Antero Mertaranta – sinivalkoinen ääni

  • 303 803
  • 1 461

#_6

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK '83, '98, '11 - Red Wings '97, '98, '02, '08
Mertsi on kyllä melkoinen julkkis alallaan, kun eikös hänestä ollut joskus juttua jossain jenkkilehdessäkin?

Lehdestä en tiedä, mutta ainakin ESPN:n verkkosivujen supersuositun kolumnistin Bill Simmonsin (Sports Guy) jossakin kirjoituksessa Mertaranta mainittiin. Simmons on mieltynyt kovaa mekkalaa pitäviin, tunnelmaa luoviin selostajiin, ja linkitti Mertarannan huutoon kolumnissaan esimerkkinä "hyvästä" selostajasta.

Voisi Simmonsinkin mielipide tosin muuttua, jos tietäisi, millaista kitinää Mertsin selostus on sisällöltään.

Valitettavasti n. 5 minuutin haku ESPN:n arkistoista ei tuottanut osumaa, joten en tuota kyseistä kolumnia tähän hätään löytänyt. Se julkaistiin joskus pari vuotta sitten. En ole myöskään täysin varma, oliko linkitetty video juuri tuo, mutta jokin vastaava.

E: Joo, kyllä se oli tuo linkki, sillä videon kuvauksessa on linkki NY Timesin kirjoitukseen, josta tuo Simmonsinkin tieto Mertarannasta oli peräisin. Saattoi olla niin, että Simmonsin kolumnissa oli linkki tuohon NY Timesin kirjoitukseen.

Toisin sanoen, vastaus Kummelin kysymykseen on kyllä ja kyllä. NY Timesin lätkäblogissa oli ja sitä kautta myös ESPN:n verkkosivuilla.
 
Viimeksi muokattu:

settingsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Kyllä Mertsillä nuo jotkut virheet ovat viime aikoina selostuksissa omiinkin korviini sattunut, mutta itse varsinkin näitä Suomen pelejä on tullut seurattua sellaisella "fanipohjalla", ettei siellä ne ole haitannut niin kovasti kuin jossain muussa pelissä. Tunnelman luojanahan mies on ehdoton ykkönen Suomessa ja itseäni ainakin suoranaisesti vituttaa lähetyksien siirtyminen maikkarille. Myös studioväestä tulee ainakin Tapsaa ja Niikkoa ikävä. Tietysti positiivista jos Sakke saataisiin viimein heivattua näistä pois. Mies on aivan pihalla nykykiekosta.

Aiheeseen kuitenkin, Mertsiä tulee ikävä. Paljon.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Mertarannan Twitter-tili on hulvatonta luettavaa. Ko. tilin viimevuotiset kirjoitukset ovat kirjoitusasultaan ekaluokkalaisen tasoa eivätkä nuo kirjoituksetkaan sen parempia ole. Kansalaisten pitää kuitenkin arvailla, että ovatko vuoden 2015 twiitit Mertarannan vai kenties MTV Sport -tiimin käsialaa, sillä profiilitiedoissa lukee "Twiitit suoraan Anterolta, välillä myös @MTVSportfi -tiimiltä. Huomaatte kyllä."

https://twitter.com/AnzaMertaranta(Linkki Anzan Twitter-tiliin)
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Onko tuo nyt toisaalta niin vakava asia jos ei kaikki pilkut ja pisteet ole paikallaan?
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Lainaus Antti Mäkinen-ketjusta:

Käykö Mertaranta? Mertaranta on mielestäni aina ollut erittäin vahva nimien lausumisessa, oli lajina sitten jääkiekko, yleisurheilu tai maastohiihto.

Antero on itse asiassa jopa niin hyvä lausuja, että häntä on siitä kritisoitu, koska Mertsi lausui Zdeno Charan ja Radek Dvorakin(lausutaan Dvosak) nimet oikeaoppisesti slaavilaisittain eikä mallia "Tshara" tai "Dvorak" niin kuin Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehdään.

Piti itsekin tulla mainitsemaan tästä, mutta Barnes ehti ensin. Mertaranta tosiaan taitaa tuon slaavilaisten nimien lausumisen, mistä iso plussa hänelle. Myöskään englanninkielisten nimien lausuminen ei mielestäni ole mitenkään järkyttävän huonoa, vaikka siitä on kritiikkiä saanutkin.
 

ufon_kaakao

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Sebastian Aho
Mertaranta on ihmistyyppi, joka osaa puhua vakuuttavasti. Jos Mertaranta sanoo, että äkkiä suojaan kaikki, nyt tuolta tulee pyrstötähti niskaan niin puoli Suomea olisi parissa sekunnissa sohvan alla piilossa. Mertaranta uskoo niin voimakkaasti omaan asiaansa, että syöttää omat ajatuksensa vakuuttavasti faktoina kuulijoille. Sitten kun tällainen vakuuttavan kuuloinen kaveri onkin kassalla, niinkuin Mertaranta omassa biaisuudessaan aika usein on, niin saman tien on puoli Suomea kassalla, ja toista puolta Suomea vituttaa.

Tässä tullaan yhteen selostajan tärkeimmistä ominaisuuksista eli kykyyn itsetutkiskeluun. Siihen että ei syötä katsojille sitä omaa puusilmää näkemystään, vaan kunnioittaa katsojia sillä, että SELOSTAA PELIÄ. Silloin kun ammattitaito ei riitä omiin näkemyksiin, pitää keskittyä vaan pelin selostamiseen.

Mertarannan vahvuudet ovat hyvät puheenlahjat. Luo tunnelmaa ja mielenkiintoa tapahtumaan kuin tapahtumaan. Jos Mertaranta opettelisi jääkiekon salat niin mies olisi perkeleen kova selostaja. Nyt käy usein niin, että kun katson Kanada-Suomi -ottelua ja kanadalainen taklaa suomalaista ilman rangaistusta, alan suunnittelemaan tuomarin tappamista. Selvitän tuomarin asuinpaikan, varaan lentoliput, pakkaan laukun aseineen. Sitten lentokoneessa mieleen tulee, että pitäisköhän vielä kerran kuitenkin katsoa tilanne uudestaan, ettei tule hätiköityä. Noh niin siinä sitten usein käy, että tilanteessa ei mitään rikettä ollutkaan. Sillon ei auta kuin jälleen kerran kirota ja lentää takaisin Suomeen.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Kattokaa saaketti sentään sitä peliä ja lopettakaa se selostuksen analysointi.Ihan hyviä selostajia nuo ovat kun ette jo ennen ottelua asennoidu ajatukseen "Mertsi on paska selostaja". Kun itse keskityn peliin, niin en edes huomaa kuka selostaa mutta tykkään, että joku selostaa. Ei tää niin vakavaa oo.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
. Nyt käy usein niin, että kun katson Kanada-Suomi -ottelua ja kanadalainen taklaa suomalaista ilman rangaistusta, alan suunnittelemaan tuomarin tappamista. Selvitän tuomarin asuinpaikan, varaan lentoliput, pakkaan laukun aseineen. Sitten lentokoneessa mieleen tulee, että pitäisköhän vielä kerran kuitenkin katsoa tilanne uudestaan, ettei tule hätiköityä. Noh niin siinä sitten usein käy, että tilanteessa ei mitään rikettä ollutkaan. Sillon ei auta kuin jälleen kerran kirota ja lentää takaisin Suomeen.

Osittain ongelma on juuri tuossa että Mertsi on huomannut että tuo on osaltaan se juttu joka myy ja nostattaa tuulipukuporukassa tunteita. Vaikka itsekin olen vuosien saatossa jo tympiintynyt Anteron maneereihin, niin toisaalta hän ei ole itse väen väkisin tunkenut asemaansa eli turha Mertsiä itseään on syyllistää siitä että kansan syvät rivit ovat häneen tottuneet ja häntä haluavat. Tosin ei Mertsi siltikään ole mikään arvostelun yläpuolella oleva pyhä lehmä, itse toivon että lähitulevaisuudessa uskalletaan jo päästää Anterosta irti ja löydetään modernimpi konsepti jossa saadaan naitettua "maallikkoselostaja" ja "asiantuntijakommentaattori" TV-lähetysten vakiokonseptiksi.
 

Elmox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Antero Mertaranta on minulle se jääkiekon "sinivalkoinen ääni".
Ei ole sen parempaa, innostunutta ja aiheeseen hyvin perehtynyttä selostajaa.
Toivottavasti Antsa jatkaa mm-kisojen legendaarisia hetkiä myös tulevaisuudessa !
 

Eetska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Itselle Antsa on myös se sinivalkoinen ääni. Kylmät väreet menee ainakun vanhoja ja miksei myös uudempia klippejä katselee. Onhan varmasti tilalle tarjota selostajia joiden tietämys on tarkempaa ja selostus pysyy selostuksena ilman tarinoita Lahen ruuhkaisesta Mytäjäisten risteyksestä.

Mutta se Antsassa on omasta mielestä parasta, tarinaa riittää ja se eläytyminen on varmasti suurin syy miksi ainakin osa kansasta rakastaa häntä.

Pennusta pitäen hän on ollut mulle se jonka ääni kuuluu leijonakiekkoon.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Ei ole sen parempaa, innostunutta ja aiheeseen hyvin perehtynyttä selostajaa.
En kyllä sanoisi Mertarantaa perehtyneeksi selostajaksi (pl. nimien lausuminen) jääkiekon osalta. Mertarannan sääntö- ja lajitietämys on kuitenkin aina ollut pahasti puutteellista, mistä esim. videotarkistustilanteissa on nähty hyviä esimerkkejä.

Vaikkapa MG:n veivin aikaan Mertsi oli aivan kujalla videotarkastuksen syystä. Ajatteli, että tuomarit vaan katsoivat kiekon todellakin menneen maaliin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös