Nettiviha

  • 1 482
  • 3

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Vihreiden ketjussa mainitsinkin jo tämän jutun, sitten tuli mieleen että katsotaanpas onko tämä jo JA:n nettiviha/-raivoketjuun jo laitettu ja ihmeekseni en pystynyt sellaista ketjua löytämään.

Tässä voisimme siis keskustella siitä, mikä saa ihmisen sekoamaan kun pääsee purkamaan tuntoja internettiin. Ohessa Ylen Sami Koiviston (omakohtainen) parin viikon takainen juttu aiheesta:
Nettivihaa työssään kohtaava Sami Koivisto tapasi miehen, joka toivoi hänen perheensä tappamista: "Pelottavinta oli se, että hän on ihan tavallinen suomalainen mies"

Eli Turun terroripuukotusten jälkeen toimittajan ja perheensä henkeä oli uhkailtu Ylilaudalla (ohhoh) ja tällä kertaa reippaimmin sanakääntein uhkaillut oli ollut identifioitavissa oleva henkilö. Juttu etenee sovitteluun ja ilmenee että samanlainen ihminen se uhkailijakin on kuin uhkailtu ja ainakin jutun perusteella melko katuvaisena, kun menetettävää on sekä duunit että oman perheen toimeentulo jos juttu johtaa isompiin selvityksiin. Perusteena toimittajan perheen tappamisesta fantasioimiselle kertoi että kun oli niin reipasta keskustelua ja piti vähän vitsiä vaan heittää siinä muiden kanssa. Ohessa nyt muutamia lainauksia tuosta.
Yle/Koivisto kirjoitti:
...
Hän tuntuu puhuvan sydämestään. Hän vaikuttaa aivan tavalliselta, terveellä tavalla empaattiselta mieheltä. Hän vakuuttaa, että ei ole mukana ääriliikkeissä, ei sympatiseeraa niitä, eikä ole ollut edes poliittisesti aktiivinen, koska on työssään huomannut, ettei se ole hänen alallaan hyvä asia.

Hän kertoo, että ei ollut kirjoitustilanteessa päihtynyt. Hänelle ajattelematon nettiin kirjoittelu on tavallisesti ollut höyryjen päästelyä, jossa yleinen keskusteluilmapiiri on temmannut mukaansa.
...
Hän sanoo, että osa keskustelualustoista toimii "netin likaviemäreinä ja kaatopaikkoina". Niille kirjoittamista hän kutsuu vessanseinäkirjoitteluksi ja shitpostingiksi.
...
"Kun vihapuheesta halutaan puhua, pitäisi ihan oikeasti paneutua sen syntyjuuriin ja siihen, että ketkä kategorisesti vihapuhetta edustavat ja miksi. Tällä tavalla voitaisiin asia hoitaa jo alusta alkaen, ennen kuin ennakkoluulot ehtivät kasvaa ja pahin vahinko ehtii syntyä."

Tulisiko poliisin resursseja netti- ja somekeskustelujen valvomiseksi lisätä?

"Jos sivujen moderointi on pätevää, asiat kyllä etenevät poliisille asti nopeasti, koska kyse on alustan toimivuudesta jatkossakin."
...

Sovittelukumppanini viesti on minun tulkitsemanani tämä: Vihapuheilmiötä ja sen merkitystä ei ymmärretä vielä alkuunkaan. Sitä ei ole tutkittu riittävästi, jotta ymmärrettäisiin, ketkä kaikki vihapuheesta hyötyvät. Media on kirjoittanut ilmiöstä aivan liian pintapuolisesti. Kun kukaan ei riittävän hyvin tiedä, ketkä vihapuhetta kirjoittavat ja miksi, ihmisten käsitykset koko ilmiöstä ovat vääristyneitä.

Kun vihapuhetta levittäviä sivustoja ei moderoida eikä keskusteluun puututa somessa, ilmiö saa jatkaa laajentumistaan rauhassa. Pelkkä laajamittainen voivottelu ei poista ongelmaa, vaan pahentaa sitä. On tekojen aika.
...

Tulipas lainailtua aika paljon ja tuonne jäi melko paljon vielä juttuja mitä olisi voinut kopsata, mutta suosittelen kyllä koko jutun lukemista (niille ketkä eivät tuota vielä ole lukeneet). Täytyy olla kyllä ihan hyvillään tasosta minkä JA on pystynyt säilyttämään. Toki teemapalsta (vaikka sitten laaja-alaista keskusteluakin sisältävä ja todella suosittu) pysyy ehkä helpommin aisoissa muutenkin, mutta näkisin että tällä palstalla on tehty myös aika hyvää työtä sen eteen ettei tuollaista raivoamista pääse edes syntymään.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Täytyy olla kyllä ihan hyvillään tasosta minkä JA on pystynyt säilyttämään. Toki teemapalsta (vaikka sitten laaja-alaista keskusteluakin sisältävä ja todella suosittu) pysyy ehkä helpommin aisoissa muutenkin, mutta näkisin että tällä palstalla on tehty myös aika hyvää työtä sen eteen ettei tuollaista raivoamista pääse edes syntymään.

Osittain varmaan myös se, että tämä ei ole niin anonyymi palsta kuin vaikkapa jotkut Ylilauta tai Suomi24. Vaikka tuossa vasemmalla ei nyt omaa nimeä satukaan lukemaan, niin en oikein silti kehtaa alkaa latelemaan sinulle tappouhkauksia tämän luokattoman ketjunavauksesi johdosta. Muuten ehkä.

No ei vaan, tuo oli kieltämättä aika pysäyttävä juttu ja myös minä suosittelen kaikkia lukemaan sen ihan ajatuksella. Suosittelen myös tuoreimmassa HS:n Kuukausiliitteessä ollutta artikkelia Jessika Aron piinaamisesta. Luulin olleeni tuosta jutusta jollain tavalla kartalla, mutta silti tuli aikamoisia väristyksiä, kun tuon koko tarinan luki.

Nettipalstoissa on paljon hyvää, mutta kaikissa käyttäjissä ei.
 

MR8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Klubi, Kallion Voima
Itseäni häiritsee erityisesti se, että esim. Ylilaudalta tuttu tympeä ja usein avoimesti rasistinen/naisvihamielinen/äärioikeistolainen retoriikka on sulautumassa myös muualle, esimerkiksi netin keskustelupalstoille ja sosiaaliseen mediaan. Hiljattain todistin myös baarissa tilannetta, jossa mies sanoi toiselle, tuntemattomalle, että "vitun cuck". Ilmeisesti ihan tosissaan. Piti jälkeenpäin tarkistaa että minkälainen "loukkaus" oikein on kyseessä. Ankea meininki.
 
Suosikkijoukkue
Turkoosi kevät 2024, Dallas Stars, Leksands IF
Ylilauta on kyllä niin syöpänen mesta, että on suoraan sanoen melko huolestuttavaa, miten moni nuori sielläkin nykysin viettää aikaansa aktiivisesti. Asiallinen keskustelu kun on tuolla alustalla lähes tuntematon käsite.

Jatkoajan foorumien laadukkaaseen tasoon sen sijaan vaikuttaa varmasti sekin fakta, että tänne ei ihan kuka tahansa trolli pääse sisään. Ensin pitää läpäistä hakemus, jonka modet lukevat ja sen perusteella päättävät oletko kirjoutusoikeudet tänne ansainnut. Ja ne harvat trollit/provoilijat/spämmijät/kirjoitustaidottomat, ketä tänne aina silloin tällöin eksyy eivät yleensä pitkää palstauraa Jatkoajassa näe.

Juuri tämän takia pidänkin tätä jollain tapaa hienona paikkana. Kommentoitpa lähes mihin tahansa aiheeseen, niin suurin osa kanssakirjoittajista vastaa sinulle asiallisesti. Kriittikkiäkin kyllä tulee kun siihen on aihetta ja useimmiten se kritiikki onkin hyvin perusteltua.

Toki noissa poliittisissa ketjuissa, joita täälläkin riittää, olen huomannut keskustelun välillä karkaavan raiteiltaan mikä ei sinänsä yllätä. Politiikka kun on yleensä silleen arka aihe, johon kannanottoja löytyy aina sen molemmista ääripäistä ja kun nämä ääripäät kohtaavat keskustelupalstalla, saattaa keskustelu välillä äityä kiihkeäksi ja mennä henkilökohtaisuuksiin.

Tämän ketjun aihe eli nettiviha on kaikessa yksinkertaisuudessaan nykyisen "nettisukupolven" aikaansaannoksia. Internetin evoluutio on kehittynyt vuosituhannen vaihteesta nykypäivään siihen pisteeseen, että nykyisin sosiaalisia alustoja on joka lähtöön tarjolla enemmän, kuin mihin sormet riittää ja monessa näistä siellä oleva tieto on kaikkien nähtävissä.

Kun alustoja on niin paljon kuin niitä on, niin käyttäjiäkin riittää aivan laidasta laitaan. Valitettavasti nettiin mahtuu reaalimaailman tapaan hulluja ja siksi meidän tulisikin nykyisin olla varovaisia sen suhteen, mihin ja kenelle jaamme henkilökohtaisia tietojamme ja suojella yksityisyyttämme tässä netin petollisessa maailmassa.

Jatkoaikaa pidän jollain tapaa turvallisena "hiekkalaatikkona" mietteilleni. Tiedän että tämän palstan ylläpito tarkkailee päivittäin, millaista sisältöä tänne suolletaan ja täällä todella pidetään huolta siitä, että kaikenlaiset vihakommentit sekä kanssakirjoittajan hävytön solvaaminen eivät ole ok ja johtavat yleensä kirjoituskieltoihin tai vähintään varoitukseen.

Yleisesti puhuen nettivihan kohteeksi joutumista voi itse kukin parhaiten ehkäistä sillä, että pitää ne omat yksityisasiat yksityisinä eikä jaa ihan koko elämäänsä someen, etenkään sellaisiin paikkoihin missä ei todellakaan voi luottaa siihen, ettei joku idiootti saattaisi levittää sanomiasi asioita muilla alustoilla. Julkisuuden henkilöt ovat tietysti täysin oma lukunsa ja luulen, että julkkikset tuntevatkin olonsa netissä huomattavasti useammin uhatuksi kuin me tavalliset tallaajat.

Mielestäni surullisenkuuluisa suomitubettaja niilo22 on mainio esimerkki nettivihan kohteeksi joutuneesta somejulkkiksesta. Kaverihan julkaisee käytännössä koko elämänsä Youtubeen ja on viime vuosina saanut näiltä "jonneilta" yksiä sun toisia lahjoituksia, joista osa ei ole todellakaan ollut millään tapaa asiallisia. Lisäksi hänestä kirjoitellaan jatkuvasti videoiden kommenttiosioissa sekä tietenkin Ylilaudan niilo-langoilla erittäin halveksuvaan sävyyn. Osa niilon saamasta kritiikistä on toki ihan perusteltua, eihän mies ole vuosiin tehnyt elämällään muuta kuin maleksinut kotonaan neljän seinän sisällä. Julkaisemalla ns. kaiken tubeen niilo on kuitenkin asettanut itsensä varsin haavoittuvaiseen asemaan.

Kuka vaan miestä pidempään seurannut tajuaa, että niilo ei ole se penaalin terävin kynä ja että hänen tiedoillaan ja taidoillaan työllistyminen olisi erittäin hankalaa. Vaikka itsekin välillä paheksun joitain niilon sanomisia ja tekemisiä, niin useimmiten mun oikeasti käy kaveria jollain tapaa sääliksi. Mä en tiedä miten itse pystyisin elämään elämääni onnellisena, jos tietäisin että internet on joka päivä pullollaan vihakommentteja ja paskanjauhantaa minuun liittyen.

Etenkin näillä isoimmilla some-alustoilla julkisesti näkyvillä oleva tieto leviää helposti ja tämän takia en esimerkiksi ole ikinä hyväksynyt Facebook-kaveriksi yhtäkään sellaista ihmistä, ketä en ole joskus nähnyt tosielämässä. Internetissä kuka vaan voi esittää ketä vaan ja some on täynnä ihmisten feikkiprofiileja. Anonyymiydessä on omat puolensa, mutta sen vaarallisin puoli on se, että et voi koskaan täysin 100% luottaa netissä henkilöön, jota et tunne.

Aloin äsken lukemaan tuota aloitusviestissä olevaa Ylen juttua ja hiljaiseksi vetää kieltämättä. Samalla kyseinen kirjoitus on ihan hyvä "dose of reality". Tuollaisikin sankareita kun netissä valitettavasti pyörii jatkuvasti, joiden mielestä on ok ladella tappouhkauksia oman näppiksen takaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös