Avalanche palasi vuoden tauon jälkeen toisen kierroksen joukkueeksi, vaikka runkosarja oli heikompi kuin hetkeen ja kotietu jäi saamatta ensimmäiselle kierroskelle. Viime kesän epäonnistunut kakkossentterikokeilu ja kapteenin pitkittyvä sairausloma olivat runkosarjan osalta tulosta heikentänyt asia, pudotuspeleissä valitettavasti toisen kärkilaiturin putoaminen kokoonpanosta kesken kaiken vei mahdollisuudet pelata pidempää kautta.
Avalanche lähtee uuteen kauteen pienillä muutoksilla odottamaan näiden kahden kärkilaiturin paluuta kokoonpanoon. Hyökkäyksen kärki on kova, mutta muutoin se on kiekollisesti kapea ainakin alkukaudesta. Puolustus on laadukas ja siellä luotetaan kiekollisuuteen. Maalivahtikaksikko on tälle kaudelle tasainen ja ykkösvahdin asema saattaa vaihtua kauden edetessä, mutta lähtökohtaisesti maalivahdit eivät ole Avalanchen vahvuus.
Avalanche ei ole enää NHL:n ykkössuosikkeja, mutta on kuitenkin yhä yksi niistä, joiden Stanley Cup ei olisi yllätys. Pudotuspeleihin yltäminen on niin sanotusti pakollinen asia. Sitten keväällä nähdään ketkä ovat kokoonpanossa ja millä tasolla. Jos kaikki ovat kunnossa, niin Avalanche pelaa Stanley Cupista.
Hyökkääjät :
Nathan MacKinnon, 12 600 000 $ (UFA 2031)
Mikko Rantanen, 9 250 000 $ (UFA 2025)
Gabriel Landeskog, 7 000 000 $ (UFA 2029)
Valeri Nichushkin, 6 125 000 $ (UFA 2030)
Casey Mittelstadt, 5 750 000 $ (UFA 2027)
Artturi Lehkonen, 4 500 000 $ (UFA 2027)
Ross Colton, 4 000 000 $ (UFA 2027)
Miles Wood, 2 500 000 $ (UFA 2029)
Jonathan Drouin, 2 500 000 $ (UFA 2025)
Logan O’Connor, 1 050 000 $ (UFA 2025)
Nikolai Kovalenko, 896 250 $ (RFA 2025)
Parker Kelly, 825 000 $ (UFA 2026)
Joel Kiviranta, 775 000 $ (UFA 2025)
Chris Wagner, 775 000 $ (UFA 2025)
- - -
Jere Innala, 870 000 $ (UFA 2025)
Ondrej Pavel, 870 000 $ (RFA 2025)
Oskar Olausson, 863 333 $ (RFA 2026)
Jean-Luc Foudy, 847 500 $ (RFA 2025)
Puolustajat :
Cale Makar, 9 000 000 $ (UFA 2027)
Devon Toews, 7 250 000 $ (UFA 2031)
Samuel Girard, 5 000 000 $ (UFA 2027)
Josh Manson, 4 500 000 $ (UFA 2026)
Erik Brännström, 900 000 $ (RFA 2025)
Sam Malinski, 850 000 $ (RFA 2025)
Calvin de Haan, 800 000 $ (UFA 2025)
- - -
Jacob MacDonald, 775 000 $ (UFA 2026)
Calle Rosen, 775 000 $ (UFA 2026)
Maalivahdit :
Alexander Georgiev, 3 400 000 $ (UFA 2025)
Justus Annunen, 837 500 $ (RFA 2026)
Pudotuspelikevään pelaajarungosta kuusi lähti kesällä muualle tai lopetti uransa. Nelosketjun luottohevonen Andrew Cogliano lopetti uransa ja jatkaa Avalanchessa toimiston puolella. Samoin uransa päätti Zach Parise, joka pelasi pudotuspeleissä tasoon nähden aivan liian isossa roolissa. Alaketjujen roolipelaajiksi siirtorajalla hommatut Brandon Duhaime ja Yakov Trenin olivat molemmat pettymyksiä sekä jatkoivat nyt matkaa muualle. Duhaime pelaa jatkossa Capitalsissa ja Trenin divisioonavastustaja Wildissä. Lisäksi kolmospakkiparin kokenut Jack Johnson ja siirtorajan uusista hankinnoista Sean Walker siirtyivät itään pelaamaan. Johnson palasi takaisin Blue Jacketsiin ja Walker matkasi Hurricanesiin. Myös puolustaja Caleb Jones mahtui pelaamaan muutaman pelin pudotuspeleissä, mutta se ei ollut omaa hyvyyttä ja taso ei tahdo riittää NHL:ssä. On ilman sopimusta minnekään.
#7 Devon Toews (30, D, CAN)
Laadukasta tekemistä tutun varmalla tasolla. Tärkein puolustaja omiin päin, hyökkäyssuuntaan jää tietenkin pakkiparinsa varjoon, mutta varmaa tekemistä sinnekin. Jatkaa pitkään ja hyvä niin.
#8 Cale Makar (25, D, CAN)
Vähän kaksijakoinen kausi alla. Todella tehokas, ensi kertaa 90 pisteen raja rikki ja hävisi pakkien pistepörssin sivuun jääneisiin viiteen otteluun. Mutta pelaaminen ei muuten näyttänyt hyvältä, kausi sisälsi yhden todella heikon jakson ja loukkaantumisella spekuloitiin. Outoja virheitä kiekon kanssa ja ilman. Pudotuspeleissä näytti paremmalta ja odotuksissa paluu Norris Trophy -tasolle alkavalla kaudella. Ehjänä sataan pisteeseen aito mahdollisuus.
#13 Valeri Nichushkin (29, LW/RW, RUS)
Ongelmatapaus toisissa pudotuspeleissä putkeen, nyt heijastuu runkosarjaan asti. Sivussa siis pelikiellon takia runkosarjan 16 ensimmäistä ottelua. Se ei ole paljon, alle neljäsosa, mutta luotto joukkueen sisällä pieneni merkittävästi ja epävarmaa miten pysyy poissa hankaluuksia jatkossa. Pelikelpoisena aivan tärkeimpiä pelaajia ja erityisesti pudotuspeleissä loistava kahden suunnan pelaaja. Saattaa olla ratkaiseva tekijä Stanley Cup -taistoon.
#14 Chris Wagner (33, C/RW, USA)
Palasi viime kesänä muutaman vuoden tauon jälkeen Avalancheen ja akillesjänne katkesi ennen kuin kausi edes alkoi. Oli toki lähtökohtaisesti AHL-pelaaja, mutta nousi NHL-miehistöön ja nykyisillä pelaajilla saattaa hyvinkin olla avauskokoonpanossa nelossentterinä. Vahvuudet puolussuuntaan ja fyysisyydessä.
#20 Ross Colton (28, C/W, USA)
Ensimmäisen kausi Avalanchessa ihan mainio, vaikka palkkaa pidetään liian kovana. Näyttäisi paremmalta isommassa roolissa ja laiturina, mutta ohuessa sentteritilanteessa paikka keskellä on sinetöity ja tarjolla ei ole niin kiekollisia laitureita. Tärkeä pelaaja kuitenkin Avalanchelle tuoden sitä nopeutta ja fyysisyyttä, minkä takia hänet hankittiinkin. Treidillä spekuloitiin, mutta jatkaa nyt ainakin vielä.
#25 Logan O’Connor (28, RW, CAN)
Alkava kausi on varaamattomalle laiturille jo seitsemäs Avalanchessa, mikä tekee hänestä viidenneksi pitkäaikaisimman pelaajan nykyisestä kokoonpanosta. Kausi saattaa hyvinkin olla viimeinen, sillä sopimus päättyy ja hakee ensi kesänä varmasti sellaista sopimusta muualta, mihin Avalanche ei voi tiukassa palkkakattotilanteessa vastata. O’Connorin viime kausi päättyi liian aikaisin loukkaantumiseen. Joukkueen paras alivoimapelaaja ja pelasi uransa tehokkainta kautta. Ehjänä pysyminen olisi Avalanchelle tärkeää tämän kauden pudotuspeleihin.
#27 Jonathan Drouin (29, LW, CAN)
Viime kesän odotettu hankinta MacKinnonin kaveriksi. Alku heikko, leimattiin flopiksi ja joutui katsomoonkin. Sitten pääsi hyville joukkueen pelistä ja oli todella hyvä vahvistus. Kiekollinen rooli iso ja teki piste-ennätyksensä heikosta alusta huolimatta. Harmittavasti loukkaantui runkosarjan lopussa ja pelasi vain muutaman pudotuspeliottelua puolikuntoisena. Olisi saanut rahakkaamman sopimuksen muualta, mutta haluaa ehjän kauden Avalanchessa. Ehjänä piste-ennätys pitäisi olla paperia.
#28 Miles Wood (29, LW, USA)
Fyysinen vauhtikone pelasi tutulla tasolla ensimmäisellä Avalanche-kaudellaan. Alaketjujen roolipelaaja, alivoimalla tonttia tarjolla, vaikka kehitystä se yhä vaatisi. Ideaalitilanteessa olisi nelosketjussa. Ei kuitenkaan huono pelaaja vaan mieluisa kaveri kokoonpanossa.
#29 Nathan MacKinnon (29, C, CAN)
MacKinnon pelasi Avalanchen historian parhaan runkosarjan tehden uuden piste-ennätyksen ja nappasi vielä kauden päätteeksi sekä Hart Trophyn että Ted Lindsay Awardin. Joukkueen paras ja tärkein pelaaja. Onko tämä kausi pettymys, jos tekeekin vain noin 110 pistettä? Rooli vajavaisessa hyökkäyksessä liiankin iso, Landskogin ja Nichushkin paluu olisi tässäkin mielessä Avalanchelle tarpeellinen.
#37 Casey Mittelstadt (25, C, USA)
Onnistunut uusi kakkossentterihankinta siirtorajalta. Alku vähän takkuileva, mutta potentiaali näkyi heti. Tarkoitus kehittyä kokonaisvaltaisesti ja ainekset olla uusi Nazem Kadri, vaikka pelityyli ei täysin kohtaa. Hyvä pelintekijä ja rauhallinen kiekon kanssa.
#40 Alexandar Georgiev (28, G, RUS)
Kausi alkoi erinomaisesti ja nopealla aikataululla nostettiin Vezina-kärkiehdokkaaksi, mutta sitten taso romahti. Voitti eniten kaikista maalivahdeista, mutta lähinnä pelimäärän ja hyvän kenttäpelaajiston myötä. Pavel Francouzin loukkaantumisen myötä pelejä tuli liikaa, mutta nyt Annunen haastaa Georgievin tosissaan ja samalla Georgiev toivottavasti saa pidettyä tasonsa paremmin, kun huilia enemmän luvassa. Riittävä Stanley Cup -taistossa. Tuleva kausi todennäköisesti viimeinen Avalanchessa.
#42 Josh Manson (33, D, CAN)
Yllättävän tärkeä pelaaja fyysisenä puolustavana puolustajana. Välillä erikoisia virheitä, mutta omalla tasollaan hyvä kakkosparin puolustaja. Ei huono kiekollisenakaan. Loukkaantumisherkkä, ehjä kausi olisi kiva.
#49 Sam Girard (26, D, CAN)
Tehot kadonnut, mistä saanut vähän liikaakin kritiikkiä. Kehittynyt kuitenkin kokonaisvaltaisesti ja siinä mielessä viime kausi jopa uran paras, vaikka kaukalon ulkopuoliset ongelmat sekoitti kautta. Avalanche ei kaadu Girardin pelaamiseen, muttei toisaalta Girard ratkaise mestaruuksia.
#51 Nikolai Kovalenko (24, LW/RW, RUS)
Minulla on kovat odotukset Kovalenkolle. Debytoi pudotuspeleissä ja nyt heti tarjolla paikka keskiketjuissa NHL:ssä. Todella monipuolinen pelaaja, hyvä kiekon kanssa ja pystyy tekemään pisteitä. Samalla laadukas puolustamaan, pelaa ärsyttävästi ja kovaa. Taso kuitenkin NHL:ssä kysymysmerkki, mutta odotuksia riittää.
#60 Justus Annunen (24, G, FIN)
En näe syytä miksi Avalanche hommaisi kokeneemman kakkosmaalivahdin, vaikka sellaisesta on spekuloitu. Annunen on pelaamissaan NHL-peleissä osoittanut pärjäävänsä tällä tasolla ja kehityspotentiaalia riittää nuorella vahdilla. Haastaa tosissaan Georgievin ykkösvahdin paikasta.
#62 Artturi Lehkonen (29, LW/RW, FIN)
Tärkeä kärkiketjujen duunari, varsinkin Landeskogin ja Nichushkin poissaollessa. Kiekollisesti riittävä 60 pisteeseen, taistelijana ja periksiantamattomana pelaajana loistava. Alkukausi saattaa jäädä väliin loukkaantumisen takia.
#70 Sam Malinski (26, D, USA)
Vähän vanhemmalla iällä kehittynyt pelaaja on 26-vuotias tulokas. Debytoi viime kaudella ja osoitti NHL-kykyjä, mutta fyysisyys ja pärjääminen omissa ongelma. Rohkea kiekon kanssa, mutta tässä rosterissa ei erotu sillä, joten kehitystä vaatii kokonaisvaltaisesti. Tappelee paikasta pelaavassa kuusikossa, mutta tuskin AHL:ään enää lähtee.
#92 Gabriel Landeskog (31, LW, SWE)
Olet niin hyvä kuin viimeinen pelisi. Eli kapteeni on Stanley Cup -voittajatasoa, edelleen. Kaksi kautta putkeen sivussa, mutta yhä jaksetaan uskoa pelikuntoon pääsemiseen, vaikkei ainakaan alkukaudesta heti vielä. Henkisenä johtajana omaa luokkaansa ja paluu kokoonpanoon olisi jättimäinen buusti koko joukkueelle. Mutta palaako ja mikä pelillinen taso? Palkka kuitenkin iso, joten kolmosketjun duunarina olisi ylihintainen. Jaksetaan uskoa hyvään tulevaisuuteen.
#94 Joel Kiviranta (28, LW/RW, FIN)
Kesken viime kautta saapunut alaketjujen tsemppari sai minimihintaisen jatkosopimuksen. Tappelee paikasta pelaavassa kokoonpanossa, toki loukkaantumisten takia otteluita kertyy joka tapauksessa.
#96 Mikko Rantanen (27, RW, FIN)
Rantasen nykyisen sopimuksen viimeinen vuosi alkaa. Saattaa tehdä jatkon jo nyt kesällä. Ykköslaituri ja toinen sadan pisteen kausi, vaikka loppukaudesta sai kritiikkiä. Liian iso peliaika näkyi ja hänenkin kannalta hyökkäyksen leveytyminen olisi hyvä asia. Odotuksissa piste per peli kausi jälleen ja pitkä jatkosopimus.
# Erik Brännström (25, D, SWE)
Vähän yllättävä hankinta. Ei saanut Senatorsilta QO:ta ja pääsee nyt aloittamaan NHL-uraa alusta halvalla sipimuksella Avalanchessa. Samanlainen pelaaja kuin Girard. Puolustajaksi pienikokoinen, hyvä liike ja kiekollinen osaaminen. Innokas puolustussuuntaan, vaikka puolustaminen ei ole vahvuuksia. Potentiaalia syrjäyttää Girard ja nousta isompaan rooliin. Tai sitten on liikaa ongelmissa omissa ja putoaa kokoonpanosta. Pelannee numerolla 26.
# Calvin de Haan (33, D, CAN)
Haaveilin de Haanin hankinnasta useampi vuosi sitten, kun lähti Islandersista vapaille markkinoille. Ei enää samaa tasoa, mutta mieleinen hankinta halvalla paperille. Puolustava puolustaja, mutta ei kädetön pelaaja, joten soveltuu Avalancheen hyvin. Pelinumero lienee 44, jolla pelannut kaikissa muissa NHL-joukkueissaan.
# Parker Kelly (25, LW, CAN)
Kesän toistaiseksi ainoa uusi hyökkääjä. Kokoisekseen fyysinen hyökkääjä tulee pelaamaan isossa roolissa alivoimalla ja taklaamaan hyökkääjistä eniten. Nuori pelaaja, hyvä kahden vuoden sopimus. Pystyy tekemään nelosketjun pelaajaksi hyvin pisteitä, mitä Avalanche tarvitseekin. Brännströmin tavoin saapuu Senatorsista, joka jätti hänellekin QO:n antamatta. Pelasi Senatorsissa numerolla 27, joka on Drouinille varattu, joten uusi pelinumero on arvoitus.
Kokoonpanohahmotelma :
Jos Avalanche ei tee enää vahvistuksia vaan lähtee kauteen nykyisillä pelaajilla odottaen Gabriel Landeskogin tai Valeri Nichushkinin paluuta, miksei molempienkin, niin ketjut voisi näyttää kauden avaukseen tältä:
Jonathan Drouin - Nathan MacKinnon - Mikko Rantanen
Artturi Lehkonen - Casey Mittelstadt - Nikolai Kovalenko
Miles Wood - Ross Colton - Logan O’Connor
Parker Kelly - Chris Wagner - Joel Kiviranta
Nykyisellään secondary scoring on hyvin kapea, joten mielestäni Landeskogin ja Nichushkinin epävarmojen tilanteiden takia hyökkäykseen voisi vielä pari vahvistusta hommata. Vaikka Kovalenko on KHL:ssä jo taitonsa näyttänyt, niin tulokkaana suoraan tulosyksikköön mahtuminen on vähän riskipeliä Avalanchelta, joten hommaisin varmemman kiekollisen suorittajan siihen ja Kovalenko saisi aloittaa alempaa osoittamaan kykyjään. Sopimuksettomia hyökkääjiä, joilla on hyvä kyky vahvistaa kiekollisesti Avalanchen keskiketjuja, on vielä muutama jäljellä. Daniel Sprong on kovin nimi ja toivoisin hänen hankintaansa. Alexander Barabanovin viime kausi huonossa Sharksissa oli rikkonainen ja heikko, mutta kyky on olla yli 40 pisteen hyökkääjä. Alexander Nylander ja Filip Zadina vaikuttavat ikuisilta lupauksilta, mutta paremman puutteessa voisivat kokeilla Avalanchessa osaamistaan. Max Pacioretty ja James van Riemsdyk ovat hitaampia ikämiehiä, joiden sopeutuminen Avalancheen on kysymysmerkki, eikä Pacioretty enää ole pysynyt ehjänä paljoakaan. Toki omasta reservistä löytyy potentiaalisimpina Jean-Luc Foudy ja ensimmäistä kautta Pohjois-Amerikassa pelaava Jere Innala, jotka kyttäävät mahdollisuutta NHL:ssä.
Myös parempi ja varmempi nelossentteri Wagnerin paikalle olisi perusteltu hankinta, mutta markkinat ovat sen osalta kuivat. Avalanchen sentteritilanne on muutenkin ohut, joten ihan loukkaantumisten varaltakin olisi yksi sentterihankinta järkevä tehdä vielä. Viime kaudelta Fredrik Olofsson olisi yhä ilman sopimusta ja tutuista pelaajista myös Pierre-Edouard Bellemare, jolla tosin jalka alkaa painaa jo. Steven Lorentz ja Chris Tierney eivät ole sateentekijöitä, mutta NHL-tason pelaajia kuitenkin. Nick Cousins on parempi laidalla, mutta pystyy pelaamaan keskellä ja olisi omaan silmään nyt paras vaihtoehto uudeksi nelossentteriksi. Tyler Johnson on myös vapaana ja vuoden pelaamatta ollut Jonathan Toews kuulostaisi mielenkiintoiselta kokeilulta, jos vain on kunnossa. Laiturin ja sentterin hankinnan jälkeen kauden avauskokoonpano näyttäisi tältä:
Drouin - MacKinnon - Rantanen
Lehkonen - Mittelstadt - XXX
Wood - Colton - Kovalenko
Kelly - XXX - O’Connor
Puolustuksen neljän kärki on selkeä, vaikka erilaisia pakkiparikoostumuksia voisikin kokeilla ykkösparin takana. Kahdesta viimeisestä paikasta kilpailee kolme pelaajaa, enkä laittaisi pahitteeksi vaikka yksi kokenut puolustava puolustaja hommattaisiin vielä AHL:n puolelle kyttäämään tarpeellisuutta. NHL:n puolella pelaavista seiskapakiksi jättäisin tällä hetkellä Sam Malinskin, vaikka odotuksia hänelle aluksi asetinkin. Malinskin waiver-vapaus meni nyt kesällä, joten suoraan AHL:ään häntä ei voi laittaa, joten voisi aloittaa seiskapakkina. Kolme pelaavaa pakkiparia kauden avaukseen lienevät nämä:
Devon Toews - Cale Makar
Sam Girard - Josh Manson
Calvin de Haan - Erik Brännström
Unelmatilanteessa Avalanchella on kokoonpanossa sekä Landeskog että Nichushkin, mutta nykyisellään molemmat eivät mahdu palkkakaton alle. Joten jos molemmat saadaan samaan aikaan kokoonpanoon ennen pudotuspelejä, Avalanchella on samaan aikaan asiat hyvin että ongelmallinen palkkakaton takia. Mutta sitä ihmetellään jos tällainen tilanne sattuu eteen.
Avalanche lähtee uuteen kauteen pienillä muutoksilla odottamaan näiden kahden kärkilaiturin paluuta kokoonpanoon. Hyökkäyksen kärki on kova, mutta muutoin se on kiekollisesti kapea ainakin alkukaudesta. Puolustus on laadukas ja siellä luotetaan kiekollisuuteen. Maalivahtikaksikko on tälle kaudelle tasainen ja ykkösvahdin asema saattaa vaihtua kauden edetessä, mutta lähtökohtaisesti maalivahdit eivät ole Avalanchen vahvuus.
Avalanche ei ole enää NHL:n ykkössuosikkeja, mutta on kuitenkin yhä yksi niistä, joiden Stanley Cup ei olisi yllätys. Pudotuspeleihin yltäminen on niin sanotusti pakollinen asia. Sitten keväällä nähdään ketkä ovat kokoonpanossa ja millä tasolla. Jos kaikki ovat kunnossa, niin Avalanche pelaa Stanley Cupista.
Hyökkääjät :
Nathan MacKinnon, 12 600 000 $ (UFA 2031)
Mikko Rantanen, 9 250 000 $ (UFA 2025)
Gabriel Landeskog, 7 000 000 $ (UFA 2029)
Valeri Nichushkin, 6 125 000 $ (UFA 2030)
Casey Mittelstadt, 5 750 000 $ (UFA 2027)
Artturi Lehkonen, 4 500 000 $ (UFA 2027)
Ross Colton, 4 000 000 $ (UFA 2027)
Miles Wood, 2 500 000 $ (UFA 2029)
Jonathan Drouin, 2 500 000 $ (UFA 2025)
Logan O’Connor, 1 050 000 $ (UFA 2025)
Nikolai Kovalenko, 896 250 $ (RFA 2025)
Parker Kelly, 825 000 $ (UFA 2026)
Joel Kiviranta, 775 000 $ (UFA 2025)
Chris Wagner, 775 000 $ (UFA 2025)
- - -
Jere Innala, 870 000 $ (UFA 2025)
Ondrej Pavel, 870 000 $ (RFA 2025)
Oskar Olausson, 863 333 $ (RFA 2026)
Jean-Luc Foudy, 847 500 $ (RFA 2025)
Puolustajat :
Cale Makar, 9 000 000 $ (UFA 2027)
Devon Toews, 7 250 000 $ (UFA 2031)
Samuel Girard, 5 000 000 $ (UFA 2027)
Josh Manson, 4 500 000 $ (UFA 2026)
Erik Brännström, 900 000 $ (RFA 2025)
Sam Malinski, 850 000 $ (RFA 2025)
Calvin de Haan, 800 000 $ (UFA 2025)
- - -
Jacob MacDonald, 775 000 $ (UFA 2026)
Calle Rosen, 775 000 $ (UFA 2026)
Maalivahdit :
Alexander Georgiev, 3 400 000 $ (UFA 2025)
Justus Annunen, 837 500 $ (RFA 2026)
Pudotuspelikevään pelaajarungosta kuusi lähti kesällä muualle tai lopetti uransa. Nelosketjun luottohevonen Andrew Cogliano lopetti uransa ja jatkaa Avalanchessa toimiston puolella. Samoin uransa päätti Zach Parise, joka pelasi pudotuspeleissä tasoon nähden aivan liian isossa roolissa. Alaketjujen roolipelaajiksi siirtorajalla hommatut Brandon Duhaime ja Yakov Trenin olivat molemmat pettymyksiä sekä jatkoivat nyt matkaa muualle. Duhaime pelaa jatkossa Capitalsissa ja Trenin divisioonavastustaja Wildissä. Lisäksi kolmospakkiparin kokenut Jack Johnson ja siirtorajan uusista hankinnoista Sean Walker siirtyivät itään pelaamaan. Johnson palasi takaisin Blue Jacketsiin ja Walker matkasi Hurricanesiin. Myös puolustaja Caleb Jones mahtui pelaamaan muutaman pelin pudotuspeleissä, mutta se ei ollut omaa hyvyyttä ja taso ei tahdo riittää NHL:ssä. On ilman sopimusta minnekään.
#7 Devon Toews (30, D, CAN)
Laadukasta tekemistä tutun varmalla tasolla. Tärkein puolustaja omiin päin, hyökkäyssuuntaan jää tietenkin pakkiparinsa varjoon, mutta varmaa tekemistä sinnekin. Jatkaa pitkään ja hyvä niin.
#8 Cale Makar (25, D, CAN)
Vähän kaksijakoinen kausi alla. Todella tehokas, ensi kertaa 90 pisteen raja rikki ja hävisi pakkien pistepörssin sivuun jääneisiin viiteen otteluun. Mutta pelaaminen ei muuten näyttänyt hyvältä, kausi sisälsi yhden todella heikon jakson ja loukkaantumisella spekuloitiin. Outoja virheitä kiekon kanssa ja ilman. Pudotuspeleissä näytti paremmalta ja odotuksissa paluu Norris Trophy -tasolle alkavalla kaudella. Ehjänä sataan pisteeseen aito mahdollisuus.
#13 Valeri Nichushkin (29, LW/RW, RUS)
Ongelmatapaus toisissa pudotuspeleissä putkeen, nyt heijastuu runkosarjaan asti. Sivussa siis pelikiellon takia runkosarjan 16 ensimmäistä ottelua. Se ei ole paljon, alle neljäsosa, mutta luotto joukkueen sisällä pieneni merkittävästi ja epävarmaa miten pysyy poissa hankaluuksia jatkossa. Pelikelpoisena aivan tärkeimpiä pelaajia ja erityisesti pudotuspeleissä loistava kahden suunnan pelaaja. Saattaa olla ratkaiseva tekijä Stanley Cup -taistoon.
#14 Chris Wagner (33, C/RW, USA)
Palasi viime kesänä muutaman vuoden tauon jälkeen Avalancheen ja akillesjänne katkesi ennen kuin kausi edes alkoi. Oli toki lähtökohtaisesti AHL-pelaaja, mutta nousi NHL-miehistöön ja nykyisillä pelaajilla saattaa hyvinkin olla avauskokoonpanossa nelossentterinä. Vahvuudet puolussuuntaan ja fyysisyydessä.
#20 Ross Colton (28, C/W, USA)
Ensimmäisen kausi Avalanchessa ihan mainio, vaikka palkkaa pidetään liian kovana. Näyttäisi paremmalta isommassa roolissa ja laiturina, mutta ohuessa sentteritilanteessa paikka keskellä on sinetöity ja tarjolla ei ole niin kiekollisia laitureita. Tärkeä pelaaja kuitenkin Avalanchelle tuoden sitä nopeutta ja fyysisyyttä, minkä takia hänet hankittiinkin. Treidillä spekuloitiin, mutta jatkaa nyt ainakin vielä.
#25 Logan O’Connor (28, RW, CAN)
Alkava kausi on varaamattomalle laiturille jo seitsemäs Avalanchessa, mikä tekee hänestä viidenneksi pitkäaikaisimman pelaajan nykyisestä kokoonpanosta. Kausi saattaa hyvinkin olla viimeinen, sillä sopimus päättyy ja hakee ensi kesänä varmasti sellaista sopimusta muualta, mihin Avalanche ei voi tiukassa palkkakattotilanteessa vastata. O’Connorin viime kausi päättyi liian aikaisin loukkaantumiseen. Joukkueen paras alivoimapelaaja ja pelasi uransa tehokkainta kautta. Ehjänä pysyminen olisi Avalanchelle tärkeää tämän kauden pudotuspeleihin.
#27 Jonathan Drouin (29, LW, CAN)
Viime kesän odotettu hankinta MacKinnonin kaveriksi. Alku heikko, leimattiin flopiksi ja joutui katsomoonkin. Sitten pääsi hyville joukkueen pelistä ja oli todella hyvä vahvistus. Kiekollinen rooli iso ja teki piste-ennätyksensä heikosta alusta huolimatta. Harmittavasti loukkaantui runkosarjan lopussa ja pelasi vain muutaman pudotuspeliottelua puolikuntoisena. Olisi saanut rahakkaamman sopimuksen muualta, mutta haluaa ehjän kauden Avalanchessa. Ehjänä piste-ennätys pitäisi olla paperia.
#28 Miles Wood (29, LW, USA)
Fyysinen vauhtikone pelasi tutulla tasolla ensimmäisellä Avalanche-kaudellaan. Alaketjujen roolipelaaja, alivoimalla tonttia tarjolla, vaikka kehitystä se yhä vaatisi. Ideaalitilanteessa olisi nelosketjussa. Ei kuitenkaan huono pelaaja vaan mieluisa kaveri kokoonpanossa.
#29 Nathan MacKinnon (29, C, CAN)
MacKinnon pelasi Avalanchen historian parhaan runkosarjan tehden uuden piste-ennätyksen ja nappasi vielä kauden päätteeksi sekä Hart Trophyn että Ted Lindsay Awardin. Joukkueen paras ja tärkein pelaaja. Onko tämä kausi pettymys, jos tekeekin vain noin 110 pistettä? Rooli vajavaisessa hyökkäyksessä liiankin iso, Landskogin ja Nichushkin paluu olisi tässäkin mielessä Avalanchelle tarpeellinen.
#37 Casey Mittelstadt (25, C, USA)
Onnistunut uusi kakkossentterihankinta siirtorajalta. Alku vähän takkuileva, mutta potentiaali näkyi heti. Tarkoitus kehittyä kokonaisvaltaisesti ja ainekset olla uusi Nazem Kadri, vaikka pelityyli ei täysin kohtaa. Hyvä pelintekijä ja rauhallinen kiekon kanssa.
#40 Alexandar Georgiev (28, G, RUS)
Kausi alkoi erinomaisesti ja nopealla aikataululla nostettiin Vezina-kärkiehdokkaaksi, mutta sitten taso romahti. Voitti eniten kaikista maalivahdeista, mutta lähinnä pelimäärän ja hyvän kenttäpelaajiston myötä. Pavel Francouzin loukkaantumisen myötä pelejä tuli liikaa, mutta nyt Annunen haastaa Georgievin tosissaan ja samalla Georgiev toivottavasti saa pidettyä tasonsa paremmin, kun huilia enemmän luvassa. Riittävä Stanley Cup -taistossa. Tuleva kausi todennäköisesti viimeinen Avalanchessa.
#42 Josh Manson (33, D, CAN)
Yllättävän tärkeä pelaaja fyysisenä puolustavana puolustajana. Välillä erikoisia virheitä, mutta omalla tasollaan hyvä kakkosparin puolustaja. Ei huono kiekollisenakaan. Loukkaantumisherkkä, ehjä kausi olisi kiva.
#49 Sam Girard (26, D, CAN)
Tehot kadonnut, mistä saanut vähän liikaakin kritiikkiä. Kehittynyt kuitenkin kokonaisvaltaisesti ja siinä mielessä viime kausi jopa uran paras, vaikka kaukalon ulkopuoliset ongelmat sekoitti kautta. Avalanche ei kaadu Girardin pelaamiseen, muttei toisaalta Girard ratkaise mestaruuksia.
#51 Nikolai Kovalenko (24, LW/RW, RUS)
Minulla on kovat odotukset Kovalenkolle. Debytoi pudotuspeleissä ja nyt heti tarjolla paikka keskiketjuissa NHL:ssä. Todella monipuolinen pelaaja, hyvä kiekon kanssa ja pystyy tekemään pisteitä. Samalla laadukas puolustamaan, pelaa ärsyttävästi ja kovaa. Taso kuitenkin NHL:ssä kysymysmerkki, mutta odotuksia riittää.
#60 Justus Annunen (24, G, FIN)
En näe syytä miksi Avalanche hommaisi kokeneemman kakkosmaalivahdin, vaikka sellaisesta on spekuloitu. Annunen on pelaamissaan NHL-peleissä osoittanut pärjäävänsä tällä tasolla ja kehityspotentiaalia riittää nuorella vahdilla. Haastaa tosissaan Georgievin ykkösvahdin paikasta.
#62 Artturi Lehkonen (29, LW/RW, FIN)
Tärkeä kärkiketjujen duunari, varsinkin Landeskogin ja Nichushkin poissaollessa. Kiekollisesti riittävä 60 pisteeseen, taistelijana ja periksiantamattomana pelaajana loistava. Alkukausi saattaa jäädä väliin loukkaantumisen takia.
#70 Sam Malinski (26, D, USA)
Vähän vanhemmalla iällä kehittynyt pelaaja on 26-vuotias tulokas. Debytoi viime kaudella ja osoitti NHL-kykyjä, mutta fyysisyys ja pärjääminen omissa ongelma. Rohkea kiekon kanssa, mutta tässä rosterissa ei erotu sillä, joten kehitystä vaatii kokonaisvaltaisesti. Tappelee paikasta pelaavassa kuusikossa, mutta tuskin AHL:ään enää lähtee.
#92 Gabriel Landeskog (31, LW, SWE)
Olet niin hyvä kuin viimeinen pelisi. Eli kapteeni on Stanley Cup -voittajatasoa, edelleen. Kaksi kautta putkeen sivussa, mutta yhä jaksetaan uskoa pelikuntoon pääsemiseen, vaikkei ainakaan alkukaudesta heti vielä. Henkisenä johtajana omaa luokkaansa ja paluu kokoonpanoon olisi jättimäinen buusti koko joukkueelle. Mutta palaako ja mikä pelillinen taso? Palkka kuitenkin iso, joten kolmosketjun duunarina olisi ylihintainen. Jaksetaan uskoa hyvään tulevaisuuteen.
#94 Joel Kiviranta (28, LW/RW, FIN)
Kesken viime kautta saapunut alaketjujen tsemppari sai minimihintaisen jatkosopimuksen. Tappelee paikasta pelaavassa kokoonpanossa, toki loukkaantumisten takia otteluita kertyy joka tapauksessa.
#96 Mikko Rantanen (27, RW, FIN)
Rantasen nykyisen sopimuksen viimeinen vuosi alkaa. Saattaa tehdä jatkon jo nyt kesällä. Ykköslaituri ja toinen sadan pisteen kausi, vaikka loppukaudesta sai kritiikkiä. Liian iso peliaika näkyi ja hänenkin kannalta hyökkäyksen leveytyminen olisi hyvä asia. Odotuksissa piste per peli kausi jälleen ja pitkä jatkosopimus.
# Erik Brännström (25, D, SWE)
Vähän yllättävä hankinta. Ei saanut Senatorsilta QO:ta ja pääsee nyt aloittamaan NHL-uraa alusta halvalla sipimuksella Avalanchessa. Samanlainen pelaaja kuin Girard. Puolustajaksi pienikokoinen, hyvä liike ja kiekollinen osaaminen. Innokas puolustussuuntaan, vaikka puolustaminen ei ole vahvuuksia. Potentiaalia syrjäyttää Girard ja nousta isompaan rooliin. Tai sitten on liikaa ongelmissa omissa ja putoaa kokoonpanosta. Pelannee numerolla 26.
# Calvin de Haan (33, D, CAN)
Haaveilin de Haanin hankinnasta useampi vuosi sitten, kun lähti Islandersista vapaille markkinoille. Ei enää samaa tasoa, mutta mieleinen hankinta halvalla paperille. Puolustava puolustaja, mutta ei kädetön pelaaja, joten soveltuu Avalancheen hyvin. Pelinumero lienee 44, jolla pelannut kaikissa muissa NHL-joukkueissaan.
# Parker Kelly (25, LW, CAN)
Kesän toistaiseksi ainoa uusi hyökkääjä. Kokoisekseen fyysinen hyökkääjä tulee pelaamaan isossa roolissa alivoimalla ja taklaamaan hyökkääjistä eniten. Nuori pelaaja, hyvä kahden vuoden sopimus. Pystyy tekemään nelosketjun pelaajaksi hyvin pisteitä, mitä Avalanche tarvitseekin. Brännströmin tavoin saapuu Senatorsista, joka jätti hänellekin QO:n antamatta. Pelasi Senatorsissa numerolla 27, joka on Drouinille varattu, joten uusi pelinumero on arvoitus.
Kokoonpanohahmotelma :
Jos Avalanche ei tee enää vahvistuksia vaan lähtee kauteen nykyisillä pelaajilla odottaen Gabriel Landeskogin tai Valeri Nichushkinin paluuta, miksei molempienkin, niin ketjut voisi näyttää kauden avaukseen tältä:
Jonathan Drouin - Nathan MacKinnon - Mikko Rantanen
Artturi Lehkonen - Casey Mittelstadt - Nikolai Kovalenko
Miles Wood - Ross Colton - Logan O’Connor
Parker Kelly - Chris Wagner - Joel Kiviranta
Nykyisellään secondary scoring on hyvin kapea, joten mielestäni Landeskogin ja Nichushkinin epävarmojen tilanteiden takia hyökkäykseen voisi vielä pari vahvistusta hommata. Vaikka Kovalenko on KHL:ssä jo taitonsa näyttänyt, niin tulokkaana suoraan tulosyksikköön mahtuminen on vähän riskipeliä Avalanchelta, joten hommaisin varmemman kiekollisen suorittajan siihen ja Kovalenko saisi aloittaa alempaa osoittamaan kykyjään. Sopimuksettomia hyökkääjiä, joilla on hyvä kyky vahvistaa kiekollisesti Avalanchen keskiketjuja, on vielä muutama jäljellä. Daniel Sprong on kovin nimi ja toivoisin hänen hankintaansa. Alexander Barabanovin viime kausi huonossa Sharksissa oli rikkonainen ja heikko, mutta kyky on olla yli 40 pisteen hyökkääjä. Alexander Nylander ja Filip Zadina vaikuttavat ikuisilta lupauksilta, mutta paremman puutteessa voisivat kokeilla Avalanchessa osaamistaan. Max Pacioretty ja James van Riemsdyk ovat hitaampia ikämiehiä, joiden sopeutuminen Avalancheen on kysymysmerkki, eikä Pacioretty enää ole pysynyt ehjänä paljoakaan. Toki omasta reservistä löytyy potentiaalisimpina Jean-Luc Foudy ja ensimmäistä kautta Pohjois-Amerikassa pelaava Jere Innala, jotka kyttäävät mahdollisuutta NHL:ssä.
Myös parempi ja varmempi nelossentteri Wagnerin paikalle olisi perusteltu hankinta, mutta markkinat ovat sen osalta kuivat. Avalanchen sentteritilanne on muutenkin ohut, joten ihan loukkaantumisten varaltakin olisi yksi sentterihankinta järkevä tehdä vielä. Viime kaudelta Fredrik Olofsson olisi yhä ilman sopimusta ja tutuista pelaajista myös Pierre-Edouard Bellemare, jolla tosin jalka alkaa painaa jo. Steven Lorentz ja Chris Tierney eivät ole sateentekijöitä, mutta NHL-tason pelaajia kuitenkin. Nick Cousins on parempi laidalla, mutta pystyy pelaamaan keskellä ja olisi omaan silmään nyt paras vaihtoehto uudeksi nelossentteriksi. Tyler Johnson on myös vapaana ja vuoden pelaamatta ollut Jonathan Toews kuulostaisi mielenkiintoiselta kokeilulta, jos vain on kunnossa. Laiturin ja sentterin hankinnan jälkeen kauden avauskokoonpano näyttäisi tältä:
Drouin - MacKinnon - Rantanen
Lehkonen - Mittelstadt - XXX
Wood - Colton - Kovalenko
Kelly - XXX - O’Connor
Puolustuksen neljän kärki on selkeä, vaikka erilaisia pakkiparikoostumuksia voisikin kokeilla ykkösparin takana. Kahdesta viimeisestä paikasta kilpailee kolme pelaajaa, enkä laittaisi pahitteeksi vaikka yksi kokenut puolustava puolustaja hommattaisiin vielä AHL:n puolelle kyttäämään tarpeellisuutta. NHL:n puolella pelaavista seiskapakiksi jättäisin tällä hetkellä Sam Malinskin, vaikka odotuksia hänelle aluksi asetinkin. Malinskin waiver-vapaus meni nyt kesällä, joten suoraan AHL:ään häntä ei voi laittaa, joten voisi aloittaa seiskapakkina. Kolme pelaavaa pakkiparia kauden avaukseen lienevät nämä:
Devon Toews - Cale Makar
Sam Girard - Josh Manson
Calvin de Haan - Erik Brännström
Unelmatilanteessa Avalanchella on kokoonpanossa sekä Landeskog että Nichushkin, mutta nykyisellään molemmat eivät mahdu palkkakaton alle. Joten jos molemmat saadaan samaan aikaan kokoonpanoon ennen pudotuspelejä, Avalanchella on samaan aikaan asiat hyvin että ongelmallinen palkkakaton takia. Mutta sitä ihmetellään jos tällainen tilanne sattuu eteen.