En usko, että 10+10 mallissa (ja ristiinpelaamalla) ylemmän sarjan taso nousee merkittävästi verrattuna nykyiseen 15 joukkueen liigaan. En usko tason nousemiseen tuolla mallilla, koska sehän ei kovinkaan paljon eroa nykyisestä systeemistä. Siinä tapauksessa taso voi jopa heikentyä jos ottelumäärä pidetään nykyisellään niin, silloihan ylemmän tason joukkueet kohtaavat useammin heikompia joukkueita versus nykytilanteessa sijoilla 11-15 olevia joukkueita.
Pelattiin tuollaisessa 10+10 mallisessa järjestelmässä ristiin A ja B Liigan välillä tai ei, niin siinä tilanteessa ylimmällä sarjaportaalla Suomessa olisi pelaajapaikkoja 10 joukkueen verran. Eli kyllä mä jaksaisin uskoa, että tuollaisessa tilanteessa ne parhaan pelaajat, jotka eivät parempia diilejä ulkomailta saa, pyrkivät ensisijaisesti saamaan pelipaikan A Liigasta (siis siitä pelaajamassasta, jolla olisi kykyä pelata tuollaisessa A Liigassa).
Ja se, että joukkueiden taso jotenkin heikkenisi vain sen takia, että joukkueet pelaisivat muitakin pelejä, kuin vain keskenään, tuntuu kyllä hyvinkin oudolta. Heikkeneekö CHL:n osallistuvien Liigajoukkueiden taso, jos pelaavat heikompia joukkueita vastaan tuossa kilpailussa? Jos ei, niin miksi se tapahtuisi, jos pelataan "heikompia" suomalaisia vastaan kotimaassa?
Ja jos tarkastellaan asiaa sitten "mikrotasolla" sellaisen eteenpäin pyrkivän yksilön kannalta, jolla rahkeet riittäisi A Liigassa pelaamiseen. A Liigassa se pelillinen haaste olisi noin 40 peliä maan kovimpia seuroja vastaan ja noin 20 peliä toisen sarjaportaan joukkueita vastaan. B Liigassa niitä top 10 joukkueita kohtaamisia tulisi vain 20 pelin verran ja toisen sarjaportaan joukkueita tulisi kauden aikana vastaan noin 40 pelin verran. Voisi kuvitella, että isompi haaste/mahdollisuus olisi tuolla ylemmällä sarjaportaalla.
Toki ymmärrän myös ajatuksesi siitä, että solidaarisuusmallilla rahaa valuisi "liikaa" alemmalle tasolle ja se olisi yksi yhteen pois ylemmältä tasolta ja siten ylemmällä tasolla ei olisi varaa palkata kaikkia maan parhaita pelaajia, jotka eivät ole saaneet diilejä ulkomailta. Mutta silloinkin oltaisiin siinä samassa tilanteessa, jossa Suomessa pääsarjatasolla niitä pelaaja paikkoja olisi vain 10 joukkueen verran ja jos siinä tilanteessa kovimman pelillisen haasteen haluaa, on se otettava sieltä A Liigasta, oli se palkka sitten joitakin tuhansia enemmän tai vähemmän kaudessa.
Ja kun täällä on usein väläytelty myös sitä, että jonkin verran joukkueita pois Liigasta ja Liigalle ja Mestikselle yhteinen tv-sopimus, niin miksi tuollainen tv-kumppani siihen suostuisi tai siis miksi potentiaalinen tv-kumppani haluaisi kanavilleen uudessa tilanteessa toisenkin sarjatason, kun ei se tunnu oikein kelpaavan kenellekään nykytilanteessa. En ole saletti asiasta, mutta lehtijutuista oon jäänyt mielikuva siitä, ettei Mestis juurikaan saa rahaa siitä, että sen pelejä näytetään Ruutu+ palvelun kautta ja sillä haetaan enemmänkin näkyvyyttä, kuin suoraa riihikuivaa rahaa.
Tämän lisäksi tosiaan Ruotsissa (johon moni täällä viittaa silloin, kun puhutaan toiveista avoimista liigoista) se viimeisin tv-sopimus loi tilanteen, jossa ylimmällä ja toiseksi ylimmällä sarjatasolla saatavan tv-korvauksen ero on lehtijuttujen mukaan 20-kertainen. Joten jos noin käy kiekkomaassa, jossa on pitkät perinteet sarjojen auki pitämisestä, niin voidaanko me helposti kuvitella, että suhteellisesti parempi lopputulos olisi mahdollinen täällä meillä, jossa niitä avoimien liigojen mallia ei ole vaalittu pariin kymmeneen vuoteen?
Tällä tarkoitus tulla siis siihen, että jos me ei saada siitä mahdollisesta toisesta sarjaportaasta tarpeeksi elinvoimaista, nyky Liigaan nähden, niin voidaanko me olettaa että yksikään nykyinen Liiga joukkue vapaaehtoisesti luopuisi paikastaan ylhäällä? Jos ei ja muutosta silti halutaan, niin tavalla tai toisella siitä toisesta sarjaportaasta on saatava uudessa tilanteessa tarpeeksi elinvoimainen, että sieltä voi mutkattomasti kesän aikana rakentaa ylimmälle sarjaportaalle pystyvän joukkueen.