Kriketti

  • 10 887
  • 84

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Huomenna se nyt sitten alkaa, mutta perustetaan silti yleisketju, jos jotain muutakin sattuisi yksi maailman hienoimmista lajeista kiinnostamaan. Tähän muutkin lajia koskevat asiat vaan:

ICC Cricket World Cup 2019, Englannissa ja Walesissa pelataan tällä kertaa.

https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Cricket_World_Cup

Tähän ei kannata liian pitkää avausta tehdä, koska on riski, että juuri ketään ei kiinnosta ja lajista saa tietoa esimerkiksi vaikka juuri Wikipediasta, isolla lajilla on hyvät sivustot ja tokihan Suomessakin on elinvoimainen liiga ja paljon toimintaa muutenkin:

https://www.cricketfinland.com

Kai sitä jonkinlaisena vitsinä kerrotaan kuinka kriketissä pidetään teetaukoja, mutta viimeksi kun tarkistin niin esimerkiksi jääkiekossa syödään banaaneja erätauoilla.

Englanti on saanut pakettinsa kuntoon ja lähtee jättisuosikkina kotikisoihin. Maa miltä kannu puuttuu, nyt se voi vaikka tullakin.

Mistä näkee laillisesti? Hyvä kysymys, en tiedä vielä, mutta erilaisiin palveluihin on oikeuksia myyty tässä geoblokkauksen ihmemaailmassa. Harmillisesti en ole tällä kertaa menossa paikalle, vaikka kaksissa viime kisoissa olin ja myös 2015 finaalissa paikalla maailman legendaarisimmalla stadionilla, the MCG. Liput näihin kisoihin revittiin käsistä ja enemmän tai vähemmän kaikki ottelut on loppuunmyyty.

Omaa pelaajataustaakin löytyy ja jotain lajista tiedän. Ehkä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Virallinen tieto kertoo, että 95% lipuista on myyty eli jotain on jonnekin jäljellä. Samaan aikaan tämä firma minkä ilmeisesti piti koko ajankin näyttää on nyt vahvistettu:

https://www.yupptv.com/cricket/icc-world-cup-2019/live-streaming

Samaan aikaan toisaalla kuningatar tapasi Englannin joukkueen.

Toivottavasti ei mennyt pasmat sekaisin, koska huomenna Suomen aikaa klo 12.30 mennään Lontoon kakkostadionilla (The Oval).

England v South Africa.
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Loistava avaus @pernaveikko !

Täydet pisteet ketjun avaamisesta, yleissivistykseen kuuluu ehdottomasti tämän mahtilajin jonkinasteinen ymmärtäminen. Itsellänikään sitä ei juuri ole ja juuri kun on päässyt lajiin sisään niin pitkähkö tauko unohduttaa asiat ja MM-kisojen aikaan taas asiaan herää. Kriketti on loistava sosiaalinen peli esim. tennispallolla pelattavaksi.

Rugbyn tapaan tämäkin laji pitkäli Englannin siirtomaihin juurruttama tai British Imperiumin levittämä hieno gentleman game. Lajin powerhouset ovat pitkälti Euroopan ulkopuolella; Intia, Pakistan, Sri Lanka, Australia, New Zealand ... ja tietysti West Indies minkä olemassaolo mulle mysteeri ja mikä maa se oikeesti on? Mielenkiintoista on ettei Kriketin World Cup -mestaruus ole toistaiseksi Eurooppaan päätynyt mutta nyt se on lähellä kun Englanti isännöi kisoja. MM-kisoissa on 10-joukketta; Englanti, Australia, New Zealand, India, West Indies, Pakistan, Sri Lanka, South Africa, Afganistan ja Bangladesh.

Kiekkokauden Playoffien aikaan – Ilveksen tiputtua – eksyin baariin katsomaan Liverpoolin peliä. Vieressäni istui intialainen kaveri jonka kanssa pientä peliläppää heitettiin mutta puoliajalla heitin kriketin MM-kisat aiheeksi. Intian poika innostui niin ettei loppua meenannut tulla kun hän rupesi puhumaan tulevista kisoista ja luennoi mulle koko puoliajan haasteista mitä vahvat Aasian maat kohtaavat Englannissa. Olen silloin tällöin krikettiä katsellut ja lyöntiäkin kokeillut, mutta nyt tuli dataa sellainen määrä että overload oli hetkessä. Mieleeni jäi kuinka intialainen piti Englannin pelikenttiä haastavina johtuen maan/pelialustan erilaisesta rakenteesta, sateista jne. joka asettaa Aasian syöttäjät täysin vieraisiin olosuhteisiin kun pallon pomppu syötön maakosketuksessa on täysin toisenlainen kuin mm. kotikentillä Intiassa. Olihan tämä Liverpoolin peli iltaottelu, joten muutaman inkiväärin voimalla tuota tarinaa tuli mutta kaverilla oli homma hanskassa. Sai kyllä nämä juuri alkaneet MM-kisat kuulostamaan todella mielenkiintoiselta ja ehdottomasti kesän ajaksi seurantaan.

Lyhyt tutustuminen lajiin https://fi.wikipedia.org/wiki/Kriketti

Sekä MM-kisojen 2019 tulosseuranta ja kotisivut https://www.cricketworldcup.com/

Loppuun nostoksi finaalipäivä jottei menisi ohi. MM-finaali sunnuntaina 14.heinäkuuta 12:30pm Suomen aikaa. Tuo on tähtihetki katsottavaksi!
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Mieleeni jäi kuinka intialainen piti Englannin pelikenttiä haastavina johtuen maan/pelialustan erilaisesta rakenteesta, sateista jne. joka asettaa Aasian syöttäjät täysin vieraisiin olosuhteisiin kun pallon pomppu syötön maakosketuksessa on täysin toisenlainen kuin mm. kotikentillä Intiassa. Olihan tämä Liverpoolin peli iltaottelu, joten muutaman inkiväärin voimalla tuota tarinaa tuli mutta kaverilla oli homma hanskassa.

Tämähän on siis täysin totta ja intialaiset tietää nämä äidin maidon seurauksena, vaikka olisivat miten kännissä. Valitettavasti kriketissä käy niinkin välillä, että kolikon heitto käytännössä ratkaisee ottelun lopputuloksen. Olosuhteet on joskus sellaiset, että on vain pakko päästä lyömään ensimmäisenä tai toisena ja olosuhteet sen määrittelee.

Sitten heitetään kolikkoa kumpi saa valita ja pelataan, vaikka siitä tulikin sitten isät vastaan pojat. Se kuuluu lajiin kuin väärin vihelletyt jäähyt jääkiekkoon. Samalla lailla kuin sade ja sen pilaamat pelit. Joskus tai aika useinkin esimerkiksi tappiolla oleva joukkue pelastuu sateen takia, kun ottelua ei saada pelattua loppuun, vaikka se on ratkennut. Isoja asioita on voitettu, kun varma tappio muuttuikin tasapeliksi samalla, kun juo sitä teetä pukukopissa. Luonnollisesti varmoja voittojakin on menetetty, vaikka ei tarvitsisi enää kuin vartiksi päästä kentälle, mutta sataa tai kentällä on liikaa vettä, vaikka aurinko jo paistaisi.

Netflixista muuten löytyy kaikkien aikojen paras krikettielokuva Lagaan:

https://www.imdb.com/title/tt0169102
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Todetaan tämän pävän "ottelusta" ja noista olosuhteista, vaikka en voikaan olla varma mitä todella tapahtui. Kolikon heiton jälkeen aina molemmat kapteenit paljastavat mitä olisi valinneet, jos olisi mahdollista.

Taas kerran molemmat sanoivat tietenkin syötetään ensin näissä olosuhteissa eli pilvisyys, ilmankosteus ja sen sellaisia. Pakistan joutui lyömään ensin ja romahti täydellisesti.

Ihmiset maksoivat parista tunnista täyden lipun hinnan, kun tarkoitus on siis koko päivä pelata näissä yhden päivän -pelien kisakarkeloissa. Toisaalta osa neutraaleista ainakin vaikuttaa tyytyväisiltä kommenttien perusteella. Joku on jo pubissa, toinen ehtii viedä poikansa treeneihin ja muuta.

Ja näki kuitenkin Chris Gaylen, nämä ovat taatusti viimeiset kisat hänelle.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Varmasti keliolosuhteet vaikuttavat mutta ei kai nyt kuitenkaan niin paljon että joukkue painaa 50 overin kisassa 105 juoksua. Kyllä siinä pitää olla myös mukana melkoisesti surkeaa lyöntiä ja vastapuolelta hyvää syöttämistä. Toki arpa antaa edun mutta ei se otteluita noin selvästi ratkaise.

Ja sitten joku Gayle pääsee tuossa tilanteessa lämimään täysin paineettomasti. Se on selvä ettei matsi kestä kauan. Jos vaikka 180-200 olisi ollut target niin peli olisi ollut aivan eri.

Toivottavasti Englannissa ei hirveästi lähipäivinä sada ja saadaan reilu turnaus kaikille.
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Netflixista muuten löytyy kaikkien aikojen paras krikettielokuva Lagaan:

https://www.imdb.com/title/tt0169102

Gilli-Danda! Tulipas katsottua suosituksestasi Netflixistä Lagaan kun vapaata aikaa oli. Sopii hyvin Kriketin MM-kisojen ajankohtaan antaen osittain ymmärrystä mistä Kriketin MM-joukkueet tulevat. Tämä leffa - Lagaan - vaatinee nauttiakseen hieman ymmärrystä Bollywood ja Englannin siirtomaakulttuurista ja ymmärrystä, että kriketti-leffa myös kestää. Kun leffassa päästiin itse otteluun, niin tykkäsin kovasti kun minulle omaksuttavaa tietoa ainakin kohdalleni tuli. Loppuun suosittelen katsottavaksi, aivan lajia kunnioittaen. Kriketin sanotaan olevan jalkapallon jälkeen maailman toiseksi suosituin joukkuelaji.

Pakistanin suoritus oli aika pettymys päästäen West Indies helpolla päivän urakasta, eihän kukaan sisävuoroon tuleva voi jäädä alle 105 minkä Pakistan löi aloituksessaan tauluun. Sen tähden tuosta eka matsista kisojen nettisivut sanoivatkin Pakistanin hävinneen 10 matsia putkeen ODI (One Day International) -otteluja joten Pakistan voitaneen laskea ulos top-4 porukasta minkä runkosarjan yksinkertainen sarja päättää. Pakistanin ollessa 1992 Maailman Mestari ja vielä finaalissa -99, niin pettymyshän tämä avaus oli eikä parempaa välttämättä luvassa. Englanti ja West Indies aloittaneet vahvasti, huomenna toivon New Zealandin liittyvään voitokkaisiin aloituksiin ja lopulta etenevän finaaliin, vastassa tosin kova Sri Lanka. Matka on pitkä ja Leijonien esimerkkiä noudattaen ei parane liikaa veikkallla tässä vaiheessa vaikka toiveita menestyjistä onkin ...

Englantihan taisi lyödä omassa avauksessaan aloittavalla sisävuorollaan 311 juoksua tauluun ja South African takaa-ajo päättyi kymmeneteen paloon heidän saadessaan kasaan 207 juoksua.(?) Koitan ymmärtää tuota tulostaulua nettisivuilta ja näin tulkitsisin ottelun päättyneen. Tuolla Pakistanin 105:llä ei varmaan voiteta matsin matsia mutta väärässä tuppaan olemaan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tuolla Pakistanin 105:llä ei varmaan voiteta matsin matsia mutta väärässä tuppaan olemaan.

Tämäkin laji on kehittynyt ja tietenkään ennenkään 105 ei ole juurikaan riittänyt voittoon. Viime vuosina 300 on pidetty jonkinlaisena rajana huipputulokseen, vaikka nykyään saattaa olla aivan paperia. Edelleen ne olosuhteet vaikuttavat, mutta tuollaiseen ei voi tuudittautua vaan saattaa helposti 400 tarvita ja jopa enemmänkin sitten, kun peli on kova.

Tai no ei siis helposti, kun historia tuntee vain kaksi ottelua missä molemmat ovat lyöneet yli 400. Silti kolmella sadalla ei enää vielä voi rauhassa teetä juoda, kun peli kestää sen 60min.

Englanti oli kliininen ilman hätäpäivää joutuen silti kuitenkin pelaamaan tosissaan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Vaikka oikea joukkue voittikin, niin oli taas aamupeli aivan yksipuolista. Lasith Malingaa on toki aina hieno katsoa ja hänellekin täytyy olla viimeiset kisat. Nyt kannattaa katsoa legendaa ennen kuin nuoriso ryntää kentille.

Sen sijaan päivän toisessa pelissä Afganistan aloitti todella upeasti historiansa ensimmäisessä MM-ottelussa ylivoimaista vastustajaa vastaan. Voittoon ei ole mahdollisuutta ellei jotain aivan kummallista tapahdu, mutta saatiin sentään kisojen ensimmäinen peli mikä ei ole täydellinen ylikävely ja toisenkin pitää vähän miettiä miten tämä hoidetaan kunnialla.

Tauolla näytetään Shane Warnea. Hänkin täyttää jo 50 syksyllä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Nämä on näitä kehitystarinoita mitä tarvitaan. Bangladesh ei tässä kohtaa ole tuhkimotarina eikä tämä ole mikään jättiyllätys sinänsä. Altavastaajana Etelä-Afrikan kimppuun kuitenkin ja hieno voitto tulossa. Viime kisoissa olivat jo puolivälierissä ja jotain siellä on varmasti tehty ainakin oikein.

Kuka tietää, jos siitä vielä pari napsua parantaisi.
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Etelä-Afrikan voi jo laskea pois välieriin menevistä. Intia tekee oman avauksensa viikolla, saadaan jonkinlaista ymmärrystä heidän iskukyvystään.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Nämä on näitä kehitystarinoita mitä tarvitaan. Bangladesh ei tässä kohtaa ole tuhkimotarina eikä tämä ole mikään jättiyllätys sinänsä. Altavastaajana Etelä-Afrikan kimppuun kuitenkin ja hieno voitto tulossa. Viime kisoissa olivat jo puolivälierissä ja jotain siellä on varmasti tehty ainakin oikein.

Kuka tietää, jos siitä vielä pari napsua parantaisi.

Aina jotenkin miettinyt tuota Bangladeshia, että on "pikkumaa" siinä Intian kupeessa. Mutta kuitenkin kun miettii että maassa asuu jengiä 160-170 miljoonaa niin luulisi siitä löytyvän suht helposti kilpailukykyinen joukkue maan suosituimmassa urheilulajissa.

Ehkä tänä vuonna pääseekin tosissaan haastamaan lajin suuria maita. Jää nähtäväksi.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Intia tekee oman avauksensa viikolla, saadaan jonkinlaista ymmärrystä heidän iskukyvystään.

Tämä laillinen striimi on toiminut kuin maailmanmestari.

Todellinen koetus tulee nyt, kun Intia pelaa. Kestääkö serverit. Kaikki ei tietenkään juuri saman palvelun kautta katso, mutta maailmanlaajuisesti pari miljardia katsoo.

Sitä on ehkä vähän vaikea ymmärtää, jos miettii vain Stanley Cupia.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
"Cricket World Cup: Pakistan shock England at Trent Bridge"

Toimttajien sulkakynät käy nyt kuumana. Aivan uskomaton taistelu mikä jää historiaan eri lukujen takia. Ensin piti olla helppo voitto, mutta sitten Pakistan kiukutteli, Englanti romahti ja lopulta loppuun asti taisteltiin.

Englannin leiristä kerrotaan, että tärkeintä on nyt olla panikoimatta ja niinhän se onkin. Kaikki ottelut mukaanlukien eri vastustajia vastaan Pakistan oli hävinnyt 11 edellistä peliään.

Kohtuulliseen paikkaan tuli tälläinen pieni veto.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Virat Kohli nyt ja selostaja tuumasi "the world is watching". Sitä ei vain ymmärretä kuinka iso asia tämä on yli miljardin asukkaan maassa ja muuallakin.

En tiedä mistä löytyisi, mutta muistan vanhan valokuvan missä poliisitkin seisoi autonsa katolla nähdäkseen pelin aidan yli. Jotenkin vaikkapa Suomessa ei ehkä tuollaista tapahtuisi. Tai ainakin kenkää tulisi.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kommentaattorit lyö tuomareita kuin vierasta sikaa, mutta nyt on kyllä ollut kummallinen määrä haastoja mitkä ovatkin sitten menneet ihan muulla tavalla mitä kentällä on arvottu.

Viimeisin oli jo niin väärä tuomio, että se on ihan hyvä kuinka haastoja on ja sitten saatiin asia todella nopeasti muutettua. Videotekniikan kehittyessä sitä aina joskus miettii mitenköhän erilaisia historian kirjat olisi, jos aina olisi saatu edes lähes oikeita tuomioita.

Tuomarierheet kuuluu joka lajiin ja on tietynlainen suola, mutta joku raja pitää olla, vaikka alkusarjaa vasta pelataankin.
--

Samaan aikaan tuli kisojen upein koppi ja odotellaan kunnes se saapuu YouTubeen ja sitä odotellessa kannattaa muuten katsoa tämä edellinen:

https://www.youtube.com/watch?v=h7GqCq61Y_E
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Virat Kohli nyt ja selostaja tuumasi "the world is watching". Sitä ei vain ymmärretä kuinka iso asia tämä on yli miljardin asukkaan maassa ja muuallakin.

En tiedä mistä löytyisi, mutta muistan vanhan valokuvan missä poliisitkin seisoi autonsa katolla nähdäkseen pelin aidan yli. Jotenkin vaikkapa Suomessa ei ehkä tuollaista tapahtuisi. Tai ainakin kenkää tulisi.

Intiassa tapahtuu aika monta muutakin asiaa mitä Suomessa ei tapahdu - tai mistä Suomessa saisi kenkää.

Se on kyllä ihan totta, että kriketti on aivan järjettömän iso laji seuraajien määrää tarkastellen - vaikkei sitä välttämättä ole sitä pelaavien maiden suhteen. Aika monessa isossa krikettimaassa kuitenkin jalkapallo tai rugby on se #1 laji - pl. Intia, Nepal, Bangladesh, Pakit, Sri Lanka ja Afghanistan.

Brittien siirtomaita / brittien kansanyhteisöön kuuluvien maiden juttuhan tuo käytännössä on.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Brittien siirtomaita / brittien kansanyhteisöön kuuluvien maiden juttuhan tuo käytännössä on.

Tähän ei olla saatu vastausta miksi Intia ei menesty jalkapallossa. Uskon syyn olevan saman kuin Suomessa, pesäpallo vie niiden juniorimassan.
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Tähän ei olla saatu vastausta miksi Intia ei menesty jalkapallossa. Uskon syyn olevan saman kuin Suomessa, pesäpallo vie niiden juniorimassan.

No eihän futarilla juuri tulevaisuutta ole Intiassa - kriketillä voi tehdä hyvänkin toimeentulon itselleen. Intialainen futisfani ei ole intialaisen futiksen fani - sen sijaan intialainen kriketin fani on intialaisen kriketin fani. Tuossa maassa myös sosiaalinen sekä vanhempien paine vaikuttaa aika paljon siihen mitä aletaan harrastamaan. Futis on varmaan siellä virkkauksen kanssa kilpailemassa viimeisistä sijoista. Ainakin vielä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Taas oli aivan järkyttävä tuomio, sekunnissa review ja sekunnissa päätös, että kentällä oleva tuomari oli täysin väärässä.

Tässä rupee miettimään kuinka paljon lisääntyvät ja loputtomat videot heikentää tuomareiden tasoa. Sitähän voi oikeastaan vihellellä ja puhallella miten sattuu, kun kyllä video sitten korjaa.

Toki voi saada kenkää jossain palautekeskustelussa, mutta sitten se uusi tuomari tekee samaa. Kuinkahan kaukana olemme kokonaan automatisoidusta tuomaroinnista. Kamera vain joka nurkkaan ja siihen algoritmi milloin pilli soi.

Tuo oli vain kielikuva, kriketissähän ei tietenkään pilliä käytetä vaan käsimerkkejä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Nyt on iso uutinen:

"Yuvraj Singh: India all-rounder retires from international cricket"

https://www.bbc.com/sport/cricket/48582537

Näitä uutisia missä miettii mihin nämä kaikki vuodet vieri. Maailmassa on muitakin legendoja, mutta nyt on yksi kovimmista. Ja aivan uskomaton kansallisankari, onneksi oli ilo nähdä paikan päällä hänen pelaavan.
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Yksi odotetuista alkusarjan otteluista, New Zealand - India, meni tänään pistejakoon kun sade perui pelin. Tämä tosin sopiii paremmin kuin hyvin, molemmat toivon näkeväni välierissä ...

Tästä sitten pieni koppi tältä päivältä, Sheldon Cottrell: https://www.youtube.com/watch?v=IcBCm6bsKKI Säännöissä ei tosiaan ole mitään epäselvää, vaikka tarkistus tehtiin. Ei ollut yli köyden pallo kourassa, niin ei ollut.

Superpsiksessä hehkutettiin jopa Pohjois-Amerikan taivastelleen IPV:n Teemu Nurmion superkoppia, komeahan se oli Tahko Pihkalan peliin mutta Sheldon joutui käyttämään pelisilmää omassaan. Molemmat upeita mutta Sheldodin koppi ois Superin pojilta jäänyt saamatta, näin uskoisin kun rajarike huomioidaan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Nyt mennään, Intia - Pakistan. Tätä ei vain valkoihoinen voi ymmärtää. Lippuarvontaan tuli 800000 hakemusta. Yksittäinen alkusarjan ottelu ja tv-katsojia on reilusti toista miljardia.
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Nyt mennään, Intia - Pakistan. Tätä ei vain valkoihoinen voi ymmärtää. Lippuarvontaan tuli 800000 hakemusta. Yksittäinen alkusarjan ottelu ja tv-katsojia on reilusti toista miljardia.

Jääkiekko kun saadaan Intian ja Pakistanin kansallislajiksi, niin saattaisi olla alkusarjan kiekko-ottelussakin miljardiyleisö.

No näin ei toki tule käymään - vaikka entinen emämaa A-sarjassa pelaakin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös