Kiina – takapihan jättiläinen

  • 158 782
  • 809

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Moni ihasteli Kiinasta Ähtäriin roudattuja söpöjä pandoja. Todellisuudessa ne ovat samanlaisia politiikan instrumentteja kuin KHL tai Rosatom. Panda-diplomatialla ja muilla "pehmeillä" ohjauskeinoilla Kiina levittää valheellista mielikuvaa politiikastaan ja arvoistaan.
Mä en miellä rosatomia pehmeäksi keinoksi, muuten samaa mieltä.

Kiinalaiset vieläpä rahastavat bandoillaan aika isosti.
Miljoonan euron tappion tehneessä Ähtärin eläinpuistossa käynnissä yt-neuvottelut

siihen vaaditaan hienovaraista ulkopolitiikkaa, taloudellisia kannustimia ja oikeanlaisia liittolaissuhteita.
Ja pidemmän tähtäimen suunnitelma.
 

Baldrick

Jäsen
Tästä voi päätellä, että kun 10% on passi, niin sitä ei anneta 20%.

Ihan noin suoraa johtopäätöstä en vetäisi. Kiinassa sisämaan turismi on aika kovaa huutoa, eikä monia kiinalaisia kiinnosta mennäkään muualle, kun pärjää omalla kielellä ja omat maksutavat toimii, sekä kiinalaiset arvostavat omaa kulttuuriaan ja historiaansa, joka pitää sisällään paljon nähtävää ja opittavaa. Sama pätee jenkkeihinkin, ei niilläkään liikaa passeja ole, sekä jenkeillä sisämaanturismi on huomattavasti suurempaa. Tuohon, kun ottaa päälle vielä elintasotekijät, niin ei se ihme ole, että "vain" 10% on passinhaltijoita.

Suomalaisen silmin saattaa tuntua hassulta, mutta ei kiinalaisia oikeastaan yleisesti ottaen kiinnosta mikään muu kuin oma perhe/suku ja raha. Ei täällä välitetä kummemin, että kuka maata johtaa tai mitä Mao teki joskus aikanaan. Mao on itseasiassa vieläkin varsin pidetty nimenomaan aikalaisten keskuudessa, vaikka silloin elintaso oli paljon heikompaa. Kiinalaiset myös arvostavat omaa pitkän historian omaavaa kulttuuriaan muiden edelle ja nationalismin nousu täällä näkyykin kasvavissa määrin katukuvassa, mikä toki on poliittisen johdon masinoimaa. Tunnen ihmisiä, joita politiikka ei kiinnosta pätkääkään, mutta heillä on puolueen jäsenyys, sillä se auttaa myös työ- ja koulupaikkojen saannissa. Ei heitä kiinnosta, mitä puolue tekee, kunhan itsellä ja perheellä menee hyvin ja palkka on parempi.

Mentaliteetti on aivan eri kuin 5 miljoonan ihmisen Suomessa, jossa ollaan paljon riippuvaisempia muista maista ja yleensäkin pienempi maa vähäisemmällä kulttuurihistorialla, joten oman piha-aidan toiselle puolelle katsominen on luonnollisempaa. Toki Kiinassa on lukumääräisesti silti huomattavasti enemmän globaalimmin ajattelevia ja Kiinan toimintaa kyseenalaistavia kuin Suomessa on kansaa, mutta niin täältä löytyy myös varmaan enemmän kuin 5,5 miljoonaa ihmistä, joilta vaikka puuttuu raajoja. Kiina on vitun iso ja tietyllä tapaa vitun pelottava maa, jota Suomessa ei ehkä ihan täysin ymmärretä. Suomessa ei myöskään ymmärretä sitä, miten kiinalaiset ajettelevat ja näkevät asioita, mikä poikkeaa valtavasti meidän tavastamme lähestyä maailmaa. On ollut hyvä huomata, että kasvavissa määrin keskustan valtakuntaankin suhtaudutaan kuitenkin varauksella. Mitään merkittävää, mitä kiinalaiset tekevät Kiinassa tai maailmalla, ei tehdä ilman poliittisen johdon hyväksyntää ja jos kotimaa jotain vaatii, siihen vastataan myöntyvästi. Kaikki ei kuitenkaan ole pahaa, mitä Kiina ja kiinalaiset tekevät, mutta varovainen on syytä olla ja pitää muistaa, että ilmaisia lounaita ei ole olemassa.

Edit. Pahoittelut vähän sekavasta tekstistä. Tämä oli vähän tämmöinen ei niin aiempaan keskusteluun osallistuva yleiskatsaus.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kiinassa onkin mielenkiintoista ollut viime aikoina ja viime vuosina eräänlaiset palkalliset tienaustavat millä tavoin kiinalainen nykyään tai on viime vuosina ansainnut vuosituloina.

Kiinassa käytännössä keskiluokkaan lasketaan jokainen jolla on 10 000-60 000 euroa vuositulot ja korkeampaan keskiluokkaan lasketaan 70 000 euroa vuodessa ansaitsevat. Rikas on mikäli vuositulot alkavat mennä yli 100 000 euron.

Kiinasta ja siitä puhuttaessa laitan tähän seuraavaksi alle hieman taloudellisia lukuja millaisia lähtökohtaisia palkkoja lähtökohtaisen urbaaneilla alueilla on kahdessa eri palkkaluokassa kun puhutaan kiinalaisista yleispalkoista ja kiinalaisista perinteisen vaikeista, historiallisesti eniten nk. Köyhiä Rikkaita tuottaneista Valmistavan Teollisuuden kiinalaisista yleispalkoista kun sitä usein on käsitelty juuri sellaisena hankalampana alana jolla väärinkäytöksiäkin tapahtuu.

Niiden lukujen alle laitan vielä tämän hetken Kiinan Kansallisen Minimipalkan minkä ainakin nimellisesti pitäisi koskea ja on myös vahvoin ottein joitakin poikkeuksia huomioimatta runnottu myös koskemaan maan joka kolkkaa tai sen pitää ainakin koskettaa Puoluejohdon Käskyn mukaisesti jo vuoteen 2022 mennessä, mutta mieluiten tätä aiemminkin.

Luvut ovat Kiinan Yuaneissa ja ne ovat Euroina yhtä Yuania kohti 12,773-13 Senttiä. Lukujen yhteydessä on tarpeen mukaan myös taustatietoa muista varakkuuspuolen asioista:

Palkat Kiinassa Yleisesti ja Valmistavassa Teollisuudessa

Yleispalkka Kiinassa: 82 461 yuania eli 10 532,7435-10 719,93 euroa vuodessa (Tämä palkka on hieman yli alimman mahdollisen keskiluokan palkan. Kymmenen kertaa tämän palkan yli menevä vuosipalkka niin yuaneissa kuin euroissakin on Kiinassa jo äärimmäisen varakkaan miehen merkki tai erittäin korkeassa asemassa olevan vuosipalkka.)

Palkat Valmistavassa Teollisuudessa Kiinassa: 72 088 yuania eli 9207,80024-9 371,44 euroa vuodessa (Tämä palkka on perinteisesti erittäin palkkapoljetulla ja suhdanneherkällä alalla ollut viime vuosina myös kohoamaan päin vaikka jääkin vielä hieman alle Kiinan määrittelemän maan oman keskiluokan vuosipalkan verran. Kymmenen kertaa tämän palkan yli menevä vuosipalkka tarkoittaa käytännössä jo Valmistavan Teollisuuden Pomomiesten tai melkein Pomomiesten tasojen palkkoja kun sielläkin jäädään vielä nykyäänkin palkkaeroista johtuen vähän alemmaksi kuin muutoin.)

Yleisesti ottaen Kiinassa työelämässä olevilla ansiot vaihtelevat varakkaamman tai vähän normaalia enemmän ansaitsevan maaseudun 60 000 yuanin eli 7663,8-7800 euron ja normaalimman keskiluokan 229 000 yuanin eli 29 250,17-29 770 euron välillä kun puhutaan vuosituloista.

Normaalimman keskiluokan vuositulot ovat joillakin talousalueilla hieman korkeampia kuin mitä tuohon ylle laitoin jolloin se on näinä päivinä ollut 289 000 yuania eli 36 913,97-37 570 euron luokkaa.

Kiinassa on myös tietenkin hieman lain täytäntöönpanon vuodesta riippuen joko viisiportainen tai enintään yhdeksänportainen verotusjärjestelmä.

Alimmalla veroasteella yhdeksänportaisessa verotusjärjestelmässä minkä tahansa alle 96,5 euroa menevän summan saa itse pitää. Siitä eteenpäin eli 96,5 eurosta alkaen verotus on enintään 5 %.

Korkeimmalla veroasteella yhdeksänportaisessa verotusjärjestelmässä 12 000 eurosta eteenpäin menevä summa on aina lähtökohtaisesti verotettu olemaan 45 % tai sitä enemmän verokannasta riippuen mikä varsinkin Kiinan vaurauden noustua entistä näkyvämmäksi ei ole miellyttänyt keskiluokaa tai varakkaita.

Viisiportainen verotusjärjestelmä on suhteessa ankarampi pienituloisia kiinalaisia kohtaan, mutta toisaalta taas korkein huippu on enintään 35 % verotuksessa. Tätä järjestelmää ovat pitäneet selvästi parempana keskituloiset, mutta eivät aivan niin paljon rikkaat kuin keskituloiset.

Toisaalta verotusjärjestelmän selkeyttämistä on kiitelty kun aiemmin järjestelmiä oli monia, ne olivat tehottomia ja korruptio oli arkipäivää.

Loppuun tulee vielä Kiinan tämän hetken Kansallinen Minimipalkka ja myös Kiinan Sosiaalisen Hyvinvoinnin Ministeriön määrittämä Avustusraha (Vastaa suurin piirtein Suomen vuosien 1950-1981 tai Suomen vuosien 1950-1984 Huoltoavun rahaosuutta ja tämäkin oli ja on edelleen Suomen vanhemman ajan huoltoavun tapaan moniportaista koska sehän tietenkin on vain suositusraha mikä pitäisi olla nykypäivän kiinalaisella perheellä käytössä aluehallinnosta riippuen joko vähintään tai enintään kuukauteen käytössä.

Vähimmäismäärä muistuttaa hieman Suomen nk. Huoltoavun Suppeaa Osuutta arvoltaan noin vuosien 1973-1981 tai 1973-1984 ajalta milloin tuo ainakin oli käytössä ja jatkui Toimeentulotuen Suppeana Osuutena vuosina 1982-1994 tai 1985-1994 ennen kuin se lakkautettiin keskellä lamaa 1994 ja mitä ei Suomessa vieläkään ole palautettu 25 vuoden jälkeen!) heti tähän alle:

Kiinan Kansallinen Minimipalkka: 29 760 yuania eli 3 801,2448-3 868,80 euroa vuodessa (Kuukautta kohti 2480 yuania eli 316,7704-322,40 euroa.)

Kiinan Kansallista Minimipalkkaa alennettiin nykyiseen summaan vuoden vaihteessa kun aiempi oli ollut parin-kolmen viime vuoden ajan 2500 yuania eli 319,325-325 euroa kuukaudessa ja vuodessa 30 000 yuania eli 3831,9-3900 euroa. Lähivuosina Kiinan Kansallinen Minimipalkka voi hyvinkin kohota minne tahansa 3000-6000 yuaniin nopeassa ajassa johtuen palkankorotuspaineista alalla ja työpaikkojen siirtymisessä muun muassa Vietnamiin.

Kiinan Sosiaalisen Hyvinvoinnin Ministeriön Avustusraha: 28 800 yuania eli 3 678,624-3 744 euroa vuodessa (Kuukautta kohti 2400 yuania eli 306,552-312 euroa.)

Nuo Kiinan Kansallinen Minimipalkka ja Kiinan Sosiaalisen Hyvinvoinnin Ministeriön Avustusraha ovat erittäin pieniä kun ottaa huomioon, että nykyään Kiinassa pidetään jopa maaseudullakin pienituloisena mitä tahansa sellaista ihmistä jolla ei vuositulot ylitä 27 600 yuania eli 3 525,348-3 588 euroa vuoteen tai kuukautta kohti 2300 yuania eli 293,779-299 euroa.

Kiinassa köyhän tai täydellisessä köyhyydessä elävän vuositulo on määritelmän mukaan Kiinan pienituloisen ihmisen kuukausitulo nykyään kun verraten nykyhetkeä lähestyttäessä se oli vain tonni-puolitoista tonnia yuaneissa ja Suuren Ruorimiehen lähdettyä keskuudestamme tuskin sataakaan yuania vuoteen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kieltämättä kun noita Kiinan edelliseen viestiin laittamia taloudellisia lukuja ja erinäisiä avustuksia miettii vuodessa tai kuukaudessa niin nykyisin alkaa olla samaa tasoa tai jopa parempaa tasoa kuin monissa Itä-Euroopan maissa nuo taloudelliset luvut vertailukelpoisesti tai suhteellisesti.

Sosiaalisella puolella ja siitä puhuttaessa alkaa taso olla myös jo parempaa tai olisi ellei se olisi niin moniportaista jolloin tuota mainitsemaani lukua ainakin yläpäänä luettaessa saavat vain erittäin harvat ja pitkälti jo valmiiksi suuressa köyhyydessä tai välittömässä avuntarpeessa olevat.

Toki Kiinan järjestelmässä on hieman sitä Suomen vuosien 1973-1981 tai 1973-1984 aikaista Huoltoavun nk. Suppean Osuuden kaltaista maksujärjestelmää millä kyetään täyttämään nopeat avuntarpeet, mutta juurikin sitten vaikeuttamaan tuota ylärajan summan saamista.

Etelänaapurissamme eli Eestissä näin esimerkkinä puhuttuna kun paikallinen toimeentulotuki on noususta huolimattakin jäämässä uuden hallituksen tai lähivuosien sosiaalisten kärkihankkeiden nimissä enemmän 150 euroon kuukaudessa ja keskimääräinen harkinnanvarainen osuus 200 euroon kuukaudessa.

Eestissä on paljon kiistelty vertailun vuoksi myös siitä, että mikäli toimeentulotuki pitäisi kohottaa kerralla 200 euroon niin harkinnanvaraisen osuutta ja yleensäkin myönnettävyyttä siitä pitäisi kiristää siinä tapauksessa äärimmäisen tiukaksi.

Keskimäärin kun Eestissä on ollut jo pitkään toimeentulotuki normaalisti satanen ja harkinnanvaraista saadessa sitten vielä toinen satanen perään.

Lisäksi myös harkinnanvaraisen toimeentulotuen huippumäärä on ollut erittäin rajoitettu Suomeen verrattuna ja korkeimmat summat vastaavat lähinnä suomalaisen perustoimeentulon normaalia osaa eli 491-497 euroa, mutta tietenkin huomattavin rajoituksin kun ne ovat vanhemman ajan Suomen Huoltoavun mukaisesti rajattu esimerkiksi vain lapsiperheisiin ja siinäkin tapauksessa mikä tahansa yli 300 euron tuki olisi ja on ollut jo isoa harvinaisuutta.

Etenkin kun aiempi Eestin ennätys oli 488 euroa harkinnanvaraisessa toimeentulon huippumäärässä ja tätä ennen 485 euroa.

Kiinasta muuten puhuttaessa hieman utopistiselta tuntuvat myös viime aikojen uhoamiset siitä, että jo ihan lähivuosina muka Kiinasta häviäisi täysköyhyys sukupuuttoon.

Vuoden 2049 100-vuotisjuhliin mennessä voikin hävitä tai ainakin vähentyä jo olemaan siinä mitä pahimmissa Kiinan hallituksen propagandapuheissa on sanottu aivan täysköyhien määrästä.

Niiden mukaan kuin se olisi vain 1,7 % enää ja sekin olisi ymmärrettävästi erittäin paljon maailman eniten ihmisiä ylläpitävässä maassa.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Kiinalaisilla on pitkä perinne asioiden huomioimisesta pitkällä (vuosikymmenien tai jopa -satojen) tähtäimellä ja hongkongilaisia näin ollen ihan aidosti jo huolestuttaa ihan perkeleesti 30 vuoden kuluttua tapahtuva hallintoalueen siirtyminen keskusjohdon täyteen alaisuuteen. Samoin keskusjohto ei halua antaa pienintäkään epäilystä yhtään millekään taholle etteikö samalla sekunnilla erityishallintoaluestatuksen päättymisen jälkeen ottaisi aluetta täysin hallintaansa. Sinänsä toki voi pohdiskella että mitä järkeä on osoittaa mieltä (joku voisi sanoa "mellakoida", toki sama taho voisi esimerkiksi palkata rikollisjärjestöt pistämään mielenosoittajat nippuun) vuosikymmenten päästä tapahtuvaa asiaa vastaan kun eihän ole mitään takeita koko keskushallinnon olemassaolosta silloin, mutta luulen kiinalaisten kokevan asiat siis hyvin eri tavalla.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tänään uutisissa että viime viikon mielenosoituksissa kiinniotetuista 44 saa syytteet rikosnimikkeellä mellakointi ja mahdollisuus saada 10 vuotta vankeutta tuosta. Kertoivat myös että ensimmäiset mellakoinnista syytteeseen joutuneet Hong Kongissa koskaan. Veikkaan että ensinnäkin tullut melko vahvaa ohjeistusta Pekingistä syytteiden nostamisen puolesta, lisäksi että Triadien edustajia tuskin kovin montaa syytettyjen penkillä on.
 

Baldrick

Jäsen
Tänään uutisissa että viime viikon mielenosoituksissa kiinniotetuista 44 saa syytteet rikosnimikkeellä mellakointi ja mahdollisuus saada 10 vuotta vankeutta tuosta. Kertoivat myös että ensimmäiset mellakoinnista syytteeseen joutuneet Hong Kongissa koskaan. Veikkaan että ensinnäkin tullut melko vahvaa ohjeistusta Pekingistä syytteiden nostamisen puolesta, lisäksi että Triadien edustajia tuskin kovin montaa syytettyjen penkillä on.

Kyllähän niitä silloin "sateenvarjovallankumouksen" aikaan pidätettiin myös jonkun verran ja yksi järjestäjistä sai aika pitkänkin kakun. Osa pää-äänenkannattajista myös vain "katosi", joista muutama taisi sitten löytyä vankilasta mantereen puolelta.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Siellä on näköjään kiekossakin kuohahtanut. Eli jotain nuorten peliä on pelattu ja vastakkain ovat olleet joukkueet Shenzhenistä ja Hong Kongista. Ensi mainittujen pelaajat ovat sitten vaan alkaneet mätkimään Hong Kongin pelaajia. Onkohan tässä tapauksessa käskytys tullut valmentajan sijaan ihan Pekinginstä asti? Championat.ru:n sivuilla juttu ja video aiheesta.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Austaraliaa koskevassa talousuutisessa oli maininta, että Kiina hakkaa lainarahaa talouskasvuun. Kun valtionvelkaa on lähes 200% BKT, niin ei olla enää tukevalla pohjalla tuollakaan. Ja Turkin tauti on ilmeinen eli talouskasvua on pidetty yllä (myös tarpeettoman) infran rakentamisella. Lopputulos saattaa olla kreikkalainen korttitalo...

Hong Kong on visainen pala purtavaksi. Protestit olisi helppo lopettaa väkivalalla, mutta seuraukset voi hivenen kiinalaisia fasisteja huolestuttaa.
PLA crackdown on Hong Kong protests would backfire on China economy - CNN
 

Morgoth

Jäsen
Hong Kong on visainen pala purtavaksi. Protestit olisi helppo lopettaa väkivalalla, mutta seuraukset voi hivenen kiinalaisia fasisteja huolestuttaa.
PLA crackdown on Hong Kong protests would backfire on China economy - CNN

Manner-Kiinasta on viime päivinä tullut sellaista tekstiä, että mikäli muu ei auta tuosta tulee lopulta Taivaallisen rauhanaukio osa 2. En vaan usko, että keskushallinto millään suostuu taipumaan, vaikka talous sakkaisikin (johan ne on jo kauppasodassakin) ja kansainvälinen paheksunta (so what?) olisi kovaakin. Keskushallinnon kannalta se on varmaan pienempi paha kuin että Hong Kongille annettaisiin periksi?

Toki varmaan yrittävät jotain "pehmeämpi keinoja" ja ovat jonkin aikaa kärsivällisiä. Mutta jotenkin mitä tekivät 1989 ja miten esim. uiguureja kohtelevat ja millainen järkyttävä valvontayhteiskunta maa on niin tuntuu valitettavasti aika todennäköiseltä, että Hong Kong tulee taipumaan lopulta. Toivottavasti olen väärässä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllä @Morgoth on erittäin jäljillä.
Keskushallinnon kannalta se on varmaan pienempi paha kuin että Hong Kongille annettaisiin periksi?
Antamalla demokratialle sormen Hong Kongissa vaarantaa koko Kiinan kommunistisen hallintakoneiston tulevaisuuden. Kaikki ihana korruptio ja hyvä veli -systeemit. Siksi ne haluaa hiukan nopeuttaa 50v siirtymäaikaa.
Toki varmaan yrittävät jotain "pehmeämpi keinoja" ja ovat jonkin aikaa kärsivällisiä.
Kiinan mittapuulla ne on tainneet olla jo omasta mielestään erittäin kärsivällisiä.

Mutta jotenkin mitä tekivät 1989 ja miten esim. uiguureja kohtelevat ja millainen järkyttävä valvontayhteiskunta maa on niin tuntuu valitettavasti aika todennäköiseltä, että Hong Kong tulee taipumaan lopulta. Toivottavasti olen väärässä.
Uiguurien kohtelu on kuin tykillä ampuisi hyttystä.

Kiina on ihan edelläkävijä kasvojentunnistuksessa ja sillä on tarkoitus: Kansan pisteytysjärjestelmä.
China has started ranking citizens with a creepy 'social credit' system — here's what you can do wrong, and the embarrassing, demeaning ways they can punish you | businessinsider.com
Kiinan komukkapuolueelta alkaa olla ideologiset eväät nationalismia lukuunottamatta aika vähissä ja silloin on hyvä tiukentaa valvontaa. Tässä ja ugurien kurmottamisessa näkyy mun mielestä myös Xin kokemukset kultuurinvallankumoksesta uhrin asemassa näkyy: Hän on läksynsä oppinut.
 

Morgoth

Jäsen
Kiina on ihan edelläkävijä kasvojentunnistuksessa ja sillä on tarkoitus: Kansan pisteytysjärjestelmä.

Itseäni ainakin ihan aidosti hirvittää millaisen valvontajärjestelmän Kiina on rakentanut ja millaisen se pystyy tekemään. Kuitenkin maa on teknologiassa jo pian lähes samalla tasolla kuin joku USA. Ei ihme, että Hong Kongissa ahdistaa Manner-Kiina yleisestikin ottaen. Ainakin omissa kauhukuvitelmissa tuosta kehittyy vielä järkyttävämpi kuin mikään KGB, Stasi tai P-Korea. Voi pian Maonkin aika tuntua "hyvältä".
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itseäni ainakin ihan aidosti hirvittää millaisen valvontajärjestelmän Kiina on rakentanut ja millaisen se pystyy tekemään. Kuitenkin maa on teknologiassa jo pian lähes samalla tasolla kuin joku USA. Ei ihme, että Hong Kongissa ahdistaa Manner-Kiina yleisestikin ottaen. Ainakin omissa kauhukuvitelmissa tuosta kehittyy vielä järkyttävämpi kuin mikään KGB, Stasi tai P-Korea. Voi pian Maonkin aika tuntua "hyvältä".
Täytyy sanoa, et Pohjois-Korean systeemi, jossa yksityisyys häviää koulun alkaessa ja koko kansasta on tehty toistensa ilmiantajia, on karmeampi.

Stasi oli maailman suurin poliisi, kun suhteutettiin väkilukuun, aika paha meriitti voitettavaksi.

KGB oli sikäli edistyksellinen, että vainoa sai syntyperän, kansallisuuden, uskonnon, ammatin, politiikan ja mitä perusteita kulloinkin keksittiin. Ja sit vielä joskus piti vain täyttää kiintiö...

Mut tuo kasvojentunnistusjärjestelmä tulee olemaan saavutus ja Kiinan myyntihitti diktatuureille. Toki P-K joutuu jättämään väliin, kun niillä ei riitä sähkö tuon pyörittämiseen.
 

Baldrick

Jäsen
KGB oli sikäli edistyksellinen, että vainoa sai syntyperän, kansallisuuden, uskonnon, ammatin, politiikan ja mitä perusteita kulloinkin keksittiin. Ja sit vielä joskus piti vain täyttää kiintiö...

Kiinassa kuitenkin mielipidevankien terveydentilasta pidetään tarkkaa huolta ja veriryhmät on tiedossa jne. todella hyvin, niin heillä ei ole mitään huolta. Kunnes uutta sisäelintä hamuava jenkki tai muu ulkkari tulee ja tuomio saattaa koveta jälkikäteen hyvin äkkiä, jos olet sopiva luovuttaja.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kiinassa kuitenkin mielipidevankien terveydentilasta pidetään tarkkaa huolta ja veriryhmät on tiedossa jne. todella hyvin, niin heillä ei ole mitään huolta. Kunnes uutta sisäelintä hamuava jenkki tai muu ulkkari tulee ja tuomio saattaa koveta jälkikäteen hyvin äkkiä, jos olet sopiva luovuttaja.
Siinä on sosialismin huippuhetki, kun vangista tulee hetkeksi tärkeä osa kansansa tuotantopanosten ketjussa.

Tai mitä olennaista eroa, kun ihminen tapetaan pakkotöillä karmeissa olosuhteissa ja huonolla ravinnolla? Se on kuitenkin "vain" hyväksikäyttöä erittäin julmalla tasolla.
 

Morgoth

Jäsen
Täytyy sanoa, et Pohjois-Korean systeemi, jossa yksityisyys häviää koulun alkaessa ja koko kansasta on tehty toistensa ilmiantajia, on karmeampi.

Tulevaisuudessa kun yhä enemmän kaikki on yhä digimaailmassa ja tekoäly kehittyy niin tuosta voi tulla huomattavasti kamalampi ja vaikeammin kierrettävä systeemi. Lisäksi joku tuollainen kansalaisten pisteytysjärjestelmähän on aivan sairas tai jossa ihmiset joutuvat itse muuttamaan tapojaan, jos haluavat jotain. Tavallaan pehmeämpi kuin että hakataan joku henkihieveriin, mutta jollakin tavalla jopa julmempi.

Toki ei nyt P-Koreassa, kun siellä on hädin tuskin edes sähköt.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tulevaisuudessa kun yhä enemmän kaikki on yhä digimaailmassa ja tekoäly kehittyy niin tuosta voi tulla huomattavasti kamalampi ja vaikeammin kierrettävä systeemi. Lisäksi joku tuollainen kansalaisten pisteytysjärjestelmähän on aivan sairas tai jossa ihmiset joutuvat itse muuttamaan tapojaan, jos haluavat jotain. Tavallaan pehmeämpi kuin että hakataan joku henkihieveriin, mutta jollakin tavalla jopa julmempi.
Johan nää kaupalliset facebookit yms on oikeasti ja aidosti tehnyt kaikkien yksityisyydestä kauppatavaraa. Toki ainoastaan kohdistettua mainontaa eikä tarjolla ole kiinalaista leirielämää.

Digitaalisuus tarjoaa todellisen valvontatyökalun, etenkin kun lisätään kasvojentunnistus ja samaan syssyyn myös tekemisen analyysi. Ja kun hyvät systeemit on keksitty, niin niillä on tapana levitä. Joten yksityisyys ei ole ongelma pitkällä aikavälillä. Sellainen mitä ei ole, ei voi olla ongelma.
 

Morgoth

Jäsen
Digitaalisuus tarjoaa todellisen valvontatyökalun, etenkin kun lisätään kasvojentunnistus ja samaan syssyyn myös tekemisen analyysi. Ja kun hyvät systeemit on keksitty, niin niillä on tapana levitä. Joten yksityisyys ei ole ongelma pitkällä aikavälillä. Sellainen mitä ei ole, ei voi olla ongelma.

Kuka viittaa, kuka nuokkuu? Kiinalaislukiossa kasvoja tunnistavat kamerat valvovat oppilaiden jokaista ilmettä ja asentoa (YLE)

Tuo avaa aivan uudet mahdollisuudet kontrolliin. Helppoa jo ihan nuorista aloittaa karsiminen ja kerätä kaikki nuorena mahdollisesti tehdyt typeryydetkin talteen tulevaisuutta varten. Ei ihme, että Hong Kongissa laajemminkin ahdistaa mitä tulevaisuus tulee olemaan.

Hieman kehittyneemmille diktaattuureille (maissa jossa riittää edes sähköä eli ei P-Korean pullukka) tuossahan on tosiaan Kiinalla aivan loistava myyntituote.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
@Morgoth
Stalin sanoi, että luottamus hyvä, kontrolli parempi. Sen on kiinalaiset sisäistäneet hyvin.

Tuo kasvojentunnistus ei ole pelkästään tunnistamista, vaan tekeminen ja tunteetkin voidaan tulkita. Se pystyy esim tunnistamaan mielenosoituksen. Ja jos et ole kamerojen ulottuvilla, niin puhelimesi voidaan paikantaa ja nettiin kirjoitetusta saadaan selvyyttä syvempään ajatteluun. Täydentää toisiaan ja karkuun ei pääse. Kuten linkissäsi sanotaan, edes Orwell ei ollut niin vilkas mielikuvitukseltaan, että olisi keksinyt tätä mitä nyt toteuttetaan. Montas vuotta menee, että Suomen poliisi rupeaa haluamaan samaa systeemiä?
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit

Riippuu varmaan poliittisesta ohjauksesta, poliisien luulen vielä olevan vain toimeenpanovallan käyttäjiä, eivät lisäliksaa korruptoituneina kerää.
Eikä poliisien johtoporraskaan poliittisesti ohjaa tilannetiedotuksia. Tilastoja julkistetaan eli kansalaisille kerrotaan kaikki heidän turvallisuuteensa liittyvä informaatio, mahdolliset riskitekijät ihmisen elämässä tuodaan reilusti esiin.

Ihmisten mielipiteiden seuranta on kieltämättä suuri haaste turvallisuudestamme vastaaville.
Helpottaa toki, että suomenkielisiä seurattavia on oikeastaan melko vähän ja Suomessa poliisit osaavat suomea, muutamat ruotsia.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Riippuu varmaan poliittisesta ohjauksesta, poliisien luulen vielä olevan vain toimeenpanovallan käyttäjiä, eivät lisäliksaa korruptoituneina kerää.
Poliisi haluaa aina lisävaltuuksia ja kun sopivia kamaluuksia tapahtuu, niin se poliittinen ohjaus menee ylhäältä alas. Niin sitä "turvaa" myydään. Poliitikot sitten tarttuu tähän kiinni onnesta soikeena, kun on esittää kasalle kuinka hyviä he on. Vaikka viedään kuin pässiä narussa.
Eikä poliisien johtoporraskaan poliittisesti ohjaa tilannetiedotuksia.
Ei me vielä diktatuurissa eletä.
Tilastoja julkistetaan eli kansalaisille kerrotaan kaikki heidän turvallisuuteensa liittyvä informaatio, mahdolliset riskitekijät ihmisen elämässä tuodaan reilusti esiin.
Ja sopivasti painotten ja korostaen eli pelkoa lietsoen. Ns liivijengit on hyvä esimerkki.
Ihmisten mielipiteiden seuranta on kieltämättä suuri haaste turvallisuudestamme vastaaville.
Se on demokratian loppu ja diktatuurin alku, kun mielipiteistä rangaistaan. Ollaan jo lähellä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vähän on nyt laukalla @Sako jos yllä väite demokratian lopun olevan lähellä Kiinan sijaan koskee Suomea, jossa on myös lähellä mielipiteistä rankaiseminen tai rangaistaan jo. Meillä on demokratia ja yksi osotus mielipiteiden sallimisesta on mm. ihmisen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen käytävä keskustelu. Kun erilaiset rikoslaissa määriteltävät asiat jätetään pois, mielipiteistä ei länsimaisessa demokratiassa olla edes lähellä rankaisemista. Tällainen väite tai asioiden kääntäminen tähän suuntaan on aika puhdasta länsimaisten demokratioiden vastustajien tekstiä.

Kiinan suhteen tilanne demokratian ja keskustelun osalta on täysin päinvastainen, kuin lännessä.
 

Morgoth

Jäsen
Tuo kasvojentunnistus ei ole pelkästään tunnistamista, vaan tekeminen ja tunteetkin voidaan tulkita. Se pystyy esim tunnistamaan mielenosoituksen. Ja jos et ole kamerojen ulottuvilla, niin puhelimesi voidaan paikantaa ja nettiin kirjoitetusta saadaan selvyyttä syvempään ajatteluun. Täydentää toisiaan ja karkuun ei pääse. Kuten linkissäsi sanotaan, edes Orwell ei ollut niin vilkas mielikuvitukseltaan, että olisi keksinyt tätä mitä nyt toteuttetaan. Montas vuotta menee, että Suomen poliisi rupeaa haluamaan samaa systeemiä?

Itselleni tuli mieleen ajatus, että itse asiassa kasvaako koku urkintajärjestelmästä (tekoälyt yms.) lopulta isompi kuin se diktatuurin hallinto ja siitä tule se tosiasiallinen johtaja? Jos jotain maailmanlopun visioita maalailee niin jostakin Kiinasta se voisi alkaa, jossa lopulta koneet ottaa ylivallan koko ihmisestä. Siellä kuitenkin osaamista ja taitoa vaikka rakentaa mitä. Puhuihan Putinkin tekoälystä ja maailman hallitsemisesta.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
@Cobol
Myönnetään, että hiukan laukalla. Mut kai sen myönnät, että Suomessa on sanomisen vapaus kaventunut?
Itselleni tuli mieleen ajatus, että itse asiassa kasvaako koku urkintajärjestelmästä (tekoälyt yms.) lopulta isompi kuin se diktatuurin hallinto ja siitä tule se tosiasiallinen johtaja?
Mahdollista, mutta väittäisin, että epätodennäköistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös