Ruotsin vaalit

  • 48 557
  • 381

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ruotsiin on saatu viimein uusi hallitus. Tosin uutta tässä on vain se, että Löfvenin poppoo joutuu tekemään myönnytyksiä liberaaleille ja keskustalle. Näin ollen vaikka hallituspohja on vasemmistolainen, se tekee osittain oikeistolaista politiikkaa.

Löfven jatkaa pääministerinä ja saa 18 ministerisalkkua puolueelleen. Näistä keskeisimmät menevät tutuille kasvoille: Puolustusministerinä jatkaa suosittu Peter Hultqvist. Luopumisspekulaatioista huolimatta Margot Wallström hoitaa ulkoministerin tehtäviä, minkä lisäksi Magdalena Andersson jatkaa rahaministerinä.

Isabella Lövin sai huonosti menneistä vaaleista huolimatta runsaasti valtaa, sillä hän on tälläkin hallituskaudella pääministerin sijainen. Miljöpartiet saa yhteensä viisi ministeripestiä ja runsaasti toivomuksiaan hallitusohjelmaan.

Löfvenin hallitus on jo julistautunut feministiseksi ja pyrkii tekemään aika voimakkaita ilmastolinjauksia. Polttomoottorikäyttöisten autojen myynti kielletään vuonna 2030, lentovero palautetaan ja latausinfraa kohennetaan. Strategisena linjauksena hallitus tähtää edelläkävijyyteen ilmastopolitiikassa.

Tässä Hesarin koonti hallituksen kokoonpanosta:

Ruotsin uusi hallitus julistautui feministiseksi – Suomi mainittiin liittolaisista ainoana nimeltä
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nyamko Sabuni: ”Mångkultur är inte något att eftersträva”
Saattaa tulla pieniä laineita Ruotsin hallitustaipaleelle. Liberaalien uusi puheenjohtaja ottaa vähän mediatilaa haltuunsa. Monikulttuurisuus ei tavoiteltavaa, karkoituksia pitäisi tehostaa, perheenyhdistämisiä vaikeuttaa, hijabin käyttöön rajoituksia ja kaiken kukkuraksi pitäisi tehdä yhteistyötä Ruotsidemokraattien kanssa. Siinä muutama näkökulma uudelta puheenjohtajalta. Fiksu nainen. Suvaitsevaisille paha paikka, kun voi itse sortua rasismiin kritisoidessaan Nyamko Sabunin aatoksia.
Linkki: Expressen
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Naapurissamme on muuten huomenna taas valtiopäivävaalit. Kyselyiden mukaan oikeisto ja vasemmistoblokki ovat hyvin lähellä toisiaan ja ero mitataan prosentin kymmenyksissä ja kappalemäärissä alle 50 000 äänessä. Tiukkaa siis tulee olemaan.

Toinen merkittävä seurattava on Ruotsissä käytössä oleva 4% äänikynnys. Nyt on ollut jo veikkauksia, että paikallinen ympäristöpuolue eli meidän Vihreiden vastine ei selvittäisi tuota rajaa tällä kertaa.

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Varsin tiukka vaalipäivän taistosta tulikin.

Maltillisen Kokoomuksen joka tapauksessa aloitettava itsetutkiskelu, miksi puolue ei enää kykene kilpailemaan Demareiden kanssa suurimman puolueen asemasta ja myös Ruotsidemokraatit menivät nyt ohitse. Kaukana ovat Reinfeldtin ajat...
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson...

Tuskin kukaan käy kiistämän Ruotsin Demareiden historiaa fölkhemmetin rakentamisessa ja osatekijänä Ruotsin noususta yhdeksi maailman vauraimmista länsimaista, mutta kyllähän täältä päin katsottuna se että yksi puolue 2022 saa miltei kolmanneksen äänistä on aikamoinen suoritus. "Base-kannattajia", siis puoluetta vuosikymmenet äänestäneitä oletan olevan niin paljon, että suurimman puolueen asema on aina helpohko tehtävä.

Mielenkiintoista sinänsä, ettei Suomen veljespuolue ole halunnut paljoakaan omaksua ruotsalaisesta menestyksen reseptistä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Suomen kontekstissa tilanne huutaisi blokkirajat ylittävää sinipunaa: ihan järjetöntä yrittää tulla toimeen 1-2 paikan enemmistöllä, vieläpä niin että osa tukijoista on oppositiossa varmastikin tinkaamassa kaikki mahdolliset myönnytykset. Taidetaan nähdä samanlaisia dramaattisia ja mutkikkaita hallituskriisejä kuin edelliselläkin vaalikaudella.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielenkiintoista tosiaan, mikäli Ruotsidemokraateilla varustettua porvarihallitusta tosiaan pukkaa. Oikeistopopulistit ovat toki päässeet hallitusvastuuseen muuallakin Euroopassa, mutta Ruotsissa SD on pidetty toistaiseksi hyvin pitkälti päätöksenteon ulkopuolella, pitkään tuntui että muut puolueet esiintyivät kuin puoluetta ei olisi olemassakaan. Toki jo tasainen kasvu 5,7%-> 12,86%-> 17,53% ja nyt 20,7% on saanut saanut muut puolueet, Demareita myöten siirtämään kantojaan.

Loppujen lopuksi kovin paljoa en usko länsinaapurissa muuttuvan, vaikka Ruotsidemokraatit nyt hallitukseen nousisivatkin. Meidän kannalta tärkein, eli NATO-prosessi menee maaliin kuten olisi mennyt Demareidenkin johdolla, enkä usko Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaankaan tulevan merkittävää muutosta. -Erityisesti työperäisen mahaanmuuton "suurvaltana" Ruotsi tulee pysymään jatkossakin ja maa tulee jatkamaan kasvulinjalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös