Suomen U20-maajoukkueen paras saavutus arvokisoissa?

  • 4 030
  • 12

Suomen U20-maajoukkueen paras saavutus arvokisoissa?


  • Äänestäjiä
    102
  • Poll closed .
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue voitti tänään historian viidennen maailmanmestaruutensa Kanadassa pelatussa MM-turnauksessa.

Mitä U20-maajoukkueen maailmanmestaruuksista pidät parhaimpana saavutuksena?


1987: Runkosarjan voitto (Kanada ja Neuvostoliitto diskattiin)
1998: Suomi-Venäjä 2-1 ja.
2014: Suomi-Ruotsi 3-2 ja.
2016: Suomi-Venäjä 4-3 ja.
2019: Suomi-USA 3-2
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Vaikea kysymys kyllä, koska onhan kaikilla mestaruuksilla ansionsa. Jos jotain pitää nyt valita, niin päädyn valitsemaan sen ensimmäisen.

Ensimmäisen mestaruuden osalta itseäni vähän häiritsee, että sen yhteydessä aina korostetaan Suomen päätyneen mestariksi siksi, koska Kanada ja Neuvostoliitto hylättiin. Mestaruushan oli hyvin lähellä toteutumista myös ilman tuota joukkotappelua ja hylkäystä, sillä Kanadan olisi pitänyt voittaa N-liitto neljällä maalilla. Toki se johtikin tuossa keskeytyshetkellä 2. erän loppupuolella kahdella maalilla, mutta olisiko pystynyt tuplaamaan johtonsa kovaa Neuvostoliittoa vastaan. Vaikea sanoa, mutta ei se ainakaan päivänselvä juttu ollut. Suomeltahan tuo voitto oli äärimmäisen kova temppu ja ensimmäinen minkään ikäluokan maailmanmestaruus. Vastustajista Kanadan rosteri oli tutun kova (mm. Shanahan, Fleury, Turgeon sekä junnutähti Pat Elyniuk kera sensaatiomolari Jimmy Waiten) ja Neukuillakin mukana sellaiset nimet kuin Mogilny, Fedorov ja Konstantinov. Nämä vain esimerkkeinä.

En ollut itse täyttänyt vielä yhdeksää vuotta kun tuo mestaruus Suomelle tuli, mutta muistan vieläkin kuinka hämmästynyt olin uutisista että Suomiko ihan oikeasti voitti.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Omasta mielestä kovin suoritus on kyllä tää 2019 mestaruus. Kuitenkin pienessä kaukalossa kaatui isäntämaa Kanada ja sitten vielä Jenkit.

Kakkosena tulee toi 1987 mestaruus. En vielä seurannut lätkää tuolloin, mutta eka on aina eka. Vaikka Kanada ja Neuvostoliitto tossa diskattiin niin kai se mestaruus ois silti tullu koska Kanadan olisi pitänyt voittaa Neuvostoliitto suurinumeroisesti. Lisäksi toi taitaa olla ensimmäinen maailmanmestaruus jonka Leijonat millään tasolla on saavuttanut, joten sen merkitys suomilätkälle on suuri.

Loput kolme mestaruutta onkin sitten suunilleen samalla viivalla. Ehkä "köykäsin" mestaruus on toi vuoden 2016 kun silloin oli niin kova jengi kasassa että homma meinas lähinnä kaatua maalivahtipeliin. Tosin toi 2016 on annetuista vaihtoehdoista se kaikista viihdyttävin mestaruus. Niitä matseja katsellessa oli sellainen fiilis että "nyt tulee kultaa" kuten myös oli kun katseli vuoden MM-95 kisoja ja Torionon Olympialaisia.
 

Ralph

Jäsen
2000-luvulla selkeästi 2016. Nuo 2014 ja 2019 ovat olleet vähän tylsiä, kun Saros ja Luukkonen veivät jännityksen pois, mutta 2016 kultaa tuli ilman vastaavia kunnon yksilöitä. Se kertoo valmentaja Jalosesta ja joukkueesta paljon.
 

MegaForce

Jäsen
2000-luvulla selkeästi 2016. Nuo 2014 ja 2019 ovat olleet vähän tylsiä, kun Saros ja Luukkonen veivät jännityksen pois, mutta 2016 kultaa tuli ilman vastaavia kunnon yksilöitä. Se kertoo valmentaja Jalosesta ja joukkueesta paljon.
Mielestäni Suomi voitti 2016 hieman kotituomareidenkin avustuksella. Varsinkin Ruotsi-ottelussa kyseenalaisia jäähyjä vastustajalle. Lähinnä maalintekokilpailu Kanadaa sekä Venäjää vastaan olivat kovia suorituksia.
 

Atthe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Taidan olla vähemmistössä kun pidän 2014 kultaa hienoimpana saavutuksena. Suomi lähti ennakkoon paljon heikommalla materiaalilla turnaukseen kuin muut suurmaat, Barkov ja Määttä eivät päässeet NHL-velvoitteiden takia, ja kisoihin mukaan tulleet suurimmat tähdet Teräväinen ja Ristolainen olivat siihen mennessä vetäneet aika heikkoa kautta. Muista pelaajista ei kukaan ollut NHL:ssä ja kovin moni ei ollut SM-liigassakaan suuressa roolissa. Oikeastaan pääsy mitalipeleihin oli selkeästi odotuksien yläpuolella.

Alkusarjan hyvä Venäjä-peli nosti hieman toiveita vaikka Ruotsia vastaan hävittiinkin. Sveitsiäkin vastaan meinasi käydä köpelösti, mutta se hoidettiin jotta lohkon 2. sija varmistui. Nousu Tsekkiä vastaan puolivälierässä 1-3 tappioasemasta 5-3 voittoon oli myös huima. Välierässä Suomi laittoi ennennäkemättömällä tavalla Kanadan poppoota kuonoon, sielläkin sellaisia pelaajia kuin Drouin, McDavid (joskin todella nuori), Dumba, Ekblad. Peli oli oikeastaan Suomelta erinomainen, joskin kaikissa pudotuspeleissä Saroksen piti päällään seisten torjua kiekkoja - siinäkin yksi turnauksen menestystarinoista, kun maalivahti jonka piti olla liian pieni maalivahdiksi, näytti osaamisensa ja vaikuttaa nyt NHL:n puolella vastoin odotuksia. Karri Kivi keräsi myös turnauksen aikana sympatiat, varsinkin ihmetellessään jokaista Suomen jäähyä yllättyneellä ilmeellä.

Läpi turnauksen oli ilo seurata ykkösketjua ja erityisesti Teuvo Teräväisen dominointia, kun kapteeni nousi viimeistään koko kansan tietouteen. Huikea pelisilmä ja syöttökone, ja Saku Mäenalanen joka varattiin kierroksella "ynnämuut" latoi turnauksessa kahdeksan kaappia (yhden enemmän kuin muuan Patrik Laine sekä Auston Matthews) ja otti maalipörssin voiton. Ristolainen kasvoi turnauksen varrella ailahtelevasta ylimielisestä tähdestä joukkueen kantavaksi puolustajaksi sekä ratkaisumaalin tekijäksi.

Jo välierässä Kanadaa vastaan Suomi oli ollut erittäin vahva ja joukkueella oli sellainen meininki, että päätyyn asti mennään. Finaalissa oli sitten vastassa rakas arkkivihollinen Ruotsi, ja paitsi maiden välinen vastakkainasettelu, sitä oli myös pelaajien osalta. Ruotsin Oscar Danskin piti olla kotiturnauksen paras maalivahti, Filip Forsbergin paras hyökkääjä ja pistemies. Ruotsi voittikin nimellisesti nuo tittelit, mutta jokainen finaalin katsonut tietää että Saros vei Danskia 100-0 samoin kuin Teräväinen Forsbergiä. Ruotsi pysyi pelissä mukana epäoikeudenmukaisten jäähyjen vuoksi, ja tästä tuomaritoiminnasta puhuttiinkin jälkikäteen. Ruotsin ylivoima oli kyllä turnauksen parasta. Tuomaritoiminta sai kuitenkin lopulta voiton maistumaan entistä paremmalta. Ristolainen ratkaisi yksilösuorituksella jatkoajalla voiton Suomelle aikamoisella tahtomaalilla. Lisäksi Teräväinen voitti turnauksen pistepörssin Forsbergin nenän edestä, kun Malmö hiljeni Ristolaisen jatkoaikaosumaan. Siellä oli jo ennen ottelua suunniteltu voittoparaatia kaupungin lävitse.

Turnauksessa oli juurikin kaikki ne ainekset tuohon sykähdyttävään urheiluhetkeen: altavastaajan voitto, vaikeuksista voittoon, roistosta sankariksi, uusien tähtien nousu, ja lisäksi ihan tavallisten Mestis-jyrien huikea tahtovoitto NHL-uransa alkutaipaleella olevista tähdistä. Lisäksi turnaus katkaisi pitkän kahdeksan vuoden mitalittoman putken sekä 16 vuoden mestaruudettoman putken. Menestys oli pitkään karttanut Suomea, varsinkin 2007-2011 kun Suomi ei päässyt edes mitalipeleihin, ja edellisenä vuonna 2013 Suomi oli joutunut putoamissarjaan, kun jatkopeleihin pääsi ainoastaan kolme joukkuetta lohkosta. Koko mestaruus tuli puskista ja henkilöityi vahvasti Teuvo Teräväiseen, Rasmus Ristolaiseen, Juuse Sarokseen sekä Karri Kiveen. Lisäksi esille nousi joukkueen työmoraali ja sitoutuminen joukkuepeliin. Suomella ei ehkä ollut parhaita pelaajia turnauksessa, mutta paras joukkue.

Vuodesta riippumatta MM-finaaleissa Suomen pelit ovat kyllä aina olleet viihdyttäviä, kun päättyvät yhden maalin marginaalilla joka kerta. Tämä 2014 on kuitenkin yllämainituista syistä oma suosikkini, vaikka kaikkihan näistä ovat suomalaisen urheilun suurjuhlaa.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Ensimmäisen mestaruuden osalta itseäni vähän häiritsee, että sen yhteydessä aina korostetaan Suomen päätyneen mestariksi siksi, koska Kanada ja Neuvostoliitto hylättiin.
Suomi nimenomaan voitti mestaruuden pelaamalla, koska Kanadaa ja Neuvostoliittoa ei hylätty. Ainoastaan heidän pisteet sarjataulukossa nollattiin, mutta Suomi olisi siitä huolimatta voittanut. Jos Kanada ja Neuvostoliitto oltaisiin oikeasti hylätty, niin Ruotsi olisi voittanut mestaruuden.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Taidan olla vähemmistössä kun pidän 2014 kultaa hienoimpana saavutuksena. Suomi lähti ennakkoon paljon heikommalla materiaalilla turnaukseen kuin muut suurmaat, Barkov ja Määttä eivät päässeet NHL-velvoitteiden takia, ja kisoihin mukaan tulleet suurimmat tähdet Teräväinen ja Ristolainen olivat siihen mennessä vetäneet aika heikkoa kautta. Muista pelaajista ei kukaan ollut NHL:ssä ja kovin moni ei ollut SM-liigassakaan suuressa roolissa. Oikeastaan pääsy mitalipeleihin oli selkeästi odotuksien yläpuolella.

Olen samoilla linjoilla, tuo oli vaan huikaiseva ja totaalisen yllättävä suoritus. Katselin välierää kanadalaisen kaverini kanssa ja ei hyvää päivää, miten hauskaa oli... Se oli klassinen suomalainen menestys: muita huippuja heikommalla materiaalilla ja altavastaajana kurinalaisella joukkuepelillä ja muutamalla terävällä (pun intended) huipulla jyrättiin vain voittoon. Sittemmin on tullut näitä outoja tilanteita, ettei ollakaan enää kauhean paljon jäljessä materiaalissa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Näitä voi ajatella toki miten haluaa, mutta oma valinta on 2016 juuri sen takia, että silloin meillä oli ainoan kerran maailman paras joukkue, eikä vain parhaiten onnistunut maalivahti, puolustavaan pelitapaan nöyrästi sitoutunut joukkue ja onnea maalipaikoissa. Toki joku vai ajatella asian juuri päinvastoinkin.
 

Chris Sharma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Suomen maajoukkue, Nationalelf
Äänestin 2014, koska Suomi oli selkeä altavastaaja silloin ja Ruotsia vastaan ei alkusarjassa ollut jakoja. Finaalihan oli mahtava, vaikka kotituomarit koitti kääntää pelin Ruotsille. Suomella oli kisojen paras maalivahti, puolustaja, hyökkääjä ja valmentaja. Se riitti voittoon.

Kaikki muutkin on tuntunut helvetin hyville. 2016 oli varmaan kovin mökä ikinä missään kun Suomi teki voittomaalin. Paikalla olin myös 1998 ja 1978, jolloin Suomi voitti Euroopan mestaruuden kaatamalla Jari Kurrin jatkoaikaosumalla Neuvostoliiton 6-5. Silloin ensimmäisen kerran tuntui siltä, että Suomesta voi tulla jääkiekossa oikeasti hyvä :)
 

Haidekkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa, Jokipojat, Corey Perry
2014. Sitä ennen oli alkanut nuorten tasolla tulla 16 vuoden aikana samanlainen kipsi kuin aikuisten kisoissakin. Oli totuttu siihen että se mestari on aina joku muu kuin Suomi ja ei me sitä kuitenkaan voiteta. Siksi tuo 2014 tuntui melkein yhtä upealta kuin 2011 miesten kulta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
2014. Sitä ennen oli alkanut nuorten tasolla tulla 16 vuoden aikana samanlainen kipsi kuin aikuisten kisoissakin. Oli totuttu siihen että se mestari on aina joku muu kuin Suomi ja ei me sitä kuitenkaan voiteta. Siksi tuo 2014 tuntui melkein yhtä upealta kuin 2011 miesten kulta.
tuntuu hassulta lukea, että 2011 tai 2014 olisivat tuntuneet hyvältä, kun niitä olisi odotettu niin pitkään. Tuollainen 16v tuntui ihan silmänräpäykseltä, kun 1995 mestaruutta tai edes 1992 hopea oli odotettu 60-70 -luvuilta (toki 1988 hopea ja 1991 kolmassijakin huomioitiin). 1974 se oli jo ollut niin lähellä (vaikken itse ollut syntynytkään, niin se odotus siirtyi kulttuurillisena perintönä).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös