Onhan tuo college-futiksen maailma aika erikoinen, näin eurooppalaisnäkökulmasta. Otteluita on harvoin, joukkueita todella paljon eri sarjatasoilla yms.
Konferenssit ovat todella vanhoja. Ne perustuu aika pitkälle maantieteelliseen sijaintiin, mutta yhtä paljon myös ikivanhoihin peruihin. Joukkueita on tullut ja mennyt, mutta vanhimmat joukkueet ovat kaukaa 1800-luvun loppupuolelta asti peräisin. Silti löytyy edelleen lukuisia joukkueita, ketkä eivät koskaan ole toisiaan kohdanneet. Kuten Georgia ja Oklahoma, ketkä kohtasivat ensi kertaa vasta tänä vuonna playoffseissa.
Konferenssit ovat eritasoisia. SEC on pitkään ollut se kovin, ja tänäkin vuonna sen kaksi joukkuetta selvitti itsensä finaaliin. Etenkin SEC West on "se" kovin kaikista. En sinänsä ihmettele, sillä siellä ei huonoja joukkueita ole. Auburn, Alabama, LSU, Texas A&M, Ole Miss, Mississippi State ja Arkansas.
SEC laajeni ensi kertaa 1991, kun South Carolina ja Arkansas liittyvät mukaan. Sitä ennen konferenssin historian alusta asti, eli 1932, mukana ovat olleet Florida, Georgia, Kentucky, Tennessee, Vanderbilt, Alabama, Auburn, LSU, Mississippi State ja Ole Miss. Alkuperäisistä joukkueista Georgia Tech (ACC), Tulane (American) ja Sewanee (III-div) ovat poistuneet. Pitkään mentiin 12:lla joukkueella, kunnes 2012 mukaan otettiin Texas A&M ja Missouri, Big-12:sta. Etenkin Vanderbilt ja Kentucky ovat yleensä ne vähän heikommat joukkueet tässä nipussa. Vanderbilt huippuakateemisena kouluna ei aina houkuttele ykköskorin pelaajia, ja Kentucky on enemmän koriskoulu.
Konferensseista sen verran, että siellä on paljon rahaa jaossa. TV-sopimukset yms. tuovat paljon rahaa kouluille, ja sen vuoksi monet isot konferenssit kasvavat, kun taas pienet konferenssit menettävät parhaita joukkueitaan, ja joutuvat usein hankkimaan uusia joukkueita alemmilta tasoilta, tai käy jopa niin että koko konferenssi menee nurin. Eli vaikka samassa sarjassa pelaavat, ovat konferenssit tavallaan pieniä omia miniliigoja ison sarjan sisällä.
SEC:n lisäksi näitä isoja konferensseja on länsirannikon Pac-12. Sekin on perinteisesti tosi arvostettu. Arizona ja Arizona State liittyi tänne 1975, muuten aika pitkään Kalifornian ja Oregonin sekä Washingtonin joukkueita oli mukana. 2011 myös Colorado ja Utah liittyvät mukaan. USC on ehkä se kovin joukkueista historiaa peilaten, yhdessä Washingtonin kanssa. Pienempi Washington State on usein kärkijoukkue, mutta se taso vaihtelee koulun koon takia aika paljon. Oregon on viime vuosina ollut todella kova. Arizonan molemmat joukkueet ovat vähän ailahtelevia myös, mutta keskimäärin aina perusvarmoja. Stanford on yksi maailman huippukoulu, mutta sieltä tulee erinomaisia linjamiehiä ja pelinrakentajia. Colorado ei oikein ole päässyt vauhtiin siirryttyään Big 12:sta.
Keskilännen Big 12 oli etenkin 70- ja 80-luvun kenties kovin konferenssi, osan 90-luvusta myös, mutta hiljalleen sen arvo ja taso on vähän pudonnut, ja joukkeita lähtenyt. Jo mainitut Missouri, Colorado, Texas A&M sekä Nebraska lähtivät pois, ja tilalle ei ole saatu kuin TCU sekä aika yllättäen lähes itärannikolta West Virginia. Aika montaa joukkuetta on huhuttu mukaan konferenssiin, että se saisi nimensä mukaiset 12 joukkuetta taas kasaan, kun neljän lähtijän ja kahden tulijan jälkeen määrä on 10. Huhuissa on olleet etunenässä Houston, pitkään itsenäisenä Independent-joukkueena pelannut BYU, Cincinnati, Colorado State, tai pienten konferenssien dominoija Boise State.
Pohjoisemmassa pelaa Big Ten, missä on vastaavasti nimensä vastaisesti 14 joukkuetta. Isojen järvien lähettyvillä on monia kovia kouluja tässä konferenssissa. Michigan, Michigan State, Wisconsin, Ohio State, Penn State.. Nebraska liittyi 2011, ja Rutgers sekä Maryland 2014, laajentaen konferenssin leveyden itärannikolle asti. Etenkin toisen lohkon nelikko Michigan, Ohio State, Wisconsin ja Penn State ovat todella kovia joukkueita kaikki. Purdue on tässä konferenssissa se akateemisesti korkeatasoinen koulu, Illinois ja Northwestern vähän pienempiä kouluja futismielessä.
Viimeisin iso konferenssi on itärannikon ACC. Täälläkin on 14 joukkuetta, paitsi jalkapallossa osittain Notre Dame. Rikas ja perinteinen ND on ollut itsenäisenä todella kauan, mutta liittyi ACC:n puolelle kaikissa muissa lajeissa, mutta jenkkifutiksessa se kuuluu vain osittain konferenssiin. Sillä on niin vahvoja perinteisiä vihollisia, mitkä halutaan pitää hengissä, ja sen takia ND pelaa vain osittain ACC:n aikataulujen mukaan. Clemson, hallitseva mestari, on täältä, samoin 90-luvun superjoukkue Miami, Pittsburgh, Florida State ja Virginia Tech. Tämä konferenssi on elänyt aika paljon, sillä täältä on lähtenyt South Carolina ja Maryland, vastaavasti sisään on otettu useita hyviä pienempien konferenssin joukkueita, kuten Louisville, Boston College, Syracuse. Tämä konferenssi on näistä viidestä se ehkä heikoin keskiarvoltaan, mutta täältä on monia mestareita löytynyt tästä huolimatta.
14:n joukkueen konferenssit on jaettu 7 ja 7. Jokainen pelaa oman lohkonsa kuutta muuta joukkuetta vastaan, ja sitten joka toinen vuosi toisen lohkon kolmea muuta joukkuetta vastaan. Sitten saattaa olla tällaisia "rivalry-otteluita" toisen lohkon joukkuetta vastaan, joka pelataan joka vuosi, vaikka joukkueet eri lohkossa ovatkin. Loput runkosarjan ottelut sitten sovitaan etukäteen erikseen. Monesti pelataan samaa joukkuetta vastaan kerran kotona ja kerran vieraissa, perättäisinä vuosina.
12:n joukkueen konferenssit on taas jaettu 6 ja 6. Täällä samaan tapaan pelataan oman lohkon joukkueita vastaan kerran, joka toinen vuosi kotona ja joka toinen vuosi vieraissa. Sitten taas kolmea toisen lohkon joukkuetta vastaan joka vuosi, eli toista kolmikkoa vastaan parillisina vuosina, ja toisia vastaan parittomina. Ja näistä joka toisen vuoden kohtaamisista taas joka toinen kotona ja joka toinen vieraissa.
Big 12 on kymmenen joukkueen konferenssi, eli siellä pelataan aina täysi kierros, eli kaikki kohtaa toisensa kerran kauden aikana, joka toinen kerta kotona ja joka toinen kerta vieraissa.
Sitten on nuo pienemmät konferenssit. Täältä löytyy joitakin kovia joukkueita, mutta yleisesti konferensseissa on hyvinkin heikkoja joukkueita. American Conference tuotti tämän kauden komeetan, UCF:n, kuka oli ainut tappioton joukkue tällä kaudella. Samoin Memphis on aika kova perinteisesti, kuten Cincinnati ja Houston. Näitä joukkueita on nähty isoissakin bowl-otteluissa viime aikoina. Vastapainona ne heikoimmat joukkueet on sitten aika heiveröisiä. American on laajentunut todella paljon, ehkä eniten näistä kaikista konferensseista. Etenkin C-USA menetti tänne todella monta vakiojoukkuettaan.
MAC on Big Ten:in alueella pelaava, pieni konferenssi, mistä ei juuri huippujoukkueita löydy. Northern Illinois on ollut ilopilkku monena kautena, kuten kaksi kolmesta Michiganin koulusta, Central tai Western Michigan.
C-USA on aika pitkälle etelävaltoiden kakkossarja, tuolla SEC:n takapihoilla. Monta pientä koulua Louisianasta, Texasista ja Alabamasta. Arvostus on tästä konferenssista kadonnut samaa tahtia, kuin menestyvät koulut ovat siirtyneet isompiin konferensseihin. Peräti 11 joukkuetta ovat vaihtaneet maisemaa tällä vuosituhannella. Siksi täältä löytyykin tosi paljon uusia ylimmän sarjatason joukkueita, keitä on käytännössä nostettu mukaan sitä tahtia, kun toiset joukkueet ovat vaihtaneet maisemaa.
Mountain West taas on länsirannikon alueen pienempi konferenssi. Aiemmat kärkijoukkueet Utah ja TCU poistuvat, joten taso on hieman tasoittunut, mutta ei kuitenkaan noussut. Boise State on täällä se kovin koulu, ja viime aikoina Colorado State sekä Nevada.
Sun Belt on MAC:n ohella tuntemattomin ja heikoin näistä konferensseista. Aika paljon kertoo se, että konferenssin ehkä kovin joukkue on vasta muutaman kauden ylimmällä tasolla pelannut Appalachian State. Tämäkin konferenssi oli pitkään kuolemaisillaan, mutta se onnistui välttämään sen, tuomalla useita joukkueita alemmalta tasolta mukaan.
Muutamia joukkueita pelaa myös ns Independent-statuksella, eli mitään sidonnaisuutta ei ole. Notre Dame on näistä tunnetuin, mutta sekin on nyt vähän muuttunut. Sotilasakatemiat pelaa usein täällä, mutta Air Force on pitkään pelannut Mountain Westissä, Army on nyt ainut independent, kun Navy liittyi American-konferenssiin. Utahissa sijaitseva Brigham Young on mormoni-koulu, ja osittain sen takia haluaa pitää omat asiansa ominaan. Sitten muita joukkueita tulee ja menee, usein sen takia ettei syystä tai toisesta löydy konferenssia mikä huolisi mukaan, tai koulu ei ole kelvollinen jonnekin.