CHL:stä eurooppalaiseen Superliigaan?

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Nyt kun CHL:llä on oma osio täällä jatkoajassa, eikä tällaista ketjua täällä vielä ole, niin avataan tänne tällainenkin.

Suomessa useampi halliprojekti päällä ja aina silloin tällöin kuulee niiden yhteydessä puhuttavan myös siitä, että ehkä niillä valmistauduttaisiin myös suurempaan muutokseen eurooppalaisessa kiekkoscenessä. Onhan meillä Euroopassa tai sen itäisellä laitamilla jo KHL, mutta eurooppalaiseen urheilukäsitykseen tuo voi olla ehkä vähän liian suolainen keitos, kun siihen tunnutaan tavanomaan sekoittavan myös politiikkaa ja jotkut puhuvat jopa suoranaisesta venäläisten suosimisesta, muiden osallistujien kustannuksella. Sellaisen lähtökohdan voisi kuvitella olevan häiritsevässä määrin taakka tulevaisuuden pan eurooppalaiselle kiekolle, jos siis halutaan kilpailla jalkapallon jälkeen muita eurolajeja (koripallo, käsipallo ynnämuut sellaiset) vastaan.

Onko siis CHL:llä ylipäätään mahdollisuus kehittyä eurooppalaiseksi, ylikansalliseksi sarjaksi tai voiko sen rinnalle sellainen syntyä siten, että itse CHL jatkaisi sitten siltana tuon uuden ylikansallisen sarjan ja muiden eurooppalaisten kilpailujen välillä? Usein myös puhutaan, ettei esim. sveitsiläisillä, eikä ehkä ruotsalaisillakaan (uuden tv-sopimuksen myötä) ole halua tällaiseen lähteä, mutta voisiko kilpailu syntyä sitten jäljelle jäävien perustajaliigojen pohjalle? Suomalaiset, saksalaiset, tshekkiläiset ja EBEL:in osalta sitten useampi pienempi kiekkomaa Itävallan ympärillä.

Toisaalta sitten kun tuota karttaa katsoo, niin yllämainitussa tilanteessa Suomi olisi kyllä tuskallisen pitkällä Itämeren takana, kun taas toisaalta Saksa, Tshekki ja Itävalta olisivat kaikki toistensa naapurimaita. Eli voisiko ylikansallinen sarja syntyä pelkästään noiden kolmen kesken?

Onko tällaiselle keskustelulle ylipäätään tilausta tai tarvetta tällä hetkellä vai kannattaako mennä vain nykyasetuksilla ja antaa KHL:n yrittää omilla rahoillaan kehittää ”Euroopan superliigaa” omaksi divisioonakseen?
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
1923 (1897), Suomalaiset (TML, VGK) & Kummitus
Tästä on puhuttu iät ja ajat, mutta itse en ymmärrä kaipuuta ja itseä viritys ei edes varmaa hirveämmin kiinnostaisi vaikka sinne suosikkini JYP menisi.

Olen vahva kansallisten liigojen kannattaja, vaikka toisaalta pidän CHLstä erittäin paljon, jopa enemmän mitä liigasta. Ristiriitaistako? Kyllä, sen myönnän.

Itse kuitenkin haluan jatkossakin nähdä vastaavan mitä myös jalkapallossa, eli vahvat kansalliset sarjat ja siinä rinnalla chämppäri. Eikä mitään eurooppalaista yleissarjaa, vaikka toki ymmärrän että pelitaso olisi tuolla suurella todennäköisyydellä korkeampaa.
 

Pardus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Laser HT, KISE
CHL:n katsojaluvuista sen jo huomaa kuinka paljon Eurooppa-liiga ihmisiä kiinnostaisi. Nykyinen systeemi on oikein hyvä eli kansalliset liigat ja CHL. Kyllä Liiga-kauden alku sykähdyttää vuodesta toiseen enemmän kuin CHL-kauden alkaminen.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
CHL:n katsojaluvuista sen jo huomaa kuinka paljon Eurooppa-liiga ihmisiä kiinnostaisi.
Vaikka noin on helppo sanoa, niin voiko noita lukemia ihan noinkaan lukea? Meinaa silloin tällöin kuulee myös puhuttavan siitä, että jotkut mieltää CHL:n lohkovaiheen pre-season kilpailuksi. Eli olisiko tilanne kuitenkin toinen sellaisen kilpailun osalta, joka olisi osallistuvan joukkueen ensisijainen tavoite kaudelle, kuin sitten toissijainen? Jos esim. se oma joukkue pelaisi eurooppalaisessa kilpailussa, jossa peliohjelmassa olisi vahva painotus paikallisiin divisiooniin ja suurin osa peleistä pelattaisiin vanhoja Liiga kumppaneita vastaan, niin muuttuisiko se loskaisen lokakuu tiistain peli hmv joukkuetta vastaan merkittävästi huonommaksi tapahtumaksi, jos vastassa olisikin vaikka RB Salzburg, Vienna Capitals tai Klagenfurt?
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
EBEL on hyvä esimerkki ylikansallisesta liigasta, jolle on tilausta. Näkisin, että erityisesti Keski-Euroopassa olisi tilausta tälle jatkumolle. Saksa-Sveitsi-Tsekki -liiga ja ehkä EBELin parhaat joukkueet mukaan. Siellä on rahaa ja hyvätasoisia joukkueita jo eikä välimatkatkaan ole oikeastaan kovin suuria. Saksan liiga on (omasta mielestäni) hieman aaltoillut suosion suhteen eikä oikein sellaista buumia sinne ole saatu rakennettua. Sitten kun se saadaan niin rahat ei pohjolassa riitä kilpailemaan sen kanssa. Ylikansallinen Keski-Euroopan liiga voisi tämän sinne mahdollistaa kun saksalaisetkin huomaavat, että siellä pelataan Euroopan parasta kiekkoa. Itse asiassa voi olla, etteivät tsekkiläisetkään joukkueet voisi taloudellisesti pysyä saksalaisten ja sveitsiläisten kelkassa ilman jonkinlaista taloudentasaamismekanismia liigan sisällä.

Ruotsi ei varmastikaan lähde mihinkään integraatioon matkaan ilman olosuhteiden pakkoa ja se tarkoittaa ettei Suomikaan. Ruotsi on ainoa taloudellisesti järkevä suunta suomalaiselle kiekkoskenelle. Lajin ympärillä ei pyöri niin paljon rahaa, että kannattaisi esim. Kärppiä lennättää pitkin Eurooppaa koko kauden ajan.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ylikansallinen Keski-Euroopan liiga voisi tämän sinne mahdollistaa kun saksalaisetkin huomaavat, että siellä pelataan Euroopan parasta kiekkoa. Itse asiassa voi olla, etteivät tsekkiläisetkään joukkueet voisi taloudellisesti pysyä saksalaisten ja sveitsiläisten kelkassa ilman jonkinlaista taloudentasaamismekanismia liigan sisällä.
Tottakaihan tuollaisessa liigassa pitäisi olla tasaaamismekanismeja ja jos esim. tv-rahat jaettaisiin tasan ja sponsorimarkkinoilla pyrittäisiin yhteiseen tekemiseen (esim. yhteiset jäämainokset yms), niin sekin voisi tasoittaa tilannetta. Toisaalta sitten jos tällainen kilpailu olisi vahvasti divisiooniin painottunut, niin sekin saattaisi jossain määrin niitä taloudellisia eroja peittää. Eli jos vaikka neljä divisioonaa, joissa pääosa peleistä pelataan ja myös pudotuspelit aloitetaan ja yli divisioona rajojen pelattaisiin vain vähäsen ja pudotuspeleissäkin vain divisioona voittajien osalta, niin silloinhan jokaisessa divisioonassa pelattaisiin ensisijassa toisia saman divisioonan joukkueita vastaan, eikä joku Trinec joudu ikäänkuin samalle viivalle, kuin Berliinit ja Münchenit.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Sasha
CHL:n katsojaluvuista sen jo huomaa kuinka paljon Eurooppa-liiga ihmisiä kiinnostaisi.
Vaikka noin on helppo sanoa, niin voiko noita lukemia ihan noinkaan lukea? Meinaa silloin tällöin kuulee myös puhuttavan siitä, että jotkut mieltää CHL:n lohkovaiheen pre-season kilpailuksi. Eli olisiko tilanne kuitenkin toinen sellaisen kilpailun osalta, joka olisi osallistuvan joukkueen ensisijainen tavoite kaudelle, kuin sitten toissijainen?
@Pardus, eihän tuota noin voi tulkita, kuten @Tshekki77 ehti mainitsemaan. Tai kai sen noin voi tulkita, mutta se vaikuttaa hieman tarkoitushakuiselta, sillä tuossa tulkinnassa jätetään konteksti huomioimatta. Lähinnä markkinoinnillinen konteksti.

Itse koen CHL:n suurimmaksi ongelmaksi markkinoinnin, jossa on epäonnistuttu totaalisesti. CHL on "näkymätön". Olisivatko CHL:n katsojamäärät Liigan tasolla, jos markkinointi olisi samaa tasoa? En tiedä, mutta uskoisin eron vähintään nykyistä pienempi olevan. Ero siinä, paljonko Liiga saa näkyvyyttä verrattuna CHL:ään, on aivan järjetön ainakin Suomessa. Muuhun Eurooppaan en osaa ottaa kantaa. Tästä näkymättömyydestä suuri vastuu menee toki seuroille. Ei noita pelejä erityisen suuresti markkinoitu ole. CHL:ltä on fanihaasteineen, seurojen videoesittelyineen jne. ollut ihan hyvää yritystä markkinoinnillisesti. CHL on kilpailu, jossa palkintorahat ovat merkittävät. Kilpailu, jossa pelataan ehkäpä kauden viihdyttävimmät ottelut. Vai onko moni CHL:ää seurannut kokenut pelit esim. ruotsalaisseuroja vastaan jotain liigan keskiverto runkosarjapeliä tylsemmiksi? CHL:ssä on lisäksi paljon "tuntemattomia", mutta todella kovia joukkueita esim. Tshekistä ja Saksasta. Sveitsiläisten ja ruotsalaisten taso ei salaisuus ole toviin ollutkaan. Tähän peilaten on naurettavaa, että markkinoinnilla ei ole onnistuttu erottamaan CHL:n alkulohkoa harjoituspeleistä katsojien mielikuvissa.

Oma lukunsa on vielä medianäkyvyys. Onko maikkari erityisen vahvasti CHL-tuotettaan mainostanut? Verrataan vaikka Ruudun tai Telian tekemisiin Liiga-tuotteen osalta. Mielestäni maikkari ei ole markkinoinut CHL:ää erityisen vahvasti. Kyllä ne pelit sieltä näkyvät, jos tietää pelien tulevan. Ongelmaa on medianäkyvyydessä muutenkin. Verrataan vaikka Jatkoaikaan. Jatkoaika taisi tänä vuonna julkaista ensimmäisen CHL:ää koskevan jutun joskus kolmannella kierroksella? Taisi jäädä yksittäiseksi. CHL-otteluiden tulokset? Ei ainakaan Jatkoajasta kannata etsiä. Tuolla olisi paljon mielenkiintoisia joukkueita ja pelaajia, joista tehdä juttuja. Pelaajista ja joukkueista, joita ei ole jo aiemmin puhkikaluttu. Mutta ei, CHL pidetään näkymättömänä.
***
Yleisemmin: "Jotain tarttis tehrä". En tiedä olisiko "Superliiga" oikea vaihtoehto. Ei mielestäni ainakaan vielä ole moisen aika. Ajatus on kiinnostava, mutta mielestäni tämä CHL + kansalliset sarjat -reitti (ns. futiksen malli) pitäisi ensin katsoa loppuun.

Nykytilanteessa meillä on Suomessa CHL, jonka potentiaalia ei saada irti revittyä. Toisaalta on Liiga, joka sekin tuntuu hieman olevan käymistilassa. Mielestäni seurojen kannattaisi keskittää tarmonsa näiden kahden kehittämiseen ennemmin kuin lähteä yrittämään pyörän uudelleen keksimistä jälleen kerran. Ongelma on, että Liiga ei varsinaisesti ole erityisen vahva kansallinen sarja, vaikka Liiga eittämättä pätevä ammattilaissarja onkin. Auttaisiko Liigaa joukkuemäärän karsiminen tai karsintojen palautus? En osaa sanoa. Mutta jotenkin kiinnostusta pitäisi saada nostettua. Liikaa "harmaita" pelejä, liikaa "hmv"-pelaajia.

Samalla on se mukana roikkuva CHL. Seurojen pitäisi alkaa ottaa se tosissaan. Osoittaa, että siellä haetaan tosissaan menestystä. Osoittaa, että sillä on oikeasti merkitystä. Panostaa CHL:nkin ottelutapahtumiin. Mainostaa CHL-pelejäkin. Sitä kautta rakentaa CHL:stä menestyvä konsepti. Se vaatii pitkäjänteistä työtä, mutta mielestäni se olisi sen arvoista. CHL on jo nyt hyvä aihio. Siinä on paljon hyvää, joka vain pitäisi saada kuluttajille myytyä.

"Superliigan" harkinnan aika on, jos CHL ei todellisesta yrityksestä huolimatta lähde. Toisaalta tarvitaan ruotsalaiset mukaan, jotta siinä olisi mieltä.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Lostedt, Ben-Amor, Todd
Sivusta CHL:aa seuranneena tuo näyttää mun silmiin joltain Spenglerin, European Trophyn tai vastaavan tyyliseltä viritelmältä, vähän isommalla toteutuksella toki. Henkilökohtaisesti miellän nuo ottelut lähtökohtaisesti harjoituspeleiksi ja kiinnostus on sitä luokkaa, erityisesti alkusarjojen osalta. Nopeasti mietittynä en edes muista nähneeni yhtään CHL-ottelua, mikä on kuitenkin melkoisen erikoinen fakta huomioiden nähtyjen matsien määrän. Puhumattakaan, että noita pelejä pelataan mun kotikaupungissa ja hinnat eivät käsittääkseni ole sellaisia, etteikö paikalle voisi mennä vain diggailemaan hokia tai katsomaan miltä touhu näyttää.

Nimimerkki @rinne toikin esille markkinoinnin. CHL on ainakin Helsingissä melkoisen näkymätön sarja. Liigan tai KHL:n (Jokerien) kauden alun olen huomannut vaivatta, CHL on taas näkynyt suunnilleen yhtä paljon kuin Jokerien tai HIFK:n kesätreenien alku: somesta voi huomata jos jo valmiiksi seuraa, mutta katukuvassa ei paljoa näy. Ehkä joo CHL on isketty osaksi jotain kokonaisuutta, mutta tuolloinkin ensivaikutelma on mulle ollut se, että kyse on päätuotteen (Liiga) kylkeen tulevasta lisukkeesta.

Henkilökohtaisesti haluaisin kuitenkin nähdä CHL:n osalta aikataulumuutoksen. Pelit voisivat aivan hyvin alkaa esimerkiksi lokakuussa, kun joukkueet ovat jo saaneet pelistä kiinni, yleisö löytänyt halleille ja "ne ihan oikeat" harkkapelit on harjoiteltu. Pelien siirtäminen keskelle kautta helpottaisi erityisesti karistamaan harjoituspelien leimaa verrattuna nykyiseen. Lisäksi jos tuohon isketään joku yleinen pelipäivä ja kansalliset sarjat eivät samaan aikaan pelaa, voisi vaikutus olla merkittävä. Jos esimerkiksi keskiviikkona pelattaisiin vain CHL:aa, tuo saavuttaisi näkyvyyttä melkoisen paljon. Ehkä se HIFK:n ottelu maassa X saisi enemmän näkyvyyttä ja huomiota, kun samaan aikaan ei hehkuteta jotain Pelicansin voittoa tai Möttösen komeaa maalia.

Futiksen puolelta sieniliiga on hyvä esimerkki siitä, miten homman pitäisi pelata. Tuolla kyseinen sarja on jotain legendaariseksi noussutta ja suurta, jonka huomaa myös lajia vähemmän seuraava sellaisessakin maassa, josta on tasan kerran menty loppuvaiheeseen. Noissa peleissä ei takaraivossa jyskytä kysymyksiä siitä, ovatko jengit vain harjoittelemassa tai panostavatko joukkueet peleihin.

Mitä CHL:aan tulee, niin näen yleiseurooppalaisen ja kovan lätkäturnauksen erittäin kiinnostavana pakettina. Tuolle on tilausta, mutta melkoisesti on vielä parannettavaa, jotta tuosta voisi puhua samaan sävyyn kuin futiksen vastaavasta. Ja tosiaan mun toiveena on se, että joskus lätkässäkin olisi maanosan kovimmille jengeille turnaus, johon jokainen osallistuva jengi panostaisi tosissaan ja muut pyrkisivät kaikin keinoin mukaan, yleisöä olisi miljoonittain vastaanottimien päässä ja pelaaja voisi ilmeenkään värähtämättä sanoa ykköstavoitteen olevan kyseisessä turnauksessa pärjääminen.
 

Axo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiinnostava aihe ja ihan asiallista avata ketju tästä. Henkilökohtaisesti olen haaveillut "eurooppalaisesta ylikansallisesta superliigasta" 70-luvun lopulta lähtien. Silloin ärsytti se, ettei Hakkia ja kumppaneita voinutkään enää nähdä livenä. Kovin paljon tuon kanssa ei ole edetty neljänä vuosikymmenenä.

Ideahan tuossa superliigassa on resurssien ja liikevaihdon keskittyminen superliigan joukkueille s.e. ne pystyisivät rahoittamaan parempia joukkueita ja tuottamaan parempaa kiekkoviihdettä livenä niille, jotka sattuisivat asumaan lähellä superliigan kaupunkeja. Eurooppalaisittain uskoisin Helsingillä olevan ihan hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tällaiseen. Ja vaikkei pääsisikään toivottaisin idean silti tervetulleeksi.

Kansallisten sarjojen ohella en usko CHL:llä olevan kovin hyviä edellytyksiä kehittyä miksikään jalkapallon Mestarien Liigan kaltaiseksi superturnaukseksi. Tämä johtuu erittäin tiiviistä kansallisten sarjojen ohjelmista, joissa pelipäivien löytäminen on käytännössä mahdotonta. Mikäli noita kansallisten sarjojen ohjelmia löysätään putoaa CHL:n osallistumattomien tai siitä tippuneiden ottelumäärä ja sitä eivät taida hyväksyä. Jalkapallon sarjapelien matsi-viikossa tahtiin voi yksittäisiin viikkoihin sijoittaa kansainvälisiä arkipelejä "melko" vaivattomasti.

Pienehkön joukon (~ 12-20 joukkuetta) isompia organisaatioita irtautumisen kansallisista sarjoista perustama superliiga olisi nähdäkseni ainoa mahdollisuus nousta tasolle, jossa ko.organisaatiot voisivat kilpailla pelaajista KHL:n kanssa. Toki muutama uusi organisaatio voisi mahtua mukaan.

Haasteita ja ongelmiahan tässä on vaikka kuinka paljon, enkä ole mitenkään varma että homma minun elinaikani toteutuu.
- Vaatimukset organisaatiolle ja fasiliteeteille ovat melko korkeat. Jokerien tasoista (mielellään isompaa) toimintaa pitäisi kyetä pyörittämään markkinaehtoisesti.
- Käytännössä uutta kannattajapohjaa pitäisi pystyä luomaan kansallisten sarjojen muiden joukkueiden kannattajien keskuuteen. Ei ole helppo rasti. Jos IFK tällaiseen menisi olisin toki täysillä mukana. Jos Helsingissä olisi uusi joukkue voisin käydä muutaman kerran kaudessa katsomassa. Jos tuo olisi Tukholmassa niin ehkä yhden kerran kaudessa :).
- Uuden liigan brändäys on vaikeaa kun naapurimaista tulevat uudet vastustajat koetaan tuntemattomiksi nobodyiksi. Jollekulle Bern varmaan tarkoittaa jotakin mutta enemmistölle tuskin. Mikäli CHL onnistuu niin hyvin kuin sen on mahdollista onnistua se saattaa pystyä luomaan joistakuista eurooppalaisista seurajoukkueista tunnetumpia brändejä. Saa nähdä.

Erittäin mielelläni näkisin kehitystä tässä asiassa. Resurssien keskittämisellä saadaan parempia matseja.
 

Undrafted

Jäsen
Kiinnostava aihe ja ihan asiallista avata ketju tästä. Henkilökohtaisesti olen haaveillut "eurooppalaisesta ylikansallisesta superliigasta" 70-luvun lopulta lähtien. Silloin ärsytti se, ettei Hakkia ja kumppaneita voinutkään enää nähdä livenä. Kovin paljon tuon kanssa ei ole edetty neljänä vuosikymmenenä.

Ideahan tuossa superliigassa on resurssien ja liikevaihdon keskittyminen superliigan joukkueille s.e. ne pystyisivät rahoittamaan parempia joukkueita ja tuottamaan parempaa kiekkoviihdettä livenä niille, jotka sattuisivat asumaan lähellä superliigan kaupunkeja. Eurooppalaisittain uskoisin Helsingillä olevan ihan hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tällaiseen. Ja vaikkei pääsisikään toivottaisin idean silti tervetulleeksi.

Erittäin mielelläni näkisin kehitystä tässä asiassa. Resurssien keskittämisellä saadaan parempia matseja.
Mikäli Helsinki olisi mukana eurooppalaisessa superliigassa niin valuisiko muualta Suomesta resursseja Helsingin ESHL ( European Super Hockey League ) joukkueelle? Kulut uudessa sarjassa olisi isommat pelkän laajemman matkustelun johdosta, tv-sopparin luulisi olevan rahakkaampi mutta kuinka helppoa olisi luoda uutta ja kannattavaa? Paremmat matsit edellyttäisi ensisijaisesti parempia pelaajia, joille pitää maksaa enemmän. Ellei fanimyynti leviä laajemmalle alueelle kuin joukkueilla nykyään niin vaikea nähdä merkittäviä tulovirtojen kasvuja.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Mikäli Helsinki olisi mukana eurooppalaisessa superliigassa niin valuisiko muualta Suomesta resursseja Helsingin ESHL ( European Super Hockey League ) joukkueelle? Kulut uudessa sarjassa olisi isommat pelkän laajemman matkustelun johdosta, tv-sopparin luulisi olevan rahakkaampi mutta kuinka helppoa olisi luoda uutta ja kannattavaa? Paremmat matsit edellyttäisi ensisijaisesti parempia pelaajia, joille pitää maksaa enemmän. Ellei fanimyynti leviä laajemmalle alueelle kuin joukkueilla nykyään niin vaikea nähdä merkittäviä tulovirtojen kasvuja.
Toisaalta voisiko se eurooppalainen superliiga syntyä vaikka siten, että siinä olisi 5-6 joukkuetta Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Sveitsistä. Toki matkustusta tuossakin tulisi nykyistä enemmän, mutta olisihan siinä vähän niinkuin perustana jokaisessa maassa se oma "lohko/divisioona". Ja jos pelit vielä painotettaisiin niihin lohkoihin/divisiooniin, niin silläkin tavalla saataisiin käynnistysvaiheessa matkakuluja jonkin verran hinattua alas, vaikka olisivat toki nykyisiä korkeammat.

Edit.Tai, jos (niinkuin aikasemmin todettua) Ruotsi ja Sveitsi eivät haluaisi mukaan lähteä, niin Suomesta, Saksasta, Tshekeistä ja Itävallan EBEL liigan osallistujista, kustakin se 5-6
 

Yopo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Toisaalta voisiko se eurooppalainen superliiga syntyä vaikka siten, että siinä olisi 5-6 joukkuetta Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Sveitsistä. Toki matkustusta tuossakin tulisi nykyistä enemmän, mutta olisihan siinä vähän niinkuin perustana jokaisessa maassa se oma "lohko/divisioona". Ja jos pelit vielä painotettaisiin niihin lohkoihin/divisiooniin, niin silläkin tavalla saataisiin käynnistysvaiheessa matkakuluja jonkin verran hinattua alas, vaikka olisivat toki nykyisiä korkeammat.

Edit.Tai, jos (niinkuin aikasemmin todettua) Ruotsi ja Sveitsi eivät haluaisi mukaan lähteä, niin Suomesta, Saksasta, Tshekeistä ja Itävallan EBEL liigan osallistujista, kustakin se 5-6
Minäkin olen niitä ihmisiä, jotka ovat tälläisestä European Hockey Leaguesta unelmoineet, mutta ikävä kyllä en näe sarjalle minkäänlaista tulevaisuutta ilman ruotsalaisia joukkueita. Tukholmalainen ja göteborgilainen joukkue toisivat jo kaupunkien kokojensa vuoksi merkittävää uskottavuutta sarjalle, vaikka jalkapallo suosituin laji näissä kaupungeissa onkin. Suomalaisnäkökulmasta ruotsalaisjoukkueet myös sytyttäisivät pidemmällä aikavälillä varmasti tshekkiläisjoukkueita enemmän.

Ruotsalaiset arvostavat kansallisia sarjojaan, joten Suomessakaan tuskin kannattaa liikaa odotuksia eurooppalaiselle liigalle antaa ennen kuin ilmapiiri Ruotsissa muuttuu.
 

Axo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikäli Helsinki olisi mukana eurooppalaisessa superliigassa niin valuisiko muualta Suomesta resursseja Helsingin ESHL ( European Super Hockey League ) joukkueelle? Kulut uudessa sarjassa olisi isommat pelkän laajemman matkustelun johdosta, tv-sopparin luulisi olevan rahakkaampi mutta kuinka helppoa olisi luoda uutta ja kannattavaa? Paremmat matsit edellyttäisi ensisijaisesti parempia pelaajia, joille pitää maksaa enemmän. Ellei fanimyynti leviä laajemmalle alueelle kuin joukkueilla nykyään niin vaikea nähdä merkittäviä tulovirtojen kasvuja.
Näinhän tämä erityisesti tuossa minun haaveilemassani "markkinaehtoisesti toiminta Jokerien tasolla tai parempaa" menisi väistämättä. Resurssien täytyisi keskittyä ja maakuntajoukkueet menettäisivät kannatuspohjaa isoissa keskuksissa toimiville superliigan joukkueille. Vrt. vaikka Boston Bruinsin asema koko USAn sillä nurkalla vs. sielläpäin toimivat AHL-joukkueet. Minun haavemaailmassani tämä olisi toivottavin reitti. Jos tämä totetuisi niin pienemmät liigapaikkakunnat olisivat vääjäämättä häviäjiä.

Toisaalta voisiko se eurooppalainen superliiga syntyä vaikka siten, että siinä olisi 5-6 joukkuetta Suomesta, Ruotsista, Saksasta ja Sveitsistä. Toki matkustusta tuossakin tulisi nykyistä enemmän, mutta olisihan siinä vähän niinkuin perustana jokaisessa maassa se oma "lohko/divisioona". Ja jos pelit vielä painotettaisiin niihin lohkoihin/divisiooniin, niin silläkin tavalla saataisiin käynnistysvaiheessa matkakuluja jonkin verran hinattua alas, vaikka olisivat toki nykyisiä korkeammat.
Tuo on toki yksi mahdollinen kehityskulku. Joukko nykyorganisaatioita nykyisillä kannatus- ja varainhankintapohjillaan ryhtyy vaan pelaamaan osan peleistään ulkomaisia joukkueita vastaan. Kokonaisuutena tämä voi olla ainoa tapa päästä realistisesti liikkeelle mutta ongelmansa on siinäkin:
- Kun puhutaan nykyorganisaatioista ja niiden varainhankinnasta ilman keskittymistä jäävät ne paremmat pelaajat saamatta. Jossakin määrin niitä nähdään vastustajien riveissä mutta nouseeko pelin taso tarpeeksi?
- Kiinnostaisiko yleisöä riittävästi enemmän nousseiden matkakustannusten kattamiseksi.
- Vaikea sanoa käynnistyisikö tällaisesta positiivinen ("kaikkia kiinnostaa, TV-potti kasvaa") vai negatiivinen ("kansallisiin sarjoihin jääneet pärjäävät paremmin kun niillä on pienemmät kustannukset") kierre.

Itse katselisin toki mieluusti tuollaisiakin pelejä. Oma lopputavoitteeni olisi kuitenkin liiga, jonne Suomesta ei löytyisi resursseja kuin 1-2 joukkueeseen.


Minäkin olen niitä ihmisiä, jotka ovat tälläisestä European Hockey Leaguesta unelmoineet, mutta ikävä kyllä en näe sarjalle minkäänlaista tulevaisuutta ilman ruotsalaisia joukkueita. Tukholmalainen ja göteborgilainen joukkue toisivat jo kaupunkien kokojensa vuoksi merkittävää uskottavuutta sarjalle, vaikka jalkapallo suosituin laji näissä kaupungeissa onkin. Suomalaisnäkökulmasta ruotsalaisjoukkueet myös sytyttäisivät pidemmällä aikavälillä varmasti tshekkiläisjoukkueita enemmän.

Ruotsalaiset arvostavat kansallisia sarjojaan, joten Suomessakaan tuskin kannattaa liikaa odotuksia eurooppalaiselle liigalle antaa ennen kuin ilmapiiri Ruotsissa muuttuu.
Juurikin näin. Vaikea nähdä että mitään toimivaa saataisiin aikaan, jos ruotsalaiset eivät lähtisi mukaan ja idän joukkueet pysyvät virityksen ulkopuolella. Vuosikymmeniä saattaa edelleen kulua ennenkuin mitään tapahtuu.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Tuo on toki yksi mahdollinen kehityskulku. Joukko nykyorganisaatioita nykyisillä kannatus- ja varainhankintapohjillaan ryhtyy vaan pelaamaan osan peleistään ulkomaisia joukkueita vastaan. Kokonaisuutena tämä voi olla ainoa tapa päästä realistisesti liikkeelle
Voi olla, että olen itse malttamaton, mutta näkisin niin, että jos odotellaan vaan sitä täydellistä hetkeä, niin sitä ei välttämättä koskaan tule. Jos homman haluaa liikkeelle, niin pitää itse lähteä viemään asiaan eteenpäin, vaikkakin sitten vähän "vajaalla" kokoonpanolla, eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna. Meinaa jos joskus tuo KHL:kin tuossa naapurissa kaatuu, niin kyllähän silloinkin negailijat sanoisivat, että miten voi eurooppalainen liiga toimia, jos se ei edes idässä vahvasti oligarkkien tukemana toimi?

Kyllä liikkeelle pitäisi yrittää lähteä, vaikka kiinnostusta olisi vain neljässä CHL:n perustaja liigassa. Jos se sitten ottaa tuulta alleensa, niin voihan siihen sitten jälkeenpäin muutkin liittyä ja toisaalta jos ei, niin voihan jatkossa Euroopassa olla eurooppalainen superliiga ja sitten CHL muodostuisi jatkossa cup kilpailuksi superliigan, SHL:n, NLA;n ja mahdollisesti KHL:n välille. Ja tämähän voisi myös olla vain välivaihe (vaikkakin sitten esim. useamman vuosikymmenen) sitten jollekin vielä tiivimmälle yhteistyölle.
 

Axo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voi olla, että olen itse malttamaton, mutta näkisin niin, että jos odotellaan vaan sitä täydellistä hetkeä, niin sitä ei välttämättä koskaan tule. Jos homman haluaa liikkeelle, niin pitää itse lähteä viemään asiaan eteenpäin, vaikkakin sitten vähän "vajaalla" kokoonpanolla, eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna. Meinaa jos joskus tuo KHL:kin tuossa naapurissa kaatuu, niin kyllähän silloinkin negailijat sanoisivat, että miten voi eurooppalainen liiga toimia, jos se ei edes idässä vahvasti oligarkkien tukemana toimi?

Kyllä liikkeelle pitäisi yrittää lähteä, vaikka kiinnostusta olisi vain neljässä CHL:n perustaja liigassa. Jos se sitten ottaa tuulta alleensa, niin voihan siihen sitten jälkeenpäin muutkin liittyä ja toisaalta jos ei, niin voihan jatkossa Euroopassa olla eurooppalainen superliiga ja sitten CHL muodostuisi jatkossa cup kilpailuksi superliigan, SHL:n, NLA;n ja mahdollisesti KHL:n välille. Ja tämähän voisi myös olla vain välivaihe (vaikkakin sitten esim. useamman vuosikymmenen) sitten jollekin vielä tiivimmälle yhteistyölle.
Vaikka tässä noin fanin näkökulmasta onkin saanut "odotella" nelisen vuosikymmentä en usko että nämä vuosikymmenet ovat menneet pelkästään täydellisen hetken odotteluun. Puheenaolevan, tai vaikka vajaankin kokoonpanon liikkeellesaanti edellyttää tällaisessa aika paljon valmistelutyötä kulisseissa. On tuollaisesta aina välillä näkynyt joitakin signaaleja ihan julkisessa mediassakin. Joukkueet ja puuhamiehet ovat pitäneet kokouksia keskenään ja joskus jopa ilmaisseet että joitakuita tällainen kiinnostaisi mutta kriittistä massaa ei ole löytynyt. Taustatyötä on paljon ja se pitää tehdä kunnolla.

Minun näkökulmastani en haluaisi tällaiseen lähdettävän ihan soitellen sotaan. Länsieurooppalainen ammattikiekko on sen verran nappikauppaa että mukaanlähtevien seurojen on kyllä löydettävä uudesta liigasta samantien enemmän rahaa kattamaan vieraspelikustannukset. Eli Helsingissä pitäisi Luganojen ja Färjestadien olla selvästi kiinnostavampia kuin Ilvekset ja Ässät. Useimmille tämän ketjun lukijoista tuo voisikin toteutua mutta melko hiljaisesta keskustelusta tässäkin ketjussa päätellen olemme vähemmistö. Kukin mahdolliseti osallistuva seura saa ja sen pitää itse arvoida tämä tilanne tahollaan enkä minä ainakaan usko tietäväni paremmin kuin ruotsalaiset, jos he sanovat etteivät nämä Hifkit ja Kärpät vaan jaksa heitä kiinnostaa.

Soitellen sotaan lähtemisellä voisi olla melko synkät seuraukset eurooppalaiselle sarjakiekkoilulle: mikäli muutamakin mukaanlähtijä ei onnistu kattamaan nousseita kustannuksia saatetaan nähdä konkursseja ja uuden liigan kuihtuminen verenvähyyteen. Vastaavasti kaikki kärkijoukkueensa menettäneet kansalliset liigat olisivat vääjäämättä näivettyneet ja menettäneet mielenkiintoa. Tämä on ihan realistinen uhkakuva. Se täytyy pitää mielessä ja siihen täytyy valmistautua kunnolla.

Tuo valmistautuminen ja näkymätön taustatyö voi olla hyvinkin monimuotoista ja melko varmasti tehdään sivussa julkisuudelta. Parempi kassavirta uudelle liigalle ei synny itsestään eikä tuollaisen liigan TV-sopimus per joukkue ole välttämättä lähtökohtaisesti sen arvokkaampi kuin nykyiset kansallisten liigojen sopimukset. Tuota arvoa voidaan mahdollisesti kasvattaa esim. CHL:n kautta luomalla CHL-kestomenestyjistä "eurooppalaisia huippubrändejä", joiden katsomisesta voisi maksaa enemmänkin. Toistaiseksihan tällaisia ei oikein ole. KHL:ssä olisi mutta se on toinen keskustelu. Toinen vaihtoehto on ison sijoitusrahapotin saaminen piristysruiskeeksi turvaamaan edes liikkeellepääsy, mutta kuka ihme tällaiseen sijoittaisi? Euroopan suurimpien kaupunkien areenojen omistajat?
 

Carlos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko siis CHL:llä ylipäätään mahdollisuus kehittyä eurooppalaiseksi, ylikansalliseksi sarjaksi tai voiko sen rinnalle sellainen syntyä siten, että itse CHL jatkaisi sitten siltana tuon uuden ylikansallisen sarjan ja muiden eurooppalaisten kilpailujen välillä? Usein myös puhutaan, ettei esim. sveitsiläisillä, eikä ehkä ruotsalaisillakaan (uuden tv-sopimuksen myötä) ole halua tällaiseen lähteä, mutta voisiko kilpailu syntyä sitten jäljelle jäävien perustajaliigojen pohjalle? Suomalaiset, saksalaiset, tshekkiläiset ja EBEL:in osalta sitten useampi pienempi kiekkomaa Itävallan ympärillä.
Eiköhän tässä ole jo tarpeeksi asiaa hiottu ja väännetty - ei ole kiinnostusta eikä tule. Sitä ei vaan ymmärrä näin suomalaisesta näkökulmasta, jääkiekko on erittäin pienten ryhmien pieni laji. Varmaan voisi sanoa että poislukien Kanada, Suomi ja varauksin Tsekki, jääkiekko ei kiinnosta oikeastaan ketään hevon paskaakaan. Muissa maissa se on lajina muiden joukossa jossain salibandyn ja maahockeyn välimaastossa. Itse asiassa sen sijaan mm. rullakiekko on isossa nosteessa jenkeissä, se tuntuu olevan ajamassa nuorisourheiluna jääkiekon edelle - ymmärrettävistä syistä.

Koitetaan vaan pitää meidän kansalliset sarjat edes terveinä ja elinvoimaisina, siinä riittää työsarkaa enemmän kuin tarpeeksi. Siihen auttaa myöskin nämä uudet halliprojektit, joka on erittäin tervetullut kehityssuunta. Sankaritarinoita ja tunteenpaloa kentälle vaan, sillä se toimii.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ravens
Sivusta CHL:aa seuranneena tuo näyttää mun silmiin joltain Spenglerin, European Trophyn tai vastaavan tyyliseltä viritelmältä, vähän isommalla toteutuksella toki. Henkilökohtaisesti miellän nuo ottelut lähtökohtaisesti harjoituspeleiksi ja kiinnostus on sitä luokkaa, erityisesti alkusarjojen osalta. Nopeasti mietittynä en edes muista nähneeni yhtään CHL-ottelua, mikä on kuitenkin melkoisen erikoinen fakta huomioiden nähtyjen matsien määrän. Puhumattakaan, että noita pelejä pelataan mun kotikaupungissa ja hinnat eivät käsittääkseni ole sellaisia, etteikö paikalle voisi mennä vain diggailemaan hokia tai katsomaan miltä touhu näyttää.
Mä taas sanoisin, että tämähän on ihan normaalia. En minäkään ole nähnyt yhtään KHL -peliä, vaikka mulle on tyrkytetty lippuja ilmaiseksi viimeiset 5 vuotta.
TV-tuote samalla tapaa kuin KHL:ssä on piilotettu maksukanavalle, josta paketista ei luonnollisesti voi katsoa mitään muuta kiekkosarjaa rapakon tältä puolelta.

Vapaa-ajalla on paljon muutakin tekemistä kuin mennä katsomaan "laatulätkää" oli se sitten CHL:ää, KHL:ää tai kotoista Liigaa, jos oma joukkue ei pelaa. Olettaen, että seuraa oman joukkueen pelejä ja maajoukkuetta MM-kisoissa/olympialaisissa niin kyllähän tuossa on jo kauteen aivan riittävästi jääkiekkoa. Ja, jos oikeasti haluaa katsoa hyvää jääkiekkoa muuten vaan niin silloin katse suuntautuu aivan varmasti mielummin NHL:n puolelle kuin Eurokiekkoon oli sarja mikä hyvänsä.
 

R.P.M. 12 000

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En kannata ajatusta ylikansallisesta lätkäliigasta Eurooppaan, mutta CHL:n vahvistumista kyllä. Ja ne katsojakeskiarvot on ihan joukkueista itsestään kiinni. Esim. HIFK:lla yleisökeskiarvo on kasvanut koko ajan ja alkanee olla pian sama kuin liigassa, toki edullisimmilla lipuilla. Vielä on matkaa nopeasti arvoituna n. 15 %, mutta uskon, että koko ajan noustaan lähemmäs. Vaatisi toki hieman menestystäkin.
 
Viimeksi muokattu:

MustaHaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, #24
No Turussa luotetaan, että ihmiset löytävät paikalle ilman ottelusta mainostamistakin. Varmaan aivan kamala yleisömäärä tänään Turussa.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sellainen hölmö ajatus kävi mielessä, että mitäs jos pelattaisiin Skoda-mömmömmit vain joka toinen vuosi, ja joka toinen vuosi kauden päättäisikin seurajoukkueiden playoffit?

Vaihtelu virkistäisi ja päästäisiin ajamaan yleisölle sisään seurajoukkueiden välistä mittelöä. Siitä sitten pikku hiljaa hivuttaen kohti koko kauden mittaista eurooppalaista liigaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös Pohja