Alasarja-, harraste- ja pubikiekko – yleinen väritysketju

  • 2 908
  • 6

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ruohonjuuritason jääkiekon kellariosasto on oma maailmansa, jossa sattuu ja tapahtuu. Sen piirissä liikkuu monenlaista legendaarista hahmoa ja virtuoosia: a) oldschool lätkäjätkiä, joiden ura ei koskaan oikein auennut, b) menetettyjä lupauksia, c) menetettyjä melkein lupauksia, d) oman elämänsä karalahtia, e) niitä, jotka omasta mielestään olisivat vähintään liigastaroja, jos junnuvalmentaja olisi ollut edes kelvollinen, f) juniorijoukkueiden dropouteja, joita ei enää treenaaminen oikein napannut, g) niitä leppoisia insinöörejä, joista tulee Mr. Hyde, kun lätkäkamat on päällä, h) ynnä muita starboja. Ja sitten on pienenä vähemmistönä ne, joiden mielestä on mukava pelailla hymyssä suin, koska jääkiekko on kiva harrastus. Tämä värikäs maailmaa aukenee niille, jotka eksyvät jäähalleille (jos semmoinen paikkakunnalla sattuu olemaan) siihen aikaan, kun sinne ei oikeastaan kenenkään pitäisi eksyä: arkiaamuisin kello 6-7 tai iltaöisin juuri ennen vuorokauden vaihtumista. Niillä vuoroilla, jotka eivät ole kelvanneet kenellekään muulle jäähallin käyttäjälle.

Olen itse aikanaan pelannut Itävallassa alasarjakiekkoa. Siitä on jo pitkä aika, nimittäin luistimiakaan en ole laittanut jalkaan enää vuosikausiin, ja muut kiekkokamat puolestaan ovat olleet koskemattomana pelikassissa lähes 10 vuotta.

Minkälaista on alasarjakiekko Itävallassa? Ensinnäkin, kuten olettaa sopii, taso on melkoisen... noh... vaihteleva. Kokonaisuudessaan siis ihan paska. On siellä pelaajia, joilla on kohtuullinen käsitys siitä, miten jääkiekkoa pelataan. Ja sitten siellä on se suuri enemmistö.

Sarjoille leimallisinta pelaajatyyppiä edustavat ne päälle nelikymppiset, joille pärjääminen alasarjoissa näyttää olevan vähintäänkin elämän suuntaa määrittelevä asia. He ovat monesti juuri tämmöisiä wannabe-oldschool-lätkäjätkiä, jotka ihannoivat keskialueen avojäätaklauksia, tappeluita, jääkiekon koodistoa sekä wanhan liiton jääkiekkoilijoiden vapaa-ajanviettoa viinanvetämisineen. Nämä ovat niitä, jotka määrittelevät tuolla sen "pelikulttuurin". He ovat äärimmäisen innokkaita hakemaan kovia pommeja, mutta ongelma on se, että heillä ei ole harmainta aavistustakaan siitä, miten pitäisi taklata. Seurauksena siellä sai vastaanottaa jatkuvasti puhelimeen ja antenniin kajahtelevia taklauksia sekä ryntäyksiä yleensä kyynärpäällä tai hanskalla suoritettuna. Polvitaklauksia sai väistellä joka pelissä, jos ehti. Näiden urotekojen takia vähintään joka toisessa matsissa tilanne alkoi eskaloitumaan. Ongelmaa pahensi se, että tuomarit olivat aina aivan kuutamolla: Itävallan kaltaisessa jääkiekon kehitysmaassa on vielä huomattavasti Suomea pahempi pula tuomareista, ja siellä jämäsarjoissa oli sitä myöten kaikenmoista raitapaitaa, joista kaikilla ei varmaan ollut edes tuomarikorttia. Välillä mentiin yhdellä tuomarilla, kun mistään ei kai ollut löytynyt toista. Tuomarien tason seurauksena nuo päähän kohdistuneet taklaukset, selkäänajot, polvitaklaukset sekä kaikennäköiset halonhakkuut ja poikkarit menivät yleensä läpi sellaisenaan, koska tuomarit eivät nähneet niissä mitään rikettä tai sitten eivät uskaltaneet viheltää, koska siitäkin olisi tullut hirveä hässäkkä noiden häiriköiden kanssa.

Yleensä mitään isompaa loukkaantumista ei sattunut siitä yksinkertaisesta syystä, että pelin nopeus ja tempo olivat kuin hidastetusta elokuvasta. Jokusen kerran kuitenkin kolahti kovaa. Esimerkiksi kerran, kun vastustajan joku tämmöinen sankari veti keskialueen avojääpommin kolmannessa erässä suoraan meidän - sarjatasoon nähden erittäin taitavan ja nopean - pelaajan päähän. Meidän pelaaja vietiin aivotärähdyksen takia lanssilla sairaalaan eikä se ollut mikään ihan kevyt täräys, sillä hänellä ei enää ainakaan kyseisellä kaudella ollut asiaa kaukaloon ja joutui myös töistä pitkälle saikulle (en tiedä, miten siitä edespäin, koska itse muutin seuraavana kesänä Suomeen). Luonnollisestikaan siitä taklauksesta ei tullut minkäännäköistä rangaistusta, ja loppumatsi meni aivan pelleilyksi: taklaaja piileskeli, ja meidän oldschool-ukot jahtasivat kaikkea mikä liikkuu. Kättelyssä tuli vielä tappelu, ja pelin jälkeen pukukoppikäyävällä meidän valmentaja (kyllä, meillä oli oikein valmentaja - itsekin vanha jyrä), kävi vielä taklaajan kimppuun, joten siellä käytävälläkin oli vielä hirveä mylly ja yleinen hässäkkä päällä. Tuosta lopun härdellistä paukkui pelikieltoja molempien joukkueiden pelaajille, ja meidän valmentaja sai viiden ottelun toimitsijakiellon. Sitä toimitsijakieltoa vielä valvottiin, koska kyseinen koutsi poistettiin hallista seuraavassa pelissä (ei ollut edes vaihtoaitioissa, vaan "katsomossa" pleksin takana).

Olosuhteet olivat kanssa välillä mielenkiintoiset. Wienin Stadthallen harjoitushallin jää nimittäin tuppasi sulamaan kulmista, ja välillä sieltä paistoi ihan betoni läpi. Siellä oli mukavaa kulmaväännöissä. Yhden hallin kaukalo oli puolestaan pitkä, mutta naurettavan kapea ja kulmat hyvin jyrkät (hallia kutsuttiin jääkanavaksi): siellä kannatti heittää kiekkoa kulmaan, koska se pomppasi sieltä sopivassa kulmassa dumpattuna suoraan vastustajan maalin edustalle.


Mites teillä? Minkälaisia tarinoita löytyy palstalaisten kokemuspankeista?
 
Viimeksi muokattu:

Janatuine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjoinen
Kerran irtosi Raksilan harkkahallista noin neliön verran jäätä kesken harrastepelin. Pikku neuvonpito tuomarin ja joukkueiden kesken, roskis betonille ja peli jatkui.
 
Todella tärkeä avaus @BitterX . Jääkiekkoliiton pelilisensseistä sen verran että harrastelijoiden luokittelu menee samaan sarjaan tuomareiden kanssa, joten aivan tarkkaa harrastelijoiden määrää on vaikea sanoa. Lukemat näyttivät tältä 2019-20:

PELIPASSIT 2019-20POJAT & MIEHETTYTÖT & NAISETYHT.
Lapsikiekko (0-10)15661189328042
Juniorikiekko (11-15)13993100014993
Kilpakiekko (16-)1327486314137
Harrastekiekko/tuomarit12685120113886
Toimihenkilöt (miehet & naiset yht.) 10488
YHTEENSÄ 71058
Taulukko 1. Jääkiekkoliitto.

Siihen nähden miten paljon hallien toiminnasta on harrastelätkää lepakkovuoroilla, puhutaan kaljaliigan peleistä todella vähän.

Mielestäni @BitterX listauksesta erilaisista harrastesarjojen arkkityypeistä puuttui ainakin tämä klassikko:

Joukkueellinen paikallisia entisiä kiekkotähtiä.

Ja tässä paino sanalla entisiä ja myös samalla kiekkotähtiä. Nämä pelasivat kymmenen vuotta sitten liigaa alueen edustusjoukkueessa ja porukkaan voi mahtua hyvin vielä joku yksittäinen ulkomaillakin ammattilaisena pelannut tähti. Läpsyttelevät ylivoimaisesti suurimman osan peleistä sarjassa sellaista 15-0 tai enemmän jos vaan sarjassa lasketaan maaleja tämän eron jälkeen. Kaikilla on hauskaa ja hävinneetkin arvostavat kun saavat pelata näitä paikallisia tähtiä vastaan. Se on kauden kohokohta kun pääsee pelaamaan sitä ja sitä vastaan.

Tämä kaikki hupi ja harrastemielisyys siis siihen asti, kunhan vaan huonommat tietävät paikkansa, ja missään nimessä ei saa yllättää tämän tähtijengin väärää pelaajaa ”housut kintuissa” millään tavalla. Jos näitä vastaan tekee samanlaisen klap-klap-klap -maalin takatolpalta ja tuulettaa päälle, tulee kosto tulee heti seuraavassa vaihdossa joko taklauksena tai lämärinä, vähän kuin muistutuksena että ketkä ovat kovia tyyppejä. Kun vastassa on se sarjan toinen oikeasti hyvin lätkää pelaava porukka, on peli puhdasta sotaa jossa pelataan uudestaan kuin se sarjan mestaruus merkitsisi jotain. Sitten puolestaan kun kiekkotähtien jengi pelaa jonkun ”kutsuturnauksen” muiden vastaavien tähtijengien kesken niin pelit yleensä leppoisia muisteluita viimeistä viittä minuuttia lukuunottamatta.

Tämä näin kärjistettynä mitä itse kokenut. Sitä nyt voi tietty arvailla mistä tiedän nämä asiat :)

Sen kuitenkin sanon vielä, että kyllä minun mielestäni jääkiekkoon suorastaan kuuluu kuulua tunteet, ja sinänsä se peliä pelaamattomille naureskelu on aika tylsää itsensä yläpuolelle asettamista. Harrastesarjoissa sattuu ja tapahtuu. Itse nauttinut etenkin siitä, että harrastesarjoissa joiksi myös alueelliset aladivarit voinee laskea, voi aina nähdä sen mistä elämästä aina muutenkin kyse. Varmempaa hauskanpitoa ei ole kuin perjantai-illan läpsyttelyt, ja se että pitkien lomien viimeisen sunnuntai-illan matsi on jotenkin kireä tunnelmaltaan kun lomat loppuvat, kertoo siitä että loppujen lopuksi kaikkia kaukalossa olevia yhdistää samat asiat. Eletään samanlaista elämää ja kaikilla intohimona lätkä. Jokaisella omalla tavallaan.
 

Shard

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Tappara, Laine, Barkov
Huomiota herättävää on myös harrasteporukoiden peliasut. Osalla on niin vimosen päälle jotta tämä suuri alueellinen liigajengikin jää toiseksi. Sitten on myös ne toiset jotka haistaa ennen kuin näkee
Ja monesti ne, joiden asut ovat viimeisen päälle mintissä, ovat enemmän niitä heittopusseja sarjoissaan.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mites teillä? Minkälaisia tarinoita löytyy palstalaisten kokemuspankeista?

Oman kiekkourani kummallisin pelipaikka on ollut Slovakiassa jossain Zvolenin lähellä vuonna 2006(?), kun jäähalli (tai se mitä siitä oli jäljellä) sijaitsi kirjaimellisesti aivan keskellä peltoa ja molemmat päädyt puuttuivat hallista kokonaan. Oli siinä eriskummallinen olo, kun toisen pään maalin takana näki lampaita ulkona aitauksessa.

Toinen hieno muisto liittyy ensimmäiseen aikuisten divaripeliin, jossa sohelsin vielä häkkipäänä. Olisiko ollut jossain Paneliassa tai Harjavallassa se peli ja vastustajan paidassa pelasi joku hemmetin taitava, mutta järkyttävän jäähyherkkä kuuma-Kalle. Vihellyksen jälkeen menin jotain tökkimään pohkeille ja koitin saada kaveria hermostumaan, mutta eipä tuo jaksanut pojan koltiaiselle sen enempää huomiota antaa. Sen verran kuitenkin tuli seuraavassa vaihdossa kertomaan, että teet vielä kerran, niin hän tappaa mut siihen paikkaan.

Ihan loistava ketju! Kirjoittelen lisää, kun joskus löytyy aikaa enemmän.
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
Hieno ketju! Hauska lukea palstalaisten tarinointia.

Itsellä ei ole mistä kirjoittaa. Olen pienen ikäni haaveillut lätkästä harrastuksena. Lapsena ei äitillä ollut varaa maksaa ja nyt aikuisena olen törmännyt useasti seinään harrastuksen aloituksen kanssa. Kysytään oletko pelannut seurassa ja kun vastaus on ei, mielenkiinto sekä keskustelu loppuu siihen. Luistelu- ja viimeisen päälle samettiseksi hiottu mailankäsittelytaito haettu ulkojäiltä, jossa viihdyttiin koko talvi joka päivä välillä valojen sammumiseen asti. Junnuna ihailin kyllä veskareita ja imitoin pihapeleissä, usein maalivahtinakin, heidän tyyliään. Sainkin lempinimen vaatimattomasti "hasekki".

Jospa joku päivä tarve ja halu kohtaisi kiekonkin osalta ja pääsee höntsäilemään. En kyllä ole nyt muutamaan vuoteen edes katsellut tilannetta saati ulkojäillä käynyt.

Jospa tulevat perilliset innostuvat kiekosta ja pystyy heidän harrastuksen mahdollistaa taloudellisesti.

Sori Offtopic, mutta halusin jakaa kokemukseni.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös