Kiinnostava artikkeli. Varmaan huomasit, että suuri osa siitä omistettiin tutkimustuloksista tiedeyhteisössä käydylle kiistalle. Vaikuttaa siis siltä, ettei asiasta vieläkään vallitse mitään selkeätä konsensusta, ja jos eroja on, ovat ne niin pieniä (esim. Flynn-efektiin mahtuvia), että on vaikea kuvitella, että ne ovat mikään keskeinen syy verrattuna muihin tekijöihin. Sen sijaan tuntuu vallitsevan konsensus siitä, että pitkäaikainen aliravitsemus todellakin vaikuttaa älykkyysosamäärän kehitykseen negatiivisesti, joten tältä osin taidat olla vähän väärillä jäljillä. En ymmärrä miksi on niin tärkeätä kiinnittää huomiota kiistanalaisiin tutkimustuloksiin, jotka oikeaan osuessaankin viittaavat melkoisen pieniin eroihin eri populaatioiden välillä. Tietysti lopultahan kehityksen jatkuessa kaikki rodut tulevat enemmän tai vähemmän sekoittumaan, joten varmaan puhumme joka tapauksessa vähitellen katoavasta asiaintilasta - jos sitä siis ylipäänsä on edes olemassa.
Sinänsä pakko kyllä todeta, että vastaat kyllä aika hyvin itse siihen miksi osa tutkimuksesta käsittelee juuri tuota tiedeyhteisössä olevaa riitelyä.
Eli, ihan sama mitä data sanoo, tulokset ovat vääriä tai merkityksettömiä jos niistä syntyvä lopputulema on sellainen että se ei sovi ihmisten ideologiaan.
Puhut pienistä eroista, mutta itse kyllä näen tuolla yli 15% eron tuloksissa parilla
"Adopted, with two black biological parents" ja "Adopted, with two white biological parents" ts. 97 vs. 112 tai GPA-pisteissä ero on 30%!'
Ja yhä sama dilemma pysyy, falsifioivaa dataa ei tunnu löytyvän, eli konsensuksen puute lienee enemmän sosiologista, olemassaolevan datan puutteelisuuteen eikä ristiriitaiseen dataan perustuvaa.
Mielestäni asia on kuitenkin sikäli olennainen, että eihän mitään asiaa voida luotettavasti käsitellä ja ongelmia yrittää ratkaista, jos kaikki tosiasiat eivät ole hallussa. Mjr:n asenne on suorastaan lysenkolaista (siis ilmiönä, ei sisältönä), mitä väliä tosiasioilla, ideologia on tärkeämpää.
Tai asian voi humanistien ymmärtämällä terminologialla ilmaista niin, että jos kovan linjan insinööri kirjoittaa kirjan V8-moottorin vaihteiston välityssuhteista, ei kirjasta saa maailmankirjallisuuden klassikkoa vaikka kappaleitten alkuun laittaisikin hieman korulauseita. Ja jos nyt sitten kuitenkin pitäisi saada aikaiseksi klassikkokirja vaihteistosta, niin ainoa tapa olisi kirjoittaa kirja kokonaan uusiksi jonkun toisen ihmisen toimesta.
Jotta Afrikan ongelmia voidaan ratkoa tai muutenkin ratkoa jatkuvasti läsnäolevaa rodullista segregaatiota esim. jenkkilässä niin asiaa pitää kyetä lähestymään objektiivisesti. Jos kaikkien populaatioitten kyvyt eivät ole samalla tasolla, kenties ne metodit jotka toimivat fiksumpien populaatioitten kohdalla eivät vain toimi vähemmän fiksujen kanssa. Ihan samoin kuin lääketieteessä joudutaan erilaisia hoitoja säätämään potilaan etnisen taustan perusteella niin samalla lailla valtiollisia kehityshankkeita olisi kenties tarve kustomoida, jos halutaan saada joskus jotain aikaankin.
Viimeksi muokattu: