Ässät pyörteessä – minne olet menossa?

  • 143 263
  • 717

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Tosissaan toki Kaukorannan eväät punnitaan vasta viikkojen kuluessa kasvojen kuluessa...heh. Tai kun pari peliä tulee kunnolla takkiin. Iso osa pelaajista tuttuja ja Kaukoranta zen master Alphonsolta imemillään opeilla varmasti tietää mitä tekee. Tai ennen kaikkea mitä ei tee, ettei harmonia rikkoudu.

Mestaruus 35 vuoden välein on seuralta ihan kelpo saavutus. Ei "seura" tai "yhdistys" voi menestyä maailmassa, jossa kilpailijat ovat ammattimaisesti johdettuja notkeita yrityksiä. Jos haluttaisiin, että Ässät on kuin Kärpät tai Tappara, niin sille olisi luotava erilaiset lähtökohdat. Nykyiset menestyksen odotusarvot ovat epärealistisia.

Kauko Rannan tuuletukset osoittavat, että Porilainen jääkiekkoilu kulkee hallituksesta kannattajiin saakka vain tunne- ja harrastelupohjalla.

Tuossa oli Hirsimäki pyörimässä jaloissa edellisen syväkyykkäyksen jälkeen. No, ei sekään silkkaa juhlaparaatia ollut ja urheilupuolella vedettiin välillä miten sattuu, mutta karsintojen jälkeen vedettiin hyvä neljän vuoden jakso. Ja tais Alpokin ihan vilpittömästi ja oikeasti tuoda jotain seuraan edelliselläkin kaudella. Noista 2009-2013 opeista tulisi ammentaa.

Hirsimäki oli sulovilen, harmaa kuin taivas ja mitä vielä. Mutta sillä ettei heilu liikaa ulkopuolisten tunteiden tai paineiden takia on tarkoituksensa, ja tiettyinä aikoina Hirsimäki täytti paikkansa. Ja oli osallisena hankkimassa oikeita tekijöitä oikeille paikoille.

En oo ihan varma onko vt. toimitusjohtaja Lehtisen kommentit ilahduttavan inhimillisiä, vai toivoisinko sittenkin, että näiltä posteilta kommentoitaisiin hyvin niukasti ja tarkasti harkituin sanavalinnoin.

Ässäjohtaja yllättyi uusimmasta käänteestä, mutta pitää sotkua tanskalaisten asiana: "Meillä on sopimus, mitään riitaa tai kiistaa meillä ei ole kenenkään kanssa"
 

Esteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️
...Ainakin Pasasen kohdalla motiivi on jopa erittäinkin selvä, häntä ei tunneta Suomessa, mutta jos hän onnistuu Ässissä, sitten tunnetaan; töitä löytyy jostain muualta aivan varmasti...

Maailma on käynyt sen verran pieneksi, että kyllä se jo kaikkien tiedossa on, kuka missäkin päin vativatia pääsarjatasolla ja vähän alemmillakin tasoilla valmentaa.

Pasaselle on vain yksinkertaisesti lottovoitto saada vuoden pesti Liigassa ja hankkia sitä kautta uutta nostetta ja statusta uralleen. Vuosi Suomessa ja sen jälkeen voi palata Saksaan tai Sveitsiin, joissa molemmissa työskentely paikallista kieltä osaamattomalle valmentajalle on hieman... ...Haasteellista?
 

Bigmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata & LAK
Porin Ässien pilkkaaminen jatkuu vielä pitkään. Tämä viimeinen käänne ei välttämättä ollut Porilaisten vika, mutta ykköspaikka valtakunnan suurimpina vitsinä on taattu vuosiksi eteenpäin.
Hävettää saatana tällainen jatkuva paska!

Vuosiksi? Vuonna 2018? Nykyihmisten muistilla ja keskittymiskyvyllä? Raumalaisilta saadaan kuunnella vittuilua vielä 2080-luvulla, mutta harva muu jaksaa tätä muistaa enää kevään puolellla.
 

Sean Connery

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Lähtökohtaisesti minua ei kiinnosta pätkän vertaa muiden joukkueiden touhuilu, mutta jotenkin tässä on nyt tullut seurailtua Ässien tekemisiä viimeaikoina. On toki lievä sukulaisuussuhde Porin seudulle, eli ehkä siksikin kiinnostaa...

Mutta näin ulkopuolisena kun seuraa tätä turbulenssia, niin väkisin tulee mieleen, että kyllähän Ässien johdossa (ketä sitten ikinä ovatkaan) sotkeennutaan pahasti omaan näppäryyteen. Lähtien toimarisekoiluista vaahto-gateen. Urheilullisen puolen negatiivinen kierre, potkurallit ja nyt valmentajasekoilu. Jortsun sanoin... ei tää hei niin vaikeeta ole! Kolmen avainhenkilön rekrytointi ja muuta se ei tarvi. Osaava TJ, kyvykäs Urheilutoimenjohtaja ja päävalmentaja, joka saa työrauhan.

Jos nyt oikein olen ymmärtänyt niin palettia johtaa hallituksen miehet? Urheilullinen johto on epämääräisellä työryhmällä? Ja valmentajia on seuraaville vuosille nimettynä jo vähintään kolme eri henkilöä? Kun toimivan konseptin avainsanoja on intohimo, sitoutuminen ja vastuullisuus, niin aika kaukana siitä ollaan. Kuka kantaa vastuun epäonnistuneista pelaajahankinnoista tai riittääkkö valmentajilla tarvittavaa määrää kunnianhimoa pätkähommiin? Koko toiminta perustuu kyllä hemmetin epävarmalle pohjalle ja riskejä on jokaisen kulman takana. Ihmetyttää, että kuinka näinkin perinteikkäässä seurassa ollaan näin päin persettä sotkettu kuviot... tai sitten en vaan itse ymmärrä.

Tsemppiä faneille!
 

angnus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko se niin kuin entinen Veikkaaja jutussaan revittelee, että kaiken takana on hevosmies Ojanen!? Sen jälkeen käytännössä kaikki on mennyt ihan päin vttua, kun tämä herra alkoi kiukutella kulisseissa ja "hiillosti" ulos ihmisiä, joista ei pitänyt. Voiko tuollaista keksiä ja kirjoittaa, jos siinä ei ole mitään totuuspohjaa?
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Onko se niin kuin entinen Veikkaaja jutussaan revittelee, että kaiken takana on hevosmies Ojanen!? Sen jälkeen käytännössä kaikki on mennyt ihan päin vttua, kun tämä herra alkoi kiukutella kulisseissa ja "hiillosti" ulos ihmisiä, joista ei pitänyt. Voiko tuollaista keksiä ja kirjoittaa, jos siinä ei ole mitään totuuspohjaa?

Viitataanko tuohon Porilaisten farssi-tekstiin? En saa luettua tuota tähän hätään, mutta lueskelen näitä vanhempia sitten

Porilaisten farssi -Jatkoaika

Porilainen farssi - Kaleva

Näkökulma: Porilaisten farssi - YLE
 

Sens

Jäsen
On tämä vaan mielenkiintoista. Ässät on sellaisessa sopassa, ettei kukaan tätä ennen. Mihin kaikki lopulta päätyy ja missä ollaan vuoden päästä jää nähtäväksi. Pahaa tosin pelkään.
Pelaajasopimuksia seuraavalle kaudelle pitäisi parhaillaan jo tehdä.. Kuka oikeasti tänne voisi haluta tässä tilanteessa? Tai edes uskaltaa sopia ja luottaa seuran tulevaisuuteen?

Koko tiedotustilaisuus oli mielestäni naurettava. Kuten oli myös koko esitetty suunnitelma. Ainoa positiivinen asia oli Pade, jolla on selvästi edelleen hemmetin suuri pata-sydän! Kuka muu olisi muka tullut vastaavassa tilanteessa valmentamaan Ässiä? Niitä ei muuten montaa ole. Vaikka täällä jo punaisten lasien läpi katsovat halusivat/odottivat Poriin vaikka ketä. Ja olettivat ilmeisesti kaikkien olevan ilman muuta halukkaita tulemaan.

Muut lehdistötilaisuudessa "nimetyt" valmentajat eli Pasanen ja mr mysteeri eli ilmeisesti sitten Petri Karjalainen ovat kortteja, joista ei tarvitse muiden liigaseurojen kanssa edes kilpailla. Pasanen toki voisi olla jopa ihan mielenkiintoinen haku, mutta riski on joka tapauksessa suuri - jos tuo nyt sitten edes Poriin enää on tulossa. Karjalaisen näytöt taas vastuutehtävistä ovat luokkaa Sportin kakkonen, mestis-pestejä ja juniorimaajoukkue. Siis oikeasti huippuhaku vai suuri kysymysmerkki, jos se hän on? Ja mitä tulee siihen esitettyyn työryhmään, niin hohhoijaa... Eihän tollasella mallilla ole mitään mahdollisuutta toimia.

Tuo on sitten mielenkiintoinen kysymys, että mitä helvettiä seurassa ja sen hallinnossa oikein tapahtuu? Hallituspaikat on jaettu "pikkupaikkakunnan mahtimiesten" kesken, kun on ollut kiva osoittaa olevansa jotakin olemalla myös Ässien toiminnassa ja hallituksessa mukana. Varsinkin mestaruuden jälkeen. Kyynärpäät heiluu ja kulissien takana käydään todennäköisesti melkoista valtataistelua paikoista "auringossa" - tai no - nyt sitten kai pitäisi sanoa, että valokeilasta... Todelliset patasydämet ja urheiluseuran johtamisosaaminen loistavat poissaolollaan, vaikka mukana olisikin ehkä joidenkin osalta jopa vilpitöntä uskoa ja halua. Ja nyt sitten ollaan tässä - yleisesti naurunalaisia, kaikkien päivä- ym lehtien kansissa ja helvetillisessä hädässä. Miten tästä ylös - siinäpä kysymys. Jotenkin tuntuu kyllä siltä, ettei asia ratkea ennenkuin seura saa uuden omistajan, joka toivottavasti ymmärtää myös jääkiekkourheilun päälle ja laittaa seuran hallinnon ja organisaation kuntoon. Toivottavasti aika vaan riittää.

Monet kritisoi Petteri Sihvosen videoklippiä Ässien tilanteesta Hämeen Sanomissa ja piti sitä vtuiluna. Minä en kokenut asiaa kyllä niin, vaan pikemminkin jutusta paistoi aito huoli loistavan historian omaavan seuran tulevaisuudesta ja tarkoitus oli herätellä. Uskokaa tai älkää Porin ulkopuolella Ässien toiminta herättää myös aitoa huolta seurasta ja sen tulevaisuudesta. Muissakin kuin meissä seuran kannattajissa.

Ässien kulunut vuosi on kyllä ollut kaikkien aikojen farssi suomalaisessa joukkueurheilussa! Eikä tämä ole vielä edes päättynyt.
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Mitenkään arvostelematta Ässäfaneja, menestyksekästä seurahistoriaa, olen kummastellut porilaisseuran nykymenoa täältä pohjoissuomen näkövinkkelistä.
On hirveän eriskummallista ne nopeat äkkiliikkeet mitä seura tekee. Hallituksen taitamattomuutta vai mitä ?
Toivon että seura saa asiat oikenemaan ja toivon lujasti fanien tervettä painostusta asioiden korjaamiseksi.
Hieno kaupunki, hieno seura ja fanit - onhan se myös jazz:)
 

Ainapata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
On niin legendaarista ja senluokan amatöörit tällä hetkellä seuran johdossa ettei pysty käsittämään. Hallitus täysin uusiksi sekä VT vartija helvetin kuuseen. Tuo pelaajakartoitusta tekevä komppanja on myös maan suurin vitsi. Sen verran hektistä on pelaajahankinta on ettei tuollainen voi toimia. Hyvä asia siinä on että Mestistä seurataan tarkasti
 

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
On niin legendaarista ja senluokan amatöörit tällä hetkellä seuran johdossa ettei pysty käsittämään. Hallitus täysin uusiksi sekä VT vartija helvetin kuuseen. Tuo pelaajakartoitusta tekevä komppanja on myös maan suurin vitsi. Sen verran hektistä on pelaajahankinta on ettei tuollainen voi toimia. Hyvä asia siinä on että Mestistä seurataan tarkasti

Ei nyt vielä dumata.

Tämä uusin oli ihan muiden vika. Ässät todnäk olisi saanut Pasasen summalla x, mutta ei kai löytynyt haluja maksaa. Lehtisen kommentti että ennen on miehen sanaan voinut luottaa, kieli siitä että luotto meni Pasaseen. Hänestä ei kannattanut maksaa.

Pelaajakartoitusryhmä ei ole vielä edes päässyt aloittamaan kunnolla, annetaan mahdollisuus.
 

frodo

Jäsen
Ei nyt vielä dumata.

Tämä uusin oli ihan muiden vika. Ässät todnäk olisi saanut Pasasen summalla x, mutta ei kai löytynyt haluja maksaa. Lehtisen kommentti että ennen on miehen sanaan voinut luottaa, kieli siitä että luotto meni Pasaseen. Hänestä ei kannattanut maksaa.

Voihan tuo ”mies” olla joku tanskalaisseuran edustajakin.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Toivotaan nyt, että tästä eteenpäin kun tehdään sopimuksia pelaajien tai muiden työntekijöiden kanssa, Ässät on se taho, joka varmuudella tietää koska voidaan ja halutaan tiedottaa... Eikä esim. pelaajilta kysytä koska heidän soppari saadaan julkaista. Ja toivottavasti yhtäkään sopimusta ei tehdä ilman kyniä puhelimessa, baaritiskillä tai missään muuallakaan.
 

Justus76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mutta näin ulkopuolisena kun seuraa tätä turbulenssia, niin väkisin tulee mieleen, että kyllähän Ässien johdossa (ketä sitten ikinä ovatkaan) sotkeennutaan pahasti omaan näppäryyteen. Lähtien toimarisekoiluista vaahto-gateen. Urheilullisen puolen negatiivinen kierre, potkurallit ja nyt valmentajasekoilu. Jortsun sanoin... ei tää hei niin vaikeeta ole! Kolmen avainhenkilön rekrytointi ja muuta se ei tarvi. Osaava TJ, kyvykäs Urheilutoimenjohtaja ja päävalmentaja, joka saa työrauhan.

Jos nyt oikein olen ymmärtänyt niin palettia johtaa hallituksen miehet? Urheilullinen johto on epämääräisellä työryhmällä? Ja valmentajia on seuraaville vuosille nimettynä jo vähintään kolme eri henkilöä? Kun toimivan konseptin avainsanoja on intohimo, sitoutuminen ja vastuullisuus, niin aika kaukana siitä ollaan. Kuka kantaa vastuun epäonnistuneista pelaajahankinnoista tai riittääkkö valmentajilla tarvittavaa määrää kunnianhimoa pätkähommiin? Koko toiminta perustuu kyllä hemmetin epävarmalle pohjalle ja riskejä on jokaisen kulman takana. Ihmetyttää, että kuinka näinkin perinteikkäässä seurassa ollaan näin päin persettä sotkettu kuviot... tai sitten en vaan itse ymmärrä.

Tsemppiä faneille!

Aikalailla samoilla linjoilla olen.
Pikku vinnkinä, ei kuuta saa taivaalta, vaikka kuinka kurkottaa. Nyt suosittelisin päättäviä elimiä nollaamaan tilanteen ja aloittamaan alusta toimien ja tiedottaen johdonmukaisesti pala kerrallaan ja rehellisesti. Ei tämä ole mitään rakettitiedettä, mutta jos palapeliin yritetään saada kaikki keralla ja nopesti, niin ei se toimi. Kestävää menestystä ei rakenneta hetkessä, ei urheilullista eikä taloudellista, vaan se vaatii pitkäjänteisyyttä, jota tuntuu nyt Porista puuttuvan tyystin.
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Ehkä tämä nykyinen on esimakua siitä mihin lopputulokseen tällaisilla työryhmillä ja vastuunottajan puuttumisella ollaan menossa. Puuhasteluahan se on.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Tobias Salmelainen-ketjussa käsiteltiin urheilujohtamista, kärkenään dynastioiden Leinonen ja Aho. Pari keskeistä johtopäätöstä:

- Vaikka urheilullisesta menestyksestä vastaa urheilujohtaja, on valmentajavalinnalla isompi merkitys joukkueen menestykselle kuin joukkueen kokoajan osaamisella
- UTJn yksi tärkeimpiä tehtäviä on löytää oikea valmentaja suhteessa resursseihin

Salmelainen on tehnyt paljon virheitä, ja tämän kauden osalta epäonnistunut tehtävässään. Tuntuu kuitenkin, että joukkueen kokoamisesta vastaavan henkilön vaikutusta yksittäisen kauden menestykseen myös liioitellaan. Tuli mieleeni tarkastella muutamaa verrokkia, nimittäin Harri Ahoa Kärpistä ja Mikko Leinosta Tapparasta.

Harri Aho on toiminut nykyisessä tehtävässään Wikipedian mukaan vuodesta 2009. Kärppien runkosarjasijoitukset tänä aikana, alkaen kaudesta 2009-10: 9-8-7-7-1-1-2-8-1. Mukana kolme mestaruutta, yksi pronssi.

Mikko Leinonen on toiminut nykyisessä tehtävässään 1993-96, sekä 1999 alkaen. Runkosarjasijoitukset ensimmäisellä stintillä 7-10-4, toisella 3-3-1-5-8-9-4-4-13-7-11-12-2-2-2-3-1-3. Hienoa jälkeä, lukuunottamatta muutamia romahduksia. Nyt 6 peräkkäistä finaalia, ja yhteensä kolme mestaruutta.

Nämä kaksi ovat tehneet hienoa työtä, ja olemme aiheesta kateellisia heidän seuroilleen. On kuitenkin huomattava, että kummallakaan kulku ei ole ollut yhtä juhlaa. Ahon Kärpät on ollut runkosarjassa joko kahden parhaan joukossa tai sääleissä. Leinosen Tappara oli ennen nykyistä putkea kolme kertaa neljästä kokonaan pudotuspelien ulkopuolella. Onkin olemassa tekijä, joka korreloi näiden seurojen menestyksen kanssa enemmän kuin urheilusta vastaava johtaja.

Kärppien osalta Alatalo, Haapakoski ja Aravirta olivat valmentajina Ahon alkuaikoina, sijoituksina 9-8-7-7. Sitten tuli Marjamäki, jonka sijoitukset 1-1-2. Suikkanen sai Kärpät taas sääliviivan alle, ennen kuin Manner palautti Kärpät kärkijoukkueeksi. Eli valmentajana Marjamäki tai Manner, niin sijoitus on ollut 1-1-2-1 (ka. 1,25), muuten 9-8-7-7-8 (ka. 7,8).

Leinosen Tapparasta en jaksa käydä 90-lukua, joten mennään vuosituhannen vaihteeseen. Sijoitukset 3-3-1-5 (viimeisenä vuonna mestaruus) tulivat erään Jukka Rautakorven alaisuudessa. Seuraavina vuosina valmentajina toimi ensin Saarinen ja sitten Saarinen, Matalamäki ja toinen Saarinen. Sijoitukset 8. ja 9. Rautakorpi palasi ja palautti Tapparan neljän joukkoon, mihin onnistui myös Urama kahdesti. Tämän jälkeen se toinen niistä Saarisista (en jaksa tarkistaa kumpi) palasi ja sijoitukset 13. ja 7. Sitten vaihdettiin Mattilaan, joka korvattiin ilmeisesti Hirvosella, sijoitus 11. Hirvonen vaihtui Dufvaan, joka vei Tapparan 12:nneksi. Sitten Rautakorven toinen tuleminen, ja loppu on historiaa. Eli Messias Rautakorven ja tämän opetuslapsen Tapolan alaisuudessa sijoitukset ovat 3-3-1-5-4-2-2-2-3-1-3 (ka. 2,64), mukana 3 mestaruutta ja 9 finaalipaikkaa 11 vuoden aikana. Muiden valmentajien alaisuudessa 8-9-4-4-13-7-11-12 (ka. 8,5), ei finaaleja.

Pointti tässä on se, että vaikka urheilullisesta menestyksestä vastaa urheilujohtaja, on valmentajavalinnalla isompi merkitys joukkueen menestykselle kuin joukkueen kokoajan osaamisella. Siten en näe mitään perustetta tässä vaiheessa kenkiä Salmelaista. En puhu "ajan antamisesta", vaan siitä, että urheilujohtaja on toissijainen tämän kauden menestyksen suhteen. Lisäksi urheilujohtaja on urheilupuolella pitkäaikaisin rekrytointi. Pelaajat palkataan 1-3 vuodeksi, valmentajat 2-3:ksi, mutta urheilujohtajan oletetaan olevan tehtävässään vuosikymmenen luokkaa. Jos siis yhdessä vuodessa olisi luottamus Salmelaiseen niin mennyt, että IFK antaisi hänelle potkut, olisi samalla ovenavauksella lähdettävä myös rekrytoinneista vastanneiden. Tuskin ollaan kuitenkaan tässä tilanteessa.

Toki tämän kauden osalta tämä ei juurikaan lämmitä. Valmentajakuvio on ajanut IFK:n hankalaan saumaan . Selinille ei oikein voi antaa potkuja, kun käytännössä ainoa mahdollisuus olisi sitten nostaa Pikkarainen ykköseksi. Ja jos Pikkarainen ei sitten käännäkään kurssia, niin mitäs sitten tehdään? Olisi seuraavakin kausi mennyttä. Eli Selinillä on mentävä hamaan loppuun asti, ja antaa Pikkaraiselle puhdas pöytä ensi kesänä. Mutta kannattaako sitten rammalle ankalle ostaa enää kalliita pelaajia? Hyöty on todennäköisesti rajallinen, ja rahaa palaa hukkaan. Kannattaa siis ottaa vain pelaajia, jotka sitoutuvat myös ensi kauteen, ja silloin on turha haaveilla Bruleista tms.

Kai pitkäjänteisyyden ja kärsivällisyydenkin voi laskea mukaan. Ja seuraidentiteetin, sitä Aho ja Leinonen myös edustavat. Palasten loksahtaessa kohdilleen, Korpisalo olis saattanut olla pätevä tekijä: tuntee seuran, toimintaympäristön, kaupungin, perinteet. Valmentajapeliä ei sitten osannutkaan, eikä reagoida pakki/sentteriosaston kapeuteen pestinsä lopulla. Olivatko kätensä sitten kirstun vartijan suunnalta sidotut, tarina ei kerro.

Ilveksessä meneillään vuosi 2. jälkeen Honkalehdon, seuraikoni Risto Jalo teki paluun GM:n paikalle 2017. Täksi kaudeksi värvätty Timo Koskela pelaajakoordinaattoriksi. Ja luonnollisesti Karrillakin sanansa sanottavana.

KalPalla riittää urheilujohtamiseen, että Sami Kapanen tekee seitsemää roolia. Lisäks GM Toni Saksman kai tekee jotain.

Noin muutoin, aika monella seuralla on nimetty urheilujohtaja tai vastaava. Jatkumoa/punaista lankaa seurojensa urheilupuolella edustaa

Markus Jämsä, Sport 2010- (Pelaajakoordinaattori Matti Virmanen 2014-)
Jarno Kultanen, KooKoo 2011-
Antti Tuomenoksa, SaiPa 2012- (+pelaajauransa päättänyt GM Jussi Markkanen)
Mikko Hakkarainen, Jukurit 2013- (Jukka Toivakka istunut mikkeliläisten lämpimässä officessa 2002-)

Siinä on nyt vedetty mutkia suoriksi, oltu apuvalmentajia tai joukkueenjohtajia aiemmin, mutta jatkumo mikä jatkumo.

Tietysti, urheilujohtamisen, rekryjen ja pitkäjänteisyyden kohdalla voi/tulee vierittää päätösketjua ylemmäksikin. Kuka, ketkä ja miksi palkkaavat vaikkapa tietyn urheilujohtajan.
 
Viimeksi muokattu:

Sean Connery

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Toki poikkeuksia löytyy aina, mutta Jääkiekossa menestystarinoissa tai pitkissä jatkumoissa merkittävässä asemassa on pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys seurajohdossa.

TJ - UTJ - päävalmentaja ...tuossa pyhä kolminaisuus, mitkä menestyksekkäässä organisaatiossa tulee olla alansa osaajia. Kuitenkin vahva yhteistyö ja kunnioitus tulee olla toisiinsa. Työrauha ja luotto! Hierarkia tulee olla selvä, mutta menestyksekkäät toimijat osaavat kuunnella ja tarvittaessa tukea toisiaan. Valitettavan usein näyttää ja tuntuu siltä, että varsinkin päävalmentaja pidetään ulkopuolella ns. pelinappulana ja hänelle asetetaan kohtuuttomat odotukset. Pahin skenaario on, että TJ pudottelee toiveita ja setelinippuja... UTJ pelaa omaa pikku fantasymanageripeliään... ja päävalmentaja koittaa siinä sitten selviytyä niillä palikoilla, mitkä hänelle pudotellaan.

Miten tämä liittyy Ässiin? Seura on vahva ja kulttuuri Porissa on vahva. Junnupuoli oletettavasti kunnossa, mutta mites tuo johto? Uskottava ja vahvan auktoriteeti omaava TJ. Tämän tulisi olla ykköprioriteetti. Tämän jälkeen vakuuttava ja työnsä osaava UTJ. Tämän jälkeen päävalmentaja, millä on edellytykset sitoutua tarvittaessa vaikka 10 vuodeksi joukkueelle. Niin, että hänelle annetaan mahdollisuudet olla mukana tasavertaisesti kokoamassa joukkuetta ja kehittämässä seuran peli-identiteettiä. Mikäli hänelle annetaan jo kättelyssä pätkätyöläisen leima, ilman mahdollisuutta aitoon sitoutumiseen, jää hommat todennäköisesti vaiheeseen.

Esimerkkejä ei tarvitse kaukaa hakea... Kärpät ja Tappara nyt ainakin... varauksella Saipa, HPK, pelicans yms... Kaikkia yhdistää toki laadukas päävalmentaja, mutta myös päävalmentajan yhteistyö TJ - UTJ kanssa. Ja vaikka avainhenkilö vaihtuisi, niin kun pohja on valmiina, siihen on helppo tukeutua.
 

Pata-Ässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
West Coast Titans
Toki poikkeuksia löytyy aina, mutta Jääkiekossa menestystarinoissa tai pitkissä jatkumoissa merkittävässä asemassa on pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys seurajohdossa.

TJ - UTJ - päävalmentaja ...tuossa pyhä kolminaisuus, mitkä menestyksekkäässä organisaatiossa tulee olla alansa osaajia. Kuitenkin vahva yhteistyö ja kunnioitus tulee olla toisiinsa. Työrauha ja luotto! Hierarkia tulee olla selvä, mutta menestyksekkäät toimijat osaavat kuunnella ja tarvittaessa tukea toisiaan. Valitettavan usein näyttää ja tuntuu siltä, että varsinkin päävalmentaja pidetään ulkopuolella ns. pelinappulana ja hänelle asetetaan kohtuuttomat odotukset. Pahin skenaario on, että TJ pudottelee toiveita ja setelinippuja... UTJ pelaa omaa pikku fantasymanageripeliään... ja päävalmentaja koittaa siinä sitten selviytyä niillä palikoilla, mitkä hänelle pudotellaan.

Miten tämä liittyy Ässiin? Seura on vahva ja kulttuuri Porissa on vahva. Junnupuoli oletettavasti kunnossa, mutta mites tuo johto? Uskottava ja vahvan auktoriteeti omaava TJ. Tämän tulisi olla ykköprioriteetti. Tämän jälkeen vakuuttava ja työnsä osaava UTJ. Tämän jälkeen päävalmentaja, millä on edellytykset sitoutua tarvittaessa vaikka 10 vuodeksi joukkueelle. Niin, että hänelle annetaan mahdollisuudet olla mukana tasavertaisesti kokoamassa joukkuetta ja kehittämässä seuran peli-identiteettiä. Mikäli hänelle annetaan jo kättelyssä pätkätyöläisen leima, ilman mahdollisuutta aitoon sitoutumiseen, jää hommat todennäköisesti vaiheeseen.

Esimerkkejä ei tarvitse kaukaa hakea... Kärpät ja Tappara nyt ainakin... varauksella Saipa, HPK, pelicans yms... Kaikkia yhdistää toki laadukas päävalmentaja, mutta myös päävalmentajan yhteistyö TJ - UTJ kanssa. Ja vaikka avainhenkilö vaihtuisi, niin kun pohja on valmiina, siihen on helppo tukeutua.

Ihan asiaa kirjoittelet. Ässissä on viime vuosina toimittu kovilla riskeillä, kun kaikille noille tonteille on palkattu melko kokemattomia henkilöitä. Eeva Perttula oli ensimmäistä kertaa kiekkojoukkueen toimitusjohtajana, Korpisalo ensimmäistä kertaa UTJ:nä ja Kotkaniemi ensimmäistä kertaa liiga-joukkueen päävalmentajana kauteen lähdettäessä.

Kokeneita ja päteviä toimitus- tai urheilutoimenjohtajia ei Suomessa ole ruuhkaksi asti, joten heidän rekrytointinsa voi olla hieman haastavaa ja siinä mielessä on ihan ymmärrettävää, että päädytään pakostakin hieman kokemattomiin henkilöihin. Tällöin kuitenkin edes toisen TJ-UTJ parista pitäisi olla vähän kokeneempi, jotta voisi opastaa ja tukea aloittelevaa avainhenkilöä tehtävässään eikä koko hommaa pyörittäisi pelkät aloittelijat. Toimitusjohtaja-UTJ(-valmentaja)-akselilla olisi muutenkin hyvä olla jatkuvuutta ja porrastusta henkilövaihdoksissa niin, etteivät kaikki vaihtuisi samoihin aikoihin. Nythän Ässistä on lähtenyt vuoden sisällä kaksi päävalmentajaa, toimitusjohtaja ja urheilutoimenjohtaja. TJ ja UTJ vielä lähtivät niin, etteivät voineet edes perehdyttää seuraajiaan. Avainhenkilöiden palkkauksessa olisi ensiarvoisen tärkeää onnistua hyvin, koska huonoiksi osoittautuneilla avainhenkilöillä ei vaan voida jatkaa ja vaihtorumbaan lähdettäesssä ollaan helposti Ässien nykyisessä tilanteessa. Avainhenkilöiden pätevyys tehtävissään on siis tärkein asia, joka joko mahdollistaa tai ei mahdollista pitkäjänteistä toimintaa.

Kaikki puhuvat ja kirjoittavat pitkäjänteisyydestä, mutta mitä sillä tarkoitetaan? Jokainen varmaan tulkitsee ja ymmärtää sen omalla tavallaan. Minusta pitkäjänteisyys ei tarkoita esimerkiksi sitä, että tehdään valmentajan tai pelaajien kanssa pitkiä sopimuksia. Tietyssä tilanteessa pitkäjänteisyys voi jopa tarkoittaa sitä, että tehdään tarkoituksella lyhyitä sopimuksia. Minusta pitkäjänteisyys on sitä, että mietitään tulevaisuutta ja omaa tekemistä pitkälle eteen päin. Mietitään missä ja millaisia halutaan olla esim. viiden vuoden päästä. Mietitään millaisista palikoista se haluttu tulevaisuus rakentuu ja millaisin ratkaisuin voitaisiin rakentaa polku, joka vie siihen haluttuun tilaan. Sitten pyritään tekemään niitä oikeita ratkaisuja pitkällä aikajänteellä. Jos jotain asiaa ei voi heti saada riittävän hyvälle tolalle, pitää keksiä tyydyttävä väliaikaisratkaisu, mutta ei tyytä siihen vaan koko ajan hakea tilaisuutta hoitaa asia kuntoon.

Esimerkiksi valmentajan palkkaus voisi mennä jotenkin tähän tyyliin. Alkamassa oleva kausi on nykyisen valmentajan viimeinen. Aletaan miettimään minkä tyyppinen valmentaja joukkueelle halutaan. Päädytään palkkaamaan ns. varma valinta eli kokenut ja päteväksi tunnettu valmentaja, joka lähtökohtaisesti olisi valmis sitoutumaan tehtäväänsä viideksi vuodeksi. Lähestytään sopivia valmentajaehdokkaita ja kartoitetaan ketkä olisivat saatavilla. Ensimmäinen ehdokas olisi valmis aloittamaan haluttuna ajankohtana useampivuotisella sopimuksella, mutta hän haluaa option lähteä ulkomaille minkä tahansa kauden päätteksi. Toinen ehdokas on valmis aloittamaan heti halvalla ja pitkällä sopimuksella, mutta hän on melko kokematon ja vaikuttaa riskihankinnalta. Kolmas ehdokas on muuten täydellinen, mutta hän vapautuu sopimuksestaan vuoden myöhempään kuin olisi tarve. Palkataan ehdokas kolme, koska ei haluta ottaa riskiä, että ehdokas yksi lähtee yllättäen ulkomaille heti ensimmäisen kauden jälkeen. Palkataan yhdeksi välivuodeksi projektivalmentaja tai tehdään yhden vuoden jatko nykyiselle valmentajalle. Uuden valmentajan kansaa pyrittäisiin tekemään 1+1 tai 2 vuoden sopimus sillä ajatuksella, että ensimmäisen vuoden jälkeen aloitettaisiin 2-3 vuoden jatkosopimuksen hierominen ja sopimus saataisiin tehdyksi hyvissä ajoin, jolloin sekä valmentajalla että seuralla olisi aikaa reagoida, mikäli sopimusta ei jostain syystä syntyisi.

Oleellista tuossa edeltävässä ajatusmallissa on se, että jos halutaan huippuvalmentaja ja sellainen on mahdollista saada vuoden päästä viideksi vuodeksi tai heti yhdeksi vuodeksi ja ehkä pidemmäksikin aikaa, niin pitkäjänteisyyttä edustaa mielestäni yhden vuoden odotus ja sitten viisi vuotta hyvällä valmentajalla. Mielestäni on myös aivan turhaa lykätä jatkosopimuksen tekemistä, jotta nähdään millaista tulosta valmentaja tekee viimeisellä kaudellaan. Kyllä yhdessä vuodessa näkee osaako valmentaja hommansa vai ei. Jos osaa niin jatkoa, jos ei osaa niin aletaan kartoittamaan uutta. Sama tyyli TJ:n ja UTJ:n kanssa. Pyritään löytämään huipputekijä. Jos ei heti löydetä sopivaa, pidetään kädet vapaina palkkaamaan sellainen heti kuin sopiva löytyy. Ei niin, että tehdään pitkä sopimus jonkun kanssa, joka ei ole riittävän hyvä. Pelkkä pitkä sopimus ei edusta pitkäjänteisyyttä.

Lisäksi projektiajattelusta pitäisi luopua. Projektiajattelu edustaa lyhytjänteisyyttä, jossa kaikki aloitetaan aina alusta. Mielestäni pitäisi pyrkiä pikemminkin jatkuvaan ja kestävään kehittämiseen.
 

Sean Connery

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kaikki puhuvat ja kirjoittavat pitkäjänteisyydestä, mutta mitä sillä tarkoitetaan? Jokainen varmaan tulkitsee ja ymmärtää sen omalla tavallaan.

Hyvää pohdintaa.. pätkäisin tekstin siitä mihin otan kantaa. Tässä oma näkemykseni pitkäjänteisyydestä.

Pitkäjänteisyyttä ei tarvitse olla pitkät sopimukset, toki jos on menestyksekkäitä, niin miksei. Lähinnä toimintakulttuurissa ja toimenpiteissä pitäisi heijastua asenne, että ei pyritä nopeisiin pikavoittoihin vaan rakennetaan jotain, mihin koko seura ja yhteisö uskoo ja sitoutuu. Ässillä se pitäisi alkaa tosiaan avainhenkilöiden rekrystä. Silläkin uhalla, että aluksi taaperretaan. Kärsivällisesti luodaan pohjaa, missä toiminta tukee itse itseänsä. Joka lopulta kestää pientä turbulenssiä, ilman että kengitään puolet henkilöstöstä...

Ässien tapauksessa ollaan tilanteessa, missä tulisi tavallaan nyt aloittaa "alusta". Toki jokaisella Liigaseuralla on valtava tulospaine, mutta realistiset lähtökohdat esim. Ässillä on, että nyt pitäisi löytyä nöyryyttä alkaa rakentamaan hommaa palanen kerrallaan. Aina voi yrittää oikaista ja yrittää haukata isoa palaa, mutta usein se kostautuu. Menestystä ei rahalla saa (tai korkeintaan hetkellistä ja silläkin saattaa olla seuraukset...).

Valmiita tekijämiehiä (-naisia) ei tosiaan ole joka oksalla, mutta kuitenkin Suomen kokoisessa maassa ihan riittävästi. Sitoutuminen, kärsivällisyys, kunnianhimo ja nöyryys. Melkoisia kirosanoja vanhan liiton pukumiehille, mutta nämä "ominaisuudet" edellä kun löydetään avainhenkilöt, niin pikkuhiljaa luulisi homman lähtevän oikeille raiteilleen. Talous kondikseen (jos on, niin ok - jos ei, niin ei tapahdu hetkessä.) Sama juttu junnupuolen kanssa... On Liigaseuran elinehto, että tuottaa laadukkaita pelaajia edustukseen. TJ --> UTJ --> Valmennus ja muu seuraorganisaatio ylläpitää samaa ideologiaa ja tavoitetta tulevaisuudesta. Tämän kaiken rakentamiseen menee kauemmin kuin yksi tai kaksi kautta, mutta hedelmä korjataan sitten joskus tulevaisuudessa. Pitkäjänteisyyttä!

Hallitusmiesten rahanahneus ja oma egon nostelu on juuri pahinta myrkkyä yllä kuvaamalleni ajatukselle. Samoin hiukan karsastan ajatusta työryhmästä, mikä korvaa asiaansa sitoutuvan UTJ:n. Voiko ryhmä olla yhtä motivoitunut ja sitoutunut seuran ideologialle ja toimia tiiviissä yhteistyössä TJ:n ja päävalmentajan kanssa? ...Tuskinpa.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Markus Jämsä, Sport 2010- (Pelaajakoordinaattori Matti Virmanen 2014-)
Jarno Kultanen, KooKoo 2011-
Antti Tuomenoksa, SaiPa 2012- (+pelaajauransa päättänyt GM Jussi Markkanen)
Mikko Hakkarainen, Jukurit 2013- (Jukka Toivakka istunut mikkeliläisten lämpimässä officessa 2002-)
Näitä yhdistää kaikkia, samoin kuin melkein minkä tahansa muunkin seuran urheilutoimenjohtajia, se että ovat seuroissaan olleet jo pelaajina useita kausia, tai ainakin ovat kotikaupungissaan. Ehkä sama päti myös Korpisaloon ja sen mitä jälkeenpäin on kuullut olen alkanut olemaan sitä mieltä että ehkä väärä mies lähti ensimmäisenä. Mutta virheistään joutuu joskus maksamaan.

Edelleen kuulutan pitkäjänteisyyttä. Täytyy löytää kaveri joka on valmis toimimaan Ässien edun vuoksi ja myös toimimaan riittävän pitkään täällä.
 

Pata-Ässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
West Coast Titans
Lähinnä toimintakulttuurissa ja toimenpiteissä pitäisi heijastua asenne, että ei pyritä nopeisiin pikavoittoihin vaan rakennetaan jotain, mihin koko seura ja yhteisö uskoo ja sitoutuu. Ässillä se pitäisi alkaa tosiaan avainhenkilöiden rekrystä.

Tätä ajatusmallia edusti Ässien taannoisessa tiedotustilaisuudessa kerrottu uutinen päätoimisten fysiikka- ja taitovalmentajien palkkaamisesta. Molemmat toimivat C-, B- ja A-junioreiden sekä edustusjoukkueen parissa. Tämän pitäisi loogisesti ajatellen johtaa siihen, että lähivuosina nuorten pelaajien fyysinen harjoittelu on ammattimaisempaa paljon aikaisemmin kuin tähän asti ja fysiikka on hyvällä tasolla joka joukkueessa. Valitettavasti tämä hyvä, rakentava ja pitkässä juoksussa tulosta tuova ratkaisu jäi hyvin vähälle huomiolle, koska kaikki tuntuvat keskittyvän mysteerivalmentajaan, työryhmään ja Pasasen sopimuskuvioihin.
 

TwistedKites

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pitkäjänteisyys ja SM-liigan valmentaja eivät vaan oikein ole samaan koriin sopivia asioita. Jos katsellaan 2010-luvun valmentajia, jotka ovat sekä valmentaneet samassa seurassa vähintään kolme täyttä kautta ja joiden pesti ei ole päättynyt potkuihin (Marko Virtasen ja Tomek Valtosen sopimukset purettiin kauden päätteeksi), ei niitä ole kovin montaa. Nopealla vilkaisulla Kärpissä kaksi (Ara ja Marjamäki), Pekka Virta Kalpassa, Dufva Lukossa, Matikainen Pelsuissa ja Tirkkonen Saipassa. Jos mennään 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle, saadaan pari lisää. Neljän kauden miehet taitaa pystyä laskemaan yhden käden sormin viimeisen 18 kauden ajalta.

(Ensimmäiseen listaan voi lisätä Jyrki Aho ja Blues)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös