B-kisat alkoivat

  • 1 712
  • 6

pykli

Jäsen
Sarjajärjestelmää pistettiin viime kauden jälkeen uusiksi, ja nyt 12 "divisioonan 1" joukkuetta jakautuu kahteen ryhmään. Divisioonan 2 kisat pelattiin kuun vaihteessa, samoin kahdessa ryhmässä, ja ykkösdivariin nousivat Romania ja Etelä-Korea.

Ykkösdivarin molempien ryhmien parhaat nousevat ensi kaudeksi siihen 16 joukkueen eliittiporukkaan, josta kaksi huonointa putoaa divariin (paitsi jos Japani sijoittuu näiden joukkoon niin sitten kolmanneksi huonoin). Sikäli mielenkiintoista, että Japani joutui syksyllä karsiessaan näihin kisoihin tiukoille Kiinan kanssa, ratkaisupelin mennessä Nipponin miehille 5-3.



Ryhmä A aloitti Grenoblessa, Ranskassa.


Nouseva kiekkomaa Tanska voitti Unkarin 5-3 yllättävän tiukassa ottelussa joukkueen vanhimman pelaajan, 34-vuotiaan Frederik Åkessonin tehdessä voittomaalin toisen erän lopussa. Unkarin peli alkoi mahdollisimman huonosti, kun aloittanut maalivahti Norbert Berenyi päästi kuudessa minuutissa neljästä laukauksesta kolme sisään. Maalille luistelikin tämän jälkeen Gergely Bernei, joka torjui mainiosti 27 laukausta. Toisessa päädyssä Elitserien-mokke Peter Hirsch sattui kiekon eteen 23 kertaa.

Loukkaantunut Heinz Ehlers ja viimevuotinen Leksandin tehomies Jens Nielsen eivät ole mukana Tanskan joukkueessa; Jussi Riihijärven ketjukaveri Malmöstä, Canadiensin varaus Kim Staal puolestaan johtaa ykkösketjua, jossa laidoilla kiitävät Morten Green ja Nicolas Monberg. Ketju tosin jäi pisteittä Unkaria vastaan, mutta tänään 17.4. lienee luvassa muutama piste, kun vastaan asettuu Liettua.

Puola voitti Hollannin 4-0 Tomasz Jaworskin torjuessa 25 laukausta. Mariusz Czerkawski ei tänä vuonna näyttäisi olevan kuitenkaan mukana.

Ranska voitti Liettuan helposti 7-1, jälkimmäisen maalivahti Arunas Aleinikovasin torjuessa 43 laukausta. Ranskan tehomiehet olivat taas tuttuja, Christian Pouget 1+2, Philippe Bozon 2+0.


Avausotteluiden perusteella Ranska ja Tanska tuntuisivat taistelevan tämän ryhmän kärkipaikasta.

A-ryhmässä tänään 17.4. pelit Unkari-Puola, Tanska-Liettua ja Ranska-Hollanti.



Ryhmä B puolestaan pelaa Ljubljanassa, Sloveniassa.

Avauspäivänä 15.4. Kazakstan kylvetti Kiinaa 12-1 ex-St. Louis -pelaaja Konstantin Shafranovin tehojen 1+2 johdolla. Maalivahdit Krivomazov ja Ogureshnikov torjuivat pelin puoliksi, Kiinan ainokaisen mennessä jälkimmäiselle. Torjunnat tasan 8 molemmille. Vastakkaisessa päädyssä Geng ja Liu torjuivat myös pelin puoliksi (23+18 torjuntaa).

Iso-Britannia voitti Viron 6-2. Pakki Rob Wilson syötti kolme maalia. Viron joukkueessahan mukana on mm. FPS:n Andrei Makrov ja Jokipoikien Lauri Lahesalu. Olle Sildrestä ei tosin ole havaintoa, velipoika Pelle sentään on mukana.

Isäntämaa Slovenia kylvetti Kroatian 15-1 5200 silmäparin edessä. Ex-Jyp ja Hermes-pelaaja Ivo Jan iski taululle tehot 6+1, ja nykyisin Ruotsissa vaikuttava Nik Zupancic säesti myös mukavasti tehoilla 1+3. Slovenia ratkaisi pelin jo ensimmäisessä erässä, kun se takoi taululle lukemat 7-0 Janin viimeistellessä hattutemppunsa jo varttitunnin pelin jälkeen. Kroatian aloittanut maalivahti Miran Spiljak saikin erän loppupuolella tehdä tilaa Martinovicille ensin mainitun torjuttua 17 kudista 10. Slovenian maalivahti Gaber Glavicin tarvitsi koko pelissä mennä kiekon eteen vain 8 kertaa.

Slovenia ja Kazakstan lienevät tämän ryhmän suosikit.

Seuraavassa pelissä Janille on odotettavissa myös mukavat tehot, sillä tänään 17.4. Sloveniaa vastaan asettuu Kiina. Ryhmän muut pelit ovat Viro-Kazakstan sekä Iso-Britannia-Kroatia.



Täältä tähän, raportoi

Pykli
 
Viimeksi muokattu:

pykli

Jäsen
Lisää B-kisoja

Ryhmä A, Grenoble

17.4.

Puola jatkoi nollapelien linjaa voittamalla Unkarin 3-0. Tällä kertaa Mariusz Kieca oli nollapelivuorossa torjuen 19 laukausta.

Tanska pääsi avausotteluaan parempaan vireeseen, kun se peittosi helposti Liettuan numeroin 8-1. Avausottelussa pisteittä jäänyt ykkösketju oli nyt hyvässä vauhdissa, kun Kim Staal iski taululle tehot 3+2, Nicolas Monberg 2+0 ja Morten Green 0+3.

Ranska venyi Chicagon varauksen Yorick Treillen viime minuutin maalilla 4-4 -tasapeliin Hollannin kanssa. Ottelun tehomiehiä olivat Hollannin Dave Livingston ja Ranskan Philippe Bozon, joille molemmille tehot 2+0. Hollannin maalissa Marcel Nijland torjui 42 kertaa, kun toisessa päädyssä Cristobal Huet sattui kiekon eteen vain 11 kertaa.

A-ryhmän kärjessä jatkavat puhtaalla pelillä Tanska ja Puola, häntäpäässä Liettua ja Unkari ovat vielä nollilla. Pistepörssin kärjessä viidellä pisteellä Tanskan Kim Staal sekä Ranskan Christian Pouget.

Seuraavat pelit 19.4. Liettua-Hollanti, Puola-Tanska ja Ranska-Unkari.

Ryhmä B, Ljubljana

17.4.

Kazakstan ratkaisi pelin Viroa vastaan päätöserässä tehden viisi maalia, pelin päättyessä 8-3. Andrei Sestakovin 36 torjuntaa ei auttanut Viroa tässä pelissä. FPS:n Andrei Makrov jäi tehoitta.

Iso-Britannia voitti helposti Kroatian numeroin 10-1. Tony Hand sai tehot 1+5.

Isäntämaa Slovenia jatkoi hyviä otteitaan peittoamalla Kiinan helposti numeroin 7-1. Ivo Jan oli jälleen tehomiehenä, 2+1. Nik Zupancic säesti pistein 1+2. Stanley Reddick torjui Slovenian maalissa vain 8 kertaa.

19.4.

Kazakstan jatkaa tappioitta, nyt kaatui Kroatia murskalukemin 12-3. Peli oli selvä jo avauserän jälkeen, kun taululla olivat tylyt lukemat 6-0.

Kiinan voitti Viron tiukkojen vaiheiden jälkeen numeroin 3-2. Ottelun sankari seisoi voittajien tolppien välissä, Hua Geng torjui 40 laukausta. Andrei Markov sai syöttöpisteen Viron avausmaaliin.

Slovenia koki ensimmäisen pistemenetyksensä, kun se jäi tasapeliin Iso-Britannian kanssa numeroin 3-3. Se johti avauserän jälkeen 2-0, mutta britit tasoittivat toisessa erässä ja menivät johtoon kolmannessa. Nik Zupancic kuitenkin tasoitti nopeasti. Steve Lyle Iso-Britannian maalissa venyi 40 torjuntaan.

Kazakstan on ryhmän B kärjessä tappioitta, Slovenia pisteen perässä. Kroatia ja Viro ovat edelleen nollilla. Pistepörssin kärjessä jatkaa Slovenian Ivo Jan tehoin 9+2=11; Iso-Britannian Tony Hand seuraa kuitenkin vain pisteen päässä (2+8=10).

Seuraavat pelit 20.4. Iso-Britannia-Kiina, Viro-Kroatia, Kazakstan-Slovenia.

Täältä taas tähän,

--- Pykli
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tunnut olevan asioista hyvin perillä, keep up the good work. Mukava lukea kunnollisia raportteja B-kisoistakin.

Osaat vastata seuraavaan kysymykseenkin. Eli mitenkäs noista B-kisoista nykyään noustaan A-sarjaan? Nouseeko mikään joukkue suoraan vai onko jonkintyyppisä jatkokarsintoja luvassa (ja jos, niin minkätyyppisiä)? Kun ei onneksi Suomen kannattajana ole tuota B-sarjakysymystä niin paljon tarvinnut pohtia, mutta olisi silti kiva tietää, ketä ensi vuonna tulee vastaan.

Kiitos jo etukäteen.
 

pykli

Jäsen
Kiitos, olinkin jo huolestunut että eikö ketään kiinnosta ...

Lainaan itseäni seuraavasti (tuosta ykkösviestin alusta) :

Ykkösdivarin molempien ryhmien parhaat nousevat ensi kaudeksi siihen 16 joukkueen eliittiporukkaan, josta kaksi huonointa putoaa divariin (paitsi jos Japani sijoittuu näiden joukkoon niin sitten kolmanneksi huonoin).

Eli nyt (19.4.) Kazakstan ja Tanska olisivat nousemassa ykkössakkiin.

Japanihan on ykkössakissa Aasian mandaattipaikalla, syksypuolella siis pelataan karsinnat Japanin, Etelä-Korean ja Kiinan kesken, karsinnan ykkönen menee ykköseen, kakkonen (= nyt Kiina) tähän ykkösdivariin ja kolmonen kakkoseen. Ainakin luulisin näin. Etelä-Korea muuten voitti kakkosdivarissa ryhmänsä, saas nähdä miten se nyt sitten menee.

Siis Aasian maa ei voi pudota, eli jos Japani sijoittuu 2 huonoimman joukkoon MM-kisoissa niin sitten kolmanneksi huonoin tippuu suoraan.

--- Pykli
 

domy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onpa minuakin aina kiinnostanut B-ryhmän kisat, joiden taso on nyt kuitenkin yleisesti ottaen laajentumisten myötä päässyt laskemaan. Mielenkiintoisia joukkueita kisoissa on joka tapauksessa aina pelannut, joskin nyt myös Kroatian kaltaisia heittopusseja. Eikä siitäkään nyt ole kuin hieman reilut kymmenisen vuotta, kun Suomenkin pelaaminen B-sarjassa oli varsin lähellä.

Nytkin B-kisoja pelaa muutamia mielenkiintoisia pelaajia. Esim. eksoottisessa Unkarin joukkueessa pelaa huippulupaava Tamas Groschl, Edmontonin varaus, joka muutama vuosi sitten siirtyi Unkarista Leksandin riveihin. Viime syksynä oli siirto Rauman Lukkoon lähellä, mutta siirtyi kuitenkin lopulta rapakon taakse. Toinen unkarilaislupaus on vasta 17-vuotias Malmön puolustaja Janos Vas.

Tanskan joukkueessa puolestaan pelaa muutamia Elitserienistä tuttuja profiilipelaajia. Mm. hienosti Malmössä onnistunut maalitykki Kim Staal, joka juuri siirtyi suuren kohun saattelemana MoDo:n riveihin. MoDo:ssa pelaa myös Tanskan kaikkien aikojen paras puolustaja Jesper Duus, joka hänkään ei ole mikään aivan turha pelimies. Tanskan joukkueessa on myös muutamia todellisia lupauksia, kuten maalivahti Peter Hirsch, hyökkääjä Alexander Sundberg, sekä Morten Green. Jotenkin Tanskan joukkue ei kuitenkaan vieläkään ole kuosissaan, ja niinpä nytkin Puolan tasaisempi joukkue vetää pitemmän korren. Lähitulevaisuudessa Tanska tullaan kuitenkin näkemään A-kisoissakin.

Sloveniassakin kiekkokulttuuri on nousussa, ja joukkueesta löytyykin useita taitavia pelimiehiä. Mainittakoon esim. taannoisen EHL-mestarijoukkueen Feldkirchin tutkapari Tomas Vnuk & Nik Zupancic. Nyttemmin Vnuk on palannut kotikonnuilleen, Zupancicin jatkaessa uraansa Timråssa. JYP:in paidasta tuttu on Zupancicin ohella Ivo Jan. Sloveniankaan tasaisuus ei kuitenkaan vielä riitä lohkovoittoon, vaan rutinoitunut Kazakstan vie lohkovoiton. Sloveniakin todennäköisesti kuitenkin vierailee vielä joskus A-ryhmässä.

Mielenkiintoinen maa B-sarjassa on myös Hollanti. Hollannin joukkueessa ei ilmeisesti enää juurikaan pelaa ns. kahden passin kanadalaisia, vaan lähes ainoastaan aitoja hollantilaisia. Kiinnostus jääkiekkoon on kuulemani mukaan nousussa Hollannissa, ja on mielenkiintoista nähdä, mihin asti rahkeet riittävät. Jo näissä kisoissa Hollanti yllätti tasapelillään isäntämaa Ranskaa vastaan.
 

pykli

Jäsen
Ryhmä A, Grenoble

19.4.

Hollanti voitti Liettuan tiukkojen vaiheiden jälkeen lukemin 3-2, ykkösketjun Livingston-Hartogs-Brant noustessa ratkaisijaksi tehoilla 2+1 - 0+3 - 1+1. Marcel Nijland torjui 27 kertaa, Liettuan Aleinikovas 22. Liettuan riveissä muuten vain neljä pelaajaa pelaa muualla kuin Energija Elektranain joukkueessa !

Puola voitti tiukassa kärkiottelussa Tanskan numeroin 5-3. Tanskalle tuli odotettu apu, kun Jens Nielsen puki ensimmäiseen otteluunsa näissä kisoissa, mutta tehot 0+1 eivät tänään riittäneet. IIHF:n tilastojen mukaan mies pelasi kuitenkin pakkina ! Puolan Tomasz Jaworski torjui 32 kertaa.

Unkari sai ensimmäiset pisteensä, kun se voitti Ranskan 3-1. Ykkösketjun Laszlo Orso teki voittomaalin toisen erän lopussa, ketjukaveri Gabor Ocskay sai tehot 1+1. Loppunumerot tulivat Ranskan tyhjään maaliin. Unkarin Norbert Berenyi jatkoi hyviä otteitaan maalilla, nyt 35 torjuntaa olivat liikaa patonkimaan pojille. Ranskan ainokaisen teki Philippe Bozon kahden miehen ylivoimalla.

Sarjakärjessä Puola jatkaa ainoana puhtaalla pelillä, Liettua on vielä nollilla. Tanskan Kim Staal on edelleen pistepörssin kärjessä tehoin 4+3=7.

Seuraavat pelit 21.4. Hollanti-Unkari, Puola-Liettua, Tanska-Ranska.

B-ryhmän peleistä raporttia mahdollisesti huomenna.

Näin tänään

--- Pykli
 

Risa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SoJy vuodesta-61, Jokerit 1972-2013; 2022, Україна
Domy puhui asiaa tuossa hieman ylempänä. Näyttää silta, että Tanska on tosiaankin tekemässä läpimurtoaan kohti A-sarjaa. Kävivät mm. voittamassa ennen B-kisoja harjoitusottelussa Italian muistaakseni 8-2 ja Italiaa ei varmaan kukaan pidä minään kiekkoilun banaanivaltiona, enää..

Itse olen sitä ikäluokkaa, joka varmaan muistaa Suomen olleen todella lähellä putoamista B-sarjaan -76 MM-kisoissa Katowicessä, Puolassa. Jos en ihan väärin muista Suomen säilyminen varmistui viimeisen kierroksen ottelussa Puola-Länsi-Saksa. Olisiko ollut peräti pelin viimeisellä minuutilla kun "Suomen-tappaja" Iso-Eric täräytti pelin tasoihin ja sen maalin ansiosta putoaja olikin Puola Suomen asemasta!?! Korjatkaa jos olen väärässä, mutta lähellä silloin käytiin...

Muutenkin kyseiset kisat olivat mieleenpainuvat. Puola voitti ensimmäisessä pelissään N-liiton ja loppujen lopuksi tippui kuitenkin B-sarjaan! Taas saa vapaasti korjata...

Kyseisiin kisoihin myös liittyy yksi hupaisa tarina Suomen kiekko historiasta, jonka muistaakseni luin joitakin vuosia sitten Iltasanomista: Katowicen kisoihin valmistautuessa Leijonat käyttivät ensimmäisen kerran hyväkseen myös psykologista valmentautumista. Alan ammattilaiset psyykkasivat Jellonia ennen kisamatkaa hotelli Hesperian tiloissa ja ohjelmaan kuului tietty myös rentoutumista rauhallisen musiikin soidessa taustalla hämärissä tiloissa. Oletettavasti kuorsausta alkoi kuulua useammastakin suunnasta salia...

Ehkä kuitenkin hauskin aiheeseen liittyvä tapaus oli seuraava: Psykologi psyykkasi joukkuetta hieman yllämainituissa olosuhteissa uskomaan itseensä vakuuttamalla että mikä hyvänsä joukkue on kaadettavissa, eikä otteluun tarvitse lähteä valmiiksi hävinneenä. Kun vakuuttelun kohteena edettiin silloiseen N-liittoon, kuului hämärästä salista Timo Sutisen kommentti: "Ei hel****i, ryssille ei kyllä ikinä pärjätä!"

Huoooh... Oi niitä aikoja!!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös