Matkakohteenne

  • 2 439 327
  • 14 481

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Lofooteilla oli pari kaveria juuri käynyt. Ajoivat menomatkan kahden päivän aikana, yö muistaakseni Haaparannassa ja takaisin yhdellä pysähdyksellä(!). Itse en tuohon kykenisi, mutta ymmärrän kyllä, että paluumatkaa ei kiinnostaa pidentää. Alkukesä oli ollut kuulemma hyvä sikäli, ettei aivan hirveästi porukkaa ollut, sitä kun kai riittää heinäkuusta eteenpäin. Lisäksi olivat kyselleet paikallisilta vinkkejä reiteille, kun kuitenkin niillä nettitärpeillä oli porukkaa ajankohdasta huolimatta jo ollut. Näin olivat löytäneet hyviä reittejä, mutta sen verran totesivat, että paikallisten easy track oli suht hyväkuntoisillekin suomalaisille vähemmän easy.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Pistetään ensin tägiin @Pleksi(t) Kiitos hyvästä viestien vaihdosta!

Mallorca oli myönteinen yllätys. En ole teinivuosien jälkeen käynyt Välimerellä, enkä koskaan Espanjassa. Mallorca valikoitui kohteeksi siksi, että se mainosti olevansa hyvä patikointikohde, ja tottahan tuo oli. Hotelli otettiin itärannikolta Cala Ratjada -nimisestä pikkukaupungista siksi, että se oli sijainniltaan oikein hyvä, eikä Palman kaupunki herättänyt isoja intohimoja. Patikointireittejä saarella riittää, ja jokaiselle löytyy jotakin. Neljän päivän aikana patikoimme noin 58 kilometriä, ja nousuja tuli keskimäärin 34 kerroksen verran (mitattu vaimon älyrannekkeella tai jollain sellaisella). Hiki virtasi, tai oikeastaan valui vuolaana, mutta oli se sen arvoista!

Vuokra-auto oli käytössä koko ajan, ja yhdeksi matkan kohokohdaksi muodostui ajelu Ma-10-tiellä, joka kiemurtelee vuoristossa. Vähän väliä tuli pysähdyttyä vain siksi, että voisi rauhassa ihailla maisemia. Kovin korkeita Mallorcan vuoret eivät ole, mutta silti hienoja. Valldemossan ja Sollerin välissä on kylä nimeltä Deia, joka sijaitsee laaksossa jyrkkien vuorenrinteiden välissä, ja siinä laaksossa on vielä jyrkkärinteinen kukkula. Talot on siroteltu pitkin rinteitä. Hämmentävä kokemus, ja erittäin hyvällä tavalla. Ajaminen tuolla on helppoa, kun lähtee vaan muiden mukaan. Liikenneympyröitä riittää, suuri osa kaksikaistaisia, mutta käytännössä niissä ajetaan kuin yksikaistaisissa.

Ruoka - kyllä kelpasi. Aikomus oli syödä käytännössä vain seafood-linjalla, mutta eihän niitä liharuokiakaan voinut vastustaa. Jotenkin tuollainen välimerellinen ruoka vaan uppoaa, ja siitä ei tule raskas olo edes tällaiselle keski-ikäiselle konttorirotalle.

Cala Ratjadassa ei juuri suomalaisia käy, josta syystä johtuen paikkakuntalaiset pitivät meitä lähtökohtaisesti saksalaisina. Vaimo kun puhuu vielä sujuvaa saksaa, niin muutama hämmentävä tilanne tuli koettua kun me muut puhuimmekin englantia. Ihmiset ovat hyvin ystävällisiä ja avuliaita, eli minkäänlaista turisti-inhoa en havainnut. Yksi ilta tuli istuttua saksalaisella olutterassilla noin 300 känniläisen saksalaisen seurana. Voin kertoa, että ihan turha naureskella suomalaisturisteille, jotka menevät Kanarialla suomi-baariin laulamaan suomi-iskelmää - saksalaiset tekevät sitä täysin samaa. Ja mikäs siinä, kun lomalla ollaan.

Muutama must see -paikka jäi näkemättä, esimerkiksi Platja de Formentor, koska tie sinne oli "totally jammed" kun yritimme mennä. Läheinen Alcudian kaupunki kuitenkin palkitsi hienoudellaan. Muutaman vuoden päästä tuonne olisi tarkoitus mennä uudelleen. Hieno paikka.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Tuolla Mallorcan Alcudiassa olin pari viikkoa. Vuokrattiin fillarit, ajeltiin läheisessä luonnonpuistossa päivä. Autolla tippukiviluolille, oli vaikuttava. Ranta oli pitkä ja hienoa, ruoka hyvää. Pidin paikasta.
 

Fironic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ducks, Kraken
Viime kesänä oltiin perhelomalla Mallorcalla ja ihan huikea paikkahan se edelleen on (edellinen kerta oli vuodelta 2009). Toki turisteja on paljon, mutta oikealla asenteella asia ei vaivaa. @Timbit mainitsema Platja de Formentor on yksi saaren suosituimmista rannoista eikä suotta. Täydellisen hienoa hiekkaa ja postikorteista tuttua turkoosia vettä riittää koko rannan mitalta, ja vesi syvenee juuri sopivan hitaasti. Kesäsesongilla paikka on todellakin täynnä, mutta me ratkaisimme ongelman menemällä paikalle jo klo 8 aamulla. Saatiin vuokra-auto parkkiin varjopaikalle ja pyyhkeet rannan parhaille paikoille. Kyllä kelpasi viettää viikon lomasta kaksikin päivää tuolla.

Vajaan kolmen viikon päästä sitten Alpeille. Lennot, auto ja majoitukset valmiiksi varattuna ja reittikin melko valmiiksi mietittynä. Ei muuta kuin nautiskelemaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
@Fironic
Mihin päin Alppeja suuntaatte?
---

Kertokaapa muuten, miksi Italiaan Mont Blancin tunnelin kautta matkatessa koko bussilastilta tsekattiin passit, mutta Ranskaan palattaessa ei? Vieressä istuneet pariskunnan mukaan näin on aina, mutta sen verran heikosti puhuivat englantia, etten alkanut kysellä, tietävätkö he syytä tälle. Perkele, Schengen-maita ja kaikenlaista. Muutenkin Italiaan mennessä oli rautaa rajalla ihan kohtalaisesti ja sotilaat rynkyt tanassa mulkoilemassa kaikkia vauvasta vaariin. No, ilmeisesti viime vuosien kehitystä, mutta kieltämättä hiukan erikoinen kokemus vuosien Schengen-helppouteen tottuneena.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
@Fironic
Perkele, Schengen-maita ja kaikenlaista.
Just ajeltiin vähän etelämpänä Briancon-Torino rajanylitys ja ei perkele edes ollut sitä EU-tähtien sisällä olevaa ITALIA-liikennemerkkiä matkalla, eli ei edes huomannut koko rajanylitystä. No, oli siinä Ranskan puolella joku tönö ja puomit, mitkä varmaan tarvittaessa saisi kiinni.

Voisikohan tuossa olla kyse ranskalaisten maahanmuuttajien "kolonisti"-statuksesta, eli joillan entisistä siirtomaista tulleilla voi olla oleskelulupa Ranskaan, mutta se ei päde koko EU:n alueella? En edes oo varma onko tää faktaa vai fuulaa, mutta joskus muistaisin lukeneeni tämmöisestä.

Kohta kolme viikkoa Euro-tourilla oltu, vielä ei ole turnausväsymystä - eikä parane ollakaan kun viis viikkoa vielä jäljellä. Aivan saatanan upeat reitit oli Baskimaan vuoristossa, Ranskan Gorges du Verdon ja Italian Como-järvellä. Huomenna jatketaan Neuschwansteinin linnalle ja siitä sitten itä-Saksaan. Pikkusen kireelle menee aikataulut, kun noita pakollisia etappipäivämääriä on matkalla, mutta tähän mennessä ei ongelmia. Sopivasti lunkisti ja tarvittaessa moottoritie on kuuma.

Vuoristoteillä ajellessä kyllä jaksaa vituttaa nuo paikallisten täysin naurettavat nopeudet. Vaikka itekin ajelee jollain 50 tiellä aika riskirajoilla siinä 70 pintaan, niin aivan tappituntumalle tarvii jonkun aina tunkea. Ihme touhua ja on toi hurjannäköstä menoa. Ei oo ihme, että kukkapuskia löytyy vähän joka niemennotkosta, kun joku Teuvo on sinne fiatilla kurvannut. Espanjassa baskimaan sankarit oli varsinkin älyttömiä, vettä tuli niin ettei nähnyt mitään ja silti niitä kärrypolkuja paahdettiin sitä satasta renkaat ulvoen. Ihan kiltisti siinä sitten pysähtyi itse levikkeelle päästämään kaaharit ohi ettei turhia jännitä.

Kaikkein koomisintahan tässä on sitten kuitenkin se, että valtateillä ja motarilla sitten järjestäen körötellään jotain 10 km alle sallitun. Kuulemma johtuu siitä, että isoilla teillä liikennettä valvotaan ja sakotetaan, kun pikkuteillä taas voi paahtaa niin kovaa kun huvittaa. Tosin esim. tietöiden takia nopeusrajoituksen laskiessa vaikka 60km/h, ei vaikuta mihinkään. Ranskalainen kaveri sanoikin, että vaikeetahan se nyt on seurata nopeusmittaria tai rajoituksia, kun ajaessa pitää tekstata, kääriä sätkää, jutella kaverin kanssa ja juoda hillitysti viiniä.

edit. ainiin ja piti vielä mainita, että mitä ilmeisimmin tää kesäkuun alkupuoli on ainakin mitä parhainta etelä-euroopan turistikohteiden vierailuaikaa. Mihinkään ei ole ollut ruuhkaa eikä mihinkään ole joutunut jonottamaan. Kuulemma heinäkuun alusta homma lähtee ihan lapasesta ja mihinkään ei pääse. Kelit on pääsääntöisesti jo nyt oikein mukavat, ei ole liian kuuma ja kuitenkin aurinko paistaa suurimman osan ajasta. Parit sadekuurot sattunut toki matkalle, mutta se nyt on pientä.
 

Fironic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ducks, Kraken
Mihin päin Alppeja suuntaatte?

Reitti olisi tällä hetkellä muodossa:

München - Schaffhausen/Rheinfall - Lörrach (1. yö, hotelli)
Lörrach - Bern - Château de Chillon - Kandersteg (2. yö, AirBnB)
Kandersteg - Lauterbrunnen - Grimsel Pass - Furka Pass - Tujetsch (3. yö, AirBnB)
Tujetsch - Chur - Liechtenstein (nopea läpiajo pikkutietä pitkin) - Hahntennjochstrasse - Leutasch (4. yö, hotelli)
Leutasch - Innsbruck - Leutasch (5. yö, päiväreissu Innsbruckiin ja takaisin tuttuun hotelliin)
Leutasch - Salzburg - München (6. & 7. yö Münchenissa hotellissa, josta käsin käydään tutkimassa kaupunkia)

Majoitus on tosiaan jo kiveenhakattu, muilta osin reitti ja kohteet ovat vielä muunneltavissa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
edit. ainiin ja piti vielä mainita, että mitä ilmeisimmin tää kesäkuun alkupuoli on ainakin mitä parhainta etelä-euroopan turistikohteiden vierailuaikaa. Mihinkään ei ole ollut ruuhkaa eikä mihinkään ole joutunut jonottamaan. Kuulemma heinäkuun alusta homma lähtee ihan lapasesta ja mihinkään ei pääse. Kelit on pääsääntöisesti jo nyt oikein mukavat, ei ole liian kuuma ja kuitenkin aurinko paistaa suurimman osan ajasta. Parit sadekuurot sattunut toki matkalle, mutta se nyt on pientä.
Sama huomio. Olen nyt kolmena vuonna tehnyt reissut yksin tai perheen kanssa Etelä- ja Keski-Eurooppaan ennen juhannusta ja tosiaan aika hyvissä keleissä ja vähin jonoin on eri paikkoihin päässyt. Kiinalaisryhmiä on toki aina ja kaikkialla, mutta ei niistäkään haittaa ole, kun muita turisteja ei vielä kesäkuun alkupuolella juuri ole. Ja säät sopivat mulle, sellaista 20-30 astetta vähän riippuen kohteesta, toki vuorilla vähemmän ja sitten taas Bergamossa oli 35, mutta pääosin siedettävää.
---

Kyllä varmaan taas ensi kesänä tulee startattua heti lomien alettua reissuun, tiedä sitten, minne päin. Alpeille olisi aina kiva mennä, mutta kiehtoisi kyllä kovasti Slovenia, Montenegro sekä ylipäätään tuo Balkanin alue. Tai Irlanti/Skotlanti.

Vähän on silti ollut mielessä sekin, että säästelisi jonkin aikaa ihan kunnolla vähän isompaan settiin ja lähtisi vaimon kanssa sitten 20. vuotishäämatkalle (perkele, vastahan mä täällä häistäni hehkuttelin) jonnekin kauas ja pidemmäksi aikaa. Yhtenä hahmotelmana junamatka Jenkkien/Kanadan läpi. Tai sitten Uusi-Seelanti/Australian itäosat jollain Hong Kongin tsekkauksella. No, ans kattoo, aikaa on vielä kolme vuotta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Muista UEFA Euro 2020, lähes varmasti ollaan jo kisoissa ja sen mukaan suunnitellaan.
Tämä onkin hyvä huomio, eipä tullut edes mieleen. Suomesta ei niin väliä, mutta Saksassa olisi kyllä kiva istua kisoja katsomassa jossain Biergartenissa. No, miksei voisi Suomen peliinkin yrittää, mikäli yhtään kohdilleen osuu, olisihan se kokemus.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Helvetti mikä rakennustyömaa on Luxembourg City.

Ei tarvitse olla kummoinen valkokypäräinen keittiöarkkitehti nähdäkseen kuinka nämä ei valmistu sunnuntaiksi milloin on isot juhlat.

Olisi joskus kiva käydä jossain mikä olisi vaan. Kenelle näitä rakennetaan.

Niin, tuleville sukupolville ja ne sitten rakentaa seuraaville ja sirkus ei lopu koskaan.

Siinä olisi mainosvaltti jollekin meillä ei ole kaikki kadut revitty auki kesät talvet.
 

Fironic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ducks, Kraken
Vähän on silti ollut mielessä sekin, että säästelisi jonkin aikaa ihan kunnolla vähän isompaan settiin ja lähtisi vaimon kanssa sitten 20. vuotishäämatkalle (perkele, vastahan mä täällä häistäni hehkuttelin) jonnekin kauas ja pidemmäksi aikaa. Yhtenä hahmotelmana junamatka Jenkkien/Kanadan läpi. Tai sitten Uusi-Seelanti/Australian itäosat jollain Hong Kongin tsekkauksella. No, ans kattoo, aikaa on vielä kolme vuotta.

Samaa dilemmaa täälläkin. Vuoden päästä olisi 10-vuotishääpäivä ja jotain spesiaalia voisi kehitellä. On myös lupa valita kohde ominpäin ja pitää reissu yllätyksenä.

Houkuttelisi kovasti lähteä Japanin kiertueelle, kun rouva on kovasti haaveillut nousevan auringon maasta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Vähän on silti ollut mielessä sekin, että säästelisi jonkin aikaa ihan kunnolla vähän isompaan settiin ja lähtisi vaimon kanssa sitten 20. vuotishäämatkalle (perkele, vastahan mä täällä häistäni hehkuttelin) jonnekin kauas ja pidemmäksi aikaa. Yhtenä hahmotelmana junamatka Jenkkien/Kanadan läpi. Tai sitten Uusi-Seelanti/Australian itäosat jollain Hong Kongin tsekkauksella. No, ans kattoo, aikaa on vielä kolme vuotta.

Uuden-Seelannin läpi tuli vedettyä junalla. Oikeaan siirtymiseenhän se on aivan järjetöntä ja niitä myydäänkin ihan vain maisemareitteinä. Laivamatka saarten välillä ja se nyt ei välttämättä eronnut niin hirveästi Ruotsin risteilystä, mutta komeat maisemat siinäkin.

Sinne jos menee, niin kannattaa tutkia stopovereita juurikin Hongkongin tai Singaporen kautta.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Uuden-Seelannin läpi tuli vedettyä junalla. Oikeaan siirtymiseenhän se on aivan järjetöntä ja niitä myydäänkin ihan vain maisemareitteinä. Laivamatka saarten välillä ja se nyt ei välttämättä eronnut niin hirveästi Ruotsin risteilystä, mutta komeat maisemat siinäkin.

Sinne jos menee, niin kannattaa tutkia stopovereita juurikin Hongkongin tai Singaporen kautta.

Ok, tuo Uusi-Seelanti on ollut ajatuksissa jonkin aikaa tässä, ja lähinnä niin, että olisi sillä eteläisellä saarella 5-7 päivää ja Pohjoisemmalla samat 5-7pv. Toki käy hieman lyhyemmätkin, jos siihen Australiaa yhdistää myös. Mutta joku combo sinnepäin olisi kiva rakentaa vaikkapa 3-4 vuoden sisällä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ok, tuo Uusi-Seelanti on ollut ajatuksissa jonkin aikaa tässä, ja lähinnä niin, että olisi sillä eteläisellä saarella 5-7 päivää ja Pohjoisemmalla samat 5-7pv. Toki käy hieman lyhyemmätkin, jos siihen Australiaa yhdistää myös. Mutta joku combo sinnepäin olisi kiva rakentaa vaikkapa 3-4 vuoden sisällä.

Maa on sitten melko kallis. Se on aika hämmentävä kokemus ennen kuin siihen tottuu prisman kassalla. Otat vain muutaman tuotteen koriin ja kassaneiti ilmoittaa näistä tulisi 57 euroa. Katsot niitä ostoksia ja ihmettelet voiko olla näin. Kyllä se voi.

Erityisesti on mieleen jäänyt tomaatit mitkä talvella maksoi vaatimattomat yhdeksän euroa kilo.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Maa on sitten melko kallis. Se on aika hämmentävä kokemus ennen kuin siihen tottuu prisman kassalla. Otat vain muutaman tuotteen koriin ja kassaneiti ilmoittaa näistä tulisi 57 euroa. Katsot niitä ostoksia ja ihmettelet voiko olla näin. Kyllä se voi.

Erityisesti on mieleen jäänyt tomaatit mitkä talvella maksoi vaatimattomat yhdeksän euroa kilo.

Oho, kuvittelin jotenkin että toki kalliimpaa kun suht kaukainen pienehkö saarirykelmä kaukana Ausseistakin, mut että noin kallis. Mutta joo, kiitokset infosta. Matkailuun olen valmis panostamaan, mutta en nyt ihan övereitä sentään, eli tuo huomioitava matkan mahdollisessa kestossa ja koko budjetissa.
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Prahassa käyty ja jaetaan jotain juttuja täälläkin, kun kuitenkin joku on tuonne menossa lähitulevaisuudessa. Hieno paikka oli, eikä lainkaan niin turistien täyttämä kuin pelkäsin. Olihan niitä, mutta ei nyt missään vaiheessa täysi epätoivo iskenyt massojen seassa. Prahan linna oli varmaan pahin paikka turistilaumojen suhteen, enkä nyt muutenkaan pitänyt sitä mitenkään erityisen kiehtovana käyntikohteena. Mistään ei maksettu, alueella kierreltiin pari tuntia, se oli siinä. Vanhassa kaupungissa oli myös reiluhkosti turisteja, muttei paria iltaa lukuun ottamatta aivan julmettua ruuhkaa. Kaarlensiltakin onnistuttiin pariin otteeseen ylittämään ilman turistimassoja, eikä oltu edes aamulla liikkeellä.

Kiinnostavimmat kohteet olivat kuitenkin ihan muualla kuin massaturismin valtaamilla alueille. Prahan eläintarha oli upea. Hyvin hoidettu paikka, jossa eläimillä oli selkeästi hyvät olosuhteet ja nähtävää oli laidasta laitaan. Ihan valtavan monessa eläintarhassa en ole käynyt, mutta tämä oli kyllä toistaiseksi paras kokemus. Maltillisen hintaiset liput (kannattaa ostaa ennakkoon netistä), todella viihtyisä alue, eikä mitään suuria ruuhkiakaan ollut missään. Ruokaa, juomaa ja wc-tiloja oli tarpeen mukaan sopivin välimatkoin. Helposti saavutettava paikka metrolla / bussilla / raitiovaunulla. Meillä oli majoitus Florencin metroaseman kupeessa, sieltä metrolla Nádraží Holešovicen asemalle ja edelleen bussilla kohteeseen, hyvät opasteet metroasemalla. Alustavasti oli suunnitelmissa kävellä metroasemalta eläintarhaan, mutta onneksi se suunnitelma tuli haudattua, matkaa olisi kertynyt jonkin verran.

Pari ns. piilotettua helmeä oli myös käyntikohteissa. Suurimmat kehut saa Lidicen kylä reilut 20 kilometriä Prahasta. Kyseisen kylä tuhottiin 40-luvulla natsien toimesta kostona Reinhard Heydrichin murhasta. Kaikki yli 16-vuotiaat miehet tapettiin, muut lähetettiin leireille. Kaikki rakennukset tuhottiin, kylä ajettiin maan tasalle ja poistettiin vielä kartoistakin. Nyt kyseisessä paikassa on museo, muistomerkkejä ja upea ruusutarha. Vieressä Lidicen uusi kaupunki. Turistiryhmät loistavat poissaolollaan, meidän vierailun aikana paikalla oli vain yksi koululaisryhmä, muuten oli hiljaista. Tuonne ei taida juurikaan olla valmiita retkiä, mikä karsii väkimääriä tuntuvasti. Lidice oli kuitenkin helposti saavutettavissa, metrolla Nádraží Veleslavínin asemalle ja sieltä Kladnoon menevällä bussilla (jälleen hyvät opasteet asemalla) pääsi ihan museon välittömään läheisyyteen. Suosittelen Lidiceä lämpimästi, jos haluaa hyvää vastapainoa Prahan hektiselle turistimeiningille ja on kiinnostunut toisen maailmansodan historiasta.

Toinen mielenkiintoinen ja hiljainen kohde oli Tshekin Hockey Hall Of Fame Harfan kauppakeskuksessa. Paikka sijaitsee Českomoravskán metroaseman ja O2-Areenan vieressä. Olimme Hockey Hall Of Famessa mennessä ainoat kävijät, muutama yksittäinen vierailija ilmestyi paikalle meidän siellä ollessa. Runsaasti Tshekin kiekkohistoriaan liittyvää nähtävää sekä myös NHL:lle pyhitetty osio, jossa mm. joka joukkueella omat esittelypisteet. Ihan mukavasti vierähti 1,5 tuntia tuolla kierrellessä ja rahaa paloi vieressä olevassa myymälässä. Myynnissä oli mm. NHL-kamaa sekä Tshekin maajoukkueen ja Sparta Prahan tuotteita. Kauppakeskus Galerie Harfa oli aikalailla paikallisväestön kansoittama.

Muista kohteista maininnan arvoinen on Petřínin kukkula näköalatorneineen. Kannattaa käydä, maisemat kaupunkiin ovat upeat.

Ravintolat eivät tarjonneet mitään valtaisia elämyksiä, mutta suuremmilta huijauksiltakin vältyttiin. Kehuttu Pepenero Pasta & Pizza osoittautui pettymykseksi. Paremman puoliskon pasta oli ihan ok, minun pizza lähinnä sellainen 7-, ei vakuuttanut. Paras ravintolakokemus oli Bistro Spejle, jossa kävimme kahdesti. Toimiva konsepti ja hyvää ruokaa. Ajatuksena on siis se, että omalta pöytäpaikalta hoidetaan juomatilaukset, syötävää haetaan linjastosta, jossa kaikissa eväissä on 1-2 puista tikkua. Nämä tikut laitetaan pöydässä olevaan kippoon, josta tarjoilija laskee ne siinä vaiheessa kun haluat maksaa. Yksi tikku maksaa 29 korunaa. Tarjolla oli vaikka millaista makeaa ja suolaista herkkua, varsinkin paikan perunalastut olivat taivaallisia, eikä miniburgereitakaan voi moittia. Lisäksi juomalistalla ollut Fritz Cola oli aikamoista herkkua ja hyvää vaihtelua Coca Colalle. Suosittelen lämpimästi tätä paikkaa, niin isoon kuin pieneenkin nälkään.

Vanhassa kaupungissa kannattaa jäätelölle suunnata Creme De La Cremeen. Annosten koko ja jäätelön laatu 10+, eikä hintakaan päätä huimaa, jos vertaa näihin Trdelnik-kojuihihin. Medium-kokoinen jäätelö taisi maksaa noin 3 euroa ja oli tosiaan selkeästi isompi kuin vastaavalla rahalla Suomessa irtoaa. Makusuosituksina mango ja salt caramel.

Hotellina meillä oli Jurys Inn Florencin kaupunginosassa. Laadukas hotelli, hyvä aamupala ja kohtalaisen sujuvat yhteydet eri puolille Prahaa, kun metroasema oli tien toisella puolella. Valitettavasti muutamaan pääkohteeseen vaati metrolinjan vaihdon, mutta muuten tuo metrolla kulkeminen oli varsin sujuvaa ja edullista. Muutamilla asemilla oli lippuautomaatteja, joista pystyi ostamaan lähimaksua käyttäen kolmen vuorokauden lippuja, jotka oli ainakin meille kannattava vaihtoehto. Myös kolikkoautomaatit oli aika helppokäyttöisiä, mutta niistä sai max. vuorokauden lippuja. Tikettin ostaminen ja leimaaminen kannattaa, meiltäkin tarkistettiin liput useampaan otteeseen. Tuurilla toki voi selvitä ilman tarkistuksia, mutta en tiedä kannattaako riskin ottaminen. Itse en ottaisi näillä hinnoilla ja lippujärjestelmän selkeydellä.

Jos kaupoista ostaa ruokaa ja juomaa, suosittelen ketjuliikkeitä, kuten Albertia ja Billaa. Hinnoittelu on taatusti rehellisempää kuin epämääräisissä minimarketeissa. Meillä nuo mainitut olivat lähimmät ja Albertista tulikin ostettua monenlaisia virvokkeita edulliseen hintaan. Billasta irtosi Captain Morgania sopuhintaan :)

Kaiken kaikkiaan Praha oli kiva kohde, jossa viihtyi hyvin viikon. Veikkaanpa, etten kuitenkaan uudestaan tule lähimmän kymmenen vuoden aikana käymään. Ei siksi, että kohteessa olisi jotain vikaa, mutta se on nyt nähty, eikä tehnyt kuitenkaan yhtä isoa vaikutusta kuin esim. Krakova. Suosittelen kuitenkin Prahassa käyntiä, jos se on vielä näkemättä ja kokematta!
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oho, kuvittelin jotenkin että toki kalliimpaa kun suht kaukainen pienehkö saarirykelmä kaukana Ausseistakin, mut että noin kallis.
Viime vuonna käytiin eikä ollut yhtään sen kalliimpi maa ruuan ja juoman osalta kuin Suomikaan. Ravintolassa tietysti halvempaakin kuin täällä.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
eikä tehnyt kuitenkaan yhtä isoa vaikutusta kuin esim. Krakova. Suosittelen kuitenkin Prahassa käyntiä, jos se on vielä näkemättä ja kokematta!
Jännä miten asiat koetaan. Kerran käynyt Krakovassa, kolmesti Prahassa. Sinne voisin mennä uudestaankin mutta yhtään ei houkuta käydä Krakovassa toiste.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Alustavasti oli suunnitelmissa kävellä metroasemalta eläintarhaan, mutta onneksi se suunnitelma tuli haudattua, matkaa olisi kertynyt jonkin verran.

Menin kävellen. Ei ehkä tosiaan mikään ihan paras idea, mutta mikäpä siinä, jos on kaunis ilma eikä ole kiire.

Viime vuonna käytiin eikä ollut yhtään sen kalliimpi maa ruuan ja juoman osalta kuin Suomikaan. Ravintolassa tietysti halvempaakin kuin täällä.

Tuokin tietysti riippuu miten sen ottaa. Olin töissä siellä (oikeissa töissä en working holidayna plantaaseilla) ja lähialuematkailut tehtiin lähinnä pidennettyinä viikonloppuina. Vuokraa maksoin reilu tuhat euroa kuussa ja läheisessä sporttipubissa oli seitsemän euron tuopit.

Jos on kolmen viikon lomalla, niin ehkä niistä hinnoista ei sitten niin välitä. Saapa niitä viidenkin euron tuoppeja. Niihin kauppalaskuihin tosiaan tottui, kun mietti liksani on tämä, niin onko sillä oikeastaan merkitystä, että tuo on tuon hintaista. Muutama kuukausi siinä tosin meni.

Kyllä jotkut lihat ja kalat vaan melkoisissa hinnoissa on, kun kilohintoja tutkii ja miettii mitä tämä sama maksaa jossain toisessa maassa. Ravintoloissa en juurikaan käynyt paitsi pizzalla ja burgerilla.

Ja esimerkiksi sähkö ja netti on aivan tähtitieteellisissä hinnoissa. Ihmiset oikeasti asuu siellä kylmissä kämpissä, kun ei ole varaa lämmittää. Kiva tulla töistä kotiin, kun sisällä on +12C. Yhteen kämppään sisältyi sähkö vuokraan, mutta se loppui muutamassa viikossa, kun vuokranantaja otti yhteyttä mitä vittua sinä teet, kun kulutus on noussut näin paljon. Pidin talvella lämmitystä päällä päivälläkin. Toisessa kämpässä sama. Se tehdään, niin että lämmitys on päällä vain silloin, kun olet itse kotona.
 
Viimeksi muokattu:

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuokin tietysti riippuu miten sen ottaa.
En tiedä mitä sen olet ottanut, mutta juuri tarkistin New Worldin nettikaupasta että kilo tomaatteja maksaa parhaillaa 4,99 dollaria eli 2,90 euroa. Ei lähellekään sitä yhdeksää euroa, josta aiemmin puhuit. Naudan jauhelihaa näyttää saavan 8,75 euroa per kilo, ihan samaa tasoa kuin Suomessa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En tiedä mitä sen olet ottanut, mutta juuri tarkistin New Worldin nettikaupasta että kilo tomaatteja maksaa parhaillaa 4,99 dollaria eli 2,90 euroa. Ei lähellekään sitä yhdeksää euroa, josta aiemmin puhuit. Naudan jauhelihaa näyttää saavan 8,75 euroa per kilo, ihan samaa tasoa kuin Suomessa.

Hinnat muuttuu, ei tosiaan ollutkaan ihan yhdeksää euroa, mutta $12.99 on ollut myös keskitalvella. Kaipa sekin riippuu kaikenlaisista satonäkymistä sun muista. Kuvakin siitä on jossain tallessa, oli pakko ottaa, kun ei oikein tajunnut miten voi olla.

Countdown, missä yleensä kävin, näyttää tällä hetkellä:

Fresh Produce Tomatoes Goutine loose per kg
$10.99 kg

Ja onhan se niinkin, että kaikkialla selviää halvallakin, koska joka maassa on köyhiä ja kaikenlaisten tukien varassa eläviä eivätkä ne silti nälkään kuole.
 
Viimeksi muokattu:

Grafix

Jäsen
Ok, tuo Uusi-Seelanti on ollut ajatuksissa jonkin aikaa tässä, ja lähinnä niin, että olisi sillä eteläisellä saarella 5-7 päivää ja Pohjoisemmalla samat 5-7pv. Toki käy hieman lyhyemmätkin, jos siihen Australiaa yhdistää myös. Mutta joku combo sinnepäin olisi kiva rakentaa vaikkapa 3-4 vuoden sisällä.

Nyt kannattaa hetki vielä miettiä. Erityisesti eteläsaarella joku kaksi viikkoa menee aivan hujauksessa. Jos haluaa nauttia luonnosta, nähdä hienoja paikkoja ja tehdä muuta kuin vain istua auton ratissa niin vahva suositus pidemmälle visiitille. Vaikka välimatkat saattaa kartalla näyttää lyhyiltä, niin tiet eivät todellakaan ole mitään motareita. Eikä mitenkään yllättävää jos joku tie on sen viikon-pari poikki jonkun sortuman tai muun vuoksi. Ja kiertotietä ei välttämättä ihan vierestä löydy.

Ylipäätään panostaisin eteläsaareen varsinkin jos aikaa on niukalti.

Jos Australiaa meinaa kytkeä reissuun mukaan niin kannattaa puhua jo useamman kuukauden reissusta. Jotain virkavapaata / vuorotteluvapaata tms vaan joku 6kk ja Oseaniaan pyörimään. Et tule katumaan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Nyt kannattaa hetki vielä miettiä. Erityisesti eteläsaarella joku kaksi viikkoa menee aivan hujauksessa. Jos haluaa nauttia luonnosta, nähdä hienoja paikkoja ja tehdä muuta kuin vain istua auton ratissa niin vahva suositus pidemmälle visiitille. Vaikka välimatkat saattaa kartalla näyttää lyhyiltä, niin tiet eivät todellakaan ole mitään motareita. Eikä mitenkään yllättävää jos joku tie on sen viikon-pari poikki jonkun sortuman tai muun vuoksi. Ja kiertotietä ei välttämättä ihan vierestä löydy.

Tästä paljon puhutaan, mutta silti siihen tuntuu moni haksahtavan. Jollain Google Mapsilla ei tee yhtään mitään matka-aikojen arvioinnissa. Kaikenlaista State Highwayta löytyy vaan ne ei ole aina ihan sellaisia mitä ehkä kuvittelisi kuinka tästähän ajaa tuonne nopeasti ja helposti. Saksassakin onnistui.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös