Ilmoitukset

Nimimerkki LeeCleef osoittautui jo aiemmin palstalta kenkää saaneen nimimerkin uudeksi nimimerkiksi. Myös uusi nimimerkki pääsi ulkoruokintaan vanhan nimimerkin seuraksi .

Nimimerkki Knutsenin henkilökohtaisuus otteluseurannasta on palkittu viikon kakulla.

Sulje ilmoitus

Alle 20- ja 18-vuotiaiden MM-/EM-kisojen televisioinnin historiaa Suomessa

Viestiketju osiossa 'Maajoukkue' , aloittajana Thusberg, 16.03.2017 klo 08.18.

 1. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Ajattelin laittaa tämän topikin pystyyn kun en ainakaan äkkiseltään löytänyt vastaavanlaista alueaihetta mistään.

  Nuorten MM-Kisat ja Nuorten EM-Kisat ennen vuotta 1999 olivat aina yleisesti ottaen pienen ja vaikean alkuvaiheen jälkeen usein Suomelle hyvä ja menestyksekäs kilpatapahtuma. Pikkuleijonat menestyivät aina suurin piirtein 1980-luvun lopulle asti yleensä paremmin monta kertaa enemmän ja aikaisemmin kuin varsinaiset Leijonat.

  Tosin tätä tapahtumaa ei aina hirvittävästi usein noteerattu ensin tietenkin vain muiden oletettavasti silloisten mediapomojen mielestä merkittävämmillä tapahtumilla ja myöhemmin Pohjois-Amerikka-keskeisyyden takia.

  Aivan aluksi varmaankin Yleisradio näytti jotain vaikkakin vuosina 1978-1980 myös HTV oli vahvasti mukana näiden kisojen televisioinnissa ja saattoi jatkaa pidempäänkin kuin vain noihin vuosiin. Välillä HTV oli käytännössä ainoa esittäjä Suomessa näille kisoille kuten monille muillekin kisoille muiden lajien puolella. YLE:llä taisi kestää vuosia ennen kuin oli edes jotain välttävää televisiointia Nuorten MM-Kisoista/Nuorten EM-Kisoista.

  Alan seuraavasta viestistä eteenpäin noista kisoista laittaa noita lähetystietoja.
   
 2. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Jääkiekon Alle 20-vuotiaiden MM-Kisat lähetettiin vuonna 1990 seuraavalla tavalla kun Yleisradio ja Kolmostelevisio jakoivat ottelut seuraavalla tavalla:

  26.12.1989: Tsekkoslovakia-Suomi Klo 17.40-19.20 TV2:ssa selostajana Kari Tyni.

  28.12.1989: Suomi-Ruotsi Klo 22.20-23.10 TV2:ssa selostajana Kari Tyni.

  29.12.1989: Neuvostoliitto-Suomi Klo 19.35-21.20 TV3:ssa selostajina Pentti Lindegren ja Kimmo Leinonen.

  31.12.1989: Kanada-Suomi Klo 16.45-17.55 TV1:ssä selostajina Kari Tyni.

  1.1.1990: Suomi-Norja Klo 16.15-18 TV3:ssa selostajina Pentti Lindegren ja Kimmo Leinonen ja samana päivänä ilmeisesti TV3 vielä näytti Kanada-Neuvostoliitto-ottelun tai jätti näyttämättä Klo 20.20-21.20.

  3.1.1990: Ruotsi-Kanada ilmeisesti koostemuodossa osana jääkiekkokokonaisuutta TV3:lla jossa näytettiin myös Suomi-Puola Klo 19.35-21.30 selostajina Pentti Lindegren.

  4.1.1990: Jo aiemminkin muussa yhteydessä mainittu Suomi-Yhdysvallat TV2:ssa Klo 22.20-23.10 selostajana Kari Tyni.
   
 3. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Jääkiekkoilun Alle 20-vuotiaiden MM-Kisoja 1991 ei juuri hirveästi taidettu paljon näyttää. TV2 taisi näyttää näillä näkymin vain tuon Suomi-Kanada-ottelun koosteen 2.1.1991 Klo 19-19.40 ja kyseinen pelihän pelattiin jo 1.1.1991. Olen kuullut myös siitä, että Kolmoskanavalla olisi tullut ehkä Urheilukolmosella noita pelejä tai pieniä koosteita noista peleistä. Ei kuitenkaan hirveästi taidettu näyttää.
   
 4. Jupe#16 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
 5. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
 6. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuoden 1976 Jääkiekon Alle 20-vuotiaiden MM-Kisat olivat mielenkiintoinen turnaus tavallaan aikanaan televisioida. Turnaus oli viimeinen epävirallinen MM-turnaus koska vasta seuraavana vuonna Jääkiekon Alle 20-vuotiaiden MM-Kisat saivat lopullisen ja virallisen MM-arvonsa.

  Suomessa muutenkin vuosien 1974/1975 välisen ajan lopulla ennen vuoden 1976 alkua televisioitu jääkiekko oli hyvin erikoista ja monipuolista. E-Juniorien SM-Liigaa tai nk. Nappulaliigaa, E-Juniorien tai nk. Nappuloiden Kuuden Maan Turnauksia, Nuorten Kansainvälisiä Kutsuturnauksia, Kansainvälisiä Seurajoukkueturnauksia ja Izvestijaa näkyi ruudussa tietenkin satunnaisten SM-Liigan matsien tai aikanaan aivan viimeisten SM-Sarjan matsien lisäksi.

  Vuoden 1976 Jääkiekon Alle 20-vuotiaiden MM-Kisat pidettiin Helsingissä Suomessa ja YLE tosiaan noitakin otteluja näytti, mutta myös perui pelejä. Muun muassa eräässä vaiheessa turnausta nähtiin ruudussa Alle 20-vuotiaiden MM-Kisojen sijaan mieluummin Nuorten Kansainvälisten Seurajoukkueiden Turnauksen otteluja jonka eräässä ottelussa ainakin HIFK:n Juniorit tai nk. HIFK:n Nappulat kohtasivat Ottawa East Voyagersin Kanadasta Jokisen Juhan selostamassa pelissä.

  Vuoden 1976 Alle 20-vuotiaiden MM-Kisoja eräässä vaiheessa oli ehdolla jopa selostamaan sittemmin enemmän moottoriurheilun ja formuloiden parista tunnettu Matti Kyllönen, mutta Kyllönen sentään ymmärsi ja kieltäytyi tästä pyynnöstä kuten oli kieltäytynyt vähän aiemmin sen vuoden Izvestijankin selostamisesta jolloin Anssi Kukkonen joutui selostamaan sitten näitä Nuorten Alle 20-vuotiaiden MM-Kisoja.

  Kukkonen oli yrittänyt saada Kyllöstä selostamaan vuoden 1976 aikana useita kertoja jääkiekkoa kaikin voimin, mutta Kyllösellä oli tuolloin pelkoja juurikin selostusdebyyttinsä eli samana vuonna olleiden Salpausselän Kisojen aikana sattuneiden tilanteiden johdosta joka sitten rajoitti Kyllösen tunnettavuutta suomalaisille tavallaan selostuskopissa vaikka myöhemmin ennen F1-uraa selostuskopissa loi rallin ja moottoripyöräilyn parissa ja ennen kaikkea F1-aiheisten ohjelmien tekijänä ennen varsinaista selostusuraansa.

  TV2 näytti otteluista puhuttaessa ainakin Suomi-Tsekkoslovakia-ottelun 28.12.1975 ainakin tuon vuoden Nuorten Alle 20-vuotiaiden MM-Kisoista puhuttaessa Klo 19.55-21 ja joitakin muita otteluja yllättäen ainakin TV1:ssä kun Kukkosen Anssi niitä selostamaan joutui ennen lähtöään Keski-Euroopan Mäkiviikolle isommin.
   
 7. L. Paraske Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Suomi
  Lainaus:
  Miten mulla on niin vahva mielikuva, että ainakin tän matsin olisi selostanut Juha Jokinen. Sen kyllä muistan että Tyni selosti tosiaan tuon Tshekkoslovakia-matsin ja vitutti kun se hehkutti niin kovasti 1-7 (tjsp.) päättyneessä matsissa vastustajan maaleja, mikä oli mulle katsojana uutta.

  YLE muuten näytti Suomen pelejä (useamman, ehkä jopa kaikki?) alle 18-vuotiaiden v. 1987 kotikisoista. Pelejä pelattiin Hämeenlinnassa, Tampereella ja Kouvolassa. Tuletkin varmaan tähän myöhemmin.
   
  Viimeksi muokattu: 30.08.2017 klo 00.20
 8. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuoden 1977 Nuorten Alle 20-vuotiaiden MM-Kisoja tosiaan Suomessa myöskin aikanaan näkyi ja tälläkin kertaa mielenkiintoista jääkiekkoa näkyi ruudussa talvikaudella ennen turnausta nimenomaan vuoden 1976 loppupuolella. Silti vuosien 1974 ja 1975 vastaavaan ajankohtaan nähden ei juuri ollut enää mitään todella ylimääräistä jääkiekkoa ruudussa Izvestijan ja E-Juniorien jääkiekon lisäksi.

  Tähänkin turnaukseen myös Matti Kyllönen oli ehdolla selostamaan pelejä ja taisin edellisestä Matti Kyllöstä käsittelevästä viestistä poiketen tarkoittaa juurikin näitä vuoden 1977 Tsekkoslovakiassa pelattuja ensimmäisiä virallisia Nuorten Alle 20-Vuotiaiden MM-Kisoja koska vuoden 1976 puolella tosiaan Salpausselän Kisoissa Kyllönen teki selostajana tai poikkeuksellisesti kommentaattorina tuolloin debyyttinsä kun hän joutui olemaan käytännössä Pentti Salmen apumies hiihtokisoissa missä ajanotto sekoili niiden aikana minkä ne kestivät niin useaan otteeseen ja ilman Salmen apua kaikesta olisi voinut Kyllösen ominkin sanoin tulla katastrofi.

  Tässä turnauksessa Kyllöselle tosiaan tarjottiin mahdollisuutta selostaa pelejä kuten Izvestijankin aikaan, mutta lopulta muun muassa Anssi Kukkonen ja muut selostajat ottivat tehtävän hoitaakseen kun Kyllönen ei nähnyt mahdollisuuksiaan kovin hyvänä mitä jääkiekon selostamiseen tuli tuolloin.

  Jälleen kerran näistäkin ja ensimmäistä virallisista Alle 20-vuotiaiden MM-kisoista televisioitiin ainakin Tsekkoslovakiaa vastaan pelattu ottelu TV2:ssa ja pari-kolme muuta peliä yllätyslähetyksinä TV1:ssä.
   
 9. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Aikaisemmin mainitsemani vuoden 1978 Alle 18-Vuotiaiden EM-kisojen ottelu Uudenvuodenpäivältä 1978 oli tosiaan Antero Karapalon selostama lähetys ja Karapalon piti selostaa Finaalikin noista kisoista ennen kuin se sitten meni HTV:lle. Mikäli YLE olisi näyttänyt Finaalin niin se olisi tullut TV2:sta aikanaan alustavasti Klo 19.20-21.20 välisenä aikana joka tietenkin olisi sisältänyt ennakkoa finaalille muun turnauksen tunnelmoinnin ohella ja mahdolliset jatkoajat päälle ottelun loppupuolella. Näin ei tietenkään ikinä sitten tapahtunut.
   
 10. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Jääkiekon Alle 20-Vuotiaiden MM-Kisat vuonna 1985 pidettiin Suomessa, mutta ne eivät tuntuneet juurikaan oikein keräävän mediatunnettavuutta ja mikäli keräsikin niin TV:ssä ei paljoakaan turnauksesta näytetty.

  Siltikin loppua kohti näytettiin lopulta pari ottelua ja ilmeisesti nämä olivat Yleisradion osalta ensimmäiset pelit Nuorten Alle 20-Vuotiaiden MM-Kisoista tai Nuorten Alle 18-Vuotiaiden EM-Kisoista sitten 1970-luvun loppupuolen koska HTV:llä oli ollut useita vuosia hallussa oikeudet, mutta sittemmin vuoteen 1985 tullessa se oli niistäkin jo luopunut jolloin vähään aikaan Nuorten jääkiekkoilua mestaruuden laadusta riippumatta ei ollut näytetty.

  Jääkiekon Alle 20-Vuotiaiden MM-Kisoista 1985 näkyivät siis lopulta näillä näkymin seuraavat kaksi ottelua YLE:n kanavilla:

  31.12.1984: Suomi-Kanada Klo 17.30-18.30 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo

  1.1.1985: Neuvostoliitto-Suomi Klo 22.30-23.30 TV1:ssä selostajana Juha Jokinen
   
 11. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Jääkiekon Alle 18-Vuotiaiden EM-Kisat vuonna 1987 ovat ainakin toistaiseksi tutkittujen tietojen valossa melko ristiriitaisia. Otteluja kyllä näytettiin, mutta kysymys onkin vain varmuudella näytettyjen ottelujen määrässä.

  Nuo kisat tietenkin olivat kotikisat Suomessa sinä vuonna ja kun YLE:lle oli tullut melkoista palautetta aiemmin kiinnostumattomuudesta niin nuorten EM-Kisoihin kuin myös nuorten MM-Kisoihinkin vaikka heillä olikin hallussa niiden oikeudet. Siten YLE päätti sitten ainakin alustavasti näyttää näistä kisoista paljonkin televisiomateriaalia ja osin innostuksen takana oli myös Nuorten MM-kulta jo samalta vuodelta Alle 20-Vuotiaiden kisoista kiitos Kanadan ja Neuvostoliiton nuorten maajoukkueiden välisen joukkotappelun takia jolloin Suomi sitten sai kultansa kun Neuvostoliitto ja Kanada hylättiin pois kisojen lopputuloksista.

  Jääkiekon Alle 18-Vuotiaiden EM-Kisojen otteluja selostivat vuonna 1987 näillä näkymin Juha Jokinen ja Antero Karapalo tuttuun tapaan.

  Joidenkin tutkittujen tietojen valossa noiden kisojen näkyminen olisi alkanut jälleen keskellä tai loppupuolella turnausta kun taas joidenkin tietojen valossa noiden kisojen näkyminen olisi alkanut jo aivan alusta lähtien. Kaikki näytetyt tai näytettäväksi aiotut ottelut koskivat Suomen pelaamia otteluja.

  Koska varmaankin noihin kisoihin on joskus vielä ehkä palattava ajan salliessa isommin niin kiistattoman varmasti ainakin kaksi kappaletta Suomen otteluja näytettiin ja jälleen myös harmittavasti vain loppupuolella turnausta.

  Täydellä varmuudella näkyneet ottelut olivat seuraavat:

  11.4.1987: Tsekkoslovakia-Suomi Klo 14.50-16.20 TV1:ssä selostajana Juha Jokinen

  12.4.1987: Suomi-Ruotsi Klo 19.30-20.30 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo
   
 12. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuoden 1994 Jääkiekon Alle 18-Vuotiaiden EM-Kisat pelattiin aikanaan Suomessa ja senkin vuoden lähetyksistä YLE lähetti otteluja tai näillä näkymin varmuudella vain pronssin ratkaisseen ottelun Suomi-Venäjä.

  Alustavasti edellyttäen, että Suomi olisi voinut voittaa ikäluokkansa mestaruuden EM-Kisoista puhuttaessa niin siinä tapauksessa TV2 olisi näyttänyt turnauksen pronssiottelun ja lisäksi myös myöhemmällä ajankohdalla samana päivänä pelatun loppuottelun. Suomi olisi kohdannut siinä joko Ruotsin tai Tsekin, mutta Suomi oli menettänyt mestaruusmahdollisuutensa jo Tsekki-tappioon aiemmassa ottelussa.

  TV2 näytti siis näillä näkymin vain Klo 16.50-18 välillä olleen ottelun Suomi-Venäjä 24.4.1994 ja mikäli Suomi olisi pelannut mestaruudesta niin ensin olisi tullut samalla lähetysajalla pronssiottelu Venäjän ja joko Ruotsin tai Tsekin kanssa Klo 16.50-18 ja sitten itse loppuottelu Suomen ja joko Ruotsin tai Tsekin kanssa Klo 18.30-21 samalla kanavalla eli TV2:ssa 24.4.1994.
   
 13. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Pitkästä aikaa aion laittaa päivitystä pienen korjaamisen muodossa aiemmin laitettuihin Nuorten MM-Kisojen televisiointeihin.

  Korjaukseen joutuu uudelleentarkastelun jälkeen Alle 20-Vuotiaiden MM-Kilpailut 1989 ja aivan vuoden 1989 lopussa lähetetty ottelu.

  Kanada-Suomi-ottelun lähetti toki edelleen TV1 mitä nyt lähetysaikakin oli ilmeisesti ilmoitettua hieman lyhyempi 31.12.1989 ja lisäksi vaikka Kari Tynin piti selostaa ottelu niin jostakin syystä tämän ottelun selosti lopulta Juha Jokinen.

  Laitan korjauksen listaan seuraavassa viestissä päivityksen muodossa.
   
 14. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Jääkiekon Alle 20-vuotiaiden MM-Kisat lähetettiin vuonna 1990 seuraavalla tavalla kun Yleisradio ja Kolmostelevisio jakoivat ottelut seuraavalla tavalla ja päivityksen jälkeen selostajat ja lähetysajat hieman muuttuivat yhden ottelun kohdalla:

  26.12.1989: Tsekkoslovakia-Suomi Klo 17.40-19.20 TV2:ssa selostajana Kari Tyni.

  28.12.1989: Suomi-Ruotsi Klo 22.20-23.10 TV2:ssa selostajana Kari Tyni.

  29.12.1989: Neuvostoliitto-Suomi Klo 19.35-21.20 TV3:ssa selostajina Pentti Lindegren ja Kimmo Leinonen.

  31.12.1989: Kanada-Suomi nähtiin Klo 16.45-17.55 TV1:ssä olleen lähetyksen sijaan Klo 16.45-17.47 edelleen TV1:ssä ja selostajana toimi Kari Tynin sijaan lopulta Juha Jokinen.

  1.1.1990: Suomi-Norja Klo 16.15-18 TV3:ssa selostajina Pentti Lindegren ja Kimmo Leinonen ja samana päivänä ilmeisesti TV3 vielä näytti Kanada-Neuvostoliitto-ottelun tai jätti näyttämättä Klo 20.20-21.20.

  3.1.1990: Ruotsi-Kanada ilmeisesti koostemuodossa osana jääkiekkokokonaisuutta TV3:lla jossa näytettiin myös Suomi-Puola Klo 19.35-21.30 selostajina Pentti Lindegren.

  4.1.1990: Jo aiemminkin muussa yhteydessä mainittu Suomi-Yhdysvallat TV2:ssa Klo 22.20-23.10 selostajana Kari Tyni.