Jääkiekon oppiminen (pelikirja/strategiat)

  • 4 833
  • 11

GeneRation

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ajattelin avata ketjun tälläiselle, sillä huomasin itse turhautuneeni omaan osaamiseeni jääkiekosta.

Tiedän erinomaisesti oman suosikkijoukkueeni parhaat pistemiehet eri vuosilta, pelaajien pelityylit, muiden joukkueiden pelaajien nimet ja vahvuudet, mutta en tiedä pelitaktisista asioista juuri mitään. Haluan itse oppia enemmän jääkiekon pelikirjoista/strategioista. Olen seurannut jääkiekkoa vuodesta 1994, sekä lukenut jatkoaikaa ainakin vuodesta 2004, mutta tietämykseni pelitaktisista asioista on hävettävän heikko.

Osaan jokseenkin tunnistaa hitaat lähdöt, nopeat lähdöt ja träpit jne., mutta en osaa hahmottaa suurempaa kuvaa siitä mitä valmentajat haluavat pelaajiltaan. Näen ehkä sen, jos pelaajat haluavat päästä lyhytsyöttöpelillä paineen alta tai heittävät hyökkäyspäädyssä pitkää päätyyn, mutta en osaa lukea pelin muita taktisia nyansseja toivomallani tavalla.

Toivomukseni on, että ketju voisi opastaa jääkiekkoon syvällisemmin. Mitä jääkiekko-otteluissa tulee seurata, jotta pääsee perille siitä millaista pelitapaa valmentajat haluavat pelaajien toteuttavan? Minkälaisia pelitapoja on olemassa? Mitä tulee tehdä, jotta jääkiekkoa oppisi paremmin? Miten pelitaktisia asioita tulisi seurata, jotta pääsee paremmin perille siitä, mitä kyseinen joukkue yrittää toteuttaa? Entä onko olemassa "jääkiekkokouluja", joissa voisi oppimismielessä tutustua pelikirjoihin tai siihen miten peliä voisi seurata analyyttisemmin?

Kaikki jääkiekon oppimiseen liittyvät vinkit ovat tässä ketjussa tervetulleita.

Kiitokset vastauksista!
 

Viivapelote

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mielenkiintoinen ketju ja hieno avaus @GeneRation. En itsekään toki juurikaan ymmärrä taktiikasta ja pelitavasta. Vinkkinä kuitenkin sinulle voisin sanoa, että kannattaa lähteä liikkeelle tarkkailemalla miten pelaajat kentällä sijoittuvat. Esim. Miten hyökkääjät sijoittuvat avauspelissä(hakeeko sentteri alhaalata kiekkoa, kärkkyykö laituri pitkää syöttöä vastustajan sinisellä), miten puolustajat sijoittuvat puolustuspelissä(pelaavatko aluetta vai miestä, tuplaavatko kiekollisen) ja mitkä ovat viisikon etäisyydet.

Pelitapaa kuitenkin usein hieman ylikorostetaan suomalaisessa lätkäkeskustelussa. Maalitkin kuitenkin usein syntyvät jonkun virheestä. Pakki häviää kaksinkamppailun, hyökkääjä hukkaa oman miehensä tai veskari imuroi. Olennaista ei niinkään ole se mikä on pelitapa vaan, että kaikki kentällä olevat noudattavat sitä. Ideahan on se, että jokainen pelaaja tietää mitä tehdä kentällä ja tietää mitä muut tekevät. Hyvin harjoiteltuna tämä näyttäytyy sillä, että koko viisikko ajattelee samalla tavalla.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
En ole mikään asiantuntija.

Puolustuspelaamisessa (etenkin KA ja HA) helppo katsottava sen lisäksi, että katsoo missä pelaajat ovat, on tarkkailla liikesuuntia ja mailojen asentoja, eli mikä syöttö halutaan ottaa pois ja mihin suuntaan halutaan peliä ohjata. Lisäksi karvauksen valinnat ja variaatiot, esim. ajetaanko maalin takaa kiinni silloin, kun vastustajan hyökkääjillä on luistelusuunta alaspäin hakemaan avausta, jolloin pakotetaan pakki nousemaan tai vastustaja syöttelemään omalla alueella.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Lisäksi karvauksen valinnat ja variaatiot, esim. ajetaanko maalin takaa kiinni silloin, kun vastustajan hyökkääjillä on luistelusuunta alaspäin hakemaan avausta, jolloin pakotetaan pakki nousemaan tai vastustaja syöttelemään omalla alueella.

Tästähän on hyvä ottaa yksittäinen teema pelin seurantaan. Kaiken seuraaminen ei taida olla mahdollista kuin videosulkeisilla, ja liian ison kakun haukkaaminen vie varmasti ilon pelin seuraamisesta. Eli tyyliin seuraavaasti...

- mikä on vastustajan asetelma siinä kohtaa, kun lähdetään paineistamaan maalin takaa?

- miten omat pelaajat reagoivat kärkikarvaajan aloitteeseen?

- huomioidaanko puolustajan kätisyyttä, esim. pakotetaan tuomaan rystyllä kiekko maalin takaa?

Saa jatkaa...
 
@palle fontän jo hyviä vinkkejä jakoikin. Ihan yleisellä tasolla siihen "syventämiseen" tarvitsee tosiaan todennäköisesti ainakin alkuun katsella videoita. Itse yritin aikoinaan opiskella niin, että esimerkiksi harhasyöttöjen kohdalla kelailin ja pysäyttelin videoita. Jääkiekko on niin nopea laji, että kaiken oleellisen huomioiminen on alkuun täysin mahdoton tehtävä. Kuva stillille, katsoo molempien joukkueiden pelaajien sijoittumista ja sekunti eteenpäin ja sama homma. Sitten kun oppii havainnoimaan sijoittumista jo nopean pelin tiimellyksessä, voi ruveta seuraamaan noita mailojen asentoja yms. Tai sitten seuraa vain yhden tietyn pelipaikan edustajien seuraamisia. Esimerkiksi, että missä sentteri on, kun kiekko riistetään oman alueen kulmassa ja mihin suuntaan sentteri lähtee, toimiiko jokaisen ketjun keskushyökkääjä samalla tavalla jne.

Minulle oleellisin osa omaa oppimisprosessia oli tietoisesti siirtää keskittyminen pois kiekosta. Eiväthän pelaajatkaan tuijota jatkuvasti kiekkoa, vaan tarkoitus on pitää pää ylhäällä ja keskittyä siihen, missä muut liikkuvat kentällä. Yksilösuoritukset ovat valtava osa jääkiekkoa ja sen viihdettä, mutta pelitavallisesti jonkun jalkakynän merkitys on käytännössä mitätön, jos vertailukohdaksi otetaan hyökkääjien liike puolustajan avatessa peliä.

Ei sillä, että mulla olisi mitään oikeaa annettavaa mihinkään pelilliseen keskusteluun.
 

Mordjinn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hyvä avaus mielenkiintoisesta aiheesta. Näin maallikkona voisin kuvitella että telkkarista asian opettelu on hankalaa koska koko kenttä ei näy. Joukkueilla lienee käytössään videot jossa ei zoomata kiekkoon.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tästähän on hyvä ottaa yksittäinen teema pelin seurantaan. Kaiken seuraaminen ei taida olla mahdollista kuin videosulkeisilla, ja liian ison kakun haukkaaminen vie varmasti ilon pelin seuraamisesta. Eli tyyliin seuraavaasti...

- mikä on vastustajan asetelma siinä kohtaa, kun lähdetään paineistamaan maalin takaa?

- miten omat pelaajat reagoivat kärkikarvaajan aloitteeseen?

- huomioidaanko puolustajan kätisyyttä, esim. pakotetaan tuomaan rystyllä kiekko maalin takaa?

Saa jatkaa...

Nämä ovat hyviä vinkkejä. Aikanaan erään johtavanakin analyytikkona tunnetun koutsin valmentaman junnujoukkueen avauspelaamisen pystyi totaalisesti tappaamaan laittamalla kärkikarvaajan sinne b-pisteen alakaaren paikkeille. Tuolla joukkueella ei ollut oikein muita pelinavaamisvariaatioita kuin pakin nousu maalin takaa ja syöttö painottomalle puolelle. Ainoa asia mikä piti huomioida oli juuri pakin kätisyys, josta pystyi päättelemään kummalta puolelta maalia hän lähtee nousemaan.
 

Glory Hunter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Club de hockey Canadien
Aikanaan erään johtavanakin analyytikkona tunnetun koutsin valmentaman junnujoukkueen avauspelaamisen pystyi totaalisesti tappaamaan laittamalla kärkikarvaajan sinne b-pisteen alakaaren paikkeille. Tuolla joukkueella ei ollut oikein muita pelinavaamisvariaatioita kuin pakin nousu maalin takaa ja syöttö painottomalle puolelle. Ainoa asia mikä piti huomioida oli juuri pakin kätisyys, josta pystyi päättelemään kummalta puolelta maalia hän lähtee nousemaan.

Muistaakseni ainakin ensimmäisen vuoden joukkue paineli aina SM-hopeaan asti, joten vastustajien valmentajat eivät ainakaan osanneet tätä lukea (pl HIFK).

Itse A-junioriksi asti pelanneena väitän osaavani pelitaktiset asiat ainakin kelvollisesti. Neuvoisin maallikkoa katsomaan pelaajasta riippumatta mihin esim. puolustaja pyrkii ensisijaisesti pelaamaan kiekkoa omalla aluella. Jokaisella joukkueella on se tietty punainen lanka jota pyritään noudattamaan ja suurin osa pelitapahtumista pyritään luomaan tietyn kaavan mukaan. Jos peliä katsoessa jaksaa keskittyä vaikka puolustajien tekemiseen niin saa jo hyvän otannan kyseisen joukkueen vaikka avauspelaamisesta.
 

vilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kauhajoen Karhubasket
Hyvä avaus mielenkiintoisesta aiheesta. Näin maallikkona voisin kuvitella että telkkarista asian opettelu on hankalaa koska koko kenttä ei näy. Joukkueilla lienee käytössään videot jossa ei zoomata kiekkoon.

Tämä on kyllä mielenkiintoinen aihe. Minullakin ollut aina ongelmana se etten oikein osaa analysoida jääkiekkoa. Ja mielelläni luenkin vinkkejä siitä kuinka jääkiekkoa voisi lisää oppia analysoimaan. Kuinka oppia lukemaan jääkiekkoa oikein.

Tällä kaudella minullakin kuitenkin hyvä mahdollisuus oppia lisää jääkiekosta. Hommasin sen Telian All star-passin ja sen myötä näkemieni jääkiekkopelien määrä jälleen kasvaa paljon. Tulen esimerkiksi NHL-kiekkoilua seuraamaan tällä kaudella ennen näkemättömän paljon joka on toki minun mielestäni kiinnostavaa.

Kirjoittelenkin blogiini myös analyysejä jääkiekkopeleistä. Nämä analyysit eivät varmasti ole asiantuntevimpia mitä netistä löytyy, heh. ei lähimainkaan. Vaan opettelen niidenkin avulla vasta tulkitsemaan jääkiekkoa oikein. Ja tuohan noiden tekstien kirjoitus lisää mielenkiintoa jääkiekon seuraamiseen.

Minulla on yleensä just tietty teema mitä koitan yhdessä pelissä seurata. Esimerkiksi karvauspelaaminen, avauspelaaminen, ylivoimapeli ja sijoittuminen. Mitä teemoja voi nyt ollakaan. Jääkiekossakin kuitenkin niin paljon eri yksityiskohtia mitä seurata että alkuun kannattaa varmaan olla joku yksi teema mitä seurata ettei tule liian suurta urakkaa. Tai sitten seuraan yhtä tiettyä pelaajaa

Niin kuin jo sanottua, kiinnostava aihe. En siis itse osaa antaa vinkkejä lätkän seuraamiseen vaan enemmänkin mielelläni luen muiden antamia vinkkejä ja seuraan ketjua isolla mielenkiinnolla.

Edit: ja unohtui tietenkin kirjoittaa että niin se varmasti myös on että televisio-tai tietokoneruudulta voi jääkiekon opettelu olla toki vaikeampaa kun koko kenttää ei näe. Niin kuin jo lainaamassani viestissä todettiinkin.
 
Viimeksi muokattu:

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Edit: ja unohtui tietenkin kirjoittaa että niin se varmasti myös on että televisio-tai tietokoneruudulta voi jääkiekon opettelu olla toki vaikeampaa kun koko kenttää ei näe. Niin kuin jo lainaamassani viestissä todettiinkin.

Kyllä varmasti on. Itse katson HIFK:n matsit kohtalaisen ylhäältä koska tykkään nähdä mahdollisimman laajasti koko kaukalon. Tähän liittyen sellainen sivuhuomio että monen monta kertaa on vieressä tai suoraan pykälää alempana istunut NHL-delegaatioita kynät sauhuten. Varmaan sama homma, eli näät paremmin mitä seurattavat pelaajat tekevät missäkin tilanteissa ja miten he reagoivat, sijoittuvat liikkuvat etc.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Televisioruudulta on sikäli paljon helpompaa analysoida, kun voi ja kannattaa mielenkiintoisen tilanteen tai esimerkiksi maalin tultua ensimmäisenä painaa 30 sekuntia taaksepäin. Mistä tilanne todella rakentuu, kuinka maalintekopaikka syntyy. Sieltä pääsee usein näihin virtauksiin, kenttätasapainoihin, etäisyyksiin ja muihin kiinni, ja ennen kaikkea siihen, miten se toinen joukkue pelasi (usein seuraa tekemistä silmät tiukemmin yhdessä joukkueessa tai osassa pelaajia). Ei tietenkään kaikkea aina näe.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Televisioruudulta ehkä, mutta ei perinteisestä televisiokuvasta. Kyllä se vaatii lähes koko kentän näkemisen samaan aikaan, jotta voi todella seurata miten tilanteet rakentuvat, mitkä ovat pelaajien liikeradat ja ajoitukset. Nyansseihin voi pureutua kyllä TV-kuvastakin. Kelailut toki erikseen, mutta suurin osa tilanteista ei vaadi kelailua, jos osaa jo pelin katsomisen aikana lukea peliä ja nähdä ns. koko kuva. Kannattaa usein tarkkailla esim. syöttöpaikkoja tai tyhjiä paikkoja, miksi joku pelaaja ei mene siihen tai miten joku hakee hyvin, mutta syöttöä ei tule. Nämä ovat usein niitä, mitkä jää televisiosta näkemättä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös