EM-kisat 2016 – lohko A (Albania, Ranska, Romania & Sveitsi)

  • 4 180
  • 11

Apmp-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, TPS
Tällaisia joku pyysi. Voin yrittää muistakin lohkoista jotain kirjoitella jahka kerkeän ja jollei muita halukkaita paikalle ilmesty.

Otteluohjelma:

10.6. klo 22:00 Ranska - Romania (Matti Härkönen)
11.6. klo 16:00 Albania - Sveitsi (Jari Haapala)
15.6. klo 19:00 Romania - Sveitsi (Tapio Suominen)
15.6. klo 22:00 Ranska - Albania (Matti Härkönen)
19.6. klo 22:00 Sveitsi - Ranska (Tero Karhu)
19.6. klo 22:00 Romania - Albania (Jari Haapala)

Albania on todella tuntematon joukkue ja valtaosa kisoja seuraavista ei varmaankaan tunnista tuolta nimeltä ensimmäistäkään pelaajaa. Loistavat karsinnat tämä lilliputti pelasi italialaisvelho Gianni De Biasin johdolla. Albaniahan kaatoi mm. Portugalin 1-0. Maalilla pelannee Lazion kakkosveskari Etrit Berisha, joka esiintyi karsinnoissa erinomaisesti. Oikea laitapakki Elseid Hysaj on joukkueen kovin nimi ja tähti. Pelaa Napolissa avauksessa ja johtaa puolustusta joukkueen kapteenin, kaiken kokeneen, Lorik Canan (PSG, Marseille, Sunderland, Galatasaray, Lazio, Nantes) kanssa. Muita avauksen miehiä lienevät ainakin Baselissa pelaava, Sveitsin maajoukkuemiehen Granit Xhakan isoveli, Taulant Xhaka, Nantesin Ermir Lenjani sekä Coloradossa pelaava hyökkääjä Shkelzen Gashi.

Ranska on tämän lohkon ja oikeastaan koko turnauksen jopa suurin ennakkosuosikki. Joukkue on materiaaliltaan kyllä ehdottomasti ihan A-luokkaa, mutta valmentaja Deschampsin hyökkäyspään valinnat ovat vähän herättäneet parranpärinää. Mukana ovat Oliver Giroud, jonka maaliton putki kauden lopulla kasvoi todella pitkäksi ja kakkoskärkenä on Meksikon liigassa tällä kaudella pelannut Andre-Pierre Gignac. Molemmat ovat jalalla melko hitaita targetteja ja vaihtoehtoja ei nyt oikeastaan ole. Sevillassa tykkikauden pelannut Kevin Gameiro sekä Lyonin Alexandre Lacazette olisivat olleet monen mielestä paremmat kaverit ottaa mukaan. Maan ehdoton ykköstykki Karim Benzemahan kisoista puuttuu sattuneista syistä. Laidoilla pelaavat varmaan Atleticon Antoine Griezmann, sekä West Hamissa kehuja kerännyt Dimitri Payet. Keskikentän kolmikko on nimilistaltaan ja nykyformiltaan varmaan kisojen kovin. Paul Pogba, Blaise Matuidi ja N'Golo Kante on fysiikaltaan aivan vertaansa vailla. Kante ja Matuidi ovat aivan älyttömiä juoksukoneita, jotka vetävät munaravia boksien välillä koko 90 minuuttisen jos vain tarvetta on. Pogba nyt on Pogba, tuo yllätyksellisyyttä, taitoa, luovuutta ja maaleja. Meno näyttää usein todella kömpelöltä ja kulmikkaalta, mutta kyseessä on silti uskomattoman taitava pelaaja. Puolustus onkin sitten akilleen kantapää, etenkin kun nyt selkeä avauksen toppari Varanekin loukkaantui. Oikealla laidalla pelaa kokenut kettu Bacary Sagna, joka on Arsenalista ja Man Citystä jalkapalloa seuraavalle maailmalle varmasti tuttu kaveri. Toppareina pelaavat nyt sitten Laurent Koscielny ja joko Jeremy Mathieu tai Eliaquim Mangala. Varanen korvaajaksi mukaan otettiin Sevillan Adil Rami. Maalia vartioi itseoikeutetusti kapteeni Hugo Lloris.

Linkki Ranskan joukkueen ketjuun

Romania on monelle ehkä hiukan HMV-joukkue ja totta puhuen kyllähän se vähän sellainen on. Maalinsuulle on joukkueen muuhun tasoon verrattuna ylitarjontaa Fiorentinan Ciprian Tatarusanun ja Watfordin Costel Pantilimonin myötä. Noista voisin kuvitella kuitenkin Tatarusanun avaavan. Pantilimon jäi loppukaudesta Watfordissa Heurelho Gomesin varjoon, joten ei ole ihan nappikausi takana. Puolustuksessa katseet kääntyvät Tottenhamin ja Napolin penkiltä tuttuun Vlad Chirichesiin, joka varmaan tulee toinen avaavista toppareista olemaan. Vasemmalla pelannee vanha konkari Razvan Rat, joka on maajoukkueen mukana pyörinyt jo vuodesta 2002. Keskikentällä kannattaa katseet kiinnittää Stuttgartin kymppipaikan virtuoosiin, Alexandru Maximiin. Kausi oli koko Stuttgartin mukana melko vaisu, mutta miehen kikka-arsenaali ei jätä juuri ketään kylmäksi ja kyseessä on erittäin viihdyttävä pelaaja seurata. Kärjessä avannee Turkissa pelaava Bogdan Stancu, jonka kaksi tehtyä maalia karsinnoissa riittivät joukkueen sisäisen maalipörssin voittoon.

Sveitsi on ennakkosuosikki menemään tästä lohkosta kakkossijalta jatkoon. MM-kisoissa tuli paha kyykkäys alkulohkossa juuri Ranskaa vastaan, mutta sitten taas pudotuspeleissä hieno taistelu Argentiinaa vastaan ja vasta ihan jatkoajan lopussa tullut maali sitten katkaisi sen tien. Sveitsillä on kyllä kasassa sen tason nippu, että se pystyy sillä jo isompiaan kiusaamaan ja yhdessä ottelussahan mikä tahansa on mahdollista. Maalilla pelaa Mönchengladbachin ykkösveskari Yann Sommer. Tuttu Diego Benaglio ei ole enää mukana, mutta ei Sveitsille silti maalivahtiongelmaa pitäisi tulla kun kakkos- ja kolmosmolarit ovat kuitenkin Bundesliga-tasoa. Dortmundin Roman Bürki ja jopa Augsburgin Marwin Hitz varmasti pystyisivät riittävän hyvin maalilla pelaamaan. Puolustuksessa laitapakit ovat ihan maailman eliittiä. Jos sanon, että ovat kisojen parhaat niin en ihan hirveästi edes valehtele. Ehkä Espanja pitää kaksikkonsa mieluummin, mutta eipä kyllä muuten. Oikealla pelaa siis Juventuksessa oikean laitapakin/wingbackin/laiturinkin kai joskus hommia hoitava Stephan Lichtsteiner. Lichtsteiner on erittäin hyvä etenkin hyökkäyssuuntaan mentäessä, tekee paljon maaleja ja antaa avainsyöttöjä. Vasemmalla pelaa Wolfsburgin Ricardo Rodriguez. Erikoistilannespesialisti, antaa kulmat, vaparit ja pilkut. Erinomainen potkutekniikka, joten hyökkäystukea on siis luvassa vasemmaltakin laidalta. On huhuissa liitetty myös vähän jokaiseen isompaan seuraan. Toppariosastolla toisella puolella pelaa varmasti nuori Fabian Schär, joka ehkä hiukan yllättäenkin siirtyi "vain" Hoffenheimiin viime kesänä Baselista. Toista topparia mietittäessä kuitenkin ongelmat alkavat. Timm Klose pelasi hyvin siirryttyään Wolfsburgista Norwichiin tammikuussa, mutta loukkaantui loppukaudesta. Kunnossa pitäisi olla, mutta säilyikö formi? Takana ei sitten olekaan enää oikein mitään. Valioliigassa fanien suuressa suosiossa ollut kaksikko Johan Djourou-Philippe Senderos ei suuria hurraahuutoja herätä. Keskikentällekkin on tarjota laatumiehiä. Avauksessa pelaa varmasti ainakin Arsenaliin jättisummalla hiljattain siirtynyt Granit Xhaka. Valmentaja Vladimir Petkovic jätti tylysti rannalle tuoreen valioliigamestarin Gökhan Inlerin, joka ei oikein Leicesterissä saanut konettaan käyntiin. Laatua löytyy silti, Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Fabian Frei ja Gelson Fernandes ovat kaikki ihan hyviä pelaajia, joihin joukkueen ei pitäisi kaatua. Sveitsin toinen ongelmakohta lienee hyökkäys ja nimenomaan keskushyökkääjä. Haris Seferovic siinä alustavasti ainakin pelannee, mutta onko tuo sitten riittävän hyvä joukkueelle, joka tähtää jopa top-8 sijoille? Taustalta löytyy nuori Breel Embolo, jota uskoisin että ainakin vaihtomiehenä käytetään. Oikealla laidalla pelailee Xherdan Shaqiri, joka heikohkosta kaudesta huolimatta tullee kantamaan päävastuuta Sveitsin hyökkäyspelistä. Vasemmalla laidalla Petkovic on tykännyt peluuttaa Leverkusenin Admir Mehmediä.

Jos ihan vaan tylsästi lähdetään lohkon loppujärjestystä miettimään, niin todennäköisesti Ranska ja Sveitsi valtaavat kaksi suoraa jatkopaikkaa em. järjestyksessä, Romania jännittää muiden lohkokolmosten kanssa ja Albanian materiaali ei vain yksinkertaisesti näissä kinkereissä enää riitä. Toivottavasti kuitenkin Albania saisi ainakin joltain ryöstettyä pisteitä. Sveitsin ja Albanian kohtaaminen voi myös olla melko mielenkiintoinen kun Sveitsillä on kuitenkin melko paljon albaanitaustaisia pelaajia ja mukavana lisänä siinä tietysti myös Xhakan veljesten kohtaaminen.
 
Viimeksi muokattu:

Marquez

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, FC Barcelona, Huuhkajat
Tarkennuksena, että toki Sveitsin riveissä pelaavista aika monen (Shaqiri, Behrami jne) tausta on ennemminkin Kosovossa kuin Albaniassa. Kieli on toki sama (murre useimmilla vähän eri) ja aika monien mielestä kyse on vähintäänkin samasta kansasta, joidenkin mielestä samasta valtiostakin, mutta se on sitten jo poliittinen kysymys. Joillain voi alueen tunnetusti monimutkaisen lähihistorian vuoksi olla Albaniankin passi, vaikka syntymäpaikka olisi se Kosovo. Shaqiri erityisesti on ollut yhden sortin kansallissankari siellä ainakin nyt siihen asti, jos ja kun saavat oman maajoukkueensa mukaan karsintoihin (sitten jää nähtäväksi, ketkä haluavat ja saavat oikeuden edustaa Kosovoa, tämähän on kysymys myös muutaman Huuhkajissa esiintyneen pelaajan kohdalla).

Sveitsin laitapakit ovat hyvää tasoa, mutta tosiaan ainakin Espanja ja ehkä myös Englanti ja vaikkapa tuo Ranska saattaisivat pitää mielellään omat miehensä.

Joka tapauksessa kiitos perusteellisesta ketjunavauksesta!
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Tarkennuksena, että toki Sveitsin riveissä pelaavista aika monen (Shaqiri, Behrami jne) tausta on ennemminkin Kosovossa kuin Albaniassa. Kieli on toki sama (murre useimmilla vähän eri) ja aika monien mielestä kyse on vähintäänkin samasta kansasta, joidenkin mielestä samasta valtiostakin, mutta se on sitten jo poliittinen kysymys. Joillain voi alueen tunnetusti monimutkaisen lähihistorian vuoksi olla Albaniankin passi, vaikka syntymäpaikka olisi se Kosovo. Shaqiri erityisesti on ollut yhden sortin kansallissankari siellä ainakin nyt siihen asti, jos ja kun saavat oman maajoukkueensa mukaan karsintoihin (sitten jää nähtäväksi, ketkä haluavat ja saavat oikeuden edustaa Kosovoa, tämähän on kysymys myös muutaman Huuhkajissa esiintyneen pelaajan kohdalla)..

Jep, onhan noita Kosovon albaaneja pelannut Huuhkajissa myös. Nykyinen PK-35:n valmentaja, "Kosovon härkä" Shefki Kuqi ja veljensä Njazi, kuten myös Hetemajn veljekset Perparim & Mehmet.
 

Apmp-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, TPS
Sveitsin laitapakit ovat hyvää tasoa, mutta tosiaan ainakin Espanja ja ehkä myös Englanti ja vaikkapa tuo Ranska saattaisivat pitää mielellään omat miehensä.

En tiedä, kyllä pitäisin Lichtsteineria parempana kuin Sagnaa ja vaihtoehtoisesti Rodriguezia parempana tai ainakin yhtä hyvänä kuin Evraa. Clyne vs. Lichtsteiner mennee suht tasan, mutta kyllä Rodriguez mielestäni puolestaan pesee Rosella lattioita.
 

Marquez

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, FC Barcelona, Huuhkajat
Jep, onhan noita Kosovon albaaneja pelannut Huuhkajissa myös. Nykyinen PK-35:n valmentaja, "Kosovon härkä" Shefki Kuqi ja veljensä Njazi, kuten myös Hetemajn veljekset Perparim & Mehmet.

Lisättäköön täsmällisyyden nimissä Erfan Zeneli, vaikkei hän Huuhkajien kantavia voimia ole ollutkaan ainakaan toistaiseksi.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Lisättäköön täsmällisyyden nimissä Erfan Zeneli, vaikkei hän Huuhkajien kantavia voimia ole ollutkaan ainakaan toistaiseksi.

Kyllä ja jokusen ottelun on pelannut myös Berat Sadik, hän on tosin Makedonian albaani.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
Albania hävisi numeroin 1-3 oman lohkonsa heittopussiksi ennustetulle Ukrainalle perjantaina pelatun ystävyysottelun.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niin siis Albania on oman lohkonsa heittopussi ainakin ennakkoon ja Ukraina on sitten sijoilla 2-3 mutta toivoisin Ukrainan (Puolakin käy mutta Lewandowski!) olevan 4 jolloin Pohjois-irlanti voisi olla kolmas ja tsäkällä päästä jatkoon.
 

Apmp-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, TPS
Tämä lohko saatiin toissapäivänä taputeltua päätökseen ja mitään suurta jalkapalloilun juhlaahan se, kuten koko kisatkaan vielä toistaiseksi, ei tarjonnut. Ranska teki tarvittavan ja otti paikkansa lohkoykkösenä. Parit viime hetken voittomaalit lilliputteja vastaan ja sitten yksi väsynyt nollanolla Sveitsiä vastaan.

Positiivisimpana Ranskalta mieleen jäi loistava Dimitri Payet, Pari upeaa maalia, toinen heti avauskamppailussa ja toinen sitten Albaniaa vastaan ottelun ihan loppusekunneilla. Myös keskikentällä raatanut N'Golo Kante ansaitsee maininnan. Jatkoi selkeästi siitä mihin Valioliigassa tällä kaudella jäi, kuten Payetkin. Toppariosasto Koscielny-Rami on hoitanut hommansa myös ihan hyvin ja maalilla Hugo Lloris on tehnyt vaaditun, mutta todelliseen testiin ei ole kyllä vielä joutunut.

Lohkokakkoseksi itsensä vääntänyt Sveitsi ei mitään kovinkaan positiivista kuvaa jättänyt. Ongelmia on ollut erityisesti hyökkäysosastolla, kuten osattiinkin ennustaa. Seferovic ja Embolo ovat molemmat pelanneet melko kehnosti, eikä joukkueen tähtipelaajan, Xherdan Shaqirinkaan, otteet ole mitenkään huikaisevia olleet. Yhtään pelitilannemaalia ei joukkue ole saanut luotua, vaan kaikki kaksi tehtyä maalia ovat tulleet erikoistilanteista. Joukkueen suurimmaksi onnistujaksi voinee nostaa maalivahti Yann Sommerin, jonka huikea torjunta pelasti kolme pistettä Albaniaa vastaan ja yleinen hyvä vire edes sen yhden tasapelipisteen Ranskalta.

Lohkokolmoseksi itsensä pelaili ensikertalainen Albania, joka suoriutui mielestäni odotuksiinsa nähden ihan kelvollisesti. Avausottelussa joukkueen kapteeni ja eräänlainen albanialaislegenda Lorik Cana perseili itselleen aivan uskomattoman typerän punakortin. Tämän jälkeen toppariosaston muodosti kaksikko Mergim Mavraj-Arlind Ajeti, joka pelasikin varsin hyvin. Sveitsi-ottelussahan Albania oli jopa hallitsevampi osapuoli alivoimastaan huolimatta. Toki Sveitsin taktiikka vaikutti melkoisen typerältä. Pisteitä jäi siis käteen 3 ja maalieron ollessa -2, jatkopaikka vaikuttaa melko epätodennäköiseltä, mutta toki edelleen mahdolliselta.

Romaniasta ennustettiin HMV:tä ja satunnaisten positiivisten väläytysten värittämä HMV sieltä saatiin. Maalivahti Ciprian Tatarusanu petti täysin ja kun Bogdan Stancu oli ainoa, joka maalinteossa onnistui, ei turnauksesta Romanian osalta kovinkaan pitkää tullut. Stancu osui kahdesti, molemmilla kerroilla toki pilkulta. Muuten koko joukkueesta ei juuri mitään edes jäänyt mieleen. Kiva kun kävivät, muttei varsinaisesti ikävä jää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös