. Oikeana laitapuolustaja pelaava Celik oli tuossa Lillen tarinassa erittäin keskeinen palanen, joka on myös Turkille tärkeä hyökkäyksiä tukeva laitapuolustaja. 35-vuotias Yilmaz on ollut Turkin maajoukkueen ykköstykki jo monta vuotta ja hänen roolinsa oli sama myös tuossa Lillen tarinassa. Yilmazia voidaan kutsua turkkilaisen jalkapallon legendaksi, joka on myös Hakan Sukurin jälkeen toiseksi eniten maaleja Turkin maajoukkueessa tehnyt pelaaja. Yacizi oli Lillessä enemmänkin supersubi, joka teki hyvin maaleja vaihdosta tullessaan, mutta Turkin maajoukkueessa hän on avauskokoonpanon luottopelaaja. Jos Yilmaz on Turkin maajoukkueelle tärkeä maalintekijä, niin vähintään yhtä tärkeä pelaaja on AC Milanin Hakan Calhanoglu, joka on erittäin taitava sekä erinomaisen laukauksen omaava pelinrakentaja, jonka peliä on aina kiva seurata. Calhanoglu on Rautiaisen Pasin sanoin futaaja, joka tulee varmasti ihastuttamaan monia katsojia näissä kisoissa.
4-1-4-1:
Yilmaz
Karaman - Calhanoglu - Tufan - Yakizi
Yokuslu
Meras - Demiral - Soyuncu - Celik
Cakir
Yilmaz
Karaman - Calhanoglu - Tufan - Yakizi
Yokuslu
Meras - Demiral - Soyuncu - Celik
Cakir
Sveitsi on tämän melko tasaisen lohkon kolmanneksi kovin joukkue minun papereissani, mutta Sveitsi on viime vuosina ollut arvokisoissa joukkue, joka on astellut aina alkulohkosta jatkoon ja kärsinyt tappion heti sen jälkeen. Tuo on erittäin mahdollinen lopputulos Sveitsille myös näistä kisoista. EM-karsinnoissa Sveitsi voitti oman karsintalohkonsa, jossa ne kovimmat haastajat sille olivat Tanska ja Irlanti. EM-karsintojen jälkeen Sveitsi on näyttänyt iskukykynsä myös isoja maita vastaan, kun se pelasi Saksan kanssa kaksi kertaa tasan, Espanjan kanssa kerran tasan ja voitti Ukrainan kerran Nations Leaguen A-sarjan lohkossa. MM-karsinnat Sveitsi on aloittanut kahdella voitolla Liettuaa ja Bulgariaa vastaan, minkä lisäksi he ovat voittaneet muutaman lähtökohtaisesti helpomman maan harjoitusotteluissa, minkä myötä Sveitsi lähtee hyvässä voittoputkessa kisoihin.
Pelaajamateriaalin puolesta Sveitsin ehdottomana vahvuutena voidaan pitää puolustusta, jonka viimeisenä lukkona on Mönchengladbachin Sommer ja toppariosaston muodostavat Dortmundin Akanji, Mönchengladbachin Elvedi ja Newcastlen Schär. Wingbackeina Sveitsillä pelaa oikealla laidalla nopea Kevin Mbabu ja vasemmalla laidalla jo ikävä kyllä uransa parhaat vuodet nähnyt pallollisesti taitava Ricardo Rodriguez. Rodriguez kykenee pelaamaan myös topparina ja hän on myös maajoukkueessa viime aikoina pelannut sitä roolia, kun Fabian Schär oli loukkaantuneena. On hyvin mahdollista, että Rodriguez pelaa myös kisoissa topparina ja Frankfurtin Steven Zuber aloittaa vasempana wingbackina. Ehkä mielenkiintoisin pelaaja Sveitsin keskikentällä on puolustava keskikenttäpelaaja Denis Zakaria, joka ei välttämättä mahdu edes Sveitsin avauskokoonpanoon, mitä on todella vaikea käsittää, sillä ei tuo Sveitsin keskikentän pohja ole tasoltaan mitenkään erityisen kova. Pallollisessa pelaamisessa Zakarialla on tiettyjä puutteita, mutta puolustavana keskikenttäpelaajana hän on erittäin hyvä, minkä takia huhujen mukaan monet suurseurat ovatkin hänen perässään. Sveitsin hyökkäyspelin tärkein palanen on isot pohkeet omaava kymppipaikalla operoiva Xherdan Shaqiri, joka on viettänyt tämän kauden pääasiassa Liverpoolin vaihtopenkillä. Kärkeen on tarjolla Seferovic, Embolo ja Gavranovic, mutta riittääkö kellään näillä kliinisyys?
3-4-1-2:
Seferovic - Embolo
Shaqiri
Rodriguez - Xhaka - Zakaria - Mbapu
Elvedi - Schär - Akanji
Sommer
Seferovic - Embolo
Shaqiri
Rodriguez - Xhaka - Zakaria - Mbapu
Elvedi - Schär - Akanji
Sommer
Wales on lähtökohtaisesti se lohkon heikoin joukkue, mutta se todisti viimeksi vuoden 2016 EM-kisoissa olevansa yllätysvalmis joukkue. Walesin joukkue on tietenkin muuttunut nyt viiden vuoden aikana, mutta siitä huolimatta mukana on edelleen avainpelaajia tuosta vuoden 2016 välieräjoukkueesta. EM-karsinnoista Wales vei kisapaikan Slovakian ja Unkarin edestä sijoittuen karsintalohkossa toiseksi heti Kroatian jälkeen. Karsintojen jälkeen Nations Leaguen B sarjassa Wales pelasi erittäin hyvällä 5-1-0 recordilla Suomea, Irlantia ja Bulgariaa vastaan. MM-karsinnat Wales aloitti kärsimällä 3-1 tappion kovalle Belgialle, mutta se onnistui kuitenkin voittamaan 1-0 EM-kisoissakin mukana olevan Tshekin. Vaikka Wales onkin lähtökohtaisesti se tämän lohkon heikoin joukkue, niin ei se missään nimessä ole mikään heittopussi, vaan Walesilla on ihan realistiset mahdollisuudet marssia tästä alkulohkosta jatkoon.
Walesilla on joukkueessaan muutamia kokeneita pelaajia, mutta lähtökohtaisesti kyseessä on melko nuori joukkue, joilta voidaan odottaa tulevina vuosina vielä enemmän kuin näissä kisoissa. Walesilla useat eri pelaajat ovat pelanneet eri pelipaikkoja, joten on mielenkiintoista nähdä, että pelaako esimerkiksi Chelsean Ampadu kisoissa keskikentällä vai topparina ja Spursin Davies topparina vai wingbackina. Nostaisin esiin myös "Walesin Pirlon" eli Joe Allenin, joka on ollut parin viime kauden aikana enemmän loukkaantuneena kuin pelikunnossa. Parhaimmillaan Allen on erittäin hyvä, mutta mikä on hänen roolinsa kisoissa? Walesin tärkeimpiä pelaajia on myös paljon loukkaantumisista kärsinyt Aaron Ramsey, joka oli noissa 2016 EM-kisoissa Walesin parhaita pelaajia. Hyökkäyksessä katseet kohdistuu tietenkin Gareth Baleen, jonka viime vuodet ovat olleet todella vaikeita, mutta tällä kaudella Spursissa hän pelasi pitkästä aikaa hyvin ja oli tehokas. Ramsey ja Bale ovat varmasti ne keskeiset pelaajat, joiden on pelattava parhaalla tasollaan, jos Wales mielii onnistua lähellekään yhtä hyvin kuin edellisissä EM-kisoissa. Balen lisäksi tuonne hyökkäykseen on tarjolla joukkueen ainut puhdas kärkipelaaja Kieffer Moore sekä Daniel James, Harry Wilson ja David Brooks.
3-4-3:
James - Wilson - Bale
N. Williams - Ramsey - Morrell - Roberts
B. Davies - Rodon - Ampadu
Ward
James - Wilson - Bale
N. Williams - Ramsey - Morrell - Roberts
B. Davies - Rodon - Ampadu
Ward
Tämä A-lohko on kokonaisuutena ehdottomasti yksi kisojen kiinnostavimmista lohkoista. Italia on viime aikojen näytöillä se lohkon selkeä ennakkosuosikki, mutta heidän arvokisamenestyksensä on ollut heikkoa viime vuosina, joten ei Italian jääminen alkulohkoon ole mikään mahdottomuus. Turkki on ehdottomasti kisojen musta hevonen, josta ei puhuta paljon, mutta joka voi ihan hyvin yllättää kaikki ja marssia välieriin - tai miksi ei jopa finaaliin - asti. Wales oli se edellisten EM-kisojen yllättäjä, joten paukkuja heilläkin on yllätykseen. Sveitsi on puolestaan melko kliinisesti mennyt viime vuosina alkulohkosta jatkoon, vaikka sen jälkeen matka onkin yleensä heti tyssännyt.
Viimeksi muokattu: