Mainos

Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 398 154
  • 11 640
Miksi minun älyntasoon ei mene läpi, että vuosi on oikein TYÖRYHMÄLLÄ hinkatttu uudistusta ja sitten tullaan ulos toteamuksella, että tarvitaan vuoden aikalisä.
Hemmetin spedet! Häpäisette koko suomalaisen kiekkoilun.
Nyt se 10+12 sarja tänne ja äkkiä.
Ihan alkuun esim. TV-sopimus vaatii tietyn ottelumäärän ja maksajalla on sanansa sanottavana. Nykyään runkosarjassa pelataan 450 ottelua. Jos Liigassa olisi kymmenen joukkuetta niin samaan ottelumäärään tarvitaan 90 ottelun runkosarja. Ts. jos TV-oikeudet omaava maksaa 25 miljoonaa vuodessa oikeuksista niin silloin sillä on myös valtaa. Uuteen sarjajärjestelmään vaaditaan "uusi" TV-sopimus eli mediaoikeuksien myynti kulkee käsikädessä uuden tulevan sarjajärjestelmän kanssa.

Liigan ja Telian välinen sopimus TV-oikeuksista kattaa vielä kauden 2026-2027.
 
Viimeksi muokattu:

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo

Masculine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Yksi esimerkki olisi jonkinlainen palkkalattia mikä estäisi nämä nykyiset tyhjennysmyynnit mitkä ei palvele ketään ja nahilan kokoiset standardikokoiset kentät joka paikkakunnalle jotta saadaan peliin kunnolla vauhtia.

Kyllähän ne tyhjennysmyynnit palvelevat niitä tekeviä seuroja ja antavat tekohengitystä, jolla sitten päästään osallistumaan sarjaan taas vuodeksi lisää.

Nuo NHL-kaukalot eivät nykyisillä tuomarilinjauksilla toisi sitä muutosta mitä sinä toivoisit. Todennäköisempää olisi, että peli olisi entistä enemmän seisoskelua, odottelua, estämistä ja roikkumista. Varsinkin kun tasoerot kärjen ja hännän välillä ovat mitä ne ovat. Tuo kaukalo vaatii pelaajilta enemmän taitoa ja pelinopeutta sekä tuomareilta lähes nollatoleranssia estämiseen ja roikkumiseen. Vaikka Liiga kova sarja onkin eivät nuo kohdat ole missään tapauksessa meidän vahvuuksiamme.
 

Poro24

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Osasto on mielestäni Liigan näkyvin faniyhteisö tällä hetkellä, joten hieno ulostulo. Kiitos! Upeaa nähdä myös kommentteja lukuisilta kiekkoihmiseltä. Vihdoin ihmiset sanovat kunnolla mielipiteensä.

Toivotaan, että nämä jatkuvat näkyvästi ympäri kauden. Huomaatteko, että kukaan ei ole mediassa puolustellut päätöstä sulkea taas ovet?

Muutospaine on kova ja pahoin pelkään, että siellä veljien saunan lauteilla on tähän vain kaksi ratkaisua.

1) Yhden joukkueen nostaminen Liigaan ja sen jälkeen taas sulkeminen ainakin 10 vuodeksi. Samalla Hiltunen rohkaisee toistuvasti mediaan, kuinka Mestiksessä unelma elää.

2) Tai koska kaikille pitää olla kaikkea, eikä saavutetuista eduista haluta luopua, niin kopioidaan menestyksekkäästi U20-tyylinen sarjajärjestelmä myös miehille, eli joka kausi 20-24 joukkuetta läpsyttelee vaikka pari kierrosta keskenään ja jakaantuu joulun jälkeen ylä ja alasarjoihin. Kukaan ei saa pudota varsinaisesti sarjatasoa alemmas ja pitäähän nyt SaiPankin päästä IFK kohtaamaan edes kerran, kun siitä ottelusta saa parhaat lipputulot.

Luonnollisesti näihin päätöksiin päädytään aikaisintaan 5 vuoden pohdinta-ajan jälkeen.

Ei näin. Kovatasoinen maltillisen kokoinen Liiga jossa pelataan laatupelaajilla Eurooppalaista huippulätkää ja nälkäinen maltillisen kokoinen B-liiga josta joka kausi useampi joukkue tähyää ylöspäin.
 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Vastaus on ei, päätöksellä tuhotaan pahimmassa tapauksessa suomalainen ainoa kunnon ammattilaissarja lopullisesti.
Ruotsissakin alkaa jo kelkat kääntymään ja siellä on mahdollisesti muutoksia tulossa nykyiseen malliin.

Eiköhän se suljettuun Liigaan hirttäytyminen ole se, joka sen ammattilaissarjan lopulta tuhoaa. Ruotsissa on mahdollisesti tulossa muutoksia systeemiin, mutta yksi on ja pysyy. Avoin sarja. Siitä ei tulla luopumaan.
 
"Vastaavanlainen liian nopea kriteerien muuttaminen on lain vastaista. Tässä mielessä on perusteltua, että kriteerien muuttamiseen varataan siirtymäaika, johon seurat pystyvät sopeutumaan." Olli Rauste

Tuossa myös yksi syy miksi muutosprosessi vie aikaa. Lisäksi Rauste mainitsee osakassopimukset jne.
 

mustaoranssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Vaikka saataisiin 12+10 tai 10+10 sarjat niin eiköhän nuo tunaroisi sen niin että suoraan nousee ja suoraan putoaa. Silloin olisi taas viimeinen tyhjentämässä joukkuetta.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
"Vastaavanlainen liian nopea kriteerien muuttaminen on lain vastaista. Tässä mielessä on perusteltua, että kriteerien muuttamiseen varataan siirtymäaika, johon seurat pystyvät sopeutumaan." Olli Rauste

Tuossa myös yksi syy miksi muutosprosessi vie aikaa. Lisäksi Rauste mainitsee osakassopimukset jne.

Kuinka paljon aikaa se voi viedä? Tätä on valmisteltu vuosi ja jos siinä ei saada mitään aikaan, on se ihan oma syy. Eihän tolla lailla voi pelata aikaa vuodesta toiseen, että aina vaan tutkitaan ja valmistellaan lisää.

Osakassopimuksen uudelleenneuvottelu voi olla hyvin nopea prosessi, jossa sovitaan säännöt ja laitetaan lakimies laatimaan paperi. Max pari viikkoa. Kysymys on halusta ja liigalla ei halua uudistukseen ole. Tämä kaikki Hiltusen lässytys on pelkkää savuverhoa.
 
Viimeksi muokattu:

Masculine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tuossa myös yksi syy miksi muutosprosessi vie aikaa.

Se miksi tämä vie aikaa on meille kaikille mysteeri, koska Hiltusen puheista huolimatta koko prosessissa ei ole mitään avoimuutta tai läpinäkyvyyttä. Heitellään ilmaan jotain asialiselta kuulostavia lauseita kertomatta oikeastaan mitään. Kansalla voisi olla vähän helpompaa niellä tätä paskaa, jos ihan suoraan kerrottaisiin mikä on se ongelma mitä koitetaan selvittää. Tai mitä on jo saatu sovittua. Tai edes mikä siellä on päämäärä mihin pyritään? Ollaanko suunniteltu karsintoja, A+B-sarjaa, jotain muuta? Eli kaiken kaikkiaan, mitä herrat ovat tässä vuoden aikana tehneet.

Edit. Tämä avoimuuden puute näin Jokerifanina on viime vuosina syönyt välillä todella paljon, joten asia ei ole millään tasolla uusi. On harmillista miten tämä tapa on niin syvällä suomalaisessa jääkiekossa. Maksavia katsojia väheksytään jatkuvasti ja meille kerrotaan vain asioista, jotka valtaapitävät kokevat meille kuuluvan. Nyt kaikki esiriput ja verhot alas, että saadaan asiat kunnolla auki pöydälle. Jos taustalla on jotain mikä ei kestä päivänvaloa, tulisi nekin saada esille ja kuntoon.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Jos kaksitasoinen Liiga on joillekin vain ylitsepääsemätön rasti, niin pitäisikö se kaksitasoisuus sitten tehdä Mestikseen? Eli jos vielä kaudelle 2024-25 ei ole valmiutta ottaa uusia joukkueita Liigaan, niin pitäisikö sillä kaudella kuitenkin alkaa pelaamaan pelejä Mestis seuroja vastaan, ikäänkuin siirtymävaiheen ensi askeleena?

Eli Mestiksestä tehtäisiin kauteen 2024-25 mennessä 12 joukkueen sarja ja se jakautuisi ikäänkuin Mestis A:han ja Mestis B:hen. Kaikki Mestis joukkueet pelaisivat kaikkia vastaan neljästi ja Mestis B:ssä pelattaisiin 10 peliä lisää siten, että kaikki Mestis B:n joukkueet kohtaisivat toisensa kotona ja vieraissa. Täten Mestis B:n joukkueille tulisi kullekin 54 peliä runkosarjaan. Mestis A:n joukkueet pelaisivat sitten tuon 10 pelin verran Liiga joukkueita vastaan.

Mestis A:n kaksi parasta menisi suoraan välieriin ja neljä muuta Mestis A:n seuraa aloittaisi puolivälieristä. puolivälierien häviäjät kohtaisivat vielä siitä, kumpi lähtee karsimaan Mestis A paikasta Mestis B:n parhaan kanssa. Täten siis myös Mestis B:ssä neljä parasta menisi sen pudotuspeleihin ja paras kohtaisi Mestis A:n huonoimman paikasta Mestis A:han seuraavaksi kaudeksi.

Ja jos Liigalla ei vielä tässä vaiheessa ole valmiutta ottaa lisää joukkueita, niin silloin karsinta tai tasonmittaus otteluilla ei ole mitään mieltä, joten kaivaisin naftaliinista aikaisemman ehdotukseni pronssicupista ja Mestis A:n voittaja pääsisi tähän kilpailuun mukaan. Eli jos siellä sitten esim. Jokerit tai K-Espoo (tai joku muu) olisi jollain "huikealla" joukkueella liikenteessä, niin sitten pääsisivät testaamaan vielä mestaruuden jälkeen vähintään yhtä Liiga joukkuetta vastaan paras kolmesta sarjassa.

Jos avauskaudella joukkueet vaikka sijoitettaisiin näihin Mestis A:han ja Mestis B:hen vähän sen mukaan, että ketkä oikeasti tavoittelevat Liiga paikkaa ja sitten tosiaan ensimmäisen kauden jälkeen olisi karsinnat Mestis A:n ja Mestis B:n välillä, niin tällä systeemillä (jos se sitten jatkuisi pidempää, eli Liiga yhteisö ei vielä tuolloinkaan olisi valmis lisenssi ehtojen päivittämisen kanssa) aukeaisi pelit Liiga joukkueita vastaan käytännössä kaikille suomalaisille seuroille, vaikkei Liiga olisi perinteisellä tavalla auki.

Ensimmäisellä kaudella Mestis A:ssa voisi olla vaikka Kiekko-Espoo, Jokerit, Jokipojat, Roki, Tuto ja KooVee. Loput sitten Mestis B:hen. Ja kymmenen peliä Liiga joukkueita vastaan saataisiin siten, että muodostetaan kolme lohkoa joihin kuhunkin tulisi kaksi Mestis A seuraa ja viisi Liiga seuraa. Näissä pelattaisiin vain Liigarajan ylittäviä pelejä, eli kullekin Mestis A seuralle tulisi 10 peliä ja kullekin Liiga joukkueelle neljä peliä. Eli nämä pelit korvaisivat nykyiset niin sanotut välisarjapelit.

Nuo ehdotetut kolme lohkoa voisivat näyttää ensimmäisen kauden aikana sitten vaikka tältä
Lohko1: TPS, Tappara, Ilves, Lukko, Ässät, TuTo ja KooVee
Lohko2: HPK, HIFK, Pelicans, KooKoo, Saipa, K-Espoo ja Jokerit
Lohko3: Kärpät, Sport, Kalpa, Jyp, Jukurit, Jokipojat ja Roki

Eli Liiga joukkeiden osalta samat 60 peliä runkosarjaa, mutta neljä välisarjapeliä korvattaisiin neljällä pelillä Mestisseuroja vastaan ja toisaalta kuudelle parhaalle Mestisseuralle kullekin peräti 10 peliä Liiga seuroja vastaan runkosarjassa ja sitten voittajalle vielä mahdollisuus haastaa Liiga seura niin sanotussa pronssicupissa.

Alla vielä päivitetty hahmotelma pronssicupista ja Mestiksen pudotuspeleistä Mestis A ja B rakenteella. Mestiksen pudotuspelit voivat luonnollisesti alkaa aikaisemmin, kun Mestiksessä tässä ehdotetussa mallissa pelattaisiin runkosarjassa 54 peliä ja Liigassa 60.
 

Liitteet

  • pronssicup4.png
    pronssicup4.png
    59 KB · kertaa luettu: 73

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kuinka paljon aikaa se voi viedä? Tätä on valmisteltu vuosi ja jos siinä ei saada mitään aikaan, on se ihan oma syy. Eihän tolla lailla voi pelata aikaa vuodesta toiseen, että aina vaan tutkitaan ja valmistellaan lisää.
Tais tuo Liigan toimitusjohtajan vaihto olla yks merkki muutosprosessin vauhdittamisesta. Vuosi meni hukkaan.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Arvostan todella paljon. Kiitos Ilveksen fanit.

Samaa mieltä - Osasto41 ansaitsee valtaisan kiitoksen tästä ja toivon, että kaikki muut fanijärjestöt seuraisivat perässä.

Vain tällä voidaan saada riittävää painetta aikaan, koska liigan johto superhitaalla toiminnallaan väistelee vastuutaan, mutta myös yleistä mielipidettä. Kasvattamalla painetta voidaan vaikuttaa siihen, että heidän on arvioitava tilannetta uudestaan…

En kuitenkaan usko, että mikään muuttuu niin surkeaa tuo toiminta on ja ollut hyvin kauan, kaikki lienee muistaa Ranniston argumentit sille miksei karsintoja ole ”Hei, me kysyttiin faneilta ja ei kukaan halua, että oma seura tippuu”. Näin on ja minä kysyin lapsilta, että kuka haluaa jäätelön, kaikki halusivat.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ja miksi eivät tekisi?

Koska:
a) jos seurat haluaisivat irti Jääkiekkoliiton sopimuksista ja määräyksistä, niin miksi ne sitten tekisivätkin sopimuksen Jääkiekkoliiton kanssa
b) Jääkiekkoliitto tekisi luultavasti kaikkensa estääkseen ja hankaloittaakseen sen alaisen toiminnan kanssa kilpailevaa sarjaa

Lähtötilanne tähän hypoteettiseen keskusteluunhan oli siis tämä:

Yksi skenaario on, että osa Liigaseuroista perustaa kylmästi oman sarjan, jos " ulkopuolelta " aletaan liikaa asioita sanelemaan.

Luulisin niillä olevan joku sopimus siitä. Kai liigankin pitäisi semmoinen tehdä, mutta jos eivät tee?

Epärealistinen skenaario, mutta hyvä muistutus kuitenkin siitä yksiselitteisestä faktasta, että Liiga tarvitsee sopimuksen Jääkiekkoliiton kanssa, jotta se tai sen pelaajat voivat olla mukana kansallisen liiton tai IIHF:n järjestämissä kisoissa, jotta se voi järjestää kilpailun jääkiekon Suomen mestaruudesta jne...
 

Redrose

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Koska:
a) jos seurat haluaisivat irti Jääkiekkoliiton sopimuksista ja määräyksistä, niin miksi ne sitten tekisivätkin sopimuksen Jääkiekkoliiton kanssa
b) Jääkiekkoliitto tekisi luultavasti kaikkensa estääkseen ja hankaloittaakseen sen alaisen toiminnan kanssa kilpailevaa sarjaa

Lähtötilanne tähän hypoteettiseen keskusteluunhan oli siis tämä:


Epärealistinen skenaario, mutta hyvä muistutus kuitenkin siitä yksiselitteisestä faktasta, että Liiga tarvitsee sopimuksen Jääkiekkoliiton kanssa, jotta se tai sen pelaajat voivat olla mukana kansallisen liiton tai IIHF:n järjestämissä kisoissa, jotta se voi järjestää kilpailun jääkiekon Suomen mestaruudesta jne...
En siis koe millään tavalla realistisena skenaariona sitä, että Liiga irtautuisi liitosta, jos tämän seurauksena Liiga ei kykenisi tekemään sopimusta IIHF:n kanssa. Tämä on se pointti. Jos tähän epätodennäköiseen skenaarioon, eli liitosta irtautumiseen päädyttäisiin, niin pidän 100% varmana, että Liiga varmistaisi samalla yhteistyön IIHF:n kanssa.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Aika isojen kysymysten ja ongelmien ääressä mielestäni ollaan. Ensinnäkin Liigan joukkuemäärää pitäisi pudottaa, ei kasvattaa. Kuinka tuo sitten onnistuu? Järkeviä lukuja ovat parilliset, 12, 14 ja 16. Jos ei joukkuemäärää kasvateta, niin tuo tarkoittaisi sitä, että pitäisi tiputtaa yksi tai peräti kolme seuraa pois. Kolmen seuran tiputtaminen Mestikseen on mielestäni suurta haihattelua, ei tule tapahtumaan. Jäljelle jää siis vaihtoehto, että yksi seura joutaisi tippua Mestikseen. Ainut oikea ratkaisu olisi tietenkin tehdä tämä urheilullisin perustein, pelaamalla paras seitsemästä ottelusarja kauden päätyttyä. Nykyinen TV-sopimus taisi olla voimassa kauteen 2026-27? Olisiko se sitten niin, että tuolla kaudella nähtäisiin karsintasarja, jossa Liigan runkosarjan sijoilla 15 ja 14 majailevat joukkueet kohtaisivat paras seitsemässä sarjassa ja hävinnyt putoaisi Mestikseen? Seuraavan kauden (2027-28) joukkuemäärä olisi 14 ja Liiga avattaisiin.

Suoraa putoamista en kannata. Olisin itse paras seitsemästä ottelusarjojen kannalla. Liigan viimeiseksi jäänyt joukkue kohtaisi Mestiksen mestarin siten, että kotietu sarjassa olisi Mestiksen mestarilla. Liigan toiseksi viimeinen kohtaisi puolestaan Mestiksen toiseksi parhaan joukkueen ja tällöin kotietu olisi Liiga-seuralla. Kaksi karsintasarjaa, kaksi mahdollisuutta Mestis-seuroille toteuttaa haave pelata Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

Ymmärrän Liigan olevan bisnestä, mutta tämä on myös urheilua ja kilpailua. Avoin sarja olisi omasta mielestäni kaikkein paras ratkaisu, mutta en minä itse mitään yöunia menetä, vaikka jatkettaisiin nykyiselläänkin. Liiga on bisnestä siinä missä esim. myös NHL on. Liigasta on just tullut CHL-mestari vaikka resurssit täällä ovat niukemmat kuin SHL:ssä tai NLA:ssa tai DEL:ssä. Tärkein asia on pysyä huipulla mukana kilpailussa SHL:n ja NLA:n kanssa. Ei omaan päätökseeni seurata Liigaa vaikuta tippaakaan se, että onko sarja auki vai ei ja itkeekö jotkut Kiekko-Espoo ja Jokerit-fanit kohtalostaan pelata Mestistä. Toinen seuroista ajettiin konkkaan ja toinen ryhtyi putinin pelinappulaksi. Jos Liiga ei näille aukea, niin olkoot sitten niin. Mikään ei estä tekemästä Mestiksestä parempaa kuin mitä se on tänä päivänä. Ottaa tavoitteeksi tehdä Mestiksestä vaikka näin ensi alkuun täysiverisen ammattilaissarjan eikä vain haaveile noususta toiseen sarjaan.

Mutta jos itse saisin päättää, niin toki näkisin mieluummin Liigan avattuna urheilullisin perustein kuin suljettuna nykyiseen malliin.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Nummela on ottanut kantaa Liigan uudistamisesta. Tällainen julkaisu löytyi Hesarista:


No, Nummela ainakin toteaa ääneen -joko omasta halustaan tai riittävästi ulkoisen paineen kautta suostuteltuna- kahden saman katon alla olevan sarjan mallin nousuineen ja putoamisineen.

HIltunen omasta positiostaan ja oman puljunsa puolesta viestii sitten hieman erilaisella retoriikalla.

Iso kysymys sitten saattaisi olla, että mihin on hukattu kaikki nämä vuodet? Mikä on estänyt liiton ja Liigan puolelta starttaamaan tämän prosessin vaikkapa viis vuotta sitten? Suurin syy reagointiin nyt Jokerit ja taustalla Espoo?

Kun näitä "Liiga auki ja heti!" kommentteja on lähivuosien aikana nähnyt niin itse mistään mitään tietämättömänä oon ajatellut, että siirtymäaika siitä sarjajärjestelmän remontista/julkistamisesta vie sen 2-3 vuotta ennen kuin käy täysillä tehoilla. Minimissään.

Olisko kesäkuun alku 2023 sitten se point of no return. Pullon henki on vapautettu eikä sitä enää takaisin sullota. Kaudeksi 2025-26 tulee tapahtumaan jotain. Mielellään olisi saanut olla jo 24-25, mutta mikäli tuo sarjajärjestelmän uudistus hoidetaan aidosti ja kunnolla maaliin, niin niellään sitten se vuoden viive. Kukaan ei ainakaan voi väittää ettei olisi valmis siihen mennessä.
 

nevins

Jäsen
Paljon tekstiä ja erilaisia pointteja nostettuna jo esille. Isoin virhe tehtiin aikanaan, kun hiekkalaatikko suljettiin ja ne siellä sisällä olleet muokkasivat säännöt miten mennään jatkossa. Nyt siitä virheestä syytetään silloisen laatikon ulkopuolella olleita joukkueita monestakin erinäisistä syistä. Käsissämme on valuvika jota ei muuteta kovinkaan helposti, koska kyseessä ei ole julkinen järjestö vaan osakeyhtiö jossa on tietyt säännöt/lait. Näkisin, että kaikki toimii tuolloin sääntöjen sallimien rajoissa ja eipä siinä oikein toiveet ja mediakiihko auta.

Muistan hyvin ajat, kun oma joukkue pelasi mestistä ja kävin jopa viesteilyä erään urheilutoimittajan kanssa joka ei millään muotoa nähnyt mitään hyötyä liigan avaamisesta vaikka pelaajia myytiin kauden loppupuolella. Näkemys on kaiketi muuttunut, kun nyt siellä portilla koputtelee iso joukkue joka vei aikanaan ison osan rahavirroistaan venäjän suuntaan. Eikä siinä toki mielipiteet saa muuttua, mutta liigan säännöt/lait tuskin on muuttuneet. Osalla näistä omistajista saattaa edelleen olla hieman pahassa muistissa mitä tämä yhden seuran lähtö tarkoitti?

Itseäni hieman ihmetyttää miksi hallituksen puheenjohtaja pitäisi osallistua operatiiviseen toimintaan eikä toimitusjohtajan? Monessako muussa osakeyhtiössä näin toimitaan? Hiltunen on ajanut itsensä paskaan rakoon todellakin ja sitä saa mitä tilaa. Yleensä tohon tehtävään ei vaan kävellä vaan jotku on häntä ehdottanut ja äänestänyt. Miksi ei omistajista muut ole ottanut kyseistä positiota?

Olen aina ollut avoimen sarjan kannattaja, mutta valuvian takia (jonka jotku viisaat päättivät aikanaan ja nämä joukkueet nimenomaan on syypäitä tähän tilanteeseen) tästä ei tule mitään kaunista eikä välttämättä järkevää kovinkaan nopeasti. Oma veikkaukseni on jotta kohta liigassa pelaa vähintään 16 tai jopa 18 joukkuetta ilman mitään a ja b sarjoja. Ehkä siirtorajan kynnyksellä tulee ylempi ja alempi sarja.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Eli viime vuonna tehty Liigan ja Telian toimesta 3v jatkosopimus tv-oikeuksista.
Onkohan edelleen tuon televisio sopimuksen arvo tuo 23 miljoonaa/vuosi.. Tuo Savon Sanomien uutinen tehty tosiaan 2017, jolloin puhuttiin kuuden vuoden sopimuksesta. Kuusi vuottahan tulisi nyt umpeen.

Liiga ja Telia ovat tehneet kolmivuotisen jatkosopimuksen tv-oikeuksista. Jääkiekon miesten pääsarjaa nähdään siis C Morella ja MTV:n kanavilla kauteen 2026–2027 saakka.


Neljä viikkoa sitten SM-liiga teki kuuden vuoden tv-sopimuksen ruotsalaisen teleoperaattorin Telian kanssa. Helsingin Sanomien mukaan Telian ja Liigan välinen sopimus on arvoltaan peräti 23 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Peluuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Aika isojen kysymysten ja ongelmien ääressä mielestäni ollaan. Ensinnäkin Liigan joukkuemäärää pitäisi pudottaa, ei kasvattaa. Kuinka tuo sitten onnistuu? Järkeviä lukuja ovat parilliset, 12, 14 ja 16. Jos ei joukkuemäärää kasvateta, niin tuo tarkoittaisi sitä, että pitäisi tiputtaa yksi tai peräti kolme seuraa pois. Kolmen seuran tiputtaminen Mestikseen on mielestäni suurta haihattelua, ei tule tapahtumaan. Jäljelle jää siis vaihtoehto, että yksi seura joutaisi tippua Mestikseen. Ainut oikea ratkaisu olisi tietenkin tehdä tämä urheilullisin perustein, pelaamalla paras seitsemästä ottelusarja kauden päätyttyä. Nykyinen TV-sopimus taisi olla voimassa kauteen 2026-27? Olisiko se sitten niin, että tuolla kaudella nähtäisiin karsintasarja, jossa Liigan runkosarjan sijoilla 15 ja 14 majailevat joukkueet kohtaisivat paras seitsemässä sarjassa ja hävinnyt putoaisi Mestikseen? Seuraavan kauden (2027-28) joukkuemäärä olisi 14 ja Liiga avattaisiin.

Suoraa putoamista en kannata. Olisin itse paras seitsemästä ottelusarjojen kannalla. Liigan viimeiseksi jäänyt joukkue kohtaisi Mestiksen mestarin siten, että kotietu sarjassa olisi Mestiksen mestarilla. Liigan toiseksi viimeinen kohtaisi puolestaan Mestiksen toiseksi parhaan joukkueen ja tällöin kotietu olisi Liiga-seuralla. Kaksi karsintasarjaa, kaksi mahdollisuutta Mestis-seuroille toteuttaa haave pelata Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

Ymmärrän Liigan olevan bisnestä, mutta tämä on myös urheilua ja kilpailua. Avoin sarja olisi omasta mielestäni kaikkein paras ratkaisu, mutta en minä itse mitään yöunia menetä, vaikka jatkettaisiin nykyiselläänkin. Liiga on bisnestä siinä missä esim. myös NHL on. Liigasta on just tullut CHL-mestari vaikka resurssit täällä ovat niukemmat kuin SHL:ssä tai NLA:ssa tai DEL:ssä. Tärkein asia on pysyä huipulla mukana kilpailussa SHL:n ja NLA:n kanssa. Ei omaan päätökseeni seurata Liigaa vaikuta tippaakaan se, että onko sarja auki vai ei ja itkeekö jotkut Kiekko-Espoo ja Jokerit-fanit kohtalostaan pelata Mestistä. Toinen seuroista ajettiin konkkaan ja toinen ryhtyi putinin pelinappulaksi. Jos Liiga ei näille aukea, niin olkoot sitten niin. Mikään ei estä tekemästä Mestiksestä parempaa kuin mitä se on tänä päivänä. Ottaa tavoitteeksi tehdä Mestiksestä vaikka näin ensi alkuun täysiverisen ammattilaissarjan eikä vain haaveile noususta toiseen sarjaan.

Mutta jos itse saisin päättää, niin toki näkisin mieluummin Liigan avattuna urheilullisin perustein kuin suljettuna nykyiseen malliin.
En oikein ymmärrä, miksi kirjoitat edelleen ikäänkuin liigan ja mestiksen välisistä karsinnoista. Ei niitä tule onneksi enää koskaan. Tässä Kiekko-Espoota sorsivassa "aikalisässä" on se hyvä puoli, että sitä perusteltiin tulevalla sarjauudistuksella. Nyt ollaan tultu ulos niin liigan kuin liitonkin taholta sellaisin lausein, että mestiksen voi tähän unohtaa siinä mielessä kuin sinä siitä kirjoitit. Mestis saattaa olla olemassa jatkossakin 3. korkeimpana sarjatasona, muttei sieltä karsita enää koskaan korkeimmalle sarjatasolle.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eli viime vuonna tehty Liigan ja Telian toimesta 3v jatkosopimus tv-oikeuksista.
Onkohan edelleen tuon televisio sopimuksen arvo tuo 23 miljoonaa/vuosi.. Tuo Savon Sanomien uutinen tehty tosiaan 2017, jolloin puhuttiin kuuden vuoden sopimuksesta. Kuusi vuottahan tulisi nyt umpeen.

Tämän lisäksi käsittääkseni mestiksen sopimus loppuu tähän tulevaan kauteen, tuossa olisi varmaan mahdollista tehdä parin vuoden sopimus sisältäen vaikkapa karsinnat. Näiden karsintojen mediaraha taas voisi korvamerkittä jos liigajoukkue tippuisi. Sitten nykyisen sopimuksien loppumisen jälkeen voitaisiin isompia rakennemuutoksia tehdä.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Nummela on ottanut kantaa Liigan uudistamisesta. Tällainen julkaisu löytyi Hesarista:

Paljonko jääkiekkoliitto on laittanut/laittaa MM-kisojen miljoonavoitoistaan Mestiksen kehittämiseen/tukemiseen? Niinpä.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Paljonko jääkiekkoliitto on laittanut/laittaa MM-kisojen miljoonavoitoistaan Mestiksen kehittämiseen/tukemiseen? Niinpä.

Joo no maksoivathan ne seurojen matkakuluja että saadaan tuettua Latvialaista jääkiekkoilua viimekaudella ja käsittääkseni korona aikana maksettiin liigan maksamaa tukirahaa suoraan seuroille, mutta ei toki siis omasta pussista.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Ajan hukkaamisen mainitseminen voi viitata siihen, että Jääkiekkoliitossakin ollaan turhautuneita Liigan ajanpeluuseen. Onhan se kummallista, että kun kriteerejä olisi pitänyt täsmentää, niin nyt laitetaankin vain ovi kaudeksi 2024-25 kiinni.

Jääkiekkoliiton ulostulossa on kuitenkin myös yksi mielenkiintoinen puoli, joka ei ole vielä noussut esiin.

Ihmettelen sitä, että kun Jääkiekkoliiton hallitus esittää kantaansa, olisi muistettava, että siihen kuuluu esimerkiksi liittohallituksen varapuheenjohtaja Jukka Toivakka, Jyrki Louhi ja Saku Koivu, jotka suoraan vaikuttavat myös seuroissa Liigassa. Toivakka on Jukureiden varapuheenjohtaja, Louhi HPK:n hallituksen jäsen ja Saku Koivu TPS:n hallituksen jäsen. Oma kysymyksensä on Liigan keskustoimiston palvelukseen siirtynyt toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen.

Mieli tekee kysyä, että kumman hallituksen kanssa herrat mahtavat olla eri mieltä – omien seurojensa hallitusten, jotka olivat Liigan yksimieliseksi kerrottua päätöstä tekemässä? Varmaankin sitten Jääkiekkoliiton hallituksen kanssa, joka teki asiassa oman erilaisen ulostulonsa?

Ei kai näin hävyttömästi voisi kukaan kaksilla rattailla ajaa? Toivottavasti edes Jääkiekkoliiton hallitustyöskentelyn yhteydessä on lausuttu eriävä mielipide. Muutenhan herrat olisivat eri mieltä itsensä kanssa.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös