Aasian Liiga

  • 7 095
  • 11

Wegas

Jäsen
Juuri käyntiin pyörähtäneestä Aasian Liigasta (ALIH) ei Jatkoajassa ole pahemmin keskustelua käyty. Yllättävää sinänsä, sillä onhan sarjassa mukana suomalaisväriäkin.

Sarja käynnistyi syyskuun 25. päivä ja mukana on kahdeksan joukkuetta:

Harbin, Kiina
Qiqihar, Kiina
Kokudo, Tokio, Japani
HC Nikko Ice Bucks, Nikko, Japani
Nippon Paper Cranes, Kushiro, Japani
Oji Paper, Tomakomai, Japani
Anyang Halla Winia, Seoul, Etelä-Korea
Golden Amur, Habarovsk, Venäjä

Kokeellinen "mini-AL" pelattiin jo viime vuonna, jolloin Halla Winia pelasi lyhyen sarjan Japanin Liigan joukkueita vastaan. Korealaiset saivat aluksi kyytiä oikein kunnolla, mutta petrasivat otteitaan sarjan edetessä.

AL 2003-2004 loppusijoitukset:

1. Nippon 2. Kokudo 3. Halla Winia 4. Oji Paper 5. Nikko

Kaudella 2004-2005 pelataankin jo sitten täysimittainen sarja. Joukkueet kohtaavat toisensa kuusi kertaa sarjan aikana, joten otteluita tulee kauden aikana 42 per joukkue. Neljä parasta joukkuetta jatkaa play-off -vaiheeseen, joka pelataan paras viidestä -tekniikalla. Ottelun päättyessä tasan pelataan 5 minuutin jatkoaika neljällä neljää vastaan. Voitosta peliajan jälkeen 3 pistettä, voitosta jatkoajalla 2 pistettä, jatkoajalle pääsystä saapi yhden pisteen, muuten jää nollille.

Sarjan ylivoimaisesti kiinnostavin joukkue on Halla Winia, jonka riveistä löytyy peräti kolme kokenutta suomalaista: pelaaja-valmentaja Esa Tikkanen, puolustaja Vesa Ponto sekä hyökkääjä Marco Poulsen. Tikkasen sopimus sai aikanaan jonkin verran huomiota mediassa, mutta muut pelaajat tulivat ainakin minulle yllätyksenä.

Suomalaisten lisäksi sarjassa pelaavat seuraavat Aasian ulkopuolelta lähtöisin olevat pelaajat:

Harbin: Lukas Dvorak (D/CZE), Kamil Stastny (FW/CZE), Tomas Hruby (FW/CZE)
Kokudo: Joel Prpic (C/CAN), Chris Bright (FW/CAN)
Nippon: Jiro Nihei (G/SWE), Joel Dyck (D/CAN), Chris Lindberg (LW/CAN), Ryan Kuwabara (RW/CAN)
Oji: Dusty Imoo (G/CAN), Burt Henderson (D/CAN), Daniel Daikawa (D/USA), Aaron Keller (D/CAN), Tavis Hansen (RW/CAN), Shin Yahata (C/SWE)

Näistä ns. ulkomaalaisista Tikkasen Esa painii ihan omassa sarjassaan. NHL-pelejä on Tikkasen lisäksi Lindbergillä (116), Hansenilla (34) sekä Prpicillä (18). Lindbergin saavutukset ovat vähän vanhempaa perua, mutta Hansenin ja Prpicin tältä vuosituhannelta. Ryhmän outo lintu (ei pelkästään kuvan perusteella) on Ryan Kuwabara joka on draftattu toisella kierroksella (#39, Montreal Canadiens) vuonna 1990. OHL:n tehot ovat kovat, mutta sitten on vauhti hiipunut.

Sitten vähän Halla Winian ja suomalaisten otteista tilastojen perusteella:

Nikko - Halla 2-1 Poulsen 1+0
Kokudo - Halla 3-2 Ponto 0+1, Poulsen 0+1
Halla - Harbin 3-3 Ponto 1+0
Halla - Harbin 8-2 Ponto 1+1, Poulsen 1+3, Tikkanen 0+3
Halla - Harbin 4-0 Poulsen 1+1, Tikkanen 1+0

Halla Winia hävisi siis niukasti japanilaisille ja alkukangertelun jälkeen selvät voitot Harbinista. Tikkanenkin sai maalitilinsä auki viimeisimmässä pelissä. Sarjan alun perusteella kiinalaiset joukkueet näyttävät heittopusseilta. Harbinin tsekit onnistuivat tasapelissä Hallaa vastaan, mutta kahdessa jälkimmäisessä ei onnistumisia tullut. Qiqiharin venäläiset eivät ensimmäisen ottelun jälkeen ole pukeneet, joten jätin heidät listaamatta.

Pistepörssi näyttää tällä hetkellä seuraavalta:

1. Tavis Hansen OJI 4 6+4 10 6
2. Joel Prpic KKD 4 5+4 9 18
3. Burt Henderson OJI 4 3+6 9 14
4. Takahito Suzuki KKD 4 2+7 9 4
5. Yosuke Kon KKD 4 3+5 8 12
5. Marco Poulsen HLW 5 3+5 8 2
....
21. Vesa Ponto HLW 5 2+2 4 0
25. Esa Tikkanen HLW 5 1+3 4 12

Tulevana viikonloppuna on Hallalla edessä Ojin kohtaaminen sekä lauantaina että sunnuntaina. Saapa nähdä pystyykö Tiki pimentämään pörssikärki Hansenin. Silmään otti myös Paper Cranesin puolustajan Kengo Iton viiden ottelun pelikielto. Onkohan viime kaudelta jäänyt rajumpi pelityyli päälle. Silloin seurana oli näet Charlotte Checkers, ECHL.

Siinähän sitä asiaa tulikin jo. Joten eipä muuta kuin kommentteja, korjauksia ja keskustelua.
 

Animal

Jäsen
Erittäin mallikelpoinen ja järkevä keskustelun avaus. Itse en edes tiennyt, että tällaista monikansallista kiekkosarjaa pelataan aasiassa.
 

julijussi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jack "matkalla" Kerouac
Tietojeni mukaan Tervakaupungin oma poika, linjatuomari Tuomo Sorakangas on tuon samaisen liigan vierailevana tuomarina muutaman kuukauden. Jonkinlaisen stipendin turvin hän siellä ilmeisesti viheltelee.
 

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Todella mielenkiintoista, Wegas! Ei muuta kun respektiä ja anna tulla lisää infoa! :)

Itse muistan lukeneeni jostain tuon Japanin maajoukkueen Chris Brightin mielenkiintoisen tarinan.
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Viestin lähetti julijussi
Tietojeni mukaan Tervakaupungin oma poika, linjatuomari Tuomo Sorakangas on tuon samaisen liigan vierailevana tuomarina muutaman kuukauden. Jonkinlaisen stipendin turvin hän siellä ilmeisesti viheltelee.
Tuomo on sielä kyllä, mutta ei linjatuomarina vaan päätuomarina, kuten nykyään toimii suomessakin vain pt:nä.
Eikä ole millään stipendillä, vaan on töistään virkavapaalla, ja saa palkkaa tekemästään työstään paikan päällä.
Viime vuonna Aasian liigassa kävi viehltämässä Aleksi Rantala, mutta ei muistaakseni ihan yhtä pitkää pätkää. Aikaisemmin pelkästään Japanin Liigaa suomesta on ollut viheltämässä aika järjestyksessä:
Kim Pihl x2
Juhani Jokela
Teemu Kaukonen ja Juhani Heikkinen (lt)
Pekka Pajarinen
Jussi Perttu
Olli-Pekka Rantanen
Kimmo Hokkanen
Jyri Rönn

Töivottavasti kaikki tuli tohon listaan.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Ryan Kuwabara on jääkiekkoilijana nimenomaan japanilainen, koska edustaa maajoukkuetasollakin aina Japania. Ollut kisoissakin todella monta kertaa ja aina yksi joukkueen kirkkaimpia tähtiä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tämä liigan Golden Amurhan on siis Amur Habarovskin kakkosjoukkue. Ykkösjoukkue, jossa pelaavat myös Mikko Rämö ja Tero Paappanen, pelaa Venäjän ylempää liigaa eli "Mestistä".
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Viestin lähetti dude
Ryan Kuwabara on jääkiekkoilijana nimenomaan japanilainen, koska edustaa maajoukkuetasollakin aina Japania. Ollut kisoissakin todella monta kertaa ja aina yksi joukkueen kirkkaimpia tähtiä.

Kyllä just niinkuin kerroit jääkiekkoilijana japanilainen sillä kaveri on syntynyt Hamiltonissa, Ontariossa.
Asunut lapsuutensa siellä ja pelannut paikallisia junnusarjoja, ja varattu Montrealiin.
Kunnes lähti isien maille pelaamaan. Suomen MM-kisoissa mielestäni Ryan ei ollut parhaimmillaan, ei tullut toimeen oikein valmentajan kanssa eikä muiden pelaajienkaan kanssa, syynä oli varmaan Belfast Giantsissa vietetty talvi.
Perinteiseen japanilaiseen tapaa kaveri ei ollut oikein suosiossa kun oli vaihtanut duuni paikkaa, joka ko. maassa on lähes poikkeuksetta elinikäinen, ja perityy vanhemmilta. Saas nähdä miten nyt käy kun Ryan on mennyt takaisin japaniin ja toiseen joukkueeseen, eikä enään Kokudoon.

http://www.hockeydb.com/ihdb/stats/pdisplay.php3?pid=00002859
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Ainakin Sorakangas on päässyt heti kunnolla töihin, eli jäähyjä on saanut Tuomo jaella , tässä linkkiä pöytäkirjoihin joissa Tuomo on viheltänyt:

http://www.alhockey.com/sheet/3/game/ogs11.html
Jäähyt heti 112-144.

http://www.alhockey.com/sheet/3/game/ogs15.html
seuraavana päivänä sama peli uusiksi, japanin poja oppinut Tuomon linja jäähyjä vain 10min mutta kiinan pojilla silti vielä 72min

http://www.alhockey.com/sheet/3/game/ogs18.html
pari päivää väliä ja taas sama peli nyt alkanut jo kiinalaiset uskomaan suomalaista pilliä jäähyt enään 10-46

http://www.alhockey.com/sheet/3/game/ogs19.html
välillä japanin oma suomenvävy eli Hokkasen Kimmo joka löysi vihellys reissulta vaimonkin japanista.

http://www.alhockey.com/sheet/3/game/ogs21.html
taas Kimmo tössä

http://www.alhockey.com/sheet/3/game/ogs25.html
Taas Kimmo

Onsiellä poikien pöytäkirjoja lisää etsikää itse:
http://www.alhockey.com/popup/current/scores.html
 

Pardus

Jäsen
Aasian liigakin pääsee vihdoin jatkumaan kahden vuoden koronatauon jälkeen. Sarjassa pelaa viisi joukkuetta Japanista ja ainoastaan yksi, Anyang Halla, Etelä-Koreasta, kun vielä muutama vuosi sitten korealaisjoukkueita oli mukana kolme. Venäläisjoukkue PSK Sahalin suljettiin ulos sarjasta Ukrainan sodan vuoksi.

Japanilaisjoukkueet ovat pelanneet kahtena viime vuonna omaa cup-muotoista kilpailuaan, mutta Etelä-Koreassa ei ole ilmeisesti ollut edes sellaista. Onkin erittäin tärkeää korealaisille päästä jälleen pelaamaan Aasian liigaa, että pystyvät esiintymään kulunutta kevättä tasokkaammin 1A-divarikisoissa. Etenkin, kun liettualaisjoukkueet liittyivät nyt Latvian liigaan ja pääsevät pelaamaan huomattavasti aiempaa kovatasoisempia otteluita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös