Alle 18-vuotiaiden MM-kisat 2013 Sotšissa

  • 106 347
  • 296

Noma

Jäsen
Kisoihin on aikaa noin kaksi kuukautta, joten eiköhän näillekin olisi hyvä avata oma ketju.

Suomella on vaihteeksi heittää aika kova nippu pelaajia kehiin turnaukseen, edellyttäen että ko. herrojen pelit SM-liigassa päättyvät ennen finaaleja. Aleksander Barkov, Artturi Lehkonen ja Juuso Ikonen ovat tälle tasolle suomalaisittain erittäin kovia tekijöitä.

Jönköpingissä pelattiin nyt maajoukkuetauolla viiden maan turnaus, jossa Suomi sijoittui Venäjän jälkeen toiseksi.

Suomen rosteri tuossa turnauksessa:

HUSSO Ville
LANKINEN Kevin
SAROS Juuse

KURONEN Jimi
LINTUNIEMI Alex
VUORISALO Teemu
HONKA Julius
MÄKINEN Atte
ILVONEN Mika
AUTIO Erik

MUSTONEN Aleksi
LEHKONEN Artturi
ANTONEN Joose
IKONEN Juuso
AINALI Aleksi
PUHAKKA Janne
RAUHALA Otto
KINNUEN Saku
KAPANEN Kasperi
WESTERMACK Felix
OJAMÄKI Niko
KIVIRANTA Joel
 

DaleDoback

Jäsen
Suosikkijoukkue
Prospects
Kukas tällä tasolla on puolustuksen johtotähti?

Kyllä tuosta Kuronen, Mäkinen, Lintuniemi triosta se johtotähti tulee. Kokonaisuudessaan puolustus näyttää hyökkäyssuuntaan heikolta, mutta puolustussuuntaan ihan ok taso.

Tietääkö joku muuten Matias Pullin tilannetta? Suurin osa kaudesta kulunut lasaretissa, joten onko mahdollisuuksia kisakoneeseen? Pullista olisi täydessä kunnossa varmasti hyötyä YV:ssa.
 

Quethas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Suomen maajoukkueet, Tampere United
Vähän tuo puolustus näyttää tasapaksulta varsinkin kiekollisena, eikä tuota kokoakaan kovin monella hirveästi ole (pl. Lintuniemi ja Mäkinen). Kuronen, Honka ja Lintuniemi ovat nyt niistä vähäisistä tehoista vastanneet.

Pulli pelasi edellisellä maajoukkuetauolla U18-maajoukkueen mukana ja pisteiden valossa hyvin pelasikin. Neljä ottelua toi vuoden vaihteessa neljä pistettä. Jos vain on missään kunnossa kauden jälkeen, on varmasti kisakoneessa mukana. Kiekollisena Pulli peittoaa kyllä kaikki muut tästä ikäluokasta.
 
Viimeksi muokattu:

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
U18-maajoukkueen epävirallinen pistepörssi näyttää tältä:

1.Aleksi Mustonen 17.6+4=10
2.Janne Puhakka 17.7+2=9
3.Niko Ojamäki 17.5+4=9
Felix Westermarck 17.5+4=9
5.Saku Kinnunen 11.3+6=9
6.Kasperi Ojantakanen 17.6+1=7
7.Joose Antonen 10.3+4=7
8.Julius Honka 17.1+6=7
9.Oskari Siiki 8.3+3=6
10.Otto Rauhala 12.3+3=6
11.Alex Lintuniemi 16.2+4=6
12.Mika Ilvonen 17.1+5=6
13.Artturi Lehkonen 4.2+3=5
14.Jimi Kuronen 13.0+5=5
15.Eetu Koivistoinen 13.2+2=4
16.Matias Pulli 4.2+2=4
17.Jonatan Tanus 5.3+0=3
18.Juuso Ikonen 4.2+1=3
19.Aleksi Ainali 13.1+2=3
Kasperi Kapanen 13.1+2=3

Ryhmä vaikuttaa numeroiden valossa hyvin tasaiselta. Joukkueella on selkeä ykkösketju, mikäli U20-maajoukkueesta Lehkonen, Barkov ja Ikonen pelaavat kisoissa. Tanuksen tulo kisoihin on tietenkin epävarmaa. Kapanen ei vielä ole vuotta nuorempana mitään erityistä, mutta usein U18-joukkueeseen otetaan muutama pelaaja 17-vuotiaiden maajoukkueesta "korkoa kasvamaan".
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Millä tavalla epävarmaa? Ei seurajoukkuekiireet ainakaan jätä kisoja väliin, sillä hänen joukkueensa kausi päättyy runkosarjaan (ellei sitten treidata).

Petes voi vielä voittoputkella yltää pleijareihin. 14 matsia jäljellä ja kaikkea voi vielä tapahtua, mukaanlukien loukkaantumiset.
 
Petes voi vielä voittoputkella yltää pleijareihin. 14 matsia jäljellä ja kaikkea voi vielä tapahtua, mukaanlukien loukkaantumiset.

Tosi on. Enpä tajunnut, että 10 joukkueen konferenssista kahta huonointa lukuunottamatta kaikki joukkueet pääsevät pleijareihin. Runkosarjahan on melkein yhtä merkityksellinen kuin SM-liigassa. Eli voi Petes mennäkin jatkoon, en tosin usko siihen siltikään.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
OHL:n sarjataulukko on varsin kryptinen. Ensinnäkin pisteet lasketaan vanhan kaavan mukaan eli 2 pistettä voitosta ja yksi jatkoaikavoitosta. Ainakin aikaisemmin jatkoonpääsijät valittiin pitkältä listalta eli kaikki joukkueet asetettiin paremmuusjärjestykseen ja valittiin 16 parasta joukkuetta, toisin kuin NHL:ssä. Mutta parina viime vuonna on jatkoon menty 8 kummastakin konfenssista (pisteet tosin menivät juuri näin), joten minullekin oli viestin kirjoittamishetkellä arvoitus, onko Petes 4 vai 8 pisteen päässä jatkopaikasta. Petes kuitenkin voitti viime ottelunsa, joten sillä on nyt joko 2 tai 6 pistettä jatkopaikaan. Joku OHL tuntija voisi selvittää asiaa.

Ja niin, ei ole kovin todennäköistä, että Petes yltäisi voittoputkeen, joten aika varmaa Tanuksen tulo MM-leirille ilman henk.koht. haavereita on.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Edit: Voitoista saa OHL:ssä kaksi pistettä ja jatkoaikahäviöistä pisteen.

Lisään vielä, että Petesin pitäisi voittaa 13 pelistä 10 ollakseen jatkossa, mikäli sarjasysteemi on entinen eli 16 eniten pistettä saanutta pääsee pleijareihin. Yleensä jatkoon vaaditaan 65 pistettä.
 

heskey #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, NyR 95-99
Mitenkäs nämä maajoukkue-osion "kohujunnut":
Aleksi Saarela (-97),
Julius Nättinen (-97),
Sebastian Aho (-97),
Jesse Puljujärvi (-98),
Waltteri Ruuskanen (97)

Miten uskotte heidän mahdollisuuksiinsa nousta leireille ja jopa lopulliseen joukkueeseen? Vai ovatko pojat vielä liian nuoria?


Toivottavasti Jonatan Tanus saapuu myös kisoihin. Kansainvälisten kisojen tärkeyttä ei sovi unohtaa. Draftiin on aikaa enää neljä kuukautta, ja kisojen jälkeen alle kaksi.
En henk.koht. ymmärrä näitä mustamaalaajia jotka sanovat ettei Tanusta varata jne. Toki kunnioitan jokaisen mielipidettä, mutta enemmän perusteluita tälle kannalle.

Tanus on tällä hetkellä OHL-joukkueensa Peterborough Petesin pistepörssissä sijalla 5 tehoin 12+13. Joukkueen runko perustuu 92-93-syntyneisiin pelaajiin, mm. tuleva todennäköinen NHL-puolustaja Slater Koekkoek.
Huomioitavaa on myös että Tanuksen +/- näyttää +4, kun muiden kenttäpelaajien tilasto näyttää pääasiassa kymmentä pakkasastetta.
Siksi onkin huomioitavaa että kaksi, jopa kolme, vuotta nuorempi eurooppalainen pelaa joukkueessa noinkin hyvin ja on ilmeisesti sisäistänyt pelitavan. On varmasti monen scoutin papereissa boldattuna.
Kokoa on tosiaan vain 174cm, mutta tuskin se sitä vaihtoehtoa vie etteiko Jonatania varattaisi/saisi mahdollisuutta AHL:ssä ja sitä kautta NHL:ssä. Kaksi viimeisintä ovat kuitenkin vielä pitkän ajan päässä olevia tavoitteita.

-96 syntynyt Mikko Rantanen tulee myös painaa mieleen miettiessä lopullisia valintoja. Pelaa muuten tänään TPS:n ykkösketjussa. Dominoi täysin TPS:n B-junioreita, jopa A:ta ja nyt pelaa jo kymmenettä liigapeliään.
 

Touho

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Suomi, Minnesota
Kyllähän Suomi saa kovan nipun, jos kaikki pelaajat ovat käytettävissä kisoissa:

Jonatan Tanus - Aleksander Barkov - Kasper Kapanen
Artturi Lehkonen - Aleksi Saarela - Juuso Ikonen
Mikko Rantanen - Aleksi Mustonen - Joose Antonen
Janne Puhakka - Aleksi Ainali - Felix Westermarck
Eetu Koivistoinen

Matias Pulli - Atte Mäkinen
Alex Lintuniemi - Julius Honka
Jimi Kuronen - Sami Niku
Aleksi Mäkelä

Juuse Saros
Ville Husso / Kaapo Kähkönen

Taitoa löytyy joka ketjusta, ainoastaan pakisto ei vakuuta. Matias Pullilla oli lupaava viime kausi A-junnuissa (38. 7+19), mutta loukkaantumiset ovat pilanneet tämän kauden. Toivottavasti poika on vireessä kisoissa, sillä Pulli olisi ilman muuta tärkeä pelaaja alakerrassa ja kiekollisesti selkeästi paras.
 
Mitenkäs nämä maajoukkue-osion "kohujunnut":
Aleksi Saarela (-97),
Julius Nättinen (-97),
Sebastian Aho (-97),
Jesse Puljujärvi (-98),
Waltteri Ruuskanen (97)

Miten uskotte heidän mahdollisuuksiinsa nousta leireille ja jopa lopulliseen joukkueeseen? Vai ovatko pojat vielä liian nuoria?

En jaksa uskoa, että kukaan noista mahtuisi joukkueeseen. Suomen kiekkohistoriassa tietääkseni kukaan ei ole pelannut näissä kisoissa kaksi vuotta alaikäisenä kuten Saarela on. Maailmallakaan ei montaa pelaajaa löydy etenkään isoista kiekkomaista. John Tavares taitaa olla ainoa laatuaan. Pienempien maiden osalta Sergei Kostitsyn on toinen vastaava. Todella lupaava Saarela on, mutta ei vielä näihin kisoihin kuten ei muutkaan sen ikäluokan pelaajat. Ensi vuonna sitten jo Saarelakin mukaan jos ja kun kehitys jatkuu nähdyn kaltaisena.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Mitenkäs nämä maajoukkue-osion "kohujunnut":
Aleksi Saarela (-97),
Julius Nättinen (-97),
Sebastian Aho (-97),
Jesse Puljujärvi (-98),
Waltteri Ruuskanen (97)

Miten uskotte heidän mahdollisuuksiinsa nousta leireille ja jopa lopulliseen joukkueeseen? Vai ovatko pojat vielä liian nuoria?

Yksiselitteinen vastaus on: ovat. Itse asiassa, kiekkohistoriassamme tiedän vain kaksi pelaajaa, jotka ovat olleet kahta vuotta nuorempina U18 MM-kisoissa: Jari Munck (v.1978) ja Esa Keskinen (v. 1981). (1970-luvulta minulla ei ole kaikista U18-joukkueista tietoa). Tämä kertoo olennaisen, eivät nummiset, selänteet, koivut, niinimaat tai barkovitkaan ole moiseen yltäneet. Täytyisi siis olla todellinen hyperlupaus tai fyysisesti poikkeuksellinen pelaaja, jotta voisi tulla noin nuorena valituksi U18 MM-kisoihin. Se on jopa harvinaisempaa kuin neljä vuotta nuoremman pääsy U20 MM-kisoihin!

Mikä tähän käytäntöön sitten on syynä? Yksi ja ilmeinen on se, etteivät valmentajat ole nähneet mitään lisäarvoa 15-16-vuotiaan ottamisessa 18-vuotiaiden maajoukkueeseen. Edes vuotta vanhemmatkaan eivät ole kovin ihmeitä MM-kisoissa tehneet, poikkeuksia on muutama. Lisäarvon puute johtunee fyysisistä tekijöistä ja siitä, että pelaajilla harvoin on näyttöä kovista peleistä. Pelaajan täytyisi itse asiassa pelata jo SM-liigassa päästäkseen maajoukkueeseen. Ehkä syynä lienee sekin, että halutaan pitää tietty ikäluokka kasassa kisoihin asti eikä pyritä ihan maksimoimaan lahjakkuuksien määrää. Ja syynä on sekin, että Suomella on kuitenkin ollut melko laadukkaita ikäluokkia, joten tilaa nuorimmille ei ole joukkueeseen löytynyt. Esim. jossain Sveitsissa on aika ajoin esiintynyt kahta vuotta nuorempia pelaajia U18-kisoissa.

Objektiivisesti ajatellen on nimittäin selvää, että joku Barkov olisi varmasti mahtunut v. 2011 U18-MM-kisoihin. Ei kai hänen lahjakkuutensa selvinnyt vasta sitten kun hän aloitti SM-liigapelinsä. Joten kyseessä lienee myös juniorivalmentajien linjaus, periaatepäätös, jolla tahdotaan rauhoittaa nuoren elämää. Yläastekin päätetään yleensä 15-16-vuotiaana.
 
Viimeksi muokattu:

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Joku kun kyseli että mahtaako Kasperi Kapanen päästä U-20 kisoihin tänä vuonna, niin tosiaan nämä U-18 kisat olivat oikeasti se hyvä ja sopiva tavoite. Näissä varmaan Kapanen voi saada ihan hyvin roolinkin.

Tämä pohjustuksena tuohon -97 ja -98 kyseleihin.

Merkittävin syy on se että 18-vuotias usein on jo lähes aikuinen, mutta harva ~15vee sitä on. Ja toki muutenkin tuossa teini-iässä vuosi kehityksessä on valtavan pitkä aika.

Samoin varmaan on myös tosiaan niin että U-18 saakka mennään pitkälti niin että maajoukkue koostuu aina siitä yhdestä tai maksimissaan kahdesta ikäluokasta. Täten maajoukkueidenkin kasaaminen on helpompaa ja selkeämpää.
 

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itse asiassa, kiekkohistoriassamme tiedän vain kaksi pelaajaa, jotka ovat olleet kahta vuotta nuorempina U18 MM-kisoissa: Jari Munck (v.1978) ja Esa Keskinen (v. 1981). (1970-luvulta minulla ei ole kaikista U18-joukkueista tietoa). Tämä kertoo olennaisen, eivät nummiset, selänteet, koivut, niinimaat tai barkovitkaan ole moiseen yltäneet. Täytyisi siis olla todellinen hyperlupaus tai fyysisesti poikkeuksellinen pelaaja, jotta voisi tulla noin nuorena valituksi U18 MM-kisoihin. Se on jopa harvinaisempaa kuin neljä vuotta nuoremman pääsy U20 MM-kisoihin!

Junnuissa dominoinut Teemu Pulkkinen olisi muistaakseni aikoinaan valittu kaksi vuotta nuorempana U18-kisoihin, mutta kieltäytyi kuitenkin kutsusta. Pulkkinen ja Saarela ovat molemmat muuten syntyneet tammikuun alussa, joten sikäli en nyt täysin mahdottomana pitäisi, että Saarela kelpuutettaisiin mukaan jo nyt alle 18-vuotiaiden kisoihin.

Saarela on siis jo 16-vuotias, mutta silti ikäeroa voi olla lähes kaksi vuotta muihin, mikä on tuossa iässä aika paljon, ellei sitten ole lahjakkuuden lisäksi myös fyysisesti oman ikäisiään edellä. Yleensä suurimmat harppaukset otetaan kuitenkin juuri tuossa iässä, mistä esimerkkinä viime vuosilta Granlund, Määttä ja Barkov eivät ole olleet U18-kisoissa pari vuotta nuorempina, mutta reilu puolisen vuotta myöhemmin ovatkin olleet jo U20-kisoissa mukana.

Joku kun kyseli että mahtaako Kasperi Kapanen päästä U-20 kisoihin tänä vuonna, niin tosiaan nämä U-18 kisat olivat oikeasti se hyvä ja sopiva tavoite. Näissä varmaan Kapanen voi saada ihan hyvin roolinkin.

U18-kisat ovat huomattavasti realistisemmat Kapaselle, mutta enpä menisi tulevien U20-kisojenkaan osalta vielä sanomaan mitään varmaksi. Juuri tällä hetkellä Kapanen tuskin mahtuisi häkkipäänä mukaan, mutta U20-kisoihin on vielä 10 kuukautta aikaa, joten aikamoisia kehitystä voi tuon ikäiselle tässä ajassa tapahtua. Mikko Rantanen ja kenties Aleksi Saarela voivat olla muita potentiaalisia nimiä häkkipäistä.

Yleensähän Suomen nuorten MM-joukkueessa on ollut pari häkkipäätä mukana, mutta on sieltä jäänyt Teräväisen ja Ikosen kaltaisia lupauksia uloskin. Noin puhtaasti menestysmahdollisuuksien kannaltahan olisi parasta, jos vanhemmissa ikäluokissa olisi sen verran laaja taso, että häkkipäät eivät tällä kertaa mahtuisi mukaan.

EDIT: Eipä Saarela itse asiassa olekaan kuin reilun kuukauden Rantasta ja puolisen vuotta Kapasta nuorempi, vaikka eri ikäluokkaa ovatkin.
 
Viimeksi muokattu:

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
U18-kisat ovat huomattavasti realistisemmat Kapaselle, mutta enpä menisi tulevien U20-kisojenkaan osalta vielä sanomaan mitään varmaksi.

Niin siis kyse oli siitä että vuosi sitten niiden "junioriolympialaisten" jälkeen joku kyseli että pääsekö Kapanen U-20 kisoihin tänä vuonna ja totesin siihen, että U-18 on realistisempi tavoite tälle kaudelle.

Ensi vuoden U-20 kisoihin hyvinkin mahdollista sitten jo, mutta ei varmaa sekään siis. Mutta -94 ja -95 hyökkäys on melko terävä, mutta myös kapea. Tosin se on selvää että jos Kapaselle ei löydy hyökkäävää roolia, niin muuta ei kannata miettiä.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Saarela on siis jo 16-vuotias, mutta silti ikäeroa voi olla lähes kaksi vuotta muihin, mikä on tuossa iässä aika paljon, ellei sitten ole lahjakkuuden lisäksi myös fyysisesti oman ikäisiään edellä. Yleensä suurimmat harppaukset otetaan kuitenkin juuri tuossa iässä, mistä esimerkkinä viime vuosilta Granlund, Määttä ja Barkov eivät ole olleet U18-kisoissa pari vuotta nuorempina, mutta reilu puolisen vuotta myöhemmin ovatkin olleet jo U20-kisoissa mukana.

Jep. Saarela teki liigadebyytissään 1+1, joten hänellä on nyt se kaivattu liiganäyttökin olemassa. Enpä minäkään mahdottomana enää hänen valintaansa pidä, vaikka kriteerit kahta ikäluokkaa nuoremman valinnalle ovatkin kovemmat kuin vanhemmille. Epäilemättä montakin huippulahjakkuutta olisi voitu taitojensa ja fysiikkansa puolesta valita, mutta jotkut muut syyt estivät valinnan.

Katselin vähän lähihistorian teinitähtien kiekkouria. Nuorin kaikista SM-liigapelaajista on ollut Jesse Joensuu, joka debytoi 15-vuotiaana SM-liigassa. Mutta hän teki sen syksyllä ja täytti pian 16-vuotta. SM-liigadebyytti jäi siis tekemättä ennen U18 MM-kisoja. Barkov on toiseksi nuorin SM-liigapelaaja ja hän debytoi myöskin syksyllä kisojen jälkeen.

Samoin tekivät mm. Aki Berg, Janne Grönvall, Kimmo Timonen, Eero Somervuori ja Tuomo Ruutu. Janne Niinimaa pelasi samanikäisenä Kärppien edustuksessa divaria. Hänkään ei pelannut edarissa vielä ennen MM-kisoja. Mutta hyvin aikainen debyytti ei tietenkään ole välttämätöntä huipulle pääsyssä: esim. muuan Selänne pelasi vielä 17-vuotiaanakin Jokerien A-junnuissa, vaikka Jokerit oli divarissa!

Eli historian valossa Saarelan temppu on miltei ainutkertainen. Toki aikaisempina vuosikymmeninä huippulahjakkuudet pääsivät vähän helpommin SM-sarjaankin, kun kilpailu oli vähäisempää. Ensimmäiset U18-vuotiaitten viralliset arvokisat pelattiin vasta v. 1977, joten osittain siksi noita kahta vuotta nuorempia on esiintynyt niin vähän arvokisoissa. Muistaakseni esim. Jarmo Wasama ja Yrjö Hakala debytoivat hyvin nuorina A-maaotteluissakin. Muuten syy, miksi Rexa ei pelannut kahta vuotta nuorempana U18-kisoja on aika yksinkertainen: 1976 ei vielä EM-kisoja edes ollut.
 
Suosikkijoukkue
Lukko
Jep. Saarela teki liigadebyytissään 1+1, joten hänellä on nyt se kaivattu liiganäyttökin olemassa. Enpä minäkään mahdottomana enää hänen valintaansa pidä, vaikka kriteerit kahta ikäluokkaa nuoremman valinnalle ovatkin kovemmat kuin vanhemmille. Epäilemättä montakin huippulahjakkuutta olisi voitu taitojensa ja fysiikkansa puolesta valita, mutta jotkut muut syyt estivät valinnan

Lisäksi huipputalentin lisäksi Saarelan valintaa puoltaa se, että poika on erittäin fyysinen pelaaja. Nuoremmissa junnuissa dominoi koska taitotaso ja fyysisyys olivat ihan eri luokkaa muihin nähden. Eikä se ole esteeksi muodostunut A-junnuissa tai nyt liigassakaan.

178/85 mitat kertovat siitä, että isänsä poika on kyseessä.
 
Eli historian valossa Saarelan temppu on miltei ainutkertainen. Toki aikaisempina vuosikymmeninä huippulahjakkuudet pääsivät vähän helpommin SM-sarjaankin, kun kilpailu oli vähäisempää. Ensimmäiset U18-vuotiaitten viralliset arvokisat pelattiin vasta v. 1977, joten osittain siksi noita kahta vuotta nuorempia on esiintynyt niin vähän arvokisoissa. Muistaakseni esim. Jarmo Wasama ja Yrjö Hakala debytoivat hyvin nuorina A-maaotteluissakin. Muuten syy, miksi Rexa ei pelannut kahta vuotta nuorempana U18-kisoja on aika yksinkertainen: 1976 ei vielä EM-kisoja edes ollut.

Siis mikä temppu on miltei ainutkertainen? Se, että pääsi noin nuorena liigapeleihin vai se, että teki maalin? No maalinteon osalta hän on kautta aikain toiseksi nuorin Barkovin jälkeen. Heidän peesissään tuleekin TPS:n Mikko Rantanen, joka taisi hävitä tämän kisan Saarelalle noin viikolla. Liigadebyyttinsä Rantanen saalisti nuorempana kuin Saarela.

Ja kyllähän niin Barkov kuin Joensuukin (ja Rantanen ja Saarela ym.) debytoivat nimenomaan ennen U18-kisoja. Vai mitä sillä lauseella meinasit?
 

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eli historian valossa Saarelan temppu on miltei ainutkertainen. Toki aikaisempina vuosikymmeninä huippulahjakkuudet pääsivät vähän helpommin SM-sarjaankin, kun kilpailu oli vähäisempää.

Siis mikä temppu on miltei ainutkertainen? Se, että pääsi noin nuorena liigapeleihin vai se, että teki maalin? No maalinteon osalta hän on kautta aikain toiseksi nuorin Barkovin jälkeen. Heidän peesissään tuleekin TPS:n Mikko Rantanen, joka taisi hävitä tämän kisan Saarelalle noin viikolla. Liigadebyyttinsä Rantanen saalisti nuorempana kuin Saarela.

Ihan mielenkiintoisia tilastoja IceWalkerilta, mutta enpä lähtisi ihan yksi yhteen vertailemaan superjunnujen SM-liigadebyyttejä, koska ajat ovat muuttuneet aika paljon takavuosista. Väitän, että nimenomaan nyt huippulahjakuuksien on helpompaa päästä liigaan, jonka taso ei ole enää sama mitä se oli vielä kymmenen vuotta sitten. Oikeastaan Mikael Granlundin läpimurron jälkeen liigaseurat ovat antaneet rohkeasti alaikäisillekin peliaikaa ja ennen kaikkea oikean kiekkollisen roolin.

Tästä omaa kieltään kertoo se, että SM-liigan kaikkien aikojen nuorimpien maalintekijöiden TOP-5 Barkov, Saarela, Rantanen, Kapanen ja Lehkonen on viimeisen reilun vuoden sisältä. Lupaavia pelaajia eittämättä, mutta turha verrata suoraan esimerkiksi Mikko Koivuun, joka oli miltei 18-vuotias liigadebyytissään.

Vielä reilu pari vuotta sitten oli ylipäätään harvinaista nähdä alle 18-vuotias pelaaja liigassa ja usein roolina oli sitten vetää jämäminuutteja nelosessa. Osaltaanhan tämä kertoo liigan tason laskusta, kun tähdet viedään heti KHL:ään ja tilalle otetaan koko ajan nuorempia pelaajia.

Ja kyllähän niin Barkov kuin Joensuukin (ja Rantanen ja Saarela ym.) debytoivat nimenomaan ennen U18-kisoja. Vai mitä sillä lauseella meinasit?

Luulen, että IceWalker tarkoitti nimenomaan debytointia liigassa sinä kautena, kun oli vielä kaksi vuotta alaikäinen U18-kisoihin. Esimerkiksi Barkov debytoi liigassa syksyllä eikä ennen kevään 2011 U18-kisoja. Barkov, Joensuu ja Rantanen ovat kaikki muuten syntyneet loppuvuodesta, joten olisivat olleet U18-kisojen aikaan vasta 15 vuotta, kun Saarela on tammikuussa syntyneenä jo 16-vuotias, vaikka periaatteessa kaksi ikäluokkaa nuorempi vielä onkin.

Mitä vielä itse Saarelaan tulee, niin ainakin minä vakuutuin pojan liigadebyytistä. Taitojen lisäksi fysiikakin riitti mukavasti miehiä vastaan, joten se riittäisi varmasti myös alle 18-vuotiaiden kisoihin. En kovin hyvin tätä ikäluokkaa tunne, mutta ihmettelen, jos MM-joukkueseen löytyy 12 parempaa hyökkääjä hiukan roolituksesta tietysti riippuen. Maalintekijöitä Suomen joukkueesta ei kuitenkaan koskaan löydy liikaa, joten ottaisin kyllä Saarelan jo nyt mukaan.
 
Viimeksi muokattu:

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Siis mikä temppu on miltei ainutkertainen? Se, että pääsi noin nuorena liigapeleihin vai se, että teki maalin? No maalinteon osalta hän on kautta aikain toiseksi nuorin Barkovin jälkeen. Heidän peesissään tuleekin TPS:n Mikko Rantanen, joka taisi hävitä tämän kisan Saarelalle noin viikolla. Liigadebyyttinsä Rantanen saalisti nuorempana kuin Saarela. Ja kyllähän niin Barkov kuin Joensuukin (ja Rantanen ja Saarela ym.) debytoivat nimenomaan ennen U18-kisoja. Vai mitä sillä lauseella meinasit?

Kilonkingi vastasi jo tähän. Tilastoista voi tarkoitukseni nähdä seuraavasti: esim. Jesse Joensuu (1987) 2003-04 Ässät jne. ja Aleksi Saarela (1997) Lukko 2012-13. Tuosta näkee välittömästi, että Joensuu pelasi keväällä 2004 ensimmäistä liigakauttaan ja Saarela keväällä 2013. Joensuu ei siis voinut pelata liigassa ennen 2003 U18 MM-kisoja, jolloin hän olisi ollut kaksi vuotta nuorempi muita, kun taas Saarela voi. Enkä todellakaan ole löytänyt historiasta montaa pelaajaa, joille kyseinen temppu olisi mahdollista.

Debyyttejäkin on monenlaisia. Ääripäässä on tilanne, jossa joukkueen pelaajapulan takia B-junnu otetaan istumaan penkillä koko matsi. Tällöin debyytti on vain kuriositeetti eikä välttämättä johda jatkossa mihinkään. Ja toisena ääripäänä Saarela, josta taas varmuudella kuullaan jatkossa. Saarelan debyyttiä on aika vaikea olla huomioimatta näyttönä MM-kisoihin, jos se nyt sitten sattuu edes pojan taustajoukkoja kiinnostavankaan. Oletan, että isä Pasi osaa miettiä poikansa uran rakentamista kokonaisvaltaisesti.

Ihan mielenkiintoisia tilastoja IceWalkerilta, mutta enpä lähtisi ihan yksi yhteen vertailemaan superjunnujen SM-liigadebyyttejä, koska ajat ovat muuttuneet aika paljon takavuosista. Väitän, että nimenomaan nyt huippulahjakkuuksien on helpompaa päästä liigaan, jonka taso ei ole enää sama mitä se oli vielä kymmenen vuotta sitten. Oikeastaan Mikael Granlundin läpimurron jälkeen liigaseurat ovat antaneet rohkeasti alaikäisillekin peliaikaa ja ennen kaikkea oikean kiekkollisen roolin.

SM-liigan taso on laskenut, se on selvää, mutta kuinka paljon, sitä on vaikea sanoa. 90-luvulla nuorilla oli varmasti vaikeampaa tehdä läpimurtoa jo B-junnuna, kuten vaikkapa Mikko Koivun esimerkki osoittaa. Toinen asia on se, kuinka hyviä nykyiset junnut ovat. Vaikka liigan keskitaso olisikin laskenut, silti superjunnut voivat olla yhtä hyviä kuin aikaisemminkin, varsinkin jos murtautuvat huipulle nuorempina kuin aiemmin. Loppujen lopuksi, Granlundin, Vatasen ja muiden huippulupausten tulevat NHL-urat osoittavat sitten muutaman vuoden päästä, kärsimmekö kollektiivisesta harhasta junioreidemme tason suhteen. Ainakin se näyttäisi olevan selvää, että hitaammin SM-liigahuipulle päässeillä ei taida olla mitään asiaa NHL:n vakiokokoonpanoihin.

Lisäksi huipputalentin lisäksi Saarelan valintaa puoltaa se, että poika on erittäin fyysinen pelaaja. Nuoremmissa junnuissa dominoi koska taitotaso ja fyysisyys olivat ihan eri luokkaa muihin nähden. Eikä se ole esteeksi muodostunut A-junnuissa tai nyt liigassakaan.
178/85 mitat kertovat siitä, että isänsä poika on kyseessä.

Aleksi on kuin valettu isänsä mittoihin, painokin täsmälleen samat kuin Pasilla. Hän sijoittuu klassisen suomalaisen sentterin mittoihin (Keskinen, N.Kapanen, S.Koivu jne.), vaikka tietenkään muutama lisäsentti ei pahaa tekisi. Vielä täydellisempää Lukon faneille olisi, jos legendaarinen Rintanen-Sahlstedt-Saarela kokisi uudelleensyntymisen nyt poikien ketjuna. Ei taida kuitenkaan onnistua?
 
Suosikkijoukkue
JYP
Petes voi vielä voittoputkella yltää pleijareihin. 14 matsia jäljellä ja kaikkea voi vielä tapahtua, mukaanlukien loukkaantumiset.

Petes voi yhä päästä pleijareihin, sillä eroa viivaan on 2 pistettä ja pelejä jäljellä 4. Joukkue kohtaa molemmat edellään olevat joukkueet jotka se voi vielä ohittaa ja konferenssin jumbon. Toisaalta Tanus taitaa siitä huolimatta ehtiä kisoihin, sillä kyllähän OHL:n pleijareiden eka kierros ehtii päättyä ennnen sitä ja tuskin Petesin tarvitsee toisella kierroksella neppailla.

Barkovin kausi voi hyvinkin jatkua finaaleihin asti, joten Suomi saattaa joutua kisoihin ilman ykkössentteriään. Tästäkin syystä toivon Tapparalle aikaista kesälomaa. Juuri nyt näyttää siltä, että Kapasen ja Saarelan mahdollista kisamatkaa eivät liigajoukkueen pelit pääsisi häiritsemään.
 

Osvaldo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
MM-Leiri I Vierumäellä 1.-6.4.2013

Maalivahdit:
Ville Husso, HIFK
Kaapo Kähkönen, Blues
Kevin Lankinen, Jokerit
Juuse Saros, HPK

Puolustajat:
Erik Autio, Blues
Julius Honka, JYP
Mika Ilvonen, Blues
Jimi Kuronen, Lukko
Mikke Levo, Ilves
Alex Lintuniemi, Jokerit
Joonas Lyytinen, KalPa
Aleksi Mäkelä, Ilves
Atte Mäkinen, Tappara
Matias Pulli, TPS

Hyökkääjät:
Aleksi Ainali, HIFK
Joose Antonen, JYP
Aleksander Barkov, Tappara
Juuso Ikonen, Blues
Kasperi Kapanen, KalPa
Saku Kinnunen, KalPa
Joel Kiviranta, Jokerit
Artturi Lehkonen, KalPa
Aleksi Mustonen, Jokerit
Niko Ojamäki, Ässät
Kasperi Ojantakanen, Jokerit
Janne Puhakka, Blues
Mikko Rantanen, TPS
Otto Rauhala, Tappara
Aleksi Saarela, Lukko
Jonatan Tanus, Peterborough Petes
Felix Westermarck, Blues
Santeri Vuoti, HPK

Osa valituista pelaajista missaa seurajoukkuekiireiden takia leirin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös