Mielestäni pitäisi nyt nauttia. Äänestyskopissa on haluttu punavihreää siirtymää. Mitä Punavihreät ovat saaneet aikaan sen siirtymän aikaansaamiseksi?
1. Ehkäistiin vuosikymmeniä ydinvoiman ja sellutehtaiden lupaprosesseja luotettavan energiansaannin turvaamiseksi.
2. Tuettiin tuottamatonta ropellivoimaa, joka tuottaa sähköä ehkä sitten joskus. Tai ainakin teoriassa.
3. Nostettiin energian hintaa päästökaupalla.
4. Räjäyteltiin energiahuollon turvaavia voimalaitoksia.
5. Tuhottiin turvetuotannon alasajolla 8 % Suomen sähköntuotannosta ja hieman suurempi osa kaukolämmön tuotannosta.
6. Ajettiin suomalaisten elintaso ja ostovoima burjaattien tasolle.
Nyt nautitaan. Varatkaa muovipussit, näkkileivät ja taskulamput valmiiksi. Ja varautukaa aika rapsakoihin veronkiristyksiin.
Nyt nautitaan.
Totuuden niin väliä, kun näin nämä asiat koetaan.
1. Olin myös pitkään siinä harhakäsityksessä, että Suomessa olisi ydinvoiman vastustuksella ollut jotain merkitystä sen rakentamisen vähyyteen. Syy on kuitenkin tosiasiassa ydinvoimainvestointien heikossa kannattavuudessa suhteessa investoinnin suuruuteen ja (taloudellisiin) riskeihin. Sähkömarkkinoiden vapautus kilpailulle vuonna 1995 aiheutti sen, että ydinvoimainvestointeja on ryhdytty tarkastelemaan markkinaehtoisemmin. Pitkä takaisinmaksuaika ja riskisyyden tuoma iso diskonttokorko aiheuttavat sen, että investointieurot valuvat ennemmin niihin paremmin tuottaviin "ropelleihin". Jos (ja mielestäni kun) ydinvoimaa tarvitaan yhteiskunnan näkökulmasta lisää, siihen pitää vaikuttaa jonkinlaisella subventiolla.
2. Tuulivoimainvestoinnit tuottavat erittäin hyvin sekä sähköä että fyrkkaa omistajilleen.
3. Päästökaupan merkitys energian hinnassa on varsin pieni, verrattuna muihin tekijöihin. Keskimäärin vaikutus on Euroopassa 20 €/MWh, eli 2 snt/kWh. Mielestäni pieni hinta suhteessa saavutettavaan hyötyyn.
4. Näistä kaipaisin lisätietoa, ei ole itselleni tuttu asia.
5. Turpeen ja kivihiilen polton väheneminen johtuu päästöoikeuksien kallistumisesta ja sitä kautta tuotannon muuttumisesta kannattamattomaksi.
6. Onkos tästä jotain statistiikkaa olemassa?
Vihreän siirtymän syyttäminen nykyisestä energiakriisistä on aivan loistavaa populismia. Tunteita herättävä, ihmisten elämään suoraan vaikuttava asia (energian hinta) yhdistettynä vuosia käynnissä olleeseen murrokseen (vihreä siirtymä) kuulostaa helpolta selitykseltä miltei kenen tahansa asiaan perehtymättömän korvaan. Tosiasia kuitenkin on se, että ilman Venäjän käymää hyökkäyssotaa ja siitä seurannutta
fossiilisten polttoaineiden saatavuuspulaa mitään energiakriisiä ei olisi, ja tavallista suomalaista ei kiinnostaisi paskan vertaa maksaako se sähkö kiinteällä sopparilla 4 vai 6 senttiä kilowattitunnilta. Toinen fakta on se, että vaikka voisimme maagisesti palauttaa sähköntuotantomme 2000-luvun alun kultaisille fossiilivuosille, sähkö olisi silti tänään jumalattoman kallista. Tämä johtuu siitä, että olemme osa pohjoismaista sähköpörssiä, jossa hinta määräytyy kalleimman tuotantotavan mukaan. Emmekä me voi siitä irtautuakaan, sillä omavaraisia emme ole olleet vuosikymmeniin, jos koskaan.