Ilmoitukset

Nimimerkki HokiOnSporttia huilaa viikon sääntöjen 9§:n perusteella. Provoilu-viestejä lenteli vähän ympäriinsä.

Nimimerkki M.O.R.O huilaa viikon sääntöjen 4§:n perusteella. Turha viesti löytyy Mestiksen finaalipari-ketjusta.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Zolmu osoittautui aiemmin porttikiellon saaneen jäsenen uudeksi nimimerkiksi. Tämän vuoksi hänen kirjoitusoikeutensa on poistettu.

Mikäli elinikäisen pelikiellon saanut jäsen haluaa palata palstavahvuuteen, uuden nimimerkin luomisen sijaan suosittelemme lähettämään pyynnön oikeuksien avaamisesta moderaattoreille hyvien perusteluiden kera.

Sulje ilmoitus

Äijänsuon Arenan kunnostus

Viestiketju osiossa 'Lukko' , aloittajana masaman, 18.02.2004 klo 15.40.

 1. masaman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  FC Hiekkaa Vaginassa
  Nyt kun tänne meillekin päin ollaan tekemässä pikku hiljaa remonttia, niin lähdin hieman kertailemaan, mitkä ovat ne asiat joita tulisi saada paremmaksi. Tosiasiahan on se, että tämän kauden jälkeen alkava Lappeenrannan Kisapuiston remontin jälkeen taitaa vanhin/huonoimmassa kunnossa oleva halli olla Raumalla... Ainakin mitä Ripa radiossa sanoi.


  Tänään oli myös mielenkiintoinen kirjoitus Helsingin Sanomissa, jossa kerrottiin Ruotsalaisten halleista ja esim. Leksandilla on 7500 ihmistä vetävä halli ja asukkaitakin hulppeat 15000. Eli karkeasti puolet porukasta mahtuu seuraamaan pelejä. Tähän ei edes Lukko tule pääsemään, paitsi tietenkin jos meille rakennetaan 19000 ihmisen vetävä halli, heheh. Ruotsissa tämä kuuluisa verotus lienee se suurin syy miksi heillä hallien omistajat ovat etupäässä seuroja. Suomessa ei taida muut kuin Jokerit omistaa kotiareenansa (tiedä häntä)...


  No, mennäänpäs asiaan..

  Äijänsuon yleisökapasiteetti: Mahtuu sen 5874 tai mitä nyt sitten mahtuikin, mutta tosiasiassa kulkumahdollisuudet hallissa ovat heti yli 4000 ihmisen jälkeen NIIN huonot, että kannattaa harjoituttaa itselleen ns. seurapiirirakko, koska muuten voi hyvinkin käydä niin, että "ken perseensä nostaa, se paikkansa mestaa" ts. lähtee käymään helpotuksen puolella. Ja tämähän toimi ainoastaan pubeissa tai seisomakatsomoissa. Ei silti, täytyy kyllä myöntää, että kovinkaan moni ei ala ryppyilemään vaikka sanoisikin, että "sori, tää on varattu." Siinä mielessä on kyllä kasvatettu rauma boikki hyvi.

  Eli siis, mielestäni ei ole lainkaan huono idea nostaa tuo kapasiteetti pyöreään 6000. Sitten ei tarttisi vähään aikaan ressata siittä, vaikka ka. yleisömäärä onkin vajaa 4000, mutta minusta hallin parannustöiden jälkeen halliin mahtuisi hyvin se 6000 ihmistä, mikäli niin paljoa sinne olisi halukkaita. Miten tämä remontti siis tulisi suorittaa? No, minäpä kerron


  Käytävät: Lisää leveyttä, ehdotomasti! Viime kertaisessa Ässä- pelissä sen kyllä huomasi, että mikä kusee ja kuinka paljon.

  Seisomakatsomo(t): Olen suuressa määrin päättänyt, että G ja H -katsomot muutetaan takaisin seisomakatsomoiksi ns. tavallisille katsojille tarkoitettu... Ja sitten, mihin tämä toinen? No siihen missä nykyinenkin on. Pubia vaan laajennettaisiin sen verran, että sitä laskettaisiin näettävyyden mukaan aina alas saakka ja levennettäisiin koko nykyisen seisomakatsomon leveydeksi. Anniskelupisteitä voisi lisätä 2 lisää, toinen toiselle puolen katsomoa ja toinen keskelle ylhäälle. Entä mitä tehdään näille haalarihemmoille? No markkinoidaan lisää Lukkoa, sen viihteellisyyttä ja toivotetaan kaikki tervetulleiksi, koska tosiasiahen on se, että JOS hallia laajennetaan niin ei sinne maksavia asiakkaita kyllä tule niin paljoa, että halli täyteen saataisiin, mikä on tosin sääli ja täytyy toki muistaa, että haalarihemmojen gylddyyrin kuuluu tintata ainaki nyksi bisse huiviin, joten saataisiin ne kaljapisteetkin avattua.


  Nyt meillä olisi siis käytävät leveämmät ja lisää seisomapaikkoja. Yleisökapasiteettia ei tarvitse enempää nostaa, se on selvä, mutta mitä muuta uudistusta halli kaipaa? WC- tilat kaipaavat kyllä ehostusta, samoin kuin jotkut istumakatsomot. Aitiopaikkoja tuskin jätetään remontoimatta, koska sieltä päin tulee yksittäistä rahaa sen verran, että heitä ei voine jättää huomioimatta...


  Onko arvoisalla herrasväellä muita ehdotuksia? Pakka on nyt siinä mallin, että jako on alkamassa.
   
 2. Skoda Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Käytävätilat ovat varmaan kaikkien mielestä se suurin murheenkryyni. Niitä sopisi leventää.

  Yleisökapasiteettia ei varmastikaan juuri enempää tarvita. On nimittäin markkinoinninkin kannalta mukava kovimman tungoksen peleissä jättää osa ulkopuolelle, syntyypähän sitten oikein himo saada se lippunsa ajoissa. Eikä meille tällaisia otteluita tule kuin muutama vuosikymmenessä. Mutta nosto tuohon 6000 nyt ei suuria kenties vaatisi, kunhan sitä ei tehdä seisomokatsomojen kustannuksella.

  WC-tilat saisi ajanmukaistaa varsinkin kun nykyisin jokainen katsoja taitaa lorottaa sen yhden lakisääteisen Harkimon verran.

  Toivotaan että hallin hinnat eivät nouse pilviin tämän uudistuksen myötä. Tällä hetkellä ne ovat riittävän houkuttelevat.

  Enemmän Lukko-rekvisiittaa saisi hallissa myös olla. Mao-tyyliset rintakuvat suurista miehistämme tai vähintään valokuvat kullitetuin kehyksin? Jotakin kumminkin. Westmedian kausivideoita pyörimään Penalty Pubiin tai valkokankaalle taukojen aikana..

  Itse olen kovasti tykästynyt omaan halliimme enkä sitä mihinkään vaihtaisi. Maailmassa tulee olla jotakin pysyvää.
   
 3. Ruutiveijari Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Lainaus:
  Ja vasta kun näihi "moderneihin" halleihin (vrt JaffaAreena, LänsiAuto...) tutustuu tosissaan, huomaa miten iso tekijä tuo kotoisa halli onkaan. Tai oikeammin sen puute.

  Toimivutta Äijänsuolla olisi hyvä nostaa pari astetta, kunhan sitä hallin sielua ei samalla uhrata.
   
 4. ICE Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Lainaus:
  Noin tuskin ollaan toimimassa, ja hyvä niin. Eihän seisomapaikkoja tarvita lisää. Kyllä päätykatsomo riittää mainiosti, ainahan seisomaan yksi lisää mahtuu... Kuten ollaan viimeaikoina huomattu, niin istumapaikat on myyty loppuun miltei joka otteluun, joten en lähtisi niitä poistamaan yhtään.
   
 5. JZZ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
  Lainaus:
  Ennen jaffa-hallia ainoa seura, joka omisti Suomessa hallin oli yllättäen Vermuntilan Tempo.

  Mutta joo. Käytävät leveämmäksi, wc-tilat kuntoon, ne upm:n pään rappuset leveämmiksi, ja joka paikkaan lisää maalia. Remontoidessa kannattaa panostaa myös hyvään viimeistelyyn, eli esim Porin hallissa ne keltaiset maalaamattomat vesivanerit on aivan kauheita.
   
 6. Roku Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Vaikka tuo halli nykyiselläänkin kelpaa minulle oikein hyvin, niin joitain uudistuksia olisi kyllä hyvä tehdä.

  Istumakatsomot ovat kyllä niin ahtaat, että niissä ei aikuinen ihminen oikein kulkemaan mahdu. Turussa ainakin on sellaiset istuimet, joissa istuinosa nousee ylös heti kun katsoja perseensä siitä nostaa, ja semmoisia istuimia tulevan remontin yhteydessä Äijänsuollekin kannattaisi harkita.

  Helpottaisi liikkumista katsomossa edes hiukan.

  Vessaremontti ja käytävien levennys ovat asioita joihin varmaan jokaisen mielestä pitäisi jonkinlaista parannusta saada. Niin minunkin mielestäni, ja ehkäpä se lipunmyyntikin olisi hyvä sisätiloihin saada. Ei koske tietenkään kausikorttilaista, mutta sisällä olisi mukavampi jonottaa.
   
 7. senilix Jäsen

  Laajennus

  Suunnitelmat ovat olleet valmiita jo kauan. Yksityiskohtia en tiedä, mutta kaksi oleellista asiaa tiedän.

  Kokonaan uusi yläkäytävä nykyisen hallin eteläpuolelle. Vessojen, kioskien ym sisäänkäynnit myös tulevat sinne. Nykyinen yläkäytävä tulee johonkin muuhun käyttöön. Eli remontti alkaa kallion louhinnalla.

  Laajennus Nortamonkadun puoleiseen päähän, jolloin lipunmyynti saadaan sisätiloihin. Lisäksi muitakin palveluja. Ravintola?

  Näiden lisäksi on ainakin jossakin yhteydessä puhuttu uusista pukukopeista, jotka palvelisivat myös muita alueen käyttäjiä jääkiekkoilijoiden lisäksi. En tiedä nykytilannetta, koska talviharjoitteluhalliin niitä juuri rakennettiin.

  Lisäksi jotakin pikkufiksausta katsomoihin ja aitioihin.

  Ja todennäköisesti rahat loppuvat kesken ja jostakin luovutaan.
   
 8. Lone Wanderer Jäsen

  Re: Laajennus

  Lainaus:
  Eikös ne ainakin sitä jääkiekkomuseota ole sinne puuhailleet?
  Hieno homma kuitenkin tämä remontti, Äijänsuohan on Kisapuiston jälkeen SM-liigan kehnoin halli, ikävä kyllä.
  Huono puoli tässä tietenkin on, että kodikas lautaseisomakatsomo tullaan todennäköisesti korvaamaan betonisella versiolla.

  EDIT: Löytyi muuten meikäläisen avaama vanha ketju, jossa puhutaan halliremontista ja muutenkin Äijänsuosta.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2004 klo 15.07
 9. Maffesoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Re: Laajennus

  Lainaus:
  Eikös tosta päätylaajennuksesta ole jo nimenomaan luovuttu?
   
 10. masaman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  FC Hiekkaa Vaginassa
 11. Johto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Re: paskiaiset

  Lainaus:
  Älä muuta sano, tuo nykyinen seisomakatsomo on juuri sellainen mitä Raumalla tarvitaankin tunnelman takaamiseksi Lukon otteluissa. Myös yleisökapasiteetin pienentäminen 1000 katsojalla kummastuttaa mieltäni, mahtaa sitä joskus jäädä suuret määrät innokkaita faneja hallin ulkopuolelle, kun pelataan esim. Ässiä vastaan lauantaina tai sitten jotain pleijaripelejä.
   
 12. Krypton Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Tunnelma tapetaan hallista?

  Hohhoijaa mitä ideoita! Ikävää luettavaa tuo Uuden Rauman juttu. Nykyään jäähalleja muutetaan kovaa vauhtia teatterinoloisiksi koko perheen viihtymiskeskuksiksi. Mutta tällä tapetaan jäähallien tunnelma.

  Eikö Raumalla jo vuosien mittaan olla huomattu ison seisomakatsomon olevan elinehto. Sieltä se tunnelma lähtee, eikä missään nimessä pitäisi lähteä vähentämään seisomapaikkoja. Kalliimpia lippujahan tietysti saadaan myytyä, mutta löytyykö niillle tarpeeksi ostajia. Kaikki seisomapaikkalaiset eivät varmasti edes halua istumaan.

  Eikä pieni seisomakatsomo jossain hikisessä kulmassa paljon kiukkua vähennä. Äijänsuo Arena on Suomen kolmanneksi vanhin jäähalli ja siellä voi hyvin olla toinen pääty seisomakatsomona. Vai näyttääkö se tv-pelissä kotisohvalta katsottuna huonolta.. Nykyinen seisomakatsomo on jo lähes pyhä paikka Rauman jäähallissa. Pienet parannukset siihen sallin, mutta älkää tuhotko muutoksilla hallin tunnelmaa!
   
 13. Steele Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Florida Panthers
  Tämä on kyllä suoraan sanottuna ihan perseestä. Ei seisomakatsomoa saa mennä sorkkimaan, se on nyt juuri sopivan kokoinen. Jos jotain pitää todella tehdä niin eiköhän se ole käytävien leventäminen.
  Itse en välttämättä ottaisi istumapaikkaa vaikka halvemmalla saisi kuin seisomalipun sillä seisomakatsomo on se paikka hallista missä on tunnelmaa.

  Kyllä sitten on viety tunnelma hallista jos seisomakatsomo viedään.
   
 14. Jukan takahiukset Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Eikö ole opittu mitään 90-luvun puolivälistä? Silloin seisomakatsomo lopulta vallattiin kuppi-istuimille. Haalariporukka istuskeli nykyisessä g/h katsomossa (en koskaan muista kumpi on kumpi, mutta lähempänä kaupungin puoleista päätyä). Silloinhan tunnelmaa ei hallissa ollut juuri lainkaan. Ei mennyt pitkää aikaa, kun seisomakatsomo taas avattiin ja tunnelma alkoi nousta.
  Älkää nyt taas tehkö samaa virhettä. Puistattaa ajatuskin, että Äijänsuo olisi yhtä hiljainen kuin esim. Hartwall Areena!
   
 15. Repolainen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Täyttä hulluuttahan se on näin kannattajan kannalta jos seisomakatsomo poistetaan ja pieni tila varataan seisomalipun ostajille! Muistan hyvin kun ruotsin opettaja morjesteli kuppipenkiltään nykyisen seisomakatsomon paikalta ja me oppilaat mietittiin mihinkä me mennään. Pleksin takana oli täyttä ja päätykatsomossa oli 6-alinta riviä tyhjillään. Järkkäreitä oli kolme pitämässä huolta ettei katsomoon tulla ilman istumalippua. Tämä tapahtui 91 tai 92.

  Nykyään minä olen aina istumassa ellei ole kyse kunnon ryypiskelystä ja silloin ollaan sitten pubissa, joko merenpuolella tai Nortamonkadunpuolella. Ei kai ne nyt ole vähentämässä anniskelupaikkojakin josta pelin näkee?
   
 16. Lone Wanderer Jäsen

  Kunnon seisomakatsomo pitää Äijänsuolla tosiaan olla, eikä mitään helvetin sadan ihmisen ahdasta kulmaa.

  Kyllä on viime aikoina Lukon asiat näyttäneet koomisilta varmaan kaikkien silmään, mutta menee kyllä tosiaan se loppukin usko Lukon touhuihin, jos ne halliremontin ohessa onnistuu perseilemään tuon kunnon seisomakatsomon pois hallista.

  Hävetkää, päättäjät, että edes mietitte moista!
   
 17. Trojan Jäsen

  en tieda, oliskohan sittenkin ollut parempi idea rakentaa kokonaan uusi halli. pienille "kosmeettisilla" muutoksilla saadaan nykyinen halli palvelemaan 5-10 lisavuotta, mutta sen jalkeen kokonaan uuden hallin rakentaminen tulee olemaan tapetilla.
  on mielenkiintoista seurata miten vaikeaa tuntuu olevan hyvaksyttaa tama kyseessa oleva hallimuutos raumalla, kyseessa on kuitenkin kaupungin ehdoton vetonaula. koskahan kaupunginisat tajuavat sen itse?? rauma tunnetaan maailmalla rauman lukosta.
   
 18. Jukan takahiukset Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Lainaus:
  Uuden hallin kustannuksia ei välttämättä Raumalla kestettäisi. Kyseessä on kuitenkin niin iso raha, että muutaman miljoonan halliremontteja tekee aika monta verrattuna täysin uuteen halliin. En kiellä sitäkään, etteikö olisi hienoa käydä pelejä katsomassa uuden karheassa hallissa, jossa olisi tilaa liikkua, eikä nakkikiskajonot tukkisi käytäviä. Olisi myös
  kiva juoda kaljaa hienossa ravintelissa, johon vesi ei valu sisään.

  Edellä mainitut pienet kosmeettiset haitat kuitenkin kestää helposti, kun ajattelee kauhuskenaariota esim. apaattisesta espoolaishallista ja sen vaisusta tunnelmasta. Varmasti Matinkylän ladossa oli enemmän fiilistä kuin nimihirviö Länsi-auto areenassa. Voi vain kuvitella, miten hiljaista Raumalla olisi, jos kaikki seisomapaikat hävitettäisiin. Muutenkaan Raumalla ei seisomakatsomon lisäksi kovin yleisesti meteliä pidetä.

  Kyllä 5.8milj. €urolla jo jotain pitäisi aikaiseksi saada, mutta siinä onkin miettimistä, mikä on tärkeintä? Ykkös-asiana mielestäni on yleisön viihtyvyys ja turvallinen liikkuminen, sillonkin kun hallissa on yli 4000 katsojaa.
   
 19. DeS Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  ÄSSÄT
  Teillähän on siellä nurkilla se atomitehdas, ja lisää rakennetaan. OL3:n budjetti on sitä luokkaa että siihen saisi hyvin piilotettua yhden jäähallin ja sen voisi vielä laittaa pr-kuluiksi. Nimeksi sopisi Atomiareena
   
 20. Xavier Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  RL
  Laajaa keskustelua ja kovaa kritiikkiä herättänyt lehtijuttu halliremontista...

  Ilmeisesti Jatkoaikaa on luettu toimistollakin. Tossa linkki tohon Lukon sivuilla olevaan juttuun: http://www.raumanlukko.fi/?s=uutiset&u=0166
   
 21. Steele Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Florida Panthers
 22. Samila Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Suomen Leijonat
  Noniin, nyt on munki aika opetella tännekin kirjoittaminen =). Tosiaankin, tuolla Rauman Lukon sivuilla (www.raumanlukko.fi) asiasta on keskusteltu jo jonkun aikaa ja siellä porukka todellakin yrittää saada ulosmarssin aikaan Lukko - Kärpät-ottelun 10. minuutin kohdalla. Itse kyllä lähtisin mukaan, mutta valitettavasti asun Lahdessa (tai siinä lähellä), joten en voi tulla mukaan.
   
 23. Hayha Jäsen

  http://www.ur.fi/artikkeli.phtml?id=10063

  Tuolla lisää kommentteja seisomakatsomosta..

  Tuo Isomäen tapainen kentän laidalla oleva seisomakatsomo olisi loistava. Näkee paremmin pelin kuin päädystä ja tunnelma varmasti parempi koko hallissa. Itse ainakin hyväksyisin tuon ratkaisun. Vielä parempi olisi, jos tehtäisiin kokonaan toisesta laidasta seisomakatsomo.
   
 24. Lexa Jäsen

  hmm...

  ...Tuota UR:n artikkelia lukiessani tuli mieleen pari juttua tuosta hallin mahdollisesta remontoinnista.

  5,8M€ on paljon rahaa, vaikkakin sitä yleensä kuluu paljon tämän kokoisissa hankkeissa. Mutta se on jo niin paljon, että paljon enempää sitä ei tarvittaisi uuden hallin rakentamiseksi. En muista mitä Espoon halli tuli aikanaan maksamaan, mutta mistään HjallisHallista ei rahamäärässä voitu kuitenkaan puhua. Alle 10M€ varmaankin jos suunniteltaisiin järkevästi??

  Nyt seisomakatsomoa ollaan pienentämässä ja samalla myös yleisökapasiteettia,niin mitä tällä saavutetaan?? Mielestäni kapasiteetti voisi jatkossakin olla yli 5000, silmällä pitäen paikallispelejä ja playoffeja.

  Äijänsuo on erittäin ongelmallisessa paikassa laajennusta silmällä pitäen. Nykyisen hallin ulkopuolella ei ole kovin paljoa tilaa ja mahdollinen lisätila joudutaan louhimaan kallioon. Kun satoja, kenties tuhansia kuutioita kalliota louhitaan niin rahaa ja aikaa palaa tolkuttomasti. Tämä herättää kysymyksen, onko moisessa järkeä? Tilalle saadaan sosiaali tiloiltaan parempi, mutta katsomorakenteeltaan samanlainen halli. Jotenkin tuntuu myös siltä, että kun tarpeeksi huonokuntoista korjaa niin hetken päästä sitä saa korjata lisää?

  Tässä asiassa olisi ehkä ollut järkevää järjestää ideointi kilpailu jäähallin kehittämiseksi/remontoimiseksi. Tähän olisivat voineet osallistua ketkä tahansa. Palkintoina olisi voinut olla esim. rahapalkinto/kausikortti tms. Oma kokemukseni arkkitehti-suunnittelusta on se, että rahaa ja aikaa nämä herrat saavat kulumaan mielin määrin, sitten rakentamis-vaiheessa budjetti venyy ja paukkuu näiden "visionäärien" kädenjälkiä seuraillessa. Aikaansaadaan mahdollisesti näyttävä mutta kallis ja toimimaton ratkaisu. Typerää olisi kuluttaa 5,8M€ tai kenties enemmän toimimattoman ratkaisun luomiseen.

  Mitä sitten pitäisi tehdä? Siinäpä kysymys. Jos uutta hallia oltaisiin rakentamassa niin minne moinen kasattaisiin? Vanhan paikalle sitä ei ainakaan kannattaisi tehdä, jo pelkästään tilojen ja kustannusten takia.

  Vaan eipä siinä, onhan äijänsuolla tunnelmaa (mikä monista suomen halleista puuttuu) mutta sijainti on laajennuksen kannalta pirullinen. Tietysti vaihtoehtona on suorittaa täydellinen remontti isommalla rahalla ja samalle paikalle. Toinen asia taas on, onko moisessa "kampin linja-auto terminaali" projektissa järjen hiventäkään.

  Tämä haiskahtaa nyt sellaiselta välimallin remontilta mitä ei koskaan pitäisi tehdä. Joko tehdään vain pieniä parannuksia tai sitten laitetaan uusiksi koko hoito. Kerran huonosti tehty on aina huono, se ei korjaamalla parane. Näin minä asian näen.
   
 25. Krypton Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko
  Miten tuo seisomapaikkojen määrä mahdetaan muuten laskea? Yleisökapasiteetiksihan on ilmoitettu 5867 (2994 istumaan/2873 seisomaan). Hallissa on päädyn ison seisomakatsomon lisäksi Penalty Pub, josta peliä mahtuu seuraamaan aika moni.

  Sellainen tuli myös mieleen, että mikähän seisomapaikkojen kokonaismäärä olisi jos viimeisin ideointi eli seisomakatsomo pienen sivun H-katsomon paikalle toteutuisi. UR:n jutussa siihen veikkailtiin mahtuvan n. 900 katsojaa. Vaikka Ässät-otteluun lippuja myytiinkin vain 5400, oli seisomalippujen osuus silti n.2400. Kovasti tuntuisi vähentyvän seisomapaikat nykyisestä.