Ilmoitukset

Nimimerkki Zolmu osoittautui aiemmin porttikiellon saaneen jäsenen uudeksi nimimerkiksi. Tämän vuoksi hänen kirjoitusoikeutensa on poistettu.

Mikäli elinikäisen pelikiellon saanut jäsen haluaa palata palstavahvuuteen, uuden nimimerkin luomisen sijaan suosittelemme lähettämään pyynnön oikeuksien avaamisesta moderaattoreille hyvien perusteluiden kera.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Fancy Jasper huilaa viikon sääntöjen 7§:n perusteella.

Sulje ilmoitus

Aivotärähdykset – juniorikiekko

Viestiketju osiossa 'Yleinen jääkiekkokeskustelu' , aloittajana Carlos, 20.02.2017 klo 23.33.

 1. Carlos Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Tänään sitten meidän 11v. juniorilla tärähti ihan kunnolla, taju lähti hetkeksi ja ei päässyt parilla ensimmäisellä yrityksellä ylös jäästä itse. Tuomio lienee aika selvä, aivotärähdyksen oireet täyttyvät.

  Onko kellään kokemuksia lasten/nuorten kanssa tästä SCAT3 -työkalusta? Siinä on hyviä kysymyksiä ja testejä joita aiomme soveltaa, ja myöskin tuo toipumisohjelma ja aikataulu näyttää asialliselta.

  Mutta lasten kanssa en ole törmännyt että aiheesta puhuttaisiin, ja mietin vaan että onko kellään kokemuksia. Sorry jos tämä on vähän sekavasti muotoiltu kysymys, mutta niin on pääkin tässä hulluudessa.
   
 2. Rannari Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pata
 3. korkki Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  FBT Karhut ja Nicefutis
  Se mitä edelleenkin ihmettelen on se että mailat ja luistimet ovat viimeisen 20 vuoden aikana kehittyneet valtavasti mutta kypärät ovat pitkälti samoja kuin silloin. Ainoastaan painoa on yritetty vähentää mutta jotenkin tuntuu että turvallisuus on silloin vaan heikentynyt.
   
 4. Glove Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Edmonton Oilers, Suomi, Liverpool
  Eikä pikkujunnut käytä hammassuojia, jotka estäisivät tai lieventäisivät alaleukaan osuneiden iskujen välittymistä hampaiden kautta kalloon ja aivoihin.

  Omilla pelaajilla ollut minun tietääkseni neljä aivotärähdystä, joista yksi törmäyksestä pelissä, kaksi harjoituksissa taklaustilanteissa sattuneita vahinkoja (toisessa taklattava kaatui ennen taklausta ja taklaaja pää edellä laitaan, toisessa taklattu kaatui selälleen ja löi päänsä jäähän) ja yksi hiihtolomalla laskettelurinteessä. Pojat pois pelistä/reeneistä ja silloin satuin olemaan paikkakunnalla, jossa sairaala noin kivenheiton päässä hallilta. Päivystyksen kautta kotiin, mutta en enää muista kauanko olivat sivussa.
   
 5. Carlos Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Meidän jamppa käyttää jo hammassuojia, pelaa pääasiassa 2 vuotta vanhempien kanssa joissa taklataan jo kunnolla, joten on omaksunut ko. käytännön. Kypärä on myöskin uusinta ja parasta mitä oli saatavilla, mutta kuten tässäkin ketjussa jo mainittu - aika huonojahan ne parhaatkin tuppaavat olemaan. Hirvittää silti ajatella mikä olisi ollut jälki ilman hammassuojia ja joku vanha Jofa päässä.

  Tulee ihan mieleen että miksei kypäristä ole tehty semmoisia kunnon "rantapalloja" joissa on toppausta niin että varmaan riittää? Varmaan näyttäisi alkuun aika hassulta, mutta kun siihen tottuu niin ei varmaan haittaisi ketään. Ne yhdessä turvakaukalojen kanssa olisi aika kova juttu. Tai siis pehmeä.

  Nyt menossa toinen päivä niitin jälkeen, aamulla sanoi että tosi-tosi-tosi vähän vielä särkee päätä. Käytettiin erittäin kevyellä kävelyllä ulkona tavoitteena jos se vaikka piristäisi, mutta päänsärky lisääntyi heti. Että eikun vuodelepoon taas ja toivotaan parasta.
   
 6. Meeps Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Frölunda
  Lainaus:
  Kypäriä ei ole parannettu todennäköisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin on hyvin vaikea keksiä sellainen kypärä, jolla olisi vaikutusta aivotärähdyksiin. Varsinkin kun suuri osa aivotärähdyksistä eivät johdu varsinaisesti päähän kohdistuneesta iskusta, vaan niskan retkahtamisesta ja siitä seuraavasta aivojen liikkumisesta kallon sisällä. Toinen syy on se, että joidenkin tutkimusten mukaan mitä parempi kypärä, sitä vähemmän pelaajat varovat aivotärähdyksiä, koska luottavat liikaa kypärään, joka ei kuitenkaan koskaan voi täysin estää aivotärähdyksiä.

  Muistakaa se, että sen vuodenlevon pitäisi tarkoittaa ihan täyttä lepoa myös kaikesta kognitiivisesta toiminnasta. Eli sillon ei saisi tehdä myöskään läksyjä, ei pelata tietokonepelejä yms. Monen potilaan ongelma on se, että luulevat, että se riittää levoksi, että ei urheile tai muuten tee kauheasti fyysisiä asioita, ja kognitiivinen lepo unohtuu.
   
 7. Carlos Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Jees, tämä on huomioitu. Televisio on kiinni, kännykkä on pannassa, mitään pelejä ei pelaa, sarjakuvia on annettu sentään lukea. On meinaan "pikkuisen" hankalaa saada hulivili-ikäinen huippukuntoinen nuorimies makaamaan viikon tai enemmän. Kun alunperinkin koko harrastus aloitettiin lähinnä sen takia että se älytön ylipursuava energia saatiin kanavoitua johonkin järkevään.
   
 8. Hejony Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Suomi
  Omalla "uralla", joka toki päättyi jo 16-vuotiaana, näitä taisi osua omalle kohdalle pari kertaa. En muista diagnosoitiinko mitään näistä silloin aivotärähdyksenä, mutta oireet löytyi ja sopiva tilanne oli aina taustalla. Ehkä ikävin tilanne oli, kun ajoin klassisesti pää alhaalla HIFK-pakin keskialueen pommiin. Muistaakseni siinä iässä (ehkä 13 tai 14) ei vielä saanut taklata, mutta kovan niitin toveri laittoi. Ennemmin tai myöhemmin löysin tieni vaihtopenkille, ja hämmästys oli suuri, kun huomasin etten saa purtua hampaita yhteen, tai siis suuta kiinni. Kokenut huoltaja totesi kasuaalisti, että tuo menee yön aikana ohi, leuka on vain sijoiltaan, mutta kyllä siinä vähän omat pelifiilikset muistaakseni meni. Sen muistan varmuudella, että harmaahapsinen pullojentäyttäjä oli oikeassa, aamulla hampaita pystyi jo mukavasti kiristelemään tuttuun tapaan.

  Jälkikäteen ajateltuna pelottavampi hetki oli about samassa iässä, kun joukkuekaveri, ja erään ex-liigakiekkoilijan sekä -tuomarin poika (sama henkilö siis sekä pelaaja että tuomari, ei suinkaan pariskunta kyseessä...), ajettiin kai selästä pää edellä laitaan. En nähnyt itse tilannetta, mutta kun pilliin vihellettiin ja luistelin auttamaan ketjukaveria, pojan ensimmäinen kommentti oli "mä en oo koira". Hän oli toki kiistatta oikeassa, mutta silti kommentti jätti pienen epäilyksen pääkopan kunnosta. Aitioon mentiinkin hyvin samikapas-tyyppisesti. No, kyllä hänkin toipui ja urakin jatkui ihan hyvissä merkeissä vielä vuosia. Ei tuotakaan silloin itse teini-ikäisenä pelaajana juuri pelästynyt, koska "kyllähän näitä jääkiekossa sattuu", mutta toki jälkikäteen ajateltuna se ei esim. pleksin toisella puolella odottanutta 13-vuotiaan äitiä kauheasti kiinnostanut saati lohduttanut, että NHL:ssäkin joku aina välillä loukkaantuu.

  Kova laji, ja harrastuksen hintoihin yhdistettynä ei välttämättä se mihin omat lapseni aikanaan tulen viemään. Vaikka lajina onkin se ylivoimaisesti kaikista rakkain itselleni. Paranemisia @Carlos in pikkujunnulle!
   
 9. Juteeni Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Avalanche ja Tappara
  Lainaus:
  Mark Messier toimi Cascade nimisen firman mannekiinina, joka on kehittänyt M11 kypärän minkä pitäisi suojata kai keskivertoa paremmin aivotärähdyksiltä. Bauer osti firman ja nykyään tuo M11 kypärä taitaa löytyä Bauerin valikoimasta nimellä IMS 11.0.

  Alla linkkejä liittyen tuohon kypärään.

  https://www.bauer.com/player-ice-hockey-helmets-and-facial/helmets/ims-11-helmet

  http://www.foxsports.com/nhl/story/sidney-crosby-chris-pronger-concussions-nhl-players-slow-to-adopt-new-helmet-122111

  http://www.hockeyworld.com/Cascade-M11-Hockey-Helmet
   
 10. F#21 Jäsen

  Lainaus:
  Virginia Tech study of hockey helmets finds many unsafe

  Tämän tutkimuksen perusteella tuo kypärä ei kuitenkaan ole sen parempi kuin muutkaan.
   
 11. Carlos Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Penalty Shot, J. 11 yo - YouTube

  Tänään oli sitten paluu jäälle. Siis peliin. Hyvin meni, helpotus, ei oireita. Linkissä rankkarimaali, ei mikään upea mutta kaikki lasketaan.
   
 12. eagle Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Pittsburgh
  Niin kypärillä tuota ei voi estää. Aiheen vierestä voi katsella elokuvan "Concussion" esim. Tämä toki NFL:n liittyen, mutta siinä sivutaan kuitenkin hyvin ongelmaa. Eli ongelma ei tuollakaan ole kypärä, vaan se miten ihmisten fysiologia menee. Meillä ei ole luontaista iskunvaimmenninta. Jollain eläimillä sellainen löytyy.