Eduskuntavaalit 2019

  • 395 193
  • 3 925

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaalitulos oli sellainen, että tulkoon minkälainen hallitus tahansa, niin koko vaalikautta se ei istu.
Uudet vaalit on odotettavissa!
En usko minäkään, että hallitus istuisi vaalikauden loppuun. Uusia vaaleja ei välttämättä tule. Veikkaan, että jossain vaiheessa muodostetaan porvarihallitus.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nopeat puoluekohtaiset huomiot:
KOK -- teflon, johon ei paska tartu. Vielä pari kuukautta sitten tätä poppoota syytettiin jotakuinkin isoaitinsä myymisestä teurastamoon. Äänestäjät kuitenkin ostivat talousviisaan puolueen, jonka johtaja voi samassa lauseessa syyttää muita miljardilupauksesta ja luvata miljardin veronalennukset huomaamatta asiassa mitään erikoista. Orpolta itse asiassa käsittämättömän kova suoritus.
Ei tuossa olekaan mitään erikoista. Ei veronkorotusten ja veronalennusten suhde ole symmetrinen. Siinä missä miljardin veronkorotukset eivät välttämättä tuota miljardia, koska korotuksilla on taloutta hidastavia vaikutuksia (laskee työllisyysastetta), niin miljardin veronalennukset eivät välttämättä tee miljardin aukkoa verotuloihin, koska sillä on taloutta edistäviä vaikutuksia (nostaa työllisyysastetta). Viimeksi tämä nähtiin yritysveron laskulla, jonka lopputuloksena valtio keräsi enemmän verotuloja.

Suomessa n. 17,0% äänestäjistä ymmärtää tämän asian.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Mielenkiintoinen kysymys on tietysti se, että Rinne tarvitsee noista kolmesta puolueesta yhden mukaan hallitukseen ja onko näistä joku riittävän kiinnostunut lähtemään mukaan ryhmään, jossa mukana Vihreitä ja ehkä jopa Vasemmistoliitto SDP:n kanssa. Ainakin kaikilla näillä kolmella puolueella on mahtava kiristyksen paikka ja sitä he tietysti tulevatkin käyttämään oikeutetusti.

Keskustahan tuohon sopii kuin nena paahan, silla takki kaantyy rivakasti aina sen mukaan, miten tarvitsee. Mitas tuo SDP+Kesk+Vihr+Vas olisi, 107 paikkaa?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vaalitöiltä ei ole kommentoida ehtinyt, joten nyt. Hyvin meni vaalit. Jopa erinomaisesti. Edustajien keski-ikä putosi ja naisia valittiin enemmän kuin koskaan. Vihreissä jopa 17-3 naisten eduksi, joka mun silmin on sinällään kehnohko jakauma, mutta toisaalta tuo koko eduskunnan kokoonpanoa katsoen naisten äänen paremmin esille. Suomi on niin tärkeiden asioiden äärellä, että nuorempien on syytä saada näkemyksensä aiempaa paremmin eslle. Vastaavasti persut on nimenomaan miesten puolue ja valta on tullut kaupunkikeskusten ulkopuolelta (pl. Halla-ahon äänet), joten siirtymä nimenomaan kepusta persuihin on selviö. Ideologisia eroja löytyy tuloksen perusteella, mutta uskon edelleen SDP:n ja Kokoomuksen sopineen hallitusratkaisusta etukäteen, jos toinen on suurin kaikista. Tällöin hallitus koottaisiin todennäköisesti SDP:n, Kokoomuksen, Vihreiden ja RKP:n varaan + todnäk KD mukaan, jotta enemmistö on riittävä. Persuille ei paikkaa aukeaisi, ei myöskään vassareille. Sipilän Kepu hamuaa hallitukseen, mutta tuskin päätyy sinne. Kepu puolestaan päätyisi mielellään Sipilästä eroon, mutta Sipilä on maksanut ja maksattanut puolueen velkoja isolla kädellä, joten oisko asema suojattu.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Ja tuossa olisikin aika hyvät kompromissit, ainakin omasta mielestäni.

Jees, kyllä mäkin siitä tosiaan lähtisin, että kaikkea ei voi saada, vaan on osattava tulla vastaan tarpeeksi. Vasemmistoliitolta tuo ei ole oikeen koskaan tainnut onistua, joten olisi todella hankala hallituskumppani oikeastaan kaikille. Saattaisi olla sitä jopa demareille, eli pakko jättää ulos, ellei halua tapella ihan kaikesta.

5 puoluetta taitaa olla liikaa...? Joten tuo Cobolin tekstissä esiintynyt SDP, Kokoomus, Vihreät ja RKP voisi olla jopa toimiva. Persut sinne tavallaan kuuluisi kansanäänen pohjalta, mutta eikös jokainen jo tyrmännyt vaihtoehdon vaalikeskusteluissa.
 
Liekkö mahdollista muodostaa minkäänlaista hallitusta. Rinne on luvannut kaikille jotain ja joutuu joko rikkomaan vaalilupauksensa heti alkuun tai ottamaan persut hallitukseen. Sittenkin tulee syötyä sanat. Jotenkin tuntuisi, että ei tuosta tuloksesta saa muutkaan hallitusta aikaiseksi ja isoin este on eri arvopohja persujen kanssa. Persut olisi edelleen helpoin kohde lehmänkaupoille, mutta ei taida muut nähdä asiaa niin. Uudet vaalit heti vain niin säästytään farssilta.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Kaikista vähiten haitallinen hallitus olisi demarien, persujen ja kokkareiden hallitus. Ulkopolitiikka ja EU-hössätysministeriöt kokkareille, persuilla valtion kassakaapin ja sisäisen turvallisuuden pestit. Mahdollisuus tähän on tietenkin lähellä nollaa, mutta tuolla kokoopanolla ei välttämättä kovin pahaa fiaskoa syntyisi. Olisi siinä sekin hauska puoli, että kuinka vihervasemmisto räjähtäisi.
 
Viimeksi muokattu:

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Liekkö mahdollista muodostaa minkäänlaista hallitusta. Rinne on luvannut kaikille jotain ja joutuu joko rikkomaan vaalilupauksensa heti alkuun tai ottamaan persut hallitukseen. Sittenkin tulee syötyä sanat.

Mitas tuota hallitusta Ruotsissa SD:n kanssa ankyroidessa vatuloitiin, joku 4 kuukautta? Saattaa olla samat meiningit edessa taalla, kun demokratia tuntuu kiinnostavan vain silloin, kun asioista ollaan Oikeaa, Virallista Mielta. (Joka tietysti sotii demokratian ideaa vastaan.)
 

Van Cleef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, suomalainen/kansainvälinen jääkiekko
Semmonen tulos. Pääasia ettei PS ollut suurin.
Väitän, jos Marin olisi vetänyt SDP:n vaaleihin, voitto olisi ollut selkeämpi. Rinteen viimeiset vaalitentit oli kieltämättä melkoista haparointia. Näkyy mielestäni tuloksessa.
Hieman yllätti ettei Siniset saanut yhtään läpi kun vertaa, että Liike Nyt sai kuitenkin Harkimon. Heidän ongemansa oli, että miksi äänestää heitä kun voi äänestää PS:ää.
Väitän, että jokainen ryhmästä Lindström, Elo, Terho, Mattila, Niinistö olisi PS:ssä mennyt läpi.
Vihreät ja Vasemmistoliitto selkeät voittajat. Molemmilla erinomaiset puheenjohtajat. Selkeä viesti ja hyvin tuotu ne esille. Sitä voi kuvitella, jos esim. Vihreät olisi mennyt vaaleihin Touko Aallolla... Haavisto sai sen luisun pysäytettyä.
PS verrattuna viime vaaleihin, ei merkittävää muutosta. Toki iso nousu kesken vaalikauden olleista tuloksista. Syynä kannattajien lyhyt muisti ja maahanmuuttokeskustelun mutkat suoriksi vetäminen, joka resonoi. Ja Rinteen haparointi.
Lyhyestä muistista kertoo myös Halla-Ahon äänimäärä. Hänen menneiden vuosien kirjoitukset on mukavasti unohdettu.
Kokoomus varmasti tyytyväinen vaalitukokseen. Ennakko-odotukset tarjoili pahempaa.

Veikkaisin, että SDP-Kokoomus-Vihreät-RKP-(Vasemmistoliitto) akselia lähdetään rakentamaan.
Isoin kysymys saako SDP ja Kokoomus yhteisen sävelen. Muiden kanssa ei ongelmaa liene.
Vaikea kuvitella, että SDP lähtisi PS:n kanssa yhteen.
 
Viimeksi muokattu:

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
EU-myönteisyys on tärkeintä Kokoomukselle niin pitkään kun he jatkavat Stubbin, Käteisen ja Orpon linjoilla. Tämän takia Kokoomus ei myöskään mene hallitukseen persujen kanssa.

Olen helpottunut, että edes joku ottaa huomioon Euroopan Unionin. Olisi erikoista, että kokoomus, jonka aloitteesta Fidesz-puolue potkittiin pois EPP:stä, aloittaisi yhteistyön tulevan EU-puheenjohtamaan hallituksessa.

En usko minäkään, että hallitus istuisi vaalikauden loppuun. Uusia vaaleja ei välttämättä tule. Veikkaan, että jossain vaiheessa muodostetaan porvarihallitus.

Minä taas uskon, että pääministerin paikka pysyy demareilla, mutta demareiden sisällä alkaa kuulua samanlaista kolinaa kuin kokoomuksessa Stubbin aikana. Timo Harakka sai näissä vaaleissa vaatimattoman äänimäärän, mutta Rinteen takana on kärsimätön joukko demareita, jotka eivät pysty katsomaan Rinnettä neljää vuotta. Draaman ystävänä odotan, että Urpilainen ottaa Rinteestä revanssin ensi kesän puoluekokouksessa.
 

molari

Jäsen
Se missä Kokoomuksen on sitten ihan kunnolla tultava vastaan, niin on tuo vanhustenhuollon yksityistämis-asia. Vaikuttaisi siltä, että tulevaisuudessa ne palvelut pitävät olla pääosin valtion alla, tai kauniiden vaalipuheiden jälkeen mikään ei taaskaan muutu sillä saralla.

Mihin tässä sitten raja vedetään. Suomessa on jo erittäin paljon kuntia, joissa tk-palvelut ja vanhustenhuolto on ulkoistettu ja uusia valmiita suunnitelmia on lisää. Kunnilla ei ole sen enempää resursseja, taitoa tai ennen kaikkea varaa tuottaa tuota itse. Tehdyt sopimuksetkin ovat usein pitkiä. Puheista ja lupauksista huolimatta yksityistäminen luultavasti vain kiihtyy tai sitten kunnat ottavat valtiolta löysät pois.
 

Epätietoinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
Liekkö mahdollista muodostaa minkäänlaista hallitusta. Rinne on luvannut kaikille jotain ja joutuu joko rikkomaan vaalilupauksensa heti alkuun tai ottamaan persut hallitukseen. Sittenkin tulee syötyä sanat. Jotenkin tuntuisi, että ei tuosta tuloksesta saa muutkaan hallitusta aikaiseksi ja isoin este on eri arvopohja persujen kanssa. Persut olisi edelleen helpoin kohde lehmänkaupoille, mutta ei taida muut nähdä asiaa niin. Uudet vaalit heti vain niin säästytään farssilta.
Uudet vaalit olisi kyllä miellyttävä yllätys, mutta en jaksa uskoa siihen. Selväähän se on, että SDP ei pysty pitämään varmaan edes puoliakaan vaalilupauksista, mikä onneksi tarkoittaa sitä että viimeistään neljän vuoden päässä olevissa vaaleissa ovat sijoilla ynnä muut.

Mielestäni ainut vaihtoehto hallituksen muodostumiseen on siinä, että SDP tulee ihan hemmetisti vastaan. En näe mitään järkeä siinä, että joku PERKOKES-linjasta lähtisi hallitukseen SDP:n ehdoilla. Ja ilman näitä hallitusta ei voi muodostua. Jotenkin luulen, että Perussuomalaisetkaan ei edes lähde hallitukseen vaikka vähän lupailtaisiin myönnytyksiä maahanmuuttopolitiikkaan. Neljä vuotta oppositiossa ja Perussuomalaisilla on erinomaiset mahdollisuudet olla se suurin puolue.
 

SlamDunk71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kaikista vähiten haitallinen hallitus olisi demarien, persujen ja kokkareiden hallitus. Ulkopolitiikka ja EU-hössätysministeriöt kokkareille, persuilla valtion kassakaapin ja sisäisen turvallisuuden pestit. Mahdollisuus tähön on tietenkin lähellä nollaa, mutta tuolla kokoopanolla ei välttämättä kovin pahaa fiaskoa syntyisi.
Samaa mieltä. Jos hallitus koostuu demarit, Kepu, vihreät ja vassarit linjalle niin täytyy ullakolle hommata ase sisällissotaa varten. No ei kuitenkaan ihan noin kärjistäen mutta fiaskon ainekset aistittavissa.
 

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Rinne jo poissulki Persut aamutelevisiossa. Näin ollen kaksi vaihtoehtoa:

1. SDP+Kok+Vihr+RKP(+KD)= 107 (112)

Sillisalaatti ja jompi kumpi suurista joutuu tekemään suuria kompromisseja, todennäköisesti SDP koska Kokoomuksella ei tarvetta lähteä hallitukseen. Lisäksi SDP jäisi tässä hallituksessa vähän "yksin" ja haluaisi ehkä Vasemmiston mukaan tukemaan mutta sitten mielessä kolkuttelee sixpäkki.

2. SDP+Keskusta+Vihr+Vas+RKP = 116

Lähteekö keskusta oikeasti mihinkään vaikka niin uhosivat eilen? Voisi olla poliittinen itsemurha tyyliin siniset. Lisäksi tuo hallitus olisi melkoinen katastrofi kun laskusuhdanne kolkuttaa oven takana; tulonsiirtoja, veronkiristyksiä, kaikille vähän lisää...
 

Epätietoinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
Ei Kokoomuksella ole mitään pakottavaa tarvetta lähteä hallitukseen tekemään vasemmistolaista politiikkaa. Kokoomuksen edustajamäärän kasvaminen voidaan tulkita siten, että kansa haluaa kokoomuslaisempaa politiikkaa. Lähtökohtaisesti kokoomukselle ei ole tarjolla painavampaa salkkua kuin mitä sillä jo viime kaudella oli.

SDP:n seuraavan puoluekokouksen jälkeen oltaneen tilanteessa, jossa Suomen pääministeri on Sanna Marin. Houkuttelevammaltakin tulevaisuus voisi näyttää.
Siis näinhän se onkin. Tarkoitukseni on ollut sanoa siis, että Kokoomus lähtee hallitukseen vain mikäli SDP tulee hemmetisti vastaan.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Näin väliheittona, niin mitenkäs Vihreiden nimenvaihdon laita? Yksinkertainen "Feministit" olisi paljon kuvaavampi. Kun kattoo tota Pekka Haaviston Feministien rosteria, niin kyllä se viimeinenkin soininvaaralaisuus katosi.

Hankaluuksia on varmasti luvassa, kun järjen ääni Pekka jättää pestinsä ja puolueen edustajat ovat jakautuneet, niin epätasaisesti. Jyrki Kasvin kaltaisten hahmojen tippuminen tekee ison loven puolueen mahdollisuuksille.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minulla on sellainen tunne, että jos asia on yhtään Sipilästä kiinni, niin hän kyllä vie Keskustan seuraavaankin hallitukseen tappiosta huolimatta. Ministeri on aina ministeri. Henkilökohtaisesti tosin koen hänet epämiellyttävimmäksi poliitikoksi koskaan. Kaikki tehdään vallan eteen, Paavon jalanjäljillä ollaan.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Mihin tässä sitten raja vedetään. Suomessa on jo erittäin paljon kuntia, joissa tk-palvelut ja vanhustenhuolto on ulkoistettu ja uusia valmiita suunnitelmia on lisää. Kunnilla ei ole sen enempää resursseja, taitoa tai ennen kaikkea varaa tuottaa tuota itse. Tehdyt sopimuksetkin ovat usein pitkiä. Puheista ja lupauksista huolimatta yksityistäminen luultavasti vain kiihtyy tai sitten kunnat ottavat valtiolta löysät pois.

Niin, tuo on se jumppaus joka täytyy nyt käydä läpi ihan täysin seuravaan 4 vuoden aikana.

Vanhustenhuollon tarve tulee vain lisääntymään jatkossa, joten täytyy laittaa enemmän rahaa sinne, ja työntekijöiden peruspalkkoja on ruotsin tyyliin jonkin verran nostettava, että sinne saadaan kotimaisia(kin) työntekijöitä enemmän. Valtiot ja kunnat ovat tietysti tässä se juttu, ja minkälaisia ja minkä pituisia yksityisiä sopimuksia siellä on nyt menossa. Esperi-caren laitoksia on suljettu, joten sopimuksen voi varmasti myös purkaa, kun väärinkäytöksiä on noin paljon.

Ei yksityistämistä tarvitse kokonaan unohtaa, mutta se ei voi olla enää noin suuressa roolissa tässä hommassa. Sen ymmärtänee myös Kokoomus noiden kauhujuttujen jälkeen, joilta (kaikki puolueet) ovat ummistaneet silmänsä vuosikaudet. Siinä yksikään ei ole ollut toistaan parempi, vaan pohjaan on menty ja pahasti. Nyt pitäisi sitten nostaa se kone merestä ylös.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Suomen taloustilanne voi heikentyä jo pelkästään sillä, että SDP on suurin puolue. Moni yrittäjä nyt pähkäilee päässään, että minun asemaani saattaa tulla heikennyksiä ja tähän aletaan varautua karsimalla investointeja yrityksen kasvamiseen. Aivan kuten autoverojen suhteen pelkät mielikuvat tulevaisuuden kehittymisestä ohjaavat voimakkaasti kehittymisen halua, myös yrittäjyydessä jossa kasvaminen yleensä vaatii että otetaan riski ja luotetaan tulevaisuuteen.

On myös mielenkiintoista miten nais enemmistöineen vihreät julistautuvat nyt feministeiksi, kun heidän käsittääkseni piti olla tasa-arvon puolue. Onhan jo periaatteena jonkun sukupuolen suosiminen kaukana tasapuolisesta ajatusmaailmasta. Toki vihreillä suppea laatikon sisäinen itsekäs ajatusmaailma on muutenkin perinteisesti ollut se juttu, josta sitten lopulta kärsii niin tasa-arvo kuin ympäristökin.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Näin väliheittona, niin mitenkäs Vihreiden nimenvaihdon laita? Yksinkertainen "Feministit" olisi paljon kuvaavampi. Kun kattoo tota Pekka Haaviston Feministien rosteria, niin kyllä se viimeinenkin soininvaaralaisuus katosi.
Nimiä en halua heittää, koska se paljastaisi kuinka vähän Vihreistä oikeasti tiedän, mutta pikaisesti kun pudonneita katsoi, niin siellä taisi olla viimeiset oikealle suuntautuneet soininvaaralaiset? Ei heitä enää montaa ollut, mutta kamalaa katsoa millaiseksi puolueeksi Vihreät on muuttumassa. Mielenkiintoisia ehdokkaita siellä on pitkään ollut, mutta tuo feministikommunismi-aate on noussut liian vahvaksi. Tolkun työssäkäyvälle ihmiselle ainoaksi vaihtoehdoksi Satakunnassa jää äänestää joko Kokoomusta tai antaa protestiääni Persuille.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Näin väliheittona, niin mitenkäs Vihreiden nimenvaihdon laita? Yksinkertainen "Feministit" olisi paljon kuvaavampi. Kun kattoo tota Pekka Haaviston Feministien rosteria, niin kyllä se viimeinenkin soininvaaralaisuus katosi.

Järkyttävää myötähäpeää aiheutti eilen Ohisalon - tähyillään kohti feminististä hallitusohjelmaa. Hei cmon, tasa-arvon edistämisen asialla saa olla toki olla, mutta jotain järkeä tuohon miten asiat esittää. Mutta paljastaa millaisessa kuplassa tuo porukka kuitenkin elää, Helsingin äänimäärä monille tuosta porukasta yhtäkuin maatason menestys.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lähteekö keskusta oikeasti mihinkään vaikka niin uhosivat eilen? Voisi olla poliittinen itsemurha tyyliin siniset.
Mitäs luulet, jos joku erehtyy antamaan niille osana jotain lehmänkauppaa maakunnat täydellä määrällä ja täysin valtuuksin, ja toki niin, että rahoitus kaadetaan suoraan valtion kassasta? Lähelle jo pääsivät päättyneellä kaudella tuota unelmaansa.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Olen samaa mieltä, että Kokoomus ei lähde talouspolitiikkaansa myymään hallituspaikan vuoksi. SDP taas on kusessa ilman Kokoomusta jo ihan paikkojenkin takia, kun Mestari ei kelpaa missään olosuhteissa. Jos kokkarit ja persut on oppositiossa, niin se vasta tuhoisaa onkin demareille. Lopputuloksena olisi siis äärimmäisen vahva oppositio ja sillisalaatti-hallitus.

Sinisten kohtalosta olen onnellinen. Saivat nähdä mitä totaalinen takinkääntö ja härskin läpinäkyvä oman edun tavoittelu saa aikaan. Edes täällä pohjolassa ei olla niin tyhmiä, ettei tämän läpi olisi nähnyt. Siinä teille tulevaisuutta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös