Asiaa jääkiekon SM-sarjan/SM-liigan/Liigan televisiointihistoriasta

  • 81 874
  • 358

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Pitkästä aikaa SM-Liigan 1970-luvun jälkipuoliskon peleistä puhuttaessa vuoden 1977 ja nimenomaan SM-Liigan sarjakauden 1976-1977 puolen lähetyksissä on ollut paljon uusia kysymyksiä tullut esiin, mutta harmittavasti mitään todella konkreettista uutta tietoa ei juurikaan.

Tuolla sarjakaudella nähtiin näillä näkymin vuoden 1977 puolella vielä yksi ottelu aiemmin, todella kauan sitten mainitsemieni neljän vuoden 1976 puolella näytetyn ottelun lisäksi mikäli nähtiin niin TV2:ssa Antero Karapalon selostamana. Kyseinen TV-lähetys olisi ainakin näillä näkymin ollut SM-Liigan historian ensimmäinen kokonainen suora lähetys toteutuessaan. Tähän asti ensimmäisenä olen pitänyt 26.10.1977 nähtyä SM-Liigan ottelua Ilves-Ässät ensimmäisenä koskaan kokonaisuudessaan suorana näytettynä otteluna TV2:ssa ja edelleenkin tämän vuoden 1977 talven ja alkukevään mahdollisesti televisioidun ottelun asian selviämiseen asti pidän sitä myös sellaisena.

Muussa tapauksessa 26.10.1977 olisi nähty vasta historian toinen kokonaisuudessaan suora ja keskeytyksetön SM-Liigan ottelu eli Ilves-Ässät.

Runkosarjan osalta ainakin tuona vuonna 1977 alkuvuodesta peruuntui varmasti ainoa televisioitavaksi aiottu lauantaimatsi eli TPS-Ässät-ottelu jossa osapuolet saattoivat olla myös toisin päin ja se olisi pelattu 8.1.1977. Se olisi nähty klo 18.30 alkaen suorana lähetyksenä ja tilanteen mukaan lähetys olisi alkanut jopa otteluennakollakin.

Kuitenkin Yleisradio aikoi vielä yhden ottelun SM-Liigaa näyttää sinä vuonna vielä tammikuussa 1977 kun tuo mainitsemani ottelu oli jo peruttu.

Runkosarjasta tuskin enää ainakaan televisioitiin mitään näiden uusimpien tutkimusten jälkeen joten ainoa varsinainen suora lähetys tai suorasta lähetyksestä jälkilähetykseksi muuttunut TV2:n ottelu olisi tullut Playoff-kaudelta tai Finaaleista. TV2:n tapauksessa tuo ottelu on suoran lähetyksen osalta pamahtanut ruutuun klo 18.30 alkaen ilman sen kummempaa ennakkoa ja muutoin on tullut päivän viimeisenä yllätysohjelmana.

Televisioinnit olivat hyvin epävarmoja, mutta Antero Viherkenttä selosti ainakin ratkaisuotteluja radiosta käsin sinä vuonna.

SM-Liigan sarjakauden 1977-1978 televisiointien katsastusta aion pitkästä aikaa myös selvittää lähipäivinä.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1977-1978 televisiointitilanne oli hyvin samanlainen kuin edellisenäkin vuonna keskimäärin. SM-Liigan omat televisiointisäännöt olivat koukeroisia ja vuoden 1978 puolella ei välttämättä enää runkosarjasta uusimpien tutkimusten jälkeen näytetty mitään.

Tuon hetken eli sarjakauden 1977-1978 osalta SM-Liigassa jokainen TV-peli oli määrätty pidettäväksi keskiviikkoisin ja sattumanvaraisesti Yleisradion osalta muillekin viikonpäiville tarpeen mukaan ja tietääkseni silloin kun olisi ollut vain yksittäisiä otteluja pelikierroksilla.

Vuoden 1978 puolella nähtiin korkeintaan yksi ottelu ennen finaaleja ja se olisi ollut Playoff-kaudelta. Samoin finaaleista oltiin välillä valmiit lähettämään jo toinen loppuottelu koska pelipäiväksi olisi osunut SM-Liigan televisiointipäivä eli keskiviikko. Myös lopulta televisioidun kolmannen finaalin ohella tarjolla televisioon olivat neljäs ja viideskin finaali.

Lopulta kuitenkin valittiin kolmas finaali kun kalustokuljetusongelmat (Olivat vaikuttaneet muun muassa siihen, että miksi toinen finaali jäi televisioimatta vaikkakin kaluston tullessa perille ja valmiiksi kolmas erä olisi saatettu näyttää. Kalusto jäi lopulta nököttämään pimeänä finaalipaikkakunnan tiloihin ennen kuskausta televisioidulle paikkakunnalle.) ja SM-Liigan oma äärimmäisen pidättyväisen jahkaileva ja byrokraattinen suhtautuminen muun muassa televisiontikorvauksiin aiheutti lopulta vain kolmannen loppuottelun näkymisen.

Yksinkertaisesti kolmannesta ja aiemmasta toisesta finaalista oli myös neuvoteltu eniten televisioon ja sekin ratkaisi asian. Ennen tuota televisioitua ottelua eri lehdissä oltiin puhuttu pitkin vuotta siitä, että lajin televisiointia pitäisi parantaa lähivuosina ja myös edellisestä televisioidusta pelistäkin oli kulunut pitkä aika.

Tapparan ja Ässien väliset mittelöt saattoivat olla toinen tai ehkä jopa sittenkin kaiken jälkeen kaikkien aikojen ensimmäinen kerta kun SM-Liigan Finaalien osalta olisi ruudussa olisi niistä nähty TV-lähetys.

Vuotta aiemmin sarjakaudella 1976-1977 olisi muussa tapauksessa ollut ensimmäinen kerta.

Välillä olen kuullut myös sellaista juttua, että sarjakaudella 1976-1977 olisi aloitettu Playoff-televisioinnit ja sarjakaudella 1977-1978 sitten Finaalien televisioinnit. Toki voi olla myös niin, että jo sarjakaudella 1976-1977 olisi aloitettu Finaalien televisiointi. Ei kuitenkaan Playoffien ja Playoffien televisioinnit.

Ne olisivat alkaneet sarjakaudella 1977-1978 tai jopa paljon myöhemmin, sarjakaudella 1978-1979, sarjakaudella 1979-1980 tai jopa paljon näitäkin sarjakausia myöhemmin.

Sarjakausien 1978-1979 ja 1979-1980 TV-pelit aion lähipäivinä vielä tarkistaa vaikka melko selvältä nämä lähetysmäärät kaikkien vaiheiden jälkeen alkavat näyttää SM-Liigan varhaisten vuosien osalta.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1978-1979 TV-Ottelujen listaan ei toistaiseksi ole tullut mitään uutta.

Kummallisena uutisena kuitenkin on se seikka tullut, että 18.2.1979 pelatulla ottelukierroksella ruudussa ilmeisesti näillä näkymin esiintyivät Kärpät ja Jokerit. Ne eivät kuitenkaan pelanneet toisiaan vastaan vaan Kärppien ollessa ruudussa kyseessä olisi ollut ottelu Ässät-Kärpät ja Jokerien ollessa ruudussa kyseessä olisi ollut ottelu Jokerit-HIFK.

Toistaiseksi näkemykseni on tästä asiasta ristiriitainen.

Joidenkin vanhempien Jokereiden kannattajien mukaan ei välttämättä vuoden 1979 puolella näkynyt edes vuoden alkupuolella sitä vuotta mitään televisioitua ottelua ja joidenkin Jokerit-konkareiden mielestä sitten asia oli jyrkästi toisin päin. Mikäli Jokerien ottelu sitten nähtiin niin Kärppien pelejä ei sitten nähty ennen vuoden 1979 loppupuolta ja seuraavaa sarjakautta.

Vastaavasti Kärppien ollessa kuvaruudussa 18.2.1979 olisi Jokerit olleet kuvaruudussa vasta vuoden 1980 puolella...

Tosiasiana ainakin pidän kaiken jälkeen kyllä loppuvuoden 1979 Jokereiden näkymättömyyttä ruudussa kun seura ei TV-peliään ruutuun saanut ja sitten vuoden 1980 puolella kuin korvaukseksi kaikesta odotuksesta se sai niitä peräti kaksikin kappaletta ruutuun.

Tällä hetkellä sarjakausien 1978-1979 ja 1979-1980 puolelta tutkimatta ovat enää vain lokakuu 1978 peleiltään ja maaliskuu 1980 peleiltään ja lisäksi puuttuvat myös Playoffien ja Finaalien tarkastus jälkimmäiseltä sarjakaudelta.

Tällä hetkellä vuoden 1978 puolella on yksi epäselvä ja mahdollisesti kokonaan uusi TV2:n ottelulähetys vielä myöskin selvittämättä.

Tämä 65 minuutin pituinen ja Antero Karapalon selostama ottelu oli osapuoliltaan ennakoissa epäselvästi tiedotettu ja se esitettiin päivän viimeisenä ohjelmana jälkilähetyksenä. Mahdollisesti tuo ottelulähetys saatettiin myös peruakin, mutta mikäli se nähtiin niin marraskuussa tai joulukuussa 1978 tuo ottelulähetys nähtiin.

Mikäli tuo kokonaan uusi ja toistaiseksi epäselvä ottelu nähtiin niin se olisi omien etsintöjeni pohjalta arvioiden kokonaan uusi, löytämäni ja tavallaan itseni osalta myös tietämätön ottelu sitten 9.1.1979 löytyneen ottelun jossa siis kohtasivat KooVee-Lukko ja jota pidin aikanaan yllätyksenä kun KooVeen ei pitänyt sinä vuonna edes ruudussa esiintyä.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Liigan varhaisimmista vuosista puhuttaessa paljoakaan uutta ei ole tullut. Sen sijaan vanhan, aiemmin jo etsityn tiedon parista tulee kuitenkin päivitystä ja pian myös näillä näkymin kokonaan varmistuvaa lisätietoa mikäli otaksumani pitää paikkansa.

SM-Liigan ensimmäisen sarjakauden eli sarjakauden 1975-1976 TV-pelien löytäminen vaikuttaa nyt kaiken jälkeen hyvin synkältä. Kahdella jäljellä olevasta jälkilähetyspelistä ei ole viime aikoina tullut vastaan pienintäkään vihjettä. 22.2.1976 oli yksi merkintä KooVee-HIFK-ottelun mahdollisesta näkymisestä illan ohjelmiston päätteeksi TV2:ssa, mutta sekin oli vain alustava merkintä vailla varmaa tietoa näkymisestä. Lisäksi tuli vielä kerran katsottua kaikkien tuon vuoden yksittäiskierrosten ottelujen jälkikatsaukset niihin siltä varalta, että televisioinnista olisi kerrottu jotakin niiden ottelujen jälkipuinneissa mitä ei harmittavasti kerrottu yhdenkään ottelun kohdalla.

SM-Liigan ensimmäisen sarjakauden osalta puhuttaessa muutoin SM-Liigan ensimmäisen sarjakauden Playoff-otteluja nimitettiin kiinnostavalla tavalla SM-Liigan Loppusarjan otteluiksi kun sitten seuraavasta kaudesta eteenpäin eli sarjakaudesta 1976-1977 lähtien SM-Liigan Loppusarjaa ei juuri enää esiintynyt vaan siinä olleita otteluja alettiin kutsumaan aina vain Playoffeiksi.

Toki nimitys SM-Liigan Loppusarjasta jäi elämään yleensä sellaisten kannattajien suihin mitä iäkkäämpiä he olivat. Lisäksi SM-Sarjan aikaan oli pelattu SM-Sarjan Loppusarjaa tai SM-Sarjan Mestaruussarjaa josta tuo nimitys oli myös tuttu ja SM-Sarjan viimeisinä vuosina eli vuosina 1973-1974 ja 1974-1975 oli myös harkittu pidettävän SM-Sarjan Loppusarjaa jossa olisivat pelanneet neljä parasta joukkuetta, mutta se esitys oli aina äänestetty kumoon.

SM-Liigan ensimmäisellä sarjakaudella radioonkin suunniteltiin enemmän pelejä kuin mitä lopulta tuli. SM-Liigan sarjakaudella ensimmäinen selostaja otteluille oli usein itse Raimo Höyry Häyrinen, mutta niihin peleihin mihin Höyry ei olisi päässyt niin äänessä olisi usein ollut Jouko Färd tai Juhani Sipilä. Television puolella myös ainoan lopulta televisiosta radioon siirtyneen Loppuottelun olisi selostanut Antero Karapalo.

SM-Liigan toiselle sarjakaudelle eli sarjakaudelle 1976-1977 ja siitä puhuttaessa televisiossa nähtiin korkeintaan kuusi ottelua sinä vuonna ja muutoin nähtiin viisi ottelua. Enimmillään kuudentena otteluna olisi nähty joko Playoffeista tai Finaaleista yksi ottelu yllättäen suorana TV2:ssa Klo 18.30 alkaen tai erikseen sovitulla muulla lähetysajalla, mutta viime aikojen perusteella nähtiin melkein varmasti viisi ottelua tuona sarjakautena ja yksi ottelu ainakin siis vuoden 1977 puolella.

Aiemmin muistelemani Ilves-KooVee saattoi olla seuroiltaan myös toisin päin eli KooVee-Ilves. Lisäksi ottelu saattoi tulla aiemmin virheellisesti muistelemani 31.1.1976 sijaan tulla joko 9.1.1977 tai 13.2.1977. Silloin tuo ottelu olisi näytetty tammikuussa tai helmikuussa sinä vuonna. Aikanaan muistelin väärää vuotta ja päivämäärää joten pahoittelut siitä kun tarkoitin nimenomaan vuotta 1977 tuolloin kauan sittenkin.

Muutoin kyllä kuvailemani ottelun näkyvyysvaikeudet olivat kyllä oikeita ja selostaja tälle ottelulle oli Antero Karapalo. Ongelmallista on enää vain tarkka päivämäärä ja tietenkin tarkat seurat ottelussa.

Yleensäkin tuo ottelu eli Ilves-KooVee tai mahdollisesti KooVee-Ilves otettiin Yleisradion alkuperäisen ottelulähetyksen eli 8.1.1977 näytettäväksi aiotun Ässät-TPS-ottelun peruunnuttua ja senkin piti olla suora lähetys TV2:ssa tuon perutun Ässät-TPS-ottelun tapaan ennen sille vuodelle tutuksi tullutta tv-lähetyksen alkamista valitettavasti ilmoitetusta poikkeavalla tavalla.

Tämän hetken keräämieni tietojen perusteella tuo ottelu nähtiin yllättäen 9.1.1977, mutta myös 13.2.1977 tuo ottelu saatettiin näyttää kun viime aikoina on tullut hieman tehtyä lisätutkimuksia enemmänkin.

Tuosta Ässät-TPS-ottelun perumisestakin on tullut paljon juttua vastaan vaikkakin ilmeisin syy perumiseen oli lähinnä televisiointikorvaus ja sen riittämättömyys. Yksi erikoisin syy perumiselle olisi ollut myös muka Porin Jäähallin valaistusongelmat, mutta tietääkseni Porissa oli tehty viimeistään jo kauan sitten televisiointia varten nuo valaistustyöt kuntoon yhtenä ensimmäisistä paikkakunnista ja muillakin paikkakunnilla Raumaa huomioimatta jo noin vuoden 1975 tai 1976 alkuun mennessä huolimatta toki nuo valaistustyöt oli tehty joidenkin seuran omistajien itsepäisyydestä huolimatta.

Välillä oltiin ehdotettu kustannusten hillitsemiseksi jopa mustavalkoisena televisiointiin paluutakin silloin kun tuo SM-Sarjan televisiointi alkoi yleistyä ja ainoa hyvä puoli sinänsä siinä kai olisi ollut juurikin tuo kiekon erottuminen ruudusta joillakin melko huonoilla valaistusoloilla varustetuissa jäähalleissa.

Näillä näkymin tuo Ässät-TPS-ottelu peruttiin aikaisimmillaan jopa jo 5.10.1977 ja aivan viimeisimmillään vain alle tuntia ennen tuota 8.1.1977 suunniteltua TV2:n lähetystä. Keskimäärin keräämieni tietojeni pohjalta tuo ottelu peruttiin näillä näkymin marraskuussa tai joulukuussa 1976 ja muutoin heti vuoden 1977 alkajaisiksi 2.1.1977. Päivämäärien osalta puhuttaessa vaihtelevasti 18.11.1976-2.1.1977 tai 18.12.1976-2.1.1977 välisenä aikana tuo ottelu peruttiin todennäköisimmin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ja tietenkin tuo SM-Liigan sarjakauden 1976-1977 Ässät-TPS-ottelun tilalla tullut ottelu eli Ilves-KooVee tai KooVee-Ilves olisi ollut sen vuoden ainoa poikkeuksellisesti sunnuntaina televisioitu ottelu kun sopivaa lauantaipäivää televisioinnille ei sen sarjakauden puolella ja nimenomaan vuoden 1977 puolelta puhuttaessa löytynyt.

Muutoin jokainen tuon sarjakauden harva TV-peli tuli aina keskiviikkoisin ja 8.1.1977 Ässät-TPS oli tarkoitus näyttää lauantaina. SM-Liigan Liigahallitus ilmeisesti korvasi noita mahdollisia sunnuntaitelevisioinnin tuottamia tappioita yhdessä Yleisradion kanssa tarpeen mukaan Ilvekselle ja KooVeelle.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1992-1993 Yleisradion otteluihin en ole paljoakaan saanut uutta tietoa joskin mielenkiintoisena ennakkotietona kävi ilmi, että alustavasti tuolla sarjakaudella Yleisradion otteluissa TV2:ssa olisi ollut aina tapana runkosarjassa näyttää vaihtelevasti 1-2 erää sen ottelulähetyksestä nauhoitettuna ja vain päätöserä olisi tullut aina suorana lähetyksenä.

Runkosarjassa tilanne olisi vaihdellut aina pelipaikkakunnan ja kierroksen mukaan kun taas Playoffeissa TV2 olisi näyttänyt ottelujensa osalta vain ensimmäisen erän nauhoitettuna ja toisen ja kolmannen erän suorana lähetyksenä ja lopulta tietenkin itse SM-Liigan Finaaleissa TV2 olisi televisioinut ottelut kokonaan suorana lähetyksenä.

Lisäksi YLE aikoi lähettää ottelunsa aina vain tiettyinä yksittäisinä otteluina läpi kauden sellaisena päivänä jolloin muu ohjelmisto ei olisi häirinnyt tai ne ottelut eivät olisi osuneet Kolmostelevision ottelulähetysten kanssa liian lähelle.

Sittemmin ottelulähetykset muuttuivat kuvatunlaisesta. Lisäksi joissakin lehdissä tuolla sarjakaudella ei kerrottu lainkaan Yleisradion ottelujen osapuolia kun taas tietääkseni Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä ne taidettiin raportoida joskus hyvinkin kauan ennakkoon ennen itse ottelua.
 

Centre Bell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Entisaikojen TPS.
Tietääkö kukaan löytyykö jostain TV kuvamateriaalia kevään 1976 TPS-Tappara loppuotteluista ja niistä etenkin Seppo Revon tekemää viimeisen minuutin maalia jossa hän ratkaisi mestaruuden TPS:lle?
Kyseisenä keväänä YLE radioi molemmat (silloin mestaruus ratkaistiin kahdella voitolla) loppuottelut Raimo Häyrisen selostamana. YLE:n lähetys oli ns. kaksois lähetys jossa aina välillä Jouko Färd kertoi pelitapahtumia Ässät-HIFK pronssiottelusta, jossa siinäkin ratkaistiin mitalit kahdella voitolla.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
SM-Liigan sarjakauden 1992-1993 Yleisradion otteluihin en ole paljoakaan saanut uutta tietoa joskin mielenkiintoisena ennakkotietona kävi ilmi, että alustavasti tuolla sarjakaudella Yleisradion otteluissa TV2:ssa olisi ollut aina tapana runkosarjassa näyttää vaihtelevasti 1-2 erää sen ottelulähetyksestä nauhoitettuna ja vain päätöserä olisi tullut aina suorana lähetyksenä.

Tarkkoja tietoja ei ole antaa, mutta murrosikäinen jääkiekkokannattaja muistaa hyvin ajan, kun viimeinen erä tulikin jo sitten oikein suorana.

Samaa kyllä toki tehdään tänä päivänäkin esimerkiksi naisten jalkapallossa. Lähetysaikaa saadaan kivasti lyhennettyä sillä, että mennään suoraan lähetykseen vasta toiselle puoliajalle.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tarkkoja tietoja ei ole antaa, mutta murrosikäinen jääkiekkokannattaja muistaa hyvin ajan, kun viimeinen erä tulikin jo sitten oikein suorana.
.

Vahvistus tälle muistolle. Eka ja toka erä koosteena ja kolmas suorana. Kolmatta erää oli tosin saatettu pelata jo muutamia minuutteja kun suoraan siirryttiin, että näkikö koskaan kolmannen erän kiekonpudotusta.. ei muistaakseni
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan osalta aiemmin kertomani epäselvät Kolmostelevision Hockey Night Specialit eri vuosilta eivät todennäköisesti olleet SM-Liigan lähetyksiä, mutta mikäli olivat niin ne olivat jälkilähetyksiä yleisesti ottaen jonkun joukkueen viimeisistä otteluista ennen jotakin taukoa kuten sarjataukoa tai joulutaukoa.

Kuitenkin olen viime kuukausina saanut hieman enemmän aineistoa kokoon ja sen perusteella kuten myös muutamien vanhempien SM-liigan seuraajien kertomuksista olen päätellyt seuraavien eri Hockey Night Specialien ottelujen olleen mahdollisesti seuraavia ja edellyytäen tietenkin, että ne olivat SM-Liigaa:

2.2.1988: Tämä Hockey Night Specialin ottelu olisi ollut KalPa-TPS vaikkakin se olisi ollut pelattu jo niinkin kauan sitten kuin 24.1.1988 ja se on SM-Liigan jälkilähetykseksi jo aikakauteen nähden hyvin myöhään tullut jälkilähetys. 10-15 vuotta, 20 vuotta aiemmin tuosta ottelun aikakaudesta niin sitten olisin ollut melko varma uskomaankin tuon lähetyksen kun SM-Liigan ja etenkin SM-Sarjan otteluja nähtiin kyllä televisioituina jälkilähetyksinä hyvinkin myöhään ajankohtaansa nähden tuolloin , mutta erittäin epävarmalta tämä kyllä valitettavasti vaikuttaa ilman ihmeitä.

14.12.1990: Tämä Hockey Night Specialin ottelu oli TPS:n ottelulähetys mikäli oli ja se olisi ollut jälkilähetys joko ottelusta Ilves-TPS joka pelattiin 9.12.1990 ja se olisi ollut ainakin tietääkseni Kolmostelevision varalta ollut ottelulähetys ruudussa, ottelusta KalPa-TPS joka pelattiin 11.12.1990 tai kaikkein todennäköisimmin se olisi ollut jälkilähetys ottelusta Lukko-TPS runkosarjan viimeisenä otteluna ennen joulutaukoa SM-Liigasta. Nämä ottelut ainakin melko varmasti ovat saattaneet tai ehkä pikemmin sanottuna yksi näistä on ehkä tulla Kolmoselta ellei sitten PTV ole tätä peliä enimmäkseen muuten näyttänyt Turku TV:n tai PTV Turku-kanavan yksinoikeusotteluna.

14.12.1992: Tämä Hockey Night Specialin ottelu olisi ollut Jokerien viimeinen runkosarjan ottelu Ässiä vastaan ja mikäli se ei olisi jonkin ihmeen kaupalla ollut Ässät-Jokerit-ottelun jälkilähetys 10.12.1992 pelatusta ottelusta niin siinä tapauksessa se olisi ollut HIFK-Kiekko-Espoo-ottelun jälkilähetys 9.12.1992 pelatusta ottelusta. Tosin nämä ottelulähetykset ovat voineet olla Kolmosella muutenkin vain varalta lähetettäviä otteluja ja vain mikäli Kolmostelevisio ei olisi esittänyt historiansa todennäköisesti ja ainakin varmasti näytettyä viimeistä otteluaan TPS-Ässät 5.12.1992.

Nähtäväksi vielä jäävät nämäkin lähetykset SM-Liigan osalta kun todennäköisyys puhuu toistaiseksi NHL:n puolesta enemmän kuin SM-Liigan. SM-Liigan osalta vanhoilta ajoilta on tullut paljon uutta esiin ja uudemmilta ajoilta puhuttaessa HTV:n otteluja on löytynyt lisää.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Tietääkö kukaan löytyykö jostain TV kuvamateriaalia kevään 1976 TPS-Tappara loppuotteluista ja niistä etenkin Seppo Revon tekemää viimeisen minuutin maalia jossa hän ratkaisi mestaruuden TPS:lle?
Kyseisenä keväänä YLE radioi molemmat (silloin mestaruus ratkaistiin kahdella voitolla) loppuottelut Raimo Häyrisen selostamana. YLE:n lähetys oli ns. kaksois lähetys jossa aina välillä Jouko Färd kertoi pelitapahtumia Ässät-HIFK pronssiottelusta, jossa siinäkin ratkaistiin mitalit kahdella voitolla.

Lähteiden mukaan tästä ottelusta ja näistä finaaleista ei tullut lähetystä. Mahdollisesta urkkaruudun koosteestakaan ei ole varmuutta.
 

Centre Bell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Entisaikojen TPS.
Lähteiden mukaan tästä ottelusta ja näistä finaaleista ei tullut lähetystä. Mahdollisesta urkkaruudun koosteestakaan ei ole varmuutta.
Muistan kun pikkupoikana tuon ottelun jälkeen vahtasin seuravan viikon ajan iltauutisten jälkeen tulleita n.2 min urheilukoosteita, sekä sunnuntai-illan urheiluruutua, josko tuosta ottelusta olisi tullut jotain raporttia. Turhaan vahtasin, sillä ainakaan mina en silloin, enkä sen jälkeenkään ole törmännyt minkään näköiseen kuvamateriaaliin tuosta ottelusta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Joo siis nuo ihan ensimmäiset SM-Liigan finaalit eivät ainakaan näkyneet televisiosta koska sittemmin radioon siirtynyttä ensimmäistä finaalia huomioimatta niitä ei aiottu televisioida ja ensimmäisellä kaudella tuli runkosarjan aikaan vain kolme ottelua joista kaksi näillä näkymin kokonaan yllättäen tulleina myöhäisillan tai jopa yön lähetyksinä.

Toki yhden ottelun osalta puhuttaessa tilanne saattoi ehkä olla toinen, mutta en siihenkään ole saanut aivan mitään todella tarkkaa tietoa eli kyse näin esimerkiksi olisi ollut 24.2.1976 tulleesta HIFK-Lukko-ottelusta.

Urheiluruutu saattoi juuri ja juuri näyttää noista finaaleista jotakin. Tosin missään tapauksessa tuon ajan tilanteen mukaisesti ei paljoa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1988-1989 osalta ei tietenkään paljoa uutta ole selvinnyt, mutta jossain vaiheessa erikoisesti Yleisradion tuon vuoden ottelulistassa oli määritelty näkyväksi televisiossa korkeintaan vuoden 1988 puolella näkyväksi korkeintaan 7 ottelua. Aikaisemmin sinä vuonna Yleisradion piti näyttää kuusi ottelua oman alustavan televisiosopimuksensa mukaan kuusi ottelua ja siihen sitten vielä korkeintaan yksi ottelu jonka se oli valmis televisioimaan mikäli se ei pääsisi sopuun kuuden ottelun paketistaan niin joka tapauksessa.

Kun kuuden ottelun paketti sitten jäi toteutumatta ja tämä jäi toteutumatta jo ennen Yleisradion omaa SM-Liigan boikottiakin kun sen ehdot eivät vain Yleisradiolle olleet käyneet niin sittemmin arvuuteltiin pitkään, että mikä tuo viimeinen ylimääräinen ja ainoa muu televisioitavaksi tullut ottelu olisi ollut.

SM-Liigan boikotin alkaessa ratketa, suurin piirtein 8.12.1988-13.12.1988 välisenä aikana jo aika suurilta osin paljastui alustavasti Yleisradion ainoa TV-ottelu vuoden 1988 puolella ja ehkä muutenkin sinä vuonna koko sarjakautta koskien mikäli se ei pääsisi oikein sopuun edes muista tilapäisesti vuoden 1989 osalle tulevista otteluista.

Se olisi ollut 28.12.1988 pelattu ottelu SaiPa-Ässät TV2:ssa Antero Karapalon selostamana, mutta noin 20.12.1988 mennessä Yleisradion kerrottiin alustavasti luovuttaneen ottelun Kolmostelevisiolle joka sitten joko näytti sen tai vielä aivan viime hetkellä jonkun muun syyn kun enää mitenkään jo siihen mennessä joitakin päiviä sitten ratkenneen SM-Liigan boikotin päätteeksi jätti sen näyttämättä.

Sittemmin Yleisradio aikoi televisioida vuoden 1989 puolella tuolla sarjakaudella kaksi ottelua ennen finaaleja, mutta se näytti niitä sitten lopulta vähän enemmän kuitenkin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1992-1993 osalle tosiaan löytyi hieman uutta vahvistavaa ennakkotietoa kauden ajalle mikä tietenkin sitten muuttui lopullisesta suunnitelmastaan.

YLE aikoi tuohon aikaan näyttää otteluja tosiaan erikoisella tavalla. Se aikoi näyttää erittäin pitkästä aikaa erittäin runsaasti otteluja, mutta se kuitenkin aikoi esittää niitä vain tiettynä päivänä viikossa koska se ei halunnut Kolmostelevision ja tulevan MTV3:n kanssa kilpailua.

Siten sovittiin, että YLE esittäisi aina SM-Liigaa torstaisin TV2:ssa ja Kolmostelevision TV3 ja myöhempi MTV3 esittäisi lauantaisin ja sunnuntaisin useimmiten kerran viikossa ja silloin tällöin TV3/MTV3 olivat valmiita kauden mittaan esittämään molempina päivinä eli lauantaisin ja sunnuntaisin otteluja samaan malliin kuin miten TV3 oli sarjakaudella 1991-1992 niitä SM-Liigan osalta esittänyt.

Tosin tuossa tapauksessa ainakin ajoittain oli sovittu, että molempina päivinä esitettäessä SM-Liigan otteluja niistä toisesta ilman erillistä poikkeusta sääntöön nähtäisiin vain aiempien ottelujen jälkilähetyksiä tai yhdistelmälähetyksiä. Tämä tilanne koski tietenkin TV3/MTV3:n lähetyksiä.

Yleisradion torstain lähetysten osalle oli siis sovittu alustavasti, että runkosarjassa SM-Liigan otteluissa ilman korkeintaan muutamaa sallittua erillistä poikkeusta kauden aikana ja niitä huomioimatta muutoin torstaisin nähtäisiin aina vain kolmas ja ratkaiseva erä suorana kahden ensimmäisen erän ollessa koosteena. Mikäli erillisesti sallittaisiin lähetyksiin poikkeus hieman ottelupaikkakunnan ja Yleisradion ohjelmien alkamisajoista riippuen niin siinä tapauksessa vain ensimmäinen erä olisi tullut koosteena ja kaksi viimeistä erää suorina lähetyksinä.

Runkosarjan osalta siis TV2 olisi aloittanut lähetyksensä alustavasti oletetussa historiassa siis 17.9.1992 ja päättänyt lähetyksensä vuoden 1992 puolelta puhuttaessa 10.12.1992 ja joulutauon jälkeen TV2 olisi jatkanut lähetyksiään vuoden 1993 puolelta puhuttaessa 14.1.1993 ja päättänyt lähetyksensä 25.2.1993 joka oli tuolloisen olettamuksen ja ilmeisesti ihan toteutuneenakin olisi ollut viimeinen torstai jolloin SM-Liigaa olisi pelattu.

TV2 olisi siis näyttänyt ainakin alustavasti otteluja kaikkiaan siis runkosarjasta puhuttaessa ja oletettuina yksittäisinä otteluina 18 ottelua kun taas TV3/MTV3 aikoivat televisioida jopa 40 ottelua ainakin ellei peräti enemmänkin johtuen siitä, että tämän kanavan aiemmat runkosarjaottelujen televisiointirajoitukset tai yritykset rajata niitä kauteen olivat jo hyvän matkaa aiemmin purettu.

Playoff-ottelujen osalta YLE aikoi alustavasti niistä puhuttaessa näyttää vain ensimmäisen erän koosteena ja kaksi viimeistä erää suorana lähetyksenä ja Finaalit olisivat tulleet suorina lähetyksinä aivan koko ottelun osalta.

Playoff-kauden otteluista puhuttaessa YLE aikoi näyttää niistä suurimman osan vaikka joihinkin hyvin yksittäisiin otteluihin myös TV3/MTV3 oli jo ilmaissut kiinnostuksensa ennen SM-Liigan kauden 1992-1993 alkua.

Finaalit kuuluivat edelleen YLE:lle yksinoikeudella vaikkakin TV3/MTV3 aikoi hankkia yksinoikeudet tai osia Finaaleista jo SM-Liigan sarjakaudella 1993-1994. Yleisradio aikoi alustavasti esittää ne aivan jokaista myöten vaikka lopulta ihan ensimmäistä niistä ei tainnut näkyä mitenkään vaikkakin muut jo näkyivät.

YLE myös erittäin pitkästä aikaa ainakin alustavasti oli valmis olemaan aika salaperäinen SM-Liigan pomojen vaatimusten takia myös televisiossa esitettävästä torstai-ottelustakin. Lupaa ei tiettävästi olisi ollut niitä julkaista ennen kuin ottelupäivänä tai päivää ennen sitä minkä takia toteutuneessa historiassakin joihinkin lehtiin ei YLE:n otteluja kunnolla ollut merkattu vaikka ei sensuuri ottelijoiden osapuolista lopulta ihan niin tiukka ollutkaan toisin kuin vaikkapa 1960-luvun tai 1970-luvun SM-Sarjan tai SM-Liigan ihan ensimmäisten vuosien TV-otteluissa.

Yleisradion selostajana tietenkin toimi Antero Mertaranta ja kommentaattorina, kenttähaastattelijana ja taktisena asiantuntijana TV2:n lähetyksissä läpi kauden oli alustavasti tehtävänsä mukaisesti hommaan lupautunut Sakari Sakke Pietilä jonka taktiikkataulupiirtelyt etenkin ottelujen erätauoilla ja joskus ihan muutenkin taktiset lehtiraapustelut alkuperäisenä erittäin hämäränä muistona ja myöhemmin jälkikäteen terävämmin katsottuna joidenkin ottelujen osalta jäi mieleen.

Lopulta tietenkin tuon kauden osalta myös Yleisradionkin tilanne muuttui kun se näytti muinakin päivinä otteluita kuin vain pelkästään torstaisin ja lisäksi myös joissakin tapauksissa ellei peräti hyvin useinkin otteluja nimenomaan myös useitakin eri otteluja juurikin yhdeltä ja samalta ottelukierrokselta kuin miten pelattiin ja suoria ottelujakin YLE:n kanavilla toki nähtiin kauden mittaan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Näin viime aikoina SM-Liigan 1980-luvun kausia jälleen kerran pikaisesti tutkineena tuli etsittyä tietoa siitä, että milloin tarkalleen ottaen 1980-luvulla vuosina 1984-1986 ollut Urheilukakkonen oikein aloitti TV2:ssa.

Vaikka aikaisemmin luulin sen alkaneen jo reilusti ennen SM-Liigan sarjakautta 1984-1985 tyyliin syyskuussa 1984 jossakin vaiheessa sitä niin todellisuudessa vasta tuolloin oli aloitettu kuvaussuunnittelut ohjelmalle kun muutoin Yleisradion käytävillä oli suunniteltu sitä pitkin lopputalvea, kevättä ja kesää 1984 ja ohjelma oli valmiiksi kärsinyt myös aloituksensa viivästyksistä joiden takia oli näytetty vain pelkkiä Urheilutunteja.

Lopulta Urheilukakkosen ensimmäinen lähetys nähtiin 11.11.1984 TV2:ssa kun ei vielä lokakuussa 1984 voitu myöskään aloittaa.

Tästä eteenpäin Urheilukakkonen näkyi edelleen erittäin harvakseltaan eikä SM-Liigaa ainakaan näillä näkymin niissä raportoitu sarjakauden 1984-1985 aikana ennen kuin lopulta näytettiin seuraava lähetys joka kai oli muutenkin Urheilukakkosen ainoa SM-Liigan lähetys sinä sarjakautena:

10.3.1985: Urheilukakkosella sen toisella osiolla Klo 19.30-20.30 nähtiin SM-Liigan Välierien ottelut Kärpät-Ilves ja TPS-Ässät

Lähiaikoina aion käydä vielä läpi viime aikoina etsimäni Urheilukakkosten tiedot vuosilta 1985-1986 ja sen jälkeen Urheilukakkosen aseman perineen Eturivi-ohjelman lähetykset vuosilta 1986-1988.

Ne tosiaan tulevat päivittymään ja täydentämään sarjakausia 1985-1986 ja 1986-1987 ja 1987-1988 SM-Liigasta puhuttaessa kun aiemmin ei ollut ihan kaikkia Urheilukakkosen tai Eturivin lähetyksiä tiedossa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakaudelta 1985-1986 olen nyt löytänyt nuo Urheilukakkosenkin ottelutiedot jotka näillä näkymin ilman ihmeitä täydentävät Yleisradion SM-Liigan seurannan tuolta vuodelta puhuttaessa.

Tässä tulevat SM-Liigan 1985-1986 lähetykset täydennettynä pitkästä aikaa:

13.10.1985: Urheilukakkonen TV2:ssa klo 19.40-20.30 Ilves-Kärpät.

27.10.1985: Urheilukakkonen TV2:ssa klo 19.40-20.30 Tappara-Ilves.

17.11.1985: Ässät-Jyp HT TV-peli TV2:ssa klo 19.40-20.30. Mahdollisesti tässä ottelussa oli Antero Karapalon sijaan selostajana Voitto Liukkonen harvinaisesti.

24.11.1985: Urheilukakkonen TV2:ssa klo 19.50-20.30 Ilves-HIFK ja Kärpät-JyP HT.

8.12.1985: Tappara-Ässät Urheilukakkosella TV2:ssa klo 17.30-18.15. Aiemmalla Urheilukakkosen osiolla näytettiin myös ralliautoilun ja formuloiden vuosikooste 1985.

29.12.1985: Lukko-TPS TV2:ssa klo 19.40-20.30 selostajana Antero Karapalo.

28.1.1986: Ässät-Kärpät klo 23.10-00.15 selostajana Juha Jokinen TV1:ssä.

2.2.1986: Tappara-HIFK Urheilukakkosella TV2:ssa klo 19.30-20.30 (Aikaisemmin sarjakaudella alustavasti Urheilukakkosen ottelu olisi ollut Tapparan ja Ässien muulta osin kautta pelattu jälkilähetys.)

4.2.1986: Ilves-HIFK TV1:ssä klo 22.35-23.40 selostajana Juha Jokinen.

16.2.1986: Tappara-Kärpät ilmeisesti yllättäen omana ohjelmanaan Urheilukakkosen klo 19.25-20.30 merkityn ottelun sijaan. Mahdollisesti Urheilukakkosen ottelu oli juuri tämä.

2.3.1986: HIFK-Tappara Urheilukakkosella TV2:ssa klo 19.35-20.30 ainakin alustavasti, mutta mahdollisesti tätä ottelua ei ehkä näytetty tai sen otteluosuus annettiin muille urheilulajeille.

6.3.1986: HIFK-Tappara TV1:ssä klo 21.40-23+ mahdollinen jatkoaika päälle selostajana Juha Jokinen.

9.3.1986: Jokerit-KooKoo klo 19.10-20.30 TV2:ssa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Sen verran täytyy tosin aiemmin puhuttuna ottaa takaisin noista SM-Liigan kausista puhuttaessa, että sarjakauden 1986-1987 päivitykset Urheilukakkosen ja myöhemmän saman sarjakauden Eturivin lähetyksistä ei aivan vielä kuitenkaan ole ihan kaikki ottelut selvillä joten laitan ne vielä toistaiseksi odottamaan parempaa aikaa julkaisultaan.

Puhuin sen tapauksessa ohi suuni joten pahoittelut siitä.

Korvauksena laitan tähän alle SM-Liigan sarjakauden 1987-1988 Eturivin lähetykset eikä niitäkään ollut montaa.

Ohjelmahistoriallisesti puhuttaessa Eturivin piti jatkaa säännöllisesti maaliskuun 1987 jälkeen kesäkuusta 1987 eteenpäin legendaarisen oloisen Urheilutunnin täydentäjänä ja tulevaisuuden korvaajana, mutta lopulta päätettiin sen osalta pitää kesäloma jonka jälkeen vasta 13.9.1987 aloitettiin Eturivin jälleen säännöllinen näyttäminen ja ohjelman osalta kuitenkin sen asema tuntui huononevan koko ajan mitä pidemmälle jo tuolloin sitä vuotta mentiin, tammikuussa ja helmikuussa 1988 Eturiviä ei edes näytetty kertaakaan ja maaliskuusta 1988 eteenpäin Eturivin näyttäminen oli jo harvinaista.

Vaikka aiemmin luulinkin Eturivin säilyneen ohjelmana aina vuoden 1988 elokuuhun tai syyskuuhun asti niin Eturivi päätettiin erikoisesti lopettaa jo sitä ennen kesän 1988 koittaessa ja viimeinen Eturivi koskaan ja yleensäkin Urheilukakkosen ja Eturivin kaltaisten ohjelmien osalta kun etuaikainen lopetus tuli niin oli 22.5.1988 näkynyt Eturivi.

Se päätti kyseisen säännöllisen urheiluohjelman taipaleen vuosilta 1984-1988 ja sen väliseltä ajalta puhuttaessa kun Urheilukakkonen oli aloittanut ohjelmahistoriansa ja Urheilutuntia täydentävänä ohjelmana 11.11.1984. Eturivin loppumisen aikoihin tai jo ehkä reilusti sitä ennen vuosina 1987-1988 Urheilutunti-ohjelma TV2:sta oli jo lopetettu kokonaan.

Yksi ainoa edelleen epäselvä ottelu joka mahdollisesti saattoi olla NHL:n lähetys myös jos se ei ollut SM-Liigan lähetys niin oli 2.2.1988 TV3:lla ollut ottelulähetys jota ei useissa lehdissä ollut ja joka joissakin lehdissä olleessaan oli merkitty pelkäksi jääkiekoksi.

Tässä joka tapauksessa itse TV-pelit YLE:n ja Kolmostelevision puolelta päivitettynä myös Eturivi-ohjelman lähetyksillä erittäin pitkästä aikaa:

20.9.1987 JyP HT-Ilves: Nähtiin TV3:lla klo 19.40-20.45

27.9.1987 Tappara-Ässät: Nähtiin TV2:n Eturivissä jossakin välillä todennäköisesti klo 19.30-20.30 tai klo 22.10-22.50 sijainneella ohjelmapaikalla koska ensimmäisellä aikapaikalla nähtiin F1:n kooste Espanjan Grand Prixistä Jerezin radalla.

4.10.1987 KooKoo-HIFK: Nähtiin TV2:ssa klo 19.30-20.20

18.10.1987 JyP HT-HIFK: Nähtiin TV3:lla klo 20.30-22.20

29.10.1987 JyP HT-Kärpät: Nähtiin TV1:ssä klo 21.05-22.15

1.11.1987 TPS-HIFK: Nähtiin TV3:lla klo 19.45-21.40

15.11.1987 KalPa-Kärpät: Nähtiin TV3:lla klo 20.45-20.45

22.11.1987 Lukko-Ilves: Nähtiin TV2:lla joko Eturivissä tai omana ohjelmanaan. Eturivissä olleessaan se olisi tullut klo 19.30-20.30 ja muutoin jossain välin alkuiltaa kuitenkin samalla kanavalla melko samanmittaisena lähetyksenä.

29.11.1987 Lukko-Tappara: Nähtiin TV3:lla klo 19.40-21.30

3.1.1988 SM-Liiga All-Stars-Tappara: Nähtiin TV3:lla klo 19.45-21

14.1.1988 TPS-Tappara: Nähtiin TV1:ssä klo 22.45-00.00 ja mahdollisesti pidempäänkin päivän viimeisen ohjelman aseman takia.

17.1.1988 Kärpät-Ilves: Nähtiin TV3:ssa klo 19.05-20.50

2.2.1988 Ilmoittamaton TV-ottelu TV3:lla joko SM-Liigaan tai mahdollisesti NHL:ään liittyen klo 20-21.50

13.3.1988 Tappara-Lukko: Nähtiin TV3:ssa klo 19.20-20.45

20.3.1988 Ilves-Kärpät: Nähtiin TV2:n Eturivissä klo 19.35-20.20

27.3.1988 Lukko-HIFK: Nähtiin TV3:ssa klo 19.15-20.45

10.4.1988 Tappara-HIFK: Nähtiin TV3:ssa koosteena klo 19.40-20.45

12.4.1988 HIFK-Tappara: Nähtiin TV3:ssa koosteena klo 18.50-20.50 välisenä aikana. Ottelun piti olla suora tai kokonainen jälkilähetys, mutta siitä tulikin lopulta kooste.

15.4.1988 Lukko-Tappara: Nähtiin TV3:ssa koosteena klo 19.30-20.30.

16.4.1988 Lukko-Tappara: Uusinta TV3:ssa edellisen päivän pelistä klo 14.45-15.45

21.4.1988 Lukko-Tappara: Nähtiin TV1:ssä klo 22.05-23.50

24.4.1988 Lukko-Tappara: Nähtiin TV1:ssä ilmeisesti klo 23.15-00.25 välisenä aikana ja ratkaisevan finaalin ja päivän viimeisen ohjelman takia lisäaikaakin ohjelma olisi saanut koko rahan edestä tarvittaessa.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Pitkästä aikaa laitan hieman päivitystä noihin Jääkiekon SM-Sarjan vanhempien aikojen ottelulähetyksiin.

Sarjakauden 1969-1970 ajalta ainakin kaksi ottelua varmistui peräti sensaatiomaisen suoriksi yllätyslähetyksiksi ja nämä olivat TV-Ohjelma 2:n lähetyksiä jolloin tosiaan sitten näillä näkymin enää vain vuonna 1961 ja 1967 on ollut epävarmoja lähetyksiä SM-Sarjan aikakaudesta puhutaessa. Tai ehkä ei varsinkaan vuoden 1967 tapauksessa yhtään mitään lähetystä.

Nämä poikkeuksellisenkin paljon keskustelua, ihmettelyä ja myös närkästelyä yllätyksen takia lehdissä herättäneet TV-ottelut olivat Ilves-TuTo ja HIFK-Ilves vuoden 1970 puolella.

Ensimmäisellä kerralla näistä närästeltiin Tupsukorva-Jussin ilmaantumista kuvaruutuun kun Maalari Vilho Lammesta kertonut dokumenttiohjelma ja yksi Euroopan maita käsitellyt dokumenttiohjelma jäi esittämättä.

Toisella kerralla sitten ainakin närästeltiin Virginialaisen myöhästymistä ja ihmeteltiin Kolkan Väiskiä ja Punanuttuja televisioruudussa.

Molempina näinä kertoina ottelut televisioitiin siis seuraavasti:

25.1.1970: Ilves-TuTo nähtiin TV-Ohjelma 2:ssa Klo 18-19.15 ja siitäkin eteenpäin aina suurin piirtein noin Klo 20.30 asti enemmän tai vähemmän. Joissakin yhteyksissä Antti Wälikankaan selostaman ottelun kerrottiin päättyneen jo noin Klo 19.45 aikaan.

1.3.1970: HIFK-Ilves nähtiin TV-Ohjelma 2:ssa Klo 18-19.15 ja siitäkin eteenpäin Antero Karapalon selostamana päättyen kumminkin reippasti ennen Klo 20.30 koska Virginialainen nähtiin huomattavasti esitysaikaansa myöhemmin ja sitten ruudussa oli nähty vielä työttömyysiltakin lyhennettynä ennen TV-Uutisia.

SM-Sarjan sarjakauden 1969-1970 osalta lähetyksiä tulee täydennettyä myöhemmin lisää, mutta ainakin kolmesta seitsemään muutakin ottelua on löytynyt ja ne ottelut televisioitiin joskin muut paitsi nämä kertomani ottelut joista toinen oli vieläpä sen vuoden SM-Sarjan päätösottelu yleensäkin niin olivat tietenkin jälkilähetyksiä.

SM-Sarjan sarjakaudelta 1970-1971 alkaen lähetyksiä alkoi tulla TV-Ohjelma 2:sta ja myöhemmästä TV2:sta enemmänkin joskin leijonanosa televisioiduista otteluista näytettiin sinä vuonna nk. Mestaruussarjasta eli siitä SM-Sarjan mestaruuden varmistavasta sarjasta jolloin jotkut seurat esiintyivät sitten huomattavasti enemmän ruudussa kuin toiset seurat.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
SM-Liigan sarjakaudelta 1985-1986 olen nyt löytänyt nuo Urheilukakkosenkin ottelutiedot jotka näillä näkymin ilman ihmeitä täydentävät Yleisradion SM-Liigan seurannan tuolta vuodelta puhuttaessa.

1985-86 kaudella näytettiin myös Ilves-jokerit Urheilukakkosessa. Noin 10 minuutin kooste, niinkuin nuo muutkin Urheilukakkosen pelit lukuunottamatta välieräpeliä Tappara-Kärpät, joka oli puolituntinen. Mahdollisesti myös Tappara-Lukko tuli Urheilukakkoselta.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
1985-86 kaudella näytettiin myös Ilves-jokerit Urheilukakkosessa. Noin 10 minuutin kooste, niinkuin nuo muutkin Urheilukakkosen pelit lukuunottamatta välieräpeliä Tappara-Kärpät, joka oli puolituntinen.

Ja tuon Ilves-Jokerit koosteen päivämäärä on 10.11.1985.

17.11.1985 pelin selostaja oli tosiaan Voitto Liukkonen ja se pelattiin Jyväskylässä eli JyP HT-Ässät.

En tiedä olisko 2.2.1986 Tappara-HIFK pitänyt alkujaan olla vähän pidempi kooste vähintään. Mun mielestä siitä pelistä ja tv-lähetyksestä spekuloitiin jossain lehdessä. Itse lähetyksessähän mentiin sitten suoraan kolmanteen erään 5-1 tilanteessa ja Jouko Färd selitti jostain teknisistä vaikeuksista. Eikä se kooste kovin pitkä ollut. Kolme maalia ja sitten näytettiin kun Jutila tappeli jonkun HIFK-pelaajan kanssa.

2.3.1986 pelattiin siis neljäs finaali HIFK-Tappara. Mulla oli videot valmiina kun luulin että sieltä näytetään jotain, mutta lähetyksessä tuli ruutuun vaan lopputulos, Tapparan logo ja Live is life soi taustalla. Ei siis näytetty tästä mitään Urheilukakkosessa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan kauden 1988-1989 TV-lähetyksiin olen saanut hieman lisätietoja sen lakkoajalta puhuttaessa eli loppuvuodesta 1988.

Mielenkiintoisena piirteenä, vuorokautta ennen Yleisradion lakkoa 30.11.1988 eteenpäin oli 29.11.1988 järjestetty SM-Liigan merkittävimpien toimijoiden, YLE:n Jussi Tunturin ja Kolmostelevision Jyrki Santalan välillä erittäin tärkeä kokous. Kokouksen lopputulemana oli edelleen ainakin lähtökohtaisesti lakon selvä jatkuminen Yleisradion osalta, mutta ei enää niinkään Kolmostelevision osalle. Osittain Yleisradion oma kielteisyys ei enää niinkään paljoa nojannut SM-Liigan näyttösotkuihin vaan sen päälle vyöryvään ikiomaan lakkoon.

Eli Yleisradion osalta kokouksen päätteeksi mahdollinen sopukaan ei olisi tuonut otteluja TV2:n kuvaruutuun vielä pitkään aikaan. Ainoa mahdollinen ottelu enää oikeastaan siinä vaiheessa TV2:ssa näkyväksi vuoden 1988 puolella korkeintaankin käytännössä oli enää vain 28.12.1988 sovittu TV-peli josta se kilpaili Kolmostelevision kanssa edelleen. Yleisradio oli tosin valmis mahdollisen sovun tullessakin perumaan senkin ottelun näkymisen kanaviltaan.

Tosin jos sopu olisi tullut jo tuolloin niin YLE olisi välittömästi alkanut jälleen näyttää SM-Liigaa Urheiluruudussa, palauttanut Teksti-TV:n seurannan SM-Liigasta ja mahdollisesti vuoden loppuun mennessä tai aivan vuoden 1989 alkuun mennessä YLE olisi alkanut jälleen radioida kunnolla SM-Liigaa selkeiden ja kunnollisten ottelulähetysten muodossa.

Siihen astihan lakossa ei oltu kuultu pitkään aikaan oikein edes niitä pienen pieniä Urheiluradion katkelmiakaan SM-Liigasta. Puhumattakaan sitten Jääkiekkokierroksen lähetyksistä. TV-otteluja kuitenkaan ei vaikuttanut tulevan YLE:ltä vuoden 1989 puolelle vielä pitkään aikaan kun mainosvastaisuus ja SM-Liigan muut vaatimukset olivat sille edelleen melko kohtuuttomia.

Kolmostelevisio vuorostaan oli selvästi avoimempi televisioinnille joskin valitettavasti se aikoi lähtökohtaisesti siinä vaiheessa näyttää vain korkeintaan kuutisen ottelua sarjakauden aikana.

Kolmostelevisio oli lisäksi valmis luopumaan myös 28.12.1988 televisioitavaksi aiotusta SaiPa-Ässät-ottelusta jos se saisi sen vastineeksi mahdollisen sovun tullessa televisioida poikkeuksellisesti torstaikierroksen ottelun eli 1.12.1988 pelattavaksi aiotun ottelun joka ei olisi kiinnostanut Yleisradiota.

Torstai-televisiointia Kolmostelevisio perusteli sillä, että sovun tullessakin 30.11.1988 näytettäväksi aiotun KooKoo-JyP HT-ottelun tekninen toteutus olisi ollut siinä vaiheessa riittämätön jolloin ottelu olisi jouduttu perumaan kuvaruudusta kuten peruttiin. Lisäksi Jyrki Santala pelkäsi Yleisradion lakkoa joka niin lyhyellä varoitusajalla olisi vaikuttanut myös Kolmosen tekniikkahenkilöstöön.

Mikäli sopuun olisi siis suostuttu ja 1.12.1988 olisi saatu lupa televisioida ottelu Yleisradion mahdollisesta lakosta huolimatta niin seuraavista ottelijoista yksi parivaljakko olisi nähty kuvaruuduissa Kolmosella:

HPK-KalPa

Ilves-Lukko

SaiPa-HIFK

TPS-Tappara

Ässät-Kärpät

Mikäli sopua ei tulisi kuten ei tullut ja kun Yleisradio ei luopunut sittenkään kilpailemasta 28.12.1988 olleesta TV-pelistä vielä siinä vaiheessa niin joulukuun 1988 alun uusissa neuvotteluissa Santala totesi vain, että siinä tapauksessa ottelulähetysten määrät tippuvat viidestä lähetyksestä alaspäin jokainen suunniteltu TV-ottelu kerrallaan pahimmassa tapauksessa täysin olemattomiin koko kaudella Kolmosella mikäli Yleisradio ja SM-Liiga eivät kerta kaikkiaan pääsisi sopimukseen asioista.

Sovun tullessa tietenkin Kolmonen oli valmis televisioimaan viisi ottelua lupauksensa mukaisesti siinäkin tapauksessa, että Yleisradio ei olisi näyttänyt mitään SM-Liigan ottelua televisiosta edes vuoden 1989 puolellakaan. Mikäli Kolmonen olisi menettänyt 28.12.1988 olleen TV-pelin ja Yleisradio ei olisi sitä näyttänyt ollessaan näyttämättä mitään ottelua vuoden 1989 puolellakaan niin Kolmostelevisio olisi vielä 8.2.1989 televisioitavaksi aiotun oletettavan viimeisen pelin eli KooKoo-Ässät-ottelun jälkeen näyttänyt vielä yhden muun ottelun jossakin vaiheessa loppukautta SM-Liigasta.

Kolmostelevisio oli pahimmillaan ollut näyttämättä itsekin mitään SM-Liigasta edes Sporttispurtin lähetyksissä, mutta joulukuun 1988 alun jälkeen Sporttispurtissa oli nähty jo jälleen lähetyskoosteita SM-Liigasta kun se ihan marraskuun 1988 lopussa oli ollut ensimmäisellä näyttämättömyystauolla ohjelmasta puhuttaessa. Myöhemmin joulukuussa vielä ainakin 1-2 tällaista näyttämättömyyskertaa oli ennen sopua, mutta sitten tulikin jo sopu.

Vaikka tietenkin tilapäisen televisiointisopimuksen puitteissa.

Laitan asian päivityksenä SM-Liigan kauden 1988-1989 osalta seuraavaan viestiin.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakauden 1988-89 TV-pelit tulee hyvin lyhyesti päivitettynä tähän ja hirvittävästi otteluja ei sinä vuonna näytetty vaikkakin loppukautta kohti ottelujen näkyvyydet hieman parantuivatkin Yleisradion ja Kolmostelevision osalta.

Syynä siihen oli lokakuun-joulukuun 1988 aikana olleet boikotit SM-Liigaa kohtaan ja myös Yleisradion oma lakko joka välillä joistakin lehdistä puhuttaessa vei halut julkaista lainkaan esimerkiksi Yleisradion radio-ohjelmia tai televisio-ohjelmien tietojakaan juurikin pitkittyneen lakkouhan takia.

Tässä listassa tulee päivityksenä yhden Kolmostelevision ottelun taustatietoja.

Marraskuun ja joulukuun 1988 ja lisäksi vielä tammikuun 1989 aikana saatiin kuitenkin vahvistettua tilapäinen televisiointisopimus eikä YLE lähtenyt lopulta myöskään televisioimaan aikomaansa 1-Divisioonaa vaikka se olisi tullut televisioinniltaan ainakin puolet halvemmaksi. Sarjakauden aikana YLE perui oman alkukauden 6 ottelun TV-pakettinsa osana boikottiaan.

Tässä kuitenkin TV-pelit sellaisenaan kun ne ilmeisesti tulivat sarjakauden 1988-89 osalta YLE:n ja Kolmosen osalta päivitettynä:

25.9.1988 SM-Liiga All-Stars-NHL All Stars: Nähtiin TV3:lla klo 15-17.30

5.10.1988 HPK-Kärpät: Nähtiin TV3:lla klo 20.10-21.20 osana oletettua TV3:n 10 ottelun pakettia mistä oli sovittu alustavasti.

12.10.1988 Ilmoittamaton TV-ottelu joka saattoi sisältää SM-Liigaa tai olla ehkä myös NHL:n ottelu tai joku muu jääkiekkoon liittynyt ohjelma. SM-Liigan osalta mahdollisesti peruttu peli, NHL-otteluun tai muutoin joku muu jääkiekkoon liittynyt ottelu/ohjelma esitettiin TV2:ssa klo 19-19.30.

19.10.1988 TPS-KalPa: Ottelu piti näyttää TV3:lla klo 20-21.20 osana oletettua TV3:n 10 ottelun pakettia mistä oli sovittu alustavasti, mutta lopulta ottelua ei näytetty.

2.11.1988 Jyp HT-HIFK: Ottelu piti näyttää TV3:lla klo 20.15-21.35 osana oletettua TV3:n 10 ottelun pakettia mistä oli sovittu alustavasti, mutta jo alkaneen SM-Liigan boikotin seurauksena tämä ottelu uusien lukemieni tietojen pohjalta varmistui lopullisesti peruuntuneeksi kun muun muassa Jyrki Santalan sanoin 29.11.1988 tuolloin olleessa SM-Liigan, Yleisradion ja Kolmostelevision pitämässä kokouksessa tämäkin ottelu oli peruttu ruudusta osana kolmen peruuntuneen ottelun sarjaa ja ennen 30.11.1988 ollutta KooKoo-JyP HT-ottelua. Sporttispurtti saattoi tästä ottelusta näyttää ohjelmaosuuden marraskuun tai joulukuun 1988 aikana erikseen.

9.11.1988 Tappara-KooKoo: Tämä ottelu oli alustavasti TV3:lla tarkoitettu nähtävän klo 20.15-21.35 osana TV3:n 10 ottelun pakettia mistä oli sovittu alustavasti, mutta SM-Liigan boikotin kestäessä Kolmonenkin vahvisti lopullisesti vetäytymisensä vähäksi aikaa SM-Liigan televisioinnista ja tästä ottelusta saatettiin nähdä vain Sporttispurtin ohjelmaosuus Kolmosella marraskuun tai joulukuun 1988 aikana erikseen.

27.11.1988 Ilmoittamaton TV-ottelu SM-Liigasta ilmeisesti joko parivaljakosta HIFK-HPK tai JyP HT-TPS TV2:ssa klo 18.05-18.55 joka tietenkin peruttiin osana SM-Liigan boikottia YLE:ltä. Ohjelmapaikka hieman erillisesti sovitellulla aikataululla korvattiin NHL-ottelulla.

30.11.1988 KooKoo-JyP HT: Tämä ottelu oli alustavasti TV3:lla tarkoitettu nähtävän klo 19.50-21.35 osana TV3:n 10 ottelun pakettia mistä oli sovittu alustavasti, mutta tämän ottelun paikalla nähtiin Indycar-ajoja Tamiami Parkin radalta ja siten tästä ottelusta ei välttämättä nähty mitään lainkaan tai korkeintaan vain Sporttispurtin osuus joka olisi tullut joulukuussa 1988 sen aikana erikseen. Kyseinen TV-ottelu olisi peruuntunut muutenkin ilman Indycariakin koska Kolmosella oli mahdotonta saada teknistä henkilökuntaa paikalle televisiointia ajatellen mahdollisen sovunkin tullessa 29.11.1988 pidetyn tärkeän SM-Liigan, Yleisradion ja Kolmostelevision kokouksen pohjalta. Ottelua ei siis näytetty esityspäivänään.

Yleisradion lakon aikana peruuntui jääkiekkolähetyksiä joko SM-Liigasta tai muusta jääkiekosta kuten ilmeisesti Izvestiasta 17.12.1988 TV1:stä klo 13.55-14.35, klo 14.45-15.25 ja klo 15.35-16.40 alustavasti näkyneeksi halutun ottelun ohjelmapaikat, 18.12.1988 TV2:sta klo 18.05-20 alustavasti näkyväksi haluttu ottelu, 19.12.1988 TV2:sta klo 22.20-23.50 alustavasti näkyväksi haluttu ottelu ja lopulta 21.12.1988 mahdollisesti juuri ennen lakon päättymispäivänä peruttiin mahdollisesti vielä, mutta myös mahdollisesti saatettiin näyttääkin TV2:ssa näkyväksi haluttu ottelu klo 13.50-16.30 ja TV1:ssä klo 18.15-20 näkyväksi haluttu ottelu.

Erittäin epätodennäköisesti näistä otteluista joku olisi voinut olla NHL:n ottelukin. Ennen pitkää selvitän nuokin lähetykset kunhan ne vain löytyvät ja päivitän niitä sitten kun on tarvetta.

SM-Liigan boikotin jatkuessa Sporttispurtissa ja välillä ei siinäkään näytetty SM-Liigan otteluja Kolmoselta. Mahdollisesti boikotin aikana Sporttispurtti saattoi näyttää 19.10.1988, 2.11.1988 ja 30.11.1988 pelattujen TPS-KalPa, JyP HT-HIFK ja KooKoo-JyP HT-ottelujen otteita tai kuvavälähdyksiä, mutta välillä marraskuun ja joulukuun 1988 osalta varsinkin alkupuolella vuoden 1988 viimeistä kuukautta ei edes Sporttispurtti näyttänyt SM-Liigasta mitään otteita joka sekin oli ikävä asia.

28.12.1988 SaiPa-Ässät: Tässä vaiheessa SM-Liigassa olivat televisioinnit muuttuneet tai olivat jo hyvin lähellä muuttua kohti uutta tilapäistä sopimusta jossa 5 ottelua haluttiin vielä vähintäänkin näyttää televisiosta runkosarjassa kauden ajalta ja alustavasti Kolmonen oli saamassa niistä kolme peliä ja YLE kaksi peliä. Finaalit jäivät tilapäissopimuksessa Yleisradiolle ja YLE aikoi jatkaa normaalilla tavalla finaalien televisiointia neljännestä ottelusta eteenpäin.

Tällä ottelulla myös Kolmonen palasi normaaliin olotilaansa SM-Liigassa ja tämä ottelu ainakin alustavasti kuului myös osana 10 ottelun alkuperäistä pakettisopimustakin.

Tätä ottelua ennen marraskuussa-joulukuussa 1988 Kolmonen oli näyttänyt SM-Liigaa lähinnä Sporttispurtissa ja joskus ei lainkaan jolloin kaikkiaankin lokakuusta 1988 aina 1988 vuoden loppuun asti käytännössä SM-Liigan boikotista hyötyi lähinnä HTV, HIFK ja Jokerit. Tämä ottelu nähtiin klo 20.15-21.30 tietenkin TV3:lla.

11.1.1989 KalPa-HPK: Tämä ottelu nähtiin klo 20.15-21.30 TV3:lla. Tämä ottelu tai 28.12.1988 pelattu SaiPa-Ässät-ottelu olivat osa Kolmostelevision lähettämää TV-ottelujen tilapäistä sopimusta ja aloittivat tai jatkoivat ottelusta riippuen siitä, että millaisena asian näkee tai, että oliko vielä vuoden 1988 aivan lopussakin vielä lähetysten epäselvyyksiä tai peruutuksia.

12.1.1989 TPS-Tappara: Tämä ottelu oli ensimmäinen YLE:n lähettämä TV-ottelu tilapäisen sopimuksen mukaan. Tämä ottelu nähtiin 80 minuutin mittaisena lähetyksenä TV1:ssä klo 21.55-23.15 selostajana Juha Jokinen.

15.1.1989 Lukko-TPS: Tämä ottelu nähtiin tunnin mittaisena lähetyksenä todennäköisimmin TV3:lla, mutta epätodennäköisesti ehkä myös Yleisradion TV1:llä tai vielä sitäkin epätodennäköisemmin Yleisradion TV2:lla.

TV3:n lähetysaikapaikka on epävarma, mutta TV1:n osalta se olisi voinut tulla iltapäivälähetyksenä klo 16.10-17.10 vaikka toki muukin aikapaikka on voinut olla mahdollinen kun taas TV2:lla on TV3:een verrattuna vieläkin epävarmempi aikapaikka ja vain myöhäislähetyksen veroinen näillä näkymin ellei sitten TV2 olisi näyttänyt sitä mahdollisesti klo 18.05-19.05 välisenä aikana.

Myöhäislähetyksistä puhuttaessa TV1:llä ohjelmat loppuivat alustavasti klo 23.15 jolloin päivän viimeisenä ohjelman asemassa ottelu olisi näytetty klo 23.15-00.15 ja TV2:ssa ohjelmat loppuivat klo 23.30 jolloin päivän viimeisenä ohjelman asemassa ottelu olisi näytetty klo 23.30-00.30. TV3:lla ohjelmat loppuivat alustavasti klo 21.40 jolloin päivän viimeisen ohjelman asemassa ottelu olisi näytetty klo 21.40-22.40 ja aikaisintaan TV3:lla ottelu olisi voinut näkyä ennen TV3:n päivän ohjelmat avannutta NFL:n lähetystä ja ennen klo 15.50 ollutta ohjelmapaikkaa.

Lukko-TPS Kolmostelevisiossa nähtynä nosti Kolmostelevision ottelumäärät korkeintaan viiteen tai kuuteen otteluun ennen SM-Liigan finaaleja riippuen siitä, että laskeeko 28.12.1988 televisioidun SaiPa-Ässät-ottelun jo osaksi tilapäistä Kolmostelevision sopimusta vai ei.

18.1.1989 Lukko-Tappara: Tämä ottelu nähtiin TV3:lla klo 20.15-21.30

25.1.1989 Ilves-TPS: Tämä ottelu nähtiin TV3:lla klo 20.15-21.30

29.1.1989 HIFK-Ilves: Tämä ottelu oli toinen ja viimeinen varmuudella YLE:n lähettämä TV-ottelu tilapäisen sopimuksen mukaan ennen finaaleja. Ottelu nähtiin TV2:ssa klo 19.30-20.30 selostajana Antero Karapalo. Mahdollisesti 15.1.1989 näkynyt Lukko-TPS YLE:n kanavilla nähtynä saattoi nostaa Yleisradion ottelumäärät korkeintaan kolmeen otteluun ennen SM-Liigan ratkaisupelejä ja finaaleja.

8.2.1989 KooKoo-Ässät: Nähtiin TV3:ssa klo 20.05-21.25, mutta ottelu on saattanut muuttua myös vain koosteeksi ja joihinkin lehtiin ottelu oli merkitty vain pienkoosteeksi. Tämä ottelu oli näillä näkymin viimeinen Kolmostelevision näyttämä ottelu SM-Liigasta sarjakaudella 1988-89.

5.3.1989 TPS-Tappara: Nähtiin TV2:ssa klo 18.20-19.41 selostajan mahdollisesti ollessa Antero Karapalo, mutta näillä näkymin tämän ottelun saattoi selostaa poikkeuksellisesti myös Jouko Färd ja lisäksi tässä lähetyksessä kommentaattorina oli ilmeisesti Pentti Matikainen. Tämä ottelu oli kolmas tai aivan korkeintaan neljäs ja lopullisella varmuudella viimeinen YLE:n näyttämä ottelu SM-Liigasta sarjakaudella 1988-89 ennen finaaleja ja vain mikäli 15.1.1989 todella joko TV1:ssä tai TV2:ssa nähtiin ottelu Lukko-TPS sinä päivänä.

14.3.1989 TPS-JyP HT: Nähtiin TV1:ssä klo 23.15-00.35

16.3.1989 JyP HT-TPS: Nähtiin TV1:ssä klo 23.05-00.25
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kovan luokan harrastajasta on kyse tässä Thusbergin tapauksesta. En tunne nimimerkkiä mutta muistan aika paljon näistä jutuista ja paikkansa pitävät.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös