Eli mistä yritystuista otetaan ne miljardit?
Aluepoliittisista yritystuista. Niistä jotka maksaa ELY-keskus.
Ne ovat käytännössä aina sidottu yrityksen sijaintiin - eli täsmälleen samaa liiketoimintaa Uudellamaalla harjoittava yritys ei saa tukea, mutta Uudenmaan ulkopuolella sijaitseva voi saada. Tuen ainoa vaikutus on "siirtää" joitain investointeja Uudenmaan ulkopuolelle.
Kaverilla on firma, jolla on yksi toimipaikka Espoossa sekä toinen Uudenmaan ulkopuolella. Jos he haluavat uuden sorvin, se kannattaa sijoittaa Uudenmaan ulkopuolelle, koska siellä uuden sorvin hankintaan saa veronmaksajien tukea, Uudellamaalla ei. Ainoa asia mitä yrityksen kannattaa harkita on, onko Helsingin läheisyydestä riittävää hyötyä, että aluetuet kannattaa jättää ottamatta - monissa tapauksissa onneksi on, joissain ei. Yleisesti ottaen, valmistaville yrityksille on hyvin tukia tarjolla, palveluyrityksille vähemmän.
Joskus kohuttiin Sipilän sukulaisten yritystuista. Turhaan. Kaikki valmistavat yritykset niillä seuduilla saavat tukea. Uudellamaalla harva (Business Finlandin tuet ovat pääsääntöisesti aluepolitiikan ulkopuolella). Kuitenkin Uudellamaalla sijaitsee yli 30 % kaikista yrityksistä, ja jopa 50 % kasvuyrityksistä (joista osalla on mahdollisuus Business Finlandin tukiin, mutta Uudenmaan ulkopuolisilla on mahdollisuus molempiin - sekä BF:n että ELY:n).
Kansantalouden kannalta sama sijoitus tulisi joka tapauksessa, jos yrityksellä on kysyntää. Paikallisen ELY:n tuen takia se sijoittuu Uudenmaan ulkopuolelle, jotta sinne syntyy muutaman uusi työpaikka sekä kotikunta kunta saa verotuloja. Eli satojen miljoonien, ehkä miljardien (tarkkaa summaa on vaikea saada selville) ainoa tarkoitus on siirtää työpaikkoja Uudenmaan ulkopuolelle. Siinä on järkeä aluepoliittisesti (jos siis haluamme maksaa siitä, että sama työpaikka syntyy korkeamman työttömyyden alueelle kuin matalan), mutta kansantaloudelle se on suurin piirtein nollasummapeliä. Montako miljardia olemme valmiit maksamaan, jotta sama määrä työpaikkoja syntyy heikommin menestyville alueille kuin omillaan pärjääville? Ymmärrän toki logiikan, mutta onko meillä varaa sellaiseen julkiseen palveluun? Onko se kannatettavaa politiikkaa?
Jostain syystä hallitus ei halua säästää niistä...
Ps. Selityksenä että valtiollisen Business Finlandin (joka on entinen Tekniikan edistämiskeskus Tekes sekä vientikaupan edistämiseksi perustettu Pro Finland ry yhdistettynä) tuet on erityisesti tarkoitettu joko tuotekehitykseen tai vientiin yrityksen kotipaikasta riippumatta. Uskon vilpittömästi, että se on poliittisesti neutraali.
ELY-keskukset ovat valtion organisaatioita, mutta saavat hyvin poliittiseti ohjatun määrän rahoitusta. Niistä päättää lähinnä TEM:n Alue- ja kasvupalvelut -osasto, joka Kepun vahvoina vuosinaan miehittämä. Lisäksi ELY-keskukset ohjaavat EU-tukia (mm. EAKR), joissa on ihan tietoinen alukohdennus.